bebekler ne zaman net görür / Bebekler Ne Zaman Görür? | Uni Baby

Bebekler Ne Zaman Net Görür

bebekler ne zaman net görür

Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda muhtemelen ilk baktığınız yer onun muhteşem gözleridir. Yavrunuzun o ışıl ışıl minicik gözleriyle bakması anne ve baba olarak size tarifi olmayan bir mutluluk yaşatır. Hayatınızda her zaman çok önemli bir yere sahip olacak o ilk bakış çok özeldir. Sizin ve pek çok ebeveynin hamileliğin başlamasıyla birlikte merak ettiği sorulardan bir tanesi de acaba bebekler doğdukları gün görmeye başlıyor mu? Sorusu olacaktır. Yapılan araştırmalar bebeklerin doğduğu andan itibaren görebildiğini göstermiştir. Yazımızın içerisinde bebekler nasıl görür? Göz gelişimini desteklemek için neler yapılmalıdır? Konularına ayrıntılı olarak yer verdik.

Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Duyu organlarının gelişimi anne karnında ilk aylardan itibaren başlar. Retinanın gelişimi gebeliğin 8. ayında tamamlanır. Bebek doğduğu andan itibaren de belirli bir mesafeyi gölgeler şeklinde görebilir.

Bebeğin gözlerinin 26. haftadan sonra bazı ışık dalgalarına tepki verdiği gözlemlenmiştir. 26. haftaya kadar kapalı olan göz kapakları ilerleyen haftalarda açılmaya başlayarak gözlerin ışığı algılamasını sağlar.

Yenidoğan Bebekler Sizi Nasıl Görür?

Görme konusu uzmanlar tarafından tüm yönleriyle incelenerek ‘’Yenidoğan bebekler sizi nasıl görür? Anne ve babasının yüz hatlarını net olarak seçebilir mi? Sorularının cevapları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre görme sistemlerindeki gelişimin, doğumdan önce başlayarak 7-8 yaşlarına kadar devam ettiği kanıtlanmıştır.

Yenidoğan bir bebek retina ve beyindeki görme sinirleri tam olarak gelişmediği için nesneleri ve kişileri net olarak göremez. İlk haftasında sadece 30 cm uzaklıktaki kişi ve nesneleri gölgeler şeklinde algılar. Zamanla gözler görmeyi öğrenir ve hızlı bir şekilde uyarıcıları netleştirmeye başlar. Aşağıda bebekler sizi nasıl görür? sorusunun cevabı ve görme sisteminin aylara göre gelişimi anlatılmıştır.

Bebeklerde Görme Yeteneğinin Aylara Göre Gelişimi

Verilen uyarıcılara (nesne, ışık, renk vb.) bağlı olarak öğrenilen görme yetisi, diğer duyu organlarına göre daha sonra gelişir. Bebeklerde görme yetişkinler kadar net değildir ancak 6-7 yaşlarında yetişkin düzeyine ulaşır.

0-2 Ay: Görüş mesafeleri 25-30 cm kadardır ve %5 oranında görme sağlarlar. Parlak, büyük ve canlı renkli nesneleri daha rahat görürler. 2. Ayın sonuna doğru 50 cm görüş mesafesine ulaşırlar. Çevrelerindeki nesneleri merkezdekine oranla daha iyi görürler. Bu aylar içerisinde bazen iki gözlerini aynı noktaya odaklamakta zorlanırlar ve şaşı bakabilirler. Bu durum daha uzun bir süre devam ederse göz muayenesi yaptırmak gerekir.

2-4 Ay: Gözleriyle nesneleri takip etmeye başlarlar. Yatay olarak hareket eden parlak ve renkli nesneleri takip ederek yakalamaya çalışırlar. 4. Ayın sonlarına doğru dikey olarak hareket eden nesneleri de izleyebilirler. 40-50 cm uzaktaki kişilerle göz teması kurabilirler. Bebekler kafasını çevirmeden gözleriyle bir nesneden diğerine bakmayı da bu aylarda öğrenir.

4-6 Ay: 4-5 aylık bebeklerin görme yetenekleri hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Hareket eden nesneleri takip etmekte daha başarılıdırlar. El ve göz koordinasyonunu sağlayarak nesneleri yakalayıp ağzına götürürler.

7-10 Ay: Görüş mesafeleri 2-3 metreye ulaşan bebekler emeklemenin de başlamasıyla birlikte gördükleri nesneleri almaya çalışırlar. Bir bölümü gözüken oyuncak ve nesneleri tanıyabilirler. Tanıdıkları kişilerle yabancıları ayırt edebilirler.

10-15 Ay: 4-6 metre görme mesafesine ulaşan bebekler daha ayrıntılı görmeye başlar. Oyuncakların renk farklılıklarını ve kitaplardaki resimleri net olarak görebilirler.

15-24 Ay: Tüm görme becerileri gelişmiş olan bebekler el ve göz koordinasyonu gerektiren etkinlikleri başarılı bir şekilde tamamlayabilir. Nesneleri bir araya getirir, birleştirir, dairesel hareketlerle karalamalar yapabilir. Gördüğü her nesnenin en küçük ayrıntılarını fark eder.

24-36 Ay: Görme becerileri %80 oranında gelişmiştir. Yetişkinler kadar net görebilme süreci 6-7 yaşlarında tamamlanır.

Tüm gelişim alanlarında olduğu gibi gözlerdeki gelişim de bebekten bebeğe farklılıklar gösterir. Kalıtımsal etkilerle birlikte bebeklerde görme yetenekleri farklı zamanlarda gelişir.

Bebeklerde İlk Göz Muayenesi Ne zaman Yapılmalıdır?

Ailenizde kalıtsal olan şaşılık, göz tembelliği, yüksek dereceli göz bozuklukları, doğumsal katarakt ve tümör gibi rahatsızlık geçmişi varsa mutlaka bebeğinizi ilk ay içerisinde göz muayenesine götürmelisiniz. Aile üyelerinde göz rahatsızlığı yoksa ya da bebeğinizle ilgili bir risk faktörü belirlenmemişse ilk göz kontrolü için en uygun zaman miniğinizin 6. Ayıdır.

  1. ayda yapılan kontrolde göz bozuklukları ve pek çok hastalığın teşhisi yapılabilmektedir. İlk göz kontrollerinin ihmal edilmemesi teşhis ve tedavi sürecini kolaylaştırır ve kalıcı hasarların önüne geçer.

İlk muayenede aile üyelerinin göz hastalıkları geçmişinin öğrenilmesi çok önemlidir. Yapılan kontrolde göz kapağı, kornea, göz bebeği hareketleri incelenir ve bazı refleks testleri yapılır. Bebeklere uygulanan kırmızı refle testi ile retina ve kornea bozuklukları, göz tümörleri ve katarakt teşhisi konulabilir. Bu test karanlık bir odada oftalmoskop denilen ışık yardımı ile göz bebekleri büyütülerek yapılır.

Bebeklerde en sık rastlanılan göz rahatsızlıkları; kırma kusurları, şaşılık, gözyaşı kanallarının tıkalı olması, göz tansiyonu ve göz tembelliğidir. Bu rahatsızlıklar bazen belirti göstermezler. Hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde muayene çok önemlidir. Erken dönemde konan teşhis ve uygulanan tedavilerle özellikle bazı göz bozukluklarının önüne geçmek mümkün olmaktadır.

Bebeklerin Göz Gelişimi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gözler bebeklerin dünyaya açılan en önemli duyu organları arasındadır. Anne karnında gelişmeye başlayan görme sistemleri annenin sağlığıyla doğrudan ilişkilidir. Özellikle hamilelik döneminde sağlıklı beslenme, çocukların tüm gelişim alanlarını olumlu yönde etkilediği gibi göz sağlığı içinde çok önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı beslenme doğumdan sonrada gözlerin gelişimi için en önemli etkenler arasındadır. Çocukların beslenmesinde tüm besin gruplarına yer verilmeli özellikle de sebze, meyve, balık tüketmelerine özen gösterilmelidir.

Hamilelik döneminde görme sisteminin sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyen bazı faktörler vardır. Annenin alkol ve sigara kullanıyor olması, bazı ilaç tedavileri, annenin radyasyona maruz kalması, bu faktörler arasında sayılabilir. Özellikle ilk aylarda annenin bu olumsuz süreçleri yaşaması göz sağlığını daha çok etkiler.

Göz sağlığı için önemli diğer bir konuda çocukların teknolojik aletlerle mümkün olduğunca geç tanıştırılmasıdır. Televizyon ve bilgisayarın göz sağlığını olumsuz etkileyerek kalıcı hasarlar verdiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.

Çocuğunuzun iyi görebilmesi; fiziki gelişimi, okul başarısı ve sosyal yaşamı için de büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple anne baba olmaya karar verdiğinizde bebekler nasıl görür? Göz sağlığını korumak için neler yapılmalıdır? Konularını araştırarak önceden bilgi sahibi olmanız gerekir. Ayıca kontrollerini bebeklikten itibaren düzenli aralıklarla yaptırmak ve bebeğinizi öğrendiğiniz bilgiler ışığında doğru gözlemlemek göz problemlerinin teşhis ve tedavisinde size yardımcı olacaktır.

BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAKLANMASI HAKKINDA HER ŞEY! Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAKLANMASI HAKKINDA HER ŞEY! https://www.bebek.com/bebeklerde-goz-capaklanmasi-hakkinda-her-sey/

Bebeklerde Hafta Hafta Gelisim 0-1 Yas

Hafta hafta bebek gelişimi 0-1 yaş arasında dramatik değişimler yaşar. Yaklaşık 9 aylık hamilelik süresinin artık sonuna gelinmiştir. Artık bebeğiniz ile kavuştunuz. Peki şimdi ne olacak? Bebeğin vücudunda aylık ne gibi gelişmeler oluyor?

Yenidoğan (0-4 Hafta)

Hoşgeldin bebek... 

Kolları bacakları çekik durumdadır. 

Başını dik tutamaz. 

Işıga reaksiyon verir ama henüz görme tam değildir. 

Anne ile bol ten teması sağlamalı bebek her istediğinde emzirilmelidir.  

Bebek yeni doğduğunda bir günde ortalama 4 5 kere kaka yapar. 

Bazen bu miktar daha fazla bile olabilir. Bu dönemde bebeğinizin altını sık sık değiştirirseniz şaşırmayın. 

Bebek uyku saatini henüz bilmediğinden gece gündüz uyur. İlk günlerde bebeklerin günde 20 saate kadar uyuyabildikleri bilinmektedir.  

Avuç içine parmak konulursa sıkıca kavrar (yakalama refleksi). Yanağına dokunan her cisme döner ve emmek ister ( emme refleksi).

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebek;

Bu dönemde insan seslerine çok duyarlı olur. 

Bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz.

Yanına  yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir. 

Kendisine özgü sesler çıkarabilir. 

Yüz üstü pozisyonda başını hafifçe kaldırabilir. 

Eller hala yumruk şeklindedir.  

Koltuk altından tutulunca emekleme hareketi yapabilir. 

Kol ve bacak hareketleri düzenli değildir. 

Yüksek ışıklı cisimleri kısa süre izler. 

Seslere tepki verir.

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek;

Tam bir dinleyici olur. 

Bebeğinizin hareketleri artık koordine olmaya başlar. 

Düzensiz kol ve bacak hareketleri yerini daha düzenli hareketlere bırakacaktır. 

Başını dik tutmaya başlar.yan pozisyondan sırt üstü pozisyona döner. 

Eşyaları daha uzun süreli izlemeye başlar.

Ellerdeki yumruk açılmaya başlamıştır.

Kendisi ile konuşulmasından memnun olur gülümser.

Sizin çıkarttığınız sesleri taklit edebilir. 

Anneyi tanımaya başlar etrafı ilgiyle seyder.

Bebeğinize bir şeyler okuyabilirsiniz veya çocuk şarkıları söyleyebilirsiniz. 

Bebeğinizin gelişimine destek olabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek;

Artık annesini babasın iyice tanır. 

Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. 

Yabancılara  gülümseyebilir. 

Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır. 

Siz onunla konuştukça o da size tepki verir. 

Bu dönemde bebeğinizle bol bol konuşun ve ona tepki verin. 

Bebeğiniz 3 aylık olduğu zaman agu gibi sesler çıkarmaya başlayabilir. 

Kendi kendine konuşur keyif alır. 

Tekmeleme hareketleri yapabilir. 

Bulunduğu yerde yuvarlanabilme yetisine sahip olacağından dikkatli olmanızda fayda var. Başını rahatlıkla dik tutabilir.  

Beslenme hazırlığını anlar heyecanlanır. 

Eşyalara uzanır ama yakalayamaz,hizalayamaz. 

Elleri  ile ilgilenmekten keyif alır. 

İleri geri eşyaları çekip bırakabilir. 

Kendini korumaya yönelik hareketleri yapabilir.

4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebek;

Temel sesleri algılayabilir ve çevresi ile iletişim kurma yolunda ilerler. 

Hafif destekle oturtulursa başını tutabilir. 

Etrafındaki eşyalara bakar, yakalar ve ağzına götürmek ister; yemek masasında masaya vurmaktan gürültü yapmaktan keyif alır. 

Kollarından tutulup ayakları üzerinde tutulunca basmaya çalışır. 

Sese döner, sesi arar sesin geldiği kişi ile ilgilenir. 

Anneyi tanır görünce heyecanlanır. 

Yan dönebilir, ellerini birleştirebilir.

Bebeklere bu dönemde kitap okumak çok faydalı olur. 

Anne bu dönemde egzersiz yapmaya başlamalıdır. 

Anne eğer çalışma hayatına döndüyse süt pompası kullanılabilir. 

Bu sayede bebeğe bakacak olan bakıcı anne olmadığı zaman bebeğe süt verebilir. 

Süt pompası kullanacaksanız ilk denemeleri evde yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

Bebeğiniz için bu dönemde banyo ve uyku öncesi rutini oluşturabilirsiniz. 

Bu rutin onun uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.

5 Aylık Bebek Gelişimi

5 aylık bebek;

Artık duyguların ifade etmeye başlar. 

Mutlu ve mutsuz olduğunu anlamak mümkün olur. 

Siz odadan çıktığınız zaman buna üzülerek ağlamaya başlayabilir. Siz döndüğünüzde ise sevinç gösterileri ile karşılaşabilirsiniz. 

Tüm ev halkını tanır. 

Sesleri  ayırt eder. 

İsimine tepki verir. 

Destek  alırsa zıplama hareketi yapar. 

Destekli  oturabilir.

Şakalarınızı da anlamaya başlar. 

Elindeki cismi düşürünce arar ve ağzına götürür.

Bebeğinizin eli bu dönemde sürekli ağzında olacağından onu virüslere karşı korumanız gerekir. 

Hijyen kurallarına dikkat etmeniz onu hastalıklardan  koruyacaktır. 

Eğer bebeğinizde nefes alma zorluğu ortaya çıkarsa bebeğinizin burnunu açarak burundan nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık bebek;

Artık aktif olarak hareket etmeye başlar. 

Sırt  üstü pozisyondan yüzükoyun dönebilir. Bu nedenle rahat kıyafetlerden hoşlanır. 

Yumuşak kumaşları tercih edebilirsiniz. Esnek ve nefes alan giysiler bebeğinizin konforu için önemlidir. 

Bebeğinizin bu süreçte hangi elini kullanacağı ortaya çıkar. 

Bebeğiniz sağlak ya da solak olabilir. 

Her ne kadar 2-3 yaşına gelene kadar bu tam olarak belli olmasa da, bu dönemde el koordinasyon becerilerinin temellerinin atıldığı bilinmektedir. 

Bebeğiniz bu dönemde elleri ile yemek yemeye başlar. 

Cisimleri biryerlere vurup gürültü çıkarmaktan keyif alır. 

Desteksiz oturabilir. 

Eşyaları bir elinden diğerine geçirebilir. 

Ayakta  tutulunca basmaya çalışır.

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 aylık bebek;

Artık desteksiz oturmaya başlar. 

Yuvarlanarak yer değiştirebilir. 

Ters konmuş bardakları kulpundan tutup çevirmeye çalışabilir. 

Kaşık verilince yemek yemeye çalışır. 

Sesleri taklit etmeye çalışıp,değişik sesler çıkarabilir. 

Cee-ee oyununa yüksek sesle gülüp sizi arama hareketleri yapabilir. 

Babıldama dönemi ba-ba  de-de biliçsiz olarak söyleyebilir. 

Ayna da kendini izemekten keyif alır. 

Dişler çıkmaya başlar. 

Genellikle bebekler 4 ile 7. Ay arasında ilk dişlerini çıkarmaktadır. 

Eğer dişleri arasında boşluk olursa endişe etmenize gerek yok. 

Bebeğiniz 3 yaşına kadar yani bütün dişleri çıkana kadar o boşlukları dolduracaktır. 

İlk dişlerle beraber diş temizliğine başlayabilirsiniz. 

Diş çıkarma döneminde ateş (38 derece üzeri olmayan) kakada yumuşama , huzursuzluk,huysuzluk olabilir. Diğer  hastalık belirtileri olması halinde çocuk hekimine muayene ettirmenizde fayda vardır.

8 Aylık Bebek Gelişimi

8 aylık bebek;

Artık amaca yönelik hareketler yapmaya başlar. 

Ağlamanın dışında derdini hareketleri ile de anlatmaya başlar. 

Oturabilir. 

Ayağa kalkmaya çalışır, emekleme başlayabilir, ellerinde tuttuğu cisimleri birbirine vurmaktan zevk alır. 

Kucağa alınmaktan hoşlanır kollarını açarak kucağa alınmayı ister. 

Sevgiden, ilgiden çok memnun olur ve sesli gülme ile yanıt verir. 

Kim kendisine daha çok ilgi gösterirse onunla ilişki kurmayı sever; adda ,anne  kelimeleri eklenir. 

Saklanmalı oyunları sever. 

Ortalama 8 kg olur. 

Bu dönemde büyüme hızında düşüş olabilir. 

İşitme yeteneği son derece gelişmiş olur. Artık kelimelerin ve hareketlerin ne anlam ifade ettiğini iyice anlar.

9 Aylık Bebek Gelişimi

9 aylık bebek;

Beslenmesi ve sağlığı için çok dikkatli olmak gerekir.

Bebek artık oyuncakları, kaşığı, bardağı tutabilir. 

Sıcak ve soğuk arasında his farkını hissedebilir. 

Bebeğinizin bu dönemde bağımsızlık duygusu gelişmeye başlar. 

Koltuklardan  tutunup ayağa kalkabilir. 

Ayakta kalmak hoşuna gider. 

Emekler. 

Kolarından tutulunca amaca yönelik adımlama yapar.

Siz ona oyuncağını vermeseniz de o kendisi alabilir. 

Oyuncakları kutu içine atmak ve çıkardığı sesler hoşuna gider. 

Oyuncakları sevdikleri ve sevmedikleri olarak ayırmaya başlayabilir. 

Yeni oyunlar denemeye başlayabilir. 

Dil gelişimi bu dönemde ciddi oranda artar. 

Mama-meme-dede kelimeleride eklenir.  

Bu dönemde bebek kendini iyice ifade edebilir örneğin hayal kırıklığına uğradığında bunu size belli eder. 

Hareketli oyunlar oynamaya çok meraklıdır.

10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık bebek;

Yaklaşık 9 kg ile 10 kg arasında olur. 

Bebeğiniz artık insanları uzaktan bile tanımaya başlar. 

Etrafında konuşmaları dinler. 

Hem zihinsel hem de motor becerileri gelişmeye başlar. 

Baş ve işaret parmakları arasında cisim tutabilir,istediği cismi işaret parmağı ile gösterebilir. 

İsmine  tepki verir. 

Verilen komutları anlayabilir hayır kelimesini anlayabilir. 

Bu dönemde ev içi kazalara karşı önlem almakta fayda vardır çünkü emekleyerek veya tutunarak istediği yere ulaşır ondan saklanan eşyaları bulmaya bayılır ve parmaklarını deliklere sokmaktan çok keyif alır.

El becerileri bu dönemde gelişmiş olduğundan kendi kendini besleyebilir. 

Etrafı dağıtsa bile ona yemek yemesi için izin vermeniz gerekir. 

Bebeğiniz ilk sözcüklerini söylemeye başlar. 

Bebeğinizde ayrılık kaygısı meydana gelebilir. Bu durum duygusal gerilimlerin yaşanmasına neden olabilir.

11 Aylık Bebek Gelişimi

11 aylık bebek;

Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. 

Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. 

Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir.  

Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar. 

Dokunsal faaliyetlere karşı ilgisi en üst seviyede olur. 

Islak ve yapışkan şeylere dokunmaya karşı büyük bir merak duyar. Bırakın dokunsun ve çevresini keşfetsin. 

Bebeğin bu dönemde kelime anlama yetisi diğer dönemlere kıyasla en üst seviyededir. 

Al, götür gibi komutları anlar ve uygular. 

Benzer kelimeleri ve sesleri çıkarmak ister ve bunun için çabalar. 

Henüz konuşması için erken olsa da ilk denemelerini bu zamanda yapar. 

Bebeğinizde artık benlik bilinci var. 

Aynaya baktığı zaman önceden kendisi olduğunu bilmiyordu ancak şu a biliyor. 

Vücut kısımları sorulunca gösterebilir.

Kendisini ayna karşısında uzun uzun incelemek isteyebilir.özellikle çorap ve patik çıkarmaktan keyif alır.

12 Aylık Bebek Gelişimi

12 aylık bebek;

Beynin toplam hacmi ilk sene itibariyle yüzde 100 artmıştır. 

Bebeğini sebep sonuç ilişkisi kurmaya başlar, tek aşamalı komutları yerine getirebilir, anne ve baba gibi sözcükleri söyleyebilir. 

Bebeğiniz eşyalara tutunarak yürüyebilir. 

Siz ondan ayrıldığınız zaman üzgünlüğünü ve öfkesini ağlayarak dile getirebilir. 

Bu dönemde bebeğiniz yabancıların kucağına gitmek istemeyecektir. 

Yabancılar onu kucağına aldığında ağlamaya başlayabilir. 

Oldukça oyuncu olan bebekler bu dönemde topa bayılırlar. 

Siz ona top attığınız zaman topu size geri atar ve sizinle uzun uzun oynamak ister. 

Bu dönemde kendi bulduğu garip bir dilde iletişim kurmaya çalışabilir. 

Her yeri karıştırmak ister. 

Kitap sayfası çevirir ve resimli kitaplara baktan keyif alır.

Bebekler Ne Zaman Görmeye, Duymaya Ve Gülmeye Başlar?

Haberin Devamı

Görme Duyusu Hangi Yaşta Tamamlanır?

 Bebeklerde ilk başlarda 50 cm mesafelik yerde olan görme, hareket yeteneğinin artmasıyla beraber gelişmektedir. Bebekler yeni doğduklarında zaman sadece karşılarında ve ya yakın mesafede durmakta olan görüntüleri görebilirken zaman ile başlarını da oynatarak ve de çok yanlara bakamayarak izlerler.

 Ardından sadece gözleri ile başlarını oynatmadan ve de daha yanlarda duran bazı cisimleri izleyebilirler. 6 aylıktan itibaren de yakında olan hareketli nesneleri izlemesi artar. Ayrıca 5 yaş civarında da erişkinler ile aynı düzeye varır. Bu yaşta halen daha gelişme sürer ve 7-9 yaşından sonrasında gelişme tamamlanır.

Bebekler Ne Zaman Duymaya Başlar?

 Bebeğin duyma yetileri 24. haftada tamamlandığı ve de 25. haftadan sonra bebeğin annesini duyabildiği uzmanlar tarafından ifade edilir. Bebeğin yaklaşık 32. haftalık olması ile seslere bir tepki vermeye başladığı belirtilir. Ayrıca anne adaylarının bu haftadan sonrasında bebekle hoş iletişime geçmesinin bebeklerinde duygusal gelişimine katkı sağlayacağı hatırlatılır.

Haberin Devamı

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

 Bebekler 1. aydan sonra annesini tanır ve de bilinçli olarak gülümserler. Bebekler anne ve babalarının sesini tanır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır