malatya meşhur yerler / Malatya Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler | Turistik Yerler

Malatya Meşhur Yerler

malatya meşhur yerler

Malatya Gezilecek Yerler () - Malatya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

Son Dakika Haberler

Gezilecek YerlerMalatya Gezilecek Yerler () - Malatya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

-

Malatya Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Malatya gezilecek yerler listesinde pek çok tarihi mekan yer alıyor. Tarihi Hititler’e dek uzanan bu önemli şehirde pek çok cami, kale ve müze bulunuyor. Bu bağlamda Malatya tarihi yerler listesi, özellikle tarihsever gezginlerin yüzünü güldürecek bir bolluğa sahip olarak karşımıza çıkıyor.

Zeynel Abidin Türbesi, Malatya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. Herhangi bir kitabeye sahip olmayan bu türbenin, Hz. Hüseyin’in oğlu olan İmam Zeynel Abidin’e ait olduğu düşünülüyor. 

Malatya gezilecek yerlerlistesi arasında inanç turizmi ve tarihi olarak bir öneme sahip olan mekanlardan bir tanesi de Somuncu Baba Camii ve Türbesi olarak karşımıza çıkıyor. Darende ilçesi içerisinde yer alan bu türbenin yapım tarihi ile ilgili net bir bilgi olmamasının yanı sıra caminin minaresi ise senesine dek dayanıyor. Şeyh Hamiduddin Aksarayi ismi ile de bilinen Somuncu Baba’nın yaşadığı dönemde eşeği ile ormandan odun getirdikten sonra bu odunları kullanarak ekmek yaptığı ve bu ekmekleri halka dağıttığı anlatılıyor. Bu esnada “somunlar, müminler” diyerek halkı çevresine topladığı için ise bu ismi aldığı biliniyor. Kendisinden sonra gelen şahsiyetleri de fikirleri ve ilmi ile etkileyen Somuncu Baba’nın türbesini, Malatya gezilecek yerler listenize alarak ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Malatya gezilecek yerler arasında yer alan bir diğer mekan ise Malatya Arkeoloji Müzesi. Bu müzeyi ziyaret ettiğinizde Malatya ve çevre bölgelerde yapılan kazılar ve çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan eserleri görebilirsiniz. Müze içerisinde Malatya bölgesinden çıkarılan Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Roma, Bizans, Hitit ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor. Malatya Kernek Meydanı içerisinde yer alan bu müzeye, yürüyerek bile ulaşabilirsiniz.

Malatya’da bulunan ve ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer müze ise Atatürk Evi Müzesidir. Kesme taştan yapılan bu yüzyıl Osmanlı binasında Atatürk’ün ve de senelerinde Malatya şehrini ziyarete geldiğinde kaldığı biliniyor. Daha önceki dönemlerde halk eğitim merkezi ve halkevi olarak da kullanılan bina, ilerleyen süreçte ise bir müzeye dönüştürülüyor. Atatürk Evi Müzesinde bir salon, altı oda ve de bir konferans salonu bulunuyor. Bunların yanı sıra Atatürk’ün şehri ziyaret ettiği dönemlerde kullandığı eşyaların da sergilendiği bir oda ile Cumhuriyet Dönemine ait fotoğraflar da yer alıyor. Malatya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu mekan, bu yönleri ile de anlamlı bir yere de sahip olarak karşımıza çıkıyor.

Malatya tarihi yerler listesi sadece bunlarla sınırlı değil. Etnografya Müzesi, Turgut Özal Müzesi, İnönü Müzesi gibi müzelerin yanı sıra şehirde Köprülü Mehmet Paşa Camii, Venk Manastırı, Zengibar Kalesi, Arapgir Ulu Cami gibi tarihi ve kültürel değerlere sahip daha pek çok mekan bulunuyor.

Malatya Gezilecek Doğal Yerler

Kültürel ve tarihi değerlerinin yanı sıra Malatya gezilecek doğal yerler açısından da zengin bir listeye sahip. Malatya gezilecek yerler ve doğal alanlar listesinin ilk sıralarında yer alan ve sene boyunca yerli ve yabancı turistler ile bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen mekan, Gürpınar Şelalesi olarak karşımıza çıkıyor. Darende’de yer alan bu şelale, aynı zamanda ülkemizin tabiat parkları arasında yer alıyor. Misafirlere özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında ziyaret etmeleri tavsiye edilen Gürpınar Şelalesi, ortalama 40 metre yüksekten dökülerek ziyaretçilerine mükemmel bir manzara sunuyor. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde karnınızı doyurabileceğiniz tesislerde, Gürpınar Şelalesi manzarasının da keyfini çıkartabilirsiniz. Fotoğraf ve doğa tutkunu turistlerin özellikle uğradığı Gürpınar Şelalesi, Malatya bölgesinin en çok ziyaret edilen alanları arasında yer alıyor.

Sultansuyu Harası, hem Malatya tarihi yerler hem de doğal mekanlar arasında yer alması yönüyle ziyaretçilerine çifte keyif tattırıyor. senesinde “Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun” ismi ile ordunun hayvansal ürün ihtiyaçlarını karşılamak adına kurulan bu mekan, sonrasında ise hazineye devrediliyor. senesine gelindiğinde de bir tay deposu olarak kullanılmaya başlanıyor ve ilk kez hara ismini alıyor. Günümüzde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletilen bu hara, safkan atları ile ünlü olarak karşımıza çıkıyor. Hara ve civarındaki Sultansuyu Barajı; misafirlerine sunduğu dinlenme ve piknik yapma imkanı ile de dikkatleri üzerine çekiyor.

Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu, Malatya gezilecek doğal yerler listesi arasında yer alıyor. Arapgir ilçesi içerisinde bulunan bu kanyon, Malatya merkeze ise ortalama olarak kilometrelik bir uzaklıkta. Yeşillikler içerisinde bulunan bu doğa harikası yer, sene içerisinde kampsever misafirler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Malatya ili içerisinde doğal güzelliklere sahip daha pek çok mekan bulunuyor. Sarıçiçek Yaylası, Polat Sulu Mağara, Orduzu Pınarbaşı, Kızık Balıklı Çeşme gibi mekanları da Malatya gezilecek yerler ekleyebilirsiniz.

Malatya sahip olduğu tüm bu değerli mekanların yanı sıra oldukça köklü bir mutfak kültürüne sahip. Geleli Kebabı, Malatya usulü içli köfte, ıspanaklı kömbe, Malatya kiraz yaprağı sarması gibi yöresel lezzetleri Malatya geziniz esnasında tatmanızı öneriyoruz.

Malatya gezilecek yerler listesini keşfetmek ve bu mükemmel lezzetlerle tanışmak için dilerseniz şehir ve çevresini kapsayan kültür turlarından faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte Malatya rotanızı kendiniz oluşturarak bir Malatya keşfi yapmak istiyorsanız da sizin için hazırladığımız bu rehberden faydalanabilirsiniz. Malatya gezisi planınızı oluştururken farklı konaklama tesisi seçeneklerine göz atmak için ise Malatya otelleri sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Malatya Gezilecek Yerler

Malatya Gezilecek Yerler

Kayısısıyla meşhur, tarihte Romalıların, Perslerin, Selçukluların ve çok daha fazla medeniyetin hakimiyeti altına giren ve bu medeniyetlerin izlerini günümüzde de taşımaya devam eden Malatya, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Eşsiz lezzetleri, tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle keşfetmeye doyamayacağınız Malatya’nın gezilecek yerleri yazımızın devamında sizlerle.

Malatya Kalesi

Malatya Kalesi

Battalgazi ilçesinde yer alan kale, Malatya’nın en önemli simgesel yapılarından bir tanesi. Lejyon Karargâhı olarak yaptırılmaya başlanan surların bitimi epey bir zaman almış olsa da ve yılları arasında son haline kavuşmayı başarmıştır.  Beşgen yapıda bulunan kale, çok fazla tahribata uğradığından harabe şeklindeydi fakat yılında giriş kapısı ve ayakta kalmayı başaran bazı bölümlerinin günümüzde de restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Surları ve bu surların yapısal özellikleri zamanında Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yer alan Kalenin ihtişamlı görüntüsü ve devasa büyüklüğü görülmeye değer.

Yeni Cami

Yeni Cami

Halk arasında Teze Camii olarak da bilinen Yeni Cami, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alıyor. Cami 28,50x28,50 metre ölçülerinde olup kare planlıdır. 3 Mart yılında meydana gelen depremde fazlasıyla hasar gören caminin yeniden inşası için Sultanı II. Abdulhamit tarafından on bin altın gönderilmiştir. Günümüzde hala Şerefe’den yukarısı eksik olan camin tüm bunlara rağmen, şehirdeki en dikkat çekici yapılarından biri olması nedeniyle oldukça fazla turist ağırlamaya devam ediyor.

Malatya Konakları

Genellikle iki katlı plana sahip konaklar birbirleriyle ahenk içerisinde sıralanan kendine özgü tasarımıyla yoğun ilgi gören konaklar Malatya’nın önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgeye ait iklim türüne göre yapılan kalın duvarları, küçük pencereleri bulunan konakların yapımında taş, kerpiç ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Ayrıca kullanım amaçlarına göre de içerisinde çeşitli bölümler yer alıyor. Malatya Konakları tarihi görünümü, muhteşem tasarımlarıyla hayran olunmayacak gibi değil.

Malatya Fotoğraf Makinaları Müzesi

Yaklaşık olarak iki bin adet fotoğraf makinesini, içerisinde tarihte kullanılan ilk fotoğraf makinesi gibi özel ve önemli parçaları barındıran müze, Asya ve Avrupa’nın en büyük fotoğraf makinesi müzesi unvanına sahiptir. Sadece fotoğraf makinesi değil aynı zamanda projeksiyon cihazı, agrandizör ve flaş gibi fotoğrafçılık alanıyla ilgili birçok ekipmana da ev sahipliği yapıyor. İçerde bulunan tüm eserler Baki Tamer Selçuk isimli koleksiyonere ait. Siz de fotoğraf tutkunu, makine meraklılarından biriyseniz içinde güvercinlere takın casus kameraların, belirli sayıda üretilen altın makinelerin ve ilk projektör örneklerinin bulunduğu Malatya Fotoğraf Makinaları Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Polat Sulu Mağara

metre yüksekliğindeki mağara Doğanşehir ilçesinin Polat kasabasında yer alıyor. Kuzkaya tepesinde konumlanan mağara iki kısımdan oluşuyor. Mağaranın her iki kısmında da fazla sayıda oluştuğu günden bu yana sapasağlam kalmayı başaran, hiçbir insani müdahalede bulunulmayan dikit ve sarkıt bulunmaktadır. Tamamen doğal haliyle mevcudiyetini korumaya devam eden mağarayı ziyaret etmeden Malatya’dan ayrılmayın, bizden söylemesi.

Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi

Türkiye’nin Tabiat parkı niteliğini taşıyan şelale Malatya’nın Darende ilçesinde bulunuyor. 40 metre yükseklikten dökülen ve oluşturduğu görsel şölen ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Günpınar, ilçeden yalnızca 5 kilometre mesafede yer alıyor. Şelalenin çevresinde bulunan işletmelerden faydalanabilir, sevdiklerinizle beraber doğa yürüyüşleri yapabilir ve bu tabiat parkının eşsiz güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.

Turgut Özal Tabiat Parkı

Büyüklüğü dekar olan park şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Battalgazi ilçesinin Pınarbaşı mevkiinde yer alıyor. Bir yaşam merkezi haline gelen alan yılında tescillenen, korunan park alanında sevdiklerinizle dilediğiniz gibi mangal, kamp ve piknik gibi aktiviteler gerçekleştirebilir, sevdiklerinizle doya doya keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Battalgazi ilçesinde, Alacakapı Mahallesinde bulunan kervansaray, 68x76 metre boyutlarında dikdörtgen bir alan üzerine, tarihinde IV. Murat’ silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından Üstat Ebubekir’e yaptırılmıştır. Hem ticari hem de askeri fonksiyona sahip han, belirli bir çizgi üzerinde dükkanların külliye şeklinde sıralandığı bir tasarıma sahip. Ancak tarihleri arasında yapılan restorasyon çalışmalarında bu dükkanlar kaldırılmış ve havuz bölümü ile duvarlar onarılmıştır. İhtişamlı duruşuyla yoğun ilgi gören bu tarihi yapıyı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.