hikaye nedir nasıl yazılır / Hikâye mi Hikaye mi? Nasıl Yazılır (TDK) Anlamı

Hikaye Nedir Nasıl Yazılır

hikaye nedir nasıl yazılır

&#;yk&#; Nedir Ve Nasıl Yazılır? Hikaye Yazım Kuralları Ve &#;rnekleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Öykü ya da hikaye, gerçek veya gerçeğe yakın olan olayları aktaran düz yazı şeklinde ve kısa yazılan yazılardır. Yalın bir olay örgüsünün yanı sıra, olaylar çoğunlukla bir sahne ya da olay ile birlikte yoğun bir etki uyandırır. Roman ve diğer yazı türlerine nazaran içerisinde daha az karakterler yer alır. Bu özelliği de diğer yazılardan ayrılmasını sağlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Öykü, belli bir olay örgüsü ve kişiye sahip bir yazı türü olarak bilinir. Düz yazı şeklinde yazılır ve kısa yazılar olarak bilinir. Kısa ve öz olan yazılardır ve okuyanda etki bırakırlar.

Öykü Nedir?

Öykü, düş ürünü ya da gerçek olan şeyleri düz yazı tekniğiyle kısa ve öz bri biçimde anlatma şeklidir. Roman gibi diğer yazı türlerine nazaran daha az kelime ve daha az kişi yer alır. Öyküde olayın geçtiği yer ve mekanlar sınırlıdır.

Anlatım yoğunluk ile dolu ve özdür. Karakterler ise belli bir sayıda bulunur ve belli bir olay çerçevesinde gösterilirler. Öykü yüzyılda gerçekçilik ve romantizm akımlarının etkisiyle daha yaygın bir edebi tür haline dönüştü. yüzyıl başlarında ise öykü türü, çoğunlukla gazete ve dergilerde yer almaya başladı.

Öykü Nasıl Yazılır? Öykü Yazılırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Öykü yazarken dikkate alınması gereken pek çok nokta vardır. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir:

1. En önemli nokta konu seçimi olarak bilinir. Yazıma başlamadan önce konu belirlenmesi, yazı yazmayı daha akıcı hale getirecek ve yazmayı kolaylaştıracaktır. Bu konular, hayat içerisinden de seçilebilir ya da tamamen kişinin hayal dünyasına ait de olabilir. Ancak önemli olan bir diğer nokta, konu seçimi yapılırken konuların gerçekliğe yakınlık taşımasıdır.

2. Karakter belirlemesi bir diğer önemli unsurlardan biri olarak bilinir. Gerçek bir olaydan çıkılarak yazılan yazılar, kişilerin gerçek ismi kullanılarak da yazılabilir. Kurgu ile alakalı bir öykü yazılacaksa oluşturulan isim ve karakterler konu ile bağlantısı bulunması gereken şeylerdir.

3. Bakış açısı, konunun gidişatı ve öykünün akışına göre belirlenmelidir. Anlatımı bozmayan bir bakış açısı olmalıdır.

4. Öyküde yer alan konunun nerede ve ne zaman olduğu da kilit konulardan biridir. Anlatılmış olan konu ve olayların mekanları uygun bir şekilde seçilmelidir. Zaman kavramı olayın yeri kadar önemli olmasa da öykülerde yer verilebilen noktalardır.

5. Anlatım tekniğine bakıldığında ise öyküler öyküleme tekniğiyle yazılan yazılar olarak bilinir. Olay örgüsü kişiye öyküleme yöntemiyle aktarılmalıdır. Bazı zamanlar betimleme tekniği de kullanılarak zihinde canlandırma yapılır.

6. Yalın ve sade bir dil öykü yazarken unutulmaması gereken şeylerdir. Bu noktalar öykünün akıcı ve sade olmasını sağlar.

Öykü Yazım Kuralları Nelerdir?

Öykülerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Yer, olay, zaman ve mekan kavramları önemli bir yer tuttuğu için öykü içerisinde yer almalıdır.

2. Seçilen konular tamamen gerçek olmasa da gerçeğe yakın olmalıdır.

3. Yazım ve imla hatalarına dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlar okuyucuyu öyküden soğutabilir ve akıcılığı ortadan kaldırır.

4. Dilin kullanımı oldukça önemlidir. Etkileyici bir anlatım sergilendiğinde bu okur tarafından da fark edilir.

5. Karakterlerin canlılığını yansıtmak önemlidir.

6. Olayların inandırıcılık payının olması da büyük önem taşır.

7. Gereksiz süsleme ve gereksiz sözcüklerden uzak bir anlatım olmalıdır.

Öykü Örnekleri

Öykü örneklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

1. Sait Faik Abasıyanık - Birtakım İnsanlar

2. Şemsi Bey - Nazlı Eray

3. Sait Faik Abasıyanık - Alemdağ'da Var Bir Yılan

4. Füruzan - Parasız Yatılı

5. Bilge Karasu - Göçmüş Kediler Bahçesi

6. Refik Halit Karay - Memleket Hikayeleri

7. Haldun Taner - Ayışığında Çalışkur

Hikaye nedir, nasıl yazılır? Hikaye yazarken dikkat edilmesi gerekenler

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Hikaye nedir, nasıl yazılır? Hikaye yazarken dikkat edilmesi gerekenler

Öykü adıyla da bilinen hikaye, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki edebi yazı türüdür. Her edebi metinin yazımında bir takım kurallar olduğu gibi öykü yazılırken de belirli kurallar vardır. Peki hikaye nasıl yazılır? İşte hikaye yazılırken dikkat edilmesi gerekenler…

Romana oranla daha kısa bir yapıda olan hikaye, gerçek ya da gerçeğe yakın olayların aktarıldığı bir metin türüdür. Öyküde bir kişi başından geçenleri anlatabildiği gibi, gerçeğe yakın olan olayları da aktarabilir. Öykünün olay örgüsü romana oranla daha yüzeyseldir ve bu yüzden hikayeler daha kısa metinlerdir.

Birçok birey, kendi kurgusu olan ya da yaşadığı olayları aktarabilmek için öykü yazmak ister. Ancak hikaye yazımı hakkında bilgi sahibi olmayan bireyler bu konuya tereddütlü yaklaşır. Bunun yanında beğenilmeme korkusu da eklenince öykünün yazımından kolayca vazgeçilebilir. Peki, hikaye nasıl yazılır? İşte adım adım doğru yazım rehberi!

HİKAYE YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  1. Konu seçimi. Hikaye yazımında en önemli nokta konu seçimidir. Hikaye yazımına geçmeden önce konunun belirlenmesi, yazımın daha kolay ilerlenmesini sağlayacaktır. Eğer bir öykü yazmaya niyetiniz var; ancak konu bulamıyorsanız yaşadığınız ilginç olayları düşünebilir veyahut hayal gücünüzü gerçeğe yakın olaylar ekseninde zorlayabilirsiniz. Unutmayın ki, gerçek ve gerçeğe yakın olayları seçmelisiniz.
  2. Karakterler. Yazacağınız hikayenin konusunu belirlediyseniz, şimdi sıra karakterleri belirlemeye geldi. Gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığınız hikayede kişileri gerçek ismiyle de kullanabilirsiniz ya da isimleri değiştirerek kullanabilirsiniz. Kurgu bir konuya dayalı öykü yazacaksanız, oluşturacağınız karakterlerin de konuyla bağlantılı olmasına dikkat edin.
  3. Bakış açısını seçme. Sırada bakış açısını belirleme var. Öykünün akıcılığını sağlayan bakış açısı, konuyla uyumu bozmayacak bir şekilde belirlenmelidir. İlahi, kahraman, gözlemci veya çoğulcu bakış açısı…
  4. Zaman ve mekan. Öykünün kilit unsurlarından birisi de yer ve zaman durumlarıdır. Anlatılan olaylar uygun mekanlarda gerçekleşmelidir. Zaman kavramı her zaman verilmese de olayın geçtiği zaman ya da olayların gerçekleşmesi sürecinde geçen zaman okuyucuya aktarılabilir. Zaman kronolojik bir sırada akabileceği gibi anlatılan olaydaki canlılığı arttırmak için geçmişten de izler aktarılabilir.
  5. Anlatım tekniği. Hikayelerin öyküleme anlatım biçimiyle anlatılması yazılı olmayan zorunlu bir kuraldır. Hikayenin olay örgüsü öyküleme anlatım biçimiyle okuyucuya aktarılırken yanında da betimleme kullanılıp tasvirler okuyucunun zihnide canlandırılır.
  6. Sade ve yalın bir dil. Kullanılan açık ve sade bir dil, karmaşıklığa neden olmaz ve akıcılığı sağlar. Hikayeyi okuyan kişiler de büyük bir keyifle okumalarını sürdürürler. Öykü metniniz taslak halindeyken yazım kurallarına bir iki kez gözden geçirmeniz yararlı olacaktır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Hikaye nedir, nasıl yazılır? Hikaye yazarken dikkat edilmesi gerekenler

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası