11 haftalık hamile olanlar / Hafta Gebelikte Neler Oluyor? - funduszeue.info

11 Haftalık Hamile Olanlar

11 haftalık hamile olanlar

11 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

11 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Hamileliğin her dönemi apayrı bir öneme sahiptir. Özellikle de gebeliğin haftasında bebeklerin boyu neredeyse 2,54 ya da 3,81 cm arasında değişir. Bebeklerin uzunluğu da genellikle olgunlaşan bir ceviz büyüklüğünde olur. Bebeğin gelişmesi anne karnında sürekli olarak değişim gösterir. Bu dönemde ultrason görüntülerine de bakılır. Gebelik sürecinde hafta itibariyle anne karnında bulunan bebeğin ayakları görünmeye başlar. Bebeklerin diş etlerinin alt tarafında minik minik dişler de oluşmaya başlayacaktır. Gebeliğin haftasında bebeklerin kemiklerinin de büyük bir bölümü gelişmeye başlar. Kemiklerde ise hızlı bir sertleşme meydana gelecektir. 

Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelik sürecinde anne adayları pek çok detaya dikkat etmeliler. Özellikle de bebeğin gelişimi noktasında rutin doktor kontrollerine gidilmelidir. Mide bulantılarının önlenmesi için doktorun verdiği beslenme programı uygulanmalıdır. Gebeliğin haftasında en çok dikkat edilmesi gereken annenin sağlıdır. Bu dönemde annenin hasta olmaması gerekir.

Annenin hasta olması durumunda bebeğin gelişiminde de pürüzler meydana gelebilir. Çünkü gebeliğin haftasında bebeklerin de iç organları gelişmeye başlar. Bu nedenle annenin hasta olması bebeğin gelişimini etkiler. Anne adayları genellikle hasta kişilerden uzak durmalıdır. Hasta kişiler annenin bağışıklık sisteminin düşmesine de neden olabilir. Anne adayları bu dönemde kalabalık bazı ortamlardan uzak durmalılar. Düzenli beslenmeye çalışan anne adayları özellikle bu süreçte sigara ve alkolden de uzak durmalılar. 

Gebeliğin Haftasında Riskler Nelerdir?

Gebelik süresi boyunca bazı detaylara dikkat edilmelidir. Özellikle anne adayları hamileliğin haftasında düşük riski yaşayabilirler. Bebek anne karnında gelişmeye başlar. Bu nedenle sık cinsel ilişki, ağır kaldırmak ya da yüksek yerlere uzanmak tehlikeli olabilir. Gebeliğin haftasında anne adaylarının ağır sporlar yapması da önerilmez. 

Gebeliğin Haftasında Beslenme Nasıl Olmalı?

Anne adayları gebeliğin haftasında ara öğünler atlanmamalıdır. Bunun yanı sıra Omega 3 açısından zengin besinler tüketilmelidir. Haftanın belli günlerinde beyaz ve kırmızı et tüketilmesi önerilir. Beslenme düzenine süt, peynir ve yoğurt de eklenir. Anne adayları genellikle ceviz, fındık ve balık gibi besinleri tüketmeliler.

11 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


hafta hafta 


 

hamilelik haftası

(10+0 - 10+6. GÜNLER)

BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Bel ağrısı şikayetleri yaşıyormusunuz? 

Gebelikte bel ağrısının en önemli nedenlerinden biri belinizi yanlış kullanmanızdır. 

Büyüyen rahiminiz ile birlikte ağırlık merkeziniz de öne doğru yer değiştirir ve siz gerekli tedbirleri almazsanız bu "yer değiştirme" ağrıya neden olur.

Hamilelik döneminde bel ağrıları genelde ikinci trimester sonuna doğru ortaya çıksalar bile siz önleminizi şimdiden almalısınız.


Video: 10 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüleri. hafta başlangıcı. HD 4 boyutlu görüntüler.

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

İşte size birkaç öneri:

  • Otururken, belinizin arkasıyla koltuğunuz arasında hiçbir boşluk kalmamalıdır. İşyerinizde, evinizde, arabanızda oturduğunuz heryerde bu kural geçerlidir. Koltuğunuz buna uygun değilse sürekli yanınızda bulundurduğunuz sert bir yastığı (bu katlanmış bir nevresim de olabilir) belinizle koltuğunuz arasına koyarak bu boşluğu doldurmalısınız.
  • Birşey almak için eğilirken bu işlemi belinizi bükerek değil, bacaklarınızı dizlerinizden bükerek yapmalısınız.
  • Yatağınız ortopedik özellikler taşımıyorsa (ortopedik yatak, nispeten sert olan bir yataktır ve yattığınızda içine gömülmezsiniz) yatağınızı değiştirin.
  • "Karnınız çıktıkça" bu belirginleşmeye direnmeyin. Karnınızı içeriye çekerek gizlemeye çalışmak yerine bırakın dışarı çıksın ve büyüyen karnınızdan gurur duyun.

Video: Gebelikte karın, kasık, bel ağrısı, rahim kasılmaları, vajinada batma ve dolgunluk hissi

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bu haftadan itibaren saçlarınızın ve tırnaklarınızın çok daha hızlı uzadığını fark ederseniz şaşırmayın. Bu, hormonlarınızın yarattığı değişikliklerden diğer bir tanesidir.

Bu haftalardan itibaren anne adayları haftada ortalama gram alırlar, ancak sizin beden yapınıza ve kalıtsal etkenlere bağlı olarak bu kilo alımı önemli derecede farklılıklar gösterebilir. Besleyiciliği düşük, kalorisi yüksek gıdalardan tüm gebelik boyunca uzak durduğunuz sürece fazladan aldığınızı düşündüğünüz kiloların yağ dokusu deposu olma olasılıkları son derece düşüktür. Bazı anne adaylarının bedenlerinin daha fazla su tutma eğiliminde olduğunu unutmayın.



Plasenta ve göbek kordonu

Rahim içinde bebeğinizin beslenmesinden sorumlu olan plasenta (halk arasında bebeğin “eşi” denir) bebek ile sizin aranızdaki bir "gümrük" gibi çalışır.

Bu "gümrükten" sizin kanınızla gelen maddeler arasından oksijen ve besin maddeleri içeri alınır ve zararlı olabilecek maddelerin önemli bir kısmı "kapıdan geri döner".

Bebeğinizin vücudunda oluşan artık maddelerin çoğu ve karbondiyoksit de bu gümrükten karşı tarafa verilerek annenin vücudunca atılır.

Normalde insan vücudu kendisine yerleştirilen yabancı dokuları şiddetle reddetmesine rağmen size yalnızca "yarı yarıya" benzeyen (bebeğinizin genlerinin yarısı babadan gelmiştir) bu canlıyı reddetmeden seve seve büyütür.

Bu durum hala tümüyle açıklanamamış olmakla birlikte anne kanıyla bebeğin kanının plasenta seviyesinde birbirine hemen hemen hiç temas etmediği saptandığında kısmen anlaşılabilmiştir.

 

Plasenta oval bir disk şeklindedir ve bu haftada yalnızca 20 gram ağırlığında iken, ağırlığı haftada yaklaşık grama, miyadında ise grama ulaşır. Miyadında plasenta 15 - 20 santimetre çapında ve 2 - 5 santimetre kalınlığındadır.

    

Plasenta ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlayan göbek kordonu üç adet damar içerir. Bu damarlardan daha kalın olan toplardamarın etrafına iki adet atardamar bir helezon şeklinde sarılmıştır. Toplardamar plasentadan gelen kanı bebeğin vücuduna taşırken, atardamarlar bebekte oluşan artık maddeleri plasenta yoluyla anneye gönderir.


Video: 10 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEĞİN ULTRASON GÖRÜNTÜLERİ (ANATOMİK YAPI, ORGANLAR, GÖBEK KORDONU, HAREKETLER)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Damarların etrafı bir elektrik kablosunda olduğu gibi sağlam bir kılıfla sarılmıştır. Yapısı jel kıvamında olan ve bu nedenle Wharton jeli adı verilen bu tabaka bebeğin kordonunu dışarıdan basıya karşı oldukça etkili bir şekilde korur. Bebeğiniz zaman zaman göbek kordonuyla oynasa da içinden geçen kan akımı azalmaz.



Doğumda yaklaşık 55 santimetre uzunluğunda olan bu göbek kordonu kesildikten sonra bebeğin plasentaya olan bağımlılığı biter ve ilk ağlamayla akciğerleri havayla dolar. Kordonun kalan kısmı ve kendiliğinden ayrılmasını takiben plasenta artık işe yaramaz hale gelir.

Doğumda (alınmışsa) kök hücreler bu kordon kanının kalan kısmı ile plasentanın içindeki kalan kanın toplanmasıyla elde edilir.


Video: KORDON DOLANMASI VE KORDON DÜĞÜMÜ NASIL OLUŞUR, NORMAL DOĞUMA ENGEL MİDİR? ULTRASONDA GÖRÜLÜR MÜ?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Bu haftanın sonunda bebeğinizin organ gelişimi büyük ölçüde tamamlanıyor. 

Bebeğinizin en hızlı geliştiği hafta bu haftadır.

Resimde gördüğünüz gibi bebeğinizin baş-vücut oranı arasındaki değişim, oranın bu haftada “normale” oldukça yaklaşmasını sağlıyor. 

Bebeğinizin koku, tad alma ve dokunma duyusunun önümüzdeki haftadan itibaren oluşmaya başladığını ve dış kulak yolu ve kulak zarının da bu hafta oluştuğunu bildiğinizde onun artık dış dünyayla temas kurmaya başladığı sonucunu da rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

İşitme duyusunun tamamlanması haftaya kadar bekleyecek olsa da bebeğiniz rahim içini ve kendi bedenini dokunarak tanımaya başlamıştır çoktan. Buna tad alma duyusu da eklendiğinde bu algıların bebeğinizin beyninde depolanmaya başlamasıyla beyin ilk öğrenme faaliyetlerine başlayacaktır. Yani hafıza çoktan kaydetmeye başlamıştır bile


Bebekler annelerinin hamilelik döneminde daha çok ilgi duydukları gıdalara doğduktan sonra daha çok rağbet etmektedirler Bu durum, annelerin tercih ettikleri gıdaların amniyon sıvısının da tadını ve kokusunu belirlemesi ve bebeğin henüz rahim içindeyken bu tad ve kokuları algılamasıyla açıklanabilir. 


Video: Rahim içinde bebek dış dünyayla nasıl bağlantı kurar ve öğrenir? - Anne karnında uyum sağlama süreci

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Hamilelik döneminde sigara, alkol gibi maddeleri hiç tüketmemenin, kahve gibi içecekleri fazla içmemenin, yararlı besinleri dengeli bir şekilde almanın önemi burada birkez daha vurgulanmış oluyor.


El ve ayak parmakları arasındaki perdeler bu haftalarda ortadan kalkıyor ve artık bebeğiniz ellerini açıp kapatabiliyor.

Sizin ileriki haftalarda hissedeceğiniz tekmelemeler de bu haftalarda sıklaşıyor.

Bazı anne adayları bebeklerin kıpırtılarını bu haftalarda hissettiklerini söyleseler de bebeğinizin kasları henüz hareketlerini hissettirecek kadar güçlü değildir.


 

testi (İkili Test) hakkında bilginiz var mı?

Adından da anlaşılacağı gibi haftalar arasında (gelecek haftanın başı ve takip eden 3 hafta içinde) yapılan bu incelemede bebeğinizin ultrasonda ense pilisi kalınlığı (bebeğin ensesinde oluşan boşuk) ölçülür ve beraberinde kanda ölçülen bazı maddeler bilgisayara girilerek Down sendromu olasılığı belirlenir.

Down sendromu riskini belirleme açısından hassasiyeti oldukça yüksek olan bu inceleme hakkında bilgi sahibi olmak için videomuzu izleyebilirsiniz.


Video: gebelik haftasında anne karnındaki bebek - ikili test ( testi) ile Down sendromu taraması


Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 7 cm. ve ağırlığı tam 8 gram!


Demir (Kan yapımında kullanılan madde)

Demir, kan yapımında kullanılan son derece önemli bir maddedir ve ülkemizde anne adaylarının önemli bir kısmı gebeliğe demir eksikliği anemisiyle başlarlar. Demirin günlük ihtiyacı gebelikte miligram arasındadır ve bu miktarın tümünü besinlerle elde etmek zordur.

Bir örnek verecek olursak, 60 miligram demiri almak için anne adayının günde 1 kilo kırmızı et alması gerekir ki, bu çok uygun bir yol değildir.

Bu nedenle özellikle demir eksikliği olan anne adaylarına genellikle haftadan itibaren (bazen daha erken de başlanabilir) demir takviyesi verilir. Bu takviye multivitamin kombinasyonları şeklinde olabileceği gibi tek başına demir tabletleri şeklinde de olabilir.



  • Demir içeren ilaçlar alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus demirin etkili bir şekilde kana geçebilmesi için, mide boşken alınması gerektiğidir.
  • Demir, asit bir ortamda en iyi şekilde emildiğinden bir bardak portakal suyuyla alınması uygundur.
  • Aşırı çay tüketimi demir emilimini engellediğinden yemeklerden sonra çay içilmesi gıdalarla alınan demiri "öldürmektedir".
  • Demir takviyenize ek olarak tavuk, kırmızı et, yumurta sarısı, ıspanak ve lahana gibi besinlerin de yüksek demir içeriğine sahip olduğunu bilmenizde ve bunları da tüketmenizde fayda vardır.
  • Demir içeren ilaçlar kabızlık, dışkı rengini siyaha boyama, mide ağrısı gibi yan etkiler yapabilir. Ancak mide ağrısı yapmasın diye demir ilacınızı sütle birlikte alırsanız, sütün alkalen ortam yaratmasıyla aldığınız demirin emilmeden aynen dışkıyla atılacağından emin olabilirsiniz
  • Midenizde sorun oluşmaması için demir ilacınızı aldıktan sonra 1 saat boyunca uzanmamanız etkili bir önlem olabilir.

Video: Gebelikte iyi beslenme yanında vitamin takviyesi ve demir alımı gerekli mi?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Gelişen genetik mühendisliğinin bebek bakımında da devrime yol açması bekleniyor Çok uzak olmayan bir gelecekte sürekli ağlayan bebeğinizi gen mühendislerine götüreceksiniz, onlar ufak bir genetik oynamayla size bebeğinizi sakinleştirecek ve susturacak bir düğme yapacaklar



hafta hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte Hafta

11 haftalık gebelik, bebeğin artık tıbben fetüs olarak anıldığı dönemdir. Fetüsün boyutu yaklaşık olarak 2,5 ile 3 cm. aralığında ve ağırlığı yaklaşık 8 gr. kadardır. Bu hafta anne adayının gıdalardan aldığı kalsiyum, vitamin ve mineraller, bebeğin kemiklerinin oluşumunda ve özellikle sertleşmesinde önemli rol oynar. Bebeğin diyaframı, iç ve dış kulağının oluşumu, hamilelikte 11 hafta boyunca devam eder. Kendi bedenine dokunabilen bebeğin, el ve ayak tırnaklarının oluşumu tamamlanır. Anne adayı ise haftaya gelindiğinde hormonal değişime ayak uydurmaya başlar. Mide bulantıları yavaş yavaş azalır. İştah artışı ile birlikte aşermede bir miktar artış olur. Göbek bölgesinde belli belirsiz bir büyüme görülebilir.

11 Haftalık Gebelik

11 haftalık bebek, hızla gelişimine devam eder. Bu hafta, diş ve kemik gelişimi hızlanan bebeğin artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için ıspanak, fasulye ve bakliyat, badem ve süt ürünleri bolca tüketilebilir ya da doktor tavsiyesiyle takviye olarak haricen kalsiyum alınabilir. Mide bulantılarının azalmaya başladığı gebelikte 11 hafta, sindirim zorluğunun başladığı dönem olarak kabul edilir. Mide ve yemek borusunda yanma sıklıkla görülen 11 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alır. 11 haftalık bebek anne karnında kendi bedenine dokunabilir. Cinsel organ gelişiminin başladığı bu dönemde bebeğin kalbi dakikada kez atar. Dil, damak ve ağız yapısı, burun delikleri ile bağlantı kurar ve gelişimini sürdürür. 11 haftalık bebek boyu yaklaşık 2,5 ile 3 cm kadardır. Sıklıkla sorulan &#;11 haftalık gebelik kaç aylık?&#; ya da &#;11 hafta kaç ay?&#; soruları, yaklaşık olarak iki buçuk ay olarak yanıtlanabilir.

11 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

Bütün organların oluşumunun tamamlandığı bu dönemde, organların bir kısmı işlevini kazanmış olsa da hâla gelişimlerini sürdürür. Oluşumu devam eden kulaklar, başın yan taraflarına doğru, gözler de yüzün ortasına doğru hareket eder. Doku tomurcuğu hâlinde olan dış genital organlar, penis ya da klitoris olarak şekillenmeye devam eder. Kol ve bacak hareketlerinin hız kazandığı hamilelikte 11 hafta, hormonların etkisiyle memelerde büyüme ve duyarlılığın devam ettiği, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku açlığı ve idrara çıkma ihtiyacında artışın sürdüğü dönemdir. Hafif şiddette kasık ve karın ağrısı şikayeti de, rahmi destekleyen bağ dokularının büyümesine bağlı olarak görülebilir. Ancak bu şikayetlerin şiddetli olması durumunda doktorla iletişim kurulmalıdır.

Gebeliğin Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hormonların etkisiyle, hazımsızlık ve kabızlık şikayetlerinin artış gösterdiği 11 haftalık hamilelik döneminde sindirimi kolay besinler tüketmek ve bol miktarda mevsim meyvesi yemek önemlidir. Bu dönemde daha canlı rüyaların görülmesi son derece normaldir. Baş ağrısı şikayetleri de bu dönemde artış gösterebilir. Bunun sebebi de kan hacmindeki artıştır. Kan hacmindeki bu artış, kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum; baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin temel sebebidir. Gebeliğin haftasında da az pişmiş ya da çiğ et ürünleri tüketilmemelidir. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Yüksek miktarda kafein içeren, gazlı ve asitli içecekler de tüketilmemelidir. Günlük olarak yarım saatlik yürüyüş, yüzme ya da egzersiz, anne adayının iyi hissetmesini ve kilosunu kontrol altında tutmasını kolaylaştırır.

11 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

11 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin, rahim içinde amniyon kesesi olarak tanımlanan içi sıvı dolu kese içinde yer aldığı görülebilir. Farklı bir deyişle rahim içinde yer alan amniyon kesesi, plasenta, bebek ve amniyotik sıvıyı içinde barındırır. Amniyotik sıvı, bebeğin rahatça hareket etmesini sağlarken bebeği ısı değişimlerinden ve dışarıdan gelen darbelerden korur. Plasenta ise bebeğin ve annenin dolaşım sistemlerini ayıran geçici bir organdır. Bu doku, gerekli besin maddelerini anneden bebeğe geçirirken, bebeğin de metabolik atıklarının anneye geçirmesini sağlar. &#;11 haftalık bebek, anne karnında nerededir?&#; sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

11 Haftalık Bebek Gelişimi

11 haftalık gebelik anne karnı içinde son derece hızlı gelişimlerin yaşandığı dönemdir. Bu dönemde bebek, kendisine dokunmaya başlar. Dokunduğu yeri kaydeder ve tekrar dokunduğunda o bölgeyi tanır. Beyin artık kaydetmeye ve hatırlamaya başlar. El ve ayak tırnakları, iç ve dış kulak oluşumu devam eder. Sesleri duyabilse bile henüz onları ayırt edemez ve anlamlandıramaz. Cinsel organ gelişimi de hız kazanmıştır ancak 11 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ile cinsiyetin belirlenmesi için henüz çok erkendir. Bu yüzden 11 haftalık erkek bebeğin ultrason görüntüleri ile kız bebek görüntüleri arasında hiçbir fark bulunmaz. 11 haftalık bebek gelişimi, kemiklerin sertleşmeye, dişlerin diş eti içinde oluşmaya başladığı dönemdir. Dolayısıyla kalsiyum yönünden zengin beslenmek ve eğer gerekiyorsa dışarıdan kalsiyum takviyesi almak önemlidir.

11 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

11 haftalık ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin kafası, vücuduna oranla daha büyüktür ve ön kısmı şiş bir görünüme sahiptir. Bu, aynı zamanda beyin gelişiminin sürdüğünün de bir göstergesidir. 11 haftalık gebelik, ultrason ile incelendiğinde bebeğin genital organları henüz fark edilemez. Cinsel organlar, tomurcuk düzeyindedir ve gelişimleri devam etmektedir. Bu nedenle bebeğin cinsiyetinin haftada ultrasonla belirlenmesi mümkün değildir. 11 haftalık bebek görüntüsü bebeğin, el, kol, ayak, bacak ve kafasının belirgin olarak gözlemlenebilmesine olanak tanır. Şanslı anne ve baba adayları, bebeklerinin hareketlerini de görebilir.

11 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bu dönemde anne adayının bulantıları ve koku hassasiyeti azalır. Koku hassasiyetinin azalması ve hormonların da etkisiyle anne adayının iştahında artış olur. Özellikle sabahları anne adayı kendini çok aç hissedebilir ancak kilonun kontrol altında tutulması son derece önemlidir. Ara öğünlerde meyve ve kuru yemiş tüketimine ağırlık verilmeli; ana yemeklerde kalorisi yüksek ve besin değeri düşük yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Gebeliğin haftasında anne adayı, su tüketimine de dikkat etmelidir. 11 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, hazımsızlık, mide yanması, reflü ve kabızlık gibi şikayetlerin artması ile karakterizedir. Ciltte aşırı yağlanma ya da kuruma da oluşabilir. Gebeliğin haftasında anne adayının karnı bir miktar büyüyebilir.

11 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Bu dönemde bebek, el, ayak, kol, bacak, diz ve dirsek gibi pek çok bölgesini hareket ettirebilir. Şanslı anne ve baba adayları, 11 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bu hareketleri yakalayabilir. Sıklıkla sorulan &#;11 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?&#; sorusunun yanıtı, henüz hissedilemez olarak verilebilir. Erken dönem hareketlerin hissedilmesi sıklıkla gaz hareketleri ile karıştırılabilir. Bebeğin hareketleri ile haftalar arasında ilk kez hissedilir ancak özellikle ilk gebeliklerde bebeğin hareketlerini hissedebilmek için ya da haftaya kadar beklemek gerekebilir.

11 Haftalık Bebek Kaç cm Olur?

Kendi bedenine dokunarak, dokunduğu yeri hatırlayan ve pek çok organı çalışan ve gelişmekte olan bebeğin boyu yaklaşık 2,5 ile 3 cm, ağırlığı ise yaklaşık 8 gr. kadardır. Hızla gelişimi devam eden fetüsün bir sonraki haftada ağırlığı neredeyse ikiye katlanarak yaklaşık grama ulaşacaktır.

Gebelik hakkında aklınıza takılan tüm sorular için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası