karaciğerde batma neden olur / Karaciğer Abseleri Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? - Medicana

Karaciğerde Batma Neden Olur

karaciğerde batma neden olur

Karaciğer ağrısı belirtileri nelerdir, neden olur? Ağrı nerelere vurur?

Karaciğer hakkında iyi bir haber, onun sadece işlevsellik açısından değil, muhtemelen vücuttaki en çok yönlü organ olmasıdır. Karaciğeriniz orta derecede, hatta kritik derecede hasta olabilir ve birçok durumda kendini toparlayabilir.

Karaciğer Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

 Ağrının ötesinde, sağlık uzmanınıza bildirebilmeniz için aramanız gereken karaciğer hastalığının başka belirleyici belirteçleri vardır. Bunlardan bazıları;

Sarılık (cildin veya gözlerin sararması),

Kolay morarma,

Ekstremitelerin şişmesi,

Soluk veya katran renkli dışkı,

Şişmiş veya şişmiş mide,

Koyu idrar,

Kronik yorgunluk,

Mide bulantısı ve kusma,

Kaşınan cilt,

İştah kaybıdır.

Birçok gastrointestinal sorun biraz belirsiz olabilir ve birçok anlama gelebilir, ancak bu semptomların birçoğu doğrudan karaciğer sorunlarına, özellikle sarılık, soluk dışkı ve şişmiş bir mideye işaret eder. Bu belirtilerden herhangi biriyle birlikte karaciğer veya karın ağrınız varsa, derhal doktorunuza görünmelisiniz.

Karaciğer Ağrısı Neden Olur?

 Karaciğer ağrısı ve karaciğer hastalığı iki farklı şeydir, ancak karaciğer hastalığına ağrı eşlik edebilir (ve çoğu durumda olacaktır). En yaygın olanı aşırı alkol tüketimine bağlı olan karaciğer hastalıklarının altında yatan birçok farklı neden vardır. Bir gece ağır içmenin karaciğer ağrısına neden olması olası değildir. Baş ağrısı veya mide bulantısı gibi durumlara neden olması daha olasıdır. Alkolle ilgili karaciğer sorunları genellikle yıllarca içtikten sonra aşırı tüketimin sonucudur. Bununla birlikte, tüm karaciğer sorunları etanole bağlı değildir. Bazıları (alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı veya NAFLD gibi) genetiktir.

 Herhangi bir tür Karaciğer Ağrısı muhtemelen bir tür karaciğer hastalığına bağlı olacaktır. Karaciğerin birçok farklı koşul türünden muazzam bir şekilde iyileşebileceğini de bilmek gerekiyor. En yaygın neden, karaciğer tahrişi ve hastalığının spesifik olmayan bir tanımı olan aşırı alkol tüketimidir. Bu, karaciğer yağlanması veya yüksek karaciğer enzimlerini (her ikisi de bir hastanın alkolü bıraktıktan sonra iyileştirebileceği) veya diğer karaciğer problemlerini tanımlayabilir. Bu, karaciğerde skar oluşturan sirozu tanımlar.

 Alkol sirozun bir numaralı nedeni olsa da, bu durum karaciğerin etanol kesildikten sonra bile iyileşemediği, geri dönüşü olmayan ve ölümcül bir karaciğer hastalığıdır. Dolayısıyla, "aşırı alkol tüketimi" terimi kullanıldığında, bu, yaşam tarzı değişiklikleriyle kolayca tedavi edilebilen minör karaciğer hastalığı veya minör karaciğer hasarı anlamına gelir. Ayrıca;

Hepatit (her türlü)

Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD)

Siroz

Reye Sendromu

Karaciğer kanseri

hemokromatoz hastalıklarının da habercisi olabilir.

Karaciğer hastalığını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bilim, erkekler ve kadınlar arasındaki günlük ve haftalık içme seviyeleri konusunda biraz farklı bir tutum sergiler. Genel olarak konuşursak, karaciğer problemlerini önlemek ve iyi karaciğer fonksiyonunu teşvik etmek için günlük seviye kadınlar için kabaca iki içki ve erkekler için üç içkidir. Sağlıklı bir diyetyemek ve bol miktarda egzersiz yapmak da sağlıklı bir karaciğere sahip olmak için çok önemlidir. Alkol tüketimine ek olarak, obezite de karaciğer hastalığına bağlanmıştır.

Ağrı Nerelere Vurur?

 Karaciğer ağrısını asla göz ardı etmemelisiniz. Mide gribi olduğunda mide krampları veya soğuk algınlığı olduğunda baş ağrısı gibi iyi huylu bir nedeni olan bir şey değildir. Karaciğer bölgesinde belirgin bir ağrı yaşıyorsanız, hemen bir doktordan yardım almalısınız. Çoğu zaman, karaciğer hastalığı semptomları, hastalık ilerleyene kadar ortaya çıkmaz, bu nedenle hemen kontrol edilmesi zorunludur. Karaciğer ağrısının genellikle sağ omuz ağrısı veya sırt ağrısı ile karıştırıldığını belirtmek önemlidir. Kör ve zonklayıcı olabilir veya keskin ve bıçaklayıcı olabilir.

False

Karaciğer Kanseri, Karında Şişlik Ve Ağrıyla Geliyor…

Karnınızın üst tarafında devam eden bir ağrıyla uyanıyor, karnınızın herhangi bir yerinde oluşan ağrılardan şikayet ediyor, çok az miktarda yemenize rağmen hemen doyuyorsanız karaciğer kanseri riski ile karşı karşıya olabilirsiniz. Karaciğer kanserinin sinsi ilerleyen ve erken dönemde belirti vermeyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Şen, hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Karaciğer kanseri nedir?

Karaciğerin kendi dokusundan meydana gelen kötü huylu tümörlerin yol açtığı ciddi bir sağlık problemi olan karaciğer kanseri özellikle de Hepatit B sorununun olduğu kişilerde yaygın olarak görülür. Gelişmiş ülkelerde nispeten daha az rastlanılan karaciğer kanseri, erkeklerde kadınlara oranla daha sık gözlemlenir.

Karaciğer kanserinin %90’ını karaciğerin fonksiyonel hücresi olan hepatositten kaynaklanan hepatoselüler karsinom oluşturur. Geriye kalan %10’luk dilim ise çoğunlukla karaciğer içindeki safra yollarından köken alan kolanjiyokarsinom adı verilen tümörler sebebiyle ortaya çıkar.

Karaciğer kanseri neden olur?

Karaciğer kanserinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de bazı olguların etkili olduğu düşünülmektedir. Bu noktada en önemli faktör bazı hepatit virüslerinin sürekli devam etmesi durumunda yani kronik hale gelmesiyle karaciğer kanseri meydana gelebilir.

Bir diğer sebep ise DNA mutasyonlarıdır. Şöyle ki karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinin DNA’sında meydana gelen mutasyonlar sebebiyle oluşur. Hücreler kontrolsüz şekilde büyüyerek tümöre dönüşebilir. Karaciğer kanserlerinde de belki de en büyük nedeni metastaz oluşturmaktadır. Yani başka bir organ ya da dokudaki kanserli hücrelerin karaciğere sıçramasıyla burada kanser oluşabilir.

Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir?

Karaciğer kanseri erken dönemde fark edilebilir belirtiler göstermeyebilir. Bu sebeple siroz gibi yüksek riskli hastalarda erken teşhis için yakın takip çok önemlidir. En sık görülen belirtileri ise şu şekilde özetlemek mümkündür;

Karaciğer kanseri riskini arttıran faktörler nelerdir?

Karaciğer kanseri nasıl teşhis edilir?

Karaciğer kanseri teşhisi genellikle yüksek riskli hastaların düzenli olarak yaptığı kontrollerde ortaya çıkar. Bunun yanı sıra birçok hasta, kendisinde meydana gelen hastalık belirtileri sebebiyle doktora başvurabilir. Bu noktada hastalığın teşhisi için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ve alfafötoprotein testi uygulanır.

Karaciğer kanseri nasıl tedavi edilir?

Karaciğer kanserinin tedavisi için birçok farklı yöntem mevcuttur. Öncelikle en etkili yol, cerrahi işlemdir. Bunun için hastalığın meydana geldiği karaciğerin tümörlü bölümü çıkarılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kalan akciğerin kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürecek şekilde olmasıdır. Bunun yanı sıra karaciğer nakli de düşünülebilir. Cerrahi işlemin uygulanamayacağı hastalarda ise  kemoterapi, radyoterapi, tümörün yakıldığı yöntemler (ablasyon tedavisi) veya mikroküre ile nükleer tıp tedavileri kullanılabilir.

ETİKETLER: avrasya, doktor, hasta, hastane, insan, kanser, sağlık, şifa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir