diz kapağında ödem neden olur / Diz Kapağı Ağrısı Ve Şişlik | Doç. Dr. Ata Can

Diz Kapağında Ödem Neden Olur

diz kapağında ödem neden olur

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Günlük hayatta sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri de vücutta gelişen ödeme bağlı oluşan şişliklerdir. Farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilen ödem; kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebildiği gibi, önemli hastalıkların habercisi de olabilir. Bu anlamda, vücutta ödemin nasıl ve neden geliştiğiyle birlikte ödemin vücuttan nasıl atılabileceğiyle ilgili bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.

Ödem Nedir?

Ödem; hücreler arası boşluk veya hücrelerin içinde sıvı birikmesi sonucu ilgili bölgede ortaya çıkan şişliklere verilen isimdir. Ödemin ortaya çıkması için dokularda yer alan vücut sıvılarının bulundukları bölgeden ayrılarak doku içine geçmesi gerekir. Dolayısıyla, vücut sıvılarında yer değiştirmeye yol açan çeşitli etkenler dokularda ödeme neden olabilir.

Ödemin ortaya çıkış şekli ve dokularda biriken sıvının özelliğine göre, ödeme ilişkin klinik tablo değişkenlik gösterebilir. Hücreler arası boşlukta sıvı birikmesi yumuşak kıvamda olan ve bastırıldığında “gode” adı verilen durumla sonuçlanan ödeme neden olabilirken, enfeksiyon hastalıkları nedeniyle iltihaplanma sonucu ödem sıvısının birikmesi daha sert kıvamda ve ağrılı ödemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Dolayısıyla, ödemin etkili bir şekilde vücuttan atılması ve tedavi edilmesi için altta yatan nedenin doğru tespit edilmesi gerekir. Bu ise uzman bir doktor tarafından yapılacak ayrıntılı değerlendirme ile mümkündür.

Vücutta Ödem Nasıl Gelişir?

Dokular arasında vücut sıvılarının geçişi çeşitli fizyolojik mekanizmalar tarafından kontrol edilir ve dengede tutulur. Dokulara ait boşluklar arasındaki bu dengenin çeşitli etkenlere bağlı olarak bozulduğu durumlarda sıvının yer değiştirmesi sonucu yeni bir denge kurulmaya çalışılır. Bunun sonucunda belirli bir bölgede sıvı toplanmasına bağlı olarak ödem ortaya çıkar. Ödem oluşumuna neden olabilecek durumlar şu şekildedir:

  • Sıvının bulunduğu bölgede basıncın artması sonucu sıvı, daha düşük basınçlı dokulara geçebilir. Bu durum, özellikle yüksek kan basıncı gibi durumlarda kanın sıvı bölümünün dokulara geçtiği ve ödemle sonuçlandığı vakalarda görülür.
  • Kan sıvısının damar içinde kalmasını sağlayan faktörlerin başında kanın içerisinde bulunan proteinler gelir. Kan proteinlerinin çeşitli hastalıkların seyrinde azalması sonucu, kan sıvısının damar içinde tutulması zorlaşır ve kan sıvısı dokulara geçiş yapabilir. Bu durum da ödem oluşumuna zemin hazırlar.
  • Dokularda gelişen çeşitli yaralanmalar ve enfeksiyon hastalıkları, bazı fizyolojik faktörlerin etkisiyle iltihaplanmayla sonuçlanabilir. Bu durum, kan sıvısının damar çeperinden dokulara kaçışını kolaylaştırır ve buna bağlı olarak ödem ortaya çıkabilir.
  • Doku boşluklarındaki sıvıların kan dolaşımına geri kazandırılmasından sorumlu lenf damarlarının çeşitli rahatsızlıkların etkisiyle hasara uğraması sonucu o bölgede ödem gelişimi görülebilir.

Ödem Neden Olur?

Yukarıda bahsedilen çeşitli etkenlere bağlı olarak vücudun belirli bir bölgesinde veya genelinde ödem görülebilir. Çeşitli düzeylerde ödeme neden olan durumlar ve rahatsızlıklar şu şekildedir:

  • Vücut pozisyonu: Uzun süre ayakta kalma, oturma veya yatar pozisyonda kalma gibi durumlarda üzerine yük binen vücut dokularında kanın uzun süre bu bölgede birikmesine bağlı olarak ödem ortaya çıkabilir.
  • Beslenme: Özellikle olması gerekenden fazla miktarda tuz tüketen kişilerde, vücudun gereğinden fazla su tutması nedeniyle ödem gelişme ihtimali daha yüksektir.
  • Gebelik: Hamilelikte görülen fizyolojik değişimlerin etkisiyle, dokularda sıvı birikme ihtimali artar ve buna bağlı olarak ödem görülebilir.
  • Damar hastalıkları: Özellikle bacak toplardamarlarında gelişen pıhtılaşma, damar yetmezliği ve varis gibi problemler bu bölgede ciddi ödem gelişimine yol açabilir.
  • Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyon, kan sıvısının dokulara doğru itilmesine ve dolayısıyla ödem oluşumuna neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Dokularda iltihaplanmaya neden olan enfeksiyon hastalıkları ödeme neden olan faktörlerin başında gelir.
  • Travma: Özellikle kas iskelet sisteminde görülen ödemlerin önemli nedenlerinden biri, dokuların uğradığı fiziksel travmadır. Travma sonucu dokuların iyileşme süreci boyunca sık sık ödem oluşabilir.
  • Kalp yetmezliği: Kalbin yeteri miktarda kan pompalayamadığı durumlarda, kanın dokularda birikmesine bağlı olarak vücutta yaygın ödem görülebilir.
  • Böbrek hastalıkları: Kanın süzülerek temizlenmesinden sorumlu olan böbreklerde gelişen çeşitli hastalıkların seyrinde vücuttan atılması gereken fazla su veya minerallerin atılamaması veya kan proteinlerinin kaybedilmesine bağlı olarak ciddi ödem oluşumu görülebilir.
  • Karaciğer hastalıkları: Kan proteinlerinin üretildiği karaciğerde yetmezlik görülen durumlarda kan proteinlerinin yeteri miktarda üretilememesine bağlı olarak vücutta yaygın ödem oluşabilir.
  • Tiroit bezi hastalıkları: Hipotiroidi olarak da bilinen tiroit hormonunun yeteri miktarda üretilemediği rahatsızlığa bağlı olarak dokularda sık sık ödem oluşabilir.
  • Lenfödem: Lenf damarlarının çeşitli etkenler sonucunda zarar görmesine bağlı olarak lenf dolaşımının bozulması, dokularda ciddi ödem oluşumuna neden olabilir.
  • Alerji: Dokularda gelişen alerjik reaksiyonlar sıvı geçişini hızlandırarak ödeme neden olabilir.
  • Böcek ısırıkları: Böcek sokması veya ısırması sonucu ilgili bölgede oluşan iltihaplanma ödem oluşumuna sebebiyet verebilir.
  • İlaç yan etkileri: Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar dokularda sıvı birikimi ve ödeme neden olabilir.

Vücutta Ödem Belirtileri Nelerdir?

Ödem vücutta belirli bir bölgeyle sınırlı kalabileceği gibi, vücut genelinde yaygın ödem şeklinde de ortaya çıkabilir. Belirtiler ödemin oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösterse de yaygın ödem belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Altta yatan nedene bağlı olarak dokularda yumuşak veya sert kıvamda şişlik
  • Ödeme dokunulduğunda ağrı hissi
  • Ödem bölgesinde kızarıklık ve ısı artışı
  • Ödemin görüldüğü bölgede hareket kısıtlılığı
  • Ödem oluşumuna bağlı olarak sinir hücrelerinin bası altında kalması sonucu bölgede uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı veya kaslarda güç kaybı
  • Bölgede hissedilen kaşıntı

Ödem Nasıl Tedavi Edilir?

Ödem sorunu çok farklı mekanizmalara bağlı olarak gelişebildiğinden, ödemin giderilmesinde uygulanacak tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Bu anlamda, ödem şikayeti olan hastanın, uzman bir hekim tarafından değerlendirilerek altta yatan nedenin doğru tespit edilmesi kritik önem taşır.

Ödem tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Sıvı kısıtlaması: Vücut sıvılarının normalden fazla olduğu durumlarda ödemin daha da artmadan vücuttan atılması amacıyla sıvı alımında kısıtlama uygulanabilir.
  • Kompresyon: Ödemli bölgeye dışarıdan uygulanan fiziksel baskı yöntemiyle ödem giderilebilir. Bu yöntemde, sargı bezi, ortez, varis çorabı veya kompresyon cihazları kullanılabilir.
  • İlaç tedavisi: Ödeme neden olan vücut sıvılarının atımını artırmak amacıyla diüretikler, anti-inflamatuar ilaçlar ve antihipertansifler gibi çeşitli ilaçlara başvurulabilir.
  • Cerrahi yöntemler: Organ veya damar yetmezliklerine bağlı oluşan ödemlerde ilgili organlara yönelik cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
  • Alternatif yöntemler: Hiperbarik oksijen terapisi, akupunktur veya manuel terapi gibi yöntemler de diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen vakalarda kullanılabilir.

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Uygulanan tedavi yöntemlerinin yanı sıra, hastaların ödemin vücuttan atılması için evde uygulayabileceği bazı yöntemlerden de söz edilebilir. Hastanın kendi alabileceği önlemler şu şekildedir:

  • Hastanın beslenme düzenine dikkat etmesi ve yemek konusunda sağlıklı tercihler yapması tavsiye edilir. Vücutta ödemi tetikleyecek fazla tuz tüketimi ve fazla sıvı alımı gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.
  • Düzenli egzersiz yapmak hem genel vücut sağlığını korur hem de kas iskelet sistemi ve kalp-damar sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.
  • Vücut kitle endeksine dikkat edilmesi ve kişinin ideal kiloda olması gerekir. Fazla kilo, damar yapılarına baskı uygulayarak ödem oluşumuna zemin hazırlar.
  • Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir.
  • Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Bacakların yatar pozisyondayken kalp seviyesinden yukarıya kaldırılması ödemin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Ödem görüldüğü bölgeye kalp yönünde masaj yapılması, ödemin vücuttan atılması açısından faydalı bir yöntemdir.
  • Özellikle belirli yaş üzerinde olan veya uzun süre ayakta durmak/oturmak zorunda kalan kişilerin varis çorabı kullanması, bacaklarda gelişen ödemi büyük ölçüde önler.
Dizdeki Ödem Neden Olur?

Dizdeki Ödem Neden Olur?

Dizdeki ödem farklı nedenlere bağlı olarak her yaşta görülebilen bir durumdur. Hamileliğin yanı sıra hormon değişikliği de dizde ödem oluşmasına etki etmektedir. Tuz tüketimin artması veya yaşlılık ile beraber nükseden sağlık sorunları da dizlerde ödem oluşumuna etki eder. Dizde ödem oluşumu aynı zamanda hareketsiz kalma nedeni ile de baş gösterebilmektedir. Dizlerde ya da sadece tek bir dizde yaşanan ödemin atılmasında dizdeki kemik ödemi nasıl geçer sıklıkla sorulmaktadır. Öncelikle hekime danışılması ve sorunun nedeninin öğrenilmesi önemlidir. Ödemin ağrı yapması durumunda hekim tarafından önerilen ağrı kesicilerin tüketilmesi gerekir. Dizlerde ya da tek dizde görülen ödemin atılmasında ise değişen bitki kürlerinden ya da çeşitli egzersiz çalışmalarından yararlanılabilir. Bu aşamada ise evinizde bu kürleri hazırlayabilir ve egzersizleri de evinizin rahat ortamında yaparak dizinizde yaşanan sorunun da giderilmesinin avantajını elde edebilirsiniz. Eğer düzenli olarak kullandığınız ilaç ya da kronik bir rahatsızlığınız var ise hekim tarafından onay alınarak kür veya egzersize yer vermeniz gerekir. Vücut kremleri, şiddetli ağrı anlarında geçici de olsa ağrı onarıcı etkiler sunar.

Dizdeki Ödem Nasıl Tedavi Edilir?

Dizdeki Ödem Nasıl Tedavi Edilir?

Dizdeki ödeme ne iyi gelir sorusunun yanıtında ödem sökmeye yarayan birçok kürden söz edilebilir. Bunun yanı sıra egzersiz çalışmaları da dizdeki ödemin atılmasında önemli bir etkendir. Dizlerde yaşanan soruna hareketsizlik sebep olabiliyor. Diz gibi hareketli yapıya sahip olan yerlerde bir dönem boyunca hareketsiz kalınması ya da aşırı kilo alımı da ödem oluşumuna sebep olabiliyor. Dizdeki ödemin tedavi edilmesi işlemlerinde öncelikle hekim desteğinden yararlanılması önerilir. Hekim tarafından yapılacak olan muayene akabinde ödemin oluşma nedeni de belirlenmiş olur. Belirlenen soruna göre de farklı tedavi yöntemlerine yer verilerek sorunun giderilmesi sağlanır. Dizlerde ya da dizde yaşanan ödem sorununun giderilmesinde bitkisel kürler ve çeşitli içeceklerden faydalanabilirsiniz. Bitkisel kür ya da içeceklerin hazırlanması ve tüketiminde de birçok aletten yararlanarak kısa sürede tüketmenin de avantajını elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra birçok egzersiz aleti ile çeşitli çalışmalara yer verebilir ve böylelikle dizlerde istenen hareketliliği de elde edebilirsiniz. Hareketin elde edilmesi sonrasında dizde yaşanan ödemin de yavaş yavaş azaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Dizdeki Ödeme İyi Gelen Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dizdeki Ödeme İyi Gelen Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dizdeki ödem nasıl geçer bitkisel çözüm arayışında olan pek çok insan vardır. Birçok farklı sebze ve meyvenin karışımı ile elde edilen ödem söktürücü karışımlar sayesinde ödem şikâyeti sona erebiliyor. Sadece bitkisel kür ya da içecekler değil aynı zamanda ilave olarak yapılacak olan egzersiz çalışmaları da hem ağrının giderilmesinde hem de ödemin atılmasında olumlu etki edebiliyor. Dizde yaşanan ödem sorununun giderilmesinde smoothie blender kullanımından da yararlanabilirsiniz. Dizdeki ödem nasıl atılır sorusuna en ideal cevaplardan biri blender ile yapacağınız smoothieler olabilir. Mini olarak satışa sunulan smoothie karıştırıcılar kişiye özel kullanım olanağı sunarken aynı zamanda da taze tüketim avantajının da elde edilmesine destek olur. Ödem söktürücü özelliğe sahip olan maydanoz ve limon kürü için de smoothie blender kullanımından faydalanabilirsiniz. Smoothie blender cihazının yanı sıra egzersiz için gerek duyulan birçok çalışma aletini de Trendyol adresinden satın alabilirsiniz. Cilt bakımı kategorisi üzerinden geniş ürün yelpazesine erişebilir, tek tıkla güvenli alışveriş deneyimi elde edebilirsiniz.

Kemik İliği Ödemi

Kemik İliği Nedir?

Kemik iliği yumuşak, esnek bir madde olup kemik içerisinde yer alır ve görevi vücudumuz için gerekli yeni kan hücrelerimizin üretilmesini sağlamaktır. Çeşitli sebeplerle kemik dokularımızın içinde sıvı birikmesine ise kemik iliği ödemi adı verilir.

Kemik İliği Ödemi Nasıl Oluşur?

Kemik dokusu, yapı olarak kireçleşmiş bir bağ dokusudur. Başta kalça olmak üzere eklem üzerine gelen basıç, travma, tümörler, hormonal bozukluklar nedeniyle kemik yapımızın zarar görmesi, zedelenmesi kemikte bölgesel olarak beslenme bozukluklarına yol açar ve kemik iliği ödemi oluşur. Kemiklerin genel de ekleme yakın kısımlarında görülmektedir. Kemiğin iç bölmelerin de biriken sıvı kemik içi basınç artışıyla birlikte kemikte ağrı, beslenme ve iç dolaşımın bozulmasına yol açar. Kemik iliği ödemi teşhisi fiziksel muayene bulgularıyla konulamaz, manyetik rezonans (MR) sonrası tespit edilebildiği gibi kan tahlilleriyle de kemik iliği ödemi tespit edilebilir.

Kemik İliği Ödemi Belirtileri Nelerdir?

Kemik içinde sıvı birikmesine sebep olan hastalığa bağlı olarak belirtiler farklı olacaktır. Eklem kırıklarında aşırı ağrı oluşurken, artrit’e bağlı ağrılar daha hafif ve tekrar ederek seyreder. Kemik iliği ödeminin tam yerini ve sebebini MR incelemesi sayesinde öğrenebiliriz.

Kemik İliği Ödemi Nedenleri

  • Kemiği zedelemek, mikro kemik kırıkları
  • Kemik iliği sendromu
  • Tümöral kaynaklı etkenler
  • Kortizon içeren preperatlar
  • Radyoterapi tedavisi
  • Artrit (dejeneratif)
  • Gut hastalığı
  • Orak hücreli anemi
  • Romatizmal rahatsızlıklar

Kemik iliğine sebep olan en önemli nedenler bu şekildedir.

  • Kemik iliği sendromu farklı bir durumdur bu ayrıma çok dikkat etmek gerekir kemik iliği sendromu kendiliğinden geçebilirken, kemik iliği ödemi sakat kalmaya kadar götürebilen, ihmal edilmemesi gereken, doğru teşhisin çok önem arz ettiği bir hastalıktır. Geçici bölgesel osteoporoz ve ya daha şiddetli hastalıklar da kemik hücrelerinde ölüme ( avasküler kemik nekrozu) yol açabilen bir sürece doğru gidebilir.

Kemik İliği Ödemi Sendromu Nedir?

Kemik iliği sendromu kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Kalça ve eklemlerde ağrıya sebep olur, kalça ve  eklemler de kemik yoğunluğu azalır devamında kendiliğinden geçer. Hamile kadınlar da görülebilir. Kalça, diz, ayak bileği, ayak ve el parmakların da görülür. Kemik iliği sendromun da tedaviyi kemiğin mineral yoğunluğunu artırmaya yönelik ilaçlar, kemik kanlanmasını artırıcı ilaçlar aracılığıyla yapılır ve istirahat uygulanır. Ödem olan bölgenin zorlanmaması ayak bölgesindeyse üzerine basılmaması da önemlidir. Bu tedaviyle son derece başarılı sonuçlar aldığımızı, ağrılarınızdan kısa sürede kurtulabileceğinizi söyleyebiliriz.

Kemik İliği Ödemi Tedavisi

Kemik iliği ödem tedavisi 3 grupta yapılmaktadır.

Hastalığın ilk evrelerinde istirahat ve yukarıda belirttiğimiz sebeplerin ortadan kaldırılması için tedaviler uygulanır.

İlerleyen ve durumu komplike olan hastalarımız da kemikteki basıncı düşürmek için daha enerjik yöntemlere başvuruyoruz. Basıncın tahliyesi için foraj ameliyatları uygulayabiliyoruz. Kök hücre tedavisi ile ödem/basınç artışından hücre ölümü görülen hastalarda ölen hücrelerin yerine canlı kök hücreleri yerleştirerek tedavi ediyoruz.

Daha ileri seviyedeki hastalarda ise cerrahi müdahale ile kemik iliği ödemi olan bölge kesilerek çıkarılıp yerine serbest kemik nakilleri yerleştirilmesi en uygun tedavi olmaktadır.

Kemik İliği Ödemi Sık Sorulan Sorular

  1. Kemik iliği ödemi” ile “kemik iliği sendromu” aynı şey midir?
    Cevap: Kemik iliği sendromu, kemik iliği ödemine sebep olan fakat kendiliğinden düzelen bir durumdur.
  2. Kaç çeşit tedavi yöntemi bulunur?
    Cevap:
     Kemik iliği ödemi tedavisinde 3 farklı tedavi metodu vardır kısaca istirahat, kök hücre tedavisi ve cerrahi ameliyatlar tedavideki yöntemlerdir.
  3. Kemik iliği ödemi teşhisi konulması için MR incelemesi yeterli olur mu?
    Cevap:
     MR incelemeleri hastalığın teşhisi için yeterlidir, istenirse kan tahlillerinden de yardım alınabilir.

Kemik İliği Ödemi Tedavi Fiyatları 2018

Yasalar gereği web sitemizden fiyat bilgisi veremiyoruz. İşlem fiyatı ödemin seviyesine ve uygulanacak tedaviye bağlı olarak belirlenir. Kemik iliği ödemi hakkında detaylı bilgi ve ya randevu almak için bizi arayabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır