mısır gübre ihtiyacı / Mısırın yaprak gübrelemesi - daha iyi mahsul verimi elde etmenin yolu | Haifa Group

Mısır Gübre Ihtiyacı

mısır gübre ihtiyacı

Mısır Gübreleme ve Gübreleme Programı

Mısır gübrelemesi aşaması, bitkiden en yüksek verimi almak için oldukça önemli bir aşamadır. Mısır bitkisinin kökün dışında kalan kısmının neredeyse tamamı kullanılmaktadır.

Mısır hem tanesi için hem de silaj elde etmek için yetiştirilmektedir. Ülkemizin de pek çok yerinde yetiştirilebilmesi sebebiyle git gide üretimi yaygınlaşan bir bitkidir.

Mısır bitkisinden en yüksek verimi alabilmesi için toprak verimliğine dikkat etmek zorunludur. Bu kapsamda mısır gübreleme programı oluşturulması gerekmektedir.

Mısır gübresi fiyatları gübrenin kalitesine göre değişiklik gösterecektir.

Tarlanızdan en yüksek verimi alabilmek için gübrede kaliteye önem vermeniz gerekmektedir. 

Mısır Bitkisinin İklim İstekleri Nedir?

Mısır Bitkisinin İklim İstekleri

Mısır bitkisi iklim konusundaki gereklilik incelendiğinde çimlenmeye başlayabilmesi için 10 - 11 derece arasında bir sıcaklık gerekmektedir. Bu sıcaklık normal bir sürecin işlemesi için oldukça önemlidir.

Bunun yanında 5 - 10 cm derinlikte sıcaklık 15 dereceye ulaştığında, çimlenme olayı çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.

Kök ve sap uzama miktarları ise sıcaklığın 10 ila 30 derece arasındaki seyrine göre oldukça değişiklik gösterebilmektedir.

Bu sıcaklığın üzerine çıkıldığında ise mısır bitkisinde istenen verimin elde edilmesi mümkün olmamaktadır.

Sıcaklığın 32 derece seyrettiği bir bölgede kök ve sap uzaması azalacaktır. 40 derece gibi oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşılması durumunda ise bitkinin çimleri ölecektir.

Bu nedenle hasat ziyan olacaktır. Aynı şekilde sıcaklığın 10 derecenin altında düştüğü durumlarda kök uzaması duracaktır. Yani soğuk iklim de mısır bitkisine iyi gelmeyecektir. 

Mısır hem aşırı sıcağın hem de aşırı soğukların iyi gelmediği bir bitkidir. Bu nedenle mümkün olduğunca ortalama bir sıcaklık olmasında fayda bulunmaktadır.

En verimli şekilde mısır bitkisi üretimi gerçekleştirebilmek için ideal sıcaklık 24 - 30 derece arasındaki sıcaklıktır. Mısır bitkisinden verim almak için formül, serin geceler ve güneşli günlerdir.

Mısırın Gübrelenmesi

Mısırın Gübrelenmesi

Mısır bitkisinin gübrelemesi, diğer bitkilerden çok daha ciddi bir özen gerektirmektedir. Çünkü tarla bitkileri arasında, bitkinin tüm kısımları kullanılan bitkiler arasında mısır öne çıkmaktadır. Mısır bitkisinin sapı, yaprağı, koçanı ve daneleri kullanılmaktadır. Mısır yetiştiriciliğine başlanıldığında, tohum ekimi işlemi öncesinde son toprak işlemesinin yapıldığı dönemde taban gübreleme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Taban gübrelemesine dair dikkat edilmesi gereken detaylar şu şekilde belirlenmiştir:

  • Mısır yetiştiriciliğinde toprak analizi yapmak ve bitkinin ihtiyaçlarını analiz etmek oldukça önemlidir. 
  • Taban gübrelemesi aşamasında tek seferde topraktan fosfor ve potasyumun tamamı verilmelidir. 
  • Bu aşamada yani taban gübrelemesi yaparken kullanılması gereken gübre, üç bitki besinli kompoze gübredir. 
  • Ülkemizde topraklar genel olarak çinko bakımından yetersizdir. Bu nedenle çinko eksikliği yaşamamak için taban gübrelemesi aşamasında bu eksikliğin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu doğrultuda üç besinli kompoze gübre seçimi yaparken, gübrenin çinkolu olması önem arz etmektedir. Çinkonun üst gübrelemede kullanılmasının bitkinin verimini neredeyse etkilemediğini söylemek mümkündür. Çinko verilmesi için en ideal aşama, taban gübrelemesi aşamasıdır. Bu aşamada Sıvı Solucan Gübresi kullanılabilir. 
  • Taban gübrelemesi yaparken bitkinin kükürt ihtiyacını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu aşamada gübrenin sülfat formunda ihtiva etmesi gerekmektedir. 
  • Üst gübreleme işlemini ise çıkıştan sonraki 30 - 60 gün aralığında 2 -  3 sefer halinde uygulamak gerekmektedir. Mısır gübresi üst gübreleme aşaması ile ilgili bilinmesi gereken detaylar ise şu şekilde saptanmıştır:
  • Gübreleme işlemini serpme şeklinde sıra aralarına yapmanız gerekmektedir. 
  • Bitkinin su ihtiyacını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
  • Bu aşamada azotlu gübreleme kullanılacaktır. Bu gübrenin üre ve %33N amonyum nitrat içermesi veya sıvı solucan gübresinin içerdiği bitki besin elementleri içermesi mısır bitkisi için oldukça faydalı olacaktır.  

Mısır Bitkisi Klasik Gübreleme Programı

Mısır Bitkisi Klasik Gübreleme Programı 

Mısırda klasik gübreleme programı kapsamında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şu şekildedir: 

  • Mısır gübreleme programı kapsamını belirlemek için öncelikle toprak analizi yapılması gerekmektedir. 
  • Bitkinin tür ve çeşidini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. 
  • Belli bir verim düzeyi hedeflenmesi gerekmektedir. 
  • Toprak özelliklerini dikkate almak gerekmektedir. 

Yukarıda da belirtilmiş olduğu gibi toprak analizine göre mısır gübreleme programı yapmak en doğrusudur. Bazik pH'lı, fakir, yüksek kireçli ve düşük besinli toprak için örnek gübreleme programı metrekare için taban gübreleme şu şekildedir: 

  • 40 kilogram 24 - 12 kompoze 
  • 10 kilogram toz kükürt
  • 10 kilogram katı hümik asit yada 1 L Sıvı Solucan Gübresi

Bazik pH'lı, fakir, yüksek kireçli ve düşük besinli toprak için örnek gübreleme programı metrekare üst gübreleme için şu şekildedir::

  • Birinci çapa: 10 kilogram üre (%46N)
  • İkinci çapa: 25 kilogram amonyum nitrat (%33N)
  • İlk yağmurlama: 2 kilogram magnezyum sülfat, gram çinko sülfat, cc Sıvı Solucan Gübresi
  • İkinci çapa: 25 kilogram amonyum nitrat (%33 N)
  • İkinci yağmurlama: 2 kilogram potasyum sülfat, gram demir sülfat, cc Sıvı Solucan Gübresi 
  • Üçüncü yağmurlama: 20 kilogram amonyum sülfat (%21 N), cc Sıvı Solucan Gübresi

Mısır Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?


Solucan Gübresi Satın Al

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Solucan Gübresi Kullananlar

Sıvı Solucan Gübresi Kullanım Şekli

Katı Solucan Gübresi Kullanım Şekli

Hangi Solucan Gübresi

Solucan Gübresinin Bilinmesi Gereken Faydaları

Solucan Gübresinin Kimyasal Gübreden Farkı

Katı Solucan Gübresinin Faydaları

Sıvı Solucan Gübresinin Faydaları

Sıvı Solucan Gübresinin Avantajları


Etiketler:Mısır Solucan Gübresi Nasıl Uygulanır,Mısır Solucan Gübresi Farkı,Mısır Solucan Gübresi Kullanımı,Mısır Solucan Gübresi Uygulama Sonuçları,Mısır Gübreleme,Mısır Gübreleme Programı,

Mısırda tarımsal gübreleme - ideal bir gelişim için en uygun destek

Bitkiler, büyüyebilmek için ışık, su ve ısının yanı sıra yeterli besin maddesi teminine de ihtiyaç duyarlar. Verimle ve lokasyonla uyumlu gübreleme yaparak, istenen düzeyde besin maddesi sağlayabilir ve mısırları başarılı bir şekilde yetiştirmenin temellerini atabilirsiniz.

Mısır, tarım gübrelerinden büyük ölçüde faydalanmaktadır çünkü bu yolla salınan besin maddeleri mısırın ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır. Organik gübreleme, genellikle ilkbaharda, ekim öncesinde yapılır. Burada, kayıpları azaltan/toprağı koruyan bir teknik kullanılması önemlidir.

Gübre ekimden önce uygulanırsa, düzlenmeli ve sürülmemelidir. Uygulama ekimden sonra yapılırsa, sıralar arasındaki toprağa yakın şekilde yapılmalıdır.

Menşe ülkelerine bağlı olarak, tarım gübrelerinin besin maddesi içerikleri oldukça farklılık göstermektedir. Bu nedenle, içeriklerinin analiz edilmesi gerekmektedir.

KWS olarak, yetiştirme sürecini başarıyla tamamlayabilmeniz adına, size gübrelemenin çeşitli yönleri hakkında bilgiler vermek istemekteyiz.

Mısır Yetiştiriciliği

Mısırda Toprak Hazırlığı ve Ekim

Mısır yetiştiriciliğinde toprak işlemenin başlıca amacı, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, ön bitkiden kalan sap artıklarını toprağa gömmek, toprağı havalandırmak ve yabancı otları yok ederek toprakta depolanan su miktarını arttırmaktır.

Mısır ana ürün olarak ekilecekse toprak hazırlığı esas olarak sonbaharda başlar. Bu amaçla tarladaki ön bitki hasat edildikten sonra mısır ekimi düşünülen tarla pulluk ile yaklaşık 8–10 cm derinlikte sürülür ve bitki artıkları toprağa karıştırılır. Daha sonra sonbaharda toprak 20–25 cm derinliğinde sürülür. Bu ilk sürümden sonra yağışlar nedeniyle tarlada yabancı ot çıkışı görülürse, bu otlar kültivatör ile 10–15 cm. derinlikte işlenerek yok edilmelidir. Mısır bitkisi düzgün bir çıkış için nemli bir tohum yatağı ister. Bu amaçla tarla ilkbaharda toprak tavında iken, önce kültivatör ve sonra tırmık veya yaylı tırmık ile 10–15 cm derinliğinde işlenerek ekime hazırlanmalıdır. İlkbaharda pulluk ile toprak işlemesinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde toprak nem ve tavının kaybı söz konusu olabilir.

Toprak hazırlığı

Mısır ikinci ürün olarak ekilecekse haziran ayı içinde yapılacak ön bitki hasadından sonra saplar hemen tarladan uzaklaştırılır, tarla sulanır ve toprak tava gelince sürülür. Tarla sürümünde diskaro ve yaylı tırmık kullanılır. Mısır ekimi yapılacak tarlada yabancı ot problemi yoksa birbirine dik istikamette çekilen goble disk ile toprak işleme yapılır. Bu her iki yöntemde de iyi bir tohum yatağı hazırlamada kolaylık olması açsından ön bitki hasadının mümkün olduğunca aşağıdan (yaklaşık 10 cm) yapılması gerekir.

Mısırda ekim

Toprak hazırlığı sonrası mısır ekimi yapılmalıdır. Mısır ekiminde ekim zamanı, ekim derinliği ve ekim sıklığının ayarlanması önemlidir.

Mısırda ekim zamanı belirlenirken yetiştiricilik yapılacak bölgenin rakımına göre değişmektedir. Ülkemizde Çukurova Bölgesi gibi düşük rakımlı bölgelerde en uygun ekim zamanı nisan ayının başlarıdır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi yüksek rakımlı bölgelerde ise mayıs ayı içerisinde ekim yapılmalıdır.

Mısır ekiminde farklı ekim yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler serpme ekim, ocak usulü ekim ve sıraya ekim yöntemleri kullanılır. Dekara atılacak tohum miktarları ise mısır çeşitlerin bin dane ağırlığına göre değişmektedir. Ekim makineleri ile mısır ekiminde 2–2,5 kg/da tohum yeterli bitki sıklığını sağlamaktadır.

Serpme ekim yöntemi genellikle makine kullanımının zor olduğu dağlık kesimlerde ve küçük tarım arazilerinde uygulanır. Serpme ekimde dekara 10–11 kg gibi çok yüksek miktarda tohumluk kullanılır. Ocak usulü ekimde çıkış daha düzenli olur. Sıraya ekim yönteminde ise ekim elle veya ekim makineleri ile yapılabilir. En uygun ekim yöntemi ekim makineleri ile sıraya yapılan ekimdir.

Mısırda Ekim Derinliği

Ekim derinliği genel olarak cm olmalıdır. Ağır topraklarda biraz daha yüzlek, hafif topraklarda biraz daha derin olabilir. Ekim mutlaka tavlı toprağa yapılmalıdır. Tohumun toprakla temasını arttırmak için merdane çekmek faydalı olmaktadır. Bilhassa azaltılmış toprak işleme veya sürümsüz ekimlerde bu işlemin etkisi daha da önemli olmaktadır.

Mibzer ile ekim

Mısırda Dekara Atılacak Tohum Miktarı

Mısırda verimi oluşturan en önemli komponent dekardan hasat edilen bitki sayısıdır. Bitki sıklığı; çeşidin özelliği, toprağın verim gücü, sulama durumu ve yetiştirme amacına göre değişir.

Orta geççi (FAO: ) çeşitler için sıklık, hasat sırasında dekarda bitkiyi sağlayacak şekilde sıra arası cm, sıra üzeri cm olmalıdır. Yeterli suyun olduğu yerlerde ve erkenci çeşitlerde bitki sıklığının biraz fazla, suyun kısıtlı olduğu yerlerde ve geççi çeşitlerde bitki sıklığının biraz az olması istenir. Bunu sağlamak için tane iriliğine göre dekara kg arasında tohum kullanılmalıdır. Silajlık olarak yetiştirilen mısırda tohum miktarı artırılmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda Karadeniz bölgesinde en uygun bitki sıklığının dekara bitki olması gerektiği, bunun da kg /da tohuma tekabül ettiği tespit edilmiştir.

Mısırda Bakım İşlemleri

Mısır bitkisinde başlıca bakım işleri çapalama, seyreltme, boğaz doldurma, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadeledir.

Mısırda Çapalama

Bir çapa bitkisi olan mısırda, ilk çapalama yabancı otlarla mücadele, kaymak tabakasını kırma ve boğaz doldurma amacıyla yapılır. Boğaz doldurma işlemi, asıl köklerin gelişmesini teşvik eder. Mısır bitkisine iki çapa yapılması kök bölgesinde havalanma sağlayarak bitki gelişmesini teşvik eder ve yabancı otlar yok edilmesine yardımcı olur. Yabancı ot mücadelesi ile su ve besin maddesi rekabeti mısır lehine çevrilir ve böylece verim artışı sağlanmış olacaktır. Mısır yetiştiriciliği yapılan bir bölgede yabancı otlara karşı ilaçlama yapılmamışsa iki çapalama yapmak gereklidir. Eğer yabancı otlara karşı ilaçlama yapılmışsa bir çapalama yeterli olmaktadır.

Elle çapalama

Mısırda ilk çapalama bitki boyunun 12–15 cm olduğu dönemde, ikinci çapalama ise bitki boyunun 30–35 cm olduğu dönemde yapılmalıdır. Mısırda sıra arası ve sıra üzeri çapalanmalıdır. Sıra üzeri çapalamanın daha kolay olması amacıyla sıra aralarının sıra arası çapalama makineleri ile çapalanması faydalı olmaktadır. Sıra arası çapalama makineleri bıçaklı ve frezeli tipte olabilmektedir.

Mısırda Seyreltme

Mısır bitkisinde ekim sık yapılmışsa veya birden fazla tohum aynı yerden çimlenmişse çıkıştan yaklaşık 10–15 gün sonra (mısırın 4–5 yapraklı olduğu dönem) seyreltme yapılmalıdır. Bitkinin büyüme konisi bu dönemde toprak seviyesinin altında olduğu için bitki kökten çekilerek seyreltme yapılmalıdır. Seyreltme işlemi ile birlikte mısırın ilk çapalaması da yapılmalıdır.

Mısırda Boğaz Doldurma

Mısır bitkisinde boğaz doldurma destek köklerin toprakla temasının sağlanması amacıyla yapılan bir işlemdir ve mutlaka yapılması gereklidir. Destek kökleri bitkinin topraktan fosfor ve diğer besin maddelerinin alınımında ve yatmaya karşı önemli bir rol oynamaktadır. Boğaz doldurma mısır 40–50 cm boya ulaştığında (bitkinin 8–10 yapraklı olduğu dönem) ve ikinci azotlu gübre uygulamasıyla beraber yapılmalıdır. Boğaz doldurma işlemi çapa veya lister ismi verilen boğaz doldurma aletleriyle yapılır.

Boğaz doldurma

Mısırda Gübreleme Nasıl Yapılır?

Mısır yetiştiriciliği yapılan arazilerde toprak analizleri ve ekilen mısır çeşidin verim gücü dikkate alınarak toprağa verilecek besin elementleri miktarı belirlenir. Genel olarak mısır her kg dane ürünü için topraktan yaklaşık olarak 2,5 kg azot, 1 kg fosfor ve 1,5 kg potasyum kaldırmaktadır.

Mısır tarımında azot, fosfor ve potasyum içeren gübrelerin tamamı ilkbaharda ilk toprak işlemesinden önce tarlaya santrifüjlü gübre dağıtma makinesi verilir ve kazayağı ile ekim derinliğine karıştırılır. Bunun haricinde ekim zamanında tarlaya kombine ekim makineleri ile tohumun 5 cm sağ veya sol yanına gelecek şekilde verilebilir.

Azotlu gübrelerin yarısı ekimle birlikte, diğer yarısı mısırın gelişme dönemlerine göre sıra arasına, bitkilerin yaprak ve büyüme noktalarında kalmayacak şekilde uygulanabilir. Mısır yetiştiriciliğinde sonbaharda dekara 1,5–2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Çiftlik gübresi toprağın su tutma kapasitesini ve havalanmasını artırır, kaymak tabakası oluşumunu engeller, toprak işlemesi kolaylaşır ve bitki çıkışında problem yaşanmasına engel olur.

Gübreleme anı

Azotlu Gübreleme

Mısır yetiştiriciliğinde genellikle amonyum sülfat, üre ve amonyum nitrat gibi azotlu gübreler kullanılmaktadır. Bu gübrelerden amonyum sülfat toprak asitliğini nötrleştirmek için tuzlu veya alkali topraklarda ekim öncesi veya ekimde tercih edilmeli, diğer nötr veya asit karakterli topraklarda ise üre veya amonyum nitrat gübreleri kullanılmalıdır. Mısıra azotlu gübreler iki dönemde verilmelidir. İlk kısmı ekimle birlikte toprağa verilmeli, ikinci bölümü bitkiler yaklaşık olarak 50–60 cm boylandığında ikinci çapa ile birlikte bitki sıralarının yanına banda verilmelidir. Mısır bitkisi için kuru şartlarda 8–10 kg/da, sulu şartlarda ise 16–18 kg/da saf azot yeterli olmaktadır.

Fosforlu Gübreleme

Mısır yetiştiriciliğinde genellikle triple süper fosfat gübresi kullanılmaktadır. Yapılan toprak analizi sonucu fosforlu gübre ihtiyacı görülürse tamamı ekim öncesi toprağa verilip karıştırılmalıdıfunduszeue.info halde verilecek 7–8 kg/da fosforlu gübrelerin dekardan en yüksek verimi almayı sağlayacağı bilinmektedir.

Potasyumlu Gübreleme

Ülkemiz toprakları genellikle potasyum bakımından zengindir. Bu sebeple toprak analizleri sonucu tavsiye edilmedikçe potasyumlu gübre kullanmaya gerek yoktur. Mısır yetiştiriciliğinde genellikle potasyum sülfat gübresi kullanılmaktadır. Bu gübre ekim öncesi veya ekimle birlikte verilebilir.

Kompoze Gübreler

Mısır yetiştiriciliğinde toprak ihtiyacına göre kompoze gübreler verilmelidir. Eğer toprağın fosfora ihtiyacı varsa veya gübresi ekim öncesi veya ekimle birlikte 30–35 kg/da verilmelidir.

İz Elementlerle Gübreleme

Topraktaki iz elementlerin eksikliği öncelikle yeşil gübreleme veya çiftlik gübresi uygulamaları ile giderilebilir. İz elementi eksikliği bulunan tarım alanlarına mümkün olduğunca ekim yapılmamalıdır. Fakat mısır ekimi zorunlu ise ve izelement noksanlığı varsa bu durumda, iz element gübrelemesi ekimden önce eriyik halinde toprak yüzüne serpilerek karıştırılmalıdır.

Silajlık Mısır Gübreleme Programı

Silajlık Mısır Tarımı ; Hayvanlarımızın genetik kapasiteleri ve çevre şartları ne kadar iyi olursa olsun bakım ve besleme iyi olmadığı sürece onlardan istediğimiz yüksek verimi almamız mümkün değildir. Yeşil otun olmadığı kış aylarında hayvanlarımıza yeşil, sulu ve ekonomik olarak verebileceğimiz tek kaba yem silajdır. En uygun silaj bitkisi mısırdır. Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen ve enerjice zengin bir kaba yemdir. Silajlık mısır koçanlarıyla beraber hamur olum devresinde biçildiğinde mısırda yüksek düzeyde kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve uygun sıkışma özelliği ile en kolay silolanabilen yem bitkisi özelliğini taşımaktadır.

 

Silajlık mısır yetiştiriciliğinin dane mısır yetiştiriciliğinden tek farkı daha erken biçilmesidir. Yetiştirilme süresine ve koşullarına göre sap ve tane verimi yüksek çeşitlerin seçilmesine dikkat edilmelidir. Sulama imkanı varsa mutlaka hibrit çeşitler kullanılmalıdır. Ancak sulama imkanı yoksa bölgemizde sulama yapılmadan da iyi sonuçlar veren Karadeniz Yıldızı ve Arifiye gibi kompozit çeşitler yetiştirilmelidir.

 

Toprak Hazırlığı;

Silajlık mısırın ana ürün olarak ekiminde sonbaharda tarla pullukla cm derinlikte sürülür, kültüvatör veya diskaro ile toprak parçalanır ve tapan çekilerek tohum ekilecek duruma getirilir. İkinci ürün olarak ekim yapılacaksa sulanabilen arazide buğday anızına ekim yapılacak ise anıza direkt ekim yapılması uygun olmakta, veya standart toprak hazırlama işlemleri yapılmalıdır.

 

Ekim Zamanı ve Şekli ;

Mısırın, ekim tarihini belirlemek için ilk ve son don tarihleri, hava sıcaklığı ve ön bitkinin tarlayı terk ettiği tarih bilinmelidir. Toprak sıcaklığı °C olduğunda en uygun ekim zamanıdır. Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir. Sıraya ekimde kg/da, serpme ekimde kg/da tohum atılmalıdır. Silajlık mısırın sıraya ekimi önemlidir. Çünkü silaj makinesi (tek sıralı, çift sıralı) ile hasat edileceğinden (pnömatik mibzerle) sıra arası cm, sıra üzeri cm olmalıdır. Ekim derinliği cm olmalıdır. İkinci ürün olarak ekilecekse daha derine ekilmesi tavsiye edilir.

 

Gübreleme;

Gübreleme genel olarak toprak tahlili sonucuna göre yapılmalıdır. Ancak toprak tahlili yapılmamış ise kg/da Azot (N) ve kg/da Fosfor (P) gübreleri verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı ekim ile birlikte verilmeli, azotlu gübrenin diğer yarısı bitkiler cm olunca verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanılırsa sonbaharda toprak işlemesinden önce dekara 2, ton gübre toprak yüzeyine dağıtılarak pullukla sürüp toprağa karıştırılmalıdır.

 

Bakım ve Sulama ;

Bitkiler cm boylanınca ( yapraklı olunca) ilk çapalama ve seyreltme yapılır. cm ( yapraklı) olunca ikinci çapalama ve boğaz doldurma işlemleri yapılır. Çapa yapılırken köklerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir.

 

Mısır bitkisi en çok iki dönemde suya ihtiyaç duyar.

  1. 1. Bitki boyu cm olduğunda,
  2. 2. Tepe püskülü çıkarma devresinde.

 

Hasat ve Kurutma ;

Dane ürünü için mısırda hasat zamanının geldiği; koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin somağa bağlandığı yerde siyah lekenin oluşması ile anlaşılır. Hasat olgunluğu denilen bu devrede mısır danesinde %35 nem vardır ve hasat elle yapılabilir.

 

Makine ile hasat yapılacaksa 2 hafta daha beklenmesi gerekir. Koçan toplayıcılarıyla hasatta dane nemi % olmalı, biçerdöverle hasatta dane nemi %20’nin altına düşmelidir. Mısır hasadı genel olarak elle koçanlar koparılarak yapılır. Hasat edilen koçanlar kavuzlarından elle ayrılır. Makine ile hasatta, traktör kuyruk milinden hareket alan koçan toplayıcıları kullanılmaktadır. Biçerdövere mısır tablası monte edilerek biçerdöverle hasat da mümkündür. Hasattan sonra nem yüzdesini (%l’e) düşürmek için mutlaka kurutma işlemi yapılmalıdır.

 

Kurutma;

  1. Serende koçanla kurutma,
  2. Sun’i kurutucularda dane kurutma,
  3. Düz bir zeminde güneş altında koçan veya dane kurutması şeklinde yapılabilir.

 

Hasat elle veya koçan toplayıcılarıyla yapılmışsa kurutma işleminden sonra mısır daneleme makinaları ile danelenir.

 

Mısır Hasılı ;

Kuru yem olarak değerlendirilecek ürünün hasadında, kısmen yeşil olan saplar, koçanları alındıktan sonra ya da koçanlarıyla birlikte dipten kesilir. Birkaç gün kurutulan ve demet tapılan bu kuru yem, daha sonra kesilerek, kıyılarak ya da olduğu gibi hayvanlara verilebilir.

 

Hasat ve Silaj Yapımı;

Sıraya ekilen mısır bitkileri silaj makinası ile hasat edilir. Mısır bitkisinin en uygun hasat zamanı hamur olum dönemidir. Aynı zamanda parçalanan mısırlar romörklere doldurularak vakit geçirmeden silaj yapılacak yere gönderilir. Parçalanarak siloya doldurulan bitkinin çok iyi sıkıştırılması gerekir. Silajın sıkıştırılması iyi olmadığı durumlarda ortamdaki hava aerobik bakterilerin çalışmasını hızlandırarak silajın kokuşmasını sağlayarak besin maddelerinin kaybına neden olur. Sıkıştırma ile ortamdaki hava alınarak havasız ortamda faaliyet gösteren süt asidi (laktik asit) bakterileri faaliyetlerini artırarak fermantasyonu gerçekleştirirler. Silolanan mısırın üstü hava almayacak şekilde naylon ile kapatılır.

 

KAYNAK: Binnaz TIKNAZOĞLU

Ziraat Mühendisi

Görseller

  • Silajlık Mısır Tarımı Nasıl Yapılır?
  • Silajlık Mısır Tarımı Nasıl Yapılır?
  • Silajlık Mısır Tarımı Nasıl Yapılır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası