uzo çeşitleri / Antigoni Restaurant - İçkiler

Uzo Çeşitleri

uzo çeşitleri

kaynağı değiştir]

Kökeninin bir tür boğma rakı olan çipuro (Yunanc): τσίπουρο, tsipouro) olduğu düşünülür. Uzo markaları %%50 oranında değişen alkol içerir. Yüksek derece alkolün iki ya da üç kez damıtılmasından elde edilir. Damıtılma sürecinde her marka rezene, kakule, sakız, karanfil, tarçın gibi baharatları kullanarak uzoya orijinal tadını verir.

İlk uzo fabrikası 'da Yunanistan'ın bağımsızlığına takiben Tyrnavos'ta açılmasına karşın büyük üretim Midilli Adası'na geçmiştir. Özellikle Plomari kasabasında onlarca aile tarafından geleneksel olarak uzo üretimi yapılmaktadır. Her yıl Mayıs ayında Midilli Adası'nın en büyük kenti Midilli'de Uzo Festivali düzenlenmektedir.

25 Ekim yılında uzo Yunanistan tarafından ulusal içki olarak tescil edilmiştir. Yunanistan'da uzo üreticisi ve çeşit uzo bulunmaktadır. Plomari'de en büyük uzo üreticisi olan Barbayanni (Yunanca: Βαρβαγιάννης) markasına ait bir müze bulunmaktadır.

Tüketim[değiştir

Türk Rakısı ile Yunan Uzosu arasındaki fark nedir?

Dünya çapında tanınan ve her iki milletin de kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk rakısı ile Yunan uzosu, pek çok yönden birbirine benzer. Ancak rakı ve uzo arasında benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da vardır.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; aslında rakı ve uzo, türünün tek örnekleri değil. Tarih boyunca coğrafyamızda pek çok toplum damıtılmış içki yapmış ve bunları farklı aromalarla servis etmiştir. Rakı ve uzoyu benzersiz yapan ise kendilerine ait bir sofra kültürü oluşturmuş olmalarıdır. Üstelik ikisinin de epey eski bir hikayesi var. Gelin rakı nedir, uzo nedir biraz daha yakından inceleyelim ve iki milli içki arasındaki farkları görelim.

Öncelikle Türk rakısını tanıyalım: 

Ülkemizin milli alkollü içkisi olan rakı, adını Arapça damıtılmış, terlemiş anlamına gelen arak kelimesinden almıştır. Rakı; üzüm suyunun etil alkol mayası ile fermante edilmesi sonrası içine anason tohumu atılması ve bakır imbiklerle uzun süre damıtılması sonucu elde edilen Türklere has bir alkollü içkidir.

Rakının tarihi:

Osmanlı tarihinde rakı ya da arak olarak da anılan bu içkinin ilk resmi kayıtlarına  tarihinde rastlıyoruz. Osmanlı Vergi Nizamnamesi’ndeki bu kayda göre Trabzon’da rakı üretilmiş ve başka şehirlere sevk edilmiştir. Sonraki yıllarda Rumeli’de yaşayan gayrimüslimlerin aktif bir şekilde rakı ürettikleri ve yüzyılda bu kişilerin açtığı meyhanelerin epey popüler olduğu biliniyor.

Arak, arakı,arıka gibi kelimeler yüzyıldan itibaren Arap dünyasında kullanılmaya başlamıştır.  yüzyılda Evliya Çelebi’nin arakçı esnafından bahsettiği biliniyor. İkinci Abdülhamit’in Başmabeyincisi olan Sarıcazade Ragıp Paşa, Umurca Rakı Fabrikası’nın kurucusudur. O dönem piyasada pek çok farklı rakı markası vardı. Bazıları anasonsuz ya da sakız aromalıydı.

Farklarından biri içiliş şekli: Rakı nasıl içiliyor? 

Rakıda bulunan anason esansı, 7 derecenin altına düştüğü zaman kristalleşir. Bu nedenle direkt olarak buz atılmaması önerilir. Üstüne soğuk su eklenerek beyaz renge dönüşünce içilir. Yanında su ile içilir. Rakı yanında genel olarak soğuk mezeler tercih edilir. Osmanlı döneminde rakı, küçük bardaklarda sek olarak ve üstüne bir yudum su alınarak içilmiştir. 

Yunan uzosunu tanıyalım:

Yunan uzosunun adı, İtalyanca kullanmak anlamına gelen uso kelimesinden gelmektedir. Uzo: farklı meyve sularının etil alkolle karıştırılması, anason eklenmesi, farklı baharat aromaları eklenmesi ve son olarak imbiklerde damıtılması sonucu elde edilen alkollü bir içkidir. Yunanistan ve Kıbrıs’a özeldir.

Uzonun tarihi:

Uzonun isimlendirilmesi, Yunanlıların Osmanlı tebaası olduğu döneme dayanıyor. Yunanlılar tarafından üretilen bu içki, tahta sandıklarla Avrupa’ya gönderilirken üzerine uso Masslia yani Marsilya’da kullanılmak üzere ibaresi yazılırmış. Rivayete göre Yunan bir doktor bu içkiyi içip, biraz da çakır olunca uso Masslia diye bağırarak keyiflenmiş ve içki bu adı almıştır.

Yunanistan devletinin kurulması sonrası yılında ülkenin ilk uzo fabrikası açılmıştır. Üretim merkezi daha sonra Midilli Adası’na taşınmıştır. Yunan uzosu üreten onlarca farklı marka ve yüzlerce farklı uzo çeşidi vardır. Uzo, yılında Yunanistan tarafından milli içki olarak ilan edilmiştir.

Uzo nasıl içiliyor? 

Uzo da anasonlu olduğu için buz atılmaması önerilir. Bazen soğuk su ile servis edilse de zaten tatlı ve aromalı bir içki olduğu için çoğu zaman sek içilir. Yanında meze ile içilir. Kıbrıs’ta bazı otellerin uzolu kokteyl yaptıkları biliniyor. 

Rakı ile uzo arasındaki farklar:

Rakı ile uzo arasındaki en temel farkın aroma olduğunu söylemek mümkün. Rakıda aroma yoktur, yalnızca anason esansı vardır. Uzo ise tarçın, rezene ve kişniş gibi pek çok farklı baharat kullanılarak aromalandırılır. Bu nedenle uzo çok daha tatlı ve kolay içimli bir içkiyken rakı serttir.

Osmanlı döneminde rakı, küçük bardaklarda sek olarak içilse de günümüzde yaygın olarak soğuk su ile karıştırılarak içilir. Uzo, bazen sulu içilir ancak zaten tatlı bir içki olduğu için seyreltilmesi gerekmez. Rakı ve uzo bardakları birbirine benzer ancak uzo bardağı rakıya göre biraz daha küçüktür.

Bonus: Rakıya neden aslan sütü deniyor?

Anastapoulos isimli kardeşler, İzmir’de popüler bir meyhane işletiyorlardı. Bornova Caddesi’nde bulunan bu meyhaneye gelen eski tip rakı fıçılarının üzerinde ailenin amblemi olan bir aslan figürü vardı. Bunu gören İzmirliler arasında rakı o zamandan beri aslan sütü olarak anılmaya başlamış ve oradan tüm ülkeye yayılmıştır.

kaynağı değiştir]

  1. ^Oxford English Dictionary online, Oxford University Press, retrieved September 7,
  2. ^The Times of Thessaly,
  3. ^G. Babiniotis, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (), p.
  4. ^G. Clauson, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish, Oxford , p.
  5. ^Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, , s.v. ούζο
  6. ^Michael Paraskos, 'A perfect sundowner to replace the tired old brandy sour', in The Cyprus Mail (Cyprus newspaper), 19 April

Yunan Ruhu Gezi Rehberi: Uzo hakkında bilmeniz gereken her şey

COVER STORY

READING TIME

Bir bardak uzo içene kadar

AUTHOR

Denny Kallivoka

Food, Wine & Spirits Editor

Yunanistan’ın ulusal içeceği olan uzo hakkında ihtiyacınız olan her şeyi öğrenin: Nasıl içilir, nasıl yapılır, neden buğulanır ve neden Yunan yazının tadını çıkarmak için en iyisidir!

Öğleden sonra, güneş Ege'nin üzerinde batmaya başlarken, bir Yunan adasında bir tavernanın gölgesinde bir bardak uzo yudumladığınızı hayal edin. Yunan yazının aromalarını seçebiliyor musunuz? Arkadaşlığın tadı, kahkahalar, güneş ışığı… aklınızın ve evinizin, şehir sınırlarının çok ötesine geçtiğini mi hissediyorsunuz?

Uzo nedir ve onu Yunan kimliğiyle özdeşleştiren nedir?

Uzo, Yunanistan'ın milli içeceğidir. Bu unvanı almayı da sonuna kadar hak etmiştir. Hiç denemediyseniz, anason veya rezene tohumu ile tatlandırılmış ve yalnızca Yunanistan'da üretilmiş bir aperatif olduğunu belirtelim.

Akdeniz'de meyankökü kokulu (su eklediğinizde renk değiştiren) başka içecekler olsa da, uzo üretim süreci nedeniyle daha öne çıkıyor. Avrupa yasalarına göre, damıtılmış anasonla ilgili tek yasa uzo ile ilgilidir ve hala amvyka adı verilen bir kutuda üretilmesi gerekir).

Üretim süreci, üreticinin reçetesine göre tohum (anason, rezene vb.), baharatlar (tarçın, karanfil vb.) ve mastiha, kombinasyonu ile tatlandırılmış hacimce %96 alkolün damıtılmasını içerir. Özel olarak tasarlanmış imbikler geleneksel olarak bakırdan yapılır ve uzonun yüksek kalitesi, ürünün ve damıtıcının tüm detaylarını taşıyan şişelerin tasarımı ve sızdırmazlığı ile sağlanır.

Uzo adı nereden geliyor?

Uzo'nun bir İtalyan (veya İyon Adası) ticaret şirketini ve yoğun anason kokulu olağanüstü kaliteli tsipouro partisini de içine alan bir hikayeden geldiği söyleniyor. Kutular, anasonla tatlandırılmış yüksek kaliteli tsipouro için bir "slogan" haline gelen ve kısa sürede kısaltılan "uso Massalia" (varış noktası Marsilya'da kullanım için) olarak damgalandı. Uzo zaman içerisinde başka, farklı bir içecek olarak standart hale getirildi.

Diğer, daha az olası versiyonlar, eski Yunanca ozo (kokuyorum) fiilinin bozulmasından veya - daha uç bir örnek - 'ou zo' (yaşamıyorum - başka bir deyişle, onsuz yaşayamam) anlamına gelmektedir uzo!).

Yunanlılar uzoyu nasıl içer?

Çoğu Yunanlı uzoyu buz küpleriyle içer. Ancak uzmanlar, buzun (damıtılmış sudan gelmediği ve kristal berraklığında olmadığı sürece) uzonun bileşimini değiştirdiğini iddia ediyor ve bunun yerine soğuk su kullanılmasını tavsiye ediyor. Her iki durumda da, önce bir bardak uzoyu burnunuza getirin ve ardından aromatik karmaşıklığı tam olarak anlamak için tadına bakın. Ardından devam edin ve bir buz küpü veya soğuk su ekleyin.

Hem buz hem de su ekleyip eklemediğinizi bilmekte faydalı bir ayrıntı: Kristal oluşumunu önlemek için önce su, ardından buz ekleyin ve şeffaf sıvının bulanıklaşmasını izlemek için biraz zaman ayırın. Uzo mutlaka yavaş içilmelidir.
 

Uzo neden bulanıklaşır?

Klasik meyan kökü aromasını ve tadını yaratan anason ve rezene tohumu, esansiyel yağları, yüksek dereceli saf uzoda çözünür. Ancak su veya buz eklendiğinde alkol içeriği düşer ve uçucu yağlar çözeltiden çıkar ve beyaz bir çökelti olarak yeniden ortaya çıkar. Renk değişiminin yanı sıra, açığa çıkan aromaların seviyesi de artar.

Uzo her zaman yemekle birlikte mi içilir?

Uzo'ya klasik bir Yunan mezesinin eşlik ettiğini sık sık görürsünüz, ancak yemek yemeden içebileceğiniz durumlar da vardır. Karar, uzonun Yunanistan'ın neresinden geldiğiyle ilgili olabilir. Makedonya'dan, geliyorsa, şeker içermeyecek ve başka yerlerden gelen uzolardan daha kuru olacak ve meze eşliğinde daha önemli hale gelecektir. Güney Yunanistan'ın uzoları ise şeker içerir, yani meze olmadan kolayca içilebilir.

Uzo'nuzla ne yiyeceğinizi seçerken, meze tatlarının birbirine zıt, hatta agresif olması gerektiğini söyleyebilirsiniz: Ekşi ile tuzlu, tatlı ile acı, uzo her zaman tatların arasında hakimiyet sağlar.

Her çeşit deniz ürünüyle deneyin, mutlaka anlayacaksınız: İstiridye, midye ve tarak, tuzlanmış veya kömürde ızgara sardalya, marine edilmiş veya kuru yağda kızartılmış hamsi veya etli kömürde ızgara ahtapot. Aslında sadece deniz ürünleri de değil: Taze kızarmış patlıcan veya kabak (tzatziki'ye batırılmış), taramosalata, turşu ve kapari, en sevilen uzo eşlikleridir. Kopanisti ve tyrokafteri (biberli peynirler) ve avgotaraho (Batı Yunanistan'daki Messolongi'den korunmuş morina yumurtası) gibi Ama en iyi meze, doğranmış, tuzlanmış, üzerine zeytinyağı gezdirilmiş ve bol ezilmiş zeytinle servis edilen domates ve salatalığın sade veya lezzetli tadı olabilir.

Aynı zamanda dilerseniz yemeklerden önce aperatif olarak (buzlu veya sade) uzo'nun tadını çıkartabilirsiniz. Uzo ile yapılan ve eşsiz bir tat veren kokteyller de mevcuttur.
 

Uzoyu nasıl yaparsın?

Uzo üretim işlemi, alkol, anason ve rezene tohumları ile el yapımı bakırın içinde saatlerce duran aromatik hammaddelerin bir karışım sürecidir. Karışım daha sonra damıtılır, genellikle ikinci ve çoğunlukla üçüncü kez yeniden damıtılır.

Uzo'nun kalitesi ve aromaları öncelikle imbikatın boyutu, türü ve malzemesi, alkolün kalitesi ve aromatiklerin kombinasyonu ile belirlenir. Her uzo damıtıcısının, genellikle yakından korunan bir aile sırrı gibi saklanan gizli formülü vardır. Damıtma fraksiyonları, damıtma öncesi ekstraksiyon ve damıtma hızı açısından bile farklılıklar vardır.

Uzo şişelenmeden önce, istenen alkol yoğunluğunu elde etmek için yumuşak su ile seyreltilir. Yunanistan'ın en sevilen likörüyle ilişkili zengin aromalar için yüksek bir alkol içeriği (kanunen, hacimce %37,5'ten fazla) ön koşuldur. Yunanistan'ın her yerinde 'e yakın uzo üreticisi vardır ve hepsi biraz farklı bir ürüne sahiptir. Midilli'deki ( Lesvos) – Plomari gibi bazı destinasyonlar uzo etrafında özgün bir kimlik oluşturmuştur.

Midilli'ye (Lesvos) özgü Plomari uzo geleneğini tadın 

Denny Kallivoka

Food, Wine & Spirits Editor

Food, Wine & Spirits Editor, Founder of #aegeancocktailsandspirits

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası