1 5 aylık bebek kaç kilo olmalı / Yıl Yıl Çocuk Gelişimi (1-10 Yaş Arası) - Medicana

1 5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı

1 5 aylık bebek kaç kilo olmalı

5 Aylık Bebek Gelişimi: 5 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Artık cıvıldamalarının duyulmaya başladı bu dönem içerisinde ve iletişimi de güçlenmeye başlar. Bu sebepten dolayı 5 aylık bebek için gelişim tablosu iyi bilinmeli ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Böylece sağlıklı bir gelişim süreci ile beraber, minik yavrular özellikle ilk 6 aylık süreci doğru şekilde atlatabilir.

5 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

5 aylık bebeğin kilosu ve boyu ile beraber baş çevresi mutlaka belirlenmiş değerler arasında olmalıdır. Tabii bu durum kız ya da erkek bebek olmasına göre değişkenlik gösterir. Kız bebeklerin kilosu ortalama 6,5 kg olarak hesaplanır.

Boyu ise 63,5 cm olarak öne çıkıyor. Erkek bebeklerde ise ortalama kilo 7,25 kg şeklinde ifade edilmektedir. Boy ise erkek bebeklerde 65 cm şeklinde belirlenmiş durumda. 5 aylık kız bebeklerde baş çevresi 41,5 cm ortalama olması gerekir. Bu miktar erkek bebeklerde ortalama 42,6 cm şeklinde ifade edilir. 5 aylık gelişim süreci içerisinde ortalama bu miktarlar yakalandığı zaman, bebeğin sağlıklı şekilde gelişim gösterdiği anlaşılabilir.

Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bilindiği üzere ilk 6 ay süre boyunca bebeğin anne sütü ile beslenmesi büyük bir öneme sahiptir. Eğer bu konuda herhangi bir engel teşkil edilmiyorsa, doktor aksini söylemediği süre içerisinde bebeğin bu dönemde de anne sütüyle beslenmesi devam edilmesi gerekir.

Özellikle bazı ebeveynler bu dönem içerisinde ek gıda alınması gerekir mi diye merak ediyorlar. Fakat herhangi bir ek gıdaya gerek olmadığını söylemek mümkün. Bu dönem sadece anne sütü ihtiyacı yeterlidir. Eğer bu gerçekleşemiyorsa o zaman formül mama uzman doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Özellikle bu dönem içerisindeki ek gıdanın bebeğe birçok zararı bulunur.

- Bebeğin alerjiye yakalanma riski artar.
- Sindirim sistemi ek gıdaya henüz alışkın olmadığından dolayı, bağırsak ve mide problemleri söz konusu olabilir.
- Hala emzirme devam ettiğinden dolayı süt üretimi azalır.
- Bebekte istenmeyen bazı tehlikeli durumlar söz konusu olabilir.

5 Aylık Bebeğin Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi

5 aylık bebek özellikle de fiziksel açıdan birçok farklı rengi ayırt edebilme özelliğine sahip hale gelir. Aynı zamanda gözleri ile birçok nesneyi takip edebilecek noktaya gelmiştir. Özellikle koordinasyon becerisi gelişmiş bu dönem içerisinde, bebekler seken bir topu takip etme noktasına ulaşır.

İşitme konusunda ise seslerin artık hangi yönden geldiğini tespit edebilecek seviyeye ulaşmıştır. Bu konuda bebeğin bakmadığı bir yerden ses çıkartarak bunun ölçümü yapılabilir. Zihinsel gelişim açısından ise bebeğin hafızası bu dönemde oldukça gelişmiştir. Artık yüzleri ve cisimleri aklında tutabilir ve hatırlayabilir.

5 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?

5. aydan itibaren bebekler birçok farklı özelliğe sahip hale gelir. Bu konuda fiziksel ve zihinsel ile beraber sosyal açıdan da önemli etkiler göstermeye başlar.

- Bu dönem içerisinde bebekler artık anneye resmen tanıyor hale gelirler. Özellikle anneyi gördüğü zaman beslenme vaktinin geldiğini anlar ve ağlar. Böyle durumlarda annenin sesini duyması bebeği sakinleştirir.
- Bu dönem içerisinde bebek bol bol neşeli çığlıklar atar.
- Bir yerden başka bir yere yuvarlanabilir.
- Dik oturtulduğu zaman başını dik tutabilir.
- Özellikle karnının üzerinde yatarken kollarından destek alarak kendini kaldırabilir.
- Küçük nesnelere dikkat edebilir.
- Özellikle insan seslerini dikkat eder ve sesin geldiği yöne dönmeli çalışır.
- Dikkat çekmek adına gürültülü sesler çıkarabilir.
- Bebeğin adı söylendiği zaman bunu anlayabilir ve tepki gösterir.

5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Bu dönem içerisinde 5 aylık bebekler ortalama 14 veya 15 saat kadar uyur. Tabii bebeğin bu dönem içerisindeki uykusu değişkenlik gösterebilir. Bazı Bebekler 1 ya da 1,5 saat bir süre içerisinde öğle uykusuna yatabilir. Bazı bebeklerde ise bu durum 20'şer dakikadan olmak suretiyle 5 veya 6 kez yaşanabilir. Burada her bebeğin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bebeğin ihtiyacına uygun şekilde mutlaka uyku kalitesi ve düzeni yakalanmalıdır.


Her ay bebeklerin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim göstermesi sağlıklı gelişim açısından oldukça önemli. Peki 2 aylık bebek gelişimi nasıldır? Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, 2 aylık bebek gelişimini anlattı...

Bebek gelişiminde her ay farklı özellikler barındırıyor. Ancak her bebek her dönemde aynı gelişimi göstermeyebiliyor. 2 aylık bebeklerin gelişimleri ile ilgili detayları bilmek isteyen anne babalar 2 aylık bebek gelişiminde neler olduğunu araştırıyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Filiz Bakar 2 aylık bebek gelişimini anlattı...

 

  • 2 Aylık Bebek Kilo, Boy, Gelişimi Nasıl Olmalı?

İlk 3 ayda bebekler hızlı büyürler. Bebekler arasında fark olmakla beraber bu dönemde bir ay içinde ortalama 800-900 gr kilo alırlar. Boyları ise bir ayda 2.5-4 cm uzar. Baş çevreleri ise 1.5-2 cm büyür.

 

  • 2 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı? Anne Sütü Yetmiyorsa Takviye Yapılmalı mı?

Anne sütü ile beslenmelidirler. Anne sütü yetmiyorsa ki bunun en önemli göstergesi bebeğinizin yeterli tartı almamasıdır, bu durumda formül mama desteği yapılabilir.

 

  • 2 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

24 saat içinde ortalama 8 kez emzirilmelidir. Ancak bu sayı da bebekten bebeğe değişebilir. Bebek acıktığında beslenmelidir. Formül mama alan bebeklerde beslenme aralıkları 4 saat gibi daha uzun olabilir. Emzirme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Formül mama alan bebekler ise bir beslenmede 150-180 ml mama alabilirler.

 

  • 2 Aylık Bebek Her Gün Kaka Yapar mı?

Bu yaştaki bebekler günde ortalama 1-3 kez kaka yaparlar, ancak bazı bebeklerde daha fazla olabildiği gibi bazı bebekler gün aşırı veya 2-3 günde bir yapabilirler. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha yumuşak ve sulu iken, mama ile beslenenlerde kaka biraz katı olabilir.

 

  • 2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Bebeğiniz daha alerttir, sesler çıkarır, vücudunu oynatır, gülümsemeye başlar. Kendi parmaklarını ve ellerini keşfeder. Hareketlerini koordine etmeyi öğrenir. Yüzükoyun yatırdığınızda kafasını kaldırır ve iki yana çevirebilir. Sırtüstü yatırdığınızda kollarını ve bacaklarını öne arkaya sallar. Eline koyduğunuz oyuncağı tutar.

 

  • 2 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi Nasıldır?

Sizinle göz kontağı kurar, gözleri ile sizi takip eder. Renkli objeleri takip ederler. Daha sosyalleşmeye başlar.

 

  • 2 Aylık Bebek Görür Mü? Annesini, Babasını Tanıyabilir mi?

Anne-babasını görür ve tanır. Her iki gözü ile onları takip edebilir. Yüzünüze bakmaktan çok hoşlanırlar ve gülümserler.



  • 2 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?

Bebekten bebeğe değişimler göstermekle beraber, gece uyuma süresi artar, ortalama 2-4 arasında uzun uyuma periyotları olur. Gündüzleri ise aha uyanıktırlar.

 

  • 2 Aylık Yatırma Şekli Ne Olmalı?

Bebeğinizi mutlaka sırtüstü yatırınız. Gündüz saatlerinde 1-5 dakika yüzükoyun yatırın. Bu pozisyon boyun ve gövdenin üst kısmını güçlendirecek ve daha sonra oturma ve emekleme sırasında ihtiyacı olan kaslarının güçlenmesine yardımcı olacaktır.



  • 2 Aylık Bebek Oyuncakları /Aktiviteleri Neler Olmalı?

Gün içinde daha uyanık olmaları onlarla iletişim kurmanıza ve gelişmelerine yardımcı olacaktır. Bebeğinizle konuşun, ona şarkı söyleyin, ona kitap okuyun. Bebeğinizin seslere ve kelimelere maruz kalması dil ve iletişim yeteneklerini geliştirecektir. Bebeğinizle oyun oynayın, ona değişik renk ve şekilde objeler gösterin. Plastik oyuncak ve yumuşak toplar bunun için idealdir. Bebeğiniz size bakmaktan çok hoşlanır, o yüzden sık sık onunla göz kontağı kurun ve ona gülümseyin. Bu, bebeğinizin vücudundan onu iyi hissettirecek kimyasalların salınmasına yol açarak kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Banyodan sonra güzel bir masaj da bebeğinizi rahatlatacaktır.

 

  • 2 Aylık Bebek Aşıları Neler?

Bu ayda aşı sayısı fazla olmakla beraber bu aşıları yaptırmanız bebeğinizin bulaşıcı hastalıklarından korunması için çok önemlidir. Bu ayda bebeğinize üç injeksiyon yapılacak: verem aşısı, beşli karma aşı (difteri-tetanoz-boğmaca-çocuk felci-h. İnfluenza) ve zatürre (pnömokok) aşısı.

 

  • 2 Aylık Bebek Doktor Kontrolü Var mı?

Bu ayda bebeğinizin büyüme-gelişme kontrolü ve aşıları için doktor kontrolüne götürmeniz önemlidir.

2 aylık bebeğinizde problem olduğunu düşündüren belirtiler nelerdir?  Aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz:

  •  8 haftalık olmasına rağmen gülümsemiyorsa,
  • Onu rahatlatmak için her şeyi yapmanıza rağmen bir türlü sakinleşmiyorsa,
  •  Vücudunun bir tarafı diğer tarafından daha güçlü ise,
  •  Parmaklarını halen sıkı bir yumruk şeklinde tutuyorsa,
  • Ani gürültüler onu ürkütmüyorsa,
  •  Yeterli beslenmiyorsa,
  •  Kasları gevşek veya katı ise,

Basın Yansımaları: elele.com


 

Kullanıcılar bunları da aradı:

 

Yayın Tarihi : 05/03/2021

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır