kuyruk sokumu kemiği iltihaplanması / Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu

Kuyruk Sokumu Kemiği Iltihaplanması

kuyruk sokumu kemiği iltihaplanması

Kuyruk sokumumda iltihap oluyor

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

BEN 25 yaşındayım. Bir süreden beri kuyruk sokumumda çıban gibi bir şey çıkıyor. Sivilce gibi oluyor, büyüyor, sonra da patlıyor. Ağrı sızı yapmıyor.

Son zamanlarda sık sık tekrarlamaya başladı. Birkaç kez antibiyotik aldım, o da fayda etmedi

seafoodplus.info / İSTANBUL

Kuyruk sokumunda zaman zaman beliren çıbanlar, halk arasında kıl dönmesi olarak da anılan, tıpta kist dermoid sakral olarak adlandırılan bir hastalıktır.

Bu bölgede bulunan kıl kökleri, oturma, pantolon sürtmesi gibi etkenlerle içe doğru döner ve kıl deri altına doğru büyümeye başlar. Deri altında oluşan kıl yumağı, kendine yer açar ve bu bölgede kistik bir yapı oluşturur. Bu bölgenin iltihaplanması ise sizin çıban olarak adlandırdığınız, cerahatli bir bölge oluşmasına yol açar.

Kendiliğinden ya da yardımla patladığı zaman içindeki cerahat boşalır, ancak kistik yapı ve kıl yumağı içeride kaldığı için olay tekrar tekrar kendini gösterir.

Tekrarlayan olaylarda ameliyat yapılarak bu kistik yapı ortadan kaldırılır ancak bu bölgede bulunabilen başka kıl köklerinin aynı olaya tekrar yol açması mümkündür.

Size önerim, özellikle cerahatli yapı oluştuğu zaman bir cerrahla görüşmeniz. Durumunuzu inceledikten sonra onun yapacağı önerilerin sizin durumunuz için en uygunu olacağı tabiidir.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Kıl Dönmesinin 6 Belirtisi ve Yapılması Gerekenler

Kıl dönmesi, kişilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen sağlıksız bir durumdur. Genel olarak erkeklerde görülen kıl dönmesi, kuyruk sokumu denilen noktada daha çok kendisini gösterir. Daha çok oturarak çalışan kişilerde görülen bu rahatsızlık nadir de olsa kadınlarda da görülmektedir.

Tıp dilinde pilonidal sinüs adı verilen bu hastalık halk arasında kıl dönmesi olarak bilinmektedir. Vücutta düzenli olarak çıkan ve dökülen kıllar bazı durumlarda tam çıkamaz ve derinin altında ete doğru büyüme yapar. Oldukça sinsi ilerleyen bu rahatsızlık, kendisini çeşitli belirtilerle gösterir. Doğru tedavi uygulanmazsa tekrarlama riski olan bu hastalık için mutlaka uzman doktora görünmelisiniz.

Kıl Dönmesinin 6 Belirtisi ve Yapılması Gerekenler

Kıl dönmesi çok gizli ilerleyen ve son ana kadar kendisini belli etmeyen bir rahatsızlıktır. Bu açıdan bakıldığında hastalar genellikle son aşamada doktora başvurur ve gerekli tedavi için ilk adımı atar. Kıl dönmesi konusunda bir takım belirtiler mevcuttur. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Küçük Yumrular (Papül): Kıl dönmesinin olduğu bölgede sıklıkla küçük yumrular görülmektedir. Papüller döküntü şeklinde görülür. Papüller, egzema ve suçiçeği gibi hastalıklarda daha çok gözlense de kıl dönmesinde de varlığı hissedilmektedir.

Kabarcıklar (Püstül): Kıl dönmesi hastalığına yakalanan kişilerde püstül de görülebilir. Püstüller içi iltihapla dolu keseciklerin ismidir. Püstüller de bu rahatsızlığın belirtilerinden olabilir. Bu açıdan önemsemek ve dikkate almak önemlidir.

Ağrı: Kıl dönmesi oluşan bölgede kişilerin ağrıları oluşabilir. Bu ağrılar genellikle sinirsel rahatsızlık sebebi ile oluştuğu düşünülse de altında yatan sebep çok farklı olabilir. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşan ağrılara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Akıntı: Kıl dönmesi ile birlikte görülebilen bir diğer belirti akıntıdır. Rahatsızlığın oluştuğu bölgenin iltihaplanması ve sonunda bu irinin akması sonucunda sürekli olarak akıntı görülebilir. Zaman zaman bu akıntılar kanlı şekilde de görülür. Dolayısıyla akıntı çok ciddiye alınması gereken belirtilerdendir.

Kaşıntı: Kuyruk sokumunda kıl dönmesine bağlı olarak kaşıntı görülebilir. Bunu zaman zaman sivilce de takip edebilir.

Kızarıklık: Şişlik, iltihap, akıntı, ağrı gibi etkenleri takip eden kızarıklık da kıl dönmesinin belirtilerinden birisidir. Genellikle önemsenmeyen kızarıklıklar aslında büyük bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu bağlamda mutlaka bunu önemsemeli ve uzman doktora şikayetimizi bildirmeliyiz.

Uzman doktora başvurduğumuzda bu şikâyetlerden biri ya da birkaçı varsa söylemeliyiz. Böylece en doğru tanı koyulur ve tedaviye bir an önce başlanır.

Kıl dönmesi tedavisi için ne yapılmalı?

Öncelikle kıl dönmesine bağlı olarak gelişen apse bölgeden boşaltılarak uzaklaştırılır. Ardından kılın sardığı kısım ameliyatla alınır. Tamamen boşalan bölge için yaklaşık olarak 1 ila 2 ay arasında tedavi uygulanır. Bu tedavi sırasında hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur. Kıl dönmesi tedavisi iyileşme sürecinde doktorun tavsiyelerine uyması ve yara bakımın yapması ile kıl dönmesinden kalıcı olarak kurtulunmaktadır.

Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür. Kaşıntılı ve rahatsız olabilirler ve bazen de enfekte olabilirler.

Kıvırcık veya kaba saçlı kişilerde kıl dönmesi daha yaygın olarak görülür. Bunun temel sebebi ise, bu tür tüylerin cilde geri kıvrılma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, çok yakın sürelerde tıraş olmak veya tıraş olurken körelmiş bir bıçak kullanmak gibi yanlış tıraş teknikleri kullanmak da kıl dönmesini tetikleyebilir. Vücudun belirli bölgelerinde sıkı giysiler veya sık sık sürtünme de kıl dönmesi gelişimine katkıda bulunabilir.

Kıl dönmesini önlemek için uygulanacak birtakım teknikler bulunmaktadır. Bu yolların izlenmesi tehlikeyi en aza indirecektir.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Ciltte kabarık bir yumru veya kırmızı, iltihaplı alan olarak görülebildiğinden, kıl dönmesinin teşhis edilmesi genellikle kolaydır. Çoğu durumda, uzman hekim etkilenen bölgenin fiziksel muayenesine dayanarak kıl dönmesini kolaylıkla teşhis edebilir. Bazı durumlarda, folikülit veya apse gibi semptomlara neden olabilecek diğer durumları dışlamak için deri kazıma veya biyopsi gerekebilir.

Kıl dönmesi olduğundan şüpheleniyorsanız, enfeksiyon riskini artırabileceğinden, saçınızı yolmaktan veya kaşımaktan kaçınmanız önemlidir. Bunun yerine, cildi yumuşatmak ve tüylerin çıkmasına yardımcı olmak için ılık kompres kullanmayı deneyebilirsiniz. Batık kendi kendine düzelmezse veya enfeksiyon kaparsa, tedavi için bir sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda var.

Kıl Dönmesi Nerelerde Olur?

Kıl dönmesi vücutta kıl bulunan herhangi bir yerde meydana gelebilir, ancak en yaygın olarak sakal, kasık bölgesi, bacaklar, kalça ve koltuk altları gibi tıraş edilmiş veya ağdalanmış bölgelerde görülür. Bunun yanı sıra yüz, boyun, göğüs ve sırtta da oluşabilirler.

Kıl Dönmesi Aşamaları Nelerdir?

Kıl dönmesi oluşumunun aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Saç folikülün içinde sıkışması ilk aşamadır. Bir saç tıraş edildiğinde veya ağda yapıldığında, saçın keskin kenarı kıvrılabilir ve folikülün içinde sıkışabilir. Bu, iltihaplanmaya ve ciltte kabarıklığa neden olabilir.

İkinci aşamada yumru kırmızılaşır ve iltihaplanır. Kıl folikülün içinde sıkışıp kaldığından, yumru kırmızılaşabilir ve iltihaplanabilir. Alan ayrıca kaşıntılı olması da olasıdır ve dokunulduğunda hassaslık hissedilebilir.

Yumru irinle dolar. Kıl dönmesi enfeksiyon kaparsa, yumru irinle dolabilir. Bölge ayrıca daha ağrılı ve şiş olabilir.

Kıl tümseğin dışında uzar. Çoğu durumda, saç eninde sonunda folikülden dışarı çıkar ve tümsek kendi kendine düzelir. Ancak batıklar kendi kendine düzelmezse veya enfeksiyon kaparsa bir sağlık kuruluşuna tedavi ettirilmesi gerekebilir.

Kıl dönmesi gizli bir şekilde ilerleyen hastalıktır. Dolayısıyla mutlaka bir sağlık kuruluşunda bu konuda uzman bir doktor ile görüşmeli ve gerekli tedaviyi almalısınız.

Kuyruk Sokumu İltihabı

Kuyruk Sokumu İltihabı
Kuyruk sokumu iltihabı,Bu iltihabın oluşma nedeni genellikle o bölgede bulunan kılların yoğun olması durumlarında kıl dönmesi şeklinde olur. Kuyruk sokumu vücudun tüm yükünü taşıyabilecek yapıda bir yapı olduğundan ezilme ya da ağırlık taşıma ile ilgili ağrıları oluşmaz. Kuyruk sokumunda bir ağrı his oluşur ise, bu kesinlikle bir hastalık belirtisidir. Bu hastalıklardan bir tanesi de iltihaplanmadır. Buda orada olan kılların deri yüzeyine çıkamayıp deri altında kalarak içeriye doğru büyümesi ile oluşur. Bu durum sunucunda da deri altında kıvrılarak büyüyen kıl uzun bir süre sonra kapladığı yerde iltihaplanma oluşturur ve hasta o bölge üzerine oturduğunda ağrı ve acı hisseder. Artık katlanılmaz bir hal alır ve kişi bu durumu fark etmez ise çok ağrılı bir dönem onu bekler.
Kuyruk sokumu iltihabı,ciddiyetine ve süresine göre değişiklik gösterir. Birden fazla yerinde de oluşabilecek kuyruk sokumu iltihabı önemli bir rahatsızlık gibi görünmese de ciddi sorunları beraberinde getirebilir. İlk başta kişide normal yaşamın içerisinde oturma eyleminden yoksun bırakabilir.

Kuyruk sokumu iltihabının belirtileri;

  • Oluştuğu yerde küçük bir delikten sarı renkte sıvı akıntı gelebilir.
  • Akut ataklarında şiddetli ağrılar oluşur.
  • Oluştuğu bölgede kızarıklık ve şişlik meydana gelir.
  • Dokunulduğunda sertlik hissi verir.
  • Giyilen iç çamaşırına kanlı iltihap akıntıları görülür.
  • İltihaptan ötürü çamaşır pis bir koku yayar.
  • Fark edilmediğinde üzerindeki delikler çoğalır ve fistüller artmaya başlar.
  • Bu durumda cilt altında kıl ilerler ve büyük bir sahayı kapsamaya başlar.
  • Kusma,
  • Ateş,
  • Terleme,
  • Bulantı,
  • Titreme gibi farklı belirtilerde kuyruk sokumu iltihaplanmasında görülebilir.

Bu hastalığın sebebi daha önceleri doğuştan zannediliyordu. Fakat günümüzde sonradan olduğu kesinleşen bir hastalıktır. Özellikle insanlarda kıl dönmeleri şeklinde kuyruk sokumu iltihaplanması görülür. Kuyruk sokumunda iltihap, oluşmasının nedenleri, az önce de belirttiğimiz gibi kıl dönmeleri, kötü hijyen koşulları, aşırı şişmanlık ve uzun süre oturarak çalışma sayılabilir. Bunların hepsi kuyruk sokumu iltihaplanmasına neden olabilir. Bunların içerisinde en çok görülen kıl dönmeleridir ki kılları yoğun olan erkeklerde çok sık görülür.

Kuyruk sokumu iltihabının tedavisi;

Bu iltihaplanmanın kesin çözümü sadece cerrahi müdahaledir. Bu cerrahi müdahale esnasında hekimin en çok dikkat etmesi gereken konu hijyendir. Cerrahi müdahalenin yapılacağı bölgenin kuru ve temiz olması gerekir. Hasta doktora gittiğinde belirttiği yerde bir iltihaplanma var ise önce doktorun iltihabı boşaltması gerekir. Apsenin boşaltılması ile hastaya gerekli etkili antibiyotikler ve ağrı kesiciler verilebilir. Cerrah kontrolünde daha sonra ameliyat gerçekleştirilebilir. Bu hastalık hastada kronik bir hal almış ise cerrahi müdahale kaçınılmaz olur ve erken teşhisi sayesinde ameliyatları daha kolay olur. İlerlemiş bir iltihaplanma söz konusu ise ve sürekli nüks eder bir durum var ise ameliyat daha komplike olabilir.

Son Güncelleme :

Kuyruk Sokumu İltihabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


2 Yorum Yapılmış "Kuyruk Sokumu İltihabı"

Bu rahatsızlık sonra dan kendiliğinden geçebilir mı? Bana 2 yıl önce böyle bi şey olmuştu da.
Sezgin.

CEVAP YAZ

Hocam kemer yaktıktan sonra kuyruk sokumumoda kızarıklık oldu
Can.

CEVAP YAZ

Kuyruk Sokumu Batması
Kuyruk Sokumu Batması
Kuyruk sokumu batması, düşme, çarpma sonucu kuyruk sokumunda meydana gelen, çok ağrılı sancılara yol açan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu 3 küçük ince ve küçük kemikten oluşmaktadır. Bu 3 küçük kemik birbirine bağlarla bağlıdır. Kuyruk sokumunda bu
Kuyruk Sokumunda Şişlik
Kuyruk Sokumunda Şişlik
Kuyruk sokumunda şişlik, kuyruk sokumu bölgesi travmalara, darbelere ve zedelenme gibi durumlara çok müsait bir bölge olup, bu gibi nedenlerle oluşan genellikle ağrı ve sızı gibi rahatsızlıklara neden olabilen şişmelere denir. Bu tarz zedelenmeler ot
Kuyruk Sokumu Zedelenmesi
Kuyruk Sokumu Zedelenmesi
Kuyruk sokumu zedelenmesi, oturarak düşme sonucu sert bir yere çarpma sonucu oluşan travma, doğum sırasında koksiks kemiğinin bulunduğu dokuların zedelenmesi ile oluşmaktadır. Özellikle zayıf kadınlarda oturarak düşme nedeni ile cilt altı yağ dokusu
Kuyruk Sokumu Kırığı
Kuyruk Sokumu Kırığı
Kuyruk sokumu kırığı, düşme, çarpma sonucu kuyruk sokumunda meydana gelen, çok ağrılı sancılara yol açan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu 3 küçük ince ve 3 küçük kemikten oluşmaktadır. Bu 3 küçük kemik birbirine bağlarla bağlıdır. Kuyruk sokumunda b
Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri
Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri
Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri, düşmenin oluşmasıyla meydana gelen kuyruk kemiği sokumu kırıkları sıklıkla yaşanan bir olay olması sebebiyle belirtileri ve tespit edilmesi çok zor bir durum değildir. Çünkü düşme, darbe alma, ani tra
Kuyruk Yağı
Kuyruk Yağı
Kuyruk yağı, Koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de birçok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleye
Kuyruk Sokumu Düşmesi
Kuyruk Sokumu Düşmesi
Kuyruk sokumu düşmesi, Kuyruk sokumu kemiği ağrısı genelde incinme ve yaralanma sonucu oluşur. Kuyruk sokumu düşmelerinde oluşan ağrılar özellikle bayanlarda görülür. Toplumda çok fazla yaygın olarak görülmektedir. Özellikle oturur pozisyondayken ağr
Kuyruk Sokumu Eğriliği
Kuyruk Sokumu Eğriliği
Kuyruk sokumu eğriliği, tam olarak aslında insanlarda kuyruk bölgesine bulunan kemiklerde, farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen eğrilik sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu durum birçok zaman insanlarda yanlış oturuş pozisyonlarından kaynaklans
Kuyruk Kemiği Kayması
Kuyruk Kemiği Kayması
Kuyruk kemiği kayması, Kuyruk kemiği, insan vücudunda bulunan 33 tane omurun en alt kısmında bulunan son parçadır. Kuyruk sokumu leğen kemiğinin içindeki organları alttan destekleyici kasların yapışma noktası olduğu için çok önemlir. Kuyruk sokumu ağ
Kuyruk Sokumu Çatlağı
Kuyruk Sokumu Çatlağı
Kuyruk sokumu çatlağı, genellikle kadınlarda meydana gelen ve toplumda sık sık rastladığımız bir rahatsızlık türüdür. Genelde oturma esnasında şiddetli olarak zarar gören ve ağrılar meydana getiren bu durum sebebiyle hasta yolculuk yapmakta zorlan
Kuyruk Sokumu Tümörü
Kuyruk Sokumu Tümörü
Kuyruk sokumu tümörü, Kuyruk sokumu kemiği birçok araştırmacı tarafından incelenen ve vücut için önemi çok büyük olan bir kemik düzeneğidir. Her ne kadar evrim teorisine inanan insanların maymundan dönüştürüldüğünün kanıtı gibi gözükse de bu durum as
Kuyruk Sokumu Çekme
Kuyruk Sokumu Çekme
Kuyruk sokumu çekme, kuyruk sokumu ağrılarına enjeksiyon tedavisinin faydalı olmadığı ya da yeterli gelmediği durumlarda uygulanan işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer hastanın durumu da müsait ise kişiye elle tedavi yöntemlerinden biri olarak ka

 

Kuyruk Sokumu Batması
Kuyruk Sokumunda Şişlik
Kuyruk Sokumu Zedelenmesi
Kuyruk Sokumu Kırığı
Düşme Sonucu Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri
Kuyruk Yağı
Kuyruk Sokumu Düşmesi
Kuyruk Sokumu İltihabı
Kuyruk Sokumu Eğriliği
Kuyruk Kemiği Kayması
Kuyruk Sokumu Çatlağı
Kuyruk Sokumu Tümörü
Kuyruk Sokumu Çekme
Bel Ağrısı Kuyruk Sokumu
Kadınlarda Kuyruk Kemiği Kayması
Kuyruk Sokumu Şişmesi
Kuyruk Sokumu Kemiği
Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı
Kuyruk Sokumu Ağrısı
Tilki Kuyruğu Otu
Kuyruk Sokumu Kaşıntısı
Kuyruk
Dana Kuyruğu
Akrep Kuyruğu
Kuyruk Sokumu Terlemesi
Kuyruk Sokumu Hastalıkları
Kıl Dönmesi Ameliyatı Kuyruk Sokumu
Kuyruk Sokumu Kemiği Kırılması
Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı
Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi

Popüler İçerik

Bel Ağrısı Kuyruk Sokumu

Bel Ağrısı Kuyruk Sokumu

Bel ağrısı kuyruk sokumu, genelde kadınlarda sıklıkla görülen, erkeklerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Oturup kalkmamızı sağlayan, hareketimizi

Kadınlarda Kuyruk Kemiği Kayması

Kadınlarda Kuyruk Kemiği Kayması

Kadınlarda kuyruk kemiği kayması, Kuyruk kemiği vücudumuzun küçük bir parçasına olmasına rağmen düzgün duruşun devamı,sırt kemiğinin ve ilişkili yapın

Kuyruk Sokumu Şişmesi

Kuyruk Sokumu Şişmesi

Kuyruk sokumu şişmesi, insanlarda çok fazla görülen bir durumdur. Bunun nedeni ise aslında kuyruk sokumu olarak adlandırılan kalçanın üst kısmının mey

Kuyruk Sokumu Kemiği

Kuyruk Sokumu Kemiği

Kuyruk sokumu kemiği, Bu kemik insan vücudunda gereksiz kemik olarak düşünülse de, aslında omurga kemiklerinden dördüncü beşinci omur kemiklerinin bir

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı, kuyruk sokumu kemiğinde oluşan bir ağrıdır. Kuyruk sokumu kemiği insan omurgasının alt kısmında bulunan bacakları bi

Kuyruk Sokumu Ağrısı

Kuyruk Sokumu Ağrısı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir