covid ciğere inerse ne olur / Covid19 Salgını Akciğerlerimizde Hasar Bırakır mı? - Medicana Sağlık Grubu

Covid Ciğere Inerse Ne Olur

covid ciğere inerse ne olur

fazla oku

Kovid ya da koronavirüs olarak da bilinen virüs, ’un sonlarında sebebi bilinmeyen bir dizi zatürreyle kendini hissettirince, zatürrenin sebebinin yeni bir virüs olduğu ortaya çıktı: “Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu Koronavirüs-2” ya da İngilizce kısaltması olan SARS-CoV Bu virüsün neden olduğu hastalığın ismiyse, Kovid olarak belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandemi (dünya çapında salgın) olduğunu belirttiği hastalık, çoğu kişide sadece hafif soğuk algınlığı belirtileri gösteriyor.

DSÖ’ye göre Kovid hastası insanların yaklaşık yüzde 80‘i tıbbi yardıma ihtiyaç duymazken, 6 kişiden biri hastalığı ağır geçiriyor ve solunumda güçlük yaşıyor.

Peki, Kovid kendini nasıl gösteriyor, zatürre de yapabilen virüs akciğerlerimize ve vücudumuzun geri kalanına nelere yol açıyor?

The Guardian, bu soruların cevabını almak için uzmanlarla görüştü.

Avustralya ve Yeni Zelanda'da faaliyet gösteren tıbbi yüksek öğretim ve araştırma kurumu Avustralasya Kraliyet Hekimler Koleji’nin (RACP) başkanı seçilen Profesör John Wilson, göğüs hastalıklarında uzman bir hekim.

Kovid’un ciddi sonuçlar gösterdiği vakaların neredeyse hepsinin zatürreyle ilişki olduğunu söyleyen Wilson, hastalığa yakalananların dört ana kategoriye ayrılabileceğini ifade ediyor.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlardan en hafifi ve ilki, virüse sahip olup herhangi bir belirti göstermeyenlerden oluşuyor.

Hekime göre ikinci gruptaysa üst solunum yolu enfeksiyonu bulunanlar yer alıyor. Bu, “Bir kişinin ateş ve öksürüğün yanı sıra, baş ağrısı ve göz nezlesi gibi daha hafif belirtiler gösterebileceği anlamına geliyor.” Bu hastalar hafif etkileri nedeniyle farkında olmadan virüsü bulaştırmaya devam edebiliyor.

Testten geçerek doğrulanmış koronavirüs vakalarındaki en büyük paya sahip olan üçüncü gruptaysa, kendilerini yatağa düşüren grip benzeri belirtiler gösteren ve muhtemelen bir sağlık kuruluşuna gitmiş hastalar yer alıyor.

Dördüncü ve en ağır grupta zatürrenin baş gösterdiğini belirten hekim, Vuhan’da tanı konulan ve tıbbi yardım alan hastaların yüzde 6‘sının bu grupta yer aldığını ifade etti.

DSÖ’ye göre yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, akciğer sorunları ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar ve yaşlıların bu son kategoriye dahil olması daha muhtemel.

Zatürre nasıl ortaya çıkıyor?

Wilson, hastalığa yakalanan kişilerde görünen öksürük ve ateşin, enfeksiyonun akciğerlerle dış dünyayı birbirine bağlayan hava yolu olan bronş ağacına ulaşması sonucu gerçekleştiğini ifade ediyor ve şunları söylüyor: 

Bronş ağacı duvarının zarar görmesi iltihaba yol açıyor. Bu da hava yolu duvarındaki sinirleri uyarıyor. Tıpkı bir toz zerresinin öksürüğü tetiklemesi gibi.
Ancak eğer bu durum kötüye giderse hava yolunun duvarını aşarak solunum yolunun sonundaki gaz değişiminin yapıldığı birimlere ilerler.

Hekim, bu durumda virüs enfeksiyonuna tepki olarak vücudun sıvı ve bağışıklık hücrelerini barındıran iltihap materyallerini buraya salgılamaya başladığını ve bunların akciğerlerin alt kısmında birikerek zatürreye yol açtığını ifade ediyor.

Bu sıvıyla dolan akciğerler kan dolaşımına yeterince oksijen aktaramaz hale geliyor ve vücudun oksijen alma ve karbondioksitten kurtulma işleyişini aksatıyor.

Wilson “Ağır zatürreden ölümün nedeni genellikle budur” diyor.

Zatürreye nasıl destekleyici tedavi uygulanabilir?

Tıbbi araştırmalar yürüten Avustralya Akciğer Vakfı’nın başkanı ve alanının önde gelen göğüs hastalıkları uzmanı Profesör Christine Jenkins, bu soruya yanıt verdi: 

Ne yazık ki henüz insanların COVID zatürresine yakalanmasını engelleyebilecek herhangi bir şeye sahip değiliz.
İnsanlar halen her türlü ilacı deniyor. Viral ve anti-viral ilaçların etkili olabilecek çeşitli bileşimlerini keşfedebileceğimiz konusunda umutluyuz. Şu anda yoğun bakımdakilere uyguladığımız destekleyici tedavi dışında uygulanmaya başlanan herhangi bir tedavi bulunmuyor.
Onlara oksijen vererek, akciğerleri iyileşip yeniden normal işlev görür hale gelene kadar oksijen düzeylerini yüksek tutuyoruz.

Wilson, virüse bağlı zatürre hastalarının bakterilere bağlı ikincil enfeksiyonlar yaşama tehlikesinin bulunduğunu ve bu nedenle anti-viral ilaçların yanı sıra antibiyotiklerle de tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor.

Wilson mevcut salgında “bazı durumlarda bunun yeterli gelmediğini” ve zatürre yenilemediği için hastaların öldüğünü belirtiyor.

Kovid’a bağlı zatürre, daha farklı mı?

Jenkins koronavirüsle birlikte görünen zatürrenin hastaneye kabul edilen diğer zatürrelerden farklı izlediğini belirterek şunları dile getiriyor: 

Zatürrenin bildiğimiz ve hastaneye kabul ettiğimi en yaygın çeşitleri bakteri kaynaklıdır ve antibiyotik tedavisine yanıt verir.

Wilson da benzer şekilde Kovid’dan kaynaklanan zatürrenin daha ölümcül olabileceğine dair kanıtlar bulunduğunu söylüyor ve diğer vakalara kıyasla akciğerin sadece küçük bir kısmını değil, hepsini etkilediğini ekliyor. 

Hastalık hava keseciklerine bulaştıysa, vücut ilk olarak virüsü bulup yok etmeye ve çoğalmasını yavaşlatmaya çalışıyor. Wilson bu ilk savunma hattının kronik hastalığa sahip veya yaşlı insanlarda yeterince iyi çalışmayabileceğini söylüyor.

Bu nedenle vücut ikinci savunma sistemi olan iltihabı devreye sokarak zatürre oluşumuna ön ayak olabiliyor.

Özellikle 65 yaşından büyük yaşlı bireyleri uyaran Jenkins şunları söylüyor:

Ne kadar sağlıklı ya da aktif olduğunuzun önemli olmadığını unutmamak önemli, zatürre olma riskiniz yaşla birlikte yükseliyor. Bu yaşlandıkça bağışıklık sisteminizin doğal olarak zatıflamasıyla ve vücudun enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasının zorlaşması nedeniyle oluyor.

The Guardian

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

CORONA VİR&#;S İLE BİLGİ VE &#;NLEMLER

Kategori: Bizden Haberler

Yeni Coronavirüs günlerce enfeksiyon belirtisi göstermeyebilir.

Hasta olup olmadığımızı basitçe nasıl anlarız? Ateşlenip ve / veya öksürükle hastaneye gitmek çok geç, zira akciğerde genellikle% 50 Fibrozis oluşmuştur.
Tayvan’lı uzmanlar, her sabah yapabileceğimiz basit bir kontörlü öneriyorlar.
Derin bir nefes alın ve nefesinizi 10 saniyeden fazla tutun. Eğer öksürme, rahatsızlık, sertlik veya
gerginlik, vb. olmadan nefesinizi tutabiliyorsanız, akciğerlerde fibroz olmadığını, temelde
enfeksiyon olmadığını gösterir. Kritik zamanda, lütfen her sabah kendi kendinize havası temiz olan bir ortamda kontrol edin.


Japon doktorların ciddi tavsiyeleri:
Ağzınızın ve boğazınızın nemli olması, asla kuru değil. En az 15 dakikada bir birkaç yudum su alın.
Virüs ağzınıza girse bile, içme suyu veya diğer sıvılar boğazınızdan ve mideye inecektir ve
mide asidi orada virüsü öldürür. Fazla su içmezseniz virüs düzenli olarak nefes borunuza girebilir ve akciğerlere girebilir.
Lütfen bunu aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın. Kendine iyi bak
herkes ve dünya yakında bu Coronavirüsten iyileşebilir.
ÖNEMLİ
DUYURU - CORONAVIRUS
1. Burun akıntısı ve balgamınız varsa, bu normal bir soğuk algınlığıdır.
2. Coronavirus virüsü burun akıntısı olmayan kuru bir öksürüktür.
3. Bu yeni virüs ısıya dayanıklı değildir ve sadece 26/27 derecede ölür. Güneş'ten nefret eder.
4. Corona virüsü taşıyan birisi hapşırırsa, yere düşmesi ve havada kalmaması yaklaşık dk sürer, mutlaka etrafınızda böyle hapşıran ve öksüren birisi olduğunda mesafeli (en az 1 mt) durun
5. Metal bir yüzeye düşerse en az 12 saat yaşayacaktır. herhangi bir metal yüzeyle temas ederseniz - en kısa sürede ellerinizi yıkayınız.
6. Kumaşta saat sürebilir. Normal çamaşır deterjanı onu öldürür.
7. Sıcak su içmek etkilidir tüm virüsler için. Buzlu ve soğuk sıvılar içmemeye çalışın.
8. Ellerinizi yıkayın sık sık virüs sadece dakika ellerinizde yaşayabilir, ancak -
bu süre zarfında çok şey olabilir - gözlerinizi ovalayabilir, burnunuzu alabilirsiniz
farkında olmadan vb.
9. Ayrıca önleme olarak gargara yapmalısınız. Basit ılık suda tuz çözeltisi yeterli olacaktır.
Bol bol su için!
Akraba, arkadaş veya cafe, lokanta gibi ortamlardan uzak durun.
Acil bir durum yoksa sokaklarda gezmeyin, toplu taşıma araçları kullanmayın.
Corona virüs belirtileri
1. ilk önce boğaz ağrısı olacak, yani 3/4 gün sürecek
2. Virüs daha sonra burun sıvısı ile solunum borusu ve daha sonra akciğerlere girerek . Bu yaklaşık 5/6 gün sürer.
3. Daha sonra yüksek ateş ve nefes almada zorluk.
4. Normal olmayan burun tıkanıklığı normal. boğulacakmış gibi hissederseniz hemen sağlık kuruluşlarına baş vurmalısınız.

Kovid'un akciğerlere verdiği zarar tomografi g&#;r&#;nt&#;lerine yansıyor



KORONAVİRÜS HABERLERİ



Akciğerlere verdiği tahribat nedeniyle solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid) vücuda verdiği zarar, tomografi görüntüleriyle de ortaya konuluyor.

Tüm dünyanın mücadele ettiği Kovid nedeniyle 1 milyonu aşkın insan yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor.

Özellikle nefes darlığı şikayetiyle başvurduğu hastanede akciğer tutulumu olduğu tespit edilen hastaların, tomografi görüntülerinde Kovid'un verdiği tahribat ortaya çıkıyor.

Görüntülerdeki beyazlıklarla Kovid'lu bir hastanın akciğerindeki tutulumlar, iltihap birikmeleri ve organın yapısının bozukluğu ortaya konuluyor. Normal hastaların ise akciğerindeki elastik yapı dikkati çekiyor.

Elastik yapıya sahip akciğerlerde Kovid nedeniyle oluşan tahribatlar sonucu zaman zaman organın kapasitesi küçüldüğü için hasta iyileştikten sonra da nefes almakta güçlük çekip, yürümekte zorlanabiliyor.

"Konuşurken bile yoruluyorlar"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nefes darlığıyla gelen hastanın akciğerinde tutulum görebildiklerini belirterek, "Bu hastaların oksijen düzeyleri düşüyor. Oksijen düşmesinin getirdiği ciddi bir kaygı bozukluğu ve nefes açlığı oluyor. En ufak hareket efor kapasitelerini sınırlıyor. Hastalar, daha çok yatağın içinde oturarak derin nefes almaya çalışıyor, konuşurken bile yoruluyor." dedi.

İleri düzeydeki hastaların yatağın içinde bile oksijensiz duramadığını dile getiren Çete, oksijen desteği verdiklerini, yüksek akış oksijen desteği için hastayı sırt üstü yatırdıklarını anlattı.

Akciğer dokusunda sertleşme ve yapısında bozulma olabiliyor

Çete, hastalara bazen de ventilatör desteği sağladıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Elastik bir yapısı olan akciğer dokusunda sertleşme ve yapısında bozulma olabiliyor. Bu hastalık geçen yıl kasımda ortaya çıktı. Hastalarımızı daha bir yıl bile takip edemedik. Türkiye verilerini daha mart ayında aldık. Uzun dönemli etkilerini dünya bilmiyor ama bazı yayınlar şunu gösteriyor; Kovid hastalığını kapan ve akciğer tutulumu olan bazı bireylerde ileri dönemlerde fibrozis (akciğer sertleşmesi) dediğimiz bir tablo oluşuyor. Akciğer dokusu elastik bir yapı, genişlemeye ve büzüşmeye müsait bir organ. Koronavirüs nedeniyle akciğerde fibrozis gelişince büzüşme ve genişleme olmuyor. Bu yüzden akciğer kapasitesi ve kişinin efor kapasitesi azalıyor. Eski fonksiyonel kapasitelerine dönemiyorlar. Bu ne kadar hastada oluyor, niye bazılarında oluyor bunu henüz bilmiyoruz."

"Herkesin kurallara uyması gerekiyor"

Özellikle riskli grupların çok daha dikkatli olması gerektiğine işaret eden Yıldıray Çete, "Kronik hastalıkları olanlar, ileri yaştakiler, akciğer hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar çok daha dikkat etmeli. Gerçekten kötü bir hastalık. Onun için herkesin kurallara uyması gerekiyor. Dış ortama daha az çıkmalı, sosyal mesafeyi korumalı, mutlaka dışarıda maske takılmalı." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Covid sonrası akciğer nasıl temizlenir?

COVID'a neden olan koronavirüs, akciğerlere ve solunum sistemine saldırır ve bazen ciddi hasarlara neden olur. COVID sıklıkla zatürreye ve hatta ciddi bir akciğer hasarı olan akut solunum sıkıntısı sendromuna (ARDS) yol açar. Akciğerleri iyleştirmek mümkündür ancak enfeksiyon tedavi edildikten sonra aylarca tedavi ve egzersiz gerektirebilir.


Fizyoterapist Peiting Lien, “İyileşme için çalışmak basit bir şekilde başlar: Nefes almaya odaklanarak” diyor. COVID veya başka bir ciddi hastalığı olanların iyileşmesine yardımcı olacak bir dizi nefes egzersizi öneriyor.


Derin nefes alma, diyaframın yenilenmesine ve akciğer kapasitesini artırmaya yardımcı olabilir. Amaç, sadece dinlenirken değil, herhangi bir aktivite sırasında derin nefes alma yeteneğini geliştirmektir. Derin nefes alma egzersizleri, şiddetli semptomlar yaşayan veya hastaneye kaldırılan biri için yaygın olan endişe ve stres duygularını da azaltabilir. Bu nefes egzersizleri ile uyku kalitesi de artabilir. Nefes egzersizi ile stresten kurtulmak yazısını okumak için tıklayınız


Herkes derin nefes alma tekniklerinden yararlanabilir, ancak COVID iyileşme sürecinde özellikle önemli bir rol oynar. Egzersizleri evde kendi kendine izolasyon sırasında başlatılabilir ve günlük rutininize kolayca dahil edilebilir.



Öncesinde almanız gereken tedbirler

Egzersizlere başlamadan önce aşağıdaki semptomlarınız varsa önce doktorunuzla iletişime geçin:

  • Ateşin varsa,
  • Dinlenirken nefes darlığınız veya nefes almada zorluk çekiyorsanız,
  • Göğüs ağrınız veya çarpıntınız varsa,
  • Bacaklarınızda yeni şişlik varsa,

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini hissederseniz, egzersizi hemen DURDURUN:

  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı normalden fazla
  • Göğüs ağrısı
  • Serin, nemli bir cilt
  • Aşırı yorgunluk
  • Düzensiz kalp atışı
  • Acil olduğunu düşündüğünüz herhangi bir semptom

Derin nefes alma, diyaframı kullanarak akciğer fonksiyonunu eski haline getirir. Burundan nefes almak diyaframı güçlendirir, sinir sistemini rahatlatır ve kendini yenilemeye teşvik eder.


COVID gibi bir solunum yolu hastalığından iyileşirken, iyileşmeyi aceleye getirmemek önemlidir. Bu derin nefes egzersizi, yeteneğinizi hesaba katmak için aşamalara ayrılmıştır. Aşama 1 ile başlayın ve sadece tekrarları artırın ya da egzersizi çok fazla nefes darlığı hissetmeden tamamlayabileceğiniz zaman bir sonraki aşamaya geçin. COVID aşısının yan etkilerini azaltmak için yemeniz gerekenler yazısını okumak için tıklayınız


  • Sırt üstü yatın ve dizlerinizi bükün, böylece ayaklarınızın altı yere değmiş olur.

  • Ellerinizi karnınızın üzerine koyun veya karnınızın kenarlarına sarın.

  • Dudaklarınızı kapatın ve dilinizi damağınıza yerleştirin.

  • Burundan nefes alın ve havayı ellerinizin olduğu yere midenize doğru çekin. Nefesinizle parmaklarınızı birbirinden ayırmaya çalışın.

  • Nefesinizi burnunuzdan yavaşça verin.

  • Derin nefesleri bir dakika boyunca tekrarlayın.

  • Karnınızın üzerine yatın ve nefes alabilmek için başınızı ellerinizin üzerine koyun.

  • Dudaklarınızı kapatın ve dilinizi damağınıza yerleştirin.

  • Burnunuzdan nefes alın ve havayı midenize doğru çekin. Nefes alırken midenizin yatağı itmesine odaklanmaya çalışın.

  • Nefesinizi burnunuzdan yavaşça verin.

  • Derin nefesleri bir dakika boyunca tekrarlayın.


  • Yatağın kenarına veya sağlam bir sandalyeye dik oturun.

  • Ellerinizi midenizin kenarlarına koyun.

  • Dudaklarınızı kapatın ve dilinizi damağınıza yerleştirin.

  • Burnunuzdan nefes alın ve havayı ellerinizin olduğu yere midenize doğru çekin. Nefesinizle parmaklarınızı birbirinden ayırmaya çalışın.

  • Nefesinizi burnunuzdan yavaşça verin.

  • Derin nefesleri bir dakika boyunca tekrarlayın.

  • Dik durun ve ellerinizi karnınızın kenarlarına koyun.

  • Dudaklarınızı kapatın ve dilinizi damağınıza yerleştirin.

  • Burnunuzdan nefes alın ve havayı ellerinizin olduğu yere midenize doğru çekin. Nefesinizle parmaklarınızı birbirinden ayırmaya çalışın.

  • Nefesinizi burnunuzdan yavaşça verin.

  • Derin nefesleri bir dakika boyunca tekrarlayın.


Bu egzersiz, kollarda ve omuzlarda koordinasyonu artırmaya ve güç oluşturmaya yardımcı olan derin nefes alma ile hareketi içerir. Ayrıca diyaframın genişlemesi için göğüs kaslarını açar. Akciğerler nasıl temizlenir? yazısını okumak için tıklayınız


  • Yatağınızın kenarına veya sağlam bir sandalyeye dik oturun.

  • Kollarınızı başınızın üzerine uzatın ve büyük bir esneme hareketi yaratın.

  • Kollarınızı indirin ve üç saniye gülümseyerek bitirin.

  • Bir dakika boyunca tekrarlayın.


Nefes verirken uğultu, vücuttaki nitrik oksit üretimini artırmaya yardımcı olur. Nitrik oksit, nöral plastisiteye (sinir sisteminin inşası ve onarımı) yardımcı olur ve kan damarlarını genişleterek vücuda daha fazla oksijen verilmesini sağlar. Mırıldanma aynı zamanda sakinleştirici ve yatıştırıcıdır, stresi azaltır ve hastanın restorasyon modunda kalmasına yardımcı olabilir.


  • Yatağınızın kenarına veya sağlam bir sandalyeye dik oturun.

  • Ellerinizi midenizin kenarlarına koyun.

  • Dudaklarınız kapalı ve dilinizi damağınıza değdirin. Burnunuzdan nefes alın ve havayı ellerinizin olduğu yere midenize doğru çekin. Nefesinizle parmaklarınızı birbirinden ayırmaya çalışın.

  • Ciğerleriniz dolduktan sonra, dudaklarınızı kapalı tutun ve mırıldanırken “hmmmmmm” sesini çıkararak nefes verin. Ellerinizin nasıl aşağı indiğine dikkat edin.

  • Yine burnunuzdan nefes alın, ardından mırıldanırken burnunuzdan nefes verin.

  • Bir dakika boyunca tekrarlayın.


Kaynak: funduszeue.info



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası