ağız boğaz kuruluğu neden olur / Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi | Dent Balat

Ağız Boğaz Kuruluğu Neden Olur

ağız boğaz kuruluğu neden olur

Boğaz kuruluğu neden olur, nasıl geçer? Boğazdaki kuruluğa ne iyi gelir?

Beslenme tipi de bazı kişilerde boğazın kurumasına neden olur. Görüldüğü üzere boğaz kuruluğunun çok fazla ve çeşitli nedeni olabilir. Klimalar ve fazla sıcak ortamlarda boğaz kuruluğu oluşturabilmektedir. Dolayısıyla ortam şartları ve kişinin içinde bulunduğu şartlar boğazın kurumasının nedenleri arasında olabilir. Bunların dışında kronik rahatsızlıklar da boğazın kurumasına yol açar. Bunlar farenjit, reflü ve boğazla ilgili diğer hastalıklardır.

Eğer boğaz kuruluğu sürekli oluyorsa problemin ana kaynağının bulunması için mutlaka uzman bir doktorla görüşmekte fayda vardır. Örneğin; öğretmenler gibi çok fazla konuşması gereken mesleklerde çalışan kişilerde oluşan boğaz kuruluğu ılık bir şeyler içince geçmektedir. Buna karşılık bir hastalık sonucu oluşan boğaz kuruluğu bu kadar kolay geçmemektedir. Yine de geçmeyen boğaz kuruluğunda uzman hekimle görüşmekte fayda vardır.

Boğaz kuruluğu çoğunlukla ciddiye alınmayan bir rahatsızlıktır. Durumun ciddi olup olmaması aslında boğaz kuruluğunun nedenine bağlıdır. Özellikle nefes alışverişinde ve yutkunma esnasında hissedilen boğaz kuruluğu kişiye boğazına iğne batıyormuş hissi vermektedir. Kişinin bulunduğu ortamda nemin azalması ve havanın kuru olması boğaz kuruluğuna zemin hazırlamaktadır. Bu durum çoğunlukla kış mevsiminde daha fazla görülmektedir. Çünkü soğuk hava yüzünden kullanılan ısıtıcılar havadaki nemin azalmasına yol açar.

Bu durumda oda nemlendiricileri kullanmak alternatif bir çözümdür. Eğer yaşanılan şehrin havası genel olarak kuruysa da boğaz kuruluğu oluşması muhtemeldir. Yalnızca kış mevsiminde değil yaz mevsiminde de ortaya çıkabilen boğaz kuruluğu ileriki safhalarda nefes alışverişinin ve yutkunmanın zorlaşmasına neden olabilir. Hatta boğaz kuruluğu olan kişiler çok fazla öksürmekte, öksürük krizine bile girebilmektedir. Önemli olan boğaz kuruluğunun nedeninin tespit edilip hızlı bir şekilde önüne geçilmesidir. Bu içeriğimizde boğaz kuruluğu neden olur, nasıl geçer? Boğazdaki kuruluğa ne iyi gelir? Konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte boğaz kuruluğu hakkında tüm merak edilenler…

Boğaz Kuruluğu Neden Olur?

Boğaz kuruluğu neden olur? Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Genellikle boğazda sıvı ihtiyacının artması boğaz kuruluğuna yol açar. Ayrıca farenjit ve reflü gibi boğazla ilgili rahatsızlıkların da boğaz kuruluğuna yol açabileceği bilinmektedir. Kemoterapi ve ışın tedavisi gibi kanser tedavilerinde de hastalar boğaz kuruluğunda şikâyet etmektedir. Bunların dışında boğaz kuruluğu nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Boğazla ilgili hastalıklar,
  • Beslenme şeklinin sağlıklı ve dengeli olmaması,
  • Katı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi ve sıvı alımının az olması,
  • Kuru ve nemsiz havaya maruz kalmak
  • Polenler, alerji ve hayvan tüyleri.

Boğaz Kuruluğu Nasıl Geçer?

Boğaz kuruluğunun tedavisinin öncesinde nedeninin kesin olarak bilinmesi gerekmektedir. Çünkü eğer boğaz kuruluğu herhangi bir hastalık yüzünden oluşmuşsa o hastalıkların tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak sıradan gündelik yaşam alışkanlıkları yüzünden boğaz kuruluğu oluşmuşsa ve bu durumda boğaz kuruluğu nasıl geçer? Diye soruluyorsa çeşitli yöntemlerle bundan kurtulmak mümkündür. Öncelikle su tüketimi arttırılmalıdır. Ayrıca taze sebze meyve tüketilmeli, bulunulan ortam nemlendirilmeli, sigaradan uzak durulmalıdır.

Boğazdaki Kuruluğa Ne İyi Gelir?

Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Öncelikle bol sıvı tüketilmeli ve bulunulan ortam nemli tutulmalıdır. Bunun dışında bitki çayları da faydalı olabilir.

Boğaz Kuruluğu Hangi Hastalığın Belirtisi?

Boğaz kuruluğu hangi hastalığın belirtisi? Diye soruyorsanız size farenjit, reflü, soğuk algınlığı, alerji ve grip gibi hastalıklar yanıtını verebiliriz.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu sosyal olarak da kişiyi zorlayan, rahatsız hissettiren bir durumdur. Herkesin başına gelebilecek olan ağız kuruluğunu bazı kişiler kronik olarak yaşayabilir. Ağız kuruluğu denince akla hemen tükürük gelir. Bir vücut salgısı olan tükürük son derece önemlidir. Çünkü ağızdaki kötü bakterilerle, dişleriniz ve diş etlerinize zarar verebilecek mikroplarla savaşmak için tükürük üretilir ve bu salgı bir karşı koruma sağlar. Kronik ağız kuruluğu yeterli miktarda tükürük üretilmediğinde oluşur. Bu da bakteri kolonilerinin ve enfeksiyonların ağızda çoğalmasına neden olur ve ağız sağlığının korunamaması anlamına gelir.

‘Kserostomi’ olarak adlandırılan kronik ağız kuruluğu, ağzın sürekli nemli olmasını sağlayan tükürük bezlerinin tükürük üretmemesidir. Tükürük bezleri, ağız ve boğaz çevresinde bulunur. Tükürük tam olarak bakterilerin ürettiği asitleri nötralize eder, bakterilerin üremesine engel olmaya çalışarak tükettiğiniz gıda parçalarını temizleyerek diş çürümelerine karşı bariyer görevi görür. Bunun yanı sıra çiğneme, yutma, tat alma yetisini geliştirme gibi görevleri de vardır. İçeriğindeki enzimler sayesinde sindirim sisteminin de önemli bir parçası olarak kabul edilir. Kısacası tükürüğün yokluğu basit bir ağız kuruluğu yaratmakla kalmaz, tüm bu sistemin ilk parçasının işlevini yitirmesi anlamına gelir.


Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğu ağızdaki hissin yanı sıra farklı belirtiler de verir. Ağız kuruluğu belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Ağızda yapışkan ve kuru bir his
  • Kalın ve kılçıklı görünen bir tükürük
  • Ağız ülseri
  • Sık susama
  • Ağızda yaralar ve çatlamış dudaklar (Yaralar ağız köşesinde olabilir)
  • Boğaz kuruluğu
  • Özellikle dilde ve ağızda yanma ve karıncalanma 
  • Kuru, sert ve kırmızı bir dil
  • Tat alma, çiğneme, yutma sorunları
  • Konuşma problemi
  • Kötü ağız koku
  • Ses kısıklığı ve pürüzlü bir ses
  • Burun kuruluğu
  • Boğaz ağrısı
  • Boğazda gıdıklanma
  • Diş çürümesi
  • Eklem ağrısı
  • Göz kuruluğu
  • Cilt kuruluğu ve deri döküntüsü

Ağız kuruluğu sadece yukarıda sayılan şikayetlere neden olmaz. Ağız kuruluğu diş eti iltihabı (gingivitis), enfeksiyonlar, diş çürükleri ve aft gibi ağız ve diş hastalıklarını da beraberinde getirir. Ağız kuruluğu takma diş kullanan kişileri de zora sokabilir.

Ağız Kuruluğu Hangi Hastalığın Belirtisi?

“Ağız kuruluğu hangi hastalığın belirtisi?” dendiğinde akla ilk olarak diyabet hastalığı gelir. Diyabetin belirtiden bahsedildiğinde ise akla sürekli susamak ve ağız kuruluğu gelir. Lupus, AIDS, anemi, Alzheimer, Parkinson, kistik fibrozis, romatoid artrit, hipertansiyon, kabakulak, depresyon ve anksiyetenin belirtilerinden biri ağız kuruluğudur. Sjögren Sendromu özellikle ayrı bir yer tutar. Çünkü direkt gözleri ve tükürük bezlerini etkileyen otoimmun bir hastalıktır. Ağız kuruluğu aslında tüm bu hastalıkların bir yan etkisi olarak kabul edilir.

Ağız Kuruluğu Nedenleri

Ağız kuruluğu genellikle yaşa bağlı, bazı ilaçların ve kanser tedavilerinin yan etkileri olarak gelişir. Ağız kuruluğu nedenleri arasında tükürük bezlerini etkileyen bazı durumlar da sayılabilir. “Ağız kuruluğu neden olur?” diye merak ettiğinizde aşağıdaki nedenler aklınıza getirebilirsiniz…

  • İleri yaş
  • Baz ilaçlar
  • Sigara ve tütün ürün kullanımı
  • Alkol tüketimi
  • Kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri
  • HIV gibi enfeksiyonla ve Sjögren Sendromu gibi otoimmun hastalıklar
  • Diyabet
  • Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar
  • Vücutta sıvı kaybı
  • Depresyon veya anksiyete
  • Ameliyat
  • Tıkanmış veya cerrahi olarak alınmış tükürük bezleri 

İleri yaşlarda görülen ağız kuruluğu genellikle ilaç kullanımına bağlı olarak gelişir. Özellikle bazı ilaçların yarattığı ağız kuruluğu yaygın bir durumdur. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar, antidepresanlar, antihistaminikler, ağrı kesiciler, burun tıkanıkları tedavisinde kullanılan dekonjestanlar, KOAH ve tansiyon ilaçları “Ağız ve boğaz kuruluğu neden olur?” sorusuna sıklıkla verilen cevaplardır. Obezite, depresyon, anksiyete, ağrı, alerji, soğuk algınlıkları, hipertansiyon, diyare (ishal), epilepsi, mide bulantısı, astım, Parkinson, psikotik bozukluk ve üriner sistem bozukluk tedavilerinde kullanılan ilaçlar ağız kuruluğuna zemin hazırlayabilir.

Basit bir sıvı kaybı yine ağız kuruluğunun en sık görünen nedenlerinden biridir. Sıvı kaybı yetersiz su tüketimi, terleme veya hasta olmaktan kaynaklanabilir. Gün içinde ,5 litre su içmeyi unutmayın. Sigara ve alkol kullanıyorsanız özellikle bu ürünleri tükettikten sonra ağız kuruluğunuzun arttığını fark edersiniz. Çünkü alkol ve tütün ürünleri tükürük üretimine engel olup ağzı kurutur. Bu ürünleri kullanmayı bırakın, kullanmaktan vazgeçemiyorsanız sonrasında mutlaka bol su için.

Radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavilerinde özellikle ağız kuruluğu ve ağız yaraları yaygın olarak görülür. Çünkü bu tedaviler esnasında tükürük bezleri zarar görebilir. Bu nedenle de üretilen tükürük miktarı azalır. Mesela radyoterapi baş ve boyun bölgesine uygulandığında ağız kuruluğu ve ağız yaraları çoğunlukla kanser hastalarının en çok şikayet ettiği konular olur.

Bir yaralanma ve ameliyat sonrasında da baş ve boyundaki sinirler hasar alabilir ve ağız kuruluğu gelişebilir.

“Geceleri ağız kuruluğu neden olur?” sorusunu sormanız çok normaldir. Çünkü uyku esnasında tükürük akışı azaldığı için ağız kuruluğu daha çok hissedilir. Hatta gece ağız kuruluğu en üst seviyededir. Hatta uyandığınızda sabahları ağız kuruluğu ciddi derece hissedilir.

Ağız kuruluğunu teşhis etmek için ağız ve diş muayenesi gerekir. Tıbbi geçmişiniz ve kullandığınız ilaçlar gözden geçirilir. Tükürük testler yaygın olarak ağız kuruluğunun tespit edilmesinde kullanılır. Tükürükle ilgili siyalometri ve siyalografi testleri uygulanabilir. Bazen doktorlar biyopsi örneği de isteyebilir.

Ağız Kuruluğunu Gidermek İçin Ne Yapılabilir?

Ağız kuruluğu uyuma isteğini bile azaltır. Çünkü sabahları daha çok hissedilen bu kuruluk, sosyal olarak da kişiyi kötü hissettirir. Peki ağız kuruluğu nasıl geçer?

  • Öncelikle sürekli yaşadığınız bir ağız kuruluğu varsa vakit kaybetmeden bir ağız ve diş sağlığı hekimine gitmelisiniz. Rutin ağız ve diş kontrollerinizi ihmal etmemeli, diş hekiminiz bunun organlardan kaynaklandığını düşünürse de İç Hastalıkları hekimine görünmelisiniz.
  • Yeterli su içmeyi ve dişlerinizi düzenli fırçalamayı ihmal etmeyin. Gün boyunca su yudumlayarak ağzınızı nemli tutabilirsiniz.
  • Ağız ve diş sağlığınızı korumak için dişlerinizi sadece fırçalamanız yeterli olmaz. Dişlerinizin yapısı uygunsa diş ipi veya arayüz fırçası kullanın. Alkolsüz gargaralar da kullanabilirsiniz. 
  • Şekersiz sakızlar daha fazla tükürük salgılamanıza ve ağzın nemli kalmasını sağlayabilir.
  • Su bazlı bir dudak nemlendirici de fayda sağlayabilir.
  • Şekerli ve asitli gıda tüketimini en aza indirin.
  • Tuzlu ve aşırı baharatlı yiyecekler, kuru ekmek, tost ve kurabiye gibi yiyecekler, kuru et, kuru meyve gibi yiyeceklerden uzak durun. Çorba, yumuşak ve oda sıcaklığında yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
  • Alkol, çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri, üzüm, domates, portakal, greyfurt suyu ve gazlı içecekleri içmeyin.
  • Mümkün olduğunda ağzınızdan değil, burnunuzdan nefes almaya çalışın.
  • Takma diş kullanıyorsanız bu dişlerle uyumayın.
  • Kronik burun tıkanıklığınız, kontrol edilemeyen alerjiniz varsa doktorunuza başvurun.
  • “Gece uyurken ağız kuruluğunu neden olur?” gibi bir şikayetiniz varsa yatak odanızı havalandırmayı ve nemlendirmeyi deneyin. Buharlaştırıcılar rahatlatabilir. Geceleri başucunuza koyacağınız bir bardak su da erişiminizi kolaylaştırarak sabah olacak kuruluğu engeller.

Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kuruluğu tedavi edilebilir. Ama öncelikle ağız kuruluğu nedenlerine göre tedavi şeklinin belirlenmesi gerekir. Ağız kuruluğunuzun nedeni kullandığınız ilaç veya ilaçlarsa doktorunuzun bu ilaçlarda veya dozlarında bir değişikliğe gidebilir. Otoimmun ve diğer hastalıklar nedeniyle gelişen ağız kuruluğunda ise hastalıkların tedavileriyle ilgili düzenleme yapılır.

Doktorunuz tükürük üretimini artıran ilaç önerisinde bulunabilir. Ağzınızı nemlendirecek bu ilaçlar jel, sprey, tablet ve pastil şeklinde olabilir. Her ilaç herkes için uygun değildir. Bu nedenle eczaneden kendi kararlarınız doğrultusunda ilaç almayın.

Tükürük bezi tıkanıklıklarında genellikle minik cerrahi işlemler uygulanır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Boğaz Kuruluğu Nasıl Geçer, Neden Olur?

Boğaz kuruluğu, yutkunurken ve nefes alışverişi esnasında boğazda iğne batmış hissinin oluşması olarak tanımlanır. Genellikle kuru ve nemsiz ortamlarda meydana gelen bu rahatsızlık, soğuk kış aylarında gelişen üst solunum yolu enfeksiyonları ile de ilişkilendirilebilir. Boğaz kuruluğu, dönemsel olarak öksürük krizlerine sebep olabilir. Ne kadar basit bir problem olarak görülse de hayat kalitesini düşürür. Bu sebeple zamanında önlem alınmalı, belirtiler gözlemlendiğinde yutkunma zorluğuna sebep olmadan gerekli takviyeler alınmalıdır. Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Boğaz kuruluğu neden olur ve nasıl geçer? İşte konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtları…

BOĞAZ KURULUĞUNA NE İYİ GELİR?

Boğaz kuruluğu, soğuk algınlığı, reflü, farenjit gibi hastalıklardan kaynaklıyorsa sorunun çözümü için öncelikle bu hastalıklara yönelik tedavi uygulanması gerekir. Bunun haricinde çevresel etmenlere ve birtakım zararlı alışkanlıklara bağlı olarak gelişen boğaz kuruluğu probleminin giderilmesi için evde hazırlanması mümkün kolay tarifler mevcuttur. Ihlamur, ballı limonsu su gibi içeceklerin, tuzlu su gargarasının boğaz kuruluğuna iyi geldiği bilinmektedir. Boğaz kuruluğu evde tedavi ile nasıl geçer? Boğaz kuruluğuna iyi gelen, evde hazırlanabilecek alternatif tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Her sabah düzenli olarak ılık su tüketip boğazdaki kuruluğu giderebilirsiniz.
  • Kaynar olmayacak sıcaklıkta ıhlamur çayı içebilirsiniz.
  • Eğer boğaz kuruluğunun sebebi grip ve soğuk algınlığı gibi mikroorganizma kaynaklı hastalıklar ise bol miktarda C vitamini içeren besinler tüketin.
  • Tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su gargarası boğazın nemli kalmasını sağlar, kan akışını hızlandırır.
  • Ballı su ya da ballı süt içebilirsiniz. Yalnız bu noktada hazırladığınız ballı karışımın ılık olmasına dikkat edin.
  • Günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde zencefil suyu içebilirsiniz. Zencefil, tükürük bezlerini uyararak boğaz kuruluğunu gidermeyi mümkün kılar.
  • Doğal ve bitkisel ürünlerle hazırlanan papatya çayı, boğaz kuruluğunu gidermede etkili bir çözümdür.
  • Boğaz kuruluğunu hafif bir şekilde seyrediyorsa su tüketimini artırarak, bulunduğunuz ortamı nemlendirerek ve boğazını dinlendirerek bu soruna çözüm üretebilirsiniz.
  • Yutkunurken nazik olmalı, boğaz kaslarını dinlendirecek hareketler yapmalı ve çok fazla konuşmamalısınız.

BOĞAZ KURULUĞU NASIL GEÇER?

Boğaz kuruluğu tedavisine başlamadan önce problemin temel sebebi belirlenerek ona göre bir tedavi programı uygulanır. Alerji, reflü, farenjit, nezle gibi hastalıklar dolayısıyla ortaya çıkan boğaz kuruluğunun tedavi yöntemleri de farklıdır. Fakat yanlış nefes alıp verme, sağlıksız beslenme gibi sebeplerden dolayı varlık gösteren boğaz kuruluğunun tedavisi de birkaç basit yöntemle mümkündür. İlk aşamada günlük su miktarı en az 2 litreye çıkarılmalı, taze meyve sebze tüketmek, abur cubur ve sigara tüketiminden uzak durmak edinilmesi gereken diğer alışkanlıklardır. Bunların haricinden "Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir?" başlığında bahsi geçen maddelerin uygulanması da boğaz kuruluğu probleminin önüne geçmek için yeterli olacaktır.

BOĞAZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Boğaz kuruluğunun ilk ve temel nedeni, doğru nefes alışverişi yapmamaktır. Aynı zamanda az su içme alışkanlığı da boğaz kuruluğunun temel ve en sık görülen nedenlerinden bir tanesidir. Reflü, farenjit gibi hastalıklar boğaz kuruluğuna sebep olabilir. Bununla birlikte kanser tedavisi gören hastalarda kemoterapi ve ışın tedavisi etkilerine bağlı olarak boğaz kuruluğu görülmesi mümkündür. Boğaz kuruluğuna neden olan durumlar ve hastalıklar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme
  • Çok fazla katı gıdalar tüketmek
  • Meyve ve sebzeleri mevsiminde, taze olarak tüketmemek
  • Gün içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az miktarda su tüketmek
  • Farenjit
  • Reflü
  • Soğuk algınlığı ve grip
  • Mevsimsel alerji
  • Bahar mevsiminde yaşanan polen alerjisi
  • Hayvan tüyüne maruz kalmak
Evde Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Bitkisel ve doğal tedavi yolları ile Boğaz ağrısı nasıl geçer?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır