arabanın önünü hesaplama / araba kullanmaya yeni başlayanlara tavsiyeler - Diğer Konu Dışı (#) - CHIP Forum

Arabanın Önünü Hesaplama

arabanın önünü hesaplama

Şehir içinde araba kullanırken güvenli takip mesafesi nasıl ayarlanır?

Mynet Otomotiv Tv

Mynet Otomotiv Tv

21 Ekim İZLENME

Güvenli takip mesafesi, öndeki aracın sert bir fren yaptığında ya da çarpması durumunda, bizim de ona çarpmadan durabilmemizi sağlayacak bir mesafeyi tanımlamaktadır. Sürüş sırasında öndeki aracın geçtiği noktadan 2 saniye sonra geçmeyi sağlayacak bir mesafedir. Hesaplaması çok basit bir yöntemdir. 4 basamaklı iki sayıyı peş peşe söylerseniz, bu 2 saniye demektir. Bu şekilde takip mesafesini ayarlayabilirsiniz. Hangi hızda olursanız olun, yeterli takip mesafesi 2 saniye yöntemi ile sağlanacaktır. 2 saniyenin üzerine ilave bir süre eklememiz gereken negatif durumlar vardır. Bunlardan ilki, yerin kaygan olduğu zamanlar (yağmur ve buz olduğu zamanlar) olmaktadır. Toplam saniyeye çıkabilecek kadar takip mesafesi gerekebilir. Onun dışında araçta yük varsa, sürücüde konsantrasyonu bozacak yorgunluk, uykusuzluk, hastalık hali gibi dezavantajlar varsa kesinlikle takip mesafesi 3 saniyeye çıkarılmalıdır. Yakın takip edildiğimizde ve arkadan bir baskı varsa, selektörle taciz ediliyorsak, bu tip durumda da mümkün olan en çabuk şekilde o araçtan kurtulmaya çalışmak gerekir. Yavaşlayarak sağ şeritte kalınmalı, o aracın geçmesine izin verilmelidir. Bu da sizin tehlikeden uzak kalmanızı sağlar.

Takip Mesafesi Nedir? Süresi Ne Kadardır?

takip mesafesi

Kara yolları sık sık kazaların yaşandığı yerlerdir. Kaza raporlarına göre sadece geçtiğimiz yılda Türkiye’de çok sayıda trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalardan bazıları yalnızca maddi hasarlı olurken bazıları ise daha ağır sonuçlara açmıştır. 

Trafik kazaları hem yolcu hem de sürücü kaynaklı olabilir. Yolcular; yaya geçidini kullanmamak, kırmızı ışıkta geçmek gibi hatalarla trafikte kazalara sebep olur. Sürücüler ise hız sınırını aşmak, dikkatsiz araç kullanmak, yayaya geçiş hakkı tanımamak gibi hatalar yaparlar. Ayrıca trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri de araç takip mesafesine uyulmamasıdır.

Takip Mesafesi Nedir?

Araç takip mesafesi, aynı şeritte arka arkaya ilerleyen iki aracın arasındaki mesafedir. Arkadan gelen aracın takip mesafesini aşması demek, öndeki aracın ani fren yapması durumunda iki aracın kaza yapma ihtimalinin artması demektir. Seyir halindeyken takip mesafesini korumak güvenliğin için önemlidir. Çünkü aracın ne kadar hızlı ilerliyorsa o kadar zor durur.

Ek olarak trafikte araç takip mesafesi kuralını ihlal etmek, trafik cezaları ile ilgili sistemlerden biri olan ceza puanı sisteminde 20 puan demektir. 1 yıl içinde puanı doldurduğun durumda ise ehliyetine el konulur. Eğer ceza puanı sistemini bilmiyor ve hangi trafik ihlalinin hangi ceza puanına karşılık geldiğini öğrenmek istiyorsan “ Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
Peki, trafikte takip mesafesi ne kadar olmalıdır?

Takip Mesafesi Ne Kadardır?

Takip mesafesi ne kadar olmalı sorusu araç kullanan kişilerin merak ettiği bir konudur. Çünkü trafikte takip mesafesinin kaç metre olduğunu bilmek, mesafe kaynaklı trafik kazalarını önlemek ve takip mesafesi ihlalinin yaşanmaması için önemlidir. Seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Örneğin km/ saat hızla ilerlediğini varsayalım. Bu şartlarda takip mesafen en az 50 metre olmalıdır. Eğer seyir halinde iken öndeki araç ile araç ile aranı başka bir araç girerse bu durumda o araçla da aranda 50 metre takip mesafesi olmasına özen göstermelisin. 

Araç Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

Takip mesafesi hesaplamak birçok sürücü için zor olabilir. Peki, takip mesafesi hangi sayma kuralı ile kontrol edilir? Böyle bir durumda “88 89” kuralı uygulayabilirsin. Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.

  • 70 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: Hızının 70 km/saat ise aracının alacağı yol 35 metre olur.
  • 80 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 80 km hızla giden sürücünün takip mesafesi 40 metredir. 
  • 90 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 90 km hızla giden bir aracın takip mesafesi 45 metredir. 
  • km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: km/saat hızla giden bir aracın önündeki aracı takip mesafesi 55 metredir.

Diğer Şartlarda Takip Mesafesi

Trafik yoğunluğu, yol ve hava durumu, zemin, aracın taşıdığı yük, aracın cinsi gibi etkenler takip mesafesini etkileyen diğer faktörlerdir. Bu nedenle takip mesafesini yalnızca aracın hızına göre hesaplamak doğru değildir.

  • Kuru Zeminde Asgari Araç Takip Mesafesi: Kuru zeminde önündeki araçla bırakman gereken araç takip mesafesi, binek araçlarda en az 2 saniye, minibüs ve kamyonetlerde 3 sn, ağır vasıtalarda iseK asgari 4 sn’dir. Kuru zeminde takip mesafesini aracının hızı, yük durumu, yol, hava ve trafiğin durumuna göre gerektiği takdirde en az 1 sn artırabilirsin. 
  • Kuru Havada Takip Mesafesi: Kuru havada takip mesafesi 2 saniye olmalıdır. Ancak kuru zeminde olduğu gibi kuru havada takip mesafesi de yağışlı havada ve araç ile yük taşınması durumlarında saniye çıkarılabilir.
  • Kırmızı Işıkta Takip Mesafesi: Kırmızı ışıkta iken öndeki araç ile aranda en az 1 metre mesafe olması gerekir aksi durumda olası bir kazada arkadan çarpan kişi suçlu sayılır.
  • Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Takip Mesafesi: Tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinin yerleşim birimleri dışındaki tüm karayollarında diğer araçla arasında en az 50 metre takip mesafesi olması gerekir. 
  • Hareketsizken: Trafikte duran bir aracın arkasındaysan burada takip mesafesinden pek söz edilemez, ancak dikkat etmen gereken nokta eğimli yollardır. Eğimli yollarda öndeki aracın kalkış sırasında yapacağı manevrayla geri kaçabileceğini göz önünde bulundurmalısın.
  • Yağışlı/Karlı Hava Takip Mesafesi: Kötü hava koşullarında takip mesafesi normale göre daha fazla tutulmalıdır; çünkü hem kaygan zemin, aracın durmasını zorlaştırabilir hem de görüş mesafesi düştüğü için öndeki aracın hareketleri anında fark edilemeyebilir. Soğuk havalarda araba camının buğulanması gibi durumlar da görüşü zorlaştırabilir. 
  • Normal şartlarda öndeki araçla aradaki mesafe 2 saniye olmalıyken bu şartlarda en az 3 saniye olmalıdır. Ayrıca kış lastikleri kötü hava şartlarında olmazsa olmaz araç ekipmanıdır. Trafikte ciddi bir kaza yaşamamak için kış lastiklerini düzenli olarak mevsiminde taktırman önemli.
  • Sıkışık Trafik: Sıkışık trafikte takip mesafen yine hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Başka şeritlerden araçlar yoğunluktan dolayı senin takip mesafeni işgal ederlerse Emniyet Genel Müdürlüğünü arayarak plakasını aldığın araç için hatalı şerit değiştirme şikayetinde bulunabilirsin.
  • Kötü Yol Koşulları: Özellikle bozuk ve taşlı yollarda fren mesafesi artacağı için bu yerlerde araç takip mesafesini normalden daha fazla ayarlamak doğru olacaktır.
  • Öndeki Aracın Şartları: Tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinden biri sen isen ya da önündeki araç tehlikeli madde taşıyan bir araçsa takip mesafesinin normalden daha fazla olması güvenlik için önemlidir. Ayrıca ağır yük taşıyan araçları takip ederken de takip mesafesi daha uzun tutmalısın.

Trafik kuralı ihlali denince akıllara en başta yüksek hız, dikkatsizlik gibi konular gelse de aslında takip mesafesine uymamak güvenli sürüşü tehdit eden ihlallerin başında yer alır. Bu nedenle diğer trafik kurallarına olduğu gibi bu kurala da mutlak bir dikkatle uymak hem senin için hem de trafikteki diğer araçlar ve yayalar için çok önemli. Trafikte yaşanabilecek olası kazalara karşı önlem almak da bir o kadar onemli bir konudur. Olası risklere karşı kendini güvence altına almak için funduszeue.info web sitesi üzerinden veya çağrı merkezimizi arayarak trafik sigortası teklifi ve kasko teklifi alabilir, kendin için en avantajlı poliçeyi yaptırabilirsin. 

Araba Park Etme Teknikleri

Araba kullanma, hatta iyi araç kullanmayla ilgili daha önce Araba Kullanma Teknikleri yazımızda birkaç ipucu  ve taktik vermiştik. Araba kullanmayı yeni öğrenenler için en zor durumlardan biri de araba park etme konusudur. İyi araba kullanmak biraz pratik ve alıştırmayla mümkün iken iyi araç park etmek için pratiğin dışında bir miktar da matematik bilgisi gerekmektedir.

 

Yeteri kadar alıştırma, özveri ve özgüven ile istediğiniz seviyedeki araba kullanma ustalığına ulaşmanız mümkün. Hatta bir süre sonra arabanız sizin eliniz, kolunuz, bacağınız ya da kafanız gibi bir uzvunuza dönüşüyor ve düşünmeden araba kullanmaya başlıyorsunuz. O seviyede arabayı beyninizle ve komutlarınızla değil reflekslerinizle kullanmaya başlıyorsunuz. Yeteri kadar çalışıp alıştırma yaptığınızda ve araba park etme matematiğini oturttuğunuzda aynı şekilde usta bir şoför gibi araba kullanırcasına usta bir şoför gibi araba park etmeye de başlayacaksınız.

 

Yine de araba kullanımı ve yönetimini, biraz trafikte pişerek kolayca öğrenebilirken park etme konusunda biraz zorlanabilirsiniz. Bu zorlanmadan sizi kurtaracak birkaç yöntem, teknik ve ip ucuyla araba park etme konusunda size yardımcı olmaya çalışacağız.

 

Genellikle başka araçların bulunduğu alanda park etme durumu söz konusu olduğunda park etme konusunda acemi olan kişilerde stres ve panik belirtileri baş göstermekte. Araçlarının arasına park etme söz konusu ise iki farklı şekilde park etmeniz gerekebilir; yatay ve dikey. Yatay park etme dikeye oranla daha zor bir park etme yöntemidir. Biz kolay olan dikey park etme yöntemiyle başlayalım.

Görsel: funduszeue.info

Dikey Araba Park Etme

 

İki Araba Arasına Geri Geri Dikey Park Etme Yöntemi

Bu yöntemde aralarına gireceğiniz arabaların arasındaki mesafeye dikkat etmeniz gerekiyor. Herhangi bir hasara yol açmayacak ve arabanızdan rahatça çıkabilecek mesafeyi ayarlamanız gerekmekte. Sonrasında eğer park edeceğiniz yer aracınızın sağında ise park ettikten sonra aracınızın sağında kalacak aracı referans alarak park etmenizde fayda var. Sol tarafa park edecekseniz de aracınızın solunda kalacak aracı referans almalısınız. Biz sağınızda kalacak şekilde anlatmaya çalışacağız; aynı yöntemi sola park ederken de uygulayabilirsiniz. Aracınızın sağında kalacak dikey arabanın önüne ya da arkasına tam paralel şekilde ve arabalar arasında geniş bir açı kalacak şekilde arabanızı ayarlayın. Arabanızın arka tarafını sağınızda kalacak arabadan biraz geride kalmasına dikkat edin. Sonrasında ise direksiyon simidini tam sağa kırarak yavaş yavaş geriye doğru ilerleyin. Bu sırada aynalardan sol arka tarafına ve solunuzda kalacak arabaya dikkat etmelisiniz. Eğer solunuzda kalacak arabaya fazla yakın iseniz direksiyonunuzu tam sola çevirerek ileri vitese alın ve arabanızın sol arkasındaki açıyı açın. Yeterli açıyı bulana kadar ileri geri yapmaya devam edin. Arabanızı iki arabaya paralel şekilde getirerek geriye doğru ilerleyin ve arabaların önü veya arkasına denk gelecek şekilde arabanızı durdurup park edin.

 

Görsel: funduszeue.info

 

İki Araba Arasına Düz Park Etme Yöntemi

Bu yöntemde aracınızı sola park edecekseniz aracınızı park halindeki yönünde solda kalması gereken aracı referans almalısınız. Sağa park edecekseniz de park halindeyken sağınızda kalması gereken arabayı referans alabilirsiniz. Tekniği anlatırken sola park edecekmişsiniz gibi tarif edeceğiz; aynı yöntemi sağa park ederken de uygulayabilirsiniz. Aracınızı geniş bir açıyla solunuzda kalması gereken arabaya göre hizalayın. İki araç arasında bir aracın geçebileceği mesafe olmasına dikkat edin. Sonrasında araç direksiyonunuzu tam sola kırarak iki araç arasına paralel bir şekilde girecek şekilde harekete geçin. Eğer aracınızın sağı sağınızda kalacak arabaya fazla yakınsa direksiyonunuzu tam sağa kırarak geri vitese alın ve mesafeyi ayarlayıp tekrar girmeye çalışın. Paralel bir şekilde girdiğiniz araçların arasında yanınızdaki araçların önü veya arkasına denk gelecek şekilde arabanızı park edin.

 

Görsel: funduszeue.info

 

Yatay Araba Park Etme

-Paralel şekilde park etmek istediğiniz arabaların arasında aracınızı park etmek için uygun mesafe olup olmadığını hesaplayın. Park ederken ve çıkarken zorlanmayacağınız alan varsa park etme işlemine geçin.

 

-Önünüzde kalmasını istediğiniz park halindeki araba ile yan yana geldiğinizde iki araba arasında yarım metre mesafe kalacak şekilde arabanızı öndeki araca yanaştırın.

 

-Önünüzde kalmasını istediğiniz park halindeki arabanın tamponuyla sizin tamponunuzun aynı hizada olacak şekilde park edeceğiniz alanın önüne doğru ilerleyin.

 

-Bu konumdayken arabanızın direksiyonunu sol tarafa park edecekseniz tam sola, sağ tarafa park edecekseniz tam sağa kırın ve geri geri ilerleyin.

 

-Arkanızda kalacak arabanın plakasını sağa yanaşıyorsanız sağ yan aynada, sola yaşanıyorsanız sol yan aynada görene kadar devam edin. Plakayı gördüğünüzde 45 derecelik açıyı yakalamış olacaksınız. Bu aşamada durun. Direksiyonu çevirerek tekerlekleri düzleştirin ve manevra yapmadan bu şekilde geri geri gitmeye devam edin.

 

-Aracınızın ön kısmı önünüzde kalması gereken arabanın tamponu ile aynı hizaya gelince durun ve direksiyonunuzu tam terse (sağa park ediyorsanız sola, sola park ediyorsanız sağa) çevirerek geri geri gitmeye devam edin.

 

-Arkadaki aracın tamponunuza değmemesine dikkat ederek kaldırıma yanaşın. Eğer arkanızda araçla tamponunuz arasında yeterli mesafe yoksa ve arabanız düz durmuyorsa önünüzde kalan açık bir mesafe varsa sol tarafa park ediyorsanız direksiyonu tam sola kırarak ileri doğru aracınızı öne alın.

 

-Eğer aracınızın önü hala açıktaysa arkanızdaki araçla aranızdaki mesafeyi ayarlayarak direksiyonu tekrar tam sağa kırıp geri geri gidin.

Aracınızın önü ve arkası aralarına park ettiğiniz arabalar ile aynı hizaya geline direksiyonu çevirerek düz konuma getirin ve park edin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası