kasık ağrısı neresidir / Kadınlarda kasık ağrısı neden olur? - Prp Tüp bebek

Kasık Ağrısı Neresidir

kasık ağrısı neresidir

Kasık fıtığı nedir? Nerede olur? Belirtileri nelerdir?

Kasık fıtığı nedir?

Her yaş grubunda meydana gelen, inguinal herni olarak da ifade edilen, karın içi organlarının cilt altında belirgin hale gelmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Karın duvarının zayıf olması durumunda karın içi yapıların cilt altına çıkması ile fıtık adını almaktadır. Kasık fıtığı hapşırma, öksürme, ıkınma ve zorlanma anlarında kasık bölgesinde kendini belli ederken kişinin yatar pozisyonda olduğu durumlarda kendini belli etmez. Üç farklı kasık fıtığı vardır ve bunlardan ilki direkt inguinal herni, daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar ve direkt olarak kendini karın duvarından belli etmektedir. İkinci olarak indirekt inguinal herni, erkeklerde daha sık görülmekle beraber doğumla birlikte gelen bir sorundur. Çoğunlukla tek taraflıdır ve inguinal adı verilen kanaldan ortaya çıkmaktadır. Bir diğer fıtık çeşidi olan femoral herni ise kadınlarda daha sık rastlanılan bir sorundur ve gebelik, fiziksel zorlanma sonucunda meydana gelmektedir. Kasık fıtığı, kadınlardan çok erkeklerde daha sık rastlanılan bir durumdur çünkü erkek bebekler anne karnında iken testisleri inguinal adı verilen kanaldan geçerek doğuma yakın zamanda torbalarına inmektedir. İnguinal adı verilen bu kanalın sağlıklı bebeklerde doğumdan belirli bir süre sonra kapanması beklenir. Fakat bazı nedenlerden dolayı kanallardan biri ya da her ikisi birlikte kapanmayabilir ve böylelikle kasık fıtığı sorununa zemin hazırlanmış olur. Kronik öksürük, idrar güçlüğü, ağır kaldırma, aşırı zayıflık, karın içinde tümör varlığı kasık fıtığı oluşum nedenleri arasındadır. Bunlara ek olarak kronik akciğer hastalığı, genetik faktörler, aşırı egzersiz, prematüre doğmuş olmak ve prostat hastalığı gibi durumlar da kasık fıtığı oluşumuna sebebiyet vermektedir.

Bu yazımızda kasık fıtığı nedir, kasık fıtığı nerede olur, kasık fıtığı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir, kasık fıtığı neden olur? Sebepleri nelerdir, kasık fıtığı tedavisi nasıl yapılır ve kasık fıtığına hangi bölüm bakar sorularına cevaplar vereceğiz.

Kasık fıtığı nerede olur?

Kasık fıtığı adından da anlaşılmak üzere kasıkta oluşan şişlikle kendini göstermektedir. Kasık fıtığı karın duvarının zayıf olduğu bölgelerden karın içi yapıların çıkıntı oluşturması ile meydana gelmektedir. Ayakta iken şişlik belli olurken yatar durumda görünmemektedir. Kasık fıtığı olan her hastada şişlik meydana gelmezken sadece ağrı ile belirti vermektedir ve buna nokta fıtığı denir, sporcu ve atletik yapılı kişilerde görülmektedir.

Kasık fıtığı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Kasık fıtığı, kasık bölgesinde şişlik ve çıkıntı gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır ve bu oluşan şişlikler yumuşak yapılıdır ve içe bastırılır durumdadır. Kasık fıtığı; kasıkta gevşeme, sonrasında ağrı, ağır kaldırma esnasında basınç hissi ve acı, şişlik üzerinde yanma ve yemeklerden sonra ağrı gibi belirtileri göstermektedir.

Kasık fıtığı neden olur? Sebepleri nelerdir?

Kasık fıtığına; yaşlılık, aşırı zayıflık, ağır kaldırma, kronik öksürük, gebelik, travmalar, karın içi tümörü, kronik kabızlık ve ıkınma gibi durumlar sebebiyet verebilmektedir.

Kasık fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Kasık fıtığı tedavi yöntemi sadece cerrahi yollarla yapılmakta olup ilaçlı tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığı tedavisinde amaç; fıtığın karın içine yerleştirilmesi ve kese oluşumunun engellenmesi olup çıkış gösteren alanın kapatılmasıdır. Kasık fıtığı ameliyatı fıtığın boyutuna bağlı olarak lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir, fıtık küçük ise lokal anestezi, fıtık büyük ise genel anestezi tercih edilir. Açık veya kapalı olarak yani laparoskopik operasyonla gerçekleştirilir ve açık ameliyat olarak yapılan kasık fıtığında kasık bölgesine 5-6 cm kadar bir kesi açılır, laparoskopik operasyonlarda ise 3 adet küçük kesiler açılmaktadır, kamera yöntemi ile işlem sürdürülmektedir. Her iki yöntemde de mesh adı verilen yama, kas ve karın zarına yerleştirilerek fıtığın nüksetmesi önlenir. Her iki yöntemde amaç aynı olmasına rağmen kapalı ameliyat daha az ağrılıdır. İlerlemiş ve büyük fıtık varlığında açık ameliyat uygulanmakta olup işlem için daha uygundur. Her iki yöntem sonrası hastalar doktor tarafından önerilenlere uymalı ve iyileşme sürecine katkıda bulunmalıdır.

Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?

Kasık fıtığı sorunu yaşayan kişiler hangi bölüme gidileceği konusunda bir bilgi sahibi değildir. Kasık fıtığı sorunu yaşayan kişiler genel cerrahi servisine gitmelidir.

Pek çok hastalık ve rahatsızlık, kadınlarda kasık ağrısına neden olabilmektedir. Kronik olarak görülen ağrılara birden fazla rahatsızlık neden olabilir.

Kasık ağrısı; sindirim sistemi, üreme sistemi ve idrar yolu ile ilgili sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kasık ağrısı yaşamanız halinde bu durum ciddi bir soruna işaret ediyor olabileceği için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Kasık Ağrısının Nedenleri

Adet sancısı, kadınların kasık ağrısı yaşamalarına neden olan en yaygın sebeplerin başında gelmektedir. Adet döngüsü ile ilgili görülen rahatsızlıklarda genelde kadınların en çok şikayet ettiği konu ağrılar olmaktadır.

Adet gören kadınların yarısından fazlası, adet döngülerinin bir döneminde en az 1-2 gün ağrı çekmektedir.

Adet sancıları genelde adet kanaması başlamadan hemen önce gerçekleşir. Bunun nedeni, rahmin içerdeki tabakayı atmak için kasılmasından kaynaklanmaktadır. Adet sancıları genelde kas spazmlarına benzer.

Sıcak su torbası kullanmak, ağrıyı azaltma konusunda yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte reçetesiz olarak satılan ibuprofen ve naproksen türü ilaçlar da ağrıyı azaltmakta faydalı olmaktadır.

Ancak adetiniz sırasında çok yoğun ağrılar yaşıyorsanız bu durumu doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz, böyle bir rahatsızlığınız olması durumunda başka ilaçlar da tavsiye edebilir.

Kadınlar, adet döngülerinin ortasında kasıklarının bir tarafında ağrı hissedebilmektedir. Bu duruma Almanca bir kelime olan mittelschmerz adı verilir. Mittelschmerz, ağrılı yumurtlama dönemini belirtmek için kullanılır.

Bir kadın yumurtladığında yumurtalıklarından yumurta salınır. Ardından yumurta, fallop tüplerine ve oradan da rahime ulaşır. Yumurtanın salınımı ile salgılanan sıvı, kasık bölgesine de yayılabilmektedir. Bu durumda pelvis bölgede rahatsızlık meydana gelerek ağrıya neden olabilir.

Yumurtlama dönemi ile birlikte oluşan ağrı birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir. Hatta kasık bölgesindeki ağrı, hangi yumurtalıktan yumurta salındığına göre taraf değiştirebilmektedir. Bu ağrı genelde geçici olmakta ve herhangi bir tedavi gerektirmemektedir.

Bir kadının ortada bilinen bir neden olmadan mesanesinde inflamasyon görülme ihtimali bulunmaktadır. Bu durum için kullanılan tıp terimi intersitisyel sistit olmakta ve doktorlar bunun neden olduğunu tam olarak bilmemektedir.

İntersitisyel sistit, kasık bölgesinde ağrıya neden olabileceği gibi ağrılı idrara çıkma, sık idrara çıkma ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler yaşanmasına da neden olabilmektedir. Hastalığın tedavisi genelde belirtilerle en iyi şekilde başa çıkmak şeklinde olmaktadır.

  • Sistit ya da idrar yolu enfeksiyonu

Sistit, bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olarak mesanede meydana gelen inflamasyonu ifade etmektedir. Vajinal, rektal ya da deri bakterilerinin üretradan girebilmeleri ve mesaneye ulaşabilmeleri bu soruna neden olmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunda herhangi bir yerde meydana gelebilirken sistit sadece mesanede meydana gelmektedir.

Her iki hastalık da kadınlarda yaygın olarak görülebilmektedir. Bu enfeksiyonlar bazen kendi kendilerine geçebilseler de ikisinin de tedavisi için genelde kısa süreli antibiyotik kullanımı gerekir.

  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

Kasık ağrısı; bel soğukluğu ya da klamidya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun bulunduğu anlamına gelebilmektedir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, cinsel açıdan aktif olan insanlarda görülür.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin açıklamalarına göre ABD’de yılda 2.86 milyon insan klamidya sorunu yaşamaktadır. Bel soğukluğu ise ortalama olarak her yıl 820 bin insanı etkilemektedir.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda kasık ağrısının yanı sıra ağrılı idrara çıkma, adet dönemleri arasında kanama ve vajinal akıntı yer almaktadır.

Yukarıdaki sorunları yaşayan kişilerin bir an önce doktorlarını ziyaret etmeleri gerekir. Bu enfeksiyonların tedavisinde genelde antibiyotikler kullanılır. Ayrıca enfeksiyonun yayılmasının önüne geçmek için kişilerin partnerlerini de hastalıkları konusunda bilgilendirmeleri gerekir.

  • Pelvik inflamatuar hastalık

Pelvik inflamatuar hastalık, rahimde meydana gelen ve rahmi çevreleyen dokulara zarar verebilen bir hastalıktır. Bu hastalık, vajina ya da rahim ağzında olan bakterilerin rahime girmesi ve burada kalması ile ortaya çıkabilmektedir.

Pelvik inflamatuar hastalık, genelde bel soğukluğu ya da klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir komplikasyonu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta kasık ağrısı ile birlikte anormal vajinal akıntı ve kanama görülebilmektedir.

Pelvik inflamatuar hastalık, kadının kısırlık riskini arttırabilmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin açıklamalarına göre pelvik inflamatuar hastalığı olan her 8 kadından 1’i gebe kalmakta sorun yaşamaktadır.

Hastalığın tedavisi, bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için antibiyotiklerle yapılmaktadır. Ancak ileri aşamalarda hastalığın tedavisi zor olacağı için hastalığın tanısının erken dönemde konulması önemli olmaktadır.

Endometriozis, endometrium ya da rahim içi tabakanın, rahim dışında bir yerde büyümesi ile oluşur.

Endometriozis, bazı kadınlarda kronik ve uzun süreli ağrıların kaynağı olabilmektedir. Adet kanaması başladığı zaman rahim dışındaki bu yapı hormonal değişimlere yanıt vermekte ve bu nedenle pelviste kanama ve inflamasyona neden olur.

Bazı kadınlar bu durumu hafif ya da şiddetli ağrılar ile geçirebilmektedir. Endometriozis, bazı kadınların gebe kalabilmesini zorlaştırabilmektedir. Doktorlar, belirtinin şiddetine göre farklı tedaviler önerebilmektedir.

  • İrritabl bağırsak sendromu

İrritabl bağırsak sendromu; kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi ağrıya neden olabilen sorunlara yol açabilen bir bağırsak rahatsızlığıdır.

İrritabl bağırsak sendromu zaman zaman şiddetlenebilmektedir. İrritabl bağırsak sendromu için kesin bir çözüm olmasa da beslenme düzeni, stres seviyesi ve ilaçlarda değişiklik yapılarak belirtileri kontrol etmeye yönelik tedaviler uygulanabilmektedir.

Apandisit, karnın sağ alt tarafında küçük bir organ olan apendikste meydana gelen inflamasyondur. Bu soruna enfeksiyon neden olabilir ve yaygın olarak görüldüğü halde tehlikeli olabilir.

Karnının sağ alt tarafında ağrı ile birlikte kusma ve ateş gibi belirtiler yaşayan kişilerin, apandisit ihtimaline karşı acil tıbbi yardım almaları gerekmektedir.

Böbrek taşları, kalsiyum gibi tuz ve minerallerden meydana gelmektedir. Vücut, idrar yolu ile bunları atıp kurtulmaya çalışmaktadır.

Bu mineraller mesane ya da böbreklerde kristal formunu aldıklarında kasıkta ya da belde ağrıya neden olmaktadır. Taşlar ayrıca idrarın renginde değişikliklere yol açabilmektedir. İdrarın rengi, böbrek taşları nedeniyle pembe ya da kanla birlikte kırmızımsı olabilmektedir.

Bazı taşlar tedavi gerektirmemekle birlikte bu taşları atmak acı verici olabilmektedir. Diğer durumlarda ise doktorunuz taşların kırılmasını ya da ameliyatla alınmasını önerebilir.

Dış gebelik, embriyonun rahmin dışında bir yere tutunması ve orada büyümeye başlaması ile meydana gelmektedir.

Dış gebelik, genelde kasıkta keskin ağrılara ve kramplara neden olmakta ve bu ağrılar çoğunlukla tek tarafta görülmektedir. Dış gebeliğin diğer belirtileri arasında mide bulantısı, vajinal kanama ve baş dönmesi yer almaktadır.

Dış gebelikten şüphelenilmesi durumunda hayati tehlikeye neden olabileceği için acil tıbbi yardım almak gerekir.

Yapışıklık, vücutta normalde birbiriyle bağlı olmaması gereken iki dokuyu birbirine bağlayan bir skar dokudur. Bu durumun sonucu olarak vücut, yapışıklığa uyum sağlamak için uğraşırken ağrı meydana gelebilmektedir.

Skar doku; eski bir enfeksiyona, endometriozise ya da bölgede başka bir soruna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Karın için yapışıklıklar, bazı kadınlarda kronik ağrılara neden olabilirken bazılarında ise skar dokunun görüldüğü yere bağlı olarak başka belirtilere neden olabilmektedir.

Doktorlar genelde yapışıklıkları azaltmaya ve belirtileri rahatlatmaya yönelik olarak minimal invazif ameliyat önermektedir.

Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların yumurta salarken başarısız olmaları ile meydana gelmektedir. Yumurtayı tutan folikül, yumurtayı salmak için tam olarak açılamayabilir ya da sıvı ile tıkanabilir.

Böyle bir durum oluştuğunda bölgede kist adı verilen yapılar oluşur. Kistler; şişkinlik, baskı ve kistin bulunduğu tarafta kasık ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.

Pek çok kist kanserli değildir. Pek çok vakada kistler kendi kendilerine kaybolabilmektedir. Bazı vakalarda ise kistler kanayabilir ya da patlayabilir. Bu ise kasıkta keskin ve şiddetli ağrılara neden olabilir ve tedavi gerektirebilir.

Doktorlar, yumurtalık kistlerini belirlemek için ultrason kullanırlar. Bu sayede tedavi ya da ameliyat seçeneklerini değerlendirebilirler.

Fibroidler, rahimdeki kas yumruları ve lif dokularıdır. Bu yapılar, genelde kanserli olmamakta ve belirtilere neden olmamaktadır. Ancak ağrıya neden olabilmektedir. Fibroidler, cinsel ilişki sırasında kasıkta ya da belde rahatsızlık hissine yol açabilirler.

Fibroidler, adet döneminde aşırı kanamaya ya da sancılara neden olabilmektedir.

Nazı fibroidlerin tedavi edilmesi gerekmez. Ancak fibroidleri olan bir kadın, belirtileri ile başa çıkmakta zorlanıyorsa doktora görünmeli ve durumuna uygun olarak ilaç ya da ameliyat tedavisi düşünülmelidir.

Nadir de olsa bazen üreme sisteminde, idrar yolunda ya gastrointestinal sistemde ağrıya kanserli yapılar neden olabilmektedir. Tümör ayrıca nerede görüldüğüne bağlı olarak başka belirtilere de neden olabilmektedir.

Doktorunuz böyle bir durumda kan ve başka testler ile tümörü tespit etmeye çalışır. Doktorunuz sorunu tespit ettiği zaman olası tedavi seçenekleri hakkında yardımcı olacaktır.

Özet Olarak

Kasık ağrısının pek çok nedeni olabilmekte ve her zaman tıbbi müdahale gerektirmemektedir. Ancak bazı durumlarda kadınların doktora görünmeleri gerekir.

Ağrıda ani artış veya değişiklikler görülmesi halinde doktora gitmek gerekir. Bu, mevcut olan durumda ciddi bir değişiklik olduğu anlamına gelebilir.

Ağrı ile birlikte ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerin görülmesi halinde de tıbbi yardım almanız gerekir. Doktorunuz bu belirtileri yaşamanız halinde nedeni tespit ederek durumunuza uygun bir tedavi önerecektir.

Sağ ve sol kasık ağrısına ne iyi gelir? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı neden olur, nedenleri nelerdir?

Kasık ağrısı kadın ve erkeklerde görülen pelvis ve karın alt boşluğunda oluşan ağrı hissi ile ortaya çıkar. Bu ağrılar bazen çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Ağrılar bazen kısa süreli olabileceği gibi şiddetli bir ağrı da kaçınılmaz olabilir. Kasıklardaki bu ağrı arttığında sırt ve bel bölgelerine yansıyabilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ya da idrar yaparken şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir.

KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Kasık ağrıları kasık bölgesindeki bağların, kasların ya da tendonların gerginliği ile gelişir. Erkeklerde bu sorun pelvik bölgesindeki kasların zorlanmış olmasından kaynaklanabileceği gibi kasık fıtığı, böbrek taşı, testislerde şişme gibi bazı sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Kadınlarda ise regl döneminde yaşanan bazı durumlar neticesinde ağrılar ortaya çıkabilir. Kadınlarda adet döneminde yaşanan kasık ağrıları ve yumurtlama ağrıları şiddetli olduğunda bazı ilaçlar ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak uzun süreli ağrılar yumurtalık ve rahim enfeksiyonları, kistler gibi nedenlerle de oluşabilir. Kasıklarda geçmeyen ağrılar söz konusu olduğunda tedavisi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmek gerekir. Daha açıklayıcı olmak adına kadınlarda ve erkeklerde görülen kasık ağrılarının nedenlerini yazımızda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. İşte detaylar…

KADINLARDA KASIK AĞRISI NEDENLERİ

Üreme çağındaki kadınlarda daha sık gözlemlenen kasık ağrıları rahim ve yumurtalıklarda meydana gelen sorunlardan kaynaklanabilir. Ancak kadınlarda kasık ağrısının nedenleri bununla sınırlı değildir. Kadınlarda yaygın olarak görülen kasık ağrılarını şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Apandist
  • Bel fıtığı
  • Bağırsak iltihabı
  • Endometrit (rahim içi iltihabı)
  • Dış gebelik
  • Enfeksiyon
  • Lenf bezlerinin iltihabı
  • Sancılı adet dönemi
  • Sistit
  • Tüplerin iltihaplanması
  • Yumurtalık kistleri
  • Endometriyal polipler (rahim iç yüzeyinde oluşurlar)
  • Sinirsel bağırsak spazmları
  • İskelet sisteminden kaynaklanan sorunlar
  • Kalça ağrısı
  • Miyom
  • Endometripzis (çikolata kisti)

ERKEKLERDE KASIK AĞRISI NEDENLERİ

Erkeklerde daha yaygın görülen kasık ağrılarının nedenlerini aşağıdaki gibidir;

  • Sperm birikmesi
  • Kasık fıtığı
  • Avülsiyon kırığı
  • Stres kırıkları
  • Kas zorlanması
  • İdrar yolu iltihabı
  • Kas zorlanması
  • Prostatit
  • Avasküler nekroz
  • Kireçlenme
  • Testislerde yaşanan hastalıklar
  • Böbrek taşları

SAĞ VE SOL KASIK AĞRILARI NEDEN OLUR?

Erkeklerde sol kasık ağrısı fıtık sorunundan kaynaklanabilir. Bununla birlikte sol kasık ağrısının nedenleri böbrek taşı ve kum döken kişilerde, lenf bezlerinin şişmesi, testis tümörü ve kas gerilmeleri gibi nedenlerden dolayı gelişebilir. Kadınlarda sol kasık ağrıları ise üreme organlarındaki rahatsızlıklar, iskelet sitemi hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu iltihaplanmaları, dış gebelik apandist, rahim ve yumurtalık sorunları ve hamilelik gibi faktörlerden kaynaklanabilir.

Sağ kasık ağrılarının nedenleri kadınlarda kalça artriti, büyümüş lenf düğümleri, femoral fıtık, kalça kırığı, böbrek taşı ve kasık fıtıklarından dolayı ortaya çıkabilir. Erkeklerde ise bu durum lenf bezlerinin şişmesi, kasık fıtığı, böbrek taşı ve testislerde şişme gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir ve sağ kasıkta ağrıya neden olabilir.

HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Gebelik dönemindeki kasık ağrılarına en sık 2. trimesterde rastlanır. Pelvis bölgesindeki bebeğin gelişimini tamamlaması için genişleyen alan organlara ve kaslara baskı yaparak kasık ağrılarına neden olabilir. Genellikle endişelenecek bir durum olmamakla birlikte dış gebelik, preeklampsi ve idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Gebelikte yaşanan şiddetli kasık ağrıları için mutlaka doktor tarafından muayene olmanız gerekir.

İLİŞKİDEN SONRA KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Cinsel aktivite sonrası yaşanan kasık ağrılarına genellikle kadınlarda karşılaşılır. Cinsel ilişkinin ardından kasık ağrılarının sebepleri çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

KAS ÇEKİLMESİ SORUNU

Cinsel ilişkinin ardından dizinizi kırdığınızda veya bacaklarınızı birleştirdiğinizde gelişebilen kasık ağrılarıdır. Bu ağrının sebebi kasık bölgesindeki kasların zorlanması nedeniyle ortaya çıkabilir.

ORGAZM

Şiddetli orgazmın ardından kasıklarda ağrı oluşabilir. Bunun nedeni ise orgazmın rahim duvarındaki kasları şiddetli uyarmasından kaynaklanabilir.

KASIK FITIĞI

Kasık fıtığı olan kişilerde cinsel ilişkide yaşanan fiziksel efordan kaynaklı kasık ağrıları görülebilmektedir.

TAHRİŞ

Cinsel aktivite sırasında yaşanan tahriş kadınlarda ilişkinin ardından kasık ağrısına neden olabilir. Sert ilişki, vajinada kuruluk ve bazı iltihaplanmalardan kaynaklı kasık ağrıları gelişebilir.

Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur? 

Kasık ağrısı; tüm yaş grubundaki kadınlarda sıklıkla görülebilen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasık ağrısının birçok nedeni olabilmekle beraber sıklıkla rahim ve yumurtalık kaynaklı olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrıları ani başlayan şiddetli ağrılar olabilirken, bazı durumlarda bu ağrılar uzun süreli belirli aralıklarla ortaya çıkabilen kronik ağrılar olabilmektedir. 

Kadınlarda kasık ağrısı; rahim, yumurtalık, tüplerden kaynaklı kadın hastalıklarına bağlı nedenleri olabildiği gibi bunun dışında kasık ağrısının bağırsak, idrar torbası vb.. organlardan kaynaklı nedenleri de olabilmektedir. 

Öncelikle “kasık nedir?”, “kasık neresi” sorularının cevabı için kasık bölgesini tanımlamak gerekmektedir. Kasık bölgesi; sağlık biliminde “pelvis” olarak tanımlanmaktadır, kasık ağrısı da “pelvik ağrı” olarak ifade edilmektedir. 

Kasık bölgesi kısaca göbek bölgesinin alt tarafındaki karın bölgesidir. bu alanda kadınlarda rahim, yumurtalık,tüpler, idrar torbası ve bağırsaklar bulunmaktadır. Bu organlarda ki enfeksiyonlar, kitleler hafif veya şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının en sık nedenleri;

  • rahimde yerleşmiş miyomlar
  • rahim kaynaklı enfeksiyonlar
  • rahimdeki polipler
  • adete bağlı kasık ağrısı
  • tüplerdeki enfeksiyon, sıvı birikimi
  • idrar yolu enfeksiyonları
  • yumurtalık kaynaklı kistler
  • yumurtalık kaynaklı enfeksiyonlar
  • yumurtalık ve tüplerdeki apse
  • çikolata kisti hastalığı (endometrioma, endometriozis)
  • yumurtlama döneminde kasık ağrısı 
  • yumurtalığın kendi etrafında dönmesi (over torsiyonu)
  • dış gebelik
  • gebelikte düşük riski
  • hamilelikte erken doğum riski

Kadınlarda Kasık Ağrısının Nedenleri

Kadınlarda kasık ağrılarına neden olan en sık nedenleri başlıklar halinde detaylı olarak sıraladık. 

Enfeksiyonlar

Kadınlarda rahim içi, tüpler ve yumurtalıklar steril bölgelerdir, bu bölgelerde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır. Bu nedenle zararlı mikroorganizmalar bu bölgelere yerleştiğinde enfeksiyonlara neden olmaktadır. Enfeksiyon sadece rahimde olabilirken, tedavisi gecikmiş durumlarda enfeksiyon, tüplere ve yumurtalıklara yayılabilmektedir. İleri düzeyde ki enfeksiyonlarda tüpte ve yumurtalıklarda apse gelişebilmektedir, çok şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır.

Enfeksiyonlar, adet öncesi kahverengi akıntı, adet dışı kanama, bel ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Bunun dışında kasık ağrısına; ateş, halsizlik, kötü kokulu vajinal akıntı, mide bulantısı,kusma eşlik edebilir.    

Rahim ağzındaki enfeksiyonlar bir süre sonra rahim ağzında yaraya yol açmaktadır. Rahim ağzındaki enfeksiyon (servisit), rahim ağzındaki yaralar (servikal erozyon) adet öncesi dönemde kahverengi, sarı-yeşil renkli akıntılara ve kasık ağrılarına neden olmaktadır. Ayrıca; ilişkiden sonra kasık ağrısı ve lekelenme şeklinde kanamalar ortaya çıkar. 

Adet dışı kanama ve kasık ağrılarında, kadınlar mutlaka rahim ve rahim ağzındaki enfeksiyonlar açısından bir hekim tarafından değerlendirilmeli ve gerekli durumlarda antibiyotik tedavileri doktor denetiminde başlanmalıdır. 

Miyomlar

Miyomlar rahim düz kas tabakasından köken alan iyi huylu kitlelerdir. Miyomlar adet düzensizliklerine ve kasık ağrısına neden olmaktadır. 

Miyomlar özellikle büyük boyutlara ulaştığında, yerleşim yerine göre sağ veya sol kasık ağrısına neden olmaktadır. Rahmin arka tarafında yerleşen miyomlar bele vuran kasık ağrısına neden olur. 

Yoğun ve düzensiz adet kanamaları, adet dışı kanama ve kasık ağrısı şikayeti olan kadınlar ultrasonla miyom varlığı açısından değerlendirilmelidir. 

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri; basit veya kompleks tipte olmak üzere iyi huylu veya kötü huylu olarak derecelendirilmektedir. Basit yumurtalık kistleri bile yumurtalık ağrısına bağlı gelişen kasık ağrısına neden olmaktadır. Büyük yumurtalık kistleri şiddetli kasık ağrısına yol açar. Yumurtalık kistlerinin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı ultrason ve tümör markerları ile anlaşılabilmektedir. 

En sık yumurtalık kistleri basit folikül kisti denilen bir önceki aydan çatlamamış yumurtacıklardır. Basit folikül kistleri; adet dışı kanama, adet öncesi kahverengi akıntı ve kasık ağrısına neden olmaktadır.

Adet döneminde veya adet dönemi dışında kasıklarda ağrı varsa endometriozis (çikolata kisti hastalığı) hastalığı açısından değerlendirme yapılmalı, ultrasonla çikolata kistleri rahatlıkla saptanabilmektedir. 

Yumurtlama döneminde kasık ağrısı

Sıklıkla “yumurtalık ağrısı” olarak tarif edilen durum yumurtlama döneminde yumurtaların çatlamasına bağlı olarak gelişen ağrıdır. Yumurtlama döneminde kasık ağrıları yaklaşık olarak adet kanamasından 13-14 gün sonra ortaya çıkar, 2-3 gün devam eder. Yumurtalar adet kanamasıyla birlikte büyümeye başlar yaklaşık olarak 18-20 mm boyutlarına ulaştığında çatlar, bu yumurtlama döneminde kasık ağrısı görülür. Özellikle yumurta içine kanama olursa yumurtlama döneminde şiddetli kasık ağrıları ortaya çıkar. 

Yumurtalığın kendi etrafında dönmesi (over torsiyonu)

Yumurtalıklar özellikle de yumurtalık kisti varlığında kendi etrafında dönerek kanlanmaları bozulabilmektedir ve buna bağlı olarak kasık ağrısı ortaya çıkmaktadır. Over torsiyonu olan kadınlarda başlangıçta mide bulantısı ve şiddetli kasık ağrısı görülmektedir.  Yumurtalıkların kanlanması azalınca yumurtalık hücreleri ölmeye başlar ve şiddetli karın-kasık ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma ortaya çıkar. Over torsiyonuna erken müdahale edilmezse yumurtalıkların kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak yumurtalıklar kaybedilebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar yaparken kasıklarda ağrı ilk olarak idrar yolu enfeksiyonlarını ve idrar yollarında taş varlığını düşündürmektedir. Kasık ağrısı ve idrardan kan gelmesi durumunda idrar testi ve gerekirse idrar yolu ultrasonu yapılmalıdır. Başlangıç aşamasındaki idrar yolu enfeksiyonu idrar yaparken kasık ağrısı yaparken, ilerlemiş idrar yolu enfeksiyonlarında mide bulantısı, ateş, böğür ağrısı ve kasık ağrısı ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.

Dış gebelik

Adet gecikmesi, adet dışı kanamave kasık ağrısı varlığında mutlaka gebelik testi bakılmalıdır. Özellikle korunmasız ilişkiden sonra kasık ağrısıdurumunda dış gebelik ihtimali dışlanmalıdır; çünkü dış gebelik tanısı geç konulduğunda ve tedavisi geciktiğinde, dış gebelik ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Dış gebelikte bazen ilişkiden sonra kasık ağrısı başlayabilmektedir. 

Dış gebelik tanısı; gebelik testi ve ultrason muayenesi konulmaktadır. Tedavisi ilaçla veya ameliyatla gerçekleştirilmektedir. 

Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?

Sol kasık ağrısına; sol taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklı problemler neden olmaktadır. Sol taraftaki yumurtalıklarda gelişen kistler, bu kistlerin büyümesi, kistlerin yırtılması, yırtılma sonrası kist içine kanama olması ciddi sol yumurtalık ağrısına neden olmaktadır. Bunun dışında rahim içinde başlayıp tüplere ve buradan da yumurtalıklara yayılan enfeksiyonlar yumurtalıkları da içine alan apselere neden olmaktadır. Yumurtalıkta gelişen apseler ateş, bulantı, kusma, şiddetli kasık ve karın ağrılarına sebep olur. Yumurtalık kaynaklı apseler kadınlarda sağ veya sol kasık ağrısına neden olmaktadır.

Üreme çağındaki kadınlarda kasık ağrısı şikayetinde mutlaka bir gebelik testi yapılmalıdır. Sağ veya sol tüpte yerleşmiş dış gebelikler şiddetli kasık ağrılarına neden olabilmektedir, zamanında tedavi edilmediğinde tüplerin yırtılmasına ve şiddetli iç kanamaya neden olmaktadır. Dış gebeliğe bağlı ağrıların yeri, dış gebeliğin yerleştiği yere göre değişmektedir. Sol tüpteki dış gebelik odağı sol kasık ağrısına, sağ tüpteki dış gebelik sağ kasık ağrısına neden olmaktadır.

Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur?

Sağ kasık ağrısının nedenleri, sol kasık ağrısına benzer şekilde sıklıkla sağ taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, apandisitin sağ tarafta olması nedeniyle sağ kasık ağrılarında mutlaka apandisit ihtimali detaylı bir şekilde genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bu nedenle sağ kasık ağrısı olan kadınlar; rahim, yumurtalık ve tüplerdeki problemler açısından kadın doğum uzmanı tarafından, ayrıca apandisit kaynaklı ağrı problemler için genel cerrahi uzmanı tarafından da değerlendirilmelidir. Kadınlarda sağ kasık ağrısının sadece kadın hastalıklarından kaynaklı olacağını düşünerek, apandisit gibi önemli bir durumun atlanması hayati risklere neden olmaktadır. 

Sağ veya sol kasık ağrısına rahimdeki miyomlar da neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının hissedildiği bölge, miyomun yerleştiği bölgeye göre değişmektedir. Rahmin sağ tarafında yerleşmiş büyük miyomlar sağ kasık ağrısına neden olurken rahmin sol tarafına yerleşmiş miyomlar sol kasık bölgesinde ağrıya neden olur. 

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Üreme çağındaki kadınlarda kasık ağrılarının en sık nedenlerinden biri hamileliğe bağlı problemlerdir. Hamilelikte kasık ağrısı; 

  • düşük riski 
  • dış gebelik ve 
  • erken doğum riskinden kaynaklanmaktadır. 

Hamilelikte düşük riskine bağlı olarak vajinal kanama ve kasık ağrısı ortaya çıkmaktadır. İlk olarak hafif başlayan kanama ve kasık ağrısı giderek şiddetlenir ve parça düşürme şeklinde kanamalara dönüşür. Düşük sırasında tüm kasık bölgesine yayılan genel bir ağrı oluşur. Özellikle ilk 10-12 haftalık gebelikte kasık ağrılarını ihmal etmemek gerekir.

Dış gebelikte kasık ağrısına, adet gecikmesi veya vajinal kanama eşlik etmektedir.  Kasık ağrıları, sağ ve sol kasık bölgesinde olmak üzere tek tarafta daha fazla hissedilmektedir, çünkü dış gebelik odağı hangi taraftaki tüpe yerleşmiş ise o tarafta ağrı daha şiddetli hissedilir. 

Hamilelikte kasık ağrısının bir diğer nedeni erken doğum riskidir. Erken doğum sırasında, kasık ağrıları bele vurmaktadır ve ağrı şikayetine karın bölgesindeki kasılmalar eşlik eder. Erken doğuma bağlı kasık ağrısının en önemli özelliği bele vurmasıdır. Erken doğum riski olan kadınlarda rahim ağzındaki açılmaya bağlı olarak hafif pembe renkli vajinal akıntı ve kanamalar ortaya çıkmaktadır. 15-16 haftalık gebelikte kasık ağrısı olmasa dahi rutin gebelik takibiniz yapılırken ultrasonla rahim uzunluğu ölçülmelidir. Eğer kasık ağrısı yoksa ve yine de rahim ağzında kısalma saptanırsa erken doğum riskini önlemek için ilaç tedavisi ve/veya rahim ağzına dikiş atmak gerekebilir. 

Menopozdaki Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?

Menopozda kasık ağrısı sıklıkla yumurta ve tüplerdeki problemlerden kaynaklanmaktadır. Menopoz dönemindeki kadınlarda kasık ağrısına yumurtalıkta gelişen basit bir kist veya rahimdeki basit bir enfeksiyon neden olabilir iken bu dönemde kasık ağrılarına yumurtalık kanseri gibi ciddi durumlar da neden olabilmektedir. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlarda kasık ağrıları detaylı değerlendirilmeli,ihmal edilmemelidir. Rahim ve yumurtalıklar ultrasonla değerlendirilmeli, herhangi bir kitle dışlanmalıdır. 

Kadınlarda Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kasık ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle kasık ağrısının nedenini tespit etmek gerekiyor. Bu nedenle kasık ağrılarınız varsa mutlaka deneyimli bir doktora başvurmanız gerekiyor. 

Enfeksiyon kaynaklı kasık ağrılarında mutlaka enfeksiyon kaynağına ve tipine uygun antibiyotik tedavisinin uygun dozda ve sürede uygulanması gerekiyor. 

Basit, iyi huylu yumurtalık kistlerinden kaynaklı ağrılarda ağrı kesici ilaçlar ve yakın takip önerilmektedir. 

Şüpheli veya kötü huylu olabileceği düşünülen yumurtalık kistlerinde ameliyatla kistlerin çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesi gerekmektedir. 

Çikolata kistlerinin neden olduğu kasık ağrılarında öncelikle hormon içerikli ilaçlar ve ağrı kesicilerle tedavi başlanmaktadır, eğer ağrılar çok ciddi düzeylerde ise ve ilaç tedavisine cevap vermiyorsa ameliyat gerekebilir; ancak ameliyatın yumurtalık rezervi üzerinde olumsuz etkisi olduğu unutulmamalıdır. 

Tüplerde sıvı birikimine (hidrosalpenks) bağlı kasık ağrılarında öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır, eğer tüplerdeki sıvı birikimi çok ciddi düzeylerde ise ameliyat gerekebilmektedir. 

Kadınlarda Kasık Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kasık ağrısı için kadın hastalıkları doğum ve genel cerrahi bölümüne başvurmanız gerekir. Çünkü kasık ağrılarına neden olan problemler sadece rahim, yumurtalıklar gibi kadın hastalıklarına bağlı durumlardan kaynaklanmaz; bağırsak,apandisit karın zarı gibi genel cerrahinin değerlendirmesi gereken durumlanlardan da kaynaklanmaktadır.

Kadınlarda Kasık Ağrısı Gebelik Belirtisi mi?

Kadınlarda kasık ağrısı gebelik belirtisi olabilir, ancak daha önemlisi kasık ağrısı dış gebelik belirtisi olabilir. Dış gebelikler zamanında tedavi edilmezse kanama gibi ciddi sonuçlara yol açıyor. 

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı, bebeğin rahime yerleşmesine, rahmin gebelik döneminde büyümesine bağlı olarak gerçekleşir, bu kasık ağrıları çok hafif düzeyde olup geçicidir, kısa sürelidir. Ancak; gebelikte kasık ağrıları düşük riski, erken doğum riski, idrar yolu enfeskiyonları, apandisit gibi ciddi problemlerin habercisi olduğu için ihmal edilmemeli ve mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmeli. 

Bele Vuran Kasık Ağrısı Nedenleri?

Kadınlarda bele vuran kasık ağrısı nedenleri; hamileliğe bağlı nedenleri ve hamilelik dışı nedenleri bulunmaktadır. 

Hamileliğe bağlı bele vuran kasık ağrıları; dış gebelik, erken doğum riski, düşük riskinden kaynaklanmaktadır. 

İdrar yolu enfeksiyonu, rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, yumurtalığın kendi etrafında dönmesi, rahmin arka tarafındaki büyük miyomlar da bel bölgesine yayılan kasık ağrılarına neden olmaktadır.

Bele vuran kasık ağrılarında ultrason, kan ve idrar tetkikleri yapılarak ağrının nedeni saptanmaktadır. Ani başlayan şiddetli, bele vuran kasık ağrılarında detaylı değerlendirme yapılmalı; çünkü bu ağrıların altında yatan nedenlere yönelik acil tedavi gerekmektedir ve tedavi için geç kalınmamalıdır. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır