bebeklerde dilin geriye kaçması / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Sağlık Rehberi

Bebeklerde Dilin Geriye Kaçması

bebeklerde dilin geriye kaçması

Sağlık Rehberi

Çocuğun Boğazına Cisim Kaçması


Yabancı cismin boğaza kaçışı çocuklarda hava yolunu tıkayıp solunumu ve hava alışverişini bozarak hayatı tehdit eden bir olaydır. Bu durum çoğunlukla kısa bir boğulma veya tıkanma devresine şahit olan aile bireylerinin şüphesiyle açıklığa kavuşur. Ancak bu tıkanmaya tanık olunmamış vakalarda çocuğun ilerleyen dönemde klinik sunumunun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi bu değerlendirmeye ek olarak radyoloji ve bronkoskopinin akıllıca kullanımı ile çözülebilmektedir.

Yabancı Cisim Aspirasyonları ile başvuran veya şüphelenilen vakaların %80’ i 3 yaşından küçük çocuklardır. Pik dönem ise 1 ve 2 yaş arasıdır. Bu çocukların yeni yeni yürüdüğü dönemlerdir ki çocukların hayatı ve yabancı cisimleri ağızlarıyla tanıdığı eline geçen birçok şeyi ağızlarına götürdüğü oral dönemdir. Yeterli çiğneme yetisinin ve dişlerinin olmadığını düşünürsek ve ek olarak yutma refleksinin tam gelişmediği bu çocuklar risk grubunun en tehlikeli dönemine denk gelmektedir. Dahası uygunsuz yiyeceklerin (fındık fıstık vs…) ve küçük oyuncak ve boncukların hareketli bir çocuğun ulaşabileceği yerde olması veya büyük kardeşleri tarafından bu çocuklar ile oynarken olabilecek kazalar da bu riski artırmaktadır. Bu bebeklerde hava yolunun dar olması bu bölgede tıkanmayı daha olası ve hayati yapmaktadır.

Daha büyük çocuk ve erişkinlerde ise nörolojik hastalıklar, bilinç kaybı ve alkol uyuşturucu gibi alışkanlıklar varlığında daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Nedeni bilinmemekle birlikte erkek çocuklarda daha sık olduğu birçok bilimsel yayınlarda görülmüştür.

En sık aspire edilen maddenin fındık olduğu görülmüştür. Azalan sırayla diğer fındık ve fıstık benzeri çerezler, çekirdekler (özellikle karpuz çekirdeği) mısır ve yemek partikülleri metal nalburiye, nazar boncukları ve iğneler ayrıca oyuncak parçaları sık olarak solunum yollarından çıkarılan maddelerdir. Balonlar, misketler ve buna benzer hacimli oyuncaklar ise oldukça ölümcül olabilecek oyuncaklardır çünkü yuvarlak maddeler kaygan pürüzsüz yüzeyi ile hava yoluna daha rahat kaçabilen ve bu yolu tam tıkayarak solunumu durduran maddelerdir.

RİSK FAKTÖRLERİ

  • 3 yaş altı çocuklar
  • Erkek çocuk (2 kat fazla)
  • Ağızlarında cisim ile ağlamak, bağırmak, koşmak, oynamak
  • Bazı yiyecekleri çiğnemek için dişinin olmaması
  • Yutma ve havayolunu korumanın ve reflekslerinin tam olarak gelişmemesi
  • Çevreyi ağzı ile keşfetmesi

Yutulan yabancı cisimlerin büyük bölümü bronşlardadır yani akciğerlerdedir. Laringeal (yutak) ve trakeal (ana solunum yolu) bölgelerde ise daha nadirdir

BELİRTİLER

Yabancı Cisim Aspirasyonu klinigi(hastanın durumu) ve tanısı; hastanın yaşı, yutulan maddenin tipi, olaya şahit olup olmama, aspirasyondan sonra geçen süre, yabancı cismin yeri ve hava yolunu tıkama derecesi ile farklılık gösterir.

Vakaların yaklaşık %60’ı ilk 24 saat içinde fark edilmektedir.

En sık ciddi solunum stresi, morarma ve mental durumda bozulma yani boğulma krizi olarak tarif edebileceğimiz durumla karşı karşıya kalabiliriz ki bu acil koşullarda hayati destek gerektirecek bir durumla sonuçlanabilir.

Yabancı cismin bulundugu yere göre de belirti ve bulgular değişiklik ve ciddiyet göstermektedir. Laringotrakeal bölgedeki yabancı cisimlerde hayati tehlike oldukça sık görülmekle beraber yolun tam tıkanmadığı durumlarda hırıltılı solunum, soluk alıp vermede zorluk ve ses kısıklığı gibi semptomlar görülür. Bronşlardaki yabancı cisimlerde ise en sık öksürük ve solunum seslerinde bozulma görülmesine rağmen solunum güçlüğü ve kalp atışlarında hızlanma, kanlı tükrük, morarma, ateş ve boğulma gibi bulgulara da şahit olabiliriz.

Parsiyel (tam olmayan) tıkanmalarda sıklıkla inatçı öksürük, takipne (normalden sık nefes alıp verme) ve hırıltılı solunum eşlik eder. Muayene bulgularında klasik triad olan öksürük, hırıltılı solunum ve bozulmuş akciğer sesleri bulunur ama şart değildir. Bulguların hepsi görüldüğünde ve yardımcı görüntüleme yöntemlerinde havalanma fazlalılığı varsa % 98 oranında yabancı cisim aspirasyonundan bahsedilir.

UZUN VADE BELİRTİLERİ

Bogulma anı, morarma ve öksürük krizine şahit olunduğunda yabancı cisim aspirasyonu %76 ile %92 arasında tanı konulmuş demektir. Bu akut gelişen dönem birkaç dakika sürüp genellikle kendini sınırlayıp düzelme gösterir ve sonrasında semptomsuz bir dönem ile devam eder. Tedavide geç kalma halinde öksürük, hırıltılı solunum, güç soluk alıp verme vs… gibi bulgular geç dönemde kendini gösterir. Yabancı cisim aspirasyonuna şahit olunmayan durumlarda ise aspirasyondan günler ve haftalar sonra gelişen semptomlara ek olarak non-spesifik semptomlar eklenebilir. Öyle tekrarlayan zatüre, astım, bronşiolit, kronik akciğer hastalığı gibi tanılarla hasta takip edilebilir.

TANI

Bu arada Bilgisayarlı Tomografininde (BT) yerini unutmamak gerekir. Semptomatik veya asemptomatik vakalarda ve özellikle opak olmayan madde (yemek parçaları, çerezler, plastik materyaller vs…) aspirasyon_üphesinde bizlere normal grafiden çok daha fazla yardımcı olan bir yöntemdir. Neden akciğer grafisi ile vakit kaybediyoruz sorusuna verilecek cevap ise; küçük çocuklarda bu işlem esnasında, verilen anestezi ve bol miktarda alınan iyonize radyasyon diyebiliriz.

Yabancı cisim aspirasyonu şüphesi olan bütün çocuklarda sistematik bir öykü ve fizik muayene sonrası radyografi (akciğer grafileri, ön ve yan grafiler ve boyun grafileri) planlanır. Radyografide patolojik bulguların görülmemesi aspirasyon tanısını ekarte ettirmediği unutulmamalıdır. Çünkü morarma veya tıkanma şüphesi olan vakalara yapılan bronkoskopide %90’a yakın yabancı cisim görülmüştür ve bunların yarısında akciğer grafisi normal olarak değerlendirilmişfunduszeue.infoşim imkanı olmayan daha küçük çocuklarda ise aspirasyon lehine fizik muayene ve radyolojik bulguları olması hiç düşünmeden bronkoskopi için endikasyon oluşturmaktadır. Muayene ve/veya radyolojik bulgu olmayan ama en ufak bir şüphe olan vakalarda bile gün aralıklı ciddi kontroller ihmal edilmemelidir. Öte yandan bütün yabancı cisim aspirasyonları ele alındığında yapılan akciğer grafilerinin en az %30’ unun normal olduğu görülmüştür. Patolojik olarak ise amfizem (aşırı akciğer havalanması, atelektazi (akciğerin sönmesi), bronşiektazi, akciğer absesi, pnömoni(zatürre) vs. gibi bulgular görülmektedir ki bunlar yabancı cisim aspirasyonlarında görülen komplikasyonlarla paraleldir.

İLK MÜDAHALE

Hayatı tehdit eden yabancı cisim aspirasyonu tam bir tıkanma ile oluşmaktadır. Bu tamamen solunum yolunu tıkayan maddeyi göğüs duvarına kompresyon uygulayarak ve karın içi basıncı arttırarak çıkarmak veya en azından parsiyel bir tıkanıklığa çevirmek amaç olmalıdır (Heimlich manevrası). Diğer yandan öksüren, konu_an, ağlayan çocuklarda yapılması şiddetle kaçınılması gereken manevradır çünkü nefes alıp vermeye olanak sunan bir tıkanmayı tam bir tıkanmaya çevirme olasılığı hiç unutulmamalıdır. Yine aynı sebepten körlemesine yapılan ağız içine elimizi sokup yabancı cisim aramakta şiddetle önerilmemektedir.

TEDAVİ

Tedavide fexible ve rigit bronkoskopi kullanılmaktadır. Deneyimli anestezist ve cerrahi ekip tarafından yapılması şiddetle önerilmektedir. “Işıklı endoskopik bir aletle soluk borusundan girip yabancı cisim alınıyor” gibi söylemler bronkoskopinin basit bir işlem olduğu aklımıza getirmemelidir. Bronkoskopi esnasında olan trakeal laserasyon (yırtıklar), kanamalar, akciğer perforasyonu(pnömotoraks) ve trakeal ödeme bağlı solunum yetmezlikleri hiç de az görülmemektedir.

Yabancı cisim aspirasyonlarının her ne kadar tedavisi varsa da aslında önlem almak ve ailelerin eğitimi hepsinden daha önemlidir. Önlemden kastımız aspire edilme riski olan maddelerin evde, markette, kreşte vs… gibi çocukların erişemiyeceği bölgelere konulması özellikle ülkemizde nazar boncuğu kullanımında daha dikkatli olunmasıdır. Eğitim ise sadece ebeveylerin değil bakıcıların, öğretmenlerin, kardeşlerin komşuların kısacası çocuk ile ilişkili herkesin bilgilendirilmesi ile olmalıdır. Bu kişilere riskli yiyecekler hakkında bilgi verilmeli, çocuk yemek yerken mümkün olduğu kadar konuşmayıp bağırmamalı veya ağlamamalı, gülmemeli, yürümemeli, koşmamalı; bunun yanında dişleri tam olarak geliştikten sonra sakız veya çiğnenebilen şeker gibi (3 yaşından sonra) ödüller verilmelidir. Ayrıca küçük parçalara sahip oyuncaklardan kaçınılmalı, aileler öğretmenler bakıcılar basit hayat desteği hakkında bilgilenmelidirler.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Dili Boğazına Kaçan Bebeğe Doktordan Hayat Kurtaran Müdahale

Taksim'de dili boğazına kaçan bir turist çiftin bebeği için vatandaş seferber olurken, bir doktor, nefes alamayan bebeğin sırtına vurarak dilini dışarıya çıkartmaya çalıştı.
İstanbul Taksim'de Cumhuriyet Anıtı önünde dili boğazına kaçan bir turist çiftin bebeği için vatandaşlar adeta seferber oldu. Meydandaki bir doktor, nefes alamayan bebeğin sırtına vurarak dilini dışarıya çıkartmaya çalıştı. Bebek için oluşan seferberlik ve o anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. ÇIĞLIĞI DUYAN KOŞTU Olay, dün saat sıralarında Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde meydana geldi. İddiaya göre, turist bir çiftin bebeğinin dili henüz bilinmeyen bir nedenle boğazına kaçtı. Bebeğinin nefes alamadığını fark eden turist kadın bir anda meydanda çığlık atmaya başladı. Çevredeki vatandaşların kadının yanına gelmesi üzerine ortalık ayağa kalktı. Haber

funduszeue.info

Bebeklerde havale sırasında dil boğaza kaçması

+1

Canlar size bir şey danışmak istiyorum benim çocuğum pazartesi günü havale geçirdi dili boğazına kaçtı hastaneye yetiştirdik sabahın trafiğinde ağzından köpük gelince anladım dilinin boğazına kaçtığını doktor dediki 10 15 saniye daha geç fark etseydin şu an çocuğun hayatta olmazdı dedi öldü diye çok korktum tahlillerinin hepsini yaptırdım hiç bir şeyi yok sadece boğazı ağrımış hep bu olanlar nazar bu gün ben diyorum ki kurban mı kesip dağıtayım yoksa durumu gerçekten olmayan aileye mutfak alış verişi mi yapayım ben şöyle düşündüm kurban kesip dağıtacağıma bir parça bir parça et dağıtacağıma TL lik alış veriş yapıp gerçekten durumu olmayan 5 aileye dağıtmak daha mantıklı geliyor bana bi fikrinizi düşüncenizi söyleyin bakalım kızlar

0

Yengem donmuş kalmiş şok olmuş yani abimde oyle ablam o anda toplamiş kendini parmaği soktuğu gibi çikartmiş o anda belli olmaz insan şoka girer ama ablam olmasaydi şimdi yeğenim ölmustu belkide çunku geç farketmişler her kes oturmuş film izliyor çocukta kendi kendine oynuyor yengem bir anda farkediyor ortada çocuk yok kalkip bakiyor çocuk yerde yagmiş titriyor ablam hemen mudahele etmiş

0

İyi akşamlar sizinle havale hakkında binşey konışmak isterim ailesinde bunu yaşayan ve katdeşini bu nedenle kaybeymiş biri oşarak havale aslında başka bi hastalık burdan yazmak dogruöu karar veremedim birde kurbn mı yardım mı bunşa alakalı fetva bence bana düşmez ama yardım a ihtiyacın olan biri buna çok sevinşr kendimden biliyorum o başka bi ihtiyac dır lakin kurban kesiminin de hükmü çpk güzel istihareye yatsanız diye geçti aklımdan sevgi ve dua ile

0

Benim çocuğum soğuk havale geçirdi odaha tehlikeli lütfen bebislerimize dikkat edelim menenjite çevirdi 15 gün yoğun bakımda kaldik Allah'ım birdaha yaşatmasın hiç bir acıyı

0

Unutmus oldugunuz adak olabilir insanlik hali oa niyet ederek kurban kesin derim ben bazi sikintilar yasadim rüyam da unutulmus adaginiz var dendi ertesi gub kesip dagittim cokk sukur öğündür bugün dur sikintilarin bityii

0

Bana göre kurban kesmeniz daha makbul canım çocuğun üzerindeki yükü alır akika kurbanı gibi düşünün. Tabi her ikisini de yapmak isterseniz size kalmış birşey , Rabbim bir daha yaşatmasin inşallah çok geçmiş olsun 🌹🤲🤲🤲

0

Geçmiş olsun benimde kızım altı aylıkken ateşten havale geçirdi allah bir daha yaratmasın şimdi delikanlı kız evlendi onunda bir kızı oldu cok sukur eser kalmadı Rabimm çocuklarımızı korusun yardım bence en güzeli ihtiyacı olana kuru erzak dağıtmak berlinden slm

0

Çok kötü bir durum kızım 2 yasindaydi havale gecirdiginde elimizde kaldi sokaga kendimi nasil attigimi bilemedim hala aglarim aklima geldikce butun mahalle asagi indi ben yalinayak bir araba bulup hastaneye yetistirme derdindeyim bakkal dolabindan sulari alip kizimin ustune attilar ama disleri kitlenmisti sonra kendime kalk dedim kalk aglamanin sirasi degil o zaman disleri tam cikmamisti arka taraftan parmagimi sokup dilini tuttum ondan sonra ıh dedi ve hastaneye yetistirdik o anda dilini tutmam nefes almasini sagladi Rabbim kimseyi evladiyla sinamasin bırakın onumu yapıyim bunumu yapim diye dusunmeyi icinizden geleni yapin o zaman bende yaptim baya biseyler ama kimseye demeden yapinki hayriniz artsin insallah

0

Düşünceniz doğru ama bi bela gelince kan akıtmak daha iyi yani kan akıtın bence

0

Bence kurban kes kurbanın yeri başka sadaka her zaman verebilirsin eve bi kumbara yap günlük 1 lira elli kuruş at çoğumun evimin sadakası diye dolunca bolayir kurumuna verebilirsin

+1

Hayırın makbulü ve kabulü kimseler duymadan yapılanıdır. Ne demiş Hz. Muhammad (S. A.S.)hayır yaparken bir elinle verirken diğer elin görmesin. Senin için gönlünden geçen ne ise onu yap canım çocuğuna da geçmiş olsun şifalar diliyorum.

nasıl kullanılır
footer logo
&#; funduszeue.info; bu sayfadaki tüm veriler cc by-nc-sa lisansı ile korunmaktadır.
Kaynak sayfa linki, içeriğin yazarı ve içeriğin değiştirilip değiştirilmediği belirtilmeden alıntılanamaz ve ticari amaçla kullanılamaz.

Nefes borusuna cisim kaçması durumunda ne yapılmalı? (Yabancı cisim aspirasyonu)

Nefes borusuna herhangi bir cismin kaçması anlamına gelen "yabancı cisim aspirasyonu" çocukluk çağında daha sık görülüyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. İstatistiklere göre bebeklerde kazaya bağlı ölümlerin yüzde 7'si nefes borusuna kaçan yabancı cisimlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle yabancı cisim aspirasyonunda ilk yardım hayati önem taşıyor.

-

Haberler - Anadolu Ajans&#x;

Soluk borusuna yabancı cisim kaçmasının özellikle yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Özhasenekler, “yabancı cisim aspirasyonları”nda erken tanı ve uygun ilk yardım müdahalesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Literatürde aynı yaş grubu çocuklarda kazalara bağlı ölümlerin yüzde 7'sinden yabancı cisim aspirasyonlarının sorumlu olduğunu ifade eden Özhasenekler, küçük çocuklarda yemek parçaları, şekerlemeler, çerez ve çekirdek, minik oyuncaklar ve parçaları, metal para, boncuk ile kalem kapaklarının en çok bu soruna yol açan maddeler olduğuna dikkati çekti. Özellikle, çocukların konuşurken, ağlarken, yürürken ağızlarına yiyecek madde, oyuncak ve parçalarını almalarının, bu cisimlerin nefes borusuna kaçma riskini artırdığına işaret etti.

Yabancı cisim aspirasyonlarına bağlı tıkanıklıkların, en sık soluk borusunda görüldüğünü aktaran Uzman şunları söyledi:

“Yabancı cisim aspirasyonları klinik olarak kısmi veya tam tıkanıklık şeklinde klinik bulgu verebilir.

Kısmi tıkanıklıkta hastalarda öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayetleri sık görülürken, tam tıkanıklıkta hasta öksüremez, hava açlığı içerisindedir. Genellikle erken dönemde uygun öykü ile tanı konan yabancı cisim aspirasyonlarına, gerek ilk yardım anlamında gerekse hastane şartlarında müdahale edilebilmesine rağmen, öykünün tam olarak bilinemediği durumlarda akciğer enfeksiyonu, astım gibi klinik durumlar ile karışabilir."

Nefes borusuna cisim kaçmas&#x; durumunda ne yap&#x;lmal&#x;? (Yabanc&#x; cisim aspirasyonu) - 1Nefes borusuna yabanc&#x; cisim kaçt&#x;ğ&#x;nda yap&#x;labilecek ilk yard&#x;m yöntemlerinden biri de 'Heimlich' manevras&#x;

YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARINDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Yabancı cisim aspirasyonlarında, hasta yönetiminin olay yerinde başlaması gerektiğini vurgulayan Özhasenekler, "" acil çağrı sisteminin erken dönemde aktive edilmesinin önem taşıdığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı. Ancak tam tıkanıklıkta erişkin veya bir yaşından büyük çocuklarda, hastanın bilinci açıksa, 'Heimlich' manevrası denilen hayat kurtarıcı manevra yapılmalı. Kurtarıcı, hastanın arkasına geçmeli, hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına bir elini yumruk yaparak yerleştirmeli ve diğer eliyle de destekleyerek içe yukarı şekilde 5 kez baskı uygulamalı.

KURTARICI İLE HASTANIN BOYU UYUMSUZ İSE…

Kurtarıcı ile hastanın boyu uyumsuz veya kurtarıcının kolları hastanın göbek çevresini saracak kadar uzun değilse hastayı dikkatli bir şeklide sırt üstü yere yatırmalı, her iki elini üst üste gelecek şeklide hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına yerleştirerek içe yukarı olacak şekilde 5 kez itme hareketi yapmalı.

Hasta 1 yaş altında, tam tıkanıklık var ve bilinci açık ise çocuk, kurtarıcının sol kolu üzerine başı aşağıya doğru gelecek şekilde yüzükoyun yatırılmalı, çocuğun her iki kürek kemiği arasına kurtarıcının elinin topuk kısmı ile 5 kez vurulmalı ve yabancı cismin çıkması sağlanmalı. Başka bir yöntemde ise, çocuk kurtarıcının sol kolu üzerine başı aşağıya doğru gelecek şekilde sırt üstü yatırılmalı, göğüs kafesi alt ucuna kurtarıcının sağ el 2. ve 3. parmakları birleştirilerek 5 kez itme hareketi yapılmalı."

"BİLİNCİ KAPANAN HASTAYA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ UYGULANMALI"

Prof. Dr. Özhasenekler, gerek kısmi gerekse tam tıkanıklık halinde hastanın bilincinin açık olduğuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Eğer yabancı cisim aspirasyonu olan hastanın bilinci kapanmışsa yabancı cismi çıkarmakla uğraşmamalı, hastaya temel yaşam desteği uygulanmalı, acil çağrı sistemi erken dönemde aktive edilmeli." diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN ÖNLEM ALMAKTIR”

Yabancı cisim aspirasyonlarının önlenebilir klinik bir durum olduğunu vurgulayan Özhasenekler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önemli olan önlem almaktır. Aspirasyona sebep olabilecek küçük yiyecek ve şekerlemeler, çerez, çekirdek, kalem kapağı, oyuncak parçaları küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmeli. Gerek aile içerisinde gerekse okulda, böyle bir durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği hakkında farkındalık eğitimleri yapılmalı, okullarda öğretmenlere uygulamalı sertifikasyonlu ilk yardım eğitimleri verilmeli, belli dönemlerde bu eğitimler tekrarlanarak bilgiler güncellenmeli."

VİDEO: CİSİM YUTAN ÇOCUĞA NASIL MÜDAHALE EDİLİR? ()

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Ankara
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • nefes
  • &#x;lk yard&#x;m
  • yabanc&#x; cisim aspirasyonu

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası