izmir efes giriş ücreti / EFES Antik Kenti GİRİŞ ÜCRETİ & SAATLERİ (Güncel )

Izmir Efes Giriş Ücreti

izmir efes giriş ücreti

DÜNYANIN YEDİ HARİKASINDAN BİRİ İZMİR EFES ÖRENYERİ'NDE

Antikçağ’ın Anadolu başkenti Efes son derece görkemli bir metropolis. Eşsiz mimari eserleri binlerce yıldır ayakta olan bu mega antik şehir, Dünya Miras Listesi'ne de girdi. Anadolu'nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından Artemis Tapınağı'nın da Efes'te olması önemini artırıyor. Efes Örenyeri'nde başta Hellenistik ve Roma olmak üzere; farklı uygarlıklara ait üst düzey kentleşme, mimarlık ve din tarihinin simgeleri bulunuyor.

HEM POLİTİK HEM DE TİCARİ BİR MERKEZ

Efes, tarih öncesinden başlayarak Hellenistik, Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı Dönemleri boyunca kesintisiz yerleşim gördü ve her zaman politik ve ticari bir merkez oldu. M.Ö. yıla kadar uzanan tarihi boyunca bilim, kültür ve sanatta önemli rol oynayan Efes, antik dünyanın en önemli metropollerinden. Doğu ile Batı (Asya ve Avrupa) arasında başlıca kapı ve önemli bir liman kentiydi. Bu konumunu hiç kaybetmeden gelişmeyi sürdürdü.

Yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan antik kentteki kazıların geçmişi yıla yaklaşıyor. Henüz tamamı ortaya çıkarılamayan Efes, Anadolu arkeolojisine yeni boyutlar kazandırmaya devam ediyor.

CELCUS KÜTÜPHANESİ, ANTİK TİYATRO VE DAHA NİCESİ

Aralarında üç kilometre olan; "aşağı” ve "yukarı” diye adlandırılan iki kapısı bulunuyor. Efes Örenyeri ile özdeşleşen en ünlü kalıntı, muazzam sütunlarıyla hayranlık uyandıran "Celcus Kütüphanesi". M.S. 2. Yüzyıla tarihlenen bu kütüphane, İskenderiye ve Pergamon'dan sonra, antik çağın en önemli kütüphanelerinden biridir. İmparator Hadrian adına yapılmış olan Kuretler Caddesi üzerinde bulunan Hadrian Kapısı ve Hadrian Tapınağı da dikkat çeken yapılar arasındadır. Antik Dünyadın 7 harikasından biri olan Artemision, yaklaşık 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük tiyatro, stadyum, ticaret ve devlet agoraları, Hestia Tapınağını (şehrin kutsal ateşi) içinde bulunduran Prytaneum, yaklaşık kişilik odeon (meclis ve konser salonu) ve antik liman da görülmesi gereken diğer kalıntılar.

Örenyeri sınırları içindeki Yamaçevler kendi içinde ayrı girişe sahiptir. Hz. Meryem'in İsa'nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği Meryem Kilisesi de mutlaka görülmeli.

HAZIR GELMİŞKEN

Selçuk ilçesine bağlı Şirince, görülmeye değer ünlü köy. 'teTürkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumlar'ın ayrılmasıyla mübadillerle iskân edildi. Bağcılık, şarapçılık ve zeytincilikle tanınan Şirince, ’lı yıllardan itibaren turistik bir kimlik kazandı. Mimari dokusuyla dikkat çeken köyde, Rum evleri pansiyon olarak hizmet veriyor.

Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için Efes Antik Kenti giriş ücreti yılı tarifeleri hakkında bilgi vereceğiz. Ülkemizin dört bir yanı tarihi güzelliklerle kaplıdır ve bunlardan biri de İzmir’de bulunan Efes Antik Kenti’dir. Selçuk ilçesinde bulunan bu antik kente yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçi geliyor. Efes Antik Kenti’nin tarihi, M.Ö. ’li yıllara dayanıyor olmakla birlikte, aynı zamanda burada bulunan Artemiz Tapınağı da Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olarak gösterilmektedir.

Bu kenti ilk kuran kişinin, Büyük İskender’in haleflerinden biri olan Lysimakhos olduğu düşünülmekte. Takvimler M.Ö. yıllarını gösterdiğinde ise Efes Kenti artık Roma’nın eline geçmiş ve Küçük Asya eyaletlerinin başkenti ilan edilmiştir. Yapılan kazı çalışmaları sonrasında burada Cilalı Taş devri, Helenistik ve Roma dönemlerinin de yaşandığı tespit edildi.

Hatta kentin nüfusu bir dönemde bine kadar ulaşmış ve bu sayı, o dönemin dünyası için gerçekten de çok fazlaydı. Adata bir tarih kapısı olan bu antik kent, şimdilerde ise tam bir açık hava müzesi olarak ziyarete açıktır. Siz de burayı ziyaret ederek tarihin ciddi bir parçasını gezip görmüş olacaksınız. Peki, Efes Antik Kenti giriş ücreti ne kadardır, giriş ve çıkış saatleri nelerdir? İşte bu konulardaki tüm detaylar…

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

Efes Antik Kenti yılı için kişi başı giriş ücreti, şu şekildedir;

  • Yetişkinler için giriş ücreti = TL
  • Ekstra olarak Yamaç Evleri de gezilip görünmek istenirse = 45 TL daha ödenir
  • Özel araç otopark ücreti = 10 TL
Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti Giriş &#; Çıkış Saatleri

Efes Antik Kenti açılış ve kapanış saatleri, yaz ile kış mevsimlerine göre değişiklik göstermektedir.

Yaz Sezonu / 1 Nisan &#; 31 Ekim Haftanın 7 günü;

  • Açılış Saati =
  • Kapanış Saati =

Kış Sezonu / 31 Ekim &#; 1 Nisan Haftanın 7 günü;

  • Açılış Saati =
  • Kapanış Saati =

Efes Antik Kenti’nde Müzekart Geçerli Mi?

Müzekart sahibi olan kişiler, buradaki “Yamaç Evleri” hariç Efes Antik Kenti’nin diğer tüm kısımlarını ücret ödemeden ziyaret edebilirler.

Efes Antik Kenti’ne Kimler Ücretsiz Girebilir?

Öğretmenler, öğrenciler ve Müzekart sahibi olan herkes, Efes Antik Kenti’ne ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmektedir.

 

Tarihi Milat’tan ilkin ’li yıllara kadar uzanan bir kent Efes, kısaca tam senelik bir geçmişe sahip. Bu senelik tarihinde ise devamlı olarak hareketli bir yaşama ev sahipliği meydana getiren kent için seyahat turunuzda çok fazla teferruat olacak. Bu yüzden Efes Antik Kenti için girişte satılan rehberlerden bir tanesini ne olursa olsun edinin.

Senede ortalama 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Efes Harabeleri, ülkemizin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer edinen mühim yerlerinden bir tanesi. İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer edinen Efes; Antik Kent, Çukuriçi, Meryem Ana Evi benzer biçimde mühim bölümlerden oluşuyor. Müzekart ile ücretsiz bir şekilde girebileceğiniz Efes’te, bütün bölümleri aynı anda kolaylıkla gezebilirsiniz. İzmir merkezden 69 km, Kuşadası’nda ise 19 km uzaklıkta yer edinen Efes Antik Kenti, ulaşım açısından da oldukca ülkü bir konuma sahip. Artemis Tapınağı’ndan Celsus Kütüphanesi’ne dek gezilecek pek oldukça yeri bünyesinde barındıran Efes Antik Kenti’ni bir kılavuz eşliğinde keşfetmenizi öneririz.

Efes Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Efes Antik Kent’in geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla dek dayanıyor. Helenistik çağlardan adım atmak kaydıyla Osmanlı İmparatorluğu’na dek pek oldukca medeniyete kucak açmayı başarmış olan bu hususi yerleşim, aynı zamanda Hristiyanlar için bir nevi hac merkezi olarak görülmektedir. Her devrin en soylu şehirlerinden biri olarak kabul kabul eden Efes’in gelişiminde, limanın fazlaca büyük bir tesiri laf konusu. Efes’in müessese aşamasında da bilhassa hanım savaşçıların oldukca mühim bir görevi olduğu söyleniyor. Bu nedenle kentin ismi, “Ana Tanrıça Kenti” olarak bilinen Apasas’tan esinlenmiştir.

Mütevazı bir yerleşim bölgesiyken Efes’in kaderi Androklos ile birlikte tümüyle değişmeye başlıyor. Atina Prensi, o devre Efes’i keşfetmek adına yoğun bir mesai harcamıştır. M.Ö. yılında ise bölge Romalıların kontrolüne geçmiştir. Bu konum, Efes’in bir şehir olarak daha da kuvvetlenmesine zemin hazırlamıştır. Burası zaman içinde kıtanın en büyük tecim merkezi olmayı başarmıştır. Öte taraftan da Efes’te oluşturulan felsefe okulları, bölgeyi daha da hususi kılmıştır. Bakire Meryem’in bir devre burada yaşaması, Hristiyanlar açısından buranın bir din merkezi olmasını sağlamıştır.

Dini açıdan merkez hale gelmesi, deyim yerindeyse altın çağını yaşamasını sağlamıştır. Daha sonraki yıllarda çoğunlukla el değiştirmesi, Efes’in önemini az az yitirmesine niçin olacaktır. Türklerin kontrolüne geçmesi yüzyılın başına karşılık etmektedir. Çeşitli Türk beyliklerinin kontrolünde rahat bir devre geçirse de Moğolların saldırıları Efes’e ciddi zararlar vermiştir. Osmanlı’nın kenti fethi yılında gerçekleşmiştir. Menderes Nehri’nden gelen kumlar Efes’in denizle olan mesafesini arttırmıştır. Efes normalde popüler bir liman kentiyken, bu konum denize 5 km civarında uzak kalmasına niçin olmuştur.

Netice itibariyle de ticari açıdan önemini yegane nebze kaybetmeye başlamıştır. Artemis’in en geniş tapınağını bünyesinde barındıran; politik, ticari, felsefik, dini ve mitolojik açıdan son derece değerli yegane yer olan efes antik kenti, bugün turistik olarak değerlendiriliyor. yılında dünya mirası listesi’ne adını yazdıran efes antik kenti, pek fazla tarihsel figürün hayatını sürdüğü yer olarak tarihe adını yazdırmayı becermiştir. Nüfusu yegane dönem bin civarına kadar yaklyemekan efes’te tanrıça kültürünün en somut izlerine ulaşabilirsiniz.

Efes Antik Kenti Gezilecek Yerler

ülkemizin en değerli kültürel mirası olan efes antik kenti’ni henüz keşfetmediyseniz, fazla şey kaçırıyorsunuz demektir. Dilerseniz efes’te gezilecek yerlere umumi kanallarıyla şöyle yegane bakalım.

Efes Antik Tiyatro

efes antik tiyatroefes antik kentinin üst alanında mevcuttur. Efes’in bugüne sağlam yegane şekilde ulaşmış nadir yapılarından birisidir. Helenistik dönem’den miras kalan antik tiyatro, cladius döneminde vücuda getirilmiştir. Restorasyon çalışması sona erdikten sonra efes antik tiyatro, buradaki kimi festivallerin yuva sahipliğini üstlenmiştir. Dünya’nın en geniş açıkhava tiyatrosu. Zanaat gösterilerine, gladyatör dövüşlerine ve daha yegane fazla şeye şahitlik etmiş muazzam bina. 24 bin oturma kapasitesi mevcut olabildiğince geniş yegane antik tiyatrodur.

Hadrian Tapınağı

imparator hadrianus maksadıyla inşa edilmiş mabet.

Celsus kütüphanesi

hem kütüphane hem dem abide mezar işlevi görmektedir. M. S. Ikinci yüzyılın başlarında yaptırılan kütüphanenin asıl alaka çekici bölümü, ön tarafta yer meydan 4 bayan heykelidir. Kütüphanenin derhal karşısında yegane genelev olduğuna inanılıyor. Insanlar bu genelevine, eşlerine yakalanmadan gidebilmek maksadıyla kütüphane içindeki saklı geçitten faydalanıyormuş. Detaylar celsus kütüphanesi yazımızda.

Kuretler Caddesi

hamamlar ve tuvaletlerin yer aldığı, yegane nevi halkın kaynyemekma alanı.

Aşk Evi 

belki de dünya’nın birinci umumi evlerinden birisi.

Liman Caddesi

şehrin en uzun caddesi. Etrafı olabildiğince alaka çekici eserlerle çevrili.

Agora

ticaret merkezi.

Yamaç Evler

 o dönem insanlarının hususi hayat alanları ve her yegane noktada düzinelerce, belki de sayısız değişik öykü ve detay.

St. John Bazilikası

aziz yuhanna’ya ait olan mezarla beraber derhal üzerine inşa edilen bazilika, büyüleyici görünümüyle derhal dikkatinizi çekecektir. Çarmıha gerilen hz. Isa’nın annesini bizzat yuhanna’ya emanet ettiği bilinir. Yuhanna’nın bu nedenle meryem anne ile birlikte bölgede yaşadığına inanılıyor. Yuhanna, vefat ettikten sonra kendisinin ayasuluk tepesi’ne gömülmesini vasiyet etmiş. Bu bazilikanın büyüklük açısından artemiş tapınağı’ndan derhal sonra geldiği söylenebilir. Bazilika aynı anda unesco’nun tarihi miras listesi içerisinde şahsına yer bulmayı başarmış durumda.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

dağın derhal geri alanında konuşlanan yapının, m. S. 6. Asır içerisinde meydana çıktığı söyleniyor. Hristiyanlık henüz yayılmadan evvel kaçıp buraya sığınan 7 gencin bu mağaranın içerisinde sene süren yegane uykuya daldıkları rivayet ediliyor. Inanışa göre uyandıktan sonra hristiyanlık dininin resmi anlamda kabul edildiğini görme talihi bula 7 toy, o dönem fazla hususi kişiler olarak addedilmiş. Ölen gençlerin bu mağaraya gömüldüğüne inanılıyor. Muhtelif toplumlar, 7 gence ait mezarın kendi alanlarında yer aldığını iddia etmektedir. Buna karşın pek fazla hristiyan kaynak, mezarın bu mağaranın altında olduğunu kabul eder. Esasen kazılarda meydana çıkarılan oyma mezar yapıları da bu fikri dayanaklar nitelikte.

Meryem Ana Evi

yabancı turistlerin efes’e gelirken en fazla motive olduğu yerlerden yegane tanesi de asla şüphesiz ki meryem anne yavası. Meryem’in vefat etmeden evvel hayatını burada geçirmiş olması, bu kiliseyi daha da yegane kutsi kılmaktadır. Hristiyan topluluklar maksadıyla yegane hac merkezi olan meryem anne evi’nde aynı anda her ağustos ayında muhtelif ayinler düzenleniyor. Hacı olmak dileyen hristiyanlar buradaki çeşmelerden su içip mum yakıyor. Kilisede yer meydan çeşmeler, sevgi, nakit ve huzuru temsil ediyor. Detaylar meryem anne yavası yazımızda.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

Bilet TürüÜcret
Efes Örenyeri: TL
Yamaç Evleri :45 TL

antik kente girişler tl lakin bu fiyat yamaç evler kısmını içerisine almıyor. Yamaç evleri’ni de dolyemekmak isterseniz ekstradan yegane 45 tl daha vermeniz gerekecek. Müze kart’ı olanlar antik kenti bedava olarak gezebilirler lakin yeganerar yamaç evleri maksadıyla fiyat ödemek durumundalar.

Ziyaret Saatleri

MevsimAçılışKapanış
Kışın (Ekim-Nisan)
Yazın (Nisan-Ekim)

antik kent haftanın her günü ziyarete aleni. Sabahın serinliğinden istifade edip ziyaret etmek arzaluyanlar ’dan sonra içeriye erişim yapabilirler. Yaz aylarında ziyaret ’a kadar sürebiliyor lakin kışın saat ’ye alınıyor kapanış. Dini bayramların birinci günü ziyarete kapalıdır. Gişeler, ören yerinin kapanış saatinden yarım saat evvel kapanıyor. 

Efes Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Izmir merkeze yaklyemekık yegane saat, selçuk ilçesine ise 5 dakikalık mesafedeki efes maksadıyla en basit ulaşım yolu kişisel aracınız olacaktır. Öncelikle izmiraydın otobanı’ndan selçuk’a varıyoruz. Buradan da kuşadası’na gerçek devam ettiğimizde karşımıza esasen efes tabelaları gelmeye başlayacaktır. dakika gibi kısa yegane yolculuğun ardından antik kente ulaşmak olası. Otobüs ile gelmek isterseniz de izmir otogar’dan selçuk’a devinim eden otobüsleri kullanabilirsiniz. Selçuk’a geldikten sonra buradan devamlı efes’e giden minibüslerle kısa yegane seyehat yapmanız gerek. Byemekkaca kuşadası’ndan gelen minibüslerle de buraya ulaşım olası.

Haritası ve Konumu

antik şehir maksadıyla harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Iletişim bilgileri

Adres : Efes Örenyeri, Selçuk/İzmir Telefon :  () 51 17 veya () 60 10

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası