okul beslenmesine ne koysam / Okul İçin Beslenme Çantasına Ne Konur?

Okul Beslenmesine Ne Koysam

okul beslenmesine ne koysam

Beslenme Çantası İçin Leziz Okul Yemekleri

Beslenme Çantası İçin Leziz Okul Yemekleri Tarifi

Ailede okula giden öğrencileriniz varsa tüm eğitim-öğretim yılı boyunca elinizin altında olmasını isteyeceğiniz bir liste: beslenme çantası tarifleri ve okul yemekleri!

Hem hazırlarken sizi yormayacak hem okula gidiş eve dönüş sürecinde onları zinde tutacak tarifler! Hatta ıspanaklı kek, patatesli muffin, anne poğaçası gibi tarifleri fazla fazla hazırlayıp buzlukta dondurabilirsiniz. Bu sayede ihtiyaç duydukça buzluktan çıkarıp beslenme çantasına eklemesi çok kolay olacaktır.

Beslenme çantası tarifleri arasında neler var? Derseniz tatlı tuzlu tariflerden güzel bir derleme oldu. Ekmeğini evde yapabileceğiniz sandviç tarifi, muffinler, açma ve poğaçalar, dürüm, pankek ve tost tariflerinden dilediğinizi seçip çocuğunuzla birlikte günün okul yemeğine karar verebilirsiniz. Ayrıca smoothie ve ev yapımı meyve suyu tarifi de termosuna ekleyebileceğiniz leziz içecek tarifleri olarak listede yerini alıyor.

Beslenme çantası için leziz önerilerin yer aldığı okul yemekleri listesi tam size göre!

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

#1 Okul Beslenmesi İçin Muhteşem Sandviç Ekmeği

tatlimutfagimiz
Okul Beslenmesi İçin Muhteşem Sandviç Ekmeği Tarifi

Beslenme için hazırlanmış şahane bir sandviçe hangi okul çocuğu hayır der ki? Susamlı, besleyici ekmeği ve içine koyacağınız en sevdikleri malzemeler eşliğinde afiyetle yenecek bir tarif.

Tarif için: Okul Beslenmesi İçin Muhteşem Sandviç Ekmeği

#2 Ispanaklı Tuzlu Kek Tarifi (videolu)

Zeynep Yıldırım Şen
Kahvaltılık Ispanaklı Kek Tarifi (videolu)

Ispanaklı tuzlu kek, malzeme listesinde yer alan yumurta, peynir ve ıspanak sayesinde çok doyurucu bir kek tarifi. Hem çantada taşıması kolay hem de lezzeti ıspanak sevmeyen çocuklara bile cazip geliyor. Beslenme çantalarının sevilen tarifi olacak ıspanaklı kek yapımı için buraya bakabilirsiniz.

Tarif için: Ispanaklı Tuzlu Kek Tarifi (videolu)

#3 Cepli Poğaça Tarifi

Yasemin Atalar
Cepli Poğaça Tarifi

Sandviç hazırlamanın en eğlenceli sunumlarından biri de cepli poğaça tarifi! Her katı için dilediğiniz malzemeyi kullanacağınız bu tarif tam bir lezzet şöleni Üstelik görüntüsü de gayet iştah kabartıcı!

Tarif için: Cepli Poğaça Tarifi

#4 Evde Tavuk Dürüm Nasıl Yapılır (videolu)

Yasemin Atalar
Evde Tavuk Dürüm Nasıl Yapılır (videolu)

Dışarıdan almasını istemediğiniz okul yemeklerine en güzel alternatif evde yapılanı Tıpkı tavuk dürüm gibi! Tavuk dürümün doyurucu ve lezzetli yanını çocuğunuz da siz de çok seveceksiniz.

Tarif için: Evde Tavuk Dürüm Nasıl Yapılır (videolu)

#5 Yumuşacık Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?

Esra Atalar Birinci
Yumuşacık Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?

Kahvaltıların vazgeçilmezi mayalı poğaçalar, arasına konan peynir, domates, salatalıkla harika bir beslenme çantası tarifine dönüşüyor. En sevdiği peynir çeşidi ile hazırlayıp okuldayken gönlünü fethetmesi de cabası!

Tarif için: Yumuşacık Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?

#6 Fransız Tostu Nasıl Yapılır?

Ayşe Livaoğlu
Fransız Tostu Nasıl Yapılır?

Okul yemekleri denince aklına hemen tost tarifleri gelenler buraya! Bu seferki tost tarifimiz yumurta ile kızartıldığı için doyuruculuğu iki katına çıkan Fransız tostu. Nasıl yapılır? Fotoğraflı tarifi ile burada anlatılıyor.

Tarif için: Fransız Tostu Nasıl Yapılır?

#7 Aperatif Patatesli Muffin (Yağsız)

Şerife Tuna Çakır
Aperatif Patatesli Muffin (Yağsız) Tarifi

Beslenme çantası tarifleri listesinde tatlı ve tuzlu muffin seçeneklerine rastlanmanız normal çünkü çocuklar muffini ayrı bir seviyor. Bu tariflerden ilki, patatesli muffin! Besleyici, doyurucu ve anne eli değmiş tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Tarif için: Aperatif Patatesli Muffin (Yağsız)

#8 Kayısı Suyu (Kuru Kayısı İle)

neslihan £pice
Kayısı Suyu (Kuru Kayısı İle) Tarifi

Okulların açık olduğu kış aylarında meyve suyunu kuru meyvelerle veya kış meyveleri ile hazırlayabilirsiniz. Kayısı suyu tarifi de sağlıklı meyve sularından biri. Termoslarına doldurarak çocuğunuzun beslenme çantasına ekleyeceğiniz kuru kayısı suyu ile yiyeceğinin yanına sağlıklı bir içecek hazırlamış olursunuz.

Tarif için: Kayısı Suyu (Kuru Kayısı İle)

#9 Peynirli Zeytinli Pankek

Suzanin Mutfak Dunyasi
Peynirli Zeytinli Pankek Tarifi

Tarifte yer alan peynir, zeytin ve yumurta ile tam bir kahvaltı öğünü yerine geçecek pankekler hazırladık. Çocuğunuzun mutlaka haftanın bir günü beslenme çantasında olsun isteyeceği bu pankekler, mükemmel lezzete sahip. Üstelik hazırlaması çok ama çok pratik!

Tarif için: Peynirli Zeytinli Pankek

#10 Banana Smoothie (Muzlu Smoothie) (videolu)

Büşra Atalar
Banana Smoothie (Muzlu Smoothie) (videolu) Tarifi

Beslenme çantası için çok da doyurucu olmayan bir yiyecek hazırladıysanız, besin değeri yüksek muzlu smoothie ile bu açığı kapatabilirsiniz. Eve gelene kadar ihtiyaç duyacağı enerjiyi bir bardak dolusu muzlu smoothieden alabilir.

Tarif için: Banana Smoothie (Muzlu Smoothie) (videolu)

#11 Yumuşacık Tel Tel Pamuk Açma Tarifi (videolu)

Elif Atalar
Yumuşacık Tel Tel Pamuk Açma Tarifi (videolu)

Pastanelere rakip, tel tel pamuk açma tarifi ile beslenme çantası için harika bir hamur işi hazırlayabilirsiniz. Açma sevmeyen çocuk yoktur deyip sizleri tarifin mükemmel videosu ile baş başa bırakalım.

Tarif için: Yumuşacık Tel Tel Pamuk Açma Tarifi (videolu)

#12 Ton Balıklı Peynirli Sandviç

Rukiye Köksal
Ton Balıklı Peynirli Sandviç Tarifi

Ailede ton balığı seven bir öğrenci varsa hemen derse olan konsantrasyonunu artıracak, midesini bir güzel doyuracak ton balıklı peynirli sandviç tarifi verelim. Beslenme çantası için gayet ideal olan bu sandviç tarifini kaçırmayın.

Tarif için: Ton Balıklı Peynirli Sandviç

#13 Ev Yapımı Hamburger Ekmeği Ve Eti (videolu)

Sema
Ev Yapımı Hamburger Ekmeği Ve Eti (videolu) Tarifi

İçeriğini pek de sağlıklı bulmadığınız hamburgerlerdense kendi mutfağınızda hamburger hazırlamak en güzeli! Üstelik aynı tarifte hem hamburger ekmeği hem de etinin yapımı bir arada anlatılıyor. Hamburger seven çocukları mutlu etme garantili

Tarif için: Ev Yapımı Hamburger Ekmeği Ve Eti (videolu)

#14 Muffin Tarifi (videolu)

Elif Atalar
Muffin Tarifi (videolu)

Gelelim biraz da tatlı tariflere! Beslenme çantası için uygun bir tarif arayışınız varsa sade muffin hazırlamak en güzeli. Üstelik tüm sınıfa yiyecek bir şeyler hazırlayacağınız özel günler için de gayet güzel bir seçenek. Malzeme ölçülerini artırıp öğrenci sayısı kadar hazırlayabilir, tüm çocukları mutlu edebilirsiniz.

Tarif için: Muffin Tarifi (videolu)

#15 Susamlı Simit Poğaça Tarifi (videolu)

Elif Atalar
Susamlı Simit Poğaça Tarifi (videolu)

Yapımı poğaça kadar kolay, lezzeti ise kaşarlı simit kadar efsane! Susamlı simit poğaça çocuğunuzun favori beslenme çantası tarifi olmaya aday. Nasıl yapılacağının detaylı anlatımına tarif videosundan ulaşabilirsiniz.

Tarif için: Susamlı Simit Poğaça Tarifi (videolu)

#16 Kolay Pankek Tarifi

Elif Atalar
Kolay Pankek Tarifi

Beslenme çantası için puf puf hazırlanmış pankekten pratiği yok. Pankek harcını kolayca çırpıp, pişirip dakikalar içinde beslenme çantası için hazır edebilirsiniz. Pankek yapımı için mutfağa geçmeden önce ise sizleri videolu tarifine davet edelim.

Tarif için: Kolay Pankek Tarifi

#17 Süt Dilimi Nasıl Yapılır?

Naile Zelal Yaşlı Görgülü
Süt Dilimi Nasıl Yapılır?

Paketli satılan yiyecekleri evde hazırlamanın -her ne kadar şeker içerse de- içimizi rahatlattığı kesin! Çocukların ise markette en çok istediği yiyeceklerden biri süt dilimi. Dilerseniz evde hazırlayıp beslenme çantasına ekleyerek gününü şenlendirebilirsiniz.

Tarif için: Süt Dilimi Nasıl Yapılır?

#18 Kapreze Rulo Sandviç

Olga Krimi
Kapreze Rulo Sandviç Tarifi

Evde lavaş varsa yarının beslenme çantası tarifine karar verdiniz bile: rulo sandviç! Yeşilliklerin besleyiciliği, lavaşın doyuruculuğu ile bu sandviç, tarif defterinizdeki yerini almalı.

Tarif için: Kapreze Rulo Sandviç

#19 Evde Pratik Süt Burger (videolu)

Yasemin Atalar
Evde Pratik Süt Burger (videolu) Tarifi

Süt dilimi kadar çok sevilen süt burgeri evde hazırlamak mümkün. Doğum günü partilerine, çay saatlerine çok yakışan süt burgerler beslenme çantası için okul yiyeceği olmaya da gayet uygun.

Tarif için: Evde Pratik Süt Burger (videolu)

#20 Susamlı Kraker

Canan Talay
Susamlı Kraker Tarifi

Beslenme çantasına aperatif olarak susamlı kraker hazırlayabilirsiniz. Beslenmesine eklediğiniz peynir, zeytinle kıtır kıtır yiyeceği bu atıştırmalık hem sizin hem çocuğunuzun favorisi olacak.

Tarif için: Susamlı Kraker

#21 Fındıklı Kurabiye Tarifi

Melike İpek
Fındıklı Kurabiye Tarifi

Listenin beslenme çantası için son tatlı önerisi: fındıklı kurabiye! Okul yemeklerinin yanına ekleyeceğiniz birkaç fındıklı kurabiye ile dengeli bir beslenme çantası hazırladıysanız tüm puanları kaptınız demektir.

Tarif için: Fındıklı Kurabiye Tarifi

#22 Bayatlamayan Kabartma Tozlu Poğaça (3 2 1) (videolu)

S F F Mutfak ♨
Bayatlamayan Kabartma Tozlu Poğaça (3 2 1) (videolu) Tarifi

Poğaça hamurunu mayalandırmak için fazla vaktiniz yoksa evdeki malzemelerle mayasız poğaça hazırlayabilirsiniz. Kıyır kıyır dokusu ile kolay kolay bayatlamayan bir yanı var. İçine zeytin, peynir ya da patates ekleyip besleyiciliğini artırabilir, damak zevkinize en yakın lezzeti yakalayabilirsiniz.

Tarif için: Bayatlamayan Kabartma Tozlu Poğaça (3 2 1) (videolu)Bu konular da ilginizi çekebilir:

Sınav Öncesi Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri

Pratik ve Doyurucu 20 Değişik Tost Tarifi

Ekmek Arası Doyurucu ve Kolay 14 Değişik Lezzet

Okul Çağı Beslenme ve Sağlıklı Gelişim İçin Diyetisyen Tavsiyeleri

Beslenme Çantası Hazırlama, Örnek Menü - Diyetisyen Tavsiyeleri

 

 

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Son aradıklarımtemizle

  • Yükleniyor..

Beslenme çantası nasıl hazırlanır? 1 haftalık 5 çeşit örnek mönü ile beslenme hazırlama

Çocuklarımızın beslenme çantasında neler olmalı? Beslenme çantasına konulacak sağlıklı alternatifler, örnek beslenme çantası menüsü önerileri nelerdir? Bu yazımızda annelerin imdadına koşuyoruz ve taşıması, yemesi kolay, sağlıklı ve çocukların sevebileceği yiyecekleri sıraladık.

BESLENME ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?

ilkokul çağı çocukları, beslenme yetersizliğinden en çok etkilenen yaş grubudur. Çocukluk çağında edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları ileriki yaşlarda kalp damar hastalıklarına, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara zemin oluşturmaktadır. Yani bu yaş grubundaki çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırırsak hem obezite riskini önleriz hem de büyüme ve gelişmesine olumlu katkıda bulunuruz.

Okul çağında beslenme, yaş, cinsiyet, fiziksel aktiviteye göre değişkenlik göstermektedir. Büyüme ve gelişme için her çocukta enerji, protein, yağ, karbonhidrat düzeyleri belirlenmeli ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle birlikte çocuğun beslenme çantası düzenlenmelidir.

BESLENME ÇANTASINA NE KOYULUR?

  1. Her besin grubundan yiyecek bulundurmaya özen gösterelim.

  2. Beslenme çantasında değişiklik yapmak çocukların da hoşuna gidecektir.

  3. Kış mevsiminde çocukların bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için C vitamini şarttır.

  4. Özellikle mevsimine göre meyve sebze koymayı ihmal etmeyin!

  5. Çocukların enerji ihtiyacını karşılamak için kuru yemişler de ekleyebilirsiniz.

  6. Ev yapımı hamburger çocuklar için cezbedicidir. Hamburgerin ekmeğini tam buğday alarak içerisine köftesini evde hazırlayıp bol yeşilliklerle (marul gibi) doldurarak sağlıklı hamburger menüleri hazırlayabilirsiniz.

  7. İçecek olarak çocuklara hazır limonata, meyve suyu değil de kendiniz evde sıkılmış taze meyve suları hazırlayarak yanlarında götürmelerini sağlayabilirsiniz.

  8. Evde hazırladığınız meyveli kekler de beslenme çantası için alternatif yiyeceklerdir. Bu sayede çocuğa meyve alışkanlığı da kazandırabilirsiniz. Ancak birçok ebeveyn kek koyalım dediğimizde marketlerdeki hazır keklerden çocukların yanında göndermektedir. Katkı maddesi içeren bu kekleri çok sağlıklı bulmamaktayız.

ORGANİK YİYECEKLER İLE BESLENME ÇANTASI HAZIRLAMA

Çocukların beslenmesinde organik ürünlerin kullanılması sağlıkları açısından gerekli. Hal böyle olunca beslenme çantası menülerinde de organik ürünlere genişçe yer verilir. Bu sayede ailelerin içi rahat ederken çocuklar da yiyeceklerin doğal ve lezzetli tatları ile küçük yaşlardan itibaren tanışma fırsatı bulur.

Organik ürünler ile hazırlanacak beslenme çantası menüleri arasında leziz kahvaltılık seçeneklerinden oluşan bir birleşim yer alabilir. Haşlanmış yumurta, zeytin ve beyaz peynir ile yapılabilecek bir menü çocuğun her açıdan gelişimini destekleyecek besin maddelerini içerir. Ayrıca bu faydalı yiyecekler, onun gün içinde gereksinim duyacağı tüm enerjiyi de sağlar. Tamamı organik tercih edildiğinde protein ve kalsiyum gibi vücut için gerekli besinleri bir araya getiren bu minik sofrayı taze sıkılmış meyve suları ya da organik günlük süt ile tamamlamak da son derece etkili bir alternatif. Ayrıca mevsim meyveleri de en iyi seçeneklerden.

Organik ürünlerin kullanılabileceği bir diğer beslenme saati tarifi ise organik tavuk ile hazırlanmış küçük bir sandviç ve meyve birleşiminden oluşur. Çocukların severek tüketeceği besinler, doyurucu özellikleri ve faydaları ile dikkat çeker. Az kavrulmuş kuru yemiş çeşitleri, domates, salatalık ya da havuç gibi çiğ sebzeler ve protein ağırlıklı kolay tüketilebilir besinler; beslenme çantası menüsü listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır.

BESLENME ÇANTASI İÇİN SAĞLIKLI TATLILAR

Beslenme çantası fikirleri içinde tatlılar da kendine yer bulur. Bütün gün koşup oynayan ve ders dinleyen çocukların gereksinim duydukları enerjiyi almalarını sağlayacak bu yiyecekleri beslenme çantasına eklemek onları sağlığı tehdit eden hazır gıdalardan korumak için de işe yarayan bir yöntem haline gelir. Beslenme çantasına ekleyeceğin sağlıklı tatlı alternatifleri ile sen de çocuğunun beslenme düzenine sağlıklı ve lezzetli dokunuşlar yapmak istiyorsan bu alternatifleri değerlendirebilirsin.

Beslenme çantasında yer alacak tatlı gıdalardan ilki evde yapılmış kek ve kurabiye çeşitleri. Çocuk için beslenme saatini keyifli bir biçimde sonlandıracak bu yiyecekleri evde kullandığın hijyenik ve sağlıklı malzemeler ile hazırlayabilirsin. Kuru üzümlü kurabiyeler, portakallı ya da limonlu kekler, evde hazırlanabilecek kraker ve benzeri sağlıklı atıştırmalıklar bu seçeneklerden yalnızca bazıları.

BESLENME ÇANTASINA KOYULMAMASI GEREKEN YİYECEKLER

Çocuğunuz beyaz ekmek seviyor ise bu alışkanlığından vazgeçmesi için tam tahıllı ekmeğe yönlendirmeli, beyaz ekmeği beslenme çantasına sokmamaya özen göstermelisiniz. B grubu vitaminleri bakımından zengin tam tahıllı ekmekler, bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur.

Ketçap, mayonez veya benzeri soslardan uzak durulmalıdır.

Beslenme çantasına kutuda, hazır satılan meyve suları veya meşrubatlar girmemelidir. Bunlar yerine süt, ayran ya da katkısız meyve suyu eklenmelidir.

Akışkan veya ağır kokulu yiyecekler tercih edilmemelidir.

Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.

Beslenme çantasına yağda kızartılarak hazırlanmış veya yüksek karbonhidrat içeren gıdalar girmemelidir.

Her ne kadar çocuklar için çikolata vazgeçilmez olsa da, çocuğunuzun beslenmesinde çikolatayı sınırlandırmanız gerekir. Çocuğunuzun çikolata tüketimini kontrol edebilmek için, zaman zaman menüye az miktarda, örneğin az çikolatalı krepler hazırlayarak, ekleyebilirsiniz.

Çocuğun beslenme çantası menüleri hazırlanırken sandviç, kek, kurabiye gibi yiyecekler hazır şekilde satın alınmamalı, mutlaka evde hazırlanmalıdır.

1 HAFTALIK BESLENME ÇANTASI ÖRNEK MÖNÜLERİ

Sebzeli börek veya peynirli pamuk poğaça

Ayran

Mevsim meyvesi

Su

Haşlanmış yumurtalı sandviç

5 adet zeytin

Meyve suyu

Su

Peynirli tost

Ayran

Çiğ sebze

Su

Meyveli kek

Peynir dilimleri

Süt

Mevsim meyvesi

Su

1 kibrit kutusu peynir

5 adet zeytin

Tam buğday ekmek

Süt

Çiğ sebze

Su

Beslenme &#;antasında neler olmalı?

İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Kübra Esin, okula giden çocukların beslenme çantalarında kuruyemiş ve kuru meyvelerin mutlaka bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Okul çağı; hızlı büyüme-gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan, bu nedenle de sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığı bir dönem. Bu yaş grubu çocuklarda sağlıklı beslenme ile; bedensel, duygusal, sosyal gelişim ve okul başarısı olumlu yönde etkileniyor. Aynı zamanda yetişkinlik dönemine temel oluşturan doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması sağlanıyor.

Peki bu dönemde çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmeleri için neler yapmak gerekiyor? Özellikle ailelere ne gibi görevler düşüyor? Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Kübra Esin, özelikle kahvaltıya dikkat çekiyor: “Kahvaltı günün en önemli öğünü olmakla birlikte erken uyanamama, okula geç kalma korkusu, yemek yeme isteği duymama, anne-babanın zaman ayırmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı maalesef okul çocuklarının en fazla atladığı öğün olmaktadır. Ülkemizde yapılan bir araştırmada, okul çocuklarının ancak %57’sinin düzenli kahvaltı yaptığı belirlenmiştir. Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat sürelerinin kısa olduğu, öğrenmede güçlük çektikleri, bazılarında da baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların olduğu saptanmıştır. Okul çocuklarında tüm bu olumsuz durumları önlemek ve optimal büyüme-gelişme sağlamak için muhakkak her sabah dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır.”

Kahvaltıda neler tüketilmeli?

Kahvaltı yapmak kadar kahvaltının içeriğinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Kübra Esin konuyla ilgili şunları söyledi: “Kahvaltıda kan şekerini hızla yükselten ve sonra düşüren şekerli besinler yerine büyümek için gerekli olan proteinden zengin süt, yumurta, peynir; bağışıklığı güçlendiren vitamin ve mineralden zengin taze sebze-meyve; günlük enerji ihtiyacımızın çoğunluğunu sağlayan ekmek, tahıl gevreği gibi besinler tüketilmelidir.”

Kahvaltı için menü örnekleri:

1- Süt-haşlanmış yumurta-domates-salatalık-ekmek

2- Taze sıkılmış meyve suyu - peynirli omlet- zeytin

3- Açık çay- menemen – ekmek

4- Süt- ballı ekmek- muz

5- Taze sıkılmış meyve suyu - peynirli tost

Beslenme çantasında neler olmalı?

Beslenme çantasında taşınması kolay ve besleyici değeri yüksek besinler olmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği hem de enerji vereceği için beslenme çantasında yer almalıdır.

Beslenme çantası için menü örnekleri:

1- Taze sıkılmış meyve suyu-ev yapımı poğaça

2- Ayran- simit- meyve

3- Süt- ev yapımı kek

4- Taze sıkılmış meyve suyu- peynirli sandviç

5- Ayran- ekmek arası köfte (yağsız tavada)

En büyük beslenme yanlışları

Uzman Diyetisyen Kübra Esin, okul döneminde yapılan en büyük beslenme yanlışlarını ve bu yanlışlardan kaynaklanan rahatsızlıkları ise şu şekilde sıraladı: “Kahvaltı öğünü başta olmak üzere öğün atlanması, sebze-meyvenin yetersiz tüketilmesi, fast-food ve gazlı içeceklerin tüketiminin fazla olması, ara öğünlerin açma, poğaça, kek, çikolatalı ekmek, meyve suları gibi yağ, şeker içeriği zengin besinlerden oluşması yapılan en büyük beslenme yanlışlarıdır. Okul çağı çocuklarında yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak şişmanlık-zayıflık, kemik/diş sağlığı bozuklukları, özellikle demir yetersizliği anemisine ek olarak diğer mineral ve vitamin yetersizlikleri görülebilmektedir.”

Okul çağı çocukları için beslenme önerileri

· Öğün atlamamaya dikkat edin ve güne mutlaka kahvaltı ile başlayın.

· Sağlıklı kemik gelişimi için günlük 1 kibrit kutusu peynir, su bardağı süt veya yoğurt tüketin.

· Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyveyi her öğünde tüketmeye çalışın.

· Büyüme ve gelişme için gerekli proteinden zengin et, tavuk, balık, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir gibi besinlere günlük beslenmenizde yer verin.

· Zihinsel gelişimi olumlu etkileyen omega-3’lerden zengin balığı haftada kez tüketin.

· Ara öğünlerde ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin.

· Günlük su bardağı su tüketin.

· Hazır meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.

· Gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi besleyici değeri yüksek içecekleri tercih edin.

· Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun.

· Çok yağlı ve çok tuzlu cips, kraker gibi besinlerden kaçının.

· Kızartılmış besinlerden (patates, köfte, börek vb) uzak durun.

Mayonez, krema gibi yağlı besinleri tüketmeyin.

· Açıkta satılan yiyecek ve içecekleri satın almayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası