vehbi aluçlu / Vehbi Aluçlu - Malatya Haber - Malatya Haber

Vehbi Aluçlu

vehbi aluçlu

İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu: "Yakın zamanda büyük bir deprem olabilir"

Malatya’da deprem korkusu devam ediyor. AFAD verilerine göre Malatya genelinde 30 günde 56 farklı sarsıntı meydana geldi.  Büyüklükleri ila arasında değişen sarsıntılar vatandaşı korkuturken İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, "Yakın zamanda büyük bir deprem olabilir." dedi.

Olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Aluçlu, ”3 tarafı faylarla çevrili deprem Şehri Malatya’da bu algıyı oluşturmamız gerekiyor. İnsanlarımızı depreme hazır olmaları için bir bilinç oluşturmak zorundayız. Bu depremin oluşum periyodu uzun olduğu için bizden önceki nesil bunu görmedi. yılında Malatya’da büyük depremler oldu. Bu depremlerden sonra aradan yıl geçtikten sonra yine depremler başlıyor. Periyodik olarak aralık uzun olduğu için bazı nesillerimiz depremle çok muhatap olmadılar. Ama bizim neslimiz Doğu Anadolu fayı harekete geçtiğinden dolayı büyük bir depremle karşı karşıya kalabilir. Yakın zamanda büyük bir deprem olabilir. Yaklaşık 7,0 büyüklüğünde olacağı tahmin edilen depremin ne zaman olduğunu bilemiyoruz.” diye konuştu.

” DOĞU ANADOLU ARTIK UYANDI VE HAREKETE GEÇTI"

Malatya’nın deprem riskini değerlendiren Aluçlu,” Doğu Anadolu fayı şimdiye kadar suskundu ama arık uyandı ve harekete geçti. Bu hareket devam ederek gidecek. Doğu Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova’dan başlıyor, Bingöl, Palu, Sivrice, Doğanyol, Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu’na kadar devam ediyor. Biz Malatya olarak bir üçgenin içerisindeyiz. Nasıl bir üçgen? Yukarıda Kuzey Anadolu Fayı var, hemen güneyimizde Doğu Anadolu Fayı var, hemen Batı’da da Sürgü’den başlayan Doğanşehir, Yazıhan, Hekimhan, Tunceli’nin Ovacık fayı ile birleşen Malatya fayımız var. Üç tane fayın içerisindeyiz. Bu faylar hareket ediyor. Doğu Anadolu Fayı yılda 1 cm hareket ediyor, Kuzey Anadolu fayı ise cm hareket ediyor. Yani artık bu demektir ki depremler oluyor, olmaya devam edecek. Sivrice’den sonra Doğanyol, Doğanyol’dan sonra Pütürge, Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu diye devam edecek gidecek. Burada biz artık deprem olacağını biliyoruz. Bilmediğimiz ne var? Bir tek şey var. Sadece depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Nerde olacağını biliyoruz. Aşağı yukarı artık hangi büyüklükte olacağını da biliyoruz ama ne zaman olacağını bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vehbi Aluçlu: Tespitler Yapılırken Çok Hassas Çalışılmadı

Aluçlu, değişikliklerle ilgili insanların kafasını karıştıracak olumsuz ve güvensiz ortamda ağır hasarlı yapıların az hasarlıya dönmesinin son derece yanlış bir tespit olduğunu söyledi.

“TESPİTLER YAPILIRKEN ÇOK HASSAS ÇALIŞILMADI”

“Tespitler yapılırken çok hassas çalışılmadı” diyen Aluçlu, şunları söyledi:

“Birinci tespit çok yüzeysel yapıldı. İkinci tespit biraz daha dikkatli yapıldı. Fakat daha sonra 5,6 büyüklüğünde deprem olunca yapılan bu iki tespit devre dışı kaldı. Ondan sonra yapılan tespitlerde de büyük sıkıntılar vardı. Bu tespitler titizlikle yapılmadığı için büyük sorunlar oluştu.”

“YAPILAN AÇIKLAMALAR İNSANLARIN KAFASINI İYİCE KARIŞTIRDI”

Aluçlu, sorunların çözümü noktasında çeşitli açıklamaların yapıldığına dikkat çekerek, “Bu açıklamalar insanların kafasını iyice karıştırdı. öncesi binaların zaten ağır hasarlı olanları yıkılacak. Orta hasarlı binalarında yıkılacağını hem Cumhurbaşkanımız hem de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum söyledi. Sonraki dönemde bir açıklama daha geldi; yılından önceki binaların yıkılacağı, ve arasındaki orta hasarlı binalarla ilgili deneysel sonuç yapıldıktan sonra karar verileceği bildirildi. Deneysel yapı performans analizinden sonra güçlendirilerek oturulabileceği ifade edildi. ’den sonraki binalarla ilgili ise performans analizine bakılmadan orta hasarlı binaların güçlendirilerek oturulabileceği açıklaması yapıldı” bilgisini verdi.

“YAPI PERFORMANS ANALİZİ YAPILMALIDIR”

Elde henüz net bir sonucun olmadığını kaydeden Aluçlu, şu ifadeleri kullandı:

“İnsanların binalarına girip girmeme konusunda kararsız kaldılar. Ne yapılması gerekiyor? Eğer orta hasarlı bir bina varsa yılından sonra yapılmış ise buna mutlaka deneysel bir sonuç yaptırarak yani yapı performans analizi ya da diğer bir ismiyle deprem performans analizi yaptırdıktan sonra elimizde bu binanın gerçek anlamda hasar tespitinin olduğunu göreceğiz. Bu hasar tespitine göre; güçlendirerek oturulabilir ya da ağır hasarlıya çok yakın bir değer çıkarsa o zamanda site sakinlerinin, mülkiyet sahiplerinin kararı doğrultusunda çeşitli güçlendirmeler yapılarak oturulabilir ya da gerçek anlamda vatandaşların burada oturması sakıncalı bir durum çıkarsa da yıkılmasına karar verilir.”

“45 BİN BİNA YIKILACAK”

Aluçlu, binalarla ilgili durumun bilimsel bir deneysel sonuçla karar verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “’den önceki binalarımız orta hasarlıysa artık bunlara çok yapılacak bir şey yoktur. Ağır hasarlı olanlar zaten yıkılacak. Valimizin açıklamasına göre, Malatya’da daha yıkılacak 45 bin bina var. 45 bin binanın yıkılması demek öncesini devre dışı bıraktığı anlamına geliyor. yılından sonrakilerde de mutlaka bilimsel olarak deneysel sonuç elimizde olmadan bu binalarla ilgili yapılan tespitlerin ne kadar sağlıklı olduğunu anlamamız mümkün değil. Buraya bilimsel bir deneysel sonuç çıktıktan sonra yıkılması ya da güçlendirilerek oturulmasına karar verilebilir” diye konuştu.

malatyasöz

Haber sitemiz AA, İHA abonesidir. Sitemizde ajans belirtilerek yayımlanan haberlerin TELİFLERİ bu ajanslara aittir. Ajans belirtilmeyen haberler KABT Basın A.Ş'nin haber merkezi tarafından oluşturulmuştur ve telifleri şirketimize aittir. İzinsiz kullanım halinde hukuksal yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

tahir

Malatya’yı geleceğe hazırlamak, bir kişinin işi değil

Narin

Malatya'nın kalbi olarak nitelendirilen, Akpınar, Ayakkabıcılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, Yeni Camii Meydanı ve Bakırcılar Çarşısı başta olmak üzere birçok yer tamamen yok olmuştu. Malatya Çarşısı'nın bir proje örneğinin sosyal medyada yer almasının ardından eleştirilen ve beğeniler arka arkaya geldi.
Konuyla ilgili yerel medyaya açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, Malatya'da yaşayanların ve teknik elemanların da görüşlerinin alınması gerekir. Ancak, şu anda görülüyor ki, bu yapılmıyor. Tek kişi, Malatya'yı geleceğe hazırlayamaz.” dedi.

MALATYA’YA YAKIŞMIYOR
“Yapılan proje Malatya'ya hitap etmiyor” diyen Vehbi Aluçlu, Malatya'da yaşayanlar ve teknik elemanlardan görüşler alınması gerekiyor ve bu görüşlerin ışığı altında bir çalışma başlatılması gerekiyordu. Bu yapılmadı. Ankara'dan bir proje çizildi. Bu projenin Malatya'ya oturmayacağı kesin, Malatya'ya hitap etmeyecek bir proje.” ifadelerini kullandı.

PLANLAMANIN YAPILMASI GEREKİYOR
Malatya'nın master planının hazırlanması gerektiğini kaydeden Aluçlu, “Malatya'da hastaneleri hangi bölgeye yapmamız gerekiyor? Sanayiyi hangi bölgeye yapmamız gerekiyor? Esnafın dükkanlarının hangi bölgelerde olması daha düzenli olacak? İşte bütün bu soruların cevabının bulunması ve ona göre bir planlama yapılması gerekiyor. Planlama yapılmadan bir çalışmanın başlaması çok sağlıklı değil. Bir mimarın sadece yetkisine bırakılacak bir şey düşünemeyiz yani. Bir kişi Malatya'yı geleceğe hazırlayamaz. Bu kim olursa olsun Ankara'nın mimarı da olsa İstanbul'un da olsa hiçbir yerin mimarı tek başına bir karar vererek Malatya'yı gelecek yüzyıllara hazırlayacak bir projeye imza atamaz" dedi.

elsan

#ÖZEL HABER

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ


  • 1

    SEVDİM

  • 0

    ALKIŞ

  • 1

    KOMİK

  • 0

    İNANILMAZ

  • 0

    ÜZGÜN

  • 0

    KIZGIN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası