felsefe faydacılık / Faydacılık Felsefe Alfa Yayıncılık John Stuart Mill - Kitapbulan

Felsefe Faydacılık

felsefe faydacılık

Düşünbil Portal

Görüş ayrılıklarının nasıl çözümleneceği konusu günümüzün önde gelen sorunlarındandır. Karşıt görüşleri bazı temel kurallar olmaksızın ele almak, tepeden inme kararlar alınmasına ve ön yargıların büyümesine neden olur.

Faydacılık, bu sorunun üstesinden gelmek üzerine bir girişimdir. Felsefi açıdan baktığımızda ise uzlaşma eğiliminden çok daha fazlasıdır. Fikirlerin ya da inançların faydasal açıdan farklılıklarını inceleyerek ulaşılacak doğruyu anlamanın karakteristik bir yoludur.

Bir asırdan biraz daha uzun bir zaman önce, William James doğrunun “işe yarayan” olduğunu belirtme cesaretini gösterip bu felsefeyi yaygınlaştırdı. Akranı -“faydacılığın babası”- Charles Sanders Pierce ise bu ifadeden hoşlanmadı fakat doğru tanımlamalarının “etkileri”ni değerlendirmekle başlamak gerektiğine katılıyordu: “Herhangi bir insanı mesken edinmemiş, ortalıkta başıboş dolaşan düşüncelerden ibaret ham fikirler üzerine düşünmekle değil de bunun yerine insanlar ve onlar arasındaki konuşmalarla başlamalıyız.”

Söz konusu olay görünürde çözülmesi çok zor olan (örneğin Birleşik Devletler’in ateşli silah olayları gibi) bir olay olduğunda faydacı, toplumun iyiliği ve özgürlük gibi kavramların anlamlarını incelemekten başlamaz. Onun yerine şunu sorar: Birleşik Devletler’de vatandaşların silah taşıma hakkını koruyan yasayı savunmanın pratik açıdan anlamı nedir? Ve silahlanmaya tamamen karşı gelmenin etkisi ne olur?

Aynı zamanda bolca gezmiş bir faydacı da olan Birleşik Devletler siyaset kuramcısı Charlene Haddock Seigfried, ’ların sonlarından beri feminist mücadelelerin ve insan hakları mücadelelerinin içinde yer alıyor. Bu hafta, faydacılığın başka bir önemli ismi olan John Dewey üzerine University College Dublin&#;de bir konuşma yapacak olan Prof. Seigfried, birçok insanın, pragmatizme felsefi bir düşünce olarak bakınca mantıklı bulduğuna fakat uygulamaya gelince geri durduklarına kanaat getiriyor. Neden? Ona göre, herkes ön yargılarına fazlaca bağlı olmaktan memnun olduğundan.

“Evet, ahlaki kesinliği ararız,” diyor Seigfried, “ama elde ettiğimiz şey ahlaki baskı olur.”

İnsanlar ön yargılı olmaya koşullu mu?

Charlene Haddock Seigfried: “Yaşayan her şey, başka eşi benzeri olmayan bir bakış açısı ile dünyayı algılar. Bu bakış açısı değişmez değildir, diğer insanlarla veya nesnelerle olan etkileşimler yoluyla zaman içinde gelişir. William James’e göre bu eğilimlerin, kişinin kendine veya diğerlerine olan etkisi negatifse, o zaman bunlar ön yargıdır. Faydalı olduklarında ya da toplumu daha iyiye yönelttiklerinde de nötr veya pozitiftirler.

“Tüm o bakış açıları ve değerler düşünüldüğünde; diğerlerini dinlemenin, kendimizden farklı olanla, önce keşfetmek sonra da karşılıklı olarak eleştiri yapmak için birleşmenin ve ortak faydalar için pek çok yönü birden değerlendirmenin gerekli olduğu görülür. Baskı ve şiddete karşı gelebilmeye dair umudumuz olacaksa eğer, bunu yapabilmemiz mecburidir.

“Diğerlerini bastırmak ve yönlendirmek kadar kendine abartılı şekilde değer vermek ve kendini soyutlamak da, toplumu oluşturmaya ve faydalı toplumsal etkileşimlerin olabilmesini mümkün kılan karşılıklı saygı bağlarını çözmeye yetecek kadar aşındırıcıdırlar.&#;

Ön yargı nasıl azaltılabilir ya da tamamen yok edilebilir?

“Bu, soruların en zoru. Vietnam dönemi yıllarımda büyük, gerçek bir toplumsal değişime dahil olmam sayesinde hissettiğim iyimserliği yitirebileceğimi hiç düşünmezdim. Öylesine çok sayıda ilkin bir parçası olmak heyecan vericiydi: İlk kadın eğitimleri sınıflarını oluşturmak; o zamanlar adı “Klasik Amerikan Felsefesi” olan topluluğu muhalif seslere rağmen başlatmak ve bu topluluğun seçkin erkeklerin ayrıcalıklı hayatlarına değen başlangıç hikayesini sorgulamak; ve Amerika’nın “özel oluşu” hikayesine karşı gelmek.

“Fakat şimdi tarihsel dönemlerin kalıcılığı çok daha kısa ve döngüsel. Uzun süredir iktidar ve hiyerarşik ayrıcalıklarla ilgili kuşkularım vardı ama şimdilerde bunlar zirvedeki yerlerini her an geri almaya hazırlar ve insan toplumunda kalıcı olarak yer edinmişler gibi görünüyor.

“Dışlanmış olanların yaşadıkları, her reformun tersine dönebileceğini öğretti bana. Özgürleşmeye götürecek değişiklikler, amaçlananın tersini de yapabilirler. Feministler kadın-erkek eşitliği veya hayatın sorumlulukları ve getirilerini adil şekilde paylaşmak adına yürüyüşler yapıyor olabilirler. Fakat “erkek düşmanı” oldukları iftirası, genç kadınları, düşünceyi benimsemelerine rağmen bu hareketle anılmaktan alıkoymaya yetiyor.

“Tarihsel değişim uzun uzadıya incelendiğinde, ön yargının teoride kesin olarak var olduğu görülüyor; fakat şimdi bütün çevremizde apaçık kendini gösteriyor ve günlük hayatlarımızı direkt olarak etkiliyor.

“Ön yargı yok edilemez fakat ne zaman ve nasıl olursa olsun önümüze çıktığında farkına varılıp karşı koyulabilir.”

Siyaset çevresinde uzlaşma kötü değerlendirilen bir kelime. Kişi nasıl “ilkeli uzlaşma”ya varabilir?

“Dediğim gibi, küçük bir grubun çıkarlarını korumak için diğerlerinin haklarının yok sayılması pahasına, önü açık görünen her reform alaya alma yöntemiyle küçültülebilir ve devamında yok edilebilir. Kasti olarak çarpıtmalar yapan yankı odaları yoluyla daha da güçlenen sosyal medya bunun için bir araç.

“Uzlaşma, mutlak doğruyu bildiklerini düşünüp buna inananların bakış açısından negatif bir eylem olarak değerlendirilir. Kişi haklı olunduğuna eminken, uzlaşma sadece iyi ve doğru olanı eksiltir.

“Bu da, hiç kimsenin her şeyi bilemeyeceğine ve hepimizin bilinebilecek ve hayal edilebilecek olan karşısında kendi bakış açılarımızla sınırlı olduğumuzun farkına varmamızı sağlayabilecek bir görüş. Yani kendi algılayışımızı artırmak ve sınırlarımızı azaltmak için diğerlerine gerçek anlamda ihtiyacımız var.

“O halde uzlaşma, hiç kimsenin tüm doğrulara ve iyilere vakıf olmadığının farkına varmanın bir yoludur. Jane Addams’ın dediği gibi, bugün karşılaştığımız pek çok mesele üzerinde diğerleriyle eşit şekilde ve birlikte çalışmak, çözümün tepeden inme olarak dikte edilmesinden çok daha yavaş ve aksak bir yol olsa da görece iyi ve tatmin edici sonuçlar vermesi daha olası.

“Ne yazık ki medyada pazarlama ve özel ilgilerle sunulan çözümler, modern hayatın çılgın şartlarında basit ve kolay olana duyulan istek yüzünden reddedilemez hale geliyor. Buna rağmen direnmeli ve işleme ihtimali daha yüksek makul çözümlere ulaşabilmek için zorluklara açık olmalıyız.

“Uzlaşmaların görünen sonuçları onun ilkelerinin belirleyicisidir. Bir işi veya kuruluşu desteklemek üzere ya da büyük çaplı etkilerini düşünmeksizin politik çıkar sağlamak amacıyla yapılan uzlaşma yanlıştır. Sonuçlardan etkilenecek olanların ya da onların yasal temsilcilerinin, tartışma yoluyla vardıkları uzlaşma ise işe yarayacak pek çok bakış açısına, ilgi ve değerlere ulaşmayı sağlar.

“Görünen sonuç adalet veya toplumsal iyilikse ve varılan uzlaşmalar tarafların farklılıklarını ve onlara ulaşmanın bedellerini yansıtıyorsa o zaman uzlaşma da adildir. John Dewey’in dediği gibi, iyi olan toplumdur. Bu da, ekolojik ve dinamik olarak birbirine bağlı ilişkiler toplamı olarak insan toplumunu ve ona dahil olanları anlamayı gerektirir.&#;

Birçok siyaset felsefecisi faydacılığa doğru kayarken bir yandan da daha iyisi gelene kadar onu beklemeye alma eğilimindeler. İnsanlar neden faydacılığı bir felsefi yaklaşım olarak kabul etmemekte diretiyorlar?

“Faydacılığı kabul etmemekte diretiyorlar çünkü yanılabileceğimizin, doğruya asla ulaşılmadığının, sadece yüzyıllar boyunca çoğu zaman ona doğru ilerlendiğinin ve tekrar değerlendirmelerle pek çok &#;iyi&#;nin keşfedilip sonra terk edildiğinin farkına varmamızı sağlıyor.

“Örneğin idam cezası, sıkıntılı bir meseleyi tatmin edici bir sonuca götürür. Fakat böylelikle suçun yanlış -tezgahlanma, yetersiz veya sahte delil ya da ön yargılı jürinin yetkisi yüzünden yanlış- olma ihtimalinin de üzerini örter. Bilgilerimizin zamanla değiştiğini inkar eder; bir dönemin veya rejimin iyiliğinin, diğerinin kötülüğü anlamına geldiğini ve ayrıcalıkları değerlendirmeyi ve yargımızdaki zayıflığı reddeder.

“Evrilmekte olduğumuzun ve yanılabilir varlıklar olduğumuzun farkına varmak istemeyiz. Nietzsche’nin deyimiyle &#;insanca, pek insanca&#; olduğumuzun.”

Söyleşi: Joe Humphreys ve Charlene Haddock Seigfried
Çeviren: Nisan Fazlıoğlu
Kaynak:The Irish Times 

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.

Jeremy Bentham’ın Faydacı Ahlakının Temelleri ve Ahlak Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi

Eğitim felsefesi, bir toplumun hayatı anlamlandırma, algılama ve değerlendirme anlayışına ne kadar uygunsa, eğitim uygulamaları da o kadar tutarlı ve etkili olacaktır. Bu bağlamda ahlak eğitiminin de esas alınan felsefenin de toplumun anlayışına uygun olması eğitimin verimini olumlu yönde etkileyecektir. Çalışmada faydacı ahlak teorisinin kurucusu Jeremy Bentham’ın ahlak temellendirmesi irdelenmiş farklı kültürlerde ve düşünsel paradigmalarda ahlak eğitiminde uygulanabilirliği konu edilmiştir. Makalenin temel sorusu, Bentham’ın bireysel haz üzerinden gerçekleştirdiği faydacılığın, toplumsal iyilik söz konusu olduğunda temel kurgusunun değişip değişmediği ve bu ikilem arasında ahlak eğitimine ne şekilde uygulanabileceği üzerine şekillenmiştir. Nitel yönteme dayandırılmış bu araştırma durum araştırması deseninde tasarlanmış, yorumlayıcı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Çalışma Bentham’ın siyasi, hukuki ve ekonomik görüşlerinden ziyade faydacı ahlak teorisiyle sınırlandırılmıştır. Araştırmada Bentham’ın ahlak teorisinin temellendirme, uygulama, hesaplama ve genelleme hususunda belli sorunlar içerdiği görülmüş ve din eğitimi uygulamalarında farklı bir öneri sunamadığına dikkat çekilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Etik, Ahlak Eğitimi, Faydacı Ahlak, Jeremy Bentham

The more the philosophy of education is compatible with the understanding, perception and evaluation of a society's life, the more consistent and effective the educational practices will be. In this context, the fact that the philosophy on which moral education is based is compatible with the understanding of the society will positively affect the efficiency of education. In the study, the moral justification of Jeremy Bentham, the founder of the utilitarian moral theory, was examined and its applicability in moral education in different cultures and intellectual paradigms was discussed. The main question of the article is whether the basic fiction of Bentham's utilitarianism, which he realizes through individual pleasure, has changed when it comes to social goodness, and how it can be applied to moral education in the midst of this dilemma. Based on the qualitative method, this research was designed in a case study design and was handled with an interpretive approach. The study is limited to utilitarian moral theory rather than Bentham's political, legal and economic views. In the study, it was observed that Bentham's moral theory contained certain problems in justification, application, calculation and generalization, and it was noted that he could not offer a different suggestion in religious education practices.

Keywords:

Ethics, Moral Education, Utilitarian Ethics, Jeremy Bentham,

Tam Metin

___

  • Akarsu, B. (). Ahlak Öğretileri. Remzi Kitapevi.
  • Akarsu, B. (). Mutluluk Ahlakı. Inkılap Yayınları.
  • Akdağ, B. (). Eğitim Felsefesinde İnsanı Görme Tarzı. Yaşadıkça Eğitim Dergisi, 90,
  • Akdemir, F. (). Bir Ahlak Öğretisi Olarak Faydacılık-Utilitarizm. Elis Yayınları.
  • Başdemir, H. Y. (). Liberalizmin Ahlaki Temelleri. Liberte Yayınları.
  • Başok Diş, S. (a). Bentham ve Mill’in Klasik Faydacılığı Bağlamında Mutluluk Problemi. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, 7,
  • Başok Diş, S. (b). Bentham ve Mill’in Klasik Faydacılığı Bağlamında Mutluluk Problemi. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, 7,
  • Bentham, J. (). Fragment on Government. İçinde J. Bowring (Ed.), The Works of Jeremy Bentham (C. 1). Russel&Russel Inc.
  • Bentham, J. (). Ahlak ve Yasama ilkelerine Giriş (A. Doğan, Çev.). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 57(4),
  • funduszeue.info
  • Bentham, J. (a). Ahlak ve Yasama İlkeleri (Ö. Saruhanoğlu & Uğur Kaşif Boyacı, Çev.). Litera Yayıncılık.
  • Bentham, J. (b). Yasamanın İlkeleri (B. Asal, Çev.). On İki Levha Yayıncılık.
  • Billington, R. (). Felsefeyi Yaşamak (A. Yılmaz, Çev.). Ayrıntı Yayınları.
  • Brunıus, T. (). Jeremy Bentham’ın Ahlaki. Arta Sociologica, 3(1).
  • Büyükhoca, K. (). Jeremy Bentham’ın Faydacı Ahlak Anlayışı Üzerine Bir Soruşturma [Yüksek Lisans Tezi]. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
  • Cevizci, A. (). Etiğe Giriş. Paradigma Yayınları.
  • Cevizci, A. (). Etik-Ahlak Felsefesi. Say Yayınları.
  • Chazan, B. (). Contemporary Approaches to Moral Education: Analyzing Alternative Theories,. Teachers College Press.
  • Elmalı, O. (). G.E. Moore’da Etik. Arı Sanat Yayınevi.
  • Epikuros, & Hayrullah Örs. (). Mektuplara ve Maksimler. Remzi Kitapevi.
  • Feldman, F. (). Etik Nedir? (Ferit Burak Aydar, Çev.). Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  • Fidan, N., & Erden, M. (). Eğitime Giriş. Feryal Matbaacılık.
  • Güngör, E. (). Değerler Psikolojisi Üzerine Araştırmalar. Ötüken Yayınevi.
  • Gürbüz, A. (). Hukuk Felsefesi Açısından Yararcılık Teorisinin Eleştirisi. Beta Yayınları.
  • Haz. (t.y.). İçinde TDK Sözlük. Geliş tarihi 27 Ekim , gönderen funduszeue.info
  • Hobbes, T. (). Leviathan (Semih Lim, Çev.). Yapı kredi Yayınları.
  • James, W. (). Faydacılık. Yeryüzü Yayınevi.
  • Kant, I. (). Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi (İonna Kuçuradi, Çev.). Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Kant, I. (). Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi (İ. Kuçuradi, Çev.). Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Kılıç, R. (). Ahlakın Dini Temeli. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Kılıç, R. (). Olgu ve Değer Problemi. Ankara üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 35(1).
  • Kohlberg, L. (). Education for Justice: A Modern Statement of the Platonic View. İçinde James M. Gustafson vd. (Ed.), Moral Education Five Lectures. Cambridge, Massachusetts: Harvard University.
  • Kymlicka, W. (). Siyaset Felsefesine Giriş (E. Kılıç, Çev.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Laertios, D. (). Ünlü filozofların yaşamları ve Öğretileri (Candan Şentuna, Çev.). Yapı kredi Yayınları.
  • MacIntyre, A. (). Ethik’in Kısa Tarihi (H. Hünler & S. Z. Hünler, Çev.).
  • Macit, M. H. (). Hazcı Yararcılık ve J. Bentham’ın Politika Felsefesi. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 19(1),
  • Marcuse, H. (). Olumsuzlamalar: Eleştirel Teori Denemeleri. İçinde Betül Tatlı (Çev.), Hedonizm Üzerine (s. ). Ayrıntı Yayınları.
  • Mill, J. S. (). Faydacılık (Gökhan Murteza, Çev.). Pinhan Yayınları.
  • Moore, G. E. (). Principia Etika. Prometheus Books.
  • Murgan, T. (). Understanding Utilitarianism. Acuman Publishing.
  • Nozick, R. (). Anarji Devlet ve Ütopya (Alişan Oktay, Çev.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Öztürk, E. (). Sosyal Bilimler Metodolojisinde Bir Yaklaşım Olarak Pragmatizm. Doğu Kitapevi.
  • Rawls, J. (). Lectures on the History of Moral Philosophy. Harvard University Press.
  • Russell, B. (). Batı Felsefesi Tarihi 3 (Muammer Sencer, Çev.). Say Yayınları.
  • Scarre, G. (). Utilitarisim. Routledge.
  • Scarre, G. (). The Problems of Philosophy: Utilitarianism. Routledge.
  • Stephen, L. (). The English Utilitarians (C. 1). Duckworth Press.
  • Şekerci, A. E. (Ed.). (). Jeremy Bentham. İçinde Doğu batıda düşüncenin serüveni;Yeniçağ Düşüncesi. İnsan Yayınları.
  • Tepe, H. (t.y.). Utilitarizm (Faydacı Ahlak) Nedir? Düşünce Platformu. Geliş tarihi 29 Ocak , gönderen Utilitarizm (Faydacı Ahlak) Nedir? - Prof. Dr. Harun TEPE
  • Türer, C. (). Pragmatizm’in Doğruluk Evi. Bilimname,
  • Türer, C., & Aydın, M. (). “Utilitarianısm” Ve “Pragmatısm”: Farklar, Ortak Noktalar. Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, 28,
  • Williams, B. (). Morality and Introduction to Etic. Cambridge University Press.

___

APA Koca, B. U. (). Jeremy Bentham’ın Faydacı Ahlakının Temelleri ve Ahlak Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi . İçtimaiyat , 6 (1) , . DOI: /ictimaiyat
 

PRAGMATİZM:: :: FAYDACILIK

 

 

“ Doğru ve yanlışın ölçüsü en çok sayıda insanın en yüksek mutluluğudur."

Jeremy Bentham

 

  

Bir şeyin iyi ya da kötü olmasının ölçüsü sadece fayda olabilir mi?

 

Bir eylemin doğru ya da yanlış olmasının ölçüsü sadece sağladığı yarar olabilir mi?

 

Bir davranışın ahlaki  ya da gayri-ahlaki olmasının ölçüsü sağladığı yarar olabilir mi?

 

O zaman şöyle mi diyeceğiz:

 

Haz (zevk) iyidir;  acı (üzüntü) kötüdür… Mutlu olmak istiyorsan seni üzen olaylardan ve eylemlerden kaç ve haz peşinde koş!

 

Nimetler varsa  orada bulun ; zahmetler ve külfetler var ise oradan kaç!

 

Hayat kısa! Hayat üzülmeye değmez!

 

Bir daha mı geleceğim bu dünyaya!

 

Böyle mi diyeceğiz!..

 

Davranışlarımız ve eylemlerimiz için bu faydacılık ya da yararcılığı temel ilke olarak kabul edebilir miyiz?

 

***

 

 

 

Buraya kadar özetlediğimiz düşünce felsefede Faydacılık (utilitarianism) ve Pragmatizm olarak adlandırılır.  Jeremy Bentham, James Mill ve  John Stuart Mill  faydacı felsefenin önce gelen savunucuları olarak adlandırılır…

 

 

Faydacılıkta  “yükümlülük insanın kendi çıkarıyla uyumlu olabilir, yeter ki en fazla sayıda insan için en büyük mutluluğa yol açsın.” düşüncesi hakimdir…

 

Pragmatizm  de faydacılık benzeri bir felsefedir.  Pragmatizm bir düşüncenin ya da eylemin  doğruluğunun ya da geçerliliğinin o düşüncenin ya da eylemin pratik sonucu ile ölçülebileceğini  savunur.  Eğer işlem ya da eylem “pratik”, “uygulanabilir” ve sonuç itibariyle “başarılı” ise doğrudur.  Pragmatizmde doğruluk ve insan eylemlerinin sonuçları, sağladığı başarı ve yararlarla değerlendirilir. Pragmatizm düşüncesinin öncüleri William James ve John Dewey’dir.

 

***

faydacılığa eleştiri::

Bentham ahlakı mı  yoksa Kant Ahlakı mı?

  

Ahlak, "nasıl mutlu olacağımızın değil mutluluğa nasıl layık olacağımızın bir doktrinidir" der Kant Bentham ise "en yüksek sayıda insana en yüksek yarar sağlayacak davranış ve eylemlerin ahlaki olduğunu" savunur ve insanın mutlu olabilmesi için acı ve üzüntülerden uzak kaçmasını ve haz ve zevklerine yoğunlaşmasını savunur

 

 

 

1.Eğer Jeremy Bentham'ın ifade ettiği faydacılık felsefesini esas alır ve benimsersek o zaman demokrasilerde “en az sayıda kalan” azınlık gruplarının haklarını ve özgürlüklerini ihlal etme tehlikesi ortaya çıkmış olur.


2.Günümüzde temsili demokrasilerde hakim olan “çoğunlukçuluk” ( majoritarianism) faydacı felsefenin bir yansımasıdır ve bu yaklaşım uygulamada  “çoğunluk hakimiyeti”ne ve hatta “çoğunluk despotizmi”ne yol açar.


funduszeue.info davranış ya da eylemin iyi (doğru) ya da kötü (yanlış) olduğunu en yüksek sayıda insana sağladığı yarar ilkesinden hareket ederek belirlemek bizi toplumda ahlaki çatışmalara sürükler Evrensel ahlak ilkeleri çoğunluğun değil, herkesin (mutabakatın) yararınadır.


funduszeue.infoılık felsefesi, toplumda bencilliği ve hazcılığı yaygınlaştırır.


funduszeue.infoılık felsefesi, kinikizm ve kirene ahlakına kaynak teşkil eder ve toplumda “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın”, “gölge etme başka ihsan istemem” türünden zihniyeti yaygınlaştırabilir. 

 ***

 

Kimse hüzün peşinde koşmaz ve elbette koşmamalıdır…

Ama insan kalbindeki merhamet ve vicdan duygularını da büsbütün hüzüne kapatmamalıdır..  Hüzün içimizde biraz da olsa var olmalıdır…

 

Acı ile haz ; zevk ile hüzün arasında bir denge kurmayan beden ve zihin sağlıklı olamaz…

Denge….

Denklik değil… Denge…

Tek başına hüzün belki mutsuzluktur ama tek başına haz mutluluk getirmez…

 

 

Cibi condimentum est fames
Açlık her yemeğin baharatıdır.

Marcus Tullius Cicero

"A sersemce gülen, gülmenin tadını tattın,

bir de ağlamanın tadını tat; çünkü ağlamak, şeker madenidir."

Mevlana

"Nerde akarsu varsa, orada yeşillik vardır.

Nerde akan gözyaşı varsa, oraya rahmet gelir."

 Mevlana

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası