dişlerdeki siyah lekeler nasıl geçer evde / Evde Diş Taşı Temizliği - Evde Diş Taşı Temizliği Karbonat - Aloe Vera

Dişlerdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer Evde

dişlerdeki siyah lekeler nasıl geçer evde

Dişteki Kahverengi Lekeler Nedir, Nasıl Geçer ?

Günlük hayatta pek çok besin tüketiriz. Bu besinler ağız yoluyla vücudumuza girer ve ağzımızda bulunan diş ve diş etleri bu besinlerden veya bu besinlerin kalıntılarından çokça etkilenmektedir. Peki Dişteki Kahverengi Lekeler Nedir Nasıl Geçer ? Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği ve tüketilen yiyecek ve içeceklerin dengeli tüketilmediği zamanda dişlerde bazı lekeler oluşur. Bu lekelerle karşılaşan insanların aklına Dişteki Kahverengi Lekeler Nedir Nasıl Geçer sorusu gelmekte ve çözüm yolları aranmaktadır.

Dişteki Kahverengi Lekeler Nedir

Dişlerimiz günlük hayatımızda estetik açıdan oldukça önemli unsurlardır. Uzun yıllardan beri prestij göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dişlerinizde eğer ki siyah lekeler var ise funduszeue.info içeriğimizi okuyup konu hakkında hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Dişteki Kahverengi Lekeler Neden Oluşur

Günlük hayatta özellikle yoğun ve stresli işlerde çalışan insanlar yoğun çay, kahve ve tütün ürünü kullanmaktadırlar. Çok fazla kahve ve çay içmek, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediğinde dişlerde leke oluşumuna sebep olurlar.

disteki kahverengi lekeler neden olusur

Dişteki kahverengi lekeler bazen diş eti çizgisi boyunca takip ederken bazen ince çizgiler olarak da görülür. Özellikle tütün kullanımı hem sararmaya hem de lekelere neden olmaktadır. Bu lekeler kötü bir ağız hijyenine işaret eder. Ayrıca lekeler oluştuktan sonra hangi diş macunu kullanılırsa kullanılsın bu lekeler fırçalamayla geçmeyebilirler. Ayrı bir özen göstermek gerekir.

Diş kararmasına neden olan bazı faktörler şöyle sıralanabilir;

  • İlk olarak yoğun kahve ve çay tüketimi
  • Asitli içeceklerin çokça tüketilmesi
  • Tütün ürünleri
  • Yetersiz ağız hijyeni
  • Bazı antibiyotik türleri, preparat ve demir içeren, sistemik hastalıklar için kullanılan ilaçlar
  • Genetik yatkınlık
  • Diş eti tedavisi için önerilen bazı gargaralar
  • Tartarlar
  • Son olarakta yaşın ilerlemesi diyebiliriz.

Diş lekeleri oluşmadan önlem almak daha önemlidir. Dişte oluşan kahverengi lekelerin önüne geçmek için bazı önlemler şunlardır;

  • Kahve, çay, asitli içecek ve tütün ürünlerinin tüketimi ya tamamen bırakmak ya da minimuma indirgemek
  • Ağız ve diş sağlığına dikkat edip günde en az 3 dakika ve en az saniye boyunca düzenli olarak dişleri fırçalamak
  • Tartar, leke gibi rahatsızlıkların oluşmasını önlemeye yardımcı olan gargara çeşitleri kullanmak

Dişteki Kahverengi Lekeler Nasıl Tedavi Edilir

Diş tedavileri, teknoloji sayesinde oldukça kolaylaşmış ve yaygınlaşmıştır. Bu sebeple dişteki kahverengi lekeler tedavi edilirken basit yöntemler uygulanmaktadır. Mesela uygulanan bazı yöntemler şunlardır;

  • Diş beyazlatma setleri veya doktor randevulu ve klinik ortamlarda uygulanan diş beyazlatma tedavileri
  • Düzenli diş fırçalama
  • Uygun diş macunu ve diş fırçası kullanma
  • Diş lekesi temizleme
  • Estetik protetik uygulama

Bu tedavilerin yanı sıra evde uygulamaya çalışılan bazı karışım veya bu karışımlarla yapılan macun gibi yöntemler dişlere ve diş etlerine oldukça büyük ve kalıcı hasarlar verir. Bu sebeple alternatif yöntemlere başvurmak yerine alanında uzman bir diş hekiminden randevu almayı tercih edin. Diş Hekim&#;inin önerdiği tedaviye uymak en sağlıklı çözüm yolu olacaktır.

Klinik +1 Sosyal Medya Adreslerimiz

Bu bölümde; Diş Taşı (Tartar) Nedir, Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri Nelerdir, Dişteki Siyah Lekelenmeler Nasıl Önlenir, Diş Taşı Belirtileri Nelerdir, Evde Kahverengi Diş Lekesi Nasıl Geçer, Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Temizlenir ? gibi sorular cevaplarını bulacaktır. Dişteki oluşan siyah lekeler, sararmış dişler yaşamımız boyunca rahatsızlık duyacağımız bir konudur. Gülerken, sohbet ederken gözükecek olan dişlerimiz özgüvenimizi bile kırabilir. Bununla alakalı aklımıza ilk gelecek soru &#; dişteki siyah lekeler nasıl temizlenir ? &#; olacaktır.

Diş Taşı (Tartar) Nedir ?

Dişteki siyah lekeler nasıl temizlenir ? diye soracak olursanız, ilk önce oluşacak diş taşı (tartar)&#;dan bahsetmek gerekir. Dişlerden arındırılamayan plak diş taşına dönüşecektir. Gün içerisinde tükettiğimiz gıdaların ardından dişlerimizde oluşan bakterilerin ürettiği asitten meydana gelir. Dişlerde bulunan diş taşı (tartar) tamamen giderilebilmesi için bir hekim tarafından yapılması gerekir. Yoğun diş fırçalamak veya diş ipi kullanmak geçireceği anlamı taşımaz.

Diş Taşı Belirtileri Nelerdir ?

Diş taşı olarak bildiğimiz dişteki siyah lekeler aslında bakteri birikimidir. Diş üzerinde sert bir tabaka haline geldiği için fırçalamak ile giderilmez. Belli bir zaman sonra iltihap, kanama ve diş etinde şişliklere sebebiyet vererek en büyük belirtilerini de ortaya çıkarmış olur. Dişteki siyah lekeler nasıl temizlenir ? demeden önce belirtilerine göz atmakta fayda vardır.

Diş Taşı Belirtileri Nelerdir

Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri Nelerdir ?

Dişteki siyah lekeler ağız yoluyla alınan tüm gıdaların tüketilmesi ve yeme alışkanlıkları ile ilgilidir. Bunun yanı sıra yaş ilerlemesi, diş sağlığı (dolgular, travmalar, tedaviler), genetik problemler ile ilgili birçok neden bulunabilir.

Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri Nelerdir

 

Dişteki siyah lekeler nasıl temizlenir ? sorusunun cevabı ve siyah lekelerin çoğalmasına neden olacak sebepleri aşağıdaki gibidir;

  • Kahve, çay, sigara, kırmızı şarap, renklendirici soslar gibi tüketimler diş renginde sararmaya ve siyah lekelere öncülük eder.
  • Fazla flor içeren gıda ve günlük kullanmış olduğumuz diş macunları da dişte grileşme ve siyahlaşma gösterebilir.
  • Gen yapısına bağlı olarak nedensiz lekeler olabilir.
  • İçeriğinde demir elementi barındıran gıdalar ve ilaçlar dişteki renk değişiminde önemli rol oynar.
  • Klorheksidin içeren ağız çalkalama sularına (gargara) dikkat edilmesi gerekir.

Bunlar gibi birçok nedenlerle dişteki siyah lekelerin çoğalmasına sebebiyet vermekteyiz.

Dişteki Siyah Lekelenmeler Nasıl Önlenir ?

Dişteki siyah lekeler ve kahverengi lekeler genellikle yeme &#; içme alışkanlıklarımızdan geçmektedir. Özellikle asitli, şekerli ve yapay renkli yiyeceklerden kaçınılması gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenme ilk kuralımız. Bu yüzden lekeler oluşmadan önce önlemini almak diş sağlığımız açısından daha etkilidir.

Kahve, Çay ve Sigara Tüketiminden Uzak Durun

Kahve ve çay popüler içecekler arasında yer alıyor. Fakat dişlerin lekelenmesi açısından büyük rol oynuyor. Sararma ve kararmalara en etkili sebepler arasındadır. Sigara ise sararma ve tartarın en yakın dostudur.

Düzenli Olarak Dişlerinizi Fırçalayın​​​​​​​

Dişteki siyah lekeler nasıl temizlenir ? Dişlerinizi düzenli fırçalayın. En önemli unsurların başındadır. Doğru fırça kullanımı ve düzenli fırçalamak diş sağlığımızın yanı sıra beyaz dişlere ve oluşacak diş hastalıklarına karşı koruyucu bir tabaka oluşturacaktır.

Düzenli Olarak Dişlerinizi Fırçalayın​​​​​​​

Suyla Ağızınızı Çalkalayın

Dişlerinizi fırçalayacak kadar durumunuz müsait değil ise en azından ağzınızı su ile çalkalamanız dişlerde oluşacak plakları önleyecektir.

Evde Kahverengi Diş Lekesi Nasıl Geçer ?

Dişteki siyah lekeler nasıl temizlenir ? Evde yapılacak pratik bir uygulama olan bu işlem dişlerdeki sararmaya ve kararmaya etkili bir şekilde yardımcı olacaktır. Aşağıda sırasıyla anlatılacak olan bu uygulamayı haftada bir kez yapabilirsiniz.

Gerekli malzemeler ;

  • Diş macunu,
  • Karbonat,
  • 2 adet kürdan,
  • Alüminyum folyo,
  • Çay tabağı.

Yapılışı ;

  • Günlük yaşamımızda kullanmış olduğunuz diş macunundan bir çay kaşığı kadar tabağınıza ekleyiniz.
  • Bir tatlı kaşığı karbonatı çay tabağınızda bulunan macunla birlikte karıştırınız.
  • Bir çay kaşığı su ekleyip, kürdan yardımı ile iyice karıştırınız.
  • Macun kıvamına gelecek şekilde hazırlayınız.
  • Diğer kürdanınızın uç kısmını alüminyum folyo ile sarınız.
  • Hazırladığınız kürdanın alüminyum folyo kaplı olan kısmını çay tabağında bulunan karışıma batırıp macundan alınız.
  • Dişlerinize ve sararmanın yoğun olduğu bölgelere iyice uygulayıp dakika bekleyiniz.
  • Son işlem olarak diş fırçanız ile fırçalayıp durulayınız.

Not : Hazırlamış olduğunuz karışımınıza suyu fazla eklediğiniz taktirde karbonat ilave edebilirsiniz.

Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Temizlenir ?

Dişteki siyah lekeler için evde uygulanan birçok işlem, ilaç vardır. Fakat bunlardan bazıları hiçte sanıldığı gibi sağlıklı ve bilinçli değildir. Diş etlerimiz zarar görebilir ve ağız içinde yaralanmalar oluşabilir. Bazen bu lekeler sağlığınızı da etkileyebilir. Diş ağrısına, çürüğüne sebebiyet verebilir. Diş ağrısını doğal yöntemlerle geçirebilmekte mümkündür. Konuyla ilgili pratik bilgiler için buraya tıklayınız.

Uzmanlar tarafından yaşınıza, genetik diş yapınıza, daha önce uygulanan diş tedavilerinize bakıldıktan sonra karar verilmelidir. Sadece doktorunuzun vermiş olduğu evde kullanılacak doğal yöntemlerle yapılabilir diş temizleme uygulamalarını göz önünde bulundurmak gereklidir. Doktorunuzun diş yapınızı inceledikten sonra uygun gördüğü tedavilere önem vermelisiniz.

Özet

Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Temizlenir ?

Yazı Adı

Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Temizlenir ?

Açıklama

Bu bölümde; Diş Taşı (Tartar) Nedir, Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri Nelerdir, Dişteki Siyah Lekelenmeler Nasıl Önlenir, Diş Taşı Belirtileri Nelerdir, Evde Kahverengi Diş Lekesi Nasıl Geçer, Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Temizlenir ? gibi sorular cevaplarını bulacaktır. Dişteki oluşan siyah lekeler, sararmış dişler yaşamımız boyunca rahatsızlık duyacağımız bir konudur.

Yazar

Dişi Fare

Yayıncı Adı

Klavye Fare

Yayıncı Logosu

Klavye Fare

Dişlerdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer?

Dişlerde oluşan siyah veya kahverengi renk değişiklikleri, çoğunlukla dişlerin aralarında, dişeti çizgisinde, dolgu kenarlarında, üst ve alt ön dişlerin iç yüzeylerinde ortaya çıkarlar. Dişteki lekeler genellikle zararsızdır. Tartar, ölü diş kökü veya bazı beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. 

Dişlerdeki renk değişimleri kendi başlarına bir sağlık sorunu değildir. Sağlıklı ve beyaz dişler, bir kişinin estetik görünümü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle ilerleyen diş lekelenmelerin sadece kozmetik değil psikolojik etkileri de olabilir. Dişlerdeki bu siyah ve kahverengi lekeler, evde iyi bir ağız hijyeniyle veya diş hekimi tarafından başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Makaleye Genel Bakış

Dişin Doğal Rengi Nasıl Oluşur?

Dişlerin üzerindeki sert koruyucu tabaka diş minesidir. Bu ince tabaka, dişe rengini veren dentin bölgesini sarar. Dentin, dişin renginden sorumludur. Mine renksiz bir yapıya sahiptir ancak opaklığı nedeniyle dişin görünümünde etkilidir. Diş minesinin altındaki dentin daha koyu olduğundan, mine ne kadar ince olursa dişler o kadar sarı görünür.

Dişlerdeki Koyu Renkli Lekelerin Sebepleri

Diş üzerindeki renk değişikliğinin (dahili) ve dış (harici) olmak üzere birçok nedeni olabilir. Dişlerdeki dış renklenmeye genellikle kahve, siyah çay, meyve suları, sarımsak, baharat ve nikotin tüketimi neden olur. Ayrıca bazı gargaralar da kahverengi lekelere yol açabilecek maddeler içerir. Dişlerdeki iç renk değişikliği ise mine veya dentindeki bazı sorunlardan kaynaklanır.

Dişlerdeki Dış Renk Değişikliği

Dişin dış kısmında görülen siyah ve kahverengi lekeler, diş yüzeyindeki birikintilerden kaynaklanır. Dişleri örten ince tabaka üzerinde depolanan bu birikintiler, zamanla tartar ya da diş taşı olarak da bilinen sert bir yapıya bürünür. Leke yapan bu maddeler, bazen diş minesindeki küçük çatlaklar nedeniyle daha derin bölgelere nüfuz edebilir.

Bu lekelerin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Tütün
  • Kahve
  • Çay
  • Meyveler ve meyve suları
  • Baharat

Dişlerdeki İç Renk Değişikliği

Dişin iç yapısındaki renk değişikliği, genellikle diş gelişimi sırasında oluşan hasarlar nedeniyle biriken maddelerin bir sonucudur. Mine veya dentinden kaynaklanan bu tür renk değişiklikleri çocuklarda ortaya çıkarsa, hem kalıtsal hem de doğumdan önceki veya sonraki bazı faktörlerden kaynaklanıyor olabilir.

Diş minesinin oluşumunun bozulmasına yol açan bazı deformasyonlar ve kullanılan ilaçlar nedeniyle vücuda depolanan bazı maddeler de dişlerin renginin değişmesine neden olabilir. Örneğin, belli antibiyotikler çocuklarda diş rengi değişikliğine yol açabilir.

  • Yaşamın ilk yıllarında uygulanan bir tetrasiklin tedavisi, süt dişlerinde gri veya sarı renk değişimlerine neden olabilir. Bu tedavi hamileliğin ikinci yarısında alınmış olsa bile, söz konusu renk değişimi ile karşılaşılabilir.
  • Doğuştan gelen eritropoietik porfiri adı verilen kalıtsal bir hastalık, nadiren de olsa iç diş renk değişikliğine sebep olabilir. Bu hastalık sürecinde dişlerde üroporfirin adlı bir madde birikir. Sonuç ise kırmızımsı kahverengi dişlerdir (eritrodonti).
  • Süt dişlerinde görülen renk değişikliklerinin bir başka olası nedeni de doğuştan safra kanalı tıkanıklığıdır. Bu sağlık sorunu aynı zamanda dentinde fazla bilirübin birikmesine neden olur.

Dişlerin içindeki renk değişikliği diş kazalarından, diş çürümelerinden, ölü diş sinirlerinden veya kanal tedavilerinden de kaynaklanabilir. Ayrıca normal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak dişler renk değiştirebilir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Siyah Diş Lekeleri (Melanodonti)

Bu siyah lekeler estetik açıdan çirkin görünseler de etkilenenler için acil bir tehlike oluşturmazlar. Diş minesini veya diş etlerini doğrudan etkilemez. Örnek vermek gerekirse; doğrudan dişlere saldıran ve diş etlerine de zarar verebilen plağın aksine, melanodonti tıbbi açıdan zararsızdır.

Melanodonti, kromojenik (renklendirici) bakteriler dişlerde biriktiğinde ortaya çıkar. Genellikle diş eti çizgisi etrafını çevreler. Tortular, tükürük bileşenleri ve bakteriyel metabolik ürünlerin kombinasyonundan kaynaklanır. Araştırmalar, 6 ila 11 yaşları arasındaki çocukların yaklaşık % 4&#;ünün bu diş rengi sorunundan etkilendiğini göstermektedir. Ayrıca bu renk değişikliği süt dişlerinde de meydana gelebilir.

  • Zayıf veya yetersiz diş bakımından kaynaklanmaz.
  • Çocukların ve gençlerin sadece yaklaşık yüzde dördünü etkiler.
  • Etkilenenler, genellikle alay edilmekten ve özgüvenlerinin azalmasından şikayet ederler.
  • Melanodonti semptomları sadece diş hekimi tarafından giderilebilir.
  • Araştırmalar, melanodontinin diş çürümesi geliştirme olasılığının düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Dişteki Kahverengi ve Siyah Lekeler Nasıl Geçer?

Bu tür lekeleri temizlemek için birçok yerde farklı yöntemler paylaşılmaktadır. Uzmanlar, kabartma tozu, limon suyu ve zerdeçal gibi bilinçsiz uygulanan tüm diş beyazlatma ipuçlarının diş minesine zarar verebileceği ve hatta diş eti enfeksiyonlarına neden olabileceği için insanları bilinçli olma konusunda uyarmaktadır.

Dişlerde oluşabilecek lekeleri önlemenin en kolay yolu, iyi bir ağız hijyeni uygulamaktır.

Aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir:

  • Dişlerinizi florürlü diş macunu ile günde iki kez 2 dakika boyunca fırçalayın.
  • Günde bir kez diş ipi kullanın.
  • Ağzı suyu kullanın veya yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın (özellikle yemekler yüksek miktarda şeker, kromojen veya tanen içeriyorsa). 
  • Her gün florür bazlı gargara kullanın. (Bu 6 yaşın altındaki çocuklar için önerilmez)
  • Diş hekiminize düzenli olarak diş temizliği ve değerlendirmesi yaptırın.
  • Nikotin veya tütün ürünlerini kullanmayı bırakın.
  • Sudan başka içecekler içerken pipet kullanın.
  • Gıcırdatma gibi dişlere zarar verebilecek her türlü alışkanlık hakkında bir diş hekimi ile konuşun.

Ayrıca bazı yiyecekler diş minesini güçlendirmeye ve renk değişikliğini önlemeye yardımcı olabilir. Lif bakımından zengin gıdalar, dişlerdeki bakteri ve plak parçalarının temizlenmesine yardımcı olabilir. Listedeki diğer yiyecekler de plak oluşumunu engeller ve diş minesini zayıflatan asitleri nötralize etmeye yardımcı olan kimyasallar içerir.

Diş renginin solmasını önlemeye yardımcı olabilecek yiyecekler şunlardır:

  • Lahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Peynirler ve fermente yoğurtlar
  • Elma, erik, armut ve kereviz gibi yüksek lifli meyve ve sebzeler
  • Havuç, zencefil ve sarımsak gibi belirli antioksidanlar açısından zengin besinler
  • Kepekli tahıllar ve tahıl ürünleri
  • Fındık

Çocukların Dişlerinde Siyah LekeDişlerdeki Renk DeğişimiDişte Oluşan Siyahlık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası