hamilelikte bacakta çatlak / Hamilelik çatlakları: Önlemek için 8 öneri ve 3 doğal yöntem

Hamilelikte Bacakta Çatlak

hamilelikte bacakta çatlak

Hamilelik &#;atlakları nasıl ge&#;er? Hamilelik &#;atlakları i&#;in evde uygulanabilecek 5 y&#;ntem

Vücutta oluşan çatlaklar kilo alımı kaynaklı cilt gerilmesinin ve vücuttaki kortizonun artmasının bir sonucudur. Kortizon, adrenal bezleriniz tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur . Bununla birlikte, bu hormonun çok fazla olması cildinizin esnekliğini kaybetmesine neden olabilir. Birçok kadın, hamilelik sırasında gelişmekte olan bebeğe yer açmak için ciltin gerilmesi sonucu çatlak geliştirebilir. Vücuttaki çatlaklar bazen hızla kilo aldığınızda veya kilo verdiğinizde ortaya çıkar. Gençlerde ise ergenlik dönemindeki ani bir büyüme hamlesi nedeniyle çatlak izleri görülebilir.

Kimler çatlak riski altındadır?

- Kadınlar

- Kafkas olmak (soluk tenli)

- Ailesinde çatlak izleri olması

- Hamile olmak

- Büyük bebek veya ikiz doğurma öyküsü olan

- Aşırı kilolu olmak

- Dramatik kilo kaybı veya kazancı olan

- Kortikosteroid ilaçlar kullanarak

Hamilelik çatlakları nasıl geçer Hamilelik çatlakları için evde uygulanabilecek 5 yöntem

Çatlaklar nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz, derinize bakarak ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek çatlak izi olup olmadığını söyleyebilir. Çatlak işaretlerinizin ciddi bir hastalık nedeniyle olabileceğinden şüpheleniyorlarsa, kan, idrar veya görüntüleme testleri isteyebilirler.

Çatlakları yok etmek için neler yapılmalı?

Çatlak izlerini ortadan kaldıracak birçok ürün ve prosedür vardır, ancak şu ana kadar etkili olduğu kanıtlanmış herhangi bir ürün yoktur. Cildinizi nemlendirmek , çatlakların kaşınmasını hafifletmeye yardımcı olabilir . Losyonunu çatlaklarınıza uygulamak, normal cildinizle çatlaklarınız arasındaki renk farkını en aza indirmenin geçici bir yoludur. Lazer tedavileri de çatlakları iyileştirmede etkili bir yöntemdir.

Çatlak izlerini nasıl önleyebilirim?

Düzenli olarak losyon ve krem ​​kullanıyor olsanız bile, çatlakları tamamen önlemenin bir yolu yoktur. Ancak, iyi beslenerek ve düzenli olarak egzersiz yaparak kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutmak, ani kilo alımı veya kaybından kaynaklanan gerilme izlerini önlemeye yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında sizin ve bebeğinizin kilosu sağlıklı olsa da, doktorunuza hamilelikte ne kadar kilo almanın sizin için uygun olabileceğini mutlaka sorun.

Hamilelik çatlakları nasıl geçer Hamilelik çatlakları için evde uygulanabilecek 5 yöntem

Hamilelik çatlakları için evde uygulanabilecek 5 yöntem

1. A vitamini

A vitamini retinoid olarak adlandırılır. Retinoidler cildin daha pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Kozmetik kremlerin çoğunda kullanılır. Basitçe topikal bir A vitamini ekstresi kullanmak cildinizin sağlığına ve genel görünümüne katkıda bulunabilir. Havuç ve tatlı patates gibi bazı yiyecekler açısından zengin bir diyet , A vitamini seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir.

2. Şeker

Cildi şekerle ovmak çatlağın olduğu bölgeyi temizler. Bunu yapmak için: Bir bardak şekeri badem yağı veya hindistancevizi yağı ile az bir miktarda karıştırın.

Biraz limon suyu ekleyin. Karışımı, vücudunuzda çatlama izlerinin olduğu kısımda ovalayın. Karışımı dakika sürün. Duş alırken ve haftada birkaç kez tekrarlayın.

3. Aloe vera

Aloe vera için bir çatlak kürü olarak kullanılabilir. Saf aloe vera hem doğal bir iyileştirici madde hem de iyi bir cilt yumuşatıcısıdır. Bu, hamilelik çatlakları için denemek için ideal bir ev kürüdür.

Bitkiden alabileceğiniz saf aloe verayı her gün duştan sonra çatlaklarınıza uygulayın.

4. Hyaluronik asit

Kolajen, cildinizdeki şeklini korumasını ve sağlıklı görünmesini sağlayan proteindir. Yaşlandıkça, kollajen yüzümüzde ve bedenlerimizde azalır. Hiyaluronik asit kolajen üretimini uyarılabilir. Cilt bakımı düzenine serumlar ve kremler ciltteki Hyalüronik Asidin doğal sentezini uyarır ve azalmış seviyelerin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Araştırmalar, Hyalüronik Asidin topikal uygulaması sonrasında cildi daha nemli hale getirdiğini gösteriyor.

5. Hindistan cevizi yağı

Çatlak izleri ile cildin zarar gören bölgeleri hindistan cevizi yağı ile cilt görünümünü hızla iyileştirmeye yardımcı olabilir. Her gün çatlaklarınıza hindistancevizi yağı sürmek kırmızı görünümlerini azaltır. Hindistan cevizine alerjiniz yoksa, bu yağ güvenli bir yöntem olarak kabul ediliyor.

Doğum Çatlakları Nasıl Geçer?

Daha önce hayatında hiç cilt sorunu yaşamamış insanların bile hamilelikte başına gelen doğum çatlakları, birçok insan tarafından önlenemez ya da tedavi edilemez bir sorun olarak görülmektedir. Ancak bu yaygın inanışın aksine, uygulayabileceğiniz birkaç küçük yöntem ile hem çatlak oluşumunu engelleyebilir hem de var olan doğum çatlaklarınız beyazlamadan önce küçülmelerini sağlayabilirsiniz. Peki, çatlaklar neden oluşur ve hamilelikte çatlakları engellemek için neler yapılabilir? Öncelikle belirtmek isteriz ki hamilelikte çatlak oluşumu çok doğal bir durumdur ve siz her halinizle güzelsiniz; ancak yine de çatlaklarınızdan kurtulmak istiyorsanız, doğum çatlakları hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelikte Çatlaklar Neden Olur?

Hamilelik döneminde, genellikle kol içleri, kalça, bel, göğüs ve bacak içlerinde meydana gelen kırmızı ve mor renkteki çatlakların başlıca oluşma nedenleri şöyle açıklanabilir:

  • İnsan cildi oldukça esnek olmasına rağmen hamilelikteki hızlı kilo alımı ve ödem, dermis tabakasının aşırı gerilmesine sebep olmaktadır.
  • Göğüslerde ise süt birikmesi ile oluşan ani büyüme aynı gerilmeye neden olmaktadır.
  • Bu sebeple, cilt alt dokusunda yırtılmalar meydana gelmekte ve bu yırtılmalar cilt yüzeyinde kendini kırmızı/mor çizgiler şeklinde kendini göstermektedir.
  • Bir diğer yaygın neden ise hamilelik döneminde gerçekleşen ani hormonal değişimlerdir. Bu sebeple, kilo alımını ve ödemi kontrol altına alsanız dâhi çatlak sorunu yaşamamak için önlem almanız gerekebilir.

Hamilelik Çatlakları En Çok Kimlerde Görülür?

Hamilelik çatlakları hemen hemen herkeste olmasına rağmen, aşağıda sıralanan risk gruplarında oluşma ihtimali ve çatlak görünürlüğü daha fazladır.

Araştırmalar göstermektedir ki Asyalılarda hamilelik ya da başka nedenle çatlak oluşma ihtimali siyahilere kıyasla %90 oranında daha fazladır.

  • Genetik açıdan yatkın olanlar

Özellikle ergenlik döneminde ya da önceki hamileliklerinde çatlak sorunu yaşayan kadınlar, hamilelik sürecinde çatlak sorunu yaşamaya daha yatkındır.

Hamilelik çatlaklarını önlemenin en önemli kurallarından biri yeterli sıvı tüketmektir; bu sayede, cilt de nemli kalır ve çatlak oluşumu azalır.

  • Hamilelikte hızlı kilo alan ya da sağlıksız beslenen kadınlar

Gebelikte ideal kilo alımı ortalama kilo olarak bilinmektedir ve bu kiloların büyük kısmı hamileliğin son aylarında alınmalıdır. Ancak annenin hamile kalma kilosu ideal kilosunun altında ise, 16 kiloya kadar alım da normal karşılanmaktadır.

  • Hamile kalma kilosu, ideal kilosunun üstünde olanlar

doğum çatlakları

Hamilelik Çatlaklarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Daha önce hiç çatlak sorunu yaşamamış olsanız ya da düzenli spor yapıyor olsanız dahi hamilelik sırasında çatlaklarınız olabilir. Bu ihtimali en aza indirmek için, aşağıda sıralanan önlemleri alabilir ve hamilelik döneminizi olabildiği kadar az çatlakla atlatabilirsiniz.

  • Bol bol su için. Hamilelik döneminde içilmesi gereken su miktarı ortalama litre olarak belirlenmiştir. Ancak kendiniz için ideal olan rakamı bulmak için, mevcut kilonuzu 32 ile çarpmanız da yeterlidir. İdeal su tüketiminizi sağladığınız sürece cildinizi nemli tutabilir ve cildinizin esnekliğini arttırarak, çatlakları önleyebilirsiniz.
  • Cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Cildinizin nemini korumak için en iyi yöntem, yeterli su tüketimidir. Ancak nemlendirici kremler de bu konuda yardımcınız olabilir. Özellikle duştan sonra tüm cildinizi nemlendirmek, cilt kuruluklarının ve esneklik sorununun önüne geçmek için önemlidir. Ancak 20 haftadan itibaren kullanabileceğiniz bu kremleri seçerken, doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Hamilelikte kilo artışınıza dikkat edin. Hamilelikte almanız gereken ortalama kilo olarak belirlenmiştir ve bu kiloların büyük kısmı, haftadan sonra alınmalıdır. Ancak annenin hamile kalma kilosu, ideal kilosunun altındaysa 16 kiloya kadar artış da normal karşılanmaktadır. Eğer hamilelikte hızlı bir kilo artışı yaşıyorsanız, doktorunuzla iletişime geçebilir ve beslenme listesi talep edebilirsiniz. (Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek, her hafta almanız gereken kiloyu ve vücudunuzda gerçekleşecek değişikleri de takip edebilirsiniz.)
  • Düzenli spor yapın. Hamilelikte yapılan düzenli egzersiz, çatlak oluşumunu önlemenin yanı sıra vajinal deformasyonların önüne geçmek ve doğumu kolaylaştırmak için de oldukça faydalıdır. Düzenli kısa yürüyüşler, yoga ya da hamile pilatesi yapmanız dahi yeterli olacaktır.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Hamileliğiniz boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz, dermis tabakasının esnekliğini arttırarak çatlakları önlemenin yanı sıra kilo artışınızı kontrol altında tutmanızı ve süt üretiminizi arttırmanızı da sağlar.
  • Kafein ve asitli içecek tüketiminizi azaltın. Asitli ürünleri hiç içmemek ve kafein miktarını kontrol altında tutmak, birçok cilt sorununu önler ve hamilelikteki ödem sorununu da azaltır.
  • Düzenli masaj ile kan dolaşımınızı hızlandırın. Özellikle çatlak oluşumu gözlemlediğiniz bölgelerinize, E vitamini yönünden zengin olan yağlar yardımıyla masaj yapabilir ya da duş sırasında fırça ile kan dolaşımını arttırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Sağlık Bakanlığı e-Kütüphanesi Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme

Hamilelik Sonrası Çatlakları Tedavi Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Eğer hamileliğiniz sonrasında çatlaklarınız henüz beyaz/sedefimsi görüntüye bürünmemiş ve kırmızı/mor renkte ise, bazı basit yöntemlerle yüzeyle tedavi sağlayabilir ve çatlakların küçülmesini sağlayabilirsiniz. Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider? yazımıza göz atarak, hamilelik sonrasında karın bölgesindeki deformasyonları önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntemleri de öğrenebilirsiniz.

  • Su tüketiminizi arttırın. Hamilelikte olduğu kadar hamilelik sonrasında da çatlaklar mücadele etmek için yeterli miktarda sıvı tüketmeniz gerekmektedir.
  • Nemlendirici ve çatlak giderici kremlerden yardım alın. Hamilelik esnasında bu kremleri kullanmak için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir; ancak doğum sonrasında bu kremlerden rahatlıkla yardım alabilirsiniz. Sanılanın aksine, E vitamini ve gliserin açısından zengin olan bu ürünler cildinizi besleyerek çatlaklarınızın küçülmesini ve rahatsız olduğunuz görüntünün azalmasını sağlayabilir.
  • Doğal yağlardan yardım alın. Anne adayları, hamilelik esnasında bu yağlardan yardım almayı da tercih etmesine rağmen, biz hamilelik sırasında değil sonrasında kullanmanızı tavsiye ederiz; çünkü bu yağlardan herhangi birine göstereceğiniz alerjik reaksiyon gebeliğinizde sorunlara neden olabilir. Ancak doğum sonrasında, zeytinyağı, kakao yağı, hindistan cevizi yağı ya da badem yağı kullanabilir ve çatlaklarınıza masaj yapabilirsiniz.
  • Kan dolaşımınızı hızlandırın. Kan dolaşımını hızlandırmak, birçok cilt sorununda olduğu gibi hamilelik çatlaklarının tedavisinde de oldukça faydalıdır. Kan dolaşımınızı hızlandırmak için soğuk duş alabilir, duş sırasında vücudunuzu daireler çizerek fırçalayabilir ya da cildinize düzenli masaj yapabilirsiniz.
  • Düzenli spor yapmaya devam edin. Doğum sonrası koşturma nedeniyle spor yapmak birçok anneye hayal gibi görünse de 6. haftadan itibaren hafif yürüyüşler yapmaya başlayabilirsiniz. Pilates, yoga ya da vücut ağırlığı egzersizleri için ise 3. aya kadar beklemeniz tavsiye edilmektedir.

Bu yöntemler sayesinde, çatlaklarınızı olabildiği kadar azaltabilir ve rahatsız olduğunuz görüntüyü azaltabilirsiniz. Ancak, çatlaklar derinin altında oluştuğu için tamamen tedavi edilmesi doktor müdahalesi ile mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Bel ve kalçadaki çatlaklar tedavi edilebilir mi?

Evet. Evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile yüzeysel bir tedavi sağlanabilir ve çatlaklar küçülebilir. Ancak çatlaklar derinin altında oluştuğu için, tam anlamıyla tedavi doktor müdahalesi ile mümkündür.

Hamilelikte neden çatlak oluşur?

Hamilelik çatlaklarının en belirgin nedeni, ani hormonal değişimler ve kilo ya da ödem nedeniyle cildin gerilerek dermis tabakasının zarar görmesidir.

Hamilelik çatlakları nasıl geçer?

Hamilelik boyunca ve sonrasında yeterli su alımına dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve kan dolaşımını hızlandırmak, hamilelik çatlaklarını önlemenin ve tedavi etmenin başlıca yöntemleridir.

Çatlak kremleri işe yarar mı?

E vitamini ve gliserin açısından zengin olan çatlak kremleri, cildin beslenmesini ve çatlak görünümünün azalmasını sağlar. Ancak, çatlaklar cildin altında oluştuğu için tam anlamıyla tedavi ancak doktor müdahalesi ile mümkündür.

Hamilelikte çatlak ve lekelere ne iyi gelir? Çatlak kremleri işe yarıyor mu? Çatlak önleyen

Hamilelikte çatlak ve lekelere ne iyi gelir? Çatlak kremleri işe yarıyor mu? Çatlak önleyen

Hamilelikte çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilen ancak çoğu zaman genetik yatkınlıktan kaynaklanan çatlak lekeleri daha çok göbek, göğüs ve kalça bölgesinde görülür. Peki çatlak kremleri işe yarıyor mu? Hamilelikte çatlak oluşmaması için ne yapılmalı? Hamilelik çatlaklarına ne iyi gelir? Hamilelik çatlaklarına hangi yağ iyi gelir? Hamilelik çatlaklarına bitkisel formüller:

Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen fiziksel ve ruhsal değişiklikler genelde 9 ay boyunca devam eder. Ruhsal anlamda oldukça hassas, kırılgan ve narin olan anne adaylarında fiziksel olarak, belirli bölgelerinde büyüme, hormonlardan dolayı çatlaklar ve saç dökülmesi gibi sorunlar karşımıza çıkar. Anne adaylarında bu döneme özel görülen her değişim tatlıdır, ancak bazen alınan kilolardan dolayı vücut yapısı zorlanabilir. Hormonların etkisiyle değişime uğrayan vücut yapısında en yaygın görülen değişim çatlaklardır. Hamilelik döneminde bu tarz durumların yaşanacağını duyan anne adayları çeşitli kaynaklardan araştırarak çatlak oluşumunun önüne geçmeye çalışabilir. Önlem almayan bazı anne adayları çatlak sorunuyla karşılaşmaz. Peki, hamilelikte çatlaklar neden olur? Çatlak oluşmaması için ne yapmalı? Hamilelik ve doğum çatlakları için bilinen en iyi çatlak kremleri neler? İşte yanıtı

HAMİLELİK ÇATLAKLARI NEDEN OLUŞUR?

hamilelik çatlakları kalıcı mı?

hamilelik çatlakları kalıcı mı?

Özellikle de hamileliğin son dönemlerine doğru derinin gerilerek yırtılmasıyla oluşan çatlaklar, vücut üzerinde ilk pembe renkte karşımıza çıkar. Başlangıçta pembe olan bu renk ilerleyen zamanlarda mora ve beyaza döner. Hızlı değişen kilo durumu, doğum kontrol hapı, ergenlikteki hormon değişimleri, kortizonlu kremler çatlak yapabilir. Açık tenli kişiler, esmer tenlilere nazaran bu anlamda daha şanssızdır ve çatlağa eğiimlidir.

Hızlı bir şekilde ağırlığı değişen anne adayının elastik yapısı genişler ya da büzülür. Bu durumda çatlakların oluşumuna zemin hazırlar. Yapılan çalışmalardan kesin bir veri elde edilmese de çatlakta ana faktörün genetik yapıyla ilgisinin olduğu düşünülüyor. Sigara, aşırı şeker tüketimi ve güneş ışığı kolajen yapısını zedelediği bilinmektedir.

ÇATLAK KREMLERİ İŞE YARAR MI?

çatlak kremleri işe yarıyor mu?

çatlak kremleri işe yarıyor mu?

Çatlakları bitiren bir krem mevcut olmasa da derinin yağını ve elastikiyetini koruyarak çoğunlukla lokal kullanılan bazı ürünler çatlakların hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Yetersiz miktarda sıvı tüketimi ciltte kuruluğu ve bunun sonucunda çatlaklığı arttıracağı için su tüketimine önem verilmelidir.

HAMİLELİKTE ÇATLAK ÖNLEYİCİ KREMLERİN EVDE YAPILIŞI

hamilelik çatlakları nasıl geçer?

hamilelik çatlakları nasıl geçer?

Malzemeler:

1 fincan soğuk zeytinyağı, yarım fincan Aloe vera jeli, lavanta

Yapılışı: Yukarıda belirtilen miktarda malzemelerden aloe vera jeliyle zeytinyağını karıştırın. Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı lavanta ekleyin. Brenderdan geçirdikten sonra çatlak bölgelere sürün.(Güzellik uzmanı Suna Dumankaya'nın tarifinden)

Malzemeler:

Tatlı badem yağı ve limon suyu

Yapılışı:

Eşit miktardaki limon suyu ile tatlı badem yağını karıştırıp çatlak problemli bölgelere nazikçe sürün.  (Güzellik uzmanı Suna Dumankaya'nın tarifinden)

VÜCUTTAKİ LEKELER NASIL GEÇER? DOĞUM LEKELERİNE BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Hamilelik sürecinde görülen lekeler sadece yüz ve ellerde oluşmuyor. Vücudun çeşitli kısımlarında fark edilmeyen lekelerle cilt tonuna göre daha da belirginleşebiliyor. Hızlı kilo artış sebebiyle oluşan çatlaklar doğum sonrası zayıflamaya başlayınca daha çok göze geliyor. Hamilelik sürecinde düzenli bir şekilde doğal bakımlar uygulayarak cilt lekelerin daha seyrek görülmesine ve daha az şiddetli olmasını sağlamak sizin elinizde. 

Özellikle 6. aydan sonra kilo artışları başlayacaktır ve bu süreçte karın etrafında, kol ve bacaklarda çatlaklar görülebilir. 15 kilodan daha fazla kilo alanlar ya da normal kilo artışların daha çok üzerinde kilo alan anne adaylarında 2. ya da 3. aylarda bile çatlaklar oluşabilir. Peki doğum lekelerine iyi gelen bitkisel yağlar neler?

vücuttaki lekeler nasıl geçer

vücuttaki lekeler nasıl geçer

1. DOĞAL ZEYTİNYAĞI

Hamilelik sürecinde en çok işinize yarayacak olan yağların başında gelir. Cildin nemlenmesini sağlarken yağın içerisindeki E vitamini ile cildin yenilenmesini sağlar.

2. BUĞDAY YAĞI

Hem doğum lekeleri hem de cilt yenileyici özelliklere sahiptir. Cildinizi, saçlarınızı ve zayıflayan tırnaklarınızı güçlendirir.

3. İNCİR ÇEKİRDEK YAĞI

Özellikle doğum esnasında oluşan çatlakları gidermekte oldukça etkilidir. Gençleştirici özelliği olan incir cilt maskelerinde direkt etkisini gösterir. Ayrıca gözaltı morlukları ve siyah noktaların temizlenmesinde oldukça işe yarar.

4. BADEM YAĞI

Çatlakların oluşmaması ve cildin esnekliğini kaybetmemesi açısından kullanılan yağlardandır.

Saraçoğlu&#;ndan ıhlamurla etkili zayıflama yöntemi! Ihlamur çayı nasıl yapılır? Aç karna

İLİŞKİLİ HABER

Saraçoğlu'ndan ıhlamurla etkili zayıflama yöntemi! Ihlamur çayı nasıl yapılır? Aç karnaAnne karnındaki bebeğin hareketleri nasıl hızlandırılır?

İLİŞKİLİ HABER

Anne karnındaki bebeğin hareketleri nasıl hızlandırılır?Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Hamileyken karın gerginliğinde 4 sebep

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Hamileyken karın gerginliğinde 4 sebep

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası