dut faydaları ve zararları / Dut Pekmezinin Vücuda Yararları Nelerdir? Dut Pekmezinin Faydaları ve Zararları

Dut Faydaları Ve Zararları

dut faydaları ve zararları

Dut Kurusunun Faydaları Nelerdir?

Hem çiğ haliyle hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen dut meyvesi, kan dolaşımını düzenlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kalp hastalıklarını ve iltihabı önlemeye yardımcı olur. Çoğunlukla kurutulup atıştırmalık olarak tüketilen beyaz veya karadut meyvesi; çay, meyve suyu, reçel, marmelat ya da konserve yapımında da kullanılabilir. İçerdiği A, K ve B vitaminleri ile hastalıklara karşı önemli bir besin olan dut kurusunun faydaları arasında kan basıncını önleyici ve kemik sağlığını koruyucu özellikleri de yer alır.

İçerisindeki zengin C vitamini özelliğinin yanı sıra lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek protein sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırdığından kansızlığa, kötü kolesterolü düşürmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur. 

Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Düzenli ve dengeli tüketilmesi halinde insan sağlığına pek çok yararı olan dut kurusunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığını destekleyerek kabızlığa iyi gelir.
  • Antioksidan yapıya sahip olan dut, serbest radikallerle savaşır ve kansere karşı korur.
  • Vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahip olan dut, vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar.
  • Potasyum özelliği ile kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir.
  • İçerisinde yer alan demir özelliği ile anemi gibi kan rahatsızlıklarını önler.
  • Kalsiyum ve magnezyum içeren kuru dut, kemik sağlığı bakımından büyük öneme sahiptir.
  • A vitamini özelliği ile cilt sağlığını destekler ve korur. 
  • Grip virüslerini ve akciğer enfeksiyonlarından sorumlu bakterileri önler.
  • Beynin kalsiyum ihtiyacını karşılar.

Beyaz Dut Kurusunun Faydaları

Beyaz dut, kurutulmuş karaduta oranla daha fazla tüketilmektedir. Tüm dut çeşitleri gibi beyaz dut da sağlık açısından olumlu etkilere sahiptir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına fayda sağlar. Bunların yanı sıra beyaz dut kurusunun faydaları şunlardır:

  • Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Kansızlığa karşı etkilidir.
  • İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemi atar. 
  • Karaciğer ve böbrekleri zararlı toksinlerden arındırır.

Dut Kurusunun Besin Değerleri

Sağlığa pek çok faydası bulunan dut kurusunun içerisinde yağ oranı bulunmamaktadır. Yaklaşık 100 gramında 320 kalori bulunan kuru dutun besin değerleri şu şekildedir: 

  • Karbonhidrat: 75.4 gr
  • Protein: 2.8 gr
  • Lif: 8.8 gr
  • Demir: 9 mg
  • Potasyum: 969 mg
  • Kalsiyum: 386 mg

Dut Kurusunun Zararları Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi dut kurusunu da aşırı tüketmek insan sağlığına ve vücuda zarar verebilir. Bu nedenle aşırıya kaçmadan tüketilmesi önemlidir. Ayrıca bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara veya herhangi bir yan etkiye yol açmaması için tüketilmeden önce bir uzmana başvurulması önerilir.

Kandaki glikoz seviyesini düşüren kuru dut, kan şekeri bakımından olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle çok fazla tüketildiğinde hipoglisemi olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Bu da baş ağrısı, bulanık görme, baş dönmesi ve titreme gibi semptomlara neden olabilir.

Dut Kurusu Zayıflatır mı?

Dut kurusu, kalori bakımından düşük besinler arasında yer aldığı için sağlıklı beslenmede sık tercih edilebilir. Atıştırmalıklar arasında daha az kalorisi olan ve metabolizmayı hızlandıran dut kurusu, kilo vermeye yardımcı olur. Düzenli olarak yapılan egzersizle birlikte tüketilirse sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Kuru dut kan şekerini düzenlemede etkilidir ve tatlı yeme isteğini engeller.

Dut Kurusu Nasıl Tüketilmeli?

Kuru dut hem atıştırmalık olarak tüketilebilir hem de suda kaynatılarak tüketilebilir. Ara öğün olarak tüketilen kuru dut vücut için daha faydalıdır. Bol miktarda protein içerdiğinden günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir.

Kuru Dut Kilo Aldırır mı?

Düzensiz ve aşırı tüketilen dut kurusu, kilo aldıran bir besindir. Bu nedenle sağlıklı beslenme bakımından ölçülü miktarlarda tüketilmesi önerilir.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2023

Yayınlama Tarihi: 29 Mayıs 2023

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Karadutun faydaları nelerdir? Karadutu kaynatıp her gün şerbetini içerseniz ne olur?

Karadutun faydaları nelerdir? Karadutu kaynatıp her gün şerbetini içerseniz ne olur?

Dut ağaçlarında yetişen dutun kara olanı antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bu sayede insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlar. Yüzyıllardır özellikle alternatif tıpta şifa amaçlı tüketilen karadut hakkında merak edilen her şeyi sizler için derledik. Vücudu bakteri ve virüslerden arındıran mucize karadut, sindirim sistemi için fayda sağlayan besinler arasındadır. Peki karadutun faydaları nelerdir?

Karadut içerdiği yüksek lif sayesinde kalp hastalıklarından kansere, göz sağlığından yüksek kolesterole kadar birçok hastalığa iyi gelen doğal şifa kaynağıdır. Uzmanlar bir çay bardağı kara dut tüketerek faydalarından yararlanabileceğini vurguluyor. Yoğun olarak Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında yetişebilen dut ağaçları yeşil, sarı ve kara gibi çeşitleri bulunmaktadır. Vitamin ve mineral deposu olan dut, bazı yörelerde yemek olarak tüketilen dut bizim ülkemizde pekmez, reçel ve kek, kurabiye yapımlarında kullanılır. İpek böceklerinin yetişme alanları olan dut ağaçları, ipek sanayisi için koruma altına alındı. Protein açısından zengin olan dut aynı zamanda kalsiyum, demir, folat, tiamin, nisain, A, E, C ve K vitaminleri bulunmaktadır.

Kandaki iltihabı temizleyen dut kürü! Dutun faydaları nelerdir? Dut nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERKandaki iltihabı temizleyen dut kürü! Dutun faydaları nelerdir? Dut nasıl tüketilir?

KAHVALTIDA KARADUT ŞERBETİ İÇERSENİZ...

KARA DUTUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Dut içerdiği demir sayesinde kanda azalmış olan kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır. Organların oksijenlenmesini artırarak metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
  • Zeaksantin maddesi gözün retina kısmında oluşabilecek oksidatif strese karşı koruyucu etkisi vardır. Bu madde doğada en çok dutta bulunur.
  • A ve C vitaminleri antioksidanları sayesinde vücutta bulunan kan hücrelerine karşı vücudun direncini artırmasının yanı sıra kan hücrelerine karşı da vücudu korur.
  • Kemik sağlığı için önemli olan fosfor, kalsiyum ve magnezyum bakımından da oldukça zengindir. Günde iki su bardağı dut suyu tüketmek hasra uğramış kemikleri onarır ve  sağlığını korur. 
  • Özellikle kahvaltılarda tüketildiğinde gün boyu bağışıklık sistemin sağlığını koruyarak güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminde enzimlenemeyen zararlı mikroorganizmaların sayısını azaltmaya yardımcı olur.
  • Vücut sindirimi hızlandırmak için life ihtiyaç duyar. Günde bir çay bardağı tüketilen dut lif ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar. Bu sayede bağırsakları hareketlendirerek kabız ve gazın neden olduğu şişkinliği azaltır.
  • Yapılan araştırmalarda dutun yanı sıra yapraklarının da oldukça faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. Dut ve yapraklarını karıştırarak yapılan çay; kronik hastalıkların neden olduğu ağrılara karşı direnci artırmasının yanı sıra enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkisi vardır.
  • Posalı yiyecekler bağırsaklarda tam olarak emilmediklerinden vücudun kötü kolesterol oranını azaltır. Dutta içerdiği yüksek lif sayesinde kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur.
  • Dut aynı zamanda içerdiği A vitamini sayesinde cildin deforme olmuş alanlarını korur.

Karadut lekesi nasıl çıkar? Dut lekesi nasıl temizlenir Dut lekesi elden nasıl çıkarİLİŞKİLİ HABERKaradut lekesi nasıl çıkar? Dut lekesi nasıl temizlenir Dut lekesi elden nasıl çıkar

dutu kaynatıp içerseniz

dutu kaynatıp içerseniz

KARADUTU KAYNATIP İÇERSENİZ NE OLUR?

Dutun kaynatılma işlemi genellikle pekmez yapımı aşamasında yapılır. Vücudun protein oranını artırmak için ideal bir besin olan dut, özellikle sporcuların tüketilmesi tavsiye edilir. Günde bir bardak düzenli tüketilmesi istenen dut sindirim sisteminin diğer besinlerde deforme olmasını önler. Ayrıca soğuk algınlığında enfeksiyon kapan boğazların temizlenmesini sağlar. Kötü kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığının önüne geçer. Sinir hücrelerini yenileyerek hem beyin sağlığını hem de ruhsal hastalıklara iyi gelir. Unutkanlık, kemik erimesi ve yaşlanma gibi ileri yaşlarda görülen sağlık sorunlarını önler. 

karadut besin

karadut besin

En kolay kavun nasıl seçilir?İyi kavun nasıl anlaşılırBal gibi tatlı kavun seçmenin püf noktası

İLİŞKİLİ HABER

En kolay kavun nasıl seçilir?İyi kavun nasıl anlaşılırBal gibi tatlı kavun seçmenin püf noktasıEn kolay Ketojenik tatlı tarifleri nasıl yapılır? Ketojenik diyet için tatlı tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

En kolay Ketojenik tatlı tarifleri nasıl yapılır? Ketojenik diyet için tatlı tarifleri

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır