emeklilik için işten çıkış bildirgesi / Sosyal Güvenlik Kurumu

Emeklilik Için Işten Çıkış Bildirgesi

emeklilik için işten çıkış bildirgesi

Emekli Olmak için İşten Ayrılma ve Yazılı Talep Şartları

Ayrıca, /38 sayılı Genelge'nin "İkinci Kısım/Üçüncü Bölüm/Yaşlılık Sigortası" başlığının 6. 5. 3. maddesinde, "tahsis talebinde bulundukları tarihte işten ayrılma koşulunun gerçekleşmediği sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar borç çıkarılmakta; ancak, sigortalıların işten ayrıldıkları tarihe kadar geçen hizmetleri dikkate alınarak aylıkları yeniden hesaplanmakta ve işten ayrılma koşulunun yerine geldiği tarihi takip eden ay başından itibaren talep şartı aranmaksızın aylıkları yeniden başlatılacağı" belirtilmektedir.

Buna göre;

sayılı Kanun'a göre emeklilik aylığından yararlanmak için işten ayrılma ve yazılı talepte bulunma şartları devam etmektedir.

Tahsis talebinde bulunulan tarihte işten ayrılma koşulunun gerçekleşmediği sonradan tespit edilenler için yersiz ödenen aylıklar için borç çıkarılmakta; ancak işten ayrılış tarihine kadar geçen hizmetler dikkate alınarak aylıklar yeniden hesaplanmaktadır. İşten ayrılma tarihini takip eden ay başından itibaren de talep aranmaksızın aylıklar yeniden bağlanmaktadır.

Böylelikle, çalışanlar emeklilik tahsis talebinde bulundukları sırada işten çıkış işlemlerinin yapılmış olmasına ve tahsis talebinin yazılı olmasına dikkat etmek durumundadırlar.

/5 sayılı Genelge'ye linkten ulaşabilirsiniz.

tarihli / E., /3 K. sayılı Anayasa Mahkemesi Kararına linkten ulaşabilirsiniz.

Ek bilgiye ihtiyaç duymanız hâlinde lütfen müşteri temsilciniz ile irtibata geçiniz.

SGK İşten Çıkış Bildirgesi Nedir? Sigortalı İşten Çıkış Bildirgesi Nasıl Verilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Nisan tarihinde yayınlanan genelge ile işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih kodu olan Kod 29 çıkarılarak 41'Nolu koddan sonra gelmek üzere yeni kodlar eklendi.

sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında işverenin, çalışanın sigortalılığı sona ermesi halinde düzenlediği ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'ya verdiği belgeye işten çıkış bildirgesi denir.

İşten ayrılan bir çalışanın 10 iş günü içinde SGK'ya bildirilmesi gerekmektedir. İşten ayrılma bildirgesi sayesinde, işsizlik ödeneği, işsizlik oranları, kıdem tazminatı hesaplamaları vs. pek çok veri resmi olarak kayıt altına alınmaktadır.

SGK İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGESİ NASIL VERİLİR?

Sigortalı işten çıkış bildirgesi SGK'ya e-Sigorta kanalıyla dijital ortamda verilir. İşten çıkış bildirgesinde aşağıdaki bilgiler yer alır.

  • Sosyal Güvenlik Sicil Numarası; TC vatandaşları için TCKN, yabancı uyruklular içinse Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen numara yazılır.
  • Sigortalının Kimlik/Adres Bilgileri; çalışanın nüfus cüzdanı ve ikamet adresi bilgileri yazılır.
  • Sigortalının Sosyal Güvenlik Bilgileri; 13 numaralı alanına yılı Mayıs ayından önce SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve sayılı Kanunun geçici 20'nci maddesine tabi sandıklarda çalışanlar için sicil, iştirakçi veya sandık numarası yazılır.
  • Meslek adı ve kodu; Kanunun 4. maddesinin 1'inci fıkrasının A bendine tabi çalışanlar için fiilen yaptıkları mesleklerinin adı ve kodu işaretlenecek, İŞKUR tarafından belirlenen "Meslek adı ve kodu" bilgileri ise "funduszeue.info" internet adresinde görüntülenecektir.
  • Sigortalının Hizmet Bilgileri; işten ayrılış nedeni, eksik gün nedeni ve ücret bölümleri doldurulmalıdır.

Sigortalı işten çıkış bildirgesi staj yapanlar için düzenlenir mi?

İşten çıkış bildirgesinin staj yapanlar için düzenlenmesine gerek yoktur. Okulların anlaşmalı olduğu kurumlarda yapılan stajlarda öğrencinin sigortası otomatik olarak yapılmaktadır. Söz konusu sigorta, staj sigortasıdır ve normal sigortaya oranla daha az bir kapsama alanı vardır.

SGK İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İşten çıkış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. e-Devletüzerinden işten çıkış bildirgesi almak mümkün değildir.

İşverenler, "Sigortalı İşe Giriş" ve "İşten Ayrılış" uygulamasına e-Bildirge şifreleri ile giriş yaparak işten ayrılış bildirgesini görüntüleyebilir.

İşten çıkış bildirgesi almak isteyen kişiler, herhangi bir SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'ndan işten çıkış bildirgesini alabilir.

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ CEZASI

Çalışanların işten ayrılması durumunda, SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra işten ayrılış bildirgesinin verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.

Sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirgesi işlemleri için aşağıdaki bağlantıdan online işlem yapabilirsiniz.

funduszeue.info

sgk-tesvik

SGK İŞTEN ÇIKIŞ KODLARI VE ANLAMLARI

Sigortalı işten çıkış kodları, İŞKUR tarafından belirlenmektedir.

Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşverence feshi

Deneme Süreli İş Sözleşmesinin işçi tarafından feshi

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi(istifa)

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi

Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi.

Emeklilik(yaşlılık) ve ya toptan ödeme nedeniyle

Malulen emeklilik nedeniyle

Ölüm

İş kazası sonucu ölüm

Askerlik

Kadın işçinin evlenmesi

Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması

Toplu işçi çıkarma

Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer iş yerine nakli

İş yerinin kapanması

İşin sona ermesi

Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılıfunduszeue.info başlatılmayacaksa "4" nolu kod kullanılır)

Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa "4" nolu kod kullanılır)

Statü değişikliği

Diğer nedenler

İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih

İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih

Disiplin kurulu kararı ile fesih

İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih

İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih

Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullan Tekrar başlatılmayacaksa "4" nolu kod kullanılır)

Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih

sayılı Kanunun maddesine göre özelleştirme nedeni ile feshi

Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi

İş yerinin devri, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih

SK Nedeniyle Devlet Memurluğuna Geçiş

KHK ile işyerinin kapatılması

KHK ile kamu görevinden çıkarma

Doğum nedeniyle işten ayrılma

KHK ile kamu işçiliğine geçiş

KHK ile kamu işçiliğine geçilmemesi sebebiyle çıkış

Re'sen işten ayrılış bildirgesi düzenlenenler

İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması ( sayılı Kanun Madde II-a)

İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması ( sayılı Kanun Madde II-b)

İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. ( sayılı Kanun Madde II-c)

İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması. ( sayılı Kanun Madde II-d)

İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. ( sayılı Kanun Madde II-e)

İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. ( sayılı Kanun Madde II-f)

İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. ( sayılı Kanun Madde II-g)

İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. ( sayılı Kanun Madde II-h)

İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması. ( sayılı Kanun Madde II-ı)

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

EYT Kanunu Kapsamında “8” (Emeklilik (Yaşlılık) Veya Toptan Ödeme Nedeniyle) İşten Çıkış Kodu İle İşten Ayrılış Bildirgesi Verdiğiniz Sigortalıyı Emeklilik Başvurusu Yapmadan Sosyal Güvenlik Destek Primi İş Kolu Kodundan Bildirimini Yapmayın!

Musa Çakmakçı
Sosyal Güvenlik Uzmanı
[email protected]



Merakla beklenen Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemenin Cumhurbaşkanının onayından sonra sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tarih ve sayılı ile Resmi Gazete ‘de yayınlanmıştır.

8 Eylül 'da çıkan yasa ile emeklilik şartı içi geçerli olan prim gün sayısına yaş şartı da eklendi. 8 Eylül öncesinde sigorta kaydı olanlar dolayısıyla prim günleri dolsa da emekli olabilmek için yaş şartına takıldılar. Bu nedenle 8 Eylül öncesinde sigortalı olanlar için emeklilikte yaşa takılanlar kısaltması olan EYT kısaltması kullanılmaya başlandı.

Çalışma statülerine göre EYT’lilerde emeklilik için aranacak koşullar şöyle:

SSK:

Normal emeklilik için prim günü ve kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olmak yeterli olacak.

Bunun yanı sıra kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresini doldurmamış olmakla birlikte kadın 50, erkek 55 yaşını doldurmuş ve prim günü varsa bunlar da normal emekli olacak.  0 34 60

BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı:

BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi çalışanların EYT’den normal emekli olabilmeleri için kadınlarda , erkeklerde ise prim gününü tamamlamaları gerekecek.

Prim günü hesabında farklı statülerdeki çalışmalar birleştirilerek hesaplanacak.

Yani EYT, 8 Eylül öncesinde sigorta kaydı bulunup prim gün sayısını tamamlamasına rağmen yaş şartına takıldığı için emekli olamayan çalışanları ifade eden kısaltmadır.

Sigortalıların sigortalılık süresi kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl olarak, Sigortalıların işe giriş tarihlerine göre 5 bin gün ile 5 bin gün arasında gün şartı korunmuş durumda.

Bağ-Kur’lular kadınsa 7 bin erkekse 9 bin günü emeklilik şartı devam etmekte

Emekli Sandığı iştirakçileri kadınsa 7 bin erkekse 9 bin günü emeklilik şartı devam etmekte

EYT KANUN KAPSAMINDA KISMİ EMEKLİLİĞİ KAPSAMIYOR KISMİ EMEKLİLİKTE YAŞ ŞARTI DEVAM EDİYOR

EYT düzenlemesinde bu hakkın da verileceği bekleniyordu.

İlgili Yasa tasarısının maddelerinde açıkça belirtildiği üzere de;

MADDE 1- 31/5/ tarihli ve sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “GEÇÎCİ MADDE Bu maddenin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması için talepte bulunanlardan 17/7/ tarihli ve sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi, 2/9/ tarihli ve sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası, 17/10/ tarihli ve sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin (B) bendi ve 8/6/ tarihli ve sayılı Kanunun geçici inci maddesi hükümlerine göre yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartlan taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanırlar denilmiştir.

sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının © bendi ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır.

C) (Yeniden düzenleme: 23/5//3 md.)

a) tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresini kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş ve gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunanlara istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanır.

b) tarihinde (a) bendinde öngörülen şartları yerine getiremeyenlerden bu şartları; ba) ile tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,

bb) ile tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 54, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,

bc) ile tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları,

bd) tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, ile tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları,

be) tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları, Şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler

8 Eylül öncesinde SSK’lılar prim günü ve kadınlar 50, erkekler 55 yaşında;

BAĞ-Kurlular prim günü ve kadınlar 50, erkekler 55 yaşında;

Emekli Sandığı iştirakçileri ise prim günü ve kadın – erkek 60 yaşında kısmi emeklilik hakkından yararlanabiliyorlardı.

sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının c bendi ile ilgili bir düzenleme yapılmamış olup daha önce yapılan açıklamaların aksine emeklilikte yaşa takılanlar 8 Eylül öncesindeki koşullarla kısmi emeklilik hakkından yararlanamayacaklardır.

Bu durumda kısmi emeklilikte mevcut kanun hükümleri aynen devam edecek. Prim günü ’ün üzerinde olan SSK’lı kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilecekler.
BAĞ-KUR’lu erkekler ise prim günü olmak şartıyla kadınlar 56, erkekler 58 yaşında emekli olabilecek.

Tarım SSK sigortalıları yani sayılı Kanuna tabi sigortalılar için /Geçici 2. maddesindeki emeklilik yaş hadlerinin kaldırılması nedeniyle bunlar 15 yıllık sigortalılık süresi ve gün koşulu ile emekli olabilecekler.

Tarım Sigortalıları dahil olmak üzere Bağ-Kurlular için; sayılı Kanunun Geçici Mad/ ikinci fıkrasında,

Devlet memurları için,  sayılı Kanunun geçici Maddesinde, Emeklilik koşulları sadece yaş yönüyle kademelendirildiğinden ve yaş hadleri kaldırıldığından, Bağ-kur’lular ve Devlet memurları; kadın ise 20 tam yıl ( gün), erkek ise 25 tam yıl ( gün) koşullarını yerine getirdiklerinde emekli olabilecekler.

EYT KANUN KAPSAMINDA EMEKLİLİĞİ HAK EDİP EMEKLİ OLDUKTAN SONRA AYNI İŞ YERİNDE OTUZ GÜN İÇERİSİNDE “TEKRAR İŞE BAŞLADIĞI” TAKDİRDE SGK PRİMLERİNE 5 PUANLIK DESTEK VERİLECEK.

EYT kapsamında emekli olanların aynı işyerinde işten ayrılışından itibaren 10 gün içerisinde işe başlamaları halinde 5 Puanlık Teşvik verilecek.

Bu sigortalı işten ayrılırsa da söz konusu teşvikten bir daha yararlanılamayacak

Kanun teklifinin Meclise ilk geldiği şeklinde, bu kanun kapsamında emekli aylığı bağlanması talebiyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi çalışmaya başlamaları halinde SGDP tabi çalışılmaya başlanılan tarihten itibaren SGDP işveren hissesinin beş puanlık kısına isabet eden tutarın Hazinece karşılanacağı, bu indirimden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden tekrar yararlanılmayacağı, bu fıkrada yer alan indirimden sayılı Kanunun Maddesinin (ı) bendindeki diğer şartları sağlamaları halinde yararlanılacağı belirtilmiş  ve madde gerekçesinde bu düzenlemenin kayıt dışı çalışmanın desteklenmesi amacıyla yapıldığı belirtilmiş. Genel Kurulda iktidarın verdiği değişiklik önergesiyle “10” günlük süre “30” gün olarak değiştirildi. 

Öncelikle bu düzenlemenin sadece bu madde kapsamında emekli olacaklara uygulanması, işten ayrıldıktan sonra 30 günlük sürede ve sadece işten ayrıldığı işyerinde çalışması halinde kısıtlamalar getirilmesi amacıyla çelişiyor

SGDP tabi çalışma emeklilere özgü bir çalışma şekli. SGDP tabi çalışmanın emekli aylıklarına herhangi bir katkısı yok. Dolayısıyla SGDP tabi emekli çalıştıran işverenlere 5 puanlık prim indirimi yapılacaksa bunun için belirtilen bu kısıtlamaların yapılmaması lazım.

5 Puanlık teşvik şu anda mevcut “2 NOLU BELGE: SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNE TABİ ÇALIŞANLARI” kapsamamakta olup sadece EYT kapsamında emekli olanların aynı işyerinde işten ayrılışından itibaren 30 gün içerisinde işe başlamaları halinde 5 Puanlık Teşvik verilecek.

EYT’LİLER KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN SONRA NE YAPMALI?

EYT düzenlemesi ile yapılan değişikliklerle 8 Eylül öncesi sigortalı olanların emeklilik koşulları;   

SSK tarım sigortalıları için; 

  • Yaş koşulu olmaksızın, 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az prim ödeme gün sayısı.

Bağ-kur’lular (tarım sigortalıları dahil) için;

  • Yaş koşulu olmaksızın, kadın 20 tam yıl ( gün), erkek 25 tam yıl ( gün) prim ödemek veya,
  • Kadında 50’den 56’ya, erkekte 55’ten 58’e kadar kademelendirilen yaş koşulları ile en az 15 tam yıl ( gün) prim ödemek.

Devlet Memurları için;

  • Yaş şartı olmaksızın kadın 20 tam yıl ( gün), erkek 25 tam yıl ( gün) prim ödemek,
  • Kadın ve erkek 61 yaşında olmak ve en az 15 tam yıl ( gün) prim ödemek.

Şeklinde belirlenmiştir.

HANGİ STATÜDE EMEKLİ OLACAĞINIZI BİLİN

EYT’liler açısından ikinci bir durum, birden fazla statüde hizmeti bulunanlara hangi statüde aylık bağlanacağını bilmek ve ona göre eksik günlerini tamamlamak. EYT’lilerden SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı kapsamında çalışması olanlardan son gün (son yedi yıllık fiili hizmet süresi) hizmet süresi içinde;

  • İki statüde örneğin SSK ve Bağ-kur kapsamında çalışması bulunanlar; gün (3,5 yıllık hizmet) hizmet hangi statüde geçmiş ise o kapsamda, hizmet süreleri eşit ise son statüde,
  • Üç ve daha fazla statüde çalışması olanlar ise, hizmetleri en fazla hangi statüde geçmiş ise o kapsamda, emekli olacaklar. 

EYT’liler çalışma sürelerine ve prim ödeme gün sayılarına bakarak hangi statü kapsamında emekli olacaklarını bilmeli ve ona göre aylık talebinde bulunmalılar.

SGK GENELGESİ /6 – /38 SAYILI GENELGE’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

Kurumun /6 Genelgesi ile;

tarih, /38 sayılı ve “Emeklilik İşlemleri” konulu Genelge ‘nin “EKLER Dizininde yer alan “Ek Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi (2 Sayfa)” ibaresi, “EkGelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi (1 Sayfa)” şeklinde değiştirilmiştir.

İŞVERENLER EYT KANUN KAPSAMINDA EMEKLİ OLACAK SİGORTALILARDAN HEM İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGELERİNİ DÜZENLEMEK HEM DE KIDEM TAZMİNATLARINI ÖDEMEK İÇİN SİGORTALIDAN KURUMDAN “EMEKLİ OLUR” YAZISINI GETİRMELERİNİ İSTEYECEKLERDİR

KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TARİHTE ÇALIŞMAYANLAR

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte çalışmayan EYT’liler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) internet sayfasından örneğini alabilecekleri Gelir/Aylık Ödenek Talep Belgesini doldurarak, SGK’nın ilgili birimine doğrudan veya PTT kanalıyla yine SGK’nın ilgili birimine gönderebilirler. PTT kanalıyla Kuruma gönderecekleri talep belgelerini; taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT kargo ile göndermeleri halinde, talep belgelerini postaya verdikleri tarih, Kuruma verilmiş gibi kabul edilir. Sigortalılar e-devletten de aylık talebinde bulunabilirler.

KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TARİHTE ÇALIŞANLAR

EYT’lilere ilişkin düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihte çalışmaya devam eden SSK’lıların, emekli aylığı talebinde bulunmaları için öncelikle işten ayrılma koşulunun gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için sigortalılar öncelikle işverenlerine emekli olmak istediklerini yazılı olarak bildirecekler. İşverenler bu sigortalıların hem işten ayrılış bildirgelerini düzenlemek hem de kıdem tazminatlarını ödemek için sigortalıdan SGK’dan alınacak “Emekli Olur” yazısını getirmelerini isteyecekler.  EYT’lilerin maaş kayıplarının olmaması için mart ayı içinde “Emekli Olur” yazısının SGK’dan temin edilip, işverence bu yazıya istinaden işten ayrılış bildirgesinin verilmesi ve EYT’lilerin yine bu ay içinde aylık talebinde bulunmalarının sağlanması gerekiyor. Bu işlemlerin gecikmesi, her geciken ay için maaş kaybı anlamına geliyor. SGK’nın bu yazıyı en kısa zamanda EYT’lilere vermesi için gerekli önlemleri alması gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde; aynı ay içinde olmak kaydıyla işten ayrılmadan aylık talebinde bulunanlara, talep tarihinde emeklilik koşullarını yerine getirmek kaydıyla, talep tarihlerini takip eden aybaşından itibaren emekli aylığı bağlanmasına imkân veren bir düzenleme var. Yani, EYT’li işten ayrılışı gerçekleşmeden Mart ayı içinde emeklilik talebinde bulunursa, işten ayrılış bildirgesinin işverence Mart ayının sonuna kadar Kuruma gönderilmesi şartıyla, aylık talepleri geçerli sayılarak, taleplerini takip eden aybaşından itibaren taraflarına emekli aylığı bağlanabilecek.

ÇALIŞANLAR EYT’LİLERİN “EMEKLİ OLUR” YAZISI İÇİN KURUMUN BU YAZILARI EN KISA ZAMANDA EYT’LİLERE VERMESİ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALARAK HAZIRLIKLARINI YAPMASI GEREKMEKTEDİR!

SGK birimlerinin Rehberlik servisleri personel yönüyle daha donanımlı hale getirilip özellikle EYT yasası yürürlüğe girdikten sonra “Emekli Olur” yazısını almak isteyen sigortalıların zamanla yarıştıkları dönemde bu talepleri, hizmet sürelerinde sorun olmayan sigortalılar yönünden bu servisler aracılığı ile karşılanabilir. Dosyaları üzerinden bu belgeleri verilecek sigortalılar içinde bu işlemin en kısa sürede yapılması ve mağduriyet yaratılmaması için acil önlem alınmalı.

Bağ-Kur’lular

EYT kapsamındaki Bağ-Kur’lulara emekli aylığı bağlanması için işyerini kapatma veya işyerini devretme gibi bir koşul aranmamakla birlikte, aylık talebinde bulunduğu tarihte genel sağlık sigortası primleri dahil, kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekiyor. Prim borçlarının emeklilik talep tarihinden sonra ödenmesi halinde, aylıklar primlerin ödendiği tarihi takip eden aybaşından başlıyor, 

Devlet Memurları

EYT kapsamındaki devlet memurları, düzenlemenin kanunlaştığı tarihte çalışıyor iseler görev yapmakta oldukları kuruma, sigortalılıkları sona ermiş olanlar ise doğrudan SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına talepte bulunabilirler.

EYT’lilerin yasal vekil ve vasileri de onlar adına aylık talebinde bulunabilir.

Konu ile sitemizde yazdığımız makalede “ÇALIŞANLAR EYT’LİLERİN “EMEKLİ OLUR” YAZISI İÇİN KURUMUN BU YAZILARI EN KISA ZAMANDA EYT’LİLERE VERMESİ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALARAK HAZIRLIKLARINI YAPMASI GEREKMEKTEDİR”

Makalemizde;

EYT’lilere ilişkin düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihte çalışmaya devam eden SSK’lıların, emekli aylığı talebinde bulunmaları için öncelikle işten ayrılma koşulunun gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için sigortalılar öncelikle işverenlerine emekli olmak istediklerini yazılı olarak bildirecekler.

İşverenler çalışanların hem de kendilerinin sonradan olası mağduriyet yaşamaması için EYT kanun kapsamında emekli olacak bu sigortalıların hem işten ayrılış bildirgelerini düzenlemek hem de kıdem tazminatlarını ödemek için sigortalıdan SGK’dan alınacak “Emekli Olur” yazısını getirmelerini isteyecekler. EYT’lilerin maaş kayıplarının olmaması için Mart ayı içinde “Emekli Olur” yazısının SGK’dan temin edilip, işverence bu yazıya istinaden işten ayrılış bildirgesinin verilmesi ve EYT’lilerin yine bu ay içinde aylık talebinde bulunmalarının sağlanması gerekiyor. Bu işlemlerin gecikmesi, her geciken ay için maaş kaybı anlamına geliyor. SGK’nın bu yazıyı en kısa zamanda EYT’lilere vermesi için gerekli önlemleri alması gerekiyor.

SGK birimlerinin Rehberlik servisleri personel yönüyle daha donanımlı hale getirilip özellikle EYT yasası yürürlüğe girdikten sonra “Emekli Olur” yazısını almak isteyen sigortalıların zamanla yarıştıkları dönemde bu talepleri, hizmet sürelerinde sorun olmayan sigortalılar yönünden bu servisler aracılığı ile karşılanabilir. Dosyaları üzerinden bu belgeleri verilecek sigortalılar içinde bu işlemin en kısa sürede yapılması ve mağduriyet yaratılmaması için acil önlem alınmalı. Demiştik.

Konu ile ilgili önce;

Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ÇUKUROVA SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ Emekli Olur yazıları ile ilgili bir yazı yayımlandı

Bilindiği üzere tarihi (dahil) öncesi ilk defa sigortalı olanlardan Sayılı Kanun’un geçiciMaddesinin birinci fıkrasının B bendine tabi olanların emekli aylığına hak kazanmasında yaş şartını kaldıran düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş olup söz konusu Kanunun Resmî gazetede yayımlanarak

Yürürlüğe girmiştir.

Kanun kapsamında olan ve emeklilik şartlarını yerine getiren sigortalılara Kurumumuzca aylık bağlanabilmesi için işverenleri tarafından işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi ve sigortalı tarafından Aylık Ödenek Talep Belgesinin (Tahsis talep başvurusu) Kurumumuza verilmesi gerekmektedir. Bu süreçte işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi için Müdürlüğümüzden işverenler tarafından veya çalışanları aracılığıyla herhangi bir

Yasal zorunluluğu bulunmayan "emekli olabilir" ibareli yazılar talep edilmektedir.

Konu ile ilgili olarak 12/10/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan 11/10/ tarihli ve /13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtildiği üzere; uzun süren bürokratik işlemlerin önüne geçilmesi ve daha hızlı ve etkin hizmet verilmesi adına Kurumumuzca e-devlet uygulaması üzerinden sigortalılara

“SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" ve “Çalışma Hayatım” uygulamaları ile tabi oldukları emeklilik şartları, bu şartları yerine getirecekleri tarihler ve de bu şartları yerine getirip getirmedikleri hakkında bilgiler hizmete sunulmuştur.

Bu itibarla; işverenlerce veya çalışan personellerin Müdürlüğümüze yönlendirmesi vasıtasıyla "Ne zaman emekli olur", "Emekli olur" ve "Emeklilik şartlarını yerine getirmiştir" ibareli yazıların talep edilmemesi;

Çalışanların beyanlarına istinaden, personelden e-devlet üzerinden sunmuş olduğumuz "Tescil ve Hizmet Döküm Belgesi" ile emeklilik şartlarını ve emeklilik şartlarını yerine getirdiğini gösterir "Çalışma Hayatım" ve "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" portal belgesinin talep edilip bu belgelere göre işten ayrılış

Bildirgelerinin verilmesini,

Genel Müdürlüğümüzün tarih sayılı yazısına istinaden bu belgeler yerine imzalı yazı istenmemesini,

Yukarıda belirtilen husular doğrultusunda Müdürlüğümüzce "Emekli olur", "Emeklilik şartlarını yerine getirmiştir" ibareli yazılar verilmeyeceğini,

Bilgilerinize arz ederim denilmiş olup, ardından Kurumun bir duyurusu olmuştur.

Duyuruda;

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) DÜZENLEMESİ SONRASI KURUMUMUZA YOĞUN OLARAK YAPILAN BAŞVURULAR

Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen vatandaşlarımıza yönelik tarihli ve sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tarihli Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Düzenleme kapsamında yaşlılık aylığına hak kazanma şartlarını yerine getiren sigortalılarımıza aylık bağlanabilmesi için işverenleri tarafından işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi sonrası Kurumumuza “Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi” ile başvurulması yeterlidir.

Buna rağmen, işverenler tarafından işten ayrılış bildirgesi verilmeden önce “Emekli Olur” yazısı temin edilmek üzere sigortalıların Kurumumuza yönlendirildiği tespit edilmiş olup, sigortalıların emekli olabilmeleri için Kurumumuzdan bu yazının

Temin edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Kurumumuz tarafından e-Devlet platformunda sunulan hizmetler arasında yer alan “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi” ve “Çalışma Hayatım” ayrıca funduszeue.info internet adresinde yer alan “Ne Zaman Emekli

Olurum” uygulamalarında sigortalıların aylığı hak kazanmak için yerine getirmesi gereken şartlar, bu şartları yerine getirip getirmedikleri ve hangi tarihte yerine getirecekleri, sigortalı tescil ve hizmet bilgileri yer almaktadır.

Bu nedenle, işverenlerce sigortalıların söz konusu belgeleri temin etmesi için Kurumumuza yönlendirilmemesi, e-Devlet üzerinden temin edilecek bilgi ve belgelere istinaden işten ayrılış bildirgelerinin düzenlenmesi, sadece hizmetlerinde tereddüt olan sigortalılar için Kurumumuzdan resmi yazı talep etmeleri aylık bağlama işlemlerinin en kısa zamanda sonuçlanmasını ve sigortalıların herhangi bir mağduriyet yaşamamalarını sağlayacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İlgili duyuruda “sadece hizmetlerinde tereddüt olan sigortalılar için Kurumumuzdan resmi yazı talep etmeleri aylık bağlama işlemlerinin en kısa zamanda sonuçlanmasını ve sigortalıların herhangi bir mağduriyet yaşamamalarını sağlayacaktır. Denilmiş olup “tereddüt” ifadesi kullanılmış olup İşyerlerinde İnsan Kaynakları Departmanını EMEKLİ TAHSİS BÖLÜMÜ” departmanı kapsamında sayarak Sigortalıların Hizmet Dökümlerinden Emeklilik durumunu analiz ederek Emekliliği Hak edip etmediklerini değerlendirip “tereddüt” yaşadıkları sigortaları Kuruma yönlendirip “Emekli Olur” yazısı almalarını belirtmektedir.

İşyerlerinin İnsan Kaynakları Departmanı yani “EMEKLİ TAHSİS BÖLÜMÜ” olarak

SİGORTALILARIN EMEKLİLİK ŞARTLARINI;

ÇALIŞMA HAYATIM, NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM PORTALLARINDAN ALINACAK BELGELERE İSTİNADEN İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTİLMİŞTİR
SORULACAK SORU ŞUNLAR;

  • BELİRTEN PORTALLARDA 4/A KAPSAMINDA BULUNAN SİGORTALILARIN DİĞER SANDIKLARDA (4/B,4C, TARIM BAĞKUR, TARIM SİGORTA BANKA SANDIKLARI VB) HİZMETLER EMEKLİLİK HESABINDA BAZ ALINIYOR MU?
  • BELİRTEN PORTALLARDA 4/A KAPSAMINDA BULUNAN SİGORTALILARIN BORÇLANMA DURUMU EMEKLİLİK HESABINDA BAZ ALINIYOR MU?
  • BELİRTEN PORTALLARDA 4/A KAPSAMINDA BULUNAN SİGORTALILARIN EYT KAPSAM HESABI YAPARKEN HİZMET DÖKÜMÜNÜZDE S, Ş VE K KODLARI HİZMETLER EMEKLİLİK HESABINDA BAZ ALINIYOR MU?
  • BELİRTEN PORTALLARDA 4/A KAPSAMINDA BULUNAN SİGORTALILARIN STAJ DOĞUM, ASKERLİK, YURTDIŞI BORÇLANMA DURUMLARINDA BAŞLANGIÇ GERİYE ÇEKİLEREK VE 4/A, 4/B STATÜSÜ BELİRLENENEREK Mİ SİGORTALILARIN BORÇLANMA DURUMU EMEKLİLİK HESABINDA BAZ ALINIYOR MU?
  • BELİRTEN PORTALLARDA 4/A KAPSAMINDA BULUNAN SİGORTALILARIN 18 YAŞIN ALTINDA GEÇEN HİZMETLER EYT KAPSAMINDA SAYILIP HİZMETLER EMEKLİLİK HESABINDA BAZ ALINIYOR MU?
  • BELİRTEN PORTALLARDA 4/A KAPSAMINDA BULUNAN SİGORTALILARIN EYT KAPSAM HESABI YAPARKEN HİZMET DÖKÜMÜNDE İPTAL VEYA SEHVEN GİRİLMİŞ BAŞKA BİR SİGORTALININ PRİM GÜN VE KAZANCI VAR İSE EMEKLİLİK HESABINDA BAZ ALINIYOR MU?

BU VE BENZERİ BİR ÇOK SORU AKLA GELMEKTE OLUP BELİRTEN PORTALLARDA ALINAN BELGELERLE HEM İŞÇİ HEM DE İŞVERENİN SONRADAN MAĞDURİYET YAŞAMASI DURUMUNDA İLGİLİ YAZIYI EK GÖSTEREREK MAĞDURİYETLERİ ÇÖZÜLECEK Mİ?
EN BASİT ÖRNEĞİ BU PORTALDAN
İŞVEREN VE SİGORTALI SONRADAN PORTALLARDA ALINAN BELGELERLE BUGÜN ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN SİGORTALININ ÇIKIŞI YAPILIP AYIN 4’Ü İTİBARİYLE SGDP GİRİŞİ YAPILDI VERGİ İSTİSNASI NEDENİYLE İŞÇİYE ORTALAMA ÖDENEN HER İŞÇİ İÇİN TL FAZLA PARA ÖDEYECEK 8 AY SONRADAN SİGORTALININ EMEKLİLİĞİ HAK ETMEDİĞİ TESPİT EDİLİNCE ÖDENEN KIDEM TAZMİNATI VE SGDP DEN DOLAYI ÖDENEN FAZLA ÜCRET DURUMU NE OLACAKTIR?

Benzeri birçok soru ile İşçi ve İşveren karşı karşıya kalacağını düşünmekteyiz.

Kurumun yaptığı duyuruya istinaden aklımız da şu soru gelmekte” NEYE GÖRE TEREDDÜT KİME GÖRE TEREDDÜT”

EYT KANUNU KAPSAMINDA “8” (EMEKLİLİK (YAŞLILIK) VEYA TOPTAN ÖDEME NEDENİYLE) İŞTEN ÇIKIŞ KODU İLE İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ VERDİĞİNİZ SİGORTALIYI EMEKLİLİK BAŞVURUSU YAPMADAN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ İŞ KOLU KODUNDAN BİLDİRİMİNİ YAPMAYIN!

Bilindiği üzere tarihi (dahil) öncesi ilk defa sigortalı olanlardan Sayılı Kanun’un geçici Maddesinin birinci fıkrasının B bendine tabi olanların emekli aylığına hak kazanmasında yaş şartını kaldıran düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş olup söz konusu Kanunun Resmî gazetede yayımlanarak

Yürürlüğe girmiştir.

Kanun kapsamında olan ve emeklilik şartlarını yerine getiren sigortalılara Kurumumuzca aylık bağlanabilmesi için işverenleri tarafından işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi ve sigortalı tarafından Aylık Ödenek Talep Belgesinin (Tahsis talep başvurusu) Kurumumuza verilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere, sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışanlardan yaşlılık aylığı almaya hak kazananların işverenleri tarafından işten ayrılış bildirgeleri düzenlenerek Kuruma başvurmaları halinde yaşlılık aylıkları bağlanmaktadır. Kanun kapsamında kurumdan yaşlılık aylığı talep edecek sigortalıların aynı iş yerinde Çalışmaya devam edecek olanların işe giriş bildirgelerinin verilebilmesi için tahsis numarası alınması sorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu kapsamda olan sigortalıların işten ayrılış bildirgelerinin “8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi halinde takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verilebilmektedir.

Konuyla ilgili Eskişehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Yunus Emre Sosyal Güvenlik Merkezinin Bilgilendirme metninde belirtilmiştir.

İlgili yazıda özellikle “Bu kapsamda olan sigortalıların işten ayrılış bildirgelerinin “8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi halinde takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verilebilmektedir.”  İfadesinin ucu açık bırakılmış gibi,

Özellikle Kanun kapsamında 2 milyona yakın başvuru neticesinde hem e-Devlette Emeklilik başvuru sisteminde hem de Kurumun Merkez müdürlüklerinde yoğunluk yaşanmakta olduğu gözlemlenmiştir.

Bu nedenle “8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi halinde takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verildiğinde sigortalının yoğunluk nedeniyle Kanun kapsamında emeklilik başvurusu yapamadığında Kurum tarafından ilgili kişinin sırf  “8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi ve “sigortalının emeklilik başvurusu olmadan” takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verilmesi durumunda ilgili sigortalının SGDP kapsamında değerlendirilmeyeceği Kurumun sigortalının “EMEKLİLİK BAŞVURUSU” olması gerektiğini belirtmekte, Emeklilik başvurusu olmadan ilgili sigortalının SGDP kapsamında değerlendirilmeyeceği  belirtilmektedir.

SONUÇ OLARAK

Eskişehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Yunus Emre Sosyal Güvenlik Merkezinin Bilgilendirme metninde;
“Bu kapsamda olan sigortalıların işten ayrılış bildirgelerinin “8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi halinde takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verilebilmektedir.”  İfadesinin ucu açık bırakılmış gibi,

Bu bilgilendirme metninde sigortalıların işten ayrılış bildirgelerinin “8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi halinde takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verilebilebileceği belirtilmiş olup ilgili sigortalının Emeklilik Başvuru şartı aranmayacağı gibi algılanmaktadır.

Kurum özellikle;

“8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi halinde takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verildiğinde sigortalının yoğunluk nedeniyle Kanun kapsamında emeklilik başvurusu yapamadığında Kurum tarafından ilgili kişinin sırf  “8”- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kodu seçilerek verilmesi ve “sigortalının emeklilik başvurusu olmadan” takip eden günden itibaren de İşe Giriş Bildirgeleri Sosyal Güvenlik Destek Primi iş kolu kodunda verilmesi durumunda ilgili sigortalının SGDP kapsamında değerlendirilmeyeceği Kurumun sigortalının “EMEKLİLİK BAŞVURUSU” olması gerektiğini belirtmekte, Emeklilik başvurusu olmadan ilgili sigortalının SGDP kapsamında değerlendirilmeyeceği  belirtilmektedir.

Bu nedenle İşverenlerin ve Sigortalıların olası zor durumlarda, İşverenlerin cezai durumla sigortalıların sonradan Emeklilik iptali gibi durumlarla karşılaşmaması için Kurumun bu k

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası