elma sirkesi boğaz iltihabına iyi gelir mi / Boğaz ağrısı için elma sirkesinden faydalanmanın yolları

Elma Sirkesi Boğaz Iltihabına Iyi Gelir Mi

elma sirkesi boğaz iltihabına iyi gelir mi

Mucize iksir Elma sirkesi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Doğanın bize sunduğu güzellik iksirlerinin yarattığı mucizeler tartışılmaz.

Elma sirkesi de bunlardan biri: Etkili bir antiseptik olmasının yanı sıra baş ağrılarını geçiriyor, sivilceleri yok ediyor, nasırlardan kurtarıyor, hatta kilo vermeye bile yardımcı oluyor.

lma sirkesinin cilt rahatsızlıkları, yaralanma, güneş yanığı, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, kadın hastalıkları, soğuk algınlığı ve ateşli hastalıkların tedavisinde kullanması, çok eski medeniyetlere kadar dayanıyor. Yıllardır yararları pek çok kişi tarafından bilinen elma sirkesinin son mucizesi ise zayıflatma özelliğinin bulunması.

Düzenli olarak kullanıldığında sindirime yardımcı olarak, kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Sabahları kahvaltıda, içine 1-2 kaşık elma sirkesi ve 1 kaşık bal karıştırılmış bir bardak su, uygun bir rejimle birlikte kullanıldığında düzenli kilo kaybetmeyi sağlıyor.

Elma sirkesinin yararları

Boğaz ağrısı: Anjin ve streptokok dahil olmak üzere tüm boğaz ağrılarında, 1 bardak suya katılan 1 kahve kaşığı elma sirkesi ile saat başı yapılacak gargara rahatlatıcı bir çözüm.

Migren: Bir tasa eşit miktarda su ve elma sirkesi koyup kaynatın. Altını kısarak yüzünüzü buhara tutun. Bu şekilde 3 dakika kadar soluk almanız, migren ağrılarının yok olmasını sağlayacaktır.

Yorgunluk ve uykusuzluk: 1 litre suya 3 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir fincan bal ilave edin. Her gece yatmadan önce 2 yemek kaşığı için. Uykusuzluğunuzun ve yorgunluğunuzun kaybolduğunu göreceksiniz.

Kaşıntılar: Böcek ısırmalarına, kurdeşene bağlı kaşıntılarda, arı sokmalarında ve cilt çatlaklarında, sorunlu bölgeye sürülecek elma sirkesi rahatsızlığı giderecektir.

Mide bulantısı: Mide bulantısının önüne geçmenin yolu; ılık elma sirkesine bir bezi batırıp sonra sıkmak ve bu bezi midemizin üstüne yerleştirmektir. Bez soğudukça ılık bir bez ile işlem tekrarlanmalıdır.

Sivilceler: Sivilceler için, su ile seyreltilmiş elma sirkesiyle yüzünüzü silin ve durulayın. Elma sirkesi akneye yol açan mikropları öldürür.

Varisler: Varislerin yol açtığı ağrıdan şikayetçiyseniz, sirkeli bir bezi bacaklarınıza sarın ve 30 dakika bekletin. 30 dakikalık süreyi bacaklarınızı yukarı kaldırarak geçirin. Bu işlemi sabah-akşam tekrarlayın.

Nasırlar: Bayat ekmeği elma sirkesine batırıp nasırlı bölgeye koyun ve gece boyunca orada tutun. Sabah kalktığınızda sertliğin kaybolduğunu göreceksiniz. Bir başka yol ise ılık suyun içine yarım bardak sirke koyup, yarım saat nasırlı bölgeyi bu suda bekletmek ve sonra bir havlu ile kurulayıp ponza taşı ile bölgeyi ovuşturmak...

Maskara kullanmanın püf noktaları

Bir maskara, mükemmel bir makyajın son dokunuşudur. Maskaranın kirpiklere verdiği form, aynı zamanda gözleri de odak noktası yapmanın anahtarıdır. Max Factor’un ünlü makyaj artisti Pat McGrath, maskara kullanmanın püf noktalarını anlattı.

Üst kirpiklerinizi boyarken, çenenizi kaldırın, kaşlarınızı kaldırın, gözlerinizi iyice açın ve maskara fırçasını kirpiklerin kökünden başlayıp ucuna kadar, yana doğru ilerleyecek biçimde sürün. Kirpiklerinizin tamamı boyanmış olur. Daha sonra alt kirpiklerinize geçin.

Renk seçimi önemli

Olgun yaşlarda göz çevresindeki çizgiler daha belirgindir. Siyah maskara kullanılması gözü daha sert gösterir ve çizgileri belirginleştirir. Bu nedenle kahverengi maskara daha doğru bir tercih olacaktır.

Sarışın ve açık kumrallarda kahverengi ya da mavi tonlarda maskara tercih edilmesi, daha yumuşak bir ifade yaratacağından çok daha iyi bir sonuç verir.

Mavi maskara her tene uygundur. Mavi maskara sarı ışığı (sıcak ışık) çekerek göz aklarının daha beyaz görünmesini sağlar.


Cilt tipinizi biliyor musunuz

Cilt tipinizin kuru mu, yağlı mı yoksa karma mı olduğunu öğrenmenin üç adımlık çok kolay bir yolu var. Eğer bugüne kadar cilt tipinizi öğrenmediyseniz, işte yöntemi...

Su sıçratmak: Yüzünüze 10 kez ılık su sıçratın ve yüzünüzü 10 dakika boyunca kendi haline kurumaya bırakın.

Kaşlarınızı çatın: Kaşlarınızı iyice çatın. Eğer bu gerginlik sırasında yüzünüz kaşınıyorsa, kuru bir cilde sahipsiniz demektir.

Kurulayın: Son olarak yüzünüzü bir kağıt mendille kurulayın. T bölgeniz yağlıysa o zaman karma cildiniz var demektir. Mendilde yanaklarınızdan da leke kalıyorsa, cildinizin yağlı olduğunu söyleyebiliriz.

Thai Chi: Spor ve tedavi bir arada

Tai Chi, Çin’de yüzyıllardır uygulanan bir savunma sanatı. Dr. Cavit Meclisi’den, son dönemin bu popüler sporu hakkında merak edilenleri öğrendik.

Tai Chi nedir?

- Tai Chi ve Qi Gong, geleneksel Çin egzersiz yöntemleri olarak bilinir. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan bu egzersizler, iki temel inanış üzerinden şekillendiriliyor. İlki, enerjinin vücutta özel yollarla taşındığını kabul eden görüş... Buna göre, enerji akışının engellenmemesi gerekiyor ve Tai Chi ile Qi Gong yaparak, enerji artırılmaya çalışılıyor. İkincisi ise tüm doğanın yin ve yang denilen karşıt güçlerden oluştuğunu ve bunlar dengede olduğunda kişinin sağlıklı olacağını söyleyen inanış. Tai Chi ve Qi Gong hareketleri ile bu dengenin korunduğu varsayılıyor.

Bu egzersizler, fizik tedavi sürecinde nasıl kullanılıyor?

- Hastanın fonksiyonel yetersizliklerinin düzeltilmesi için gereken tedavi araçları ve egzersiz listesi hazırlandıktan sonra, Tai Chi ve Qi Gong bu program içinde düzenleniyor. Tai Chi ve Qi Gong, duruş, denge, koordinasyon, dayanıklılık ve esnekliğin artırılması ile stres azaltımı için kullanılabilir. Hareketleri akıcı bir tarzda yapmak, tüm kasları ve eklemleri kontrollü biçimde çalıştırdığı gibi duruş ve dengeye karşı farkındalık sağlıyor.

Tai Chi’de ne tür hareketler yapılıyor?

- Özel duruş ve kontrollü hareket biçimleri var. Bunları yaparken, tüm vücudu uygun durumlarda tutmak için çaba sarf etmek ve yoğunlaşmak gerekiyor. Hareketler çok yavaş ya da bazen çok hızlı olabilir. Bir seans boyunca hareketlere ve vücuda yoğunlaşmak, eklemleri ve kasları eğitici yönünün yanı sıra başka şeyleri düşünmeyi de engeller. Bu yönüyle egzersizlerin rahatlatıcı, stresten uzaklaştırıcı olduğu söylenebilir. Ayrıca Tai Chi için özel mekana gerek yok. Genellikle bir eğitmenin yardımı gerekiyor. Ancak CD ve kitaplardan yararlanarak evde de uygulamak mümkün.

Esnekliği, kas kuvvetini ve dayanıklılığı artırıyor

Genel sağlık ve iyilik halini artırıp, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, denge ve koordinasyonu yükseltiyor. Egzersizler, baş dönmesini azalttığı için düşmeleri ve oluşabilecek kırıkları önlüyor. Parkinson ve Multipl Skleroz gibi merkezi sinir sistemi hastalıklarında, hareketlilik üzerine olumlu etkisi olduğu, özellikle diz ve ayak bileği sorunu olanlarda dengeli ve kontrollü yürümeyi artırdığı araştırmalarla gösterilmiş.

Ayrıca biyomekanik ve kas fizyolojisi açılarından bakıldığında, Tai Chi esnekliği, kas kuvvetini, reaksiyon zamanını ve dayanıklılığı yükseltiyor. Bundan dolayı eklem hareketleri, denge ve vücudun bir bütün olarak daha koordine çalıştırılmasının amaçlandığı tüm durumlarda kullanılabilir. Hareketler yavaş ve kontrollü yapıldığından, eklem sorunu ve dejenerasyonu (kireçlenme) olan kişilere de önerilebilir.

Koyu oje nasıl sürülür

Bu kış yine gözler koyu renklere çevrilmiş durumda... Özellikle kırmızı ve bordo tonlarının öne çıktığı sezon makyajında, tırnaklar da yine koyu renklerden nasibini alıyor. Tabii, bu ojeleri sürerken çevresindeki etlere bulaşmaması önemli. Bunun için öncelik cilada...

Tırnaklara koyu renk oje sürmeden önce cila uygulamak tırnakların boyanmasını önlüyor. Şimdi oje fırçasını tırnağınızın ortasından başlayarak sürebilirsiniz. Daha sonra diğer iki yana doğru tırnak etlerine değmeden özenle fırçayı tırnaklarınızın üzerinde gezdirin.

Tırnak etlerine oje bulaşmasını önlemek için her iki tarafta da birer milimetre boşluk bırakmanız yerinde olacaktır. İlk ve ikinci oje katı arasında ise 15 dakika beklemenizi öneririz. Ojenin tamamen kurumasını garanti etmek ve herhangi bir yere değdiğinde bozulmasını önlemek için 45 dakikalık bir zaman dilimine ihtiyacınız var.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Sirke ile gargara yapmak boğaz ağrısına iyi gelir mi?

Dikkat! Boğaz ağrısında bu yanlışlara düşmeyin!

Konuşmakta güçlük çekiyor, yemek yerken lokmalarımızı bir türlü yutamıyoruz… Her yutkunuş da adeta bir kabusa dönüşüyor… Sonbahar ile kış mevsiminin en yaygın sorunlarından biri olan ve yaşam kalitemizi oldukça düşürebilecek şiddete ulaşabilen ‘boğaz ağrısı’, yaygın inanışın aksine hastalık değil; boğazda yanma ile kazınma hissi ve yutkunmayı engelleyebilecek derecede şiddetli ‘ağrı’ oluşturabilen hastalıkların bir belirtisi.  Yaklaşık iki yıl öncesine dek boğaz ağrısı yapan hastalıklar arasında en sık viral üst solunum yolu enfeksiyonları görülürken, pandemi sürecinde ise ilk sırayı Covid-19 enfeksiyonu alıyor. 

BOĞAZ AĞRISINA KARŞI 10 ETKİLİ ÖNERİ!

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı  Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, pandemide covid-19 virüsüne karşı alınan önlemlerin boğaz ağrısına yol açan diğer virüs ve bakterilerin de kişiden kişiye bulaşmasını önleyebildiğini belirterek, “En önemli kurallar ise mutlaka maske takmak, kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemek ve bol bol su içmektir” diyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, boğaz ağrısına yol açan bakteri ile virüslerden korunmanın ve boğaz ağrısını hafifletmenin kurallarını anlattı; önemli uyarılarda bulundu.    
Bol bol su için
Boğaz ağrısına karşı dikkat etmeniz gereken en önemli kural, bol su içmek olmalı! Çünkü vücutta sıvı eksikliğinde azalan tükürük boğazda kurumaya, böylece ağrının artmasına neden oluyor.  Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, “Ayrıca boğaz ağrısını azaltmak için alınan ilaçların birçoğu vücudu terletiyor. Terlemeyle daha fazla sıvı kaybedilmesi de ağrı yakınmasını artırıyor” diyerek, şöyle devam ediyor: “Xylitol içeren pastiller, ağız gargaraları, tuz ve veya karbonatlı suyla ağzın çalkalanması, boğaz ağrısına karşı ancak bir dereceye kadar yardımcı oluyor. Bol sıvı tüketmek ise bakteri ve virüslerin boğazda tutunmalarını önleyebiliyor.  Meyve sularının kilo aldırma özellikleri nedeniyle sıvı olarak suyu tercih etmeniz de önem taşıyor.  Boğazın daima nemli kalması için suyu sık ve yudum yudum içmeye dikkat edin.”

Maske olmadan asla! 
Covid-19 pandemisinde, ev dışı ortamlarda maske takmak artık ‘olmazsa olmazımız’ haline geldi. Maske takmak, ilerleyen yıllarda da, hava yoluyla bulaşan viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak adına alışkanlığımız olacak gibi görünüyor. 

Ellerde ‘20 saniye’ kuralı çok önemli
Dışardan eve geldiğinizde, yemek yemeden önce ve toplu taşıma araçları kullanımı sonrasında başta olmak üzere; sık aralıklarla, ellerinizi en az 20 saniye sabunla yıkamayı asla ihmal etmeyin. Sabun olmayan yerlerde; alkol bazlı dezenfektanları, geleneksel kolonya veya cilt için uygun olan diğer dezenfeksiyon sıvılarını kullanmayı alışkanlık haline getirin.

Her gün temizleyin
Özellikle çalışma ortamınızda masalar, kapı kolları, musluk açma kapatma kolları ve elektrik tuşları sık aralıklarla mutlaka sterilize edilmeli. Ayrıca her gün bilgisayarınızın klavyesini ve telefonlarınızı sterilize etmeyi unutmayın. 

Bu eşyaları ortaklaşa kullanmayın
Yine bakteri ve virüslerin bulaşmalarını önlemek için bardak, çatal ve kaşıkları ortaklaşa kullanmamak da dikkat etmeniz gereken bir başka önemli korunma yöntemidir. 

Ağız ve gözlerinize dokunmayın
Bakteri ve virüslerin bulaşma riskine karşı ellerinizi yıkamadan; yüzünüze, özellikle de ağız ve gözlerinize dokunmayın!

Zorunlu olmadıkça girmeyin 
Okullar, işyerleri, toplu taşıma araçları, her türlü kapalı toplanma alanları veya faaliyetleri de boğaz ağrısına yol açan ajanların bulaşmalarını kolaylaştırıyorlar.  Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, “Virüs ve bakterilerin bulaşma riskine karşı, mecbur olmadıkça, kalabalık ortamlara girmemeniz, günümüzde en önemli korunma yöntemleri arasında yer alıyor” diyor.   

Sigara içmeyin 
Herhangi bir enfeksiyon olmasa bile sadece sigara içmek veya sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak boğazda tahriş yaparak, ağrıya yol açabiliyor.   Bu nedenle sigara içmeyin, içilen ortamlarda bulunmayın. 

Kafein ve alkolden kaçının
Boğaz ağrısından yakındığınızda kafein ve alkol içeren içeceklerden kaçınmanız gerekiyor, çünkü bu içecekler vücuttan su atılımına, bunun sonucunda da boğaz ağrısının artmasına neden oluyor. 

Sirke, limon suyu, bal tüketimine dikkat!
Peki, bal boğaz ağrısını hafifletir mi? Sirke ile gargara yapmak fayda sağlar mı? Limon suyu boğaz ağrısını dindirir mi? Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, boğaz ağrısında toplumda yaygın olarak uygulanan bu yöntemlerin ve tüketilen besinlerin abartılmadığı sürece fayda sağlayabildiklerini belirtiyor. Ancak gereğinden fazla yapıldıklarında veya tüketildiklerinde sağlığı tehdit etmeleri de kaçınılmazdır” uyarısında bulunan Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, şöyle devam ediyor:

Elma sirkesi: Asidik yapısıyla boğazdaki mukusun parçalanmasına katkıda bulunarak, bakterilerin yayılmasını önleyebiliyor. Boğazınız ağrıdığında birkaç gün, sabah akşam gargara uygulaması şeklinde yapabilirsiniz. Ancak dikkat! Gereğinden fazla yapıldığında, yutulmasıyla birlikte mide mukozasında hasara ve ülsere, diş minesinde zayıflamaya neden olabiliyor.

Limon suyu: C vitamini ve antioksidanlar içeren limon suyu boğazda enfeksiyona karşı direnci artırmasının yanı sıra tükürük miktarını çoğaltarak mukoza zarlarının nemli kalmasına yardım edebiliyor.  Ancak her gün içilen limon suyu kan sulandırıcı özelliği nedeniyle ilaçlarla birleşirse, kanamalara neden olabiliyor. Yine asidik olması diş minesinde zayıflamaya yol açabiliyor. Bu nedenle sirke gargarası gibi birkaç günden fazla tüketmeyin. 

Bal: İçeriğindeki bağışıklığı artırıcı (propolis gibi) maddeler sayesinde, yutma sırasında bulaşmış olduğu boğazda yerel olarak bir noktaya kadar, enfeksiyona yol açan virüs ile bakterilerin çoğalmalarını yavaşlatabiliyor. Zencefil karıştırılmış bal da boğazda rahatlık hissi verebiliyor.   Ancak fazla tüketilen bal kan şekerinin yükselmesine yol açabiliyor. Eğer diyabetiniz yoksa ağrı süresince tüketebilirsiniz.

Boğaz ağrısından kurtulmanızı sağlayacak 15 doğal reçete

Birkaç günden fazla süren ya da şiddeti gittikçe artan bir boğaz ağrısı yaşıyorsanız doktora görünmeniz gerekiyor. Ancak bu tip durumlar haricinde hafif ve yeni başlayan ağrılarla doğal yollarla başa çıkmanın formülleri var. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek, bu 15 doğal reçeteyi sıraladı.

Yayınlanma: 19:10 - 02 Şubat 2018 Güncellenme:

Boğaz ağrısından kurtulmanızı sağlayacak 15 doğal reçete

Hava sıcaklıkların düşmesiyle birlikte artan boğaz ağrısı şikayetleri, vücudun viral ya da bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Doğal bağışıklık tepkiniz boğazdaki balgam (mukus) zarlarının iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur.

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek, boğaz ağrısından kurtulmanızı sağlayacak 15 doğal reçeteyi sizler için yazdı:

1. HATMİ KÖKÜ

hatmi-koku

Hatmi bitkisi, Ortaçağ’dan bu yana boğaz ağrısı ve diğer hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Yuttuğunuzda boğazı kaplayıp yağlandıran jelatin benzeri bir madde içerir.
Ağrılı bir boğazı rahatlatmak için:

Malzemeler:
Soğuk su.
30 gram kuru hatmi kökü.

Tarif:
Soğuk su ile 1 litrelik kavanozu doldurun.
Hatmi kökünü tülbentin içine koyun ve bir demet halinde bağlayın.
Paketi suya daldırın. Kavanozun ağzını kapatın. Gece boyunca veya en az sekiz saat bekletin.
İstenen miktarı bir cama boşaltın. Arzu ederseniz, tatlandırıcı ekleyin.
Bu hazır olduğunda, belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olmak için gün boyunca yudumlayabilirsiniz.

2. ADAÇAYI VE EKİNEZYA

adacayi

Birçok inflamatuar durumu tedavi etmek için kullanılmıştır ve yapılan kontrollü çalışmalar, boğaz ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Ekinezya, geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan başka bir bitkidir. Bakterilerle savaştığı ve inflamasyonu azalttığı gözlenmiştir.
Evde kendi adaçayı-ekinezya boğaz spreyinizi yapmak için bu tarifi kullanın:

Malzemeler:
1 çay kaşığı adaçayı
1 tatlı kaşığı toprak ekinezisi
1/2 su bardağı su
Tarif:
Suyu kaynatın.
Adaçayı ve ekinezyayı küçük bir kavanoz içine yerleştirin ve sonra kaynar su ile doldurun.
30 dakika bekletin.
Karışımı süzgeçten geçirin ve sonra 1/2 kap likör ile birleştirin (herhangi bir nedenle alkol kullanmak istemezseniz bu kısmı atlayın).
Küçük sprey şişesine yerleştirin ve her iki saatte bir veya gerektiğinde boğazınıza püskürtün.
Bu spreyin, boğaz ağrısı rahatsızlığını antiseptik ilaç spreyi kadar etkili bir şekilde hafiflettiği gözlenmiştir.

3. ELMA SİRKESİ

elma-sirkesi

Elma sirkesi, yüzyıllardır halk hekimliği ilaçlarında kullanılan doğal bir sağlık toniğidir. Ana aktif maddesi olan asetik asit bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.
Tıbbın babası olarak bilinen eski Yunan hekim Hipokrat, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip belirtilerini tedavi etmek için oksimel olarak bilinen elma sirkesi ve bal kombinasyonunu öneriyordu.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenmiş (ve isteğe bağlı olarak bal da karıştırılmış) 1 fincan ılık su için.
Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.

4. TUZLU SU GARGARASI

gargara

Boğaz ağrısından kurtulmak için tuzlu su ile gargara yapmak iyi bilinen doğal bir çaredir.
Tuz suyu boğaz dokusundan çekerek şişmeyi azaltır. Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir.
1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın.
Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.

5. BAL

880sahte-bal

Bal, boğaz ağrısını yatıştırmak için diğer doğal maddelerle birlikte kullanılan lezzetli bir tatlandırıcıdır.
Enfeksiyonla mücadeleye ve acıyı hafifletmeye yardımcı olmanın yanı sıra yadsınamaz bir şekilde ilaçların tadını daha iyi hale getirir.
Bal özellikle sıcak su ve elma sirkesi ile kombine edildiğinde etkili olur.
Bununla birlikte, bir yaşın altındaki çocuklara verilmez.
Ayrıca, şekerden kaçınan ya da düşük karbonhidratlı diyet yapan insanlar, balın bir şeker şekli olduğundan ve bir çorba kaşığı (15 ml) başına 17 gram karbonhidrat içerdiğinden, bal harici başka tedavi yöntemleri kullanabilirler.

6. MEYAN KÖKÜ

meyan-koku

Meyan kökü, Avrupa’ya ve Güney Asya’ya özgü bir bitkidir. Geleneksel tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Meyan kökü, boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olabilecek, aspirine benzer özelliklere sahiptir.
Bununla birlikte, büyük cerrahi operasyonlar geçirmiş bireyler üzerine yapılan çalışmalar, meyan kökünün nefes borusunu açmasına bağlı olarak boğaz ağrısını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.
Meyan kökü suyu ile yapılan gargaranın, şekerli suyla yapılan gargaraya kıyasla boğaz ağrısını azaltma oranı yüzde 50 daha fazladır.
Bu çayı içmek veya gargara yapmak için kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Meyan kökünü sıcak su ile karıştırın, beş dakika bekletin, sonra içmeden önce iyice sıkın.

7. LİMON SUYU

880limon-suyu

Limon suyu soğuk veya grip sırasında oluşan boğaz ağrısını da azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir.
Limon C vitamini ve antioksidanlar içerir. Ayrıca ürettiğiniz tükürük miktarını da arttırır ve mukoza zarlarının nemli kalmasına yardımcı olur.
Limon suyunu ılık su ve biraz da bal veya tuzlu su ile birleştirmek faydalarını en üst düzeye çıkarmanın en iyi yoludur.

8. ZENCEFİL ÇAYI

zencefil

Zencefil, antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkilere sahip, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olan bir baharattır.
Bir çalışmada, zencefil ekstraktı, bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlu insanlardaki boğaz sürüntülerine uygulandığında, hastalıktan sorumlu bakterilerin bir kısmının öldürülmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.
Zencefill çayınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Malzemeler:
Zencefil kökü.
1 litre su.
1 çorba kaşığı (15 ml) bal veya tercih edilen tatlandırıcı.
Sıkılmış limon suyu
Tarif:
Zencefil kökünü soyun, rendeleyin ve küçük bir kaba koyun.
Büyük bir tencerede su kaynatın, ardından ocağın altını kapatın.
Tencereye 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefili koyun ve kapakla örtün.
10 dakika kadar bekletin.
Tatlandırıcı ve limon suyu ilave edin sonra karıştırın.
Bu çay, gerektiğinde tekrar ısıtılabilir veya soğuk servis edilebilir.
Zencefil çayı, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olabilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve boğaz ağrısını hafifletebilir.

9. HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

hindistan-cevizi

Hindistan cevizi yağı çeşitli sağlık yararları ile çok yönlü bir gıdadır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, enfeksiyonla mücadeleye, iltihabı azaltmaya ve ağrıdan kurtulmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Hindistan cevizi yağı da boğazdaki mukoza zarlarının yağlanmasına yardımcı olduğu için çok rahatlatıcıdır.
Aşağıda, deneyebileceğiniz birkaç fikir bulunmaktadır:
Sıcak çay veya sıcak kakaoya bir kaşık ekleyin.
Çorbaya bir kaşık ekleyin.
Basitçe ağzınıza bir kaşık koyun ve boğazınızda erimesine izin verin.
Yüksek dozlarda laksatif bir etki yaratabileceği için, Hindistan cevizi yağını günde yaklaşık 2 çorba kaşığı (30 ml) ile sınırlandırmak en iyisidir. Daha önce hiç Hindistan cevizi yağı kullanmadıysanız, potansiyel yan etkileri en aza indirgemek için bir seferde 1 çay kaşığı (5 ml) kullanın.

10. TARÇIN

limon-tarcin

Tarçın, antioksidanları yüksek ve antibakteriyel faydalar sağlayan hoş kokulu ve lezzetli bir baharattır.
Soğuk algınlığı ve flus için geleneksel bir çare olarak ve ayrıca Çin tıbbında kullanılır.
Bitki çaylarına veya siyah çaya da tarçın ekleyebilirsiniz.
Bir diğer lezzetli seçenek, tarçın badem sütü yapmaktır, bu süt özellikle boğazınız için rahatlatıcı olabilir.
Malzemeler:
1 bardak badem sütü.
1/2 çay kaşığı (2.5 ml) öğütülmüş tarçın.
1/8 çay kaşığı (0.6 ml) kabartma tozu.
1 çorba kaşığı (15 ml) bal veya tercih edilen tatlandırıcı.
Tarif:
Tarçın ve kabartma tozunu tencereye yerleştirin ve birlikte karıştırın.
Badem sütü ekleyin ve iyice birleşinceye kadar tekrar karıştırın.
Karışımı ısıtın ve içine tatlandırıcıyı atın.
Tarçın, soğuk algınlığı veya gripten dolayı görülen boğaz ağrısı ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Boğaz ağrısını hafifletmesi için çay olarak içilebilir veya diğer sıcak içeceklere eklenebilir.

11. BOL MİKTARDA SIVI

880dogru-su-icmek

Boğaz ağrınız olduğunda bol miktarda sıvı tüketmeniz gerekiyor.
Bununla birlikte, boğazınızın mukoz membranlarının nemlenmesi önemlidir, ancak bu yolla iyileşebilirler.
Yutkunmak ilk başta rahatsızlık verebilir ancak bol miktarda su veya diğer sıvıları içmek nihayetinde boğaz ağrınıza iyi gelecektir.
Yeterli sıvının tüketilmesi, vücudunuzun su seviyesini sabit tutmanızı ve boğazınızın nemli kalmasını sağlar, böylece daha hızlı iyileşebilirsiniz.

12. TAVUK ÇORBASI

tavuk-suyuna-corba

Tavuk çorbası, iyi bilinen bir doğal soğuk algınlığı ilacıdır ve boğaz ağrısı tedavisidir. Aynı zamanda hasta olduğunuzda daha fazla sıvı almanızı sağlayan bir yiyecektir.
İçine sarımsak ekleyebilirsiniz çünkü sarımsak, hasta olduğunuz zaman faydalanabileceğiniz biyoaktif bileşikler içerir.

13. NANE ÇAYI

nane

Nane çayı, anti-enflamatuar bileşikler içerir ve boğaz için son derece rahatlatıcıdır. Nane ayrıca boğazı hafifçe uyuşturabilir, böylece ağrıyı giderebilir.
Ayrıca, taze nane yapraklarını kaynar suyun içinde üç ila beş dakika kadar bekleterek, sonra da yapraklarını sıkarak içebilirsiniz.
Nane çayı kafeinsizdir ve doğal olarak ek bir tatlandırıcı kullanmanızı gerektirmez.
Nane çayı, iltihaplanmayı ve boğaz rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olan lezzetli, ferahlatıcı bir içecektir.

14. PAPATYA ÇAYI

papatya-cayi

Papatya, Ortaçağ’dan bu yana tıbbi amaçlı kullanılan bir bitkidir. En çok çay biçiminde satılır. Papatya çayının, iyileşme için önemli olan dinlendirici bir uykuyu teşvik ettiğine inanılıyor.
Araştırmalar, papatyanın enfeksiyonla mücadeleye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Hoş, hafif bir aroma ve lezzete sahiptir. Diğer bitkisel çaylar gibi, papatya da kafein içermez.
Papatya çayı, uykuyu teşvik eder, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur ve boğaz ağrısını hafifletir.

15. BİTKİSEL BOĞAZ PASTİLLERİ

pastil

Çaylar, infüzyonlar ve diğer içecekler yatıştırıcıdır ve hidrasyon sağlar, ancak bazen boğaz pastili kullanmak da rahatlatıcı olabilir. Eczanelerden veya marketlerden satın alınabilecek bitkisel boğaz pastilleri mevcuttur.
Bitkisel boğaz pastilleri satın alın ve boğazınız ağrıdığında sizi rahatlatması için kullanın.

DİKKAT!

Ne kadar sağlıklı olursanız olun, ara sıra boğazınız ağrıyacaktır.
Boğaz ağrınız birkaç günden fazla sürerse ya da aşırı derecede ağrırsa bir doktora görünün.
Şiddetli ya da kalıcı ağrı, streptik boğaz, bademcik iltihabı ya da tıbbi tedaviyi gerektiren ciddi bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir.

AğrıAsyaAvrupaaydınbalbitkiÇayÇindiyetHindistanistanbulSağlıkşekersoğuk algınlığısüttip

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Geçmeyen Şiddetli Boğaz Ağrısı, Bademcik Şişmesi ve Öksürük Nedenleri

Yutkunamama, boğazda şişlik hissi, kızarıklık, ağrı, acı ve yanma gibi semptomlara yol açan şiddetli boğaz ağrıları, pek çok farklı etkenden ya da hastalıktan dolayı oluşabilir. Her yaştan bireyde görülebilen bu yakınmanın en sık rastlanan nedeni viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı, grip ve infeksiyöz mononükleoz (öpücük hastalığı) gibi virüs kaynaklı enfeksiyonların yanı sıra streptokok ya da hemofilus gibi bakteri türlerine bağlı olarak oluşan enfeksiyonlar şiddetli boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve öksürük gibi belirtilere yol açar. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında bu bulgulara ek olarak sinüs bölgesinde ağrı, burun tıkanıklığı, boğazda kuruluk, hırıltı ve sesin derinden gelmesi gibi semptomlar da görülebilir.

Bakteriyel boğaz enfeksiyonlarda ise boğazda iltihap, baş ağrısı, öksürük, ateş, hâlsizlik, bulantı, kusma ve lenf bezlerinde şişlik gibi belirtiler eşlikçidir. Kronik farenjit, larenjit (gırtlak iltihaplanması), akut sinüzit, alerjik rinit, reflü, akciğer enfeksiyonları gibi yaygın görülen hastalıkların yanı sıra ağız, dil, boğaz, orofarenks (boğazın arka boşluğu), larenks (gırtlak), hipofarenks (yutağın alt kısmı) ve soluk borusu tümörleri de uzun süren ve şiddeti zamanla artan boğaz ağrısı, lenf bezi şişliği, yutma ve ses sorunları ile ortaya çıkabilir. Sigara kullanımı, ses tellerinin aşırı kullanımı, sıcak, soğuk veya baharatlı yiyeceklerin tüketimi de boğaz ağrısına neden olabilir. Sıklıkla sorulan "Boğaz ağrısı nedenleri nelerdir? sorusu bu şekilde cevaplanabilir. 3 haftayı geçen boğaz ağrısı, eşlik eden, öksürük, yanma, bademcik şişmesi, yutkunma ve soluk alıp vermekte güçlük, ses kısıklığı, tükürük ya da balgamda kan, şiddetli yorgunluk veya şişmiş lenf düğümü gibi belirtilerin varlığında hekime görünmek gerekse de basit boğaz ağrıları, evde uygulanabilen bazı doğal çözümlerle de iyileştirilebilir.

Corona Boğaz Ağrısı Nasıl Olur?

Covid 19 pandemisinde karşımıza en sık çıkan ilk belirtiler ateş, halsizlik, yorgunluk, kas ve eklem ağrılarıdır. Boğaz ağrısı genel olarak daha hafif olgularda karşılaştığımız bir belirtidir.  Bazı hasta serilerindede %46’ya çıkmakla beraber bazı serilerde %20’nin altında oranlar verilmektedir. Boğaz ağrısı tek başına birçok hastalığın belirtisi olabileceği için Covid 19’dan şüphelenmek için boğaz ağrısına eşlik eden semptomlar dikkatle incelenmelidir. Şiddetli öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı ve koku alma bozukluğu gibi ek belirtilerde olasılık artmaktadır.

Her ne kadar en çok virüs içeren alan geniz ve burun olsa da burun akıntısı ve tıkanıklığı nadiren eşlik eder ve bu durum daha çok akut üst solunum yolu infeksiyonları lehinedir,  fakat koku  kaybı COVID-19 serilerinde yüksek oranlarda bildirilen bir semptomdur. Bazı çalışmalarda en sık karşılaşılan KBB semptomu olarak raporlanmıştır. Bu nedenle koku kaybı var ise dikkatli yaklaşmak gereklidir.

Öksürük Nasıl Geçer?" gibi sorulara yanıt olarak verilebilir. Boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve öksürük için evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerinin bir kısmı şöyledir:

 

Bal

Bal ya da çaya karıştırılan bal, boğaz ağrısının giderilmesinde etkilidir. Yapılan bazı sınırlı araştırmalarda balın özellikle gece öksürüklerini dindirmek konusunda etkili olduğu görülmüştür. Benzer araştırmalarda balın, boğaz ağrısının ve ağız içindeki yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı da görülmüştür.

Tuzlu Su

Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı tuz eklenerek elde edilebilen tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısının ve ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. Boğazdaki mikropları öldürme konusunda da etkili olduğu bilinen tuzlu su ile gargara yöntemi, her 3 saatte bir yeniden hazırlanarak uygulanabilir.

Papatya Çayı

En etkili doğal iltihap çözücülerden biri olan sarı papatya çayı, boğaz mukozasında bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlayarak vücutta bulunan yabancı organizmaların dışarı atılmasına yardımcı olur. Tüm bunlara ek olarak papatya çayı, boğazı nemlendirerek rahatlatır. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği sayesinde boğaz ağrısı, öksürük ve bademcik şişmesi gibi soğuk algınlığı semptomlarının iyileştirilmesinde etkili olduğu bilinir.

Nane Çayı

Nane çayı, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıkların oluşturduğu semptomların giderilmesi için kullanılabilir. Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde boğaz ağrısı ve öksürüğün iyileşmesinde etkili olabilir.

Ada Çayı

Ada çayı boğaz mukozasını koruyu bir tabakayla kaplayarak, var olan zararlı organizmaların yok edilmesine yardımcı olur. Çay olarak tüketilebileceği gibi gargara olarak da uygulanabilen ada çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi yakınmaların iyileştirilmesinde etkilidir.

Kabartma Tozu

Bir bardak ılık suya, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklenmesiyle elde edilen karışımla gargara yapmak, boğaz ağrısının hafiflemesinde etkilidir. Bu karışıma çok az miktarda tuz eklenmesi, ev yapımı ilacın etkisini artırır. Gargara sonrasında ağız temiz suyla çalkalanmalıdır.

Çemen Otu

Çemen otu, çay olarak ya da tohumu çiğnenerek tüketilebilir. Ağrı, tahriş ve iltihap oluşumu ile mücadelede etkili bir yöntem olduğu düşünülen çemen otu, aynı zamanda etkili bir antifungaldir.

Hatmi Kökü

Hatmi çiçeğinin kökü, çay gibi demlenerek içildiğinde boğazı rahatlatabilir. Günde 2 veya 3 kez tüketildiğinde boğaz ağrısının giderilmesinde etkili olduğu düşünülür.

Rezene

İltihap giderici ve balgam sökücü etkisi olan rezene çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.

Elma Sirkesi

Antibakteriyel özelliği olduğu düşünülen elma sirkesi, asidik yapısı sayesinde boğazdaki mukusun parçalanmasını sağlar ve böylece bakterilerin yayılmasını önler. Bir su bardağı suya 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmesiyle elde edilen karışımla iki saatte bir yapılan gargara, boğaz ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir. Reflüye bağlı olan durumlarda kullanılmamalıdır. 

Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olduğu düşünülen sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede etkilidir. Taze sarımsak yemeklere eklenerek tüketilebileceği gibi sarımsağı direkt emmek de boğaz ağrısını yatıştırabilir. Reflü varlığında kullanılmamalıdır. 

Acı Biber

Ağrı kesici özelliği olan acı biberin tek başına ya da ılık su ve bal ile karıştırılarak içilmesi, boğaz ağrısını ve öksürüğün şiddetini hafifletebilir. Ancak ağızda açık yara ve reflü varsa acı biber tüketilmesi önerilmez.

Bitki çayları ve diğer bitkisel ilaçlar, medikal ilaçlarla birlikte alınmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Öksürük

Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminde oluşan bazı değişimler anne adayının daha kolay hastalanmasına yol açabilir. Bu dönemde başlayan boğaz ağrısı ve öksürük gibi yakınmaların doğru şekilde tanısının koyulması ve tedavi edilebilmesi için mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bitkisel içerikli ilaçlar kullanılacaksa bu durum mutlaka hekime danışılmalıdır. Gebelik döneminde bu tip yakınmalardan korunmak adına bol sıvı tüketimi, istirahat ve gerektiğinde vitamin desteği alınması önerilebilir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı ve Öksürük

Çocuklarda oluşan boğaz ağrısı ve öksürük çoğunlukla virüs kaynaklı olsa da zaman zaman bakteriyel de olabilir. Virütik rahatsızlıklarda tedaviye dönük ilaç kullanılması gerekmeyebilir. Beta gibi dönemsel olarak yaygınlaşan bakteriyel enfeksiyonların uygun antibiyotikle tedavi edilmesi çok önemlidir. Boğaz ağrısına eşlik eden ve 3 gündür düşmeyen ateş, boyunda ve boğaz bölgesinde şişlik, hırıltı, nefes darlığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırık gibi eşlik eden belirtiler varsa mutlaka doktora giderek muayene olunması gerekir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası