motor ruhsatı çıkarma / 0 Km motor için Ruhsat ve Plaka çıkarma işlemleri ?

Motor Ruhsatı Çıkarma

motor ruhsatı çıkarma

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapılmalı?

araç ruhsatı kaybolursa ne yapmalı

Araç ruhsatı ve ehliyet, trafik çevirmelerinde trafik polislerinin ilk sorduğu ve pek çok kez trafik cezası kesilmesine neden olan iki önemli belgedir. Uzun veya kısa bütün yolculuklarda bu evrakların araçta ve sürücünün üzerinde bulunması gerekir. Özellikle ruhsatın kaybolması, sürücünün araçla ilgili bazı işlemleri yapamamasına neden olabilir veya durum, polislerin ceza yazmasıyla da sonuçlanabilir. Peki, araç ruhsatı kaybolursa ne olur? Yazımızı okuyarak araç ruhsatı kaybolduğunda ne yapman gerektiğini öğrenebilir ve sorunu hızlıca çözebilirsin.

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Nerelere Başvurulmalıdır?

Ruhsat kaybolduğunda ilk yapman gereken araç ruhsatını kaybettiğini veya ruhsatın çalındığını en yakın il veya ilçe emniyet müdürlüğüne giderek bildirmek olacaktır. Yani ruhsatın artık senin sorumluluğunda olmadığını kanıtlayabilmek için durumu ilgili birimlere aktarmalısın. Gazeteye araç ruhsatını kaybettiğine dair ilan vererek de ruhsatın kötü amaçla kullanılması durumunda sana avantaj sağlar ve kayıp ruhsatına çalıntı araç işlenme ihtimalinin de önüne geçmiş olursun. 

Ruhsat başkasının eline geçerse bildirimi geciktirmek, ruhsatın başka amaçlarla kullanılma riskini artırır. Bu da senin sorumluluğunda olan ruhsatla yapılan işlemlerin olumsuz sonuçlar doğurması anlamına gelir. Bu nedenle aracını kaybettiğini erkenden bildirmen hukuki açıdan da önemlidir. Gerekli yerlere bildirim yaptıktan sonra araç ruhsatını yeniden çıkartma aşamasına geçebilirsin. 

Ruhsat Kaybetme Cezası Ne Kadardır?

Ruhsatsız araç kullanmanın cezası  yılı itibariyle  TL’dir.

Kayıp Ruhsat Nasıl Çıkarılır, Nereden  Alınır?

Araç ruhsatın kaybolduğunda en kısa sürede notere başvurman gerekir. Önceden İl Emniyet Müdürlükleri'nden randevu alınarak yapılan tescil işlemleri artık her semtte bulunan noterlerden hızlıca tamamlanabilmektedir. Noter, Araç Tescil Sistemi (ARTES) ile bütün ruhsat işlemlerini yürütmelidir.  emniyet birimine başvurmalısın. Noter beyanına dayanarak aracının kontrollerini yapar bu aşamada aracına ait vergi borcu, trafik cezasının olmaması ve araç muayene süresinin dolmamış olması işini kolaylaştırır. Araç muayene işleminin gerçekleşmemiş olması durumunda yetkili birim, öncelikle araç muayeneni yaptırmanı isteyecektir. E-devlet üzerinden kolayca aracına ilişkin borç veya trafik cezası olup olmadığını öğrenebilirsin. 

Trafik cezaları hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Ruhsat Çıkarmak İçin İçin Gerekli Belgeler

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra ruhsat çıkarmak gerekli evraklar:

  • Ruhsatın tekrar çıkarılması konusunda yetkili olan bir vekaletnameye,
  • Karakol tutanağına,
  • Motor ve genel muayene tespitine,
  • Trafik sigortası yapıldığını gösterir belgeye ihtiyacınız vardır.

Trafik sigortası yapıldığını gösteren belge ruhsatın yeniden çıkarılması için zorunludur. Eğer trafik sigortanı yaptırmadıysan hızlıca internetten en uygun trafik sigortası tekliflerini alabilirsin.

Araç Ruhsatının Önemi

Araç ruhsatında teknik bilgiler ve araç sahibinin kişisel bilgileri olmak üzere iki farklı başlık bulunur. Teknik bilgiler başlığı altında aracın markası, tipi, rengi, modeli, motoru, muayene numarası ve koltuk sayısı gibi bilgiler vardır. Kişisel bilgilerde ise sürücünün T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve adres bilgileri yer alır. Aynı zamanda ruhsat seri numarası da adres bilgileri bölümünde yer alır.

Zaman zaman aniden gerçekleşen yolculuklarda araç ruhsatını evde unutabilir veya telaşlı bir anda ruhsat kaybedebilirsin. Araç ruhsatını kaybeden, çaldıran veya unutan araç sahipleri ise cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Kaybolma veya çalınma riski olan araç ruhsatı için yapabileceklerini öğrenme, hukuki yaptırımlardan ve kötü niyetli kişilerden kendini korumana yardımcı olacaktır.

Ruhsat Yenileme İşlemleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Araç ruhsatını yenileme sebebine göre temelde aynı işlem yapılıyor olsa da değişimi gerektiren her durumda farklı bir yol izlenir. Peki ruhsat yenileme nasıl yapılır?

Araç Ruhsatı Hangi Sebeplerle Yenilenir?

Aracınızın trafik tescil belgesi, diğer adıyla araç ruhsatının değişmesi için bazı durumların ortaya çıkması gerekir. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Aracın taşıt kredisi ya da nakit fark etmeksizin satış işlemiyle devredilmesi,
  • Araç ruhsatının kaybolması ya da zarar görmesi,
  • Araca baskı ya da logo kaplama uygulanması,
  • Araçta boya ve donanım değişikliği yapılması,
  • Araçta LPG dönüşümü yapılması

Araç Devri Sebebi İle Ruhsat Yenilenmesi Nasıl Yapılır?

Aracınızın kimliği niteliğindeki ruhsatınız artık bir sayfa olarak teslim ediliyor. Aracınızın tesciline dair nüsha yine veriliyor, fakat muayene bilgilerinizin bulunduğu trafik belgesi artık verilmiyor. Araç devri için bütün işlemler noterlerde yapılıyor. Devir işlemleriniz tamamlanır tamamlanmaz yeni ruhsatınızı da teslim almanız mümkün. Başka bir işlem yapmanıza, Trafik Tescil şubesine gitmenize gerek kalmıyor.

Araç Ruhsatının Kaybolması ve Araç Ruhsatının Hasar Görmesi Durumunda Yenileme Nasıl Yapılır?

Araç ruhsatının kaybolması birçok kişinin yaşayabileceği durumlar arasında. Bu gibi durumlardan kaçınmak için tedbirli hareket etmekte fayda var. Yani, araç ruhsatınız yanınızda olmadan kesinlikle trafiğe çıkmamalısınız. Aksi takdirde cezai yaptırım uygulanabilir. Araç ruhsatınız hasar gördüyse okunur durumdaki ruhsatınızın değişimi için direkt olarak size en yakın notere başvurabilirsiniz.

Araç ruhsatınız kaybolduysa da şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak en yakın karakola giderek araç ruhsatınızın kaybolması ya da çalınması durumunu bildirin ve bu durumun yazıldığı ruhsat yenileme dilekçesini alın.
  • Gazeteye kayıp ilanı verin.
  • Trafik tescil bürosuna gidip aracınızın tescili ile ilgili bilgileri alın.
  • Size verilecek olan bu belge ile notere gidip ruhsat yenileme işleminizi yapın.

LPG Dönüşümü Halinde Ruhsat Yenilenmesi Nasıl Yapılır?

Belirttiğimiz gibi, LPG dönüşümü yapılan araçların da ruhsatlarının yenilenmesi gerekir. Bu yeniliğin LPG dönüşümünü takiben en geç bir ay içinde yapılması şarttır.

LPG dönüşümü sonrası yapılacak işlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • LPG dönüşümüne ait proje, fatura ve diğer bütün belgeleri dönüşümü gerçekleştiren firmadan alın.
  • Sızdırmazlık raporu da artık dönüşüm yapan şirketler tarafından veriliyor.
  • TÜVTÜRK muayene istasyonuna tadilat muayenesine gidin.
  • Muayene istasyonuna gittiğiniz zaman aracınızı LPG dönüşümü sebebiyle muayeneye getirdiğinizi bildirin ve aracınızı muayeneye verin.
  • Bu randevu kapsamında, genel muayene, LPG – tadilat muayenesi ve egzoz muayenesi yapılır.
  • Muayene sonunda edindiğiniz bütün belgelerle en yakın noterden yeni ruhsatınızı alabilirsiniz.
Ruhsat Yenileme Nasıl Yapılır?

Araca Reklam ve Logo Kaplama Uygulanması Sonucu Ruhsat Yenileme Nasıl Yapılır?

Ticari amaçla kullanılan aracın üzerine reklam, logo veya benzeri bir kaplama yapıldıysa bunu da araç ruhsatınıza yansıtmanız gerekir. Bunun için:

  • Araç üzerine uygulanmak istenen tasarım, tasarımcı firma tarafından tasarlanır, boyut ve renk bilgileri de bulunacak şekilde bir kağıtta çıktısı alınır.
  • Çizim ve renk bilgilerinin bulunduğu çıktı ile ilgili belediyeye gidilip reklam vergisi ödenir.
  • Kaplama yaptırılmadan önce bir Tüvtürk Muayene İstasyonu’ndan kaplamanın uygunluğu hakkında bilgi alınır.
  • Kaplama uygun bulunursa çizimi yaptırılan firmaya kaplama işlemi yaptırılır.
  • Sonrasında, kaplamaya ait tasarım, reklam vergisinin dekontu ve diğer evraklarla TÜVTÜRK muayene istasyonuna gidilerek ücretsiz olan tespit muayenesi işlemi yaptırılır.
  • Bu muayene sonucunda verilen Ek-1 belgesi ile en yakın notere giderek üzerinde “Araç Reklam Logoludur” ibaresi yer alan yeni ruhsatınızı alabilirsiniz.

Boya Rengi Değiştirilen Aracın Ruhsatının Yenilenmesi Nasıl Yapılır?

Araç renginizi değiştirdiyseniz, bu değişimi muhakkak araç ruhsatınıza da işletmeniz gerekir. Araç renk değişimi işlemi sonucunda izlenmesi gereken adımları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • İlk olarak aracınızı dilediğiniz renge boyatın.
  • Aracınızı boyattığınız yerden araç plakası, adınız, soyadınız ve T.C. kimlik numaranız, aracın modeli, aracın hangi renkten hangi renge boyandığı bilgilerinin bulunduğu, aracınızın boyama işlemi bedeline dair faturayı alın.
  • Tüvtürk Muayene İstasyonu’ndan randevunuzu alın. Önceki yıllarda yalnızca tespit muayenesi yapılırken artık Genel Muayene ve Egzoz Muayenesi de yapılıyor.
  • Muayene neticenizi ve Ek-1 belgenizi de alarak en yakın notere gidin. Aracınızın güncel renginin yazılı olduğu yeni ruhsatınızı alın.
  • Araç tadilatı ile ilgili diğer işlemlerde de hemen hemen aynı adımlar izlenir.

Ruhsat Yenileme İşlemi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ruhsat yenileme işlemi yaparken, doğru bir prosedür izlediğinizden emin olmalısınız. Çünkü ruhsat değişimi gerektiren asıl sebep ne ise süreç ona göre işler. Yenileme öncesi gerekli işlemleri tamamlamazsanız, yeni ruhsatınızı almanız mümkün olmaz. Dolayısıyla süreç hakkında net bilgiler alıp ona göre hareket etmelisiniz.

İşlem yapmaya gitmeden önce ruhsat yenileme için gerekli belgelerin tamamını temin etmelisiniz. İşlem öncesi belgelerde eksik olup olmadığını tekrar kontrol etmelisiniz. Eksiksiz ve doğru evraklarla işlem yapmalısınız. İşlem tamamlandıktan sonra aldığınız yeni ruhsatı da detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Ruhsat üzerindeki tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğunu teyit etmelisiniz.

Ruhsat Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Ruhsat yenileme süresinin daha kısa sürmesi, yoğunluğun yüksek olduğu ilçelerde noter sırası beklememek ve verimli bir hizmet alabilmek için notere gitmeden önce ruhsat yenileme randevusu almanızı öneririz.

TNB E-Başvuru sisteminde işlem yapabilmek için ilk olarak sisteme üye olmanız gerekir. Üyelik ücretsizdir. Bulunduğunuz yere en yakın notere giderek üye olabilirsiniz. E-Başvuru sistemi ile aşağıdaki şekillerde randevu alabilirsiniz.

Başvuru yaptığınızda sistem size “Başvuru Numarası” verecektir. Bu numara başvuru yaptığınızda belirttiğiniz e-posta adresine yollanır. Bu yüzden başvuru esnasında beyan ettiğiniz e-posta adresinin güncel ve sürekli kullandığınız bir adres olmasına özen gösterin.

Ruhsat Yenileme İşlemi İçin İhtiyacınız Olan Belgeler Nelerdir?

NoRuhsat Yenileme İşlemi İçin İhtiyacınız Olan Belgeler
1Araç Sahiplik Belgesi (fatura ve satış belgesi)
2ÖTV Ödeme Belgesi (Kimler ÖTV ödemekle yükümlüdür?)
3Zorunlu Trafik Sigortası (Zorunlu trafik sigortası nedir? Nasıl seçilir?)
4Uygunluk Belgesi

Araç Ruhsat Yenileme Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Araç Ruhsat Yenileme Ücreti Hesaplaması
AçıklamaÜcret
Noter evrak bedeli,50TL
Noter ücreti54TL
Belge baskı bedeli22TL
ToplamTL

Kredi kullanarak araç sahibi olmak istiyorsanız, en avantajlı kredi tekliflerine HangiKredi üzerinden ulaşabilir ve bankaların faiz oranlarını karşılaştırabilirsiniz.

Ruhsat Başvurusu İçin Gereken Belgeler

Araç cinslerine göre başvuruda gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

Otomobil:

  • sahiplik belgesi (fatura, satış sözleşmesi vb.)
  • ÖTV belgesi
  • uygunluk belgesi
  • zorunlu trafik sigortası poliçesi
  • Taksi Otomobillerde Taksimetre Bilgileri (Tespit Tutanağı)

Minibüs/Kamyonet/Motosiklet:

  • sahiplik belgesi (fatura, satış sözleşmesi vb.)
  • ÖTV belgesi
  • uygunluk belgesi
  • zorunlu trafik sigortası poliçesi

Otobüs/Kamyon/Çekici:

  • sahiplik belgesi (fatura, satış sözleşmesi vb.)
  • ÖTV Belgesi
  • uygunluk belgesi
  • zorunlu trafik sigortası poliçesi
  • dijital takograf tespit tutanağı veya taahhütname

Araç satın alırken ne kadar vergi ödeyeceğinizi araç ÖTV ve KDV Hesaplama sayfamızdan öğrenin.

Araç Renk Değişimi Ruhsat İşlemleri

Mevcut aracın renginin komple değiştirilmesi ya da aracın kaplatılması durumlarında ruhsatın mutlaka değiştirilmesi gerekir. Bu işlem de noterde gerçekleştirilir. 

Ruhsatta renk değişikliği işlemi için gerekli belgeler:

  • renk değişikliğin yapıldığı yerden alınan fatura
  • araç sahibinin kimlik belgesi
  • araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş şoförler odasından alınan bir adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formu

Ekleneceği bir dilekçe ile herhangi bir trafik tescil kuruluşuna araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum veya kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin müracaat etmesi gerekmekte olup, renk değişikliği işlemlerinde aracın tespit muayenesinin yaptırılması zorunludur.

Araç Ruhsatı Yenileme

Araç ruhsatının kaybedilmesi veya araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması durumunda ruhsatın yenilenmesi gerekir. Ruhsat yenileme işlemi de noterler aracılığıyla gerçekleştirilir. 

Ruhsat yenileme için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  • araç sahiplik belgesi (fatura, satış belgesi)
  • uygunluk belgesi
  • ÖTV Ödeme belgesi
  • zorunlu trafik sigortası

Araç Ruhsat Sorgulama

Araç ruhsat sorgulama işlemi e-devlet üzerinden yapılabilir. funduszeue.info adresine girip “Adıma Tescilli Araç Sorgulama” sayfasına giderek kimlik bilgileriniz ile giriş yapıp sorgulama yapabilirsiniz. 

Kayıp Araç Ruhsatı

Ruhsatın kaybolması durumunda, ruhsatın kötü amaçlarla kullanılmasını önlemek ve ruhsatın sizin sorumluluğunuzda olmadığını göstermek için, il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek araç ruhsatınızı kaybettiğimize dair bilgilendirme yapmalısınız.  Bildirim, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde yapılmadır. Aksi durumda, yaşanacak olumsuzluklarda çeşitli mağduriyetler yaşamanız söz konusu olabilir.

Gerekli bildirimleri yaptıktan sonra yeni bir ruhsat çıkarmak için notere giderek işlemleri tamamlamalısınız.

Kayıp ruhsat işlemleri ile ilgili aracımın ruhsatı kaybolduğunda ne yapmalıyım yazımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Araç Ruhsat Örneği

Araç Ruhsat İşlemleri

Kaynak:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebet Genel Müdürlüğü Genel Tebliği Değerli Kağıtlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası