klamer antibiyotik ishal yapar mi / Bebeklerde Antibiyotik Alerjisi Belirtileri Nelerdir Ve Nasıl Geçer? - Milliyet Çocuk

Klamer Antibiyotik Ishal Yapar Mi

klamer antibiyotik ishal yapar mi

Antibiyotik ishal yapar mı? Antibiyotik sonrası ishale ne iyi gelir?

Bakterileri öldüren ilaçlardan biri olan Antibiyotikler 50 yılı aşkın süredir birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. İnsanları tedavi etmek amacıyla kullanılan antibiyotiklerin nadirde olsa bazı yan etkileri olmaktadır. Halk arasında sıvı dışkılama olarak bilinen ishal, en yaygın yan etkilerden biridir. Antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakterileri öldürürken aynı zamanda sindirim sisteminde bulunan iyi ve kötü bakterilerin dengesini bozabilir. Bu durum antibiyotik ishaline neden olur. Antibiyotiğe bağlı ishale Clostridium difficiale ishali veya psödomembranöz enterokolit denmektedir.

İSHAL NEDİR?

İshal, gün içinde genellikle normalden daha sık sayıda, gevşek ve sulu dışkının çıkarıldığı bağırsak hareketleridir. İshal kısa ömürlüdür, genellikle birkaç gün devam eder ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kaybolur. İshal uzun süreli ya da kalıcı olabilir.

İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?

İshal genellikle tıbbı bir müdahale olmadan kendiliğinden düzelse bile; ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı ve 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir. İshalin belirtileri arasında en önemlileri;

  • Gevşek ve sulu dışkıdır
  • Karın krampları
  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Dışkıda kan
  • Dışkıda mukus
  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • Mide bulantısı ve çok aniden gelen acele tuvalete çıkma hissi de ishal belirtileri arasında yer almaktadır.

ANTİBİYOTİK İSHAL YAPAR MI?

Antibiyotikler çeşitli hastalıkların tedavisinde yıllardır kullanılmaktadır. Şimdiye kadar sayısız insan hayatını kurtaran antibiyotiklerin nadirde olsa bazı yan etkileri görülmektedir. Bu yan etkilerden biri de uzun süreli olabilen ishal gelişimidir, buna antibiyotiğe bağlı ishal denmektedir. Antibiyotiğe bağlı ishalin tıp dilindeki adı Clostridium difficiale ishali veya psödomembranöz enterokolit olarak bilinir.

ANTİBİYOTİĞE BAĞLI İSHAL NE KADAR SÜRER?

Antibiyotik ishali, antibakteri ilaçlarının (antibiyotikler) mide bağırsak yolundaki iyi ve kötü bakteri dengesini bozduğu zaman meydana gelir. Antibiyotik tedavisi tamamladıktan sonra, antibiyotik ishali 2 gün sonradan 6 hafta sonraya kadar sürebilir.

BEBEKLERDE ANTİBİYOTİK İSHAL YAPAR MI?

Antibiyotiklerin diğer ilaçlardan farklı olarak çocuğun sonraki yaşamını etkileyebilecek yan etkileri bulunmaktadır. Antibiyotikler zararlı bakterilerin yanında bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterileri de öldürebilirler. Bu da bağırsak florasında bozulmaya, sindirim ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya yol açabilir. Bu nedenle ishal, bebeklerde antibiyotik alerjisinin en sık görülen belirtilerinden biridir. Sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar da ishalin yanı sıra, mide bulantısı ve ağrısı gibi yan etkilere sebep olmaktadır. Antibiyotik alerjisi ishale yol açtığı takdirde bebeğin sık sık emzirilerek sıvı kaybının önlenmesi gerekmektedir. Antibiyotik ishali 1 hafta kadar sürebilmektedir. Ancak bebeğin durumu kötüleşirse vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

ANTİBİYOTİK NEDEN İSHAL YAPAR?

Herhangi bir bakteri enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler zararlı bakterilerle birlikte yararlı bakterilerin de yok olmasına sebep olabilmektedir. Antibiyotikler, kötü niyetli bazı bakterilerin vücutta fazlaca çoğalmasına ve iltihaplandıran toksinlerin üretilmesine zemin hazırlamaktadır. Bağırsak florasının antibiyotikler tarafından bozulması ishale ve hatta kolite yol açabilmektedir.

ANTİBİYOTİK İSHAL YAPARSA BIRAKILMALI MI?

Eğer değişik nedenlerle antibiyotik tedavisi alınıyorsa ve bu tedavi sırasında ishal başlarsa ilacı derhal bırakmak en önemli davranıştır. İshal yapan antibiyotiğin kesilmesi genelde normal bağırsak florasının tekrar yerleşmesini sağlamaktadır.

ANTİBİYOTİK BİTTİKTEN SONRA ETKİSİ NE KADAR DEVAM EDER?

Antibiyotiğin etki edebilmesi için kullanmaya başladıktan sonra en az saat geçmesi gerekir. Bununla beraber her antibiyotiğin etkisi aynı değildir, bazı antibiyotikler daha geç de etki edebilir. Hasta kişinin bağışıklık durumu, enfeksiyonun şiddeti de antibiyotiklerin etkisini etkileyen faktörlerdir. Antibiyotik tedavisi tamamladıktan sonra, antibiyotik ishali ise 2 günden 6 haftaya kadar etkisini sürdürebilir.

ANTİBİYOTİK İSHALİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kötü niyetli bazı bakterilerin vücutta fazlaca çoğalmasına ve iltihaplandıran toksinlerin üretilmesine zemin hazırlayan Antibiyotikler ishale yol açmaktadır. Antibiyotik nedenli ishal tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Antibiyotik ishalinin tedavisinde ishal ilaçları kullanılmalıdır. İshal kesici ilaçlar bağırsakta toksin tutulumunu arttırır.
  • Probiyotiklerde var olan laktobasilius adlı bakteri bağırsağın normal flora yapısını oluşturur.
  • Cerrahi yöntemler (Kolektomi) sadece yüzde 5'lik orandaki hastalara uygulanır.
İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer, İshali Kesen Doğal Yöntemler, En Çabuk Ne Keser?

Antibiyotiğin yan etkilerine dikkat

Hayat kurtaran antibiyotiklerin her ilaç gibi yan etkileri vardır. Ender de olsa öldürücü olabilirler. Yerinde kullanıldığında riskleri yararlarına göre çok düşüktür. Gereksiz kullanıldıklarında ise risk kabul edilemeyecek kadar yüksektir

Oya Hanım gönderdiği elektronik postada, antibiyotiklerin mikroplara direnç oluşturmalarının yanı sıra alerji yaparak tehlikeli olabileceklerini de hatırlatıyor. Öksürük için verilen antibiyotiğin başına neler açtığını anlatıyor:
“62 yaşındayım, diyabet dışında bir sağlık sorunum yok. İki ay kadar önce 1 haftadır devam etmekte olan burun tıkanıklığı ve öksürük nedeniyle doktora gittim. Muayene ve akciğer röntgeni çekildikten sonra ciddi bir şey olmadığı ama sinüzit ve bronşit olduğum söylendi. Her ihtimale karşı antibiyotik almam tavsiye edildi. Doktor ‘sipro’ diye bir ilaç yazıyorum kutu bitene kadar günde bir tane alacaksın dedi.
Reçeteye yazıldığı gibi ilacı kullanmaya başladım. Ertesi gün yataktan kalktığımda her tarafımın ağrıdığını fark ettim. Bir gün sonra ağrılarım daha da arttı, yürümem bile güçleşti. Kulaklarım çınlıyor, başım dönüyor, midem bulanıyordu. ‘Her halde bu antibiyotik işe yaramıyor, hastalığım ilerledi’ diye düşünerek tekrar doktora gitmeye karar verdim. Otobüs durağından hastaneye yürürken sol topuğumun üstünde bir acı hissettim, sanki birisi arkadan tekme atmıştı. Etraftan gelenlerin yardımıyla acı içinde hastanenin acil servisine gidebildim.”

1- En sık rastlanan sorunlar

Antibiyotiğin yan etkilerine dikkat

Antibiyotiklerin çeşitlerine ve kullanan kişinin özelliklerine göre birçok yan etkileri vardır. Bunların kimi alerjik kimi alerjik değildir. Bu şekilde sık rastlanan yan etkiler görülse de bunların dışında da birçok olumsuzluk görülebilir.

Oya Hanım’ın sorununun ne olduğunu çözmek kolay değil. Lakin klasik bir alerjik reaksiyona benzemiyor. Kendi düşündüğü gibi hastalığının ilerlemesine bağlı olabilir. Ama yaygın şikâyetlerin hepsini, hele topuğunda oluşan ani ağrıyı bu yolla açıklamak mümkün değil. Sorun, aldığı antibiyotiğin yan etkilerine bağlı olabilir.
Antibiyotiklerin en sık rastlanılan yan etkileri mide ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklarıdır. Bu şikâyetler sindirim sistemi sorunları olanlarda daha kolay ortaya çıkar.

Görmeyi bile etkiler
Baş dönmesi, baş ağrısı, kulak uğultusu, tad almada bozukluklar da ender olmayan yan etkilerdir. Bazı antibiyotikler iç kulak ve duyma sinirlerini etkileyip sağırlığa yol açabilir. Güçlü bir antibiyotik grubunun, ender de olsa, gözün arkasındaki retina tabakasını zedeleyerek görmeyi bozduğu olur.
Birçok ilaç böbreklerde süzülüp idrarla atılır. Süzmeyi yapan hücrelere zarar verip, böbrek yetersizliğine yol açabilen antibiyotikler vardır. Bazen böbreklerde bir olumsuzluk olmaz ama idrar yapmakta güçlük ve yanma ortaya çıkabilir.

Her şey alerji değil
Başka ilaçlarda olduğu gibi antibiyotik alanlarda da birçok yan etki oluşabilir. Bu yan etkiler mutlaka alerjik reaksiyon değildir. Tam aksine, Oya Hanım’da olduğu gibi çoğu alerjiye bağlı olmayan yan etkilerdir. Her yan etkiyi alerji olarak nitelemenin uzun dönemde zararları olabilir.
Örneğin penisilin grubundan bir ilaç alan kişide ilaç mide bulantısı ve kusma nedeniyle kesilmiş ve bu etki alerji diye nitelenip kayıtlara geçmişse veya hasta benim penisiline alerjim var derse, doktorlar bundan sonra çok gerekse bile hastaya penisilin ailesinden hiçbir ilacı kullanamaz. Bu ender rastlanan bir durum değildir. Oysa, penisilin alerjisi olduğunu söyleyen 10 hastadan sadece birinde ilaca karşı ciddi alerjik reaksiyon tehlikesi vardır.
İlacı aldıktan sonra nefes almada güçlük, kalpte çarpıntı, deride kabarık kızarıklıklar oluşursa ciddi bir alerjik reaksiyonundan şüphe etmek gerekir.

2- Ölüme kadar götürebilir!

Gerçek alerji ölüme kadar götüren ciddi sonuçlar doğurabilir. Sadece antibiyotikler değil birçok ilaç ve doğal madde alerjiye yol açabilir. Fıstık yiyince ya da arı sokunca şişen, solunumu güçleşen insanlar var. Antibiyotiklerin en korkulan yan etkilerinin başında alerji gelir. Bu reaksiyonların çoğu kaşıntı, deride çabuk yayılan kızarık kabartılardan ibarettir. Ender de olsa daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. En ciddi olanı ‘anaflaksi’ denen durumdur.
Alerji yapan ilaç, besin ya da böceğin zehiri kısa sürede deride şiddetli kaşınma, ürtikere benzer değişiklikler, boğazda sıkışma, nefes almakta güçlük, kan basıncında düşmeye bağlı fenalık hissi, bayılma ve bilinç kaybına yol açar. Birkaç dakika içinde müdahale edilmezse ölüm tehlikesi vardır.

Antibiyotiğin yan etkilerine dikkat

3- Güçlü bir savunma

Kanda ve dokularda savunma görevi yapan bir çeşit akyuvar olan hücreler daha önceden tanıdıkları antibiyotik veya başka bir maddeyi (sarı üçgenler) özel moleküller aracılığıyla bağlarlar. Daha sonra harakete geçip içlerindeki keseciklerde bulunan histamin ve benzeri maddeleri (mavi noktalar) dokuların içine saçarlar. Saçılan maddeler hem damarları genişletir hem de kılcal damarlardan dışarı sıvı sızmasına yol açar. Sızan sıvıyla dokular şiser, genisleyen damarlar tansiyonun düşmesine yol açar. Kısacası, olumsuz olaylar zincirinin tetiği çekilmiş olur.

Allerji bağışıklık sistemimizin yabancı bir maddeye aşırı hassas davranması sonucu ortaya çıkar. Allerjen denilen allerji yapıcı maddeyle vücut daha önce en az bir kez tanışıp hazırlık yapmıştır. Allerjilerin bir çoğu, anaflaksinin aksine hayati tehlike veya kalıcı hasar oluşturmaz.

Olumlu etkisi de güçlü olumsuzu da

Oya Hanım’ın başına gelenler tüm dünyada kısaca ‘cipro’ olarak adlandırılan antibiyotiğin yan etkisiyle oluşmuş bir durum. Alerji değil. Sadece ‘cipro’nun değil, mensubu olduğu ‘fluorokinolon’ adlı antibiyotik grubundaki diğer antibiyotiklerin ender de olsa çok ciddi olumsuz etkileri olabiliyor.
Uzmanlar çok güçlü olan bu antibiyotiklerin başka seçenekler varken kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Diğer birçok antibiyotiğin kullanılabileceği çok ciddi olmayan durumlarda verilmelerini bir sineği balyozla öldürmeye çalışmaya benzetiyorlar.
Oya Hanım’ın belki antibiyotik tedavisine gerek olmayan rahatsızlığında en güçlü antibiyotiklerden birini kullanması tüm vücudu olumsuz etkilediği gibi topuğu baldırdaki kaslara bağlayan aşıl kirişinde de yırtılmaya yol açmış. Topuğun üstünde ortaya çıkan ağrının nedeni olan yırtılma bu grup antibiyotiklerin ender görülen ama çok ciddi bir yan etkisi. Ama buna da şükretmek gerek, ‘fluorokinolon’ grubu ilaçların daha ciddi yan etkileri var.

4- Kalp düşmanı

Antibiyotiğin yan etkilerine dikkat

Emekli askerlerde yapılan araştırmada, cipro ve ona benzer güçlü bir antibiyotiğin (sarı çizgi), bir çeşit penisilin olan amiksisiline (kırmızı çizgi) göre çok daha fazla öldürücü çarpıntı ve ölümlere yol açtığı, ölümlerin 10 gün boyunca giderek arttığı saptandı.

‘Annals of Fam ily Medicine’ adlı tıp dergisinin bu ayki sayısında yayınlanan bir bilimsel makalede, cipro ve benzeri antibiyotiklerin kalbe öldürücü etki yapabilecekleri belgeleniyor. ABD’de emekli askerlere bakan hastanelerde tedavi görmüş olan yaklaşık 2 milyon kişi üstünde yapılan bu çalışmadan, cipro veya aynı antibiyotik ailesinden bir başka ilacı alan insanlarda tehlikeli kalp çarpıntılarının ve ölümlerin, ilaç almayan veya daha az güçlü bir antibiyotik alanlara göre çok daha sık görüldüğünü öğreniyoruz.

5- Fırtınaya yol açan ilaç

Antibiyotiğin yan etkilerine dikkat

‘Fluorokinolon’ gurubu antibiyotiklerin ölümcül çarpıntılara yol açabileceğini gösteren başka araştırmalar da var. Bu ilaçlar kalp hücrelerinin kasılması için gerekli olan elektrik akımının yayılmasında bazı düzensizliklere yol açarak öldürücü olabilen çarpıntılara zemin hazırlıyor. Böylesine ciddi yan etkileri olan ilaçlar niye piyasadan çekilmiyor diye sorabilirsiniz. Bu etkiler bin kişide bir görülen oldukça ender olumsuzluklar. Tabii ki, milyonlarca insanın bu ilaçları kullandığı düşünülürse hafife alınamayacak bir risk. Buna karşılık, iyi bir seçeneğin olmadığı ağır enfeksiyonlarda, hastalığın riski çok daha yüksek olduğu için hayat kurtarıcı olan bu ilaçları yasaklamak düşünülemez.

Son söz: Tıbbın temel kavramlarından biri yarar risk oranının iyi hesap edilmesidir. Antibiyotikler için de bu kavram geçerlidir. Yerinde kullanıldıklarında, bu oran genellikle çok yüksek, gereksiz yere alındıklarında ise çok düşüktür.

KLAMER mg 70 ml süspansiyon Yan Etkileri

seafoodplus.infoı yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi KLAMER’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az 1’inde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın 1’inden az, fakat hastanın 1’inden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: hastanın 1’inden az, fakat hastanın 1’inden fazla görülebilir.

Seyrek: hastanın 1’inden az görülebilir.

Çok seyrek: hastanın 1’inden az görülebilir.

Sıklığı bilinmeyen: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemeyen

KLAMER’in kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:

Aşağıdakilerden biri olursa, KLAMER’i kullanmayı   durdurunuz   ve DERHAL

Aşağıdakilerden biri olursa KLAMER’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz

  • - Kurdeşen ve orta derecede deri döküntülerinden, anaflaksi ve ciddi deri reaksiyonlarına (toksik epidermal nekroliz/Stevens - Johnson Sendromu, DRESS ve Henoch-Schonlein purpurası) kadar uzanan alerjik reaksiyonlar (deride küçük morarma ve kanamalar)

  • Yaygın Olmayan:
  • - Çarpıntı (palpitasyon)

  • - Alanin aminotransferaz artışı (ALT) (karaciğer enzimleri)

  • - Aspartat aminotransferaz artışı (AST) (karaciğer enzimleri)

  • - Şiddetli kaşıntı (pruritus)

  • - Lekeli ve kabarcıklı döküntü

  • Sıklığı bilinmeyen:
  • - Karaciğer enzimlerinde artış ve sarılıkla birlikte veya sarılıksız seyreden karaciğer fonksiyon bozukluğu; anoreksi (şiddetli iştahsızlık), sarılık, koyu renkli idrar, kaşıntı ya da karında hassasiyet gibi karaciğer iltihabı belirti ve semptomları

  • - Kanda eozinofil (bir tür alerji hücresi) sayısında artış ve genel belirtilerin eşlik ettiği ilaç reaksiyonları

  • - Bazıları ağız yoluyla alınan kan şekerini düşürücü ilaçlar veya insülin tedavisi gören hastalarda görülen hipoglisemi (kan şekerinde düşme)

  • -  Kalpte şiddetli ritm bozuklukları

  • - Pankreas iltihabı (enfeksiyonu)

  • - İnterstisyel nefrit (bir çeşit böbrek iltihabı)

  • - Klaritromisin ve kolşisinin birlikte kullanımına bağlı olarak, özellikle yaşlılarda ve böbrek yetmezliği olan bazı hastalarda kolşisin zehirlenmesi

  • -  İskelet kası yıkımı

  • - Miyopati (Kas ağrıları, güçsüzlük)

  • - Agranülositoz (titreme nöbetleri, ateş yükselmesi veya mukozalarda ülserlerin oluşması)

  • - Pseudomembranöz kolit (şiddetli ishal)

  • Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

    Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

    Yaygın Olmayan;

  • - Karaciğer enzimlerindeki geçici artışlar

  • - Vertigo (baş dönmesi)

  • - Dil iltihabı, ağız iltihabı, ağızda pamukçuk ve dil renginde değişim

  • - Akyuvarlar ve kan pulcuklarında azalma

  • - Kan üresi ve kreatininde artış, karaciğer enzimlerinde yükselme

  • - Trombositemi (kanamanın durmaması, morarma)

  • - Gastrit (yemek sonrası midede yanma)

  • - Tremor (titreme)

  • - Duyma bozukluğu

  • - Kandidiaziz (Candida cinsi mantar enfeksiyonu)

  • - Vajinal enfeksiyon (döl yolu iltihabı)

  • - Kas spazmları

  • Sıklığı bilinmeyen;
  • - Çevreye uyumsuzluk, sanrılar, depresyon, çıldırı ve kendinden farklılaşma

  • - Tedavinin kesilmesiyle düzelen işitme kaybı

  • - Akne (sivilce)

  • - Anormal renkte idrar

  • - Kanama (hemoraji)

  • - Uluslararası normalleştirilmiş oran (INR - pıhtılaşma zamanını ölçmede kullanılan bir ölçek) artışı

  • - Protrombin (pıhtılaşma) zamanında uzama (PTZ)

  • - Konvülsiyonlar (nöbet)

  • - Kas ağrısı

  • - Delice (manik) davranışlar

  • - Vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşma veya karıncalanma hali (parestezi)

  • Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir

    Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:Yaygın;
  • - İshal

  • - Kusma

  • - Karın ağrısı

  • - Hazımsızlık

  • - Bulantı

  • - Uykusuzluk

  • - Aşırı terleme

  • - Mide ağrısı

  • Yaygın Olmayan;
  • - Gaz sebebiyle oluşan karın şişliği

  • - İştahsızlık

  • - Kabızlık

  • - Ağız kuruluğu

  • - Karında gerginlik

  • - Baş dönmesi

  • - Endişe ve kuruntu hali,

  • - Kulak çınlaması

  • - Titremeler

  • - Halsizlik

  • - Geğirme

  • - Yüksek Ateş

  • Sıklığı bilinmeyen;
  • - Davranış değişikliği,

  • - Kötü rüyalar

  • - Zihin karmaşası

  • - Çırpınma-kıvranmalar

  • - Tad alma bozukluğu ile birlikte seyreden koku alma duyusunda değişiklik

  • - Diş renginde bozulma

  • Bu yan etkiler, KLAMER’in hafif yan etkileridir.

    Eğer çocuğunuzda bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile

    karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

    Yan etkilerin raporlanması

    Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri seafoodplus.info sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edilnilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

    Diyabet HastalığıDiyabet Hastalığı  Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
    HIV ve AidsHIV ve Aids  HIV, Human Immunodeficiency Virus&#;dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.

    Klamer Mg Ne İçin Kullanılır, Fiyatı?

    İçindekiler

    Klamer farenjit, tonsillit, sinüzit, alt solunum yolu enfeksiyonları, yumuşak doku enfeksiyonları durumunda kullanılan etkili bir antibiyotiktir. Klamer nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, yan etkileri, fiyatı, muadili gibi sorunların hepsi yazımızda.

    Klamer Nedir?

     

    Farenjit (yutak iltihabı), tonsillit (bademcik iltihabı), akut maksiler sinüzit (sinüs iltihabı), kronik bronşitte akut bakteriyel alevlenme, pnömoni (zatürre), çeşitli deri ve yumuşak enfeksiyonları durumun kullanılan etkili bir ilaçtır. 12 yaşından büyüklerde kullanılan bir antibiyotiktir. Klamer mg şeklinde her kutuda 14 film tablet bulunur. Bu ilacın klamer şurup formu da vardır.

    Bu antibiyotiğin etken maddesi duyarlı bakterilerde protein sentezine engel olarak etkisini gösterir. Bu hapın açık sarı rengi vardır, oval ve bir yüzünde S yazısı vardır. Macrolid ismi verilen bir gruba ait yarı-sentetik bir antibiyotiktir. Kortizon içermeyen bir ilaçtır ve ağızdan alınarak kullanılır. Mide rahatsızlığı olanlar bu ilacı mide koruyucu ile kullanması gerekmektedir.

    Normal reçete ile satılmaktadır. Reçeteli olarak eczaneden alınabilir ve reçetesiz satışı yoktur. Reçeteli olduğu takdirde devlet tarafından ödenmektedir. Bu antibiyotiği aile hekimleri de yazabilir. Bu ilacın ruhsat sahibi ve üreticisi Atabay İlaç Fabrikası A.ş&#;dir. Üretim yeri ise İstanbul&#;dur.

     

    Klamer Etken Maddesi

     

    Etken (etkin) madde: Klaritromisin (Bir tablette mg etken madde bulunur.)

    Yardımcı maddeleri: Kroskarmeloz sodyum, mikrokristalin selüloz, silikon dioksit, povidon k, magnezyum stearat, talk, opadry yellow, opadry clear.

    İlginizi Çekebilir: Klacid Mg Neye Yarar?

     

    Klamer Ne İşe Yarar?

     

    • Diş enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
    • Mikobakteri adı verilen özel bir bakteri türünün neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
    • Çeşitli mikroorganizmaların ortaya çıkardığı enfeksiyon tedavisinde kullanılır.
    • Farenjit (yutak iltihabı), tonsillit (bademcik iltihabı), akut maksiler sinüzit (sinüs iltihabı) gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
    • Kronik bronşitte akut bakteriyel alevlenme, pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
    • Duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu komplike olmayan, çeşitli deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
    • Bazı AIDS (edinilmiş immün yetmezlik sendromu) hastalarındaki, bir mikobakteri türüne (mikobakterium avium kompleksi) bağlı enfeksiyondan korunma amacıyla kullanılır.
    • On iki parmak barsağı ülseri nüksünün azaltılması için, H. Pylori adındaki bakterinin yok edilmesi için kullanılır.
    • Boğaz ağrısı, grip tedavisinde kullanılır.

     

    Klamer Mg Nasıl Kullanılır?

     

    • 12 yaşından büyüklerde ve yetişkinlerde kullanılır. 12 yaşından küçüklerde bu ilacın şurup formu kullanılmalıdır.
    • Bol su ile kırmadan, ezmeden , bölmeden ağız yoluyla kullanılır.
    • 12 saat ara ile günde 2 kere kullanılır.
    • Bu antibiyotik aç ya da tok karnına kullanılabilir.
    • Bu ilacın kullanım süresi 14 gündür. Duruma göre 28 güne kadar kullanabilirsiniz.

     

    Klamer Yan Etkileri

     

    Yaygın yan etkileri

    • İshal
    • Kusma
    • Karında ağrı
    • Hazımsızlık
    • Uykusuzluk
    • Bulantı

    Yaygın olmayan yan etkileri

    • Vertigo (baş dönmesi)
    • Vajinal enfeksiyon
    • Tremor (titreme)
    • Duyma bozukluğu
    • İştahsızlık
    • Kabızlık
    • Halsizlik
    • Yorgunluk
    • Ağız kuruluğu
    • Kulak çınlaması
    • Endişe, kuruntu
    • Gastrit (yemek sonrası midede yanma)
    • Kandidiaziz (Candida cinsi mantar enfeksiyonu)
    • Duyma bozukluğu
    • Akyuvarlarda ve kan pulcuklarında azalma
    • Kanda laktat dehidrogenaz artışı
    • Ağızda pamukçuk ve dil renginde değişme

    Sıklığı bilinmeyen yan etkiler

    • Davranışlarda değişiklik durumu
    • Kötü rüya görme
    • Zihinde karmaşa
    • Diş renginde bozulma
    • Tad alma bozukluğu ile birlikte seyreden koku alma duyusunda değişiklik
    • Anormal renkte idrar
    • İşitme kaybı
    • Akne (sivilce)
    • Konvülsiyonlar (nöbet)
    • Kaslarda ağrı
    • Vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşma veya karıncalanma hali (parestezi)
    • Kanama (hemoraji)
    • Sanrılar, depresyon, çıldırı ve kendinden farklılaşma

     

    Klamer Mg Fiyat 

     

    mg 14 film tablet TL’dir. Bu fiyattan yüksek söyleyen eczanelerden alım yapmayın. Reçeteli olması durumunda bu ilaca ödeyeceğiniz fark sadece 7 TL’dir. Son kullanma tarihi geçen ürünleri ya da kutusu zarar görmüş olanları almayın. İlaç fiyatları duruma göre de güncellenmektedir.

     

    Klamer Muadili

     

    • Clabel film tablet
    • Claricide film talbet
    • Clarol liyofilize toz ve çözelti
    • Cleanomisin film tablet
    • Deklarit süspansiyon
    • Deklarit film tablet
    • Denta-clar film tablet
    • Denta-clar oral süspnasiyon hazırlamak için granül
    • İnclar infüzyon için liyofilize toz ve çözücü
    • Klacid oral süspansiyon için granül
    • Klacid enjektabl flakon
    • Klacid Mr kontrollü salınımlı tablet
    • Klamaxin film tablet
    • Klamer süspansiyon
    • Klamer film tablet
    • Klarolid film tablet
    • Klarolid süspansiyon hazırlamak için kuru toz
    • Klaromin süspansiyon
    • Klaromin tablet
    • Klax süspansiyon
    • Klax tablet
    • Laricid tablet
    • Laricid oral süspansiyon hazırlamak için granül
    • Macrol süspansiyon
    • Macrol tablet
    • Macrol Mr kontrollü salım tablet
    • Maxiclar film tablet
    • Maxiclar süspansiyon hazırlamak için toz
    • Megasid granül
    • Megasid film tablet
    • Oradro enjeksiyon toz içeren flakon
    • Uniklar tablet
    • Uniklar süspansiyon
    • Uniklar 4 flakon

     

    Klamer Mg Film Tablet Saklanması

     

    Bebeklerin ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde bu ilacı muhafaza edin. Buzdolabına koymayın 20 derecedeki ılık ortamlarda saklayın. Nemsiz, rutubetsiz yerlerde muhafaza edin. Son kullanma tarihi geçen ilacı ise kullanmadan atın.

     

    Klamer Mg Prospektüs

     

    Bu antibiyotik hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki fotoğraftan görebilirsiniz. İncelemenizi tavsiye ederiz.

     

    Klamer Mg SGK Karşılıyor Mu?

    Reçete edilmesi durumunda SGK tarafından karşılanan bir antibiyotiktir.

     

    Klamer Mg Reçetesiz Alınır Mı?

    Antibiyotik grubu ilaçlar reçetesiz alınmaz ondan dolayı da bu ilaçta reçetesiz olarak alınmaz.

     

    Klamer Mg Kaç Yaş İçin?

    12 yaşından büyüklerde kullanılan bir ilaçtır.

     

    Klamer Hangi Grup Antibiyotik?

    Makrolid ismi verilen gruba ait bir antibiyotiktir. Bu antibiyotik yarı-sentetiktir.

     

    Klamer Öksürüğe İyi Gelir Mi?

    Öksürüğe iyi gelen bir ilaç değildir.

     

    Klamer ile Macrol Aynı Mı?

    Muadil ilaçlardır ve etken maddeleri aynıdır. Bu iki ilaçta yakın etkileri göstermektedir.

     

    Klamer Mg Hakkında Tüm Sorular

     

    Soru 1: Klamer Antibiyotik Mi?

    Cevap 1: Antibiyotiktir yazımızda da belirttik.

    Soru 2: Klamer Mg Alerji Yapar Mı?

    Cevap 2: Genel olarak alerji yapma durumu yoktur.

    Soru 3: Klamer Mg Aç Mı Tok Mu?

    Cevap 3: Aç karnına da tok karnına da bu ilacı kullanabilirsiniz.

    Soru 4: Klamer Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi?

    Cevap 4: Boğaz ağrısına iyi gelen bir ilaçtır.

    Soru 5: Klamer Mg Devlet Karşılıyor Mu?

    Cevap 5: Reçete edilmesi durumunda devlet tarafından karşılanan bir ilaçtır.

    Soru 6: Klamer Diş İçin Kullanılır Mı?

    Cevap 6: Diş içinde bu ilaç kullanılabilir.

    Soru 7: Klamer Mg Günde Kaç Kez Kullanılır?

    Cevap 7: Günde 2 kez kullanılır.

    Soru 8: Klamer Mg Emziren Anneler Kullanabilir Mi?

    Cevap 8: Emziren anneler bu ilacı kullanamazlar.

    Soru 9: Klamer Mg Uykusuzluk Yapar Mı?

    Cevap 9: Yan etkileri arasında uykusuzluk vardır bazı kişilerde uykusuzluk yapabilir.

    Soru Klamer Mg Uyku Yapar Mı?

    Cevap  Uyku yapma durumu yoktur.

    Soru Klamer Mg Ne Zaman Etki Eder?

    Cevap   gün içerisinde etkisini gösterir.

    Soru Klamer Mg İshal Yapar Mı?

    Cevap  İshal yapabilmektedir.

    Soru Klamer Mg Hamileler Kullanabilir Mi?

    Cevap  Hamileler (gebeler) bu ilacı doktor önerisi ile kullanabilir.

    Soru Klamer Mg Kulak İltihabı?

    Cevap  Kulak iltihabı durumunda bu ilacı kullanabilirsiniz.

    Soru Klamer Bademciğe İyi Gelir Mi?

    Cevap  Bademciğe iyi gelen bir ilaçtır.

    Soru Klamer Zehirlenmesi?

    Cevap  Çok fazla kullanım durumunda zehirlenme olabilir buna dikkat edilmelidir.

    Soru Klamer Yan Etkileri Ne Zaman Geçer?

    Cevap  Yan etkileri 1 hafta içerisinde geçecektir.

    Soru Klamer Geniz Akıntısına İyi Gelir Mi?

    Cevap Geniz akıntısına da iyi gelen bir ilaçtır.

    Soru Klamer Nefes Darlığı Yapar Mı?

    Cevap  Nefes darlığı yapma durumu genel olarak yoktur.

    Soru Klamer Ağızda Acı Tat?

    Cevap  Ağızda acı tat bırakabilir ama acı tat birkaç saat içerisinde geçmektedir.

    Soru Klamer İdrar Yolu Enfeksiyonunda Kullanılır Mı?

    Cevap  İdrar yolu enfeksiyonunda bu ilacın etki ettiği görülmüştür kullanabilirsiniz.

    Soru Klamer İle Augmentin Arasındaki Fark?

    Cevap Etken maddeleri farklıdır.

    Soru Klamer Mi Klamoks Mu?

    Cevap Etken maddeleri farklıdır ikisi de son derece etkili antibiyotik ilaçlardır.

    Soru Klamer Pişik Yapar Mı?

    Cevap Pişik yapma durumu yoktur.

    Soru Klamer Bronşit Durumunda Kullanılır Mı?

    Cevap Bronşit durumunda da bu ilaç kullanılabilir.

     

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir