gömlek iliği nasıl açılır / İlik Açma Makinaları

Gömlek Iliği Nasıl Açılır

gömlek iliği nasıl açılır

Ne kadan da lakabını seven bir kız :D Ama bu logoyu çok seviyorum kendim tasarladım diye demiyorum çiçekli neyim çoh datlı bencesi acık gözümüz gönlümüz açılsın bu da dursun diyelim logonun yanındaki küçük ayrıntı gri manto ya gelelim. 

Evet yine gri ve yine manto. Bu kış griden başka bi kumaşla mülaki olamadık :D 





Hatay'dan arkadaşımla, ben Konya'dan o da Tee Zonguldaklardan gelip Eskişehir 'de buuluşupasdfgh :D
Gönüller bir olsun yollar mühim değil efendim .Normal şartlar altında provasız dikmiyorum prensip olarak.(Beceremiyorum değil prensip meselesi) Amma bu montun sahibi hatun kişi kendi ebatlarımda olunca kıramadım zaten rahat insan beğenmezsen ben giyerim karşiim dedim olur karşiim dedi anlaştık.
İşin aksi mezura da bulamadık.İp ile ölçerekten onu da cetvelle ölçerekten ölçü aldım :D

Kollarının bir miktar kısa olduğu haberi geldi onun dışında baya tutturmuşum :D


Ben yine bi gün gri mont dikiyorum hatırlarsanız
(--SEZON TRENDİ : GRİ MANTO / GREY COATS  vee

 --GRİ DEVAM SERİSİ : PELERİNLİ MONT DİKİMİ - KALIBI - ŞEMASI / SEWİNG OF CAPE COAT)


 uydurmaktan bir hal olunca sevgili Tuba GÜN'e başvurmuştum o da sağolsun bana çok cici kalıplar gönderdi .Siz de PDF formatında kalıp için kendisi ile mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz.




Mevzu bahis yukardaki kalıp olup 2012 ağuatos Burda'sına aittir.Kalıpla ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadım bol olmuş diyenler oldu lakin Oversize bir model olduğu göz önüne alınarak kalıp çıkarılmalıdır.Tarzı böyle hayatım :D

Bu arada oversize büyük beden demek. Boyfirend style yaanii :D (Ağzının ortasına kürekle vurmalık kız şivesi ) 

Bu oversize akımını bence Türkler bulmuştur. Sonuçta çok çocuklu bir milletiz.(dik) Abinin montunu geyiver yavrum. Ablanın eteğini gey gızım deye deye bu hale geldik .(Seddülbahir izledim ben.şivem egeli bu aralar)

Bi de büyük alalım seneye de giyer olayı var ki o ''seneye'' de yaklaşık 5 seneye tekabül eder bildiğin oversize girl olursun :D

Batılılar bizden gördü kesin :D bakın kanıtladım :P 

Tesettürün mihenk taşı da ordan geçmez mi zaten ? Oversize olun millet !

Şimdilik bu kadar moda geyiği yeter bence bi ara da minimalizme giricem  takipte kalın :D


Her zaman olduğu gibi tabii ki bu fotoğraf çekimim de macerasız geçmedi resmen yakında Marifetli Muallim'in fotoğraf maceraları bölümü açacağım :D

 Sevgili Konya'nın puslu ve sisli havası tüm fotoğraflarıma birer gölge gibi düşerek beni haykırmaya itekledi :

- Ahhh Akdeniz ! Sen ne büyük nimetsin yahu !.

Tatile geldiğimden beri memleketime bir kez daha aşık oldum.Özellikle ilk geldiğimde toprağı öpecektim yok arkadaş Anadolu havası onların olsun :D 

Gerçi bu Akdenizliler de soğuk görmemiş ben hava ne güzel dediğimde herkes titriyordu :D Soğuk görmeyen masum Akdenizli her rüzgarı kar sanıyor :D

Hele ki nem. O yazın şikayet ettiğimiz nem aslında büyük nimet . Her okul açıldığı vakitlerde odaya kaynar sularla buhar ortamı kurmaya çalışıyorum.Konya'nın kuruluğuna başım dayanmıyor nemm nemm diye geziniyorum ortalıkta :D 

Velhasılı kelam Akdenizliyi Anadoluya göndermişler ille de nem demiş ! :D


Bu fotoğraf da burda şöyle birr haberci olsun .Bir sonraki yazıda acayip kolay pratik kalem etek gelecek ;) 

Bişey daha var astarı keserken rahatlık pilisi denilen arka ortadaki ayrıntıyı unutmayın :) Astar kumaş katında iken 2 cm boşluk bırakıp sonra kalıbı yerleştirirseniz ''rahat'' edersiniz :)


Kalıbı hazır olan bir model dikince ben de bu sefer size makine ayağı olmadan nasıl ilik açılırmış onu anlatayım dedim :) Gerçekten böyle mi açılır bilmiyorum cidden. Şahsen ben böyle açıyorum :D

  • ilk fotoğraf: Ölçü - çizim işlerini halledin.


  • Gereksiz bir kumaşta ilik uygulanacak yer ile aynı kalınlıkta zigzag ayarı çalışın. Kısa ve sık olmalı.Bu kısım biraz uğraştırabilir ama genelde  en sık ayarda ve 2 genişliğine ayarlayınca denk geliyor.




  • Dönüşlerde iğnenin kumaşa batık olması hayrımıza bi durum :)


  • Bir kere daha köşeyi dönüp iliği tamamlıyoruz.


  • Son fotoğraf : Geldik en zevkli kısıma :) Dikiş sökücü kullanmaya bayılıyorum minicik çok tatlı bir dikiş yardımcısı yaa şapşiik :P  


düğmeleri kendi kumaşından bastırdım. İlikleri açınca arasında bi kaç tel ip kalıyor onları makasla temizlersek kullanması daha rahat olur .Son hali de bu şekilde . 

Allah cümlemize otomatik ilik açan ayaklı makineler nasip etsin inşallah diyor sevgilerimi yolluyorum bir dahaki yazıda görüşmek dileğiyle.


İliğin Tanımı, Çeşitleri ve Kullanıldığı Yerler

Çevresi elde veya makinede örülerek sağlamlaştırılmış küçük açıklıklara “ilik” denir. Karşılıklı kenarlara konulan ilik ve düğme kapanmayı sağlar. İlik, giyimlerin rahat giyilmesini sağladığı gibi süsleme olarak da kullanılır.

Giysiye ilik açabilmek için önce ilik yerini saptamak gerekir. Düğme, iliğin içinden geçirildiğinde giysinin görünümünü bozmamalıdır. Giysinin kullanışına ve kumaşına göre iliğin yatay veya dikey hazırlanacağı belirlenmelidir. Düğmenin ebatlarına göre ilik boyu tespit edilmelidir.

İlik açma çeşitleri dört ana başlık altında toplanabilir;

Örme İlikler

Dikiş iğnesi ve iplik yardımı ile kumaşı örerek hazırlanan iliklere “örme ilik” denir. Elde veya makinede örme ilik yapabilir. Elde ilik açarken bükümü az, yumuşak, kumaşın cinsine göre inceliği saptanmış iplikler kullanılmalıdır. Örme ilikler için ilik makineleri bulunmaktadır. İstenilen nitelikte ve daha hızlı bir şekilde bu makinelerde ilik açılmaktadır. Örme ilikler çift kat kumaşa açılır.

Örme ilik kendi içinde üç gruba ayrılır;orme ilik

  1. Tek taraflı biritli örme ilik: Enine açılır, giysilerin çoğunda kullanılır ve en kullanışlı olanıdır.
  2. İki taraflı biritli örme ilik: Boyuna açılır, patlı giyimlerde kullanılır.
  3. Paseli İlik: Enine açılır, erkek ceket ve pardesülerinde kullanılır.

Parçalı İlikler

Kumaş parçaları kullanılarak hazırlanan iliklere “parçalı ilik” denir. Giysi kumaşından hazırlanabileceği gibi, ana kumaşa uygun farklı kumaşlar kullanılarak da süsleme özelliği kazandırılabilir. Sık yıkanmayan (yünlü-ipekli) kumaşlara uygulanır. Parçalı ilik tek kat kumaşa açılır ve arkası giysinin duble payı ile temizlenir. Parçalı ilikte kullanılacak kumaş düz veya verev olabilir.

Parçalı ilik kendi içinde iki gruba ayrılır;parcali ilik

  1. Tek parçalı ilik
  2. İki parçalı ilik

Atkı İlikler

Kapanma payı az olduğunda iplik, biye veya kordonet kullanılarak hazırlanan iliklere “atkı ilik” denir. Giyside süsleme amaçlı da kullanılır. Daha çok abiye giyimlerde ve gelinliklerinde tercih edilir.

Atkı ilik kendi içinde üç gruba ayrılır;atki ilik

  1. Birit:
  2. Biye :
  3. Kordon :

Dikişten Açılan İlikler

Giysilerde model özelliğinden dolayı ilik, dikiş üzerine gelebilir. Dikiş üzerinde çeşitli işlemler yapılarak hazırlanan iliklere “dikişten açılan ilik” denir. Daha çok yağmurluklarda, kürklerde ve trikolarda kullanılır.

Açıklamacift parcali ilik

  • İlik çalışmalarını örnek parça üzerinde yapabilirsiniz.
  • Kumaş eni : 15 cm
  • Kumaş boyu: 30 cm

Kategori: KONFEKSIYONEtiketler: Atkı ilik nedir, Birit ilik nedir, İki taraflı biritli örme ilik nedir, İlik nedir, Örme ilik nedir, Parçalı ilik nedir, Paseli ilik nedir, Tek taraflı biritli örme ilik nedir

ÖĞREN ÇEKİRGE: DÜĞMELERİ GİZLEME SANATI

KİM KORKAR GÖMLEK DİKMEKTEN?

Oturduk mu evlerimizde #evdekal etiketiyle? 

Ne kadar sıklıkla geliyor korkularınız üstünüze üstünüze? 

#Covid19 semptomlarını aratmayan göğüs sıkışmaları yaşıyor musunuz her sosyal medya kullanımınızda?

E, tamam o zaman. Önce kendinize şöyle köpüklüsünden bir kahve yapın, sonra geçin dikiş masanızın başına. Önce gömleklerimizi biçelim, sonra ektiklerimizi ;)  O korkular üstünüze üstünüze gelmeye başladığında, kahvenizden veya çayınızdan bir yudum daha alın. Tüm korkularını whatsapp gruplarında kusan arkadaşlarınızı usulca bir kenara bırakın. Onları kenara attığınızı görmeyecekler nasıl olsa ;)

Hadi şimdi elinizde hangi dikiş dergisi varsa karıştırın bakalım. Rüzgarı yüzümüzde özgürce hissedeceğimiz zamanlarda giymek üzere bir gömlek seçin kendinize. Buldunuz mu? O zaman hemen modelin kalıbını çıkartmaya başlayın.

Hala kalıp çıkartmak karmaşık mı geliyor? O halde önce şu yazıyı bir okuyun bakalım. Belki bu sefer kolayca çözersiniz kalıp çıkartma işini: Öğren Çekirge: Dergiden Kalıp Çıkartma 

Kalıpları kumaşa aktarmayı biliyor musunuz? Bilmiyorsanız aşağıya yorum bırakın. Onun da püf noktalarını içeren bir yazı hazırlayayım size daha sonra.

gizli düğme, düğme iliği, dikiş adımları, kendin dik, bluz, dikişi, gömlek, kolay dikiş, evde dikiş, kendin yap

 
Ben bu gömleği Burda 02/2020 sayısındaki 110 no.lu modeli kullanarak diktim. Gömleğimin arz-ı endam ettiği yazı şurada: Noktaları Birleştirin

Bu modelde gizli düğme kapama payı verilmişti. Ancak ben sizin gömlek kalıbınızda bu parça yokmuş gibi yazacağım. Böylece aşağıda anlatacağım adımları her gömleğe / bluza uygulayabilirsiniz.


ÖĞREN ÇEKİRGE: GÖMLEĞE GİZLİ DÜĞME ŞERİDİ EKLEME

Dikiş dikmeyi ilk öğrendiğim zamanlarda, en zorlandığım şeylerden biri de düğme iliklerini düzgün dikebilmekti. Şu anda kullandığım dikiş makinası (PFAFF 140s Smarter) şahane bir ilik açma ayağına sahip. Ancak bazı düğmeler ona da olmuyor. Oturup elde açıyorum ilikleri. ! Hem iş çok uzuyor, hem de mis gibi diktiğim bluzun / gömleğin en göze çarpan yerinde yamuk yumuk dikişler görünüyor. Aşağıda anlatacağım adımları daha önceden bilmiş olsaydım keşke! 

Aslında çok basit bir işlem. Gömlek kalıplarında içe dönme payı olarak verilen şeride, önceden hazırlayıp ilik açtığınız başka bir şeridi ekleyeceksiniz. Şimdi Öğren Çekirge adımlarıyla anlatmaya geçebiliriz.

ADIM 1: DÜĞME PAYININ KALIBINI ÇIKARTMA

Aslında çoğunuz işi burada çözecek ve nasıl bunu daha önce akıl edemediğine şaşacak gibi geliyor. Bana öyle oldu en azından!

Ön parça kalıbını çıkartırken, kalan kağıt parçalarından ön parça pervazının uzunluğu kadar bir parça kesin. Bu şeridin eni ise kullanmak istediğiniz düğmeye göre değişir. Şeridin eni kullanacağınız düğme çapının iki katı kadar olmalı.
bluz dikiş kalıbı, gömlek dikiş kalıbı, dikiş kalıpları, kalıp çıkarma, bluz dik

ADIM 2: İLİK AÇMA


Şeridi boydan ikiye katlayıp, tek tarafını temiz dikişle (overlok dikişle) kapatın. Ardından bluz kalıbında işaretlenmiş yerlere veya arzu ettiğiniz aralık ve yerlere iliklerinizi dikmeye başlayın. 

Ön parçaya eklenmemiş bir şeridin üstünde çalışmak çok daha rahat oluyor, öyle değil mi? ;)
gizli düğme iliği şeridi, düğme pervazı, gizli düğme, ilik açma,


pfaff düğme ayağı



ADIM 3: İLİKLER FORA!
Bağımsız bir parçayla çalışmak öyle kolay ki, iliklerinizi bile bu aşamada rahatça açabilirsiniz. İlik açmayı bilmeyenleriniz, fotoğraflara bakarak ana fikri alacaktır diye tahmin ediyorum ;)
ilik nasıl açılır, ilik açma, düğme, ilik, dikiş öğren


Meraklı çekirgelere not: Bu kadar neşeli bir ilik açma aparatını nereden bulabilirim diye merak ediyorsanız, söyleyeyim: bulamazsınız! Ama sıkıcı renkli ilik açma aparatınızı benim yaptığım gibi neşeli bir bantla kaplayabilirsiniz ;)
ilik açma

ADIM 4: DÜĞME İLİĞİ ŞERİDİYLE ÖN PARÇAYI BİRLEŞTİRME
Gömlek / bluz kalıbının ön parça pervazını henüz katlamadan, düğme şeridinizi ön parçanın kenarıyla birleştirin. Düğme iliği şeridini ön parçanın ÖN YÜZÜNE gelecek şekilde dikmelisiniz. Ardından hooop diye içeri kıvıracağız. Hatta bu parça hazır kalıpta "Hooop diye İçeri Kıvırma Payı" olarak geçer. dikkatli okuyun. 


adım adım dikiş, öğren, en iyi dikiş blogları, en popüler, moda, tasarım, kendi kıyafetlerini kendin yap, yavaş moda, slow fashion



düğme patı nasıl dikilir, evde dikiş, kolay dikiş adımları, öğren çekirge


moda, tasarım, bluz dikişi, kendin dik, en çok okunan dikiş blogları


ADIM 5: HOOOP DİYE İÇERİ KIVIRMA
İki ucu birleştirdikten sonra ne yapıyoruz? Hooop diye içeri kıvırıyoruz. 
evde kal, dikiş öğren
Artık düğme şeridini de diktiğimiz ön parça pervazını kalıpta gösterildiği şekilde ikiye katlayarak sandviç kıvamına getirebiliriz. Bu dikiş adımıyla birlikte artık düğme iliği şeridimiz ön parçanın iç kısmında kalacak. 

Düğmeleri gizleme sanatının en önemli kısmını öğrenmiş bulunuyorsunuz sevgili Çekirgeler. !
kendin dik, en popüler dikiş blogları, en kolay dikiş öğrenme



ADIM 6: İKİNCİ ÖN PARÇAYI HAZIRLAMA
Kumaşınız ince ise, düğmeleri dikeceğiniz pervazı bir kat tela ile sağlamlaştırmanızda fayda olabilir. 
kolay dikiş, evde öğren, evde kal, dikiş, moda, tasarım, gömlek, bluz, sewing blog, tela ekleme

İşte  ! Bluz / Gömlek dikiminde belki de başınızı en çok ağrıtacak işlemi tamamlamış oluyoruz. Bundan sonrası su gibi geçecek. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere! Ama hemen sayfadan ayrılmadan şu notlarımı da dikkate alın lütfen:

1-Yorumlarınız . Özellikle de herkesin sanal ortamlarda sosyalleştiği şu günlerde, sizden gelen mesajları okumak şahane oluyor :)

2- Facebook sayfasını artık eskisi kadar etkin kullanmak gelmiyor içimden. Beni Instagram'dan bulup oradan bir selam edin ;) @irem.sunar

3- Bu günlerimizin de tadını çıkartın. Evde kalın, sevgiyle kalın! 


İLİK AÇMA-DÜĞME DİKME TEKNİKLERİ

 

3.1. İliğin Tanımı, Çeşitleri ve Kullanıldığı Yerler 

Çevresi elde veya makinede örülerek sağlamlaştırılmış küçük açıklıklara “ilik” denir. 

Karşılıklı kenarlara konulan ilik ve düğme kapanmayı sağlar. İlik, giyimlerin rahat 

giyilmesini sağladığı gibi süsleme olarak da kullanılır. 

Giysiye ilik açabilmek için önce ilik yerini saptamak gerekir. Düğme, iliğin içinden 

geçirildiğinde giysinin görünümünü bozmamalıdır. Giysinin kullanışına ve kumaşına göre 

iliğin yatay veya dikey hazırlanacağı belirlenmelidir. Düğmenin ebatlarına göre ilik boyu 

tespit edilmelidir. 

İlik açma çeşitleri dört ana başlık altında toplanabilir; 

3.1.1. Örme İlikler 

Dikiş iğnesi ve iplik yardımı ile kumaşı örerek hazırlanan iliklere “örme ilik” denir. 

Elde veya makinede örme ilik yapabilir. Elde ilik açarken bükümü az, yumuşak, kumaşın 

cinsine göre inceliği saptanmış iplikler kullanılmalıdır. Örme ilikler için ilik makineleri 

bulunmaktadır. İstenilen nitelikte ve daha hızlı bir şekilde bu makinelerde ilik açılmaktadır. 

Örme ilikler çift kat kumaşa açılır. 

Örme ilik kendi içinde üç gruba ayrılır; 

ÖĞRENME FAALİYETİ–3

AMAÇ 

ARAŞTIRMA 45

¾ Tek taraflı biritli örme ilik: Enine açılır, giysilerin çoğunda kullanılır ve en 

kullanışlı olanıdır. 

¾ İki taraflı biritli örme ilik: Boyuna açılır, patlı giyimlerde kullanılır. 

¾ Paseli İlik: Enine açılır, erkek ceket ve pardesülerinde kullanılır. 

3.1.2. Parçalıİlikler 

Kumaş parçaları kullanılarak hazırlanan iliklere “parçalı ilik” denir. Giysi kumaşından 

hazırlanabileceği gibi, ana kumaşa uygun farklı kumaşlar kullanılarak da süsleme özelliği 

kazandırılabilir. Sık yıkanmayan (yünlü-ipekli) kumaşlara uygulanır. Parçalı ilik tek kat 

kumaşa açılır ve arkası giysinin duble payı ile temizlenir. Parçalı ilikte kullanılacak kumaş

düz veya verev olabilir. 

Parçalı ilik kendi içinde iki gruba ayrılır; 

¾ Tek parçalı ilik 

¾ İki parçalı ilik 

3.1.3. Atkıİlikler 

Kapanma payı az olduğunda iplik, biye veya kordonet kullanılarak hazırlanan iliklere 

“atkı ilik” denir. Giyside süsleme amaçlı da kullanılır. Daha çok abiye giyimlerde ve 

gelinliklerinde tercih edilir. 

Resim 3.1: Birit ilik 

Atkı ilik kendi içinde üç guruba ayrılır;

¾ Birit: 

¾ Biye : 

¾ Kordon : 

3.1.4. Dikişten Açılan İlikler 

Giysilerde model özelliğinden dolayı ilik, dikiş üzerine gelebilir. Dikiş üzerinde çeşitli 

işlemler yapılarak hazırlanan iliklere “dikişten açılan ilik” denir. Daha çok yağmurluklarda, 

kürklerde ve trikolarda kullanılır. 

Açıklama 

¾ İlik çalışmalarını örnek parça üzerinde yapabilirsiniz. 

¾ Kumaş eni : 15 cm 

¾ Kumaş boyu: 30 cm

 

3.3. Kapama Payı Gereçleri 

Karşılıklı iki kenarın birleştirilmesini sağlayan gereçlerdir. Kapama payı gereçleri 

giyimin kullanımını kolaylaştırdığı gibi süsleme amacıyla da kullanılır. Bu materyallerin 

piyasada kullanım ve üretim şekline göre birçok çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok 

kullanılanlarışunlardır; 

3.3.1. Düğme 

Giyim eşyalarına; karşılıklı kenarları birleştirmek ya da süslemek amacıyla dikilen, 

çeşitli şekil ve yapıdaki araçlara “düğme” denir. Düğmeler kullanım şekillerine göre farklılık 

gösterir. Örneğin, spor giysilerde modele göre metal, plastik, ağaç gibi değişik 

malzemelerden daha sade düğmeler kullanılırken, fantezi giysilerde fildişi, cam, sedef, 

kaplama, kordon şeklinde daha gösterişli düğmeler kullanılır. 

3.3.2. Agraf 

Piyasada kanca veya kopça olarak da adlandırılır. Halka ve kancadan oluşan karşılıklı

tutturma gerecidir. Agrafın pantolon ve eteklerde kullanılan büyük ve enli olanları, korse ve 

sutyenlerde kullanılan şerit şeklinde olanları vardır. 

Resim 3.2: Agraf 

3.3.3. Çıt Çıt 

Metal ve plastikten hazırlanan, kapama amaçlı gereçlerdir. Çıt çıt iki parçadan oluşur 

ve üst üste kapamalarda kullanılır. Fantezi giyimlerde, gizli kapamalarda ve iç 

çamaşırlarında daha çok kullanılmaktadır. 

hbogm.meb.gov.tr

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası