sırta vuran ağrı nedenleri / Sırt Ağrısı Nedenleri | NPİSTANBUL

Sırta Vuran Ağrı Nedenleri

sırta vuran ağrı nedenleri

Sırt Ağrınızın Tek Nedeni Yorgunluk Olmayabilir!

tt

Sırt Ağrısı Nedir?

Genellikle kaslarda meydana gelen rahatsızlıklara bağlı gelişen sırt ağrıları, hayat kalitesini büyük oranda azaltan bir kas iskelet sistemi problemidir. Sırtımız ağrıdığında, boyun omurgası düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır ve sinirler baskı altında kalır. Bu baskı sonucunda sırt kasları gerilir ve ağrı hissedilmeye başlar. Yorgunluk, ağır kaldırma ve stres gibi tetikleyici etkenlere bağlı olarak sırt ağrısı oluşabilir. Fakat, “nasıl olsa geçer” denilerek ciddiye alınmayan sırt ağrısı, pek çok ciddi hastalığın belirtisi de olabilir.

tt

Sırt ağrısını süresine göre akut ve kronik ağrı olarak ikiye ayırmak mümkündür. Akut sırt ağrısı; yani ani gelişen sırt ağrısı, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta sürer ve ilaçlarla ya da fizik tedaviyle düzelebilir. Ancak akut sırt ağrısı kronik hale gelebilir. Kronik sırt ağrısı sizi uzun süre boyunca rahatsız eder ve bazı durumlarda yaşam tarzınızı önemli ölçüde değiştirebilir. Kronik sırt ağrısı altı haftadan daha uzun süreli olarak devam eden ağrılardır. Her iki tip sırt ağrısının nedeni de tedavisi gibi farklılık gösterir.

Sırt Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Sırt ağrısı, toplumda çok yaygın görülen bir problemdir. Sırt ağrısının nedenleri birden fazladır. Sırt ağrıları, uzun süre yanlış pozisyonda oturma, duruş bozuklukları, sırtı zorlayan yanlış hareketlerin yapılması veya araç kazaları ve yaralanmalar sonrasında görülebilir. Yaygın sırt ağrısı nedenleri şöyledir:

Kas Gerilmesi

Sırtta kas gerginliğinin meydana getirdiği ağrı, kalçaya doğru uzanan ve hareketle kötüleşen bir ağrı olarak tanımlanır. Ağrıyla birlikte kas sertliği ve kısıtlı hareket açıklığı oluştuğunda, sıklıkla kas gerilmesi teşhisi konulur.

Omurga Disklerinde Şişkinlik ve Yırtılma

Omurga diskleri bitişik omurlar arasında bulunur ve darbe emici yastıklar olarak işlev görür. Doğal yaşlanma süreci, omurga travması, kilo alma, sigara içme ve omurgada tekrarlayan stres (örneğin, uzun süre oturmak veya ağır nesneleri kaldırmak) dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı diskler hazar görebilir. Bu hasar omurga disklerinde şişkinlik oluşturabilir veya dışarıya doğru çıkıntı yapmaya daha yatkın hale getirir. Zamanla, şişkin hale gelen diskler sonunda yırtılabilir. Bir disk yırtıldığında, yakındaki sinir köklerini veya omuriliğin kendisini sıkıştırır. Sırtın alt kısmında bir disk yırtıldığında, kalçalara, kasıklara veya bir bacaktan aşağıya doğru da hissedilen keskin sırt ağrısı meydana gelir.

Omurga kireçlenmesi

Kireçlenme, omurganın küçük eklemleri (vertebral veya faset eklemleri) dahil olmak üzere vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir. Omurga kireçlenmesi, omurganın eklemleri arasında bulunan kıkırdağın yıpranması sonucu oluşur. Kıkırdak aşındıkça, hareketle daha da kötüleşen bir ağrı gelişebilir. Omurga kireçlenmesiyle birlikte eklem sertliği ve sınırlı hareket açıklığı da oluşabilir. Omurga kireçlenmesi ilerledikçe, eklemi dengede tutmak için yeni ve düzensiz kemik büyümeleri oluşabilir. Bu kemik büyümeleri, kemik mahmuzu denilen çıkıntılara neden olur. Bu kemik mahmuzları sonunda yakındaki omurilik sinir köklerini sıkıştırarak, yırtılmış bir diske benzer şekilde uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

Omurgada Kanal Daralması (Spinal Stenoz)

Kanal daralması, genellikle yaşlılarda sırt ağrısına neden olan durumdur. Yaşlandıkça, kireçlenme ve omurgadaki dokuların kalınlaşması nedeniyle omurga kanalı kademeli olarak daralır. Omurga kanalı çok dar hale gelirse, sinir kökleri sıkışarak güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilere neden olabilir.

Omurgada Stres Kırığı (Spondilolizis) ve Bel Kayması (Spondilolistezis)

Omurgada stres kırığı, omurlarda meydana gelen küçük çatlaklardır. Bu durum en çok jimnastik veya futbol gibi spor dallarıyla uğraşan çocuklarda ve sırtın alt kısmına basınç uygulanan durumlarda görülür. Omurga stres kırığı aynı zamanda omurgada meydana gelen bir travmanın sonucu olarak veya yaşlanmadan dolayı meydana gelebilir. Stres kırığı omurları çok fazla zayıflatırsa, omur dengesiz hale gelir ve kaymaya başlar. Bu duruma bel kayması denir. Bu kayma ile birlikte sinir kökleri sıkışırsa, karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.

Osteoporoz

Kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz; kemik yapısı içinde kalsiyum azalmasına bağlı olarak kemik kaybıyla meydana gelir ve kırık riski artar. Osteoporozdan kaynaklanan sırt ağrısı, en yaygın olarak omurun çökme sonucu kırılmasıyla ilişkilidir. Omurga çökmesi sonucu oluşan kırık ağrısı genellikle sırtın alt kısmında veya sırtın ortasında (kırığın meydana geldiği yerde) hissedilir. Genel olarak bu ağrı hareketle kötüleşir, dinlenme ile hafifler.

Omurga Eğriliği (Skolyoz)

tt

Skolyoz, omurganın normal eğriliğinin bozulduğu, sağa veya sola doğru eğildiği durumdur. Sağlıklı omurgada, omurlar; boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa sola doğru yer değiştirirler. Genellikle çocukluk döneminde veya ergenlik döneminde gelişir. Çoğu durumda skolyozun nedeni bilinmemekle birlikte, bir yaralanma veya doğum kusuruyla ilişkili olabilir. Skolyozda omurganın normal olmayan eğriliği nedeniyle, sırtta ağrı ve rahatsızlık hissedilir. Şiddetli durumlarda ise nefes almada güçlük yaşanabilir.

Kamburluk (Kifoz)

Kifoz, omurganın öne eğrilmesi ile meydana gelen kamburluk durumudur. Kifoz yalnızca küçük çocuklarda değil, yaşlılarda da tehlikeli bir hastalıktır. Kifoz nedeniyle hafif ya da şiddetli sırt ağrıları oluşabilir.

Hareketsiz Yaşam Tarzı

Sırt ağrılarının büyük çoğunluğu hareketsiz yaşam tarzına bağlıdır. Kötü duruş, masa/bilgisayar başında uzun süre oturmak ve sırt kaslarının güçsüz olması sırt ağrısı oluşmasına neden olabilir. Sağlıklı ve ağrısız bir hayat için düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

Yaralanmalar / Kazalar

Spor yaralanmaları, trafik kazaları ve benzer yaralanmalar da sırt ağrısının nedenleri olarak karşımıza çıkar. Kaslarda ezilme ve gerilme tarzı basit yaralanmalardan çeşitli kırıklara kadar birçok hasar sırt ağrılarına neden olabilir.

Kas Romatizması (Fibromiyalji)

Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücutta belirli noktalarda kronik ağrı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Stres, kaygı ve benzeri faktörler, fibromiyalji riskini artırabilir. Fibromiyaljinin sırt ağrısına neden olması çok yaygın bir durumdur.

Sırt fıtığı (Torakal Disk Hernisi)

Omurgada kemikler arasında bağ oluşturan disklerde herhangi bir kayma ya da yıpranma, sırt fıtığının oluşmasına neden olur. Omurlar arasında yastık görevi gören disklerdeki fıtıklar daha çok boyun ve belde görülür. Fakat sırt bölgesinde de fıtık olabilir. Fıtık oluşan bölgeye göre hafif ya da şiddetli ağrılar veya karıncalanmalar oluşabilir. Eğer oluşan fıtık omuriliğe baskı yaparsa yürümede zorluklar meydana gelebilir.

tt

Sırt Ağrısının Nadir Nedenleri

Omurga Romatizması (Ankilozan Spondilit)

Omurga romatizması, tipik olarak 40 yaşından önce başlayan, bel ağrısı ve sertliğine neden olan bir hastalıktır. Omurga romatizması ile meydana gelen sırt ağrısı, egzersizle hafiflerken geceleri kötüleşebilir.

Kanser

Omurga tümörleri, sırt ağrısının nedenlerinden biri olabilir. Genellikle geceleri daha kötü olan, omuzlara ve boyuna yayılabilen sırt ağrısına ek olarak, kilo kaybı ve yorgunluk yaşanabilir.

Enfeksiyon

Omurgada meydana gelen; kemik iltihaplanması (osteomiyelit) veya omurga disklerinin iltihaplanması (diskit) sürekli devam eden ağrılara neden olur. Hasta sırt ameliyatı geçirdiyse ve bu ameliyat sonrası enfeksiyon oluştuysa, oluşan enfeksiyon da sırt ağrısına neden olabilir.

Sırt ağrısı, bir dizi belirtiye ve hareket kısıtlamasına neden olabilen, kolayca fark edilebilen bir sorundur. Sırt ağrısı, omurganın herhangi bir yerinde, bağlarda, kaslarda ve omurga disklerinde meydana gelebilir. Sırt ağrısı bazı yorucu günlük aktivitelerden veya duruş bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Günlük hayatta sırt ağrısına neden olabilecek durumlar şunları içerir:

-Öksürme veya hapşırma

-Kas gerginliği

-Uzun süre boyunca eğik durmak

-Ağır bir şeyi itmek, çekmek, kaldırmak veya taşımak

-Uzun süre ayakta durmak veya oturmak

-Araba sürerken veya bilgisayar kullanırken olduğu gibi boynu öne doğru zorlamak

-Vücudu desteklemeyen bir yatakta uyumak

tt

Sırt Ağrısı Kimlerde Daha Çok Görülür?

Çocuklar ve ergenler de dahil olmak üzere herkes hayatının bir döneminde sırt ağrısı problemi yaşayabilir. Yine de bazı faktörler, sırt ağrısı riskini artırabilir:

-Yaş:Sırt ağrısı, 30 veya 40 yaşlarında başlar ve yaşlandıkça daha sık görülür.

-Hareketsizlik: Fazla hareketsiz bir hayata sahip olan ve egzersiz yapmayan kişilerin zayıflayan sırt kasları, sırt ağrısına neden olabilir.

-Fazla Ağırlık: Fazla vücut ağırlığı, sırtınıza ekstra baskı uygular ve sırt ağrısı oluşma riskini arttırır. Fazla kilolar, başka ciddi sorunlara da yol açabilir.

-Hastalıklar: Bazı kireçlenme ve kanser türleri (meme, akciğer, prostat) sırt ağrısına neden olabilir.

-Ağır kaldırma veya taşıma: Ağır bir şeyleri kaldırırken, bacaklarınız yerine sırtınızı kullanmak da sırt ağrısının nedenlerinden biri olabilir.

-Psikolojik koşullar: Depresyon ve anksiyete gibi problemlere sahip kişilerde sırt ağrısı oluşma riski daha yüksektir.

-Sigara içmek: Sigara içmek, omurgaya giden kan akışını azaltabilir ve sırt ağrısı nedenlerinden biri olan osteoporoz riskini artırabilir.

Çocuklarda Sırt Ağrısı

Çocuklarda sırt ağrısı genellikle 12 ila 18 yaşları arasında fazlaca görülür. Genellikle çocuklarda oluşan sırt ağrısının nedeni, ağır sırt çantaları taşımalarıdır. Yapısal omurga bozuklukları ise sırt çantası kullanımı ile ilişkili değildir. Fakat çocuklarda görülen sırt ağrısının tek nedeni sadece ağır sırt çantası değildir. Ağrının esasında omurga ile ilgili bir bozukluk veya bir hastalık varsa erken dönemde teşhis edilmesi, çocuğun geleceği için çok önemlidir.

Sırt Ağrısını Önlemek

tt

Fiziksel durumunuzu iyileştirerek ve sizin için uygun egzersizleri öğrenip uygulayarak; günlük hayattan kaynaklanan sırt ağrısını önlemek mümkündür. Sırtınızı sağlıklı ve güçlü tutmak için:

-Egzersiz yapın. Belinizi zorlamayan veya sarsmayan düzenli düşük etkili aktiviteler ve yoga yapmak sırtınızdaki gücü ve dayanıklılığı artırır ve kaslarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Sırt ağrısını önlemek için hangi egzersizleri uygulayacağınız konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

-Kas gücünüzü ve esnekliğinizi geliştirin. Kaslarınızı güçlendiren karın ve sırt kas egzersizleri, kaslarınızın sırtınızı korumak için çalışmasına yardımcı olur.

-Sağlıklı kilonuzu koruyun. Fazla kilolu olmak sırt kaslarını zorlar ve ağrılara neden olur. Sırt ağrısını önlemek için, sağlıklı kilonuzu korumak ve düzenli bir beslenmeye sahip olmak önemlidir.

-Kambur durmayın. Sırt ağrısını önlemek için yapılması gereken en temel şey, düzgün bir duruşa sahip olmaktır. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, sırtınızın alt kısmındaki yükün bir kısmını hafifletmek için bir ayağınızı alçak bir tabure üzerine koyun. İyi bir duruş, sırt kaslarındaki stresi azaltabilir.

-Mümkünse ağır kaldırmaktan kaçının. Ağır bir şey kaldırmanız gerekiyorsa, yükü sırtınıza değil bacaklarınıza verin. Sırtınızı düz tutun ve sadece dizlerinizi bükün. Yükü vücudunuza yakın tutun.

-Gün boyunca kısa süreli dinlenin. Sırt ağrısını önlemek için, hareketli bir yaşam tarzı kadar, dinlenmek de önemlidir.

Genellikle yorgunluk nedeniyle olduğu sanılan sırt ağrılarının gerçekten yorgunluktan mı kaynaklandığı teşhis edilmelidir. Sırt ağrısının nedenleri ne kadar farklılık gösteriyorsa, tedavisi de bir o kadar farklıdır. Sağlıklı bir gelecek için, sırt ağrısı ciddiye alınmalı ve uygun tedavi uygulanmalıdır.

Kemik kas eklem sorunlarınız ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, kemik sağlığınızı korumada ilk adımı atabilirsiniz. İletişim için bize ulaşın!

Sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısına ne iyi gelir?

Sırt ağrısı, sırtımızda bulunan omurganın iki yanındaki kasların gerilmesi ile oluşur. Sırt ağrısına yol açan bu gerilmenin en büyük nedeni strestir. Normalde ‘’C’’ harfine benzeyen boyun omurgası düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır ve sinirler baskı altında kalır.

Bu baskı sonucunda sırt kasları gerilir ve ağrı oluşmaya başlar. Kasların uzun süre gergin halde kalması fibrozit adı verilen kas topaklarına neden olur. Yorgunluk, ağır kaldırma, klimaya maruz kalma gibi tetikleyici etkenlere bağlı olarak da sırt ağrısı olur. Bazı kişilerde sırt ağrısını azaltmaya yönelik kambur duruş başlayabilir. Sırt ağrısı pek çok hastalığın belirtilerinden biri de olabilir.

SIRT AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?

Sedanter Yaşam

Sırt ağrılarının büyük çoğunluğu sedanter yaşam tarzı olarak adlandırılan, düzenli spor ve egzersizin hayatımızın bir parçası olmamasına bağlıdır. Kötü postür (duruş), masa/bilgisayar başında uzun süreli oturmalar, kondisyon eksikliği ve sırt kaslarının güçsüzlüğü ağrıları beraberinde getirebilir.

Yaralanmalar

Spor yaralanmaları ve trafik kazaları ve benzer yaralanmalar ikinci sıklıkla sırt ağrısının sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaslarda ezilme ve gerilme tarzı basit yaralanmalardan çeşitli kırıklara kadar geniş bir yelpazedeki hasarlara bağlı ağrılar oluşabilir. Bu tarz yaralanmalara sinir hasarları eşlik edebilir veya ileri dönemde sinir hasarı gelişmesi için risk taşıyabilir.

Fibromiyalji

Fibromiyalji günümüz toplumlarının yaşam koşullarına bağlı olarak gelişen sırt dışında kürek kemikleri, omuzlara da yayılabilen ve yaygın vücut ağrısı yapabilen sık görülen bir hastalıktır. Stres, kaygı ve benzeri faktörler de fibromiyaljiyi artırabilir. Sabah tutukluğunun eşlik etmesi, soğuk ve nemli havalarda artması, yorgunluğu beraberinde getirmesi, konsantrasyon güçlüğü ve baş ağrılarının da eşlik etmesi nadir değildir. Bu şikayetleri hepsi aynı anda görülmeyebilir ve belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Her cinsiyette ve her yaşta görülebilir. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir.

Sırt fıtığı

Omurlar arasındaki yastıkçıklar olan disklerdeki fıtıklar daha sıklıkla boyun ve belde görülür. Daha az sıklıkla sırt bölgesinde de fıtık olabilir. Fıtık oluştuğu bölgeye göre bir sinir köküne baskı yaparak göğüs duvarında belirli bölgelerde kuşak tarzı ağrılar veya karıncalanmalara neden olabilir. Eğer oluşan fıtık omuriliğe baskı yapacak olursa yürümede zorluk ve yürüme mesafesinde kısalma görülebilir.

Kemik Erimesi

Kemiklerdeki mineral yoğunluğunun azalması nedeniyle daha kolay kırılır hale gelmesidir. Bu kırık en sıklıkla omurlarda meydana gelir. Omurlardaki bu çökme kırıkları sırt ağrısı sebebi olabilir. Her iki cinste de görülebilmekle birlikte kadınlarda daha sık görülür.

Romatizmal hastalıklar

Kemik ve eklemlerin çevresindeki bağ dokularından köken alan ve kemik-kas-eklem ağrıları ile kendini gösteren hastalıklar grubudur. Ankilozan spondilit ve benzeri bazı romatizmal hastalıklar omurgayı da etkileyerek sırt ağrılarına sebep olabilir. Genel kanının aksine sadece ileri yaşta görülen yaşlılık hastalığı değildirler. Romatizmal hastalıklar her yaşta görülebilir.

Deformite (Skolyoz, kifoz vb)

Nedeni bilinmeyen skolyoz genel olarak ağrı sebebi değildir. Cerrahi gerektirmeyen orta derecedeki eğriliklerde yaş ilerledikçe eklem dejenerasyonunun da eklenmesiyle sırt ağrısı sebebi olabilir.

Scheuermann hastalığında ise kifoz açısı derecelere ulaştığında, formda olmayan kişilerde ağrı sebebi olabilir. Gün boyunca vücudu dik tutmak için çalışan kaslarda yorgunluk ağrısı tarzında ağrılar gelişir.

Tümörler

Omurgaya ait kemik veya sinir yapılardan kaynaklı iyi ve kötü huylu tümörler sırt ağrısı yapabileceği gibi meme, akciğer, prostat vb tümörler de omurgaya yayılım göstererek sırt ağrısı yapabilirler. Gece ağrısı olarak ortaya çıkması ve istirahat ile geçmemesi önemli özelliklerindendir. Ateş, kilo kaybı ve halsizlik gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Dejeneratif değişiklikler

Yaşla birlikte omurlar arasındaki eklemlerde ve disklerde bozukluklar ve kireçlenmeler meydana gelir. Diskler sıvı içeriklerini kaybederek bombeleşmeler oluşturabilirler. Bu değişiklikler sırt ağrılarına neden olabilir. Eklem, kemik ve disklerdeki bu değişiklikler omurilik için var olan alanı daraltarak dar kanala neden olabilir ve sinir ağrılarına neden olabilir.

Yansıyan Ağrılar

Sırt ağrıları, ayrıca sırt bölgesindeki kas ve kemikler dışında, vücudun çeşitli bölgelerindeki organlardan kaynaklanan ‘yansıyan ağrılar’ nedeniyle de oluşabilir. Bu gibi durumlarda sırt ağrınız, aslında akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, mide problemleri ve benzeri durumların habercisi olabilir.

Diğer sebepler

Çeşitli metabolik ve mikrobik durumlar da sırt ağrısı sebebi olabilirler.

S&#x;rt ağr&#x;s&#x; neden olur? S&#x;rt ağr&#x;s&#x;na ne iyi gelir? - 1

SIRT AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Sırt ağrısına ne iyi gelir sorusu pek çok kişinin en çok merak ettiği konulardan biridir. Sırt ağrısına iyi gelen bazı yöntemleri deneyerek ve rutin alışkanlıklarınızı değiştirerek sırt ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Uzun süren sırt ağrılarında mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.

-İdeal kilonuza ulaşın ve sağlıklı beslenin.

-Düzenli egzersiz yaparak sırt kaslarınızı güçlendirin

-Dik yürümeye ve oturmaya özen gösterin.

-Kilonuz ile uyumlu sertlikte, ortopedik yataklarda yatın.

-Kadınlar göğüslerini destekleyen sutyenler kullanmalıdır.

-Ağır sırt ve kol çantası taşınmamalıdır.

-D vitamininizi doktor kontrolünde normal seviyelere yükseltin.

SIRT AĞRISINA İYİ GELEN EGZERSİZLER?

Sırt ağrıları için egzersiz yapmak hem ağrılarını hafifletir hem de sırt kaslarınızı gevşetip, güçlendirerek yeni ağrıların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Isınma ve gevşeme hareketlerinin ardından bu sırt egzersizlerini uygulayabilirsiniz;

-Kapı çerçevesinde ayakta olup, ellerinizle kapı çerçevesinin üstünden destek alarak öne doğru esneyin.

-Sandalye üzerinde otururken ellerinizi başınızın arkasında birleştirin ve geriye doğru eneyerek tavana bakın.

-Sırtınızı duvara yaslayın ve dirsekleriniz ile bilekleriniz duvara temas edecek şekilde kollarınızı açın. Kollarınızı duvar ile temasınızı kesmeden yukarı kaldırıp indirin.

-Kürek kemiklerinizi 5 saniye boyuna birbirine yaklaştırıp, gevşetin.

-Yüz üstü uzanın ve göğsünüzün altına bir yastık alın. Kollarınızı iki yana açın, başparmağınızı tavana doğru dikin ve kollarınızı yukarı kaldırıp, indirin.

-Zemine oturun ve ayaklarınızı uzatın. Bacaklarınızı yanlardan tutun ve başınızı göbeğinize doğru eğin. Sonrasında da bu pozisyonda kollarınızı yukarı kaldırıp, indirin.

-Zeminde el ve dizlerinizin üzerinde durun. Karın kaslarınızı kasarak omurganızı düzleştirin. Karnınızı gevşetmeden sol kolunuzu öne doğru, sağ ayağınızı arkaya doğru uzatın. Sonra sağ kol ve sol ayakla aynı işlemi tekrarlayın.

-Spor salonunda kürek çekme egzersizleri yapabilirsiniz.

S&#x;rt ağr&#x;s&#x; neden olur? S&#x;rt ağr&#x;s&#x;na ne iyi gelir? - 2

SIRT AĞRISI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sırt ağrısı tedavisinde öncelik sırt ağrısının nedeninin belirlenmesidir. Bu amaçla sırt ağrısı teşhisi fiziki muayene, şikâyetlerin dinlenmesi ve MR, BT, EMG ve direkt grafi gibi incelemeler ile konulur. Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir.

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır. Hastanın stres düzeyini artıran unsurların uzaklaştırılası, tatile çıkılması, hobilere vakit ayırılması önerilir. Stres yönetiminde zorlanıyorsa hasta psikiyatrist yardımı da alabilir.

Tedavi bitiminde egzersiz çok önemlidir. Sırt kaslarını güçlendirecek egzersizler ve yüzme oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra güneş, deniz, sıcak kum, kaplıcalar da sırt ağrısı tedavisinde destekleyicidir.

SIRT AĞRISI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sırt ağrısının çeşitleri oldukça çoktur. Genel olarak iki tipi olan sırt ağrısı; kronik ve akut olarak isimlendirilir. Akut yani ani gelişen ağrı, bir ile altı haftadan kısa sürme eğilimindedir. Kronik ağrı ise altı haftadan daha uzun süreli olarak devam edebilir. Her iki tip ağrının nedeni de tedavisi gibi farklılık gösterir.

HAMİLELİKTE SIRT AĞRISI

Hamileliğin ikinci 3 ayından itibaren göbeğin büyümesiyle vücudun ağırlık merkezi öne kayıyor ve buna bağlı bel ve sırt ağrıları başlıyor.

Hamilelikte hormonların etkisiyle eklemlerde ve kaslarda gevşeme, özellikle ilerleyen hamilelik haftalarında postür (duruş) değişiklikleri de bel ağrılarına neden olabiliyor.

Yürüyüş, eğilme ya da yük kaldırma hareketlerinin ardından hafif dereceli ağrı hissedilebiliyor. İlerleyen hamilelik haftalarında sırt ve bel ağrısının şiddeti artıyor. Bazı kadınlarda hamilelik sonrası da kalıcı şikayetler devam edebiliyor.

Toplumda bel sağlığı için sert yatakta yatılması gerektiğine yönelik yanlış bir inanış olsa da sert yatakta yatmak sırt ve bel ağrılarına yol açıyor. Hamilelik döneminde vücudun şeklini alabilen ve bele destek veren yatakları tercih etmekte fayda var.

S&#x;rt ağr&#x;s&#x; neden olur? S&#x;rt ağr&#x;s&#x;na ne iyi gelir? - 3

SIRT AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yaşam tarzınız sırt ağrısı nedenleri arasında önemli bir yere sahip olabilir. Bilgisayar başında çok fazla oturuyor, gün içinde çok az hareket ediyor; yanlış duruş, oturuş ve beslenme alışkanlıklarında bulunuyorsanız veya çok fazla rüzgâr, soğuk hava vb. koşullara maruz kalıyorsanız sırt ağrılarının oluşması için bir risk artışı söz konusu olabilir. Aynı zamanda aşırı kilolu olmak, korku ve ruhsal gerilimler de sırt ağrısı oluşumuna sebep olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Sırt bölgesinde uzun süredir hissettiğiniz ağrı, hareketlerde kısıtlanma, kas ağrıları ve bıçak saplanması şeklinde oluşan ani ağrılar, sırt ağrısı tablosu içerisinde değerlendirilir. Bu ağrı genellikle bel omurgası etrafında yoğun olmak ile birlikte boyun, kol ve ensenizde de ortaya çıkabilir.

Ancak yüksek ateş, ani kilo kaybı, şişme, göğsünüze doğru ilerleyen veya geçmeyen sırt ağrısı şikâyetiniz varsa veya sırtınızda zedelenme, kalçanızda uyuşma, dizlerinizin altına doğru inen bir ağrınız mevcut ve ilk kez sırt ağrısı şikâyetiniz oluştuysa doktorunuza görünmeniz önerilir. Bunun dışında mutlaka doktorunuza başvurmanız gereken bazı alarm belirtiler de aşağıdaki gibidir:

-Son 3 ay içinde geçirilmiş ciddi travmalar

-0Bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığın varlığı

-Uzun süreli kortizon kullanımı

-Gece terlemeleri

-Gece artan sırt ağrıları

-Sırt ağrısının artış göstermesi

-Kemik erimesi olan kişilerde küçük travma ve ani hareketlerle ortaya çıkan sırt ağrısı

-Ağrının bir aydan uzun sürmesi

-Bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve idrar kaçırma eşlik ediyorsa

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Sırtın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur Ve Nasıl Ge&#;er? Sırtın Sağ Tarafındaki Ağrı Neyin Belirtisi Olabilir?

Haberin Devamı

Sık sık sırt ağrısından yakınan kişilerin mutlaka fiziksel yöntemler ile başlaması gerekir. Hastaların çoğunda egzersiz eksikliği, yanlış pozisyonda uyuma, yanlış yüzüme ya da yanlış oturma gibi durumlardan sırt ağrısı meydana gelir. Bu nedenle özellikle sırt kaslarını kuvvetlendirmek ve varsa şekil bozukluklarının önüne geçmeye çalışmak gerekir. İskelet sistemini güçlendirmek de sırt ağrılarının azalmasını sağlar. Bunun için özellikle D vitamini alabilir ya da D vitamini içeren gıdaları tüketebilirsiniz.

D vitamini ve kalsiyum ile ağrılarını azaltmanız mümkündür. Süt, yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt kalsiyum içerdiğinden özellikle kas ağrısı için önerilen besinlerdir. Düşük topuklu ayakkabılar tercih etmek ve doğru oturmaya çalışmak da uzun vadede ağrılarınızın azalmasını sağlar. Eğer takviyeye ihtiyaç duyarsanız kas gevşetici, ağrı kesici ilaçlar ya da kremler de kullanabilirsiniz.

Sırtın Sağ Tarafındaki Ağrı Neyin Belirtisi Olabilir?

Bel ağrısı da bazen sırta vurabilen bir durumdur. Sağ alt bel ağrısı özellikle yanlış bir hareketten ya da tutulma gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Bunun tespit edilmesi zor olduğundan tüm süreci gözden geçirmek ve hasta öyküsünü incelemek gerekir. Hareket etme ve egzersiz yapma da ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle eğer egzersiz yapıyorsanız yanlış hareket yapmadığınızdan emin olmalısınız. Spesifik bir ağrınız varsa kas dengesizliği sağ sırt ağrısının sebeplerinden sayılabilir. Kas dengesizliği kas sisteminin dengesini bozduğu için ağrılar meydana çıkabilir. Bu genelde belirli kasları diğer kaslardan daha fazla kullandığınız için olur. Eğer doğal olmayan bir pozisyonda egzersiz yapıyorsanız yanlış yapmanız sonucunda da ağrı yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sırt ağrısı Tanısı Nasıl Konur?

Her rahatsızlıkta olduğu gibi teşhis sırt ağrısında da önemlidir. Genel hastalık kadar geçmiş hastalık öyküsü de ağrının daha net anlaşılması için önem taşır. Ağrının yeri, başka bölgelere yayılıp yayılmadığı, ne kadar süredir devam ettiği ve hangi pozisyonlarda artış gösterdiği doktorlar için önemlidir. Ayrıca ağrıyı azaltan ve artıran durumlar ile şiddeti de ağrının anlaşılmasını sağlar. Genellikle sırt ağrısını tam olarak anlamak için X-Ray ya da MRI ile BT yöntemleri tercih edilebilir. Bunun dışında kemik incelemeleri ve sinir fonksiyon incelemeleri ile de ağrıya tanı koyulabilir.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası