hamilelikte lekelenme kaç ay sürer / Yerleşme Kanaması Nedir, Nasıl Olur? - Acıbadem Hayat

Hamilelikte Lekelenme Kaç Ay Sürer

hamilelikte lekelenme kaç ay sürer

Hamilelik dönemi, anne adaylarının pür dikkat kendi vücutlarına odaklandıkları, hamileliğin olağan seyri ve bebeklerinin sağlığı için vücutlarındaki her bir değişimi özenle gözlemledikleri bir süreçtir. Özellikle hamileliğin 1. trimesteri olarak adlandırılan ilk 3 aylık dönem, gebeliğin en hassas zamanlarıdır. Embriyonun oluşması, rahme yerleşmesi, tutunması derken anne adaylarını endişeye düşürecek birtakım gelişmeler olabilir. Bunların başında ise gebelikte lekelenme gelmektedir.

Peki hamilelikte lekelenmeler neden olur? Ne zaman başlar ve ne kadar sürer? Birçok kadını endişeye düşüren lekelenmeler hamilelikte ne anlama geliyor?

Gebelikte Lekelenme Ne Demektir?

Vajinal kanamalar, her kadının farklı dönemlerde farklı sebeplerle yaşayabileceği sıkıntılar arasındadır. Regl kanamaları, vajinal enfeksiyonlar, üreme sistemi ile ilgili rahatsızlıklar gibi sebepler listenin en başında gelir. Fakat gebelikte ortaya çıkan kanama ve kanama benzeri lekeler, anne ve bebek sağlığını doğrudan etkileyeceği için en çok merak edilen konulardandır ve bunların sebepleri daha farklıdır.

Hamilelikteki lekelenmeler, rahim ağzı sıvısı ile kahverengi akıntının birleşmesi sonucu ortaya çıkan lekelerdir. Genellikle çok açık pembe veya kahverengi tonlarında görülür. Bazı gebelerde koyu kahverengi veya siyaha dönük renkte olduğu bile gözlemlenebilir. Çoğunlukla damla damla ya da iç çamaşırda lekelenme oluşturacak miktardadır.

Bu akıntıların oluştuğu zamana göre çeşitli sebepleri olabilmektedir. Bu yüzden gebelikte kahverengi leke görmenin tek bir anlamı bulunmaz.

Gebelikte Kahverengi Leke Neden Olur?

İlk defa anne olacak hamileleri daha çok telaşlandıran lekeler “Gebelikte lekelenme neden olur?” sorusunu da beraberinde getirir.

  • Hamilelik hormonları: Hamilelik döneminde hızla artış gösteren östrojen hormonu, kahverengi akıntı oluşma ihtimalini artırabilir.
  • Düşük riski: Genellikle düşük durumlarında kahverengi akıntıya kıyasla daha parlak kırmızı renkli ve pıhtı şeklinde kanamalar görülür. Bu kanamalarda vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulması gerekir. Ancak nadiren hamileliğin ilk başlarında kahverengi akıntılar da düşük belirtisi olabilmektedir. Bu konu mutlaka göz önüne alınmalıdır.
  • İmplantasyon: Kahverengi akıntıların çoğunluğunun ana sebebi, bebeğin anne rahmine yerleşmesidir. İmplantasyon denilen bu durumda bebeğin kesesi rahim iç dokusuna tutunmaya çalışırken kan damarlarının kopmasına ve hafif lekelere yol açabilir. Bu lekelenmeler normal ve zararsızdır.
  • Vajinal enfeksiyonlar: Vajinal bölgede bazı virüs ve bakteriler çeşitli enfeksiyonlara ve vajinal iltihaplanmalara neden olabilir. Bu enfeksiyonların bir sonucu olarak lekelenmeler görülebilir.
  • Cinsel birliktelik: Cinsel birliktelik sonrasında zorlanma ve tahrişe bağlı olarak anne adaylarında kahverengi akıntı oluşabilir. Özellikle riskli gebeliklerde cinsel ilişki sonrası bu durumlar daha sık yaşanabilir.
  • Dış gebelik: ‘Ektopik gebelik’ adı da verilen bu durum, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere, fallop tüplerine veya karın boşluğuna tutunmaya çalışması sonucu oluşan gebeliklerdir. Bu koşullarda bebeğin gelişimi mümkün olmayacağı için kahverengi akıntı eşliğinde düşük belirtileri görülebilir.
  • Jinekolojik muayene: Hamilelikle birlikte duyarlı hale gelen vajinal bölgede yapılacak bir jinekolojik muayene sonucunda açık pembe veya kahverengimsi lekeler görülebilir.
  • Nişan/ Doğum başlangıcı: Hamileliğin son aylarında bebek doğum kanalına ilerlemeden önce rahim ağzını tıkaç gibi kapatan mukoza yapısı vücuttan atılır. Buna doğum nişanı Kahverengi bir akıntı şeklinde oluşabilen nişan görüldüğünde doğumun başladığının ilk belirtisi de görülmüş olur.

HAMİLEYKEN ÜSTÜNE GÖRMEK NE DEMEKTİR? Konulu makalemiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLEYKEN ÜSTÜNE GÖRMEK NE DEMEKTİR? seafoodplus.info

Hamilelikte Lekelenme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte meydana gelen lekelenmeler, gebeliğin herhangi bir döneminde herhangi bir zamanda görülebilir.

Gebelikte kahverengi akıntı genellikle bebeğin rahme tutunduğu zamanlarda ortaya çıkar. Rahim iç dokusunda oluşan hareketlilik ve kesenin büyümeye başlaması bunun en büyük sebebidir. Döllenme gerçekleştikten sonra beklenen adet tarihinden önce ilk lekelenmeler meydana gelebilir. Yerleşme kanaması veya üstüne görme olarak da adlandırılan bu durum, hamileliğin 3. veya 4. haftasından itibaren başlamaktadır. Fakat bu durum tüm hamileliklerin sadece %20’sinde karşılaşılan bir olaydır. Kısacası her anne adayı lekelenme yaşamayabilir. Ayrıca kahverengi lekeler, hamileliğin son trimesterinda görülüyorsa doğumun başladığına yönelik işaret olarak da sayılabilir.

Hamilelikte Lekelenme Ne Kadar Sürer?

Eğer hamilelikte kahverengi leke oluşumunun nedeni implantasyon yani yerleşme ise bu kanamalar yaklaşık gün kadar damla damla veya tuvalet kağıdını kirletecek miktarda görülebilir. Yerleşme gerçekleştikten sonra lekelenmeler de sona erer. Ancak bu akıntıların sebebi implantasyon değil de dış gebelik, enfeksiyon gibi farklı bir durumdan kaynaklı ise süre uzayabilir. Şüpheli durumlarda doktorunuza haber vermeniz en doğru karar olacaktır.

Hamileyken Gelen Lekelerin Bir Zararı Var mıdır?

Hamileyken leke gelmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları gayet olağanken bazıları tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilmektedir.

Gebeliğin ilk haftalarında oluşan kahverengi akıntı, bebeğin rahme tutunmasının bir işareti olarak normalken ilerleyen haftalarda görülebilecek lekeler düşük tehlikesinin, vajinal enfeksiyonların veya hormonal değişimlerin bir sonucu olarak görülebilir. Hamileliğin son aylarında böyle bir durumla karşılaşılması, erken doğumun habercisi olabilir. Bu sebeple lekelenmelerin zamanlaması ve yapısı bu konuda fikir vermek adına oldukça önemli faktörlerdir. Anne adayı belirtileri gözlemleyerek olağan dışı durumları tedbir amaçlı değerlendirip doktoruna başvurabilir.

Anne Adayları Kahverengi Akıntı Durumunda Neler Yapabilir?

Bebeğinizi beklerken meydana gelen kahverengi lekeleri önlemenin bir yolu yoktur. İmplantasyon lekeleri, hormonal değişimlerden kaynaklı akıntılar ve düşük habercisi lekeler engellenemez. Fakat hamileler, bazı tedbirler alarak risk taşıyan durumları hafifletebilir.

  • Özellikle hamileliğin ilk haftalarında vücudu yoracak aktivitelerden uzak durun.
  • Bulduğunuz her fırsatta bol bol dinlenin.
  • Ağır egzersizlerden uzak durun.
  • Genital temizliğe özen gösterin. Bölgenin temizliğini sağlarken parfüm ve kimyasal içerikli ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Ayakta fazla kalmamaya ve yorulmamaya çalışın.
  • Eğer cinsel birliktelik sonrasında lekelenme görüyorsanız bu konuyu doktorunuzla paylaşın. Gerekli görülen durumlarda bir süre cinsel perhiz uygulayın.
  • Kullanılan bazı ilaçlar lekelenmeye sebep olabileceğinden doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın.

Hamileliğin başlarında görülen kahverengi lekelenmeler doğal kabul edilir. Ancak gebelikte lekelenme ileri boyutlara ulaşıyorsa veya rengi parlak açık kırmızı renge dönüyorsa mutlaka bir sağlık birimine başvurulması gerekir. Anne adayı olağan dışı durumları takip etmeli, endişeye kapılmadan bir uzmana danışmalıdır.

GEBELİKTE BURUN KANAMASI NEDEN OLUR? Konulu makalemiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

GEBELİKTE BURUN KANAMASI NEDEN OLUR? seafoodplus.info

Yerleşme kanaması ne zaman ve nasıl olur? Yerleşme kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme kanaması denildiğinde aklımıza gebe kalma süreci gelmektedir. Gebelik sürecinde kadın vücudunda çeşitli değişikler yaşanmaktadır. Bu süreçteki değişim vücudun hem iç hem dış tarafında yaşanmaktadır.

Cinsel ilişki sonrasında erkekten gelen sperm hücresi ile kadındaki yumurta hücreleri buluşur ve buluşma neticesinde hamilelik süreci başlar. Bu dönemde blastosist adı verilen hücre kümelenmeleri meydana gelir. Bu hücrelerin rahme girişinden sonra bu hücrelerin rahim duvarına tutulması gerekmektedir. Bu tutunma olayının adı yerleşme, yani implantasyondur. Yerleşme gebelik hormonlarını salgılanmasını tetiklemektedir. Bu hormonlar; östrojen, progesteron, HCG ve koryonik gonotrapindir.

Yerleşme olmazsa normal aylık döngüde olduğu gibi rahim duvarınız dökülecektir. Bu durum hamile kalmaya çalışanlar için gebelik durumunun gerçekleşemediği anlamına gelmektedir. Yerleşme olayının gerçekleşmesi, plasenta ve embriyonun gelişmesini sağlayacak ve ilerleyen süreçte bebeğinizin gelişimini ve rahimde yer edinmesini sağlar.

Kürtaj sonrası hamilelik ne zaman olmalı? Kürtaj sonrası hamilelikte risk var mı, nelere dikkat edilmeli?

YERLEŞME KANAMASI NE ZAMAN OLUR?

Yerleşme, yumurtlama gerçekleştikten sonra 6 ila gün arasında herhangi bir günde ve çoğunlukla 8. ya da 9. gün olarak görülmektedir. Yerleşmenin kesin zamanı yumurtlama zamanınıza ve gebe kalmak için yumurtanın erken ya da geç yerleşmesine bağlıdır.

Hamilelik dönemi vücudunuzda her değişikliği dikkatle ve en ince ayrıntısına kadar incelediğiniz bir dönemdir. Bu dönemdeki kanamalar sizi oldukça yakında ilgilendirmektedir. Yerleşme kanaması bu döneme görülebilecek kanamalardan biridir. Herkesin bu kanamayı ayırt edebilmesi çok mümkün olmayabilir. Genel bir bakış açısıyla gebe kalan kadınların dörtte biri oranında kanama ve lekelenme yaşadığı şeklindedir ve bu kanamanın nedeni yerleşme durumu olarak yorumlanabilmektedir.

YERLEŞME KANAMASI KAÇ GÜN SÜRER?

Yerleşme kanaması yaklaşık olarak 6 ile 12 gün arasında sürebilir. Kanamanın şiddeti ve süreklilik süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kanama şeklinin daha çok lekelenme şeklinde görüldüğü, yerleşme kanamasının gerçekleştiği dönemle ilgili kesin bir bilgi verilemez.

Hamilelikte baş dönmesi ve sersemlik hissi neden ve ne zaman olur? Hamilelikte baş dönerse ne yapmalı?

YERLEŞME KANAMASI, ADET KANAMASINDAN NASIL AYRILIR?

Normal döngünüz içerisinde o tarihlerde kanama yaşayacak olabilirsiniz ve tarihlerin çakıştığını görünce kafanız karışabilir. Genel itibariyle adet döneminden önce gerçekleşse bile bazen aynı zamanlamaya denk gelmesi bu karışıklığa neden olabilir. Bu anı yaşarken "Yerleşme kanaması mı yaşıyorum yoksa adet dönemine mi girdim" sorusunun yanıtını almak için kontrol edebileceğiniz bazı faktörler vardır. Adet dönemi kanamalarında kan rengi parlaktan koyuya giden bir kırmızı şeklindeyken, implantasyon kanamalarında kan rengi çoğunlukla açık pembe veya kahverengi olabilmektedir. Bir diğer kontrol edilecek husus ise kanama şeklidir. İmplantasyonda kanama lekelenme şeklinde olacaktır, akış şeklinde bir kanama modeli implantasyonda beklenen bir durum değildir. Bunların yanı sıra yerleşme sırasında oluşan etkiler nedeniyle vücut sıcaklığında bir gün kadar sürebilecek bir ısı kaybı söz konusu olabilir.

bebegimvebiz

GEBELİKTE KANAMA LEKELENME NEDEN OLUR?

Hamilelik sırasında vajinal kanama korkutucu olabilir. Ancak, her zaman bir sorun varlığının işareti değildir. İlk üç aylık dönemde (1 ila haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur.

Yine de hamilelik sırasında gerçekleşen vajinal kanamaları ciddiye almak gerekir. Bazen hamilelik sırasında kanama, yakın zamanda gerçekleşebilecek düşük veya acil tedavi gerektiren bir durumu gösterir. Hamilelik sırasında vajinal kanamanın en yaygın nedenlerini anlayarak, hangi belirtileri araştıracağınızı ve ne zaman doktorunuza başvuracağınızı bileceksiniz.

Gebelikte Kanama Neden Olur?

Hamilelik sırasında gerçekleşebilen vajinal kanamanın birçok nedeni olabilir Bu nedenlerden bazıları ciddi sorunların habercisi iken bazıları ise önemsizdir. 

Hamileliğin ilk üç aylık dönemindeki kanamalar

İlk üç aylık dönemde olası vajinal kanama nedenleri şunlardır:

  • Ektopik gebelik (döllenmiş yumurtanın rahim dışında, örneğin bir fallop tüpünde yerleşmesi ve büyümesi)
  • İmplantasyon kanaması (döllenmiş yumurtanın rahim zarına yerleşmesi ile gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra meydana gelir)
  • Düşük ( haftadan önce gebeliğin kendiliğinden kaybı)
  • Molar gebelik (anormal döllenmiş bir yumurtanın bebek yerine anormal dokuya dönüştüğü nadir bir durum)
  • Rahim ağzı enfeksiyonu, iltihaplı serviks veya servikste büyüme gibi serviks ile ilgili sorunlar

Hamileliğin 2. veya 3. trimester (3 aylık dönem) dönemindeki kanamalar

İkinci veya üçüncü 3 aylık dönemde vajinal kanamanın olası nedenleri şunlardır:

  • İnkompetan serviks (erken doğuma yol açabilen serviksin erken açılması)
  • Düşük ( haftadan önce) veya intrauterin fetal ölüm
  • Plasental ayrılma (bebeğe besin ve oksijen sağlayan plasentanın rahim duvarından ayrılması)
  • Plasenta previa (plasenta rahim ağzını kapladığında hamilelik sırasında şiddetli kanamaya neden olur)
  • Erken doğum (kasılmalar, donuk sırt ağrısı veya pelvik basınç eşliğinde hafif kanamaya neden olabilir)
  • Rahim ağzı enfeksiyonu, iltihaplı serviks veya servikste büyüme gibi serviks ile ilgili sorunlar
  • Nadir görülen ancak hayatı tehdit eden bir durum olan uterus yırtılması

Hamileliğin sonuna yakın normal vajinal kanama

Genellikle mukusla karışık hafif kanama, hamileliğin sonlarına doğru, doğumun başladığının bir işareti olabilir. Bu vajinal akıntı pembe veya kanlıdır.

Burada bahsedilen kanama nedenleri bilgi verme amaçlıdır, doğru teşhis için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Hamilelik sırasında herhangi bir vajinal kanamayı doktorunuza bildirmeniz gereklidir. Ne miktar kanama olduğu, akıntının neye benzediğini ve herhangi bir pıhtı veya doku içerip içermediğini hakkında bilgi istenilecektir.

1. trimester

İlk üç aylık dönemde (1 ila haftalar arasında):

  • Bir gün içinde geçen lekelenme veya hafif vajinal kanamanız varsa, bir sonraki doğum öncesi muayenenizde doktorunuza bunu söyleyin.
  • Bir günden uzun süren herhangi bir miktarda vajinal kanamanız varsa, 24 saat içinde doktorunuza başvurun.
  • Orta ila şiddetli vajinal kanamanız varsa, vajinanızdan doku çıkarsa veya karın ağrısı, kramp, ateş veya titreme ile birlikte herhangi bir miktarda vajinal kanama yaşarsanız derhal doktorunuza başvurun.
  • Kan grubunuz Rh negatifse ve vücudunuzun gelecekteki gebelikleriniz için zararlı olabilecek antikorlar üretmesini önleyen bir ilaca ihtiyacınız olabileceğinden kanamanız varsa doktorunuza bildirin.

2. trimester

İkinci üç aylık dönemde (13 ila haftalar):

  • Birkaç saat içinde kaybolan hafif vajinal kanamanız varsa, aynı gün doktorunuza başvurun.
  • Birkaç saatten uzun süren veya karın ağrısı, kramp, ateş, titreme veya kasılmaların eşlik ettiği herhangi bir miktarda vajinal kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun.

3. trimester

Üçüncü üç aylık dönemde (25 ila haftalar):

  • Herhangi bir miktarda vajinal kanamanız veya karın ağrısının eşlik ettiği vajinal kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun.

Hamileliğin son haftalarında, pembe veya kanlı vajinal akıntının yaklaşan doğumun bir işareti olabileceğini unutmayın. Bu durumun varlığında doktorunuza başvurun. Bazen bu kanamalar hamilelik komplikasyonlarının bir işareti olabilir.

Gebelikte Kanama Lekelenme Neden Olur? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir