Ilaçtan sonra mide yanması

Ilaçtan Sonra Mide Yanması

ilaçtan sonra mide yanması

Mide yanması neden olur? Mide yanması nasıl geçer?

Özellikle, yemek yedikten sonra midede ve midenin üst tarafında yer alan yemek borusundaki yanma şikayetleri, sık tekrarlanmaya başlandığında bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Mide yanması, evde uygulanan basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Bunun yanında, yöntem ve yaşam standardı değişikliklerine rağmen haftada iki kereden daha fazla mide yanması yaşanırsa uzman hekime başvurmak gerekir.

MİDE YANMASI NEDİR?

Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açan mide yanması genellikle yemek sonrası kişinin hemen yatmasına bağlı olarak gelişebilir. Asit hazımsızlığı olarak da bilinen mide yanması varlığında yanma ve ekşime hissi, kaburgaların birleştiği göğsün merkezinde, karın bölgesinin üst kısmında hissedilir. 

Yanma, zaman içinde göğüsten ağza doğru yükselebilir. Boyun ve ağızda hissedilebilir. Mide yanması vakaları yaygın olarak hatalı beslenmeye bağlı olarak gelişir. Sindirimi zor olan besinlerin yanı sıra, hijyenik olmayan koşullarda pişirilen besinler, aşırı baharatlı ürünlerin tüketimi kişide mide yanması şikayeti oluşturur. Ayrıca karın kısmını sıkan dar kıyafetler de mide yanmasını etkiler.

MİDE YANMASI NEDENLERİ NELERDİR?

Gastroözofageal reflü

Reflü mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık sadece mide yanması değil, mide ekşimesi, göğüs bölgesinde yanma, yutkunma güçlüğü ve kuru öksürük gibi şikayetlere de neden olabilir. Çikolata, kafein, limon, baharatlı, yağlı ve kızartma yiyecekler, sarımsak, soğan ve domates semptomların artmasına neden olabilir. 

Gastrit

Gastrit midenin iç yüzeyinde yer alan dokunun enflamasyonudur (iltihaplanma). Gastritte hasta aynı zamanda bulantı, yemek sonrası şişkinlik de hissedebilir. Gastrit tedavi edilmediğinde ülsere dönüşebilir. Ülserler mide kanseri riskini artırır ve mide kanamasına yol açar.

Enfeksiyon

Helicobacter pylori (webgrid.co.uk) midenin asidik ortamında yaşayabilen bir bakteridir. Bu bakterinin mideye yerleşmesi mide yanması, bulantı, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterir. Toplumlarda çok yüksek oranda bulunur ve uzun süre semptom vermeden seyredebilir.  

İlaç kullanımı

Özellikle, steroid olmayan antienflamatuvar ilaç grubuna giren ağrı kesiciler mide yanmalarına neden olabilir. Bu ilaçların başında; aspirin, ibuprofen ve naproksen gelir.

Belirli gıdalara karşı hassasiyet

Çölyak hastalığı olanlar gluten içeren gıdalara karşı, laktoz intoleransı olanlar ise süt ürünlerine karşı reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyon mide yanması haricinde diğer şikayetlere de neden olabilir.

Bu durumlar haricinde hazımsızlık, ülser, fıtık, mide kanseri, alkol, sigara ve tütün kullanımı da mide yanmasına neden olabilir.

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

Sakız: Yapılan araştırmalara göre yemekten sonra yarım saatlik süre boyunca sakız çiğnemek mide yanması probleminin önüne geçmektedir. Bu durumun nedeni ise şöyle açıklanmaktadır; sakız vücuttaki tükürük üretimini artırır. Bu da mide asidinin seyrelmesine katkıda bulunarak mide yanması problemini engeller.

Elma sirkesi: Su ile seyreltilerek belirli bir miktarda tüketilen elma sirkesi, mide yanması başta olmak üzere mide ile ilgili pek çok problemin giderilmesine katkıda bulunur. Fakat elma sirkesi içeriği itibarıyla bazı kişilerde istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olabilecek reaksiyonlara sebep olabilir. Dolayısıyla mutlaka doktor kontrolünde başvurulması gereken bir bitkisel yöntemdir.

Meyan kökü: Mide yanması tedavisinde kullanılan bitkisel kaynaklardan bir tanesidir. Yapılan araştırmalara göre yemek borusunun iç yüzeyinde yer alan mukoza kaplı örtünün artmasına yardımcı olur. Bu durum yemek borusunu, mide asidi sebebiyle meydana gelmesi muhtemel tahribattan korur. Fakat meyan kökünün uzun süreli ve aşırı tüketimi, tansiyonun yükselmesine, vücuttaki potasyum oranının düşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla tüketmeden önce mutlaka uzman bir doktordan görüş alınmalıdır.

Zencefil: Yüzyıllardır alternatif tıbbın önde gelen bitkisel kaynaklarından bir tanesi olan zencefil, pek çok sindirim sistemi kaynaklı problemde olduğu gibi mide yanmasına da iyi gelir. Bulantı, kusma gibi problemlerde ilk olarak tüketilmesi önerilen bitkiler arasında yer alır. Bunun için zencefili yemeklerinizle birlikte karıştırabileceğiniz gibi bitki çayını hazırlayabilirsiniz.

Karbonatlı su: Mide asidini nötralize edip mide yanmasına sebep olan atakları yatıştıran karbonat, belirli bir ölçüde aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI

Hamilelikte mide yanması çok ilk 3 aydan sonra yaygın bir durumdur. Sabahları aç karnına bir bardak su içmek mideyi rahatlatır. Hamilelik döneminde aşırı mide yanmasından kaçınmak için asitli içecek tüketilmez. Mide asidini düzenleyecek meyve tüketimine ağırlık verilebilir. Zararlı yiyeceklerden uzak durulmalı, beslenme düzenini sağlıklı yiyecekler üzerinden oluşturmak önemlidir.

NEDEN YOLCULUKTA MİDENİZ BULANIR?

Mide koruyucu ila&#;larda dikkat edilmesi gerekenler

Haberin Devamı

Mide koruyucu ilaçlarda dikkat edilmesi gerekenler

Mide rahatsızlıkları, insanın iş ve sosyal hayatını kötü etkilemekte ayrıca hayat kalitesini düşürmektedir. Halk arasında mide koruyucu olarak bilinen ve mide asidini azaltıcı ilaçlar (Proton pompa inhibitörleri-PPI), mide asidi ile ilişkili hastalıkların tedavisinde çok yaygın kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, midenin asit salınımını azaltma özelliği taşıyor. Mide hastalıklarının çok çeşitli tedavileri bulunmakta ve halk arasında bu tedaviler bilinçsizce kullanılmaktadır. Bu konuda farkındalığı arttırmak ve ilaçlarla ilgili özellikle proton pompa inhibitörlerinin artıları ve eksilerini Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürol Öksüzoğlu’na sordum.

Mide koruyucu ilaçlarda dikkat edilmesi gerekenler

ASİT SALGISINI AZALTIRLAR

“Günümüzde en çok kullanılan ilaç gruplarındandır. Midedeki asit salgısını yapan hücrelerin işlevini baskılarlar. Mide asidini çok azaltırlar. Bunlara proton pompa inhibitörleri (PPI) ismi verilir. Ülser (mide ağrısı, bulantı, kusma, şişkinlik yapabilen bir hastalık) için hafta, helikobakter pilori (midede, on iki parmak bağırsağında ülser yapabilen, mide iltihabı yapabilen bir bakteri) tedavisi için gün uygulanır, reflü (midede, göğüste yanma, ekşime, ağza acı su, gıda gelmesi) hastalığında uzun süreli verilebilmektedir.
Bir de midede yara açılmasın diye koruyucu olarak, ağır ek hastalığı olanlarda, kan sulandırıcı, kortizon gibi ilaçlar alması gereken bazı vakalarda aylarca verilebilir. Bu ilaçlar tercihen sabah kahvaltıdan dakika önce verilmeli, ikinci doz gerekecekse akşam yemek öncesi tedaviye eklenmelidir. Kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bu tedavilerde hekime düşen görev, hastaya gereken en az dozda ilacı vermektir. Çünkü her ilaçta olduğu gibi bu ilaçlarda da bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.

UZUN KULLANIMDA YAN ETKİ ARTAR

Yan etkilere gelince ise PPI kullananlarda genellikle kullanım süresi arttıkça, bazı bağırsak enfeksiyonları, clostridium difficile, salmonella gibi hastalıkların ihtimali artar. Bağırsak iltihabı, böbrek iltihabı, mide hücrelerinde azalma, atrofi, ilaçlara dirençli mikroorganizmalarla bağırsak kolonizasyonu ihtimali, kalsiyum, magnezyum, b12 vitamini, demir, emiliminde azalma olabilir. Kemik erimesi, kalça, omurga ve el bileği kırık riski, ishal, şişkinlik, kansızlık, kaslarda kasılma, kalp ritim bozukluğu gelişebilir. Bu ilaçlara bağlı kanser gelişimi bilinmemektedir. Bunama ihtimalini arttırdığı şüphesi vardır ama genel kabul görmemektedir. COVID riskini arttırabileceği de zannedilse de kesin değildir.

DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALIDIR

Şurası kesindir ki onlarca yıldır bu ilaçlar sayesinde birçok hasta sindirim sistemi kanaması, darlığı gibi kötü rahatsızlıklardan korunabilmiş, önceden dokunan gıdaları rahatlıkla yiyebilir hale gelmiş, birçok hasta ameliyat gerekmeden tedavi olabilmiştir. Özet olarak. Bu ilaçların olası etkiler nedeniyle doktor kontrolünde, hastaya gereken en az dozda, en az süreyle verilmeleri esastır.”

#Şenol KALYONCU#MİDE#ANKARA

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanmasına ne iyi gelir, mide yanması veya mide ekşimesi olarak bilinen rahatsızlık üst orta karın bölgesi ve göğüs bölgesi arasında oluşan yanma hissiyatı olarak tanımlanabilir. Zaman zaman mide asidi sebepsiz yere yemek borusuna geri akar ve bu sebeple midede yanma meydana gelmektedir. Mide asidi fazla bulunduğunda yemek borusunun mideye bağlandığı alt kısımda tahriş oluşur ve bu durum mide ekşimesi ve mide yanması belirtilerini de meydana getirir. Bu yanma hissi, ekşi bir geğirmeyle beraber sızlayarak kendini gösteren bir ağrıyla oluşabilir.

Mide yanması yemeğin ardından, akşam saatlerinde, uzanma ve eğilme hareketlerinde şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Asit hazımsızlığı olarak da bilinen mide yanması, belli yaşam tarzı değişimleri ile kontrolü sağlanabilecek bir durumdur. Fakat eğer mide yanmaları kişide sıklıkla görülüyorsa bu durum daha ciddi bir rahatsızlığın semptomlarından olabilir. Sık sık karşılaşılan mide yanmaları zamanla mideye ve yemek borusuna zarar verebilir. Bu bölgelerde ağrı, iltihaplanma, kanama ve boğaz tahribatına neden olabilir. Bu yüzden mide yanması şikâyeti olan bireylerin bir hekime başvurması gerekmektedir. 

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması ya da mide ekşimesi, mide asidinin yemek borusundan yukarıya doğru çıkarak, asidin yemek borusu ile mide arasındaki bölgeyi ve arka göğüs kafesini yakmasından kaynaklı oluşan, gastroözofageal reflü hastalığının bir belirtisidir. Normal sindirim sürecinde yemek ağızdan başlar, yemek borusu ile de mideye geçer. Yemek borusunun mideye bağlanmasını sağlayan kaslı bir yapı bu sistemin yalnızca tek yönlü olmasını sağlar. Mide yanması, bu tek yönlü sistemin başarısız olması ve mide asidinin yemek borusuna geri akışının sağlanması durumunda meydana gelir. Göğüs kemiğinin arkasında şiddetli bir ağrı ve yanma hissiyle ortaya çıkabilen mide yanmasına zemin hazırlayabilecek başlıca etkenler bulunur. Bunlar; gastrit, belirli gıdalara yönelik hassasiyete sahip olmak, mide fıtığı, mide kanseri, bazı ilaçların kullanımı, Hel. Pylori enfeksiyonu vb. hastalıkların getirisi olarak görülebilmektedir. 

Bununla beraber mide yanmasına veya mide ekşimesine sebep olabilecek bazı gıdalar da mevcuttur. Mide yanmasına ne iyi gelir sorusunun cevabı mide yanmasına neden olan yiyeceklerden uzak durmakla başlar. Bu gıdaların tüketilmesi yanma, ağrı ve ekşime hissini tetikleyecektir. Özellikle içeriğinde asit bulunduran turunçgiller, soğan, baharatlı ve acılı yiyecekler, domates ve salçalı gıdalar, işlenmiş yiyecekler ve fast food, kızartmalar ve yağlı yemekler, sosis, sucuk, pastırma, kahve, nane, peynir gibi yiyeceklerin tüketilmesi mide yanması için risk faktörü niteliği taşır. Aynı zamanda büyük porsiyonlar yemek, lokmaların iyi çiğnenmemesi sebebiyle hazımsızlık, sigara ve alkol tüketimi, stres de mide yanmasına sebep olabilecek diğer etkenler olabilir.

Mide Yanması Belirtileri Nelerdir?

Mide yanması bir hastalık değil bir belirti olarak açıklanabilir. Göğüs kemiğinin ortasında yanma, ağrı ve acı hissiyle kendini gösterir. Genellikle yemek ardından, akşam eğilme ya da uzanma hareketleri ardından kendini şiddetli bir şekilde hissettirir. Mide yanması başka bir ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Mide yanması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yemekten sonra, geceleri oluşabilen ya da şiddeti artan göğüs ve mide bölgesinde yanma hissi
  • Mide asidinin göğüsten bölgesinden ağza doğru yükselmesi 
  • Ağızda acı veya asidik tat
  • Hazımsızlık hissi ya da yutulan yiyeceğin göğüste sıkışmışlık hissi
  • Uzanma ve eğilme hareketlerinde şikâyetlerin artması

Mide Yanması Tedavisi Nedir?

Toplumda sık sık karşılaşılabilen mide yanması şikâyeti ve beraberinde gelişen bazı belirtiler bir sindirim sistemi hastalığını işaret edebilir. Mide yanması ne kadar evde bazı yöntemlerle önlenebilse de eğer kişide geçmeyen ve sık sık tekrarlayan mide yanmaları görülüyorsa, ağrı ve yanma zamanla şiddetlenmişse, aralıksız bir gün sürüyorsa bir hekime muayene olunması faydalı olacaktır.

Bir uzmana başvurulması dahilinde tedavi seçenekleri mide yanmasının sebeplerine ve diğer belirtilere göre değişiklik gösterecektir. Hekim, midedeki asit üretiminin azalmasına yardımcı olacak bir ilaç yazabilir. Kısa süreli olsa da asit düzeyini dengeleyecek olan bu ilaç mide yanması ve mide ekşimesi gibi şikâyetleri bir süreliğine önleyecektir.

Bazı durumlarda mide ile yemek borusu bağlantısını onarmayı ve yemek borusuna asit akışını azaltmayı hedefleyen ameliyatlar da uygun koşullar ve hastalar için mümkündür. Bu tür ameliyatlı tedavi yöntemi sürekli ilaç kullanmak istemeyen, ilaç kullanmanın bırakılması durumunda ağrı ve diğer şikâyetlerin gündeme yeniden gelmesi problemi ile karşı karşıya olan hastalar için bir seçenek olabilir.

Mide Yanması Nasıl Önlenir?

Mide yanması nasıl önlenir ve mide yanmasına ne iyi gelir sorularının cevabını aşağıdaki maddelerde sizler için derledik. Mide yanmasını veya mide ekşimesini önlemek için şu hususlar göz önünde bulundurulabilir:

  • Mide yanmasını tetikleyebilecek yiyecekler ve hareketlerden uzak durulmalıdır.
  • Mide yanması gibi belirtiler gündeme gelmeden yemeklerden önce mide koruyucu gibi antiasit tabletler alınabilir.
  • Zencefilli atıştırmalıklar ve zencefilli çaylar tüketilebilir.
  • Yüksek proteinli, az işlenmiş, daha az yağlı ve daha sağlıklı yemeklere yönlenebilir.
  • Fazla kilosu olan kişilerin kilo vermesi mide yanması riskini azaltabilir.
  • Sigara alkol tüketimi azaltılmalıdır. 
  • Uyumadan önce geç saatlerde yemek yenmemelidir. En geç dört saat önce yemek yeme durdurulmalıdır.
  • Sindirime yardımcı olmak için sık sık küçük öğünler eşliğinde beslenilmelidir.
  • Dar giysiler giyilmemelidir.
  • Spor yaparken mideyi sıkıştıracak ve rahatsız edecek hareketlerden kaçınılmalıdır.

Mide Yanması Komplikasyonları Nelerdir?

Mide yanmasının bazı komplikasyonları gelişebilir. Mide yanması veya reflü için erken önlem alınmazsa yemek borusunun, gırtlağın ve midenin sürekli tahriş olması ve hatta iltihaplanması ülsere sebep olabilir. Doku parçalanmaları sebebiyle oluşan ülser, iç kanamaya neden olabilir. Ayrıca Barrett özofagusu olarak adlandırılan yemek borusunun hasarına bağlı oluşan hastalık ve yemek borusu kanseri de görülebilmektedir. Bununla beraber uzun süreli mide yanmaları günlük hayatta kişiye oldukça rahatsızlık veren bir durum olabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Bu gibi bir durumda tedavi seçenekleri için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması ya da mide ekşimesi hamilelerde ve emziren annelerde sıklıkla görülebilmektedir. Bu durum hamilelik sebebiyle de meydana gelebilir, kişide hamilelikten önce reflü varsa hastalığın alevlenmesine de sebep olabilir. Genellikle hamileliğin ayında gün yüzüne çıkabilir ve yanma sıklığında ve şiddetinde artış görülür. Hamilelik sürecinde mide ekşimesinin ve mide yanmasının artışı şu nedenlere dayanabilmektedir: • Hamilelikte progesteron ve östrojen hormonlarının seviyelerinde artış görülmesi sebebiyle yemek borusu ve mide arasında bulunan kas yapısının gevşemesi • Rahimin büyümesi sebebiyle karnın iç basıncında artış görülmesi, midede ve bağırsak hareketlerinde birtakım değişiklikler oluşması Yukarıda bahsedilen etkenlerin bazıları ya da hepsi hamilelik sürecinde mide yanmasında veya mide ekşimesinde muhtemel etken olabilmektedir.

Mide Yanmasını Önleyecek Yiyecekler Nelerdir?

Lifliler Lifli gıdalar tok hissettirir. Fazla yemek yeme midenin yanmasına ve ekşimesine zemin hazırladığı için lifli gıdaların tüketilmesi bu şikayetlerin azalmasında önemli rol oynayacaktır. Yüksek lifli gıdalara şu şekilde örnek verilebilir: • Yulaf ezmesi • Pirinç • Kuskus • Havuç • Patates • Pancar • Brokoli • Kuşkonmaz • Taze fasülye • Bezelye • Enginar • Bakla Alkaliler Yüksek pH değerine sahip yani alkali yiyecekler mide asidinin dengelenmesine destek olur. Alkali yiyecekler şu şekilde sıralanabilir: • Muz • Fındık • Kavun • Karnabahar • Rezene Su İçerenler İçeriğinde yüksek oranda su bulunan besinler mide asidini azaltabilir. Mide yanmasını önlemek ve mide asidini dengelemek için tüketilmesi önerilen su içeren besinler şunlardır: • Salatalık • Kereviz • Bitki çayı • Marul • Karpuz • Et ve tavuk suyu ile hazırlanmış çorbalar

Güncelleme Tarihi: 02 Mart

Yayınlama Tarihi: 03 Mart

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Midenizi Korurken Sağlığınızdan Olmayın

Midenizi Korurken Sağlığınızdan Olmayın

Mide İlaçlarına Dikkat

“Proton pompa inhibitörü - PPI” olarak adlandırılan ve mide asit salgısını uzun süreli baskılayan ilaçlar son yılların popüler ve çok kullanılan ilaçlarından. Olumlu etkileriyle pek çok mide rahatsızlığından korumasına rağmen birçok kişi bu ilaçları aylarca, hatta yıllarca kullanmaya devam ediyor. Ancak uzun süreli kullanılmaları beraberinde faydalı etkilerini gölgede bırakabilecek yan etkilere neden olabiliyor. İşte bunlardan bazıları:

  1. B12 vitamini eksikliği: Kan yapımı, sinir hücreleri ve hızlı çoğalan hücrelerin ihtiyacı olan B12 vitamininin emilimi mide asit salgısının sürekli baskılanmasıyla bozulabiliyor. Sonuçta kansızlık, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşukluk, yanma gibi bulgular ortaya çıkabiliyor. 
  2. Demir eksikliği: Mide asidi varlığında besinlerdeki demirin daha iyi emildiği biliniyor. Mide asidi azaldığında demir emiliminin bozulmasıyla demir eksikliği ortaya çıkabiliyor. Kansızlık ve saç dökülmesi ile sonuçlanabiliyor. 
  3. Kalsiyum emiliminde bozulma: Besinlerdeki kalsiyumun barsaklardan emilmesi için de mide asidi gerekli. Mide asidinin yıllarca baskılanmasıyla kalsiyum emiliminde azalma, sonrasında da kemiklerin zayıflaması, kemik kırıklarında artış olduğu gözlenmiş. 
  4. Barsak ve akciğer enfeksiyonlarında artış: Mide asidinin koruyucu etkisi ortadan kalktığında başta C. difficile adlı patojen olmak üzere her türlü barsak enfeksiyonu riskinin arttığı biliniyor. Yine benzer bir nedenle zatüre de bu ilacı uzun süre kullananlarda daha sık görülüyor. 
  5. Mide poliplerinde artış: Mide asidinin sürekli baskılanmasıyla vücut mide asidini artırmak için “gastrin” isimli bir maddenin üretimini artırıyor. Bu madde, midede asit üreten hücrelerde atrofi, yani hücre yapısının silikleşmesine, sonraki aşamalarda da distrofi – yani hücre yapısının bozulmasına sebep oluyor. Bu sürecin direkt mide kanserine neden olduğunu gösteren bulgu olmasa da bu hücresel bozulmanın sonraki aşamasında bu riskin ortaya çıkabileceği düşünülüyor.

Sonuç olarak “proton pompa inhibitörler” mide hastalıkları tedavisinde ve midenin korunmasında çığır açan, faydalı ilaçlar. Ancak bilinçsizce ve tabiri yerindeyse “leblebi” gibi aylarca, yıllarca kullanılmasının da riskler içerebileceği unutulmamalı.

Mide Yanmas&#; Evde &#;laçs&#;z Nas&#;l Geçer?

Mide yanmas&#;, mide problemi olsun olmas&#;n günlük ya&#;amda her ya&#;tan pek çok ki&#;inin kar&#;&#;la&#;abilece&#;i en yayg&#;n sa&#;l&#;k sorunlar&#;ndan biridir. Yedi&#;iniz herhangi bir yiyecek dokunabilir, fazla so&#;uk ya da s&#;cak bir içece&#;i h&#;zla içmi&#; olabilirsiniz, midenizi ü&#;ütmü&#; olabilirsiniz, tek ö&#;ünde gere&#;inden fazla besin tüketmi&#; olabilirsiniz…

Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Kefir
  • Muz
  • Zencefil Çay&#;
  • Ye&#;il Salata
  • Yulaf Ezmesi
  • Pirinç
  • Tavuk
  • Yo&#;urt
  • Armut
  • Patates
  • Süt
mide yanmas&#;

Buna benzer nedenlerden kolayl&#;kla ortaya ç&#;kabilecek mide yanmas&#;na ne iyi gelir, ne yaparsam geçirebilirim? Hiç endi&#;e etmeyin! Bu listede hep birlikte mide yanmas&#;na iyi gelen yiyecekler ve içecekleri inceleyece&#;iz; üstelik hepsi do&#;al ve çok da besleyici! &#;&#;te, mide yanmas&#;n&#; ne keser, gün içinde sizi rahats&#;z eden mide yanmas&#;n&#; ne geçirir sorular&#;n&#;za en do&#;al yan&#;tlar:

Sa&#;l&#;kta en do&#;ru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alan&#;nda uzman bir doktora ba&#;vurunuz. Tavsiyelerimiz hafif &#;iddetteki rahats&#;zl&#;klar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Mide Yanmas&#;na &#;yi Gelen Yiyecek ve &#;çecekler

1) Kefir

  • Kabul edelim tad&#; çok da i&#;tah kabartmayan pek çok &#;eyin asl&#;nda say&#;s&#;z faydas&#; var. &#;&#;te o kategoride yer alan içeceklerden biri de kelimenin tam anlam&#;yla probiyotik kayna&#;&#; olan kefir.
  • Fermente edilmi&#; süt olarak da kabul edilebilecek kefiri tüm market zincirlerinden kolayl&#;kla sat&#;n alabilirsiniz.
  • Damak tad&#;na farkl&#; gelebilecek lezzeti d&#;&#;&#;nda bilinen herhangi bir zarar&#; yok üstelik.
  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir ilaç gibi gelecek do&#;al bir &#;ey var m&#; diyorsan&#;z kefiri evde kendiniz yaparak en katk&#;s&#;z haliyle de tüketebilirsiniz.
  • Kefirin sindirim sistemi ve ba&#;&#;rsak floras&#;n&#; düzenleyen yegane besin kaynaklar&#;ndan biri oldu&#;u birçok uzman taraf&#;ndan onayland&#;; ayn&#; zamanda ishal ve kab&#;zl&#;&#;a da iyi gelir.
  • Midenizde yanma, a&#;r&#; veya haz&#;ms&#;zl&#;k gibi sorunlar hissetti&#;inizde küçük bir bardak kefir içebilirsiniz. Daha sonralar&#; dama&#;&#;n&#;z al&#;&#;t&#;&#;&#;nda bu miktar&#; artt&#;rabilirsiniz.
  • Laktoz alerjisi olmayanlar için mide rahatlatmada ba&#;vurulacak oldukça do&#;al bir yöntem.

Detayl&#; bilgi için: Kefir Mayas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Nas&#;l Saklan&#;r?

kefir

2) Muz

  • Yaz k&#;&#; her mevsim ula&#;abilece&#;iniz besleyici bir meyve olan muzu özellikle s&#;k s&#;k mide problemleri ya&#;ayanlar&#;n evinden eksik etmemesi yerinde bir seçim olacak.
  • Lif kayna&#;&#; meyvelerin ba&#;&#;nda gelen muz mide bulant&#;s&#; veya yanmas&#; gibi durumlarda, can&#;n&#;z fazla bir &#;ey yemek istemedi&#;inde at&#;&#;t&#;rabilece&#;iniz sindirime yard&#;mc&#;, sa&#;l&#;kl&#; bir alternatiftir.
  • Küçük bir muz bile yeseniz k&#;sa sürede tokluk hissi verecek, midede biriken fazla asiti nötralize edecektir. Hatta kustuktan sonra yenebilecek mideyi rahats&#;z etmeyen yiyecekler aras&#;nda da yer al&#;r.
  • Yo&#;un bir koku veya tada sahip olmad&#;&#;&#; için de bu tarz durumlarda tercih edebilirsiniz. Açl&#;k hissini bast&#;r&#;r, enerji verir, ishale de iyi gelir.

Detayl&#; bilgi için: Muzun Faydalar&#; Nelerdir? Kalori ve Besin De&#;eri, Diyeti

mide yanmas&#;

3) Zencefil Çay&#;

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir bitkisel çözümler ar&#;yorum! Panik yok, mucizelerle dolu zencefilin çay&#; da emin olun birçok hastal&#;&#;a iyi gelmekte.
  • En do&#;al a&#;r&#; kesicilerden biri olarak kabul edilen zencefil çay&#;n&#; midenizde yanma veya a&#;r&#; hissetti&#;iniz her an güvenle içebilirsiniz.
  • Zencefil aromas&#;ndan fazla ho&#;lanm&#;yorsan&#;z tarç&#;n, karanfil, limon veya bal gibi ek malzemelerle de tad&#;n&#; yumu&#;atabilirsiniz; yani yeter ki için bu çay&#;.
  • Zencefil çay&#; mide a&#;r&#;s&#;na yanmas&#;na ne iyi gelir diyenler için bütünsel bir çözüm sunar.
  • Midedeki yanma ve a&#;r&#;y&#; hafifletmesinin yan&#; s&#;ra vücutta biriken toksin ve ödemin de at&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olur. Limon ile birlikte tercih edilirse mide bulant&#;s&#;n&#; an&#;nda keser.
  • Özellikle so&#;uk k&#;&#; günlerinde zencefil çay&#; bo&#;az a&#;r&#;s&#;, halsizlik ve ba&#; a&#;r&#;s&#; gibi durumlarda da iyi gelecektir. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; güçlendirir, grip ve so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na birebirdir.

Tarif için: Zencefil Çay&#; Tarifi

Detayl&#; bilgi için: Zencefil Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir?

4) Ye&#;il Salata

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir, ne yemeliyim? Mideniz yan&#;yor, bulan&#;yor veya a&#;r&#;yor olabilir. Hiç endi&#;elenmeyin.
  • Bu gibi durumlarda fazla çaba göstermeden birkaç ye&#;illikle salata haz&#;rlay&#;p yiyebilirsiniz. Açl&#;k hissini bast&#;rabilece&#;i gibi midenizi ferahlatacak, yanma hissini ortadan kald&#;racakt&#;r.
  • Mide ek&#;imesi, mide yanmas&#; gibi durumlarda size iyi gelebilecek en iyi tercihlerden biridir. Asit oran&#; yüksek domates, so&#;an veya tuz gibi malzemeler eklemekten kaç&#;nman&#;z yeterli.
  • Besleyici ve vitamin deposu olan marul, maydanoz, dereotu, semizotu gibi ye&#;illiklerle haz&#;rlayabilece&#;iniz salatalar lif oran&#; yüksek oldu&#;undan genel alg&#;n&#;n aksine tokluk hissi de verecektir.
  • Salatal&#;k da yüksek oranda su içeren serinletici bir yiyecek oldu&#;undan salatal&#;k ve marulla bir salata haz&#;rlay&#;p yiyebilirsiniz.

Ye&#;il Sebzeler Neden S&#;k S&#;k Tüketilmeli? &#;&#;te Yan&#;t&#;! Mucizevi 10 Sebze

mide yanmas&#;

5) Yulaf Ezmesi

  • Yulaf ezmesinin belirli bir tad&#; yok evet. Pek ço&#;umuz da nas&#;l kullanabilece&#;imizi bilmiyoruz. Asl&#;nda lif aç&#;s&#;ndan oldukça zengin bir kaynak olan yulaf, pratik diyet tariflerinin olmazsa olmaz&#;.
  • Mideniz yan&#;yor veya bulan&#;yorsa fazla ayakta da duram&#;yorsunuz haliyle. Bu durumda ne yapmak laz&#;m?
  • Birkaç yemek ka&#;&#;&#;&#; yulaf&#; sütle dakika ha&#;lay&#;p lapa haline getirebilirsiniz.
  • &#;çerisine muz da do&#;rarsan&#;z bu lapa sizi hem tok tutacak hem de midenizdeki yanmaya iyi gelecektir.
  • Sindirim sistemini düzenleyen yulaf ezmesi, içeri&#;indeki vitamin ve mineraller sayesinde uzun süren tokluk hissi verir, fazla ya&#;lar&#;n da vücuttan at&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Bilinen herhangi bir zarar&#; olmad&#;&#;&#; için mide yanmas&#; yüzünden can&#;n&#;z fazla bir &#;ey çekmedi&#;inde meyveli yulaf lapas&#; haz&#;rlayabilirsiniz.

Detayl&#; bilgi için:

Yulaf Ezmesi Faydalar&#; Nelerdir?

Yulaf Ezmesi Nas&#;l Yenir? Nas&#;l Pi&#;irilir? 8 Diyet Tarif

mide yanmas&#;

6) Pirinç

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir evde ne haz&#;rlayabilirim? Mide yanmas&#;, mide bulant&#;s&#; veya kusma sonras&#; midenize iyi gelecek pratik çözümlerden birisi de pirinç lapas&#;d&#;r.
  • Dakikalar içinde haz&#;rlayabilece&#;iniz bu lapa midede &#;i&#;kinlik, gaz, sindirim sorunu, bulant&#; veya yanma gibi durumlarda oldukça i&#;e yarar.
  • Pirinç lapas&#;n&#;n d&#;&#;&#;nda pirinç sütü ile gastrit benzeri mide sorunlar&#;na evinizde do&#;al bir &#;urup haz&#;rlayabilirsiniz.
  • Pirinç sütü için, pirinci ha&#;lad&#;&#;&#;n&#;z suyu bir &#;i&#;eye ay&#;r&#;n, ha&#;lanm&#;&#; pirinçlerle lapa haz&#;rlayabilece&#;iniz gibi bu suyu oda s&#;cakl&#;&#;&#;na getirdikten sonra gün içinde mide yanmas&#;n&#; yo&#;un hissetti&#;inizde içebilirsiniz.
  • Sizi tok tutacak ayn&#; zamanda midenizi de rahatlatacakt&#;r.
  • Canan Karatay mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusuna cevaben kaya tuzunu önermektedir. Kaya tuzunun mucizelerini vurgulayan Karatay mide yanmas&#; için de önleyici oldu&#;unu söylemektedir.
  • Dilerseniz kaya tuzunu pirinç lapas&#; ya da suyuna ilave ederek siz de etkisinden yararlanabilirsiniz.

Detayl&#; bilgi için: Pirinç: En Be&#;enilen Pirinç Pilav&#; Tarifleriyle

mide yanmas&#;

7) Tavuk

  • Protein aç&#;s&#;ndan çok zengin bir kaynak olan tavuk etini midenizde yanma, bulant&#; ve ek&#;ime hissetti&#;iniz bir günde ö&#;ün olarak güvenle tercih edebilirsiniz.
  • Bu a&#;amada tavu&#;u ha&#;layarak az baharatl&#; ve bol sebzeli bir yemek pi&#;irebilirsiniz.
  • Böylelikle besleyici ve oldukça da doyurucu bir yemek yemi&#; olacak, midenizdeki yanma hissinden de kurtulacaks&#;n&#;z.
  • Ha&#;lama suyunu ay&#;r&#;p çorba yapmak için kullan&#;rsan&#;z takip eden günlerde tekrarlayabilecek bir mide yanmas&#; durumunda vitamin kayna&#;&#; bir alternatifiniz de olacakt&#;r.
  • Patates ve havuç bu a&#;amada yeme&#;in içeri&#;ini çe&#;itlendirmede çok i&#;inize yarayacak. Bu iki besin de mide yanmas&#;na iyi gelir. Daha iyisi olamazd&#; ;)

Tarif için: Tavuk Ha&#;lama

Detayl&#; bilgi için: Tavuk Eti Besin De&#;eri ve Çe&#;itleri Nelerdir?

8) Yo&#;urt

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir do&#;al çözümler nelerdir? Mideniz yan&#;yor ve siz ac&#;dan k&#;vran&#;yorsan&#;z fazla u&#;ra&#; gerektirmeyecek bir önerimiz var: Yo&#;urt yemek!
  • Her Türk mutfa&#;&#;n&#;n buzdolab&#;nda muhakkak bulunan yiyeceklerden biri olan yo&#;urt, gece gündüz fark etmeksizin mide yanmas&#; hissetti&#;iniz her an ba&#;vurabilece&#;iniz en pratik yöntem.
  • &#;lk ka&#;&#;ktan itibaren midenizdeki serinlemeyi hissedeceksiniz.
  • Yo&#;urdun a&#;&#;r&#; so&#;uk olmamas&#;na dikkat edin. Probiyotik kayna&#;&#; olan bu mucizevi besin ayn&#; zamanda haz&#;ms&#;zl&#;k ve ba&#;&#;rsak problemlerine de iyi gelecektir.
  • &#;sterseniz yo&#;urdun içine nane ve salatal&#;k da ekleyebilirsiniz, mide yanmas&#; için kesin bir çözüm arayanlara birebir. Evinizde yapaca&#;&#;n&#;z do&#;al yo&#;urdun daha probiyotik olabilece&#;ini de belirtelim.
  • Alkolden mide yanmas&#;na ne iyi gelir diyenlerin de genellikle tercih etti&#;i yiyecek yo&#;urt olmaktad&#;r. Alkol ile birlikte tüketilen yo&#;urt mideyi rahatlatma özelli&#;iyle yanmay&#; da hafifletebilmektedir.

Detayl&#; bilgi için: Yo&#;urdun Faydalar&#;, Suyunun Faydalar&#;, Yo&#;urt Yemenin Faydalar&#;

mide yanmas&#;

9) Armut

  • Mide yanmas&#; ek&#;imesine ne iyi gelir? Mide yanmas&#; ve bulanmas&#; hissedildi&#;inde tercih edebilece&#;iniz bir di&#;er meyve ise armut.
  • Zengin bir lif kayna&#;&#; olan armut sindirime iyi gelmesiyle bilinir. S&#;k s&#;k mide sorunlar&#; ya&#;&#;yorsan&#;z mevsiminde düzenli olarak armut tüketebilirsiniz.
  • Ara ö&#;ünlerinizde de sa&#;l&#;ks&#;z at&#;&#;t&#;rmalara önleyerek oldukça tok tutacakt&#;r.
  • Reflü ve gastrit gibi mide rahats&#;zl&#;klar&#;na iyi geldi&#;i pek çok uzman taraf&#;ndan onaylanan armut mide yanmas&#; an&#;nda güvenle yenebilecek bir meyve oldu&#;u gibi ayn&#; zamanda bol vitamin içeri&#;iyle de oldukça besleyicidir. Kalp dostu olan armut, düzenli tüketildi&#;inde ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini de kuvvetlendirir.
  • Sindirim problemi ya&#;ayanlar için faydal&#; ve lezzetli bir seçenek.

Detayl&#; bilgi için: Armut Faydalar&#; Nelerdir? Cilde, Mideye, Bebeklere Faydalar&#;

mide yanmas&#;

10) Patates

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir Aidin Salih taraf&#;ndan da incelenen bir konudur. Dr. Aidin Salih öncelikle yanman&#;n alt&#;nda yatan sebebe göre hareket edilmesini söyleyerek mide rahats&#;zl&#;klar&#; için uzun süreli kürler önermektedir. Pratik bir bilgi olarak ise patates suyunu da dolayl&#; olarak önerdi&#;ini söyleyebiliriz. Salih patates suyunu her rahats&#;zl&#;k için iyile&#;tirici etkisi olan özel bir do&#;al &#;ifa kayna&#;&#; olarak görmektedir.
  • Mide yanmas&#;na ve ek&#;imesine ne iyi gelir, ne yersem midemdeki yanma geçer diye merak edenler için son önerimiz patatesten yana.
  • Patatesi ha&#;layarak püre yapabilir veya patatesin ha&#;lama suyunu oda s&#;cakl&#;&#;&#;na geldikten sonra içebilirsiniz.
  • Özellikle çi&#; patates suyu mide sorunlar&#; ya&#;ayanlar için birebirdir.
  • Reflü, mide asidi, mide yanmas&#; gibi durumlarda patatesin kat&#; meyve s&#;kaca&#;&#;nda suyunu ç&#;karabilirsiniz. Gün içinde yo&#;un yanma hissetti&#;iniz zamanlarda birkaç ka&#;&#;k içmeniz yeterli olacakt&#;r.
  • Midedeki asidi dengeleyici patates, ha&#;lama olarak da tercih edilebilir. Böylelikle uzun süre tokluk hissi verecektir.

Detayl&#; bilgi için: Patates Suyunun Faydalar&#;, Cilde Faydalar&#;, Zay&#;flatan Etkileri

mide yanmas&#;

11) Süt

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir &#;brahim Saraço&#;lu taraf&#;ndan da yan&#;tlanan bir sorudur.
  • Prof. Dr. &#;brahim Saraço&#;lu mide yanmas&#; ya&#;and&#;&#;&#; anda birkaç yudum süt içmenin rahats&#;zl&#;k hissini h&#;zl&#;ca geçirece&#;ini söylemektedir.
  • A&#;r&#; geçtikten sonra tekrar ederse yine birkaç yudum süt içebilirsiniz, ayn&#; rahatlat&#;c&#; etki olacakt&#;r.
  • Hamileler için de süt önerilmektedir. Mide yanmas&#;na ne iyi gelir gebelikte ne yap&#;labilir diyorsan&#;z &#;l&#;k ball&#; sütü deneyebilirsiniz. Ancak doktorunuza dan&#;&#;man&#;zda fayda var.

Detayl&#; bilgi için: Sütün Faydalar&#; Nelerdir? Düzenli Süt &#;çmenin Faydalar&#;

mide yanmas&#; nas&#;l geçer

&#;iddeti devam eden ve geçmeyen mide yanmas&#; problemi için vakit kaybetmeden size en yak&#;n sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurman&#;z&#; ve listede sözü geçen besinleri tüketmeden önce alerjinizin olup olmad&#;&#;&#;ndan emin olman&#;z&#; tavsiye ederiz. Sa&#;l&#;kl&#; günler!

Hamilelikte Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Hamilelik de&#;i&#;en hormonlar&#;n yan&#; s&#;ra, geni&#;leyen kar&#;n bölgesi nedeni ile fiziksel birçok de&#;i&#;ikli&#;in de gerçekle&#;ti&#;i bir dönem olarak bilinmektedir.
  • Hamilelik döneminde salg&#;lanan progesteron hormonunun yan&#; s&#;ra mideye gerçekle&#;en bask&#; nedeni ile mide kapakç&#;&#;&#;n&#;n da hamilelik reflüsünü dolay&#;s&#;yla mide yanmas&#;n&#; tetikledi&#;i görülür.
  • Bu nedenle hamilelik döneminde mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu mide ile ilgili olarak ya&#;anan problemler aras&#;nda s&#;kça yer bulmaktad&#;r.
  • Hamilelikte mide yanmalar&#;n&#; azaltmak için öncelikle anne aday&#;n&#;n beslenmesine azami ölçüde özen göstermesi gerekmektedir.
  • Kahve ya da çikolatan&#;n yan&#; s&#;ra asitli içecekler, limon, sirke, domates gibi asit oran&#; yüksek yiyecekler, baharatl&#; g&#;dalar, i&#;lenmi&#; et ürünleri ve k&#;zartma ba&#;ta olmak üzere ya&#; oran&#; yüksek yiyeceklerden uzak durulmas&#; gerekmektedir.
  • Hamilelikte mide yanmas&#;na ne iyi gelir &#;brahim Saraço&#;lu’na da oldukça s&#;k sorulan bir soru olarak bilinmektedir.
  • Saraço&#;lu hamilelik döneminde mide &#;ikayetlerinin önüne zencefilin kaynat&#;l&#;p so&#;utulmas&#; ile elde edilen çay&#;n iyi geldi&#;ini ifade ederken, a&#;&#;r&#; mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu için birkaç damla süt içilmesi formülünün hamilelikte de i&#;e yarad&#;&#;&#;n&#; belirterek cevap vermektedir.
mide yanmas&#;

Alkolden Sonra Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Alkol kullan&#;m&#; sonras&#; mide yanmas&#; çok s&#;k rastlanan sorunlardan biridir. Mide &#;i&#;kinli&#;i ve yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu alkol al&#;m&#; sonras&#; s&#;kl&#;kla sorulmaktad&#;r.
  • Alkollü içeceklerin yüksek asit oran&#;, baz&#;lar&#;n&#;n mayal&#; yap&#;s&#;, vücutta ciddi su kayb&#;na sebep olu&#;u ve ço&#;u zaman alkolle birlikte tüketilen g&#;dalar&#;n mide hassasiyetini artt&#;r&#;&#;&#; nedeniyle alkol al&#;m&#; ile mide yanmas&#; görülebilmektedir.
  • Bu sorunun çözümü özellikle alkol al&#;m&#;n&#; takip eden gün içinde probiyotik a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmekten, örne&#;in kefir ya da ev yo&#;urdu tüketmekten geçmektedir.
  • Alkol sonras&#; mide yanmas&#;n&#;n önüne geçmek için basit tedbirlerin al&#;nmas&#; s&#;k&#;nt&#;lar&#;n bir nebze de olsa azalmas&#;na yard&#;mc&#; olmaktad&#;r.
  • Alkol kullan&#;m&#; sonras&#; sorulan sorular&#;n ba&#;&#;nda mide yanmas&#;na soda iyi gelir mi sorusu gelse de kullan&#;m&#;n hemen sonras&#;nda soda içmek uzmanlar taraf&#;ndan önerilmemektedir. Ancak takip eden gün tüketilen soda vücudun alkali de&#;erleri aç&#;s&#;ndan da faydal&#; olacakt&#;r.
  • Alkol al&#;m&#; sonras&#; mide asidini dengeleyecek kepekli g&#;dalar, leblebi ya da kraker tüketilebilir. Alkol al&#;rken bir yandan da kaybedilen suyu dengeleyecek ölçüde su içilmesi vücudun su dengesi ile alkali dengesini korumaya yard&#;mc&#; olurken, mide rahats&#;zl&#;klar&#;n&#;n da önüne geçilmesini sa&#;layacakt&#;r.
mide yanmas&#;

Kustuktan Sonra Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Mide bulant&#;s&#; bazen beraberinde kusmay&#;, akabinde mide yanmas&#;n&#; getirmektedir. Bunun sebebi genellikle midenin tamamen bo&#;almas&#;n&#;n ard&#;ndan midedeki asit oran&#;n&#;n artmas&#; ve kusma s&#;ras&#;nda mideden mide asidi ç&#;k&#;&#;&#; olmas&#;d&#;r.
  • Mide yanmas&#; ve kusmaya ne iyi gelir sorusu bu duruma yan&#;t bulmak isteyen kullan&#;c&#;lar&#;n internette en çok arad&#;klar&#; sorular&#;n ilk s&#;ralar&#;nda gelmektedir.
  • Kusma sonras&#; mideyi rahat tutacak ve midedeki asit oran&#;n&#; dengeleyecek &#;ekilde beslenmek en önemli tedbirlerin ba&#;&#;nda gelmektedir.
  • S&#;k s&#;k ve az az su içerek kusma ile gerçekle&#;en su kayb&#; telafi edilirken, mide asidinin tahri&#; etti&#;i yemek borusu ve midedeki yang&#;ya da çözüm bulunabilmektedir.
  • Çok bilinen bir sa&#;l&#;k sorunu olarak gastrit de bulant&#;ya neden olabilmektedir. Bu nedenle bulant&#; konusunda gastrit mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu da s&#;kl&#;kla yan&#;t&#; aranan sorular aras&#;nda yer al&#;r.
  • Muhakkak doktor kontrolünde olmas&#; gereken gastrit hastalar&#;n&#;n hafif, ya&#;s&#;z yiyecekler tüketmelerinin bulant&#;y&#; rahatlatt&#;&#;&#; bilinmektedir.
  • S&#;k aral&#;klarla küçük porsiyonlarda yemekler tüketmek, hafif çorbalar içmek, ha&#;lanm&#;&#; sebzelere yönelmek, sütten uzak durmak yine midenizdeki yanmay&#; tetiklememek için al&#;nacak tedbirler aras&#;ndad&#;r.

Gece Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Gece mide yanmalar&#; genellikle geç saatlerde yemek yemeye ba&#;l&#; olarak görülmektedir. Bu durumun çözümü için sa&#;l&#;kl&#; bir ya&#;ama geçi&#; yapmay&#; öneren doktorlar sadece gece beslenmelerinin kesilmesinin de&#;il uyku düzeninin kurulmas&#;n&#;n da önemli oldu&#;unu kaydetmektedir. Yatmadan en az iki saat önce tüm yeme i&#;lerine son verilmesi gerekti&#;ini söyleyen doktorlar, baz&#; kürler ile bu sorunun önüne geçilebilece&#;ini de belirtmektedir.
  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir &#;brahim Saraço&#;lu’nun belki de en çok kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#; sorular&#;n ba&#;&#;nda gelir. Ünlü doktor gastrit ve ülser hastalar&#; d&#;&#;&#;nda herkes için kolayl&#;kla uygulanabilece&#;ini kaydetti&#;i önerisinde sadece süt ile bu sorunun a&#;&#;labilece&#;ini belirtmektedir.
  • Yanma ba&#;lad&#;&#;&#; anda sadece iki yudum süt içilerek mide asidinin yak&#;c&#; etkisinin durdurulabilece&#;ini söyleyen Saraço&#;lu, bu yöntemle reflünün de tedavi edilebilece&#;ini belirtir.
mide yanmas&#;

Ramazanda Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Ramazan ay&#; co&#;ku içinde yenen aile yemeklerinin keyfi ile geçiyor olsa da uzun süreli açl&#;&#;&#;n ard&#;ndan gerçekle&#;en g&#;da tüketimi neticesinde baz&#; fizyolojik s&#;k&#;nt&#;lar&#;n da görüldü&#;ü bir dönem olma özelli&#;i ile bilinmektedir.
  • Bu dönemde artan mide sorunlar&#; sebebiyle bo&#;az ve mide yanmas&#;na ne iyi gelir diye dü&#;ünen ki&#;ilerin say&#;s&#; az&#;msanmayacak kadar çoktur.
  • Ramazan döneminde mide yanmas&#;na ne iyi gelir süt i&#;e yarar m&#; diye dü&#;ünen birçok ki&#;i k&#;sa ve anl&#;k çözümler ararken dikkatli bir beslenme ile mide yanmas&#; sorununu hiç ya&#;amadan ramazan dönemini atlatabilece&#;ini bilmemektedir.
  • Ramazan döneminde mide yanmas&#; ya&#;amamak için sahuru da iftar vakti gibi özenli geçirmek, a&#;&#;r yiyeceklere yüklenmemek, tek seferde çok fazla yiyecek tüketmemek al&#;nabilecek ba&#;l&#;ca önlemlerin aras&#;nda yer almaktad&#;r.
  • Yeme&#;in iftardan sahura kadar olan döneme yay&#;larak tüketilmesi, küçük porsiyonlar haz&#;rlanmas&#;, özellikle k&#;zartmalardan kaç&#;n&#;lmas&#; ciddi oranda fayda sa&#;larken, mide yamas&#; &#;ikayeti varken suyun da bir anda ve büyük miktarlarda içilmemesi gerekti&#;i vurgulanmaktad&#;r.
  • Tatl&#; yerine muz, &#;eftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolay&#;s&#;yla yanmay&#; azaltaca&#;&#;n&#; ifade eden uzmanlar, tam tah&#;ll&#; g&#;dalar&#;n da yanmalar&#; ciddi oranda azaltt&#;&#;&#;n&#; ifade etmektedir.
  • Çi&#; sebze tüketiminin uzun vadede yanma s&#;k&#;nt&#;s&#;na iyi geldi&#;i bilinirken, domates gibi yüksek asitli yiyeceklerle brokoli gibi gaz yap&#;c&#; sebzelerden uzak durulmas&#; gerekmektedir.
mide yanmas&#;

Stresten Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Ruh halinden en çok etkilenen organ olarak bilinen mide, stres kaynakl&#; yanmalarla birço&#;umuzu zor durumda b&#;rak&#;r.
  • &#;iddetli mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusuyla hayat&#;m&#;zdaki yerini keskinle&#;tiren bu sorun, asl&#;nda al&#;nabilecek günlük ve basit tedbirlerle ciddi ölçüde ortadan kalkar.
  • Hayat&#;n&#;zdaki stres kaynaklar&#;ndan uzakla&#;man&#;n uzun vadede fayda sa&#;layaca&#;&#;n&#; kaydeden uzmanlar, bu yap&#;lam&#;yorsa da strese kar&#;&#; al&#;nabilecek bir tak&#;m önlemlerin mide yanmalar&#;na da çözüm olabilece&#;ini ifade etmektedir.
  • Tam tah&#;ll&#; g&#;dalar&#;n tüketilmesinin yo&#;un demir, B vitamini, magnezyum ve selenyum al&#;m&#; sa&#;layarak hem ruh haline hem de fiziksel sa&#;l&#;&#;a iyi geldi&#;i bilinmektedir. Tam tah&#;ll&#; g&#;dalar mide asidini de dengeledi&#;inden mide yanmas&#; tedavisinde önemli bir yer tutmaktad&#;r.
  • Sigaray&#; b&#;rakmak stres faktörünü azalt&#;rken, reflü kaynakl&#; yanmalar&#;n büyük ölçüde azalmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Strese ba&#;l&#; mide yanmas&#; &#;ikayeti olan ki&#;ilerin hayatlar&#;na sporu dahil ettiklerinde sporun hem sindirimi kolayla&#;t&#;r&#;c&#; etkisinden hem de salg&#;lanan hormonlar dolay&#;s&#;yla rahatlat&#;c&#; etkisinden faydaland&#;&#;&#; bilinir.
mide yanmas&#;

Sabahlar&#; Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Özellikle sabahlar&#; ya&#;anan mide yanmas&#; sorunu birçok çal&#;&#;an insan&#;n en önemli sorunlar&#; aras&#;nda yer almaktad&#;r.
  • Sabah erken saatlerde haz&#;r po&#;açalarla, koyu kahvelerle yap&#;lan ofis kahvalt&#;lar&#; ise bu sorunun ba&#;l&#;ca nedenleri aras&#;nda yer al&#;r.
  • Bu nedenle ofis kahvalt&#;lar&#;n&#;n ba&#;l&#;ca konular&#;n&#; mide yanmas&#;na ne iyi gelir içecek mi yoksa yiyecek mi, mide yanmas&#;na limon iyi gelir mi ya da elma mide yanmas&#;na iyi gelir mi gibi sorular olu&#;turmaktad&#;r.
  • K&#;saca yan&#;tlamak gerekirse içecekler g&#;dalardan ayr&#; olarak tüketilmeli, çok miktarda içecek tek seferde h&#;zl&#; olarak içilmemelidir.
  • Asitli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Limon asit içeri&#;inden dolay&#; mide yanmas&#;n&#; art&#;rma riski ta&#;&#;r. Elma ise lifli yap&#;s&#; ile mide yanmas&#;na iyi gelecek g&#;dalar aras&#;nda yer al&#;r.
  • Ofis kahvalt&#;lar&#;nda gerçekle&#;en bu sohbetlerin yan&#;t&#;n&#; asl&#;nda yine o kahvalt&#; masalar&#;nda yer almaktad&#;r.
  • Sabah kahvalt&#;lar&#;nda koyu kahve yerine aç&#;k bir çay ya da bitki çay&#; tercih etmek, haz&#;r pastane po&#;açalar&#;na yönelmek yerine lifli meyveler tüketmek, tam tah&#;ll&#; bir ekmekle haz&#;rlanm&#;&#; ya&#;s&#;z bir tost ya da az ya&#;l&#; bir omlet ile güne ba&#;lamak sabah ba&#;lay&#;p ak&#;am saatlerine dek sürecek mide yanmalar&#;n&#;n da önüne geçmektedir.
  • Kahvalt&#;y&#; erken saatlere almak, mümkünse yava&#; ve sindirerek yemek, güne kahvalt&#;s&#;z ba&#;lamamak da sabah mide yanmalar&#;n&#;z&#; ciddi oranda azalt&#;r.
  • Tüm bu bilgilerin yan&#; s&#;ra mide sorunlar&#; s&#;k kar&#;&#;la&#;&#;lan ciddi sorunlard&#;r. Bütün bu yöntemlere ra&#;men sorunlar&#;n&#;za çözüm bulam&#;yorsan&#;z mutlaka bir doktor görü&#;ü alman&#;z gerekmektedir.
mide yanmas&#;

&#;iddeti devam eden ve geçmeyen mide yanmas&#; problemi için vakit kaybetmeden size en yak&#;n sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurman&#;z&#; ve listede sözü geçen besinleri tüketmeden önce alerjinizin olup olmad&#;&#;&#;ndan emin olman&#;z&#; tavsiye ederiz. Sa&#;l&#;kl&#; günler!

Mide Bulant&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir?

Mide Ü&#;ütmesine Ne &#;yi Gelir? Belirtileri Nelerdir? Evde Çözüm

Mide &#;i&#;kinli&#;ine Ne &#;yi Gelir? Nas&#;l Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

Mide A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde Do&#;al Çözümler, Uzman Tavsiyeleri

Mide Ek&#;imesine Ne &#;yi Gelir? Neden Olur? &#;yi Gelen Yiyecekler, Bitkiler

Mide Yanması

Mide ve bağırsak problemleri günlük hayatta neredeyse her bireyin sıkça karşılaştığı rahatsızlıklar arasında yer alır. Günlük beslenme alışkanlıklarının yanı sıra, kişide görülen diğer rahatsızlıklar ve yaşam tarzı ile yakından ilişkili olan sindirim problemlerinin önemli bir kısmını mide rahatsızlıkları oluşturur. Bu rahatsızlıklarda en yaygın görülen belirtilerden biri de mide yanmasıdır.

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması; hastaların genel anlamda karnın sol üst kısmı veya göbek deliğinin hemen üst kısmında yanma, ekşime veya batma şeklinde hissettiği ağrı şekline verilen isimdir. Yanma şikayeti bazı vakalarda göğüs veya boynu da etkileyebilir ve göğüs ağrısı ya da karın ağrısı ile karıştırılabilir. Mide yanması, çoğu hastalıkta belirli dönemlerde şiddetlenir ve belli bir süre boyunca azaldıktan sonra gün içinde tekrarlayabilir. Bu anlamda, mide yanması şikayeti; kişinin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir ve gıda alımını güçleştirerek halsizlik veya kilo kaybına neden olabilir.

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması şikayeti temelde mide ile ilişkili rahatsızlıkların seyrinde görülse de başka sağlık sorunları da midede yanmaya yol açabilir. Mide yanmasına neden olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH): Mide yanmasının en yaygın nedeni; mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonrası, dokuların tahriş olmasıyla ilişkili bir durumdur. Halk arasında reflü olarak da bilinen GÖRH adı verilen bu hastalık; kronik bir sindirim sistemi hastalığıdır. Temelde yemek borusunun mide ile birleştiği bölgede doku kalınlaşması ile karakterize olan bu hastalık; gıda geçişini kontrol etmekle görevli olan ve sfinkter adı verilen bölgede yeterli izolasyon sağlanamadığı durumlarda, mide içeriğinin tekrar yukarı doğru çıkmasına neden olur. Hastalığın şiddetine bağlı olarak; mide, göğüs, boyun veya genizde yanma görülebilir.
  • Gastritler: Midenin çeşitli faktörlere bağlı olarak iltihaplanması veya mide yüzeyinin tahriş olması sonucu gelişen gastritler, hastalığın seyrine göre akut (ani) veya kronik (uzun dönem) olarak ikiye ayrılır. Akut gastritler, kontrolsüz anti-inflamatuar kullanımı veya mideyi tahriş edebilecek yiyecek/içeceklerin tüketimiyle ilişkili bir rahatsızlıktır. Kronik gastritler ise webgrid.co.uk gibi bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar başta olmak üzere, safra reflüsü gibi sindirim sisteminde görülen bazı sağlık sorunlarına bağlı olarak gelişebilir. Gastrit vakalarında, yanma şikayeti genellikle midenin de yer aldığı karnın sol üst kısmında görülür.
  • Peptik ülser: Mide veya onikiparmak bağırsağı dokusunun çeşitli faktörler sonucu zarar görmesi ve bu dokularda ülser ortaya çıkmasına neden olan peptik ülser hastalığında; gıda alımına bağlı olarak midede şiddetli yanma ve ağrı hissedilebilir. Bu hastalık, genellikle kronik gastrit sonucu ortaya çıkar. Ancak, bazı durumlarda kontrolsüz ilaç kullanımı sonucu da peptik ülser gelişebilir. Ülserin uzun süre boyunca devam etmesi; hastalığın görüldüğü bölgede kanama, tıkanma veya delinmeye yol açabilir.
  • Kalp krizi: Özellikle başka kronik hastalıkları da bulunan ileri yaştaki bireylerin kalp krizi geçirmesi sonucu, bazı vakalarda mide yanması belirtisi ortaya çıkabilir. Bu nedenle, kalp hastalığı olan ileri yaştaki bireylerde mide yanması şikayetinin görüldüğü durumlarda, kalp krizi olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Diyabetik gastroparezi: Şeker hastalarında uzun süre boyunca kan şekerinin kontrol altında tutulamamasına bağlı olarak, mide-bağırsak sisteminin düzenlenmesinden sorumlu olan sinir hücreleri zarar görebilir ve bunun sonucunda, birtakım sindirim problemleri ortaya çıkabilir. Bu problemler arasında ishal veya kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık ve mide yanması şikayetleri yer alır.
  • Fonksiyonel dispepsi: Bazı hastalarda herhangi bir organik rahatsızlık tespit edilememesine rağmen, mideyle ilişkili sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Huzursuz (irritabl) bağırsak sendromu gibi bu rahatsızlıklarda dispepsiden söz edilebilir. Bu rahatsızlık; hazımsızlık, şişkinlik, geğirme ve mide yanması gibi şikayetlerle kendini gösterir.

Tüm bu faktörlerin yanı sıra; sigara kullanımı, obezite, gebelik, fazla kafein alımı ve baharatlı veya asitli yiyecek/içecekler de mide yanmasına neden olabilir.

Mide Yanması Hangi Belirtilere Eşlik Edebilir?

Mide yanması genel anlamda sindirim sistemi problemleri ile ilişkili olduğundan, mide yanması görülen hastalarda altta yatan nedene bağlı olarak başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu anlamda, mide yanmasına eşlik eden belirtiler şu şekildedir:

  • Özellikle sol üst kadranda olmak üzere, kolik tarzda (aralıklı) ve bıçak saplanır gibi karın ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Şişkinlik ve hazımsızlık
  • İshal veya kabızlık
  • İştah kaybı, kilo kaybı
  • Geğirme
  • Ağza acı su veya gıda artıklarının gelmesi
  • Kötü ağız kokusu

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide yanması şikayetinin tedavisinde öncelikle altta yatan nedenin tespit edilmesi gerekir. Buna yönelik yapılan tetkiklerin ardından belirlenen sorunu ortadan kaldırma amacıyla uygulanan spesifik tedavi, mide yanması şikayetinin giderilmesinde etkilidir. Mide yanmasının en yaygın nedeni olan GÖRH hastalığının tedavisinde genellikle ilaç tedavisine başvurulurken, bazı vakalarda cerrahi yöntemlerin uygulanması gerekebilir. İlaç tedavisinde ise genel anlamda antiasitler, antihistaminikler ve proton pompa inhibitörleri kullanılır. Bunun yanı sıra, hastanın hayat tarzında birtakım değişikliklere gitmesi de gerekebilir. Örneğin; hastalara baharatlı ve asitli yiyecek/içeceklerden kaçınmaları, az ve sık öğünler halinde beslenmeleri, yatmadan 2 saat önce gıda alımını kesmeleri ve stresten uzak durmaları önerilir. Aynı zamanda, fazla kilosu olan hastaların düzenli egzersiz ve sağlıklı bir beslenme düzeniyle kilo vermesi de kritik önem taşır.

Gastrit veya peptik ülser gibi rahatsızlıkların görüldüğü durumlarda, altta yatan nedene bağlı olarak hastaların kullandığı ilaçlar yeniden düzenlenebilir, hastalara mide koruyucu ilaçlar reçete edilebilir veya enfeksiyon varlığında antibiyotik tedavisine başvurulabilir.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • webgrid.co.uk sitesine veya webgrid.co.uk adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “webgrid.co.uk” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK webgrid.co.uk webgrid.co.uk:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, webgrid.co.uk web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Mide yanması neden olur?

Mide yanması bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilirken bazen de kendiliğinden geçer. Genellikle tüketilen besinler mide yanmasına neden olur. Bazı yiyecek ve bitkisel çaylar mide yanmasına iyi gelir.

Mide yanması çok kişide rastlanılan sağlık sorunlarındandır. "Mide yanması neden olur?", "Mide yanması nasıl geçer?" sorusunun cevaplarını öğrenmek için ilk olarak bir doktora danışmanız gerekir. Ancak doktora görünmenize rağmen bir teşhis konulamadıysa mide yanması sorununun altında yatan nedenleri kendi başınıza da öğrenebilmeniz mümkün olabilir. Beslenme alanında yapılan birtakım değişimler bile mide yanmasına neden olan etkenlerin ortadan kalkmasını sağlayabilir. 

Mide yanması neden olur sorusunun cevaplarını sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz bilgilerden öğrenebilirsiniz.

Kendinizi takip ederek size neyin yarayıp neyin yaramadığını bulabilirsiniz. Ancak mide yanmasının sebebi sadece tüketilen yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olmayabilir. Sıklıkla mide yanması yaşıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var.

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

Süt için

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Süt mide yanmasına çok iyi gelir. Mideniz yandığında yudum süt içebilirsiniz. Laktoz intoleransı olanlar laktozsuz süt içebilir ancak midede ülseri olanlar süt tüketmemelidir.

Karbonatlı su için

1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir.

Papatya, meyan kökü veya kekik çayı

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.

Zencefilli bal ya da zencefil çayı

1 tatlı kaşığı bala 1 çay kaşığı taze ya da kuru zencefil ekleyip yutun ya da 1 bardak sıcak suya zencefil ve bal karıştırarak için midenizdeki yanma geçecektir.

Sakız çiğneyin

Yemeklerden sonra yarım saat sakız çiğnenmesi mide asidinin etkisini azaltır ve sindirimi rahatlatır, böylece mide yanmalarınız önlenecektir.

Tarçınlı bal

Mide asidi ve ülser için kullanılan bal, tarçınla karıştırarak yenildiği zaman midenizi sakinleştirir.

Muz ve kavun

Muz ve kavun lifli yapısıyla sindirime ve mideye faydalıdır. Bu meyveleri yemek mide yanmasını azaltır.

Patates

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Patates sindirim ve mide problemlerini azaltır. Mide yanmasını önlemek için patatesi çiğ ya da haşlanmış olarak tüketelebilirsiniz.

Ispanak

Besleyici bir sebze olan ıspanak haşlanmış ya da çiğ olarak tüketmek mide yanmalarını önlemede faydalıdır.

Hurma

Hurma mide yanması ve mide problemlerinin önlenmesinde önemli bir besindir.

Maden suyu

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Maden suyu genel içeriğiyle sindirim ve mide asitlerini düzenler. Böylece mide yanması gibi bir sorun oluşumunun da önler.

Midenize masaj yapın ya da yürüyüşe çıkın

Eğer mideniz gaz birikiminden dolayı yanıyorsa sırtınızı dik tutun ve midenize dairesel hareketlerle masaj yapın. Diğer bir seçenek olarak yürüyüş yapmak midenizi rahatlatacaktır.

MİDE YANMASININ NEDENLERİ

Mide yanması mide asidinin yemek borusuna doğru çıkarak gırtlağa doğru oluşan yanma ve ekşime hissidir. Eğer kronik bir hastalığınız yoksa tükettiğiniz besinleri sindiremiyor olabilirsiniz. Yiyecekleri çiğnemeden yutmak, ağır beslenmek mide yanmasına neden olur. Sizde mide yanmasından sıklıkla şikâyet ediyorsanız yiyecekleri çiğneyerek yutmayı ve kolay sindirebileceğiniz gıdaları tercih ederek kendinizi deneyebilirsiniz.

Yanlış beslenmenin yanı sıra mide yanması yanlış kıyafet tercihinden de kaynaklı olabilir. Midenizi sıkan veya kasan dar kıyafetler midenizde yanmaya neden olur.

MİDE YANMASI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Mide yanması bir hastalık değil belirti olduğundan önce mide yanmasına sebep olan hastalık teşhis edilmelidir. Hekiminiz tıbbi öykünüzü alacak ve size muayene edecektir. Bunun yanı sıra midenizi incelemek için endoskopi denen bir tetkik de isteyebilir. Bu tetkikte ucunda kamera olan çok ince bir boru midenizin içerisine ağız yoluyla sokulur ve burada yara olup olmadığı araştırılır. İstenirse küçük bir mide dokusu alınıp incelenmek için laboratuvara gönderilebilir. Doktorunuz H. Pylori enfeksiyonu ya da şüphelendiği farklı rahatsızlıkları elemek için de ek testler isteyebilir. 

MİDE YANMASI HASTALIK HABERCİSİ Mİ?

Gastrit belirtilerinin başında mide yanması veya ekşimesi gelmektedir. Uzun süreli ve geçmeyen mide yanmaları gastriti işaret edebilmektedir. Mide yanması şikayeti olanların bir uzman kontrolünden geçip yanmanın nedeninin tespit edilmesi gerekmektedir. Mide yanması beraberinde reflüyü getirir. Reflü gastriti, gastrit ülseri…

MİDE YANMASINI ARTIRAN BESİNLER NELERDİR?

- Soğan
- Sarımsak
- Domates
- Baharatlı yiyecekler
- Kızartmalar
- Narenciye
- Kafeinli içecekler
- Çikolata

MİDE YANMASINA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

- Çiğ sebzeler
- Lifli meyveler
- Uzun süre tok tutan tam tahıllı gıdalar 

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR? - İbrahim Saraçoğlu

webgrid.co.uk İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği süt kürüne göre midede yanma başladığı zaman soğuk veya ılık sütten sadece 2 yudum alınması gerekiyor. Süt etkisini dakika içerisinde gösteriyor. Dikkatli davranılması öngörülen en önemli husus sütün sıcak olmaması ve 2 yudumdan yani önerilen orandan fazla içilmemesi.

Mide Yanması Tedavisi Ankara

Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlardan birisi olarak bilinen mide yanması şikâyeti, tüketilen besinlerin sindirilememesi ile ortaya çıkar. Yemek borusundan geri gelen mide asidi, sindirimde problemler yaşatarak kişiyi rahatsız etmektedir. Ağza gelen acı suyun sebep olduğu mide yanması, reflü ve diğer sindirim sistemi hastalıklarının ilk belirtilerindendir. Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen mide yanması, mide ekşimesi olarak da hastalar tarafından tanımlanabilmektedir. Genizde meydana gelen bu durum midede değil, genizde olsa da hasta “midem yanıyor” olarak bu durumu niteler. Midede yanma nedir, nasıl belirlenir, tedavisi ve teşhisi nasıl yapılır, mide yanmasını tetikleyen durumlar nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını Ankara mide yanması ve sindirim sistemi hastalıkları konusunda uzmanlaşan Dr. Meral Sözen’den bu yazıda bilgi alabilecek ve “midede yanma” şikâyetinin ötesinde birçok bilinmeyeni de öğrenebileceksiniz.

Midede Yanma Şikayeti Nedir, Ne Değildir?

Tüketilen besinlerin mide yanmasını tetiklediği kaçınılmaz bir gerçek. Aşırı yağlı yâda baharatlı gıdaların midede yarattığı negatif etki sonucunda “mide yanması” meydana gelebilir. Ancak, “mide yanması” şikâyeti, bilinenin aksine midede değil, yemek borusunda ve genizde oluşmaktadır.

Yemeklerden 1 ila 2 saat sonra hissedilmeye başlanan mide yangısına sebep olan faktörlerde belirtiler gibi kişiden kişiye değişmektedir.

Ülser veya gastrit kaynaklı olabilen “midenin yangını” başka hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Bu nedenle, “midenin alev gibi yanması” şikâyetinin kaynağının biran önce tespit edilmesi ve tedavisinin sağlanması gerekebilir.

Mide Yanması-(Gastro Ozefajial Reflux Sendromu) Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Yemek borusuna doğru fışkıran mide asidi, mide yanması şikâyetine “Gastro Ozefajial Reflux Sendromu “deniyor. Genellikle mide üzerinde yâda göğüs ortasındaki kemiğin hemen alt tarafında yer alan alanda hissedilen “ alev alması” hissi oldukça rahatsızlık verir. Çeneye yâda boğaza yayılan mide yangısı hissi, boğazda aynı zamanda ekşi yâda acı tat bırakır.

Yemek yemeyle doğru orantılı artan “midede yanma” hali,  Türkiye’de binlerce kişinin ortak sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Midenin salgıladığı aside karşı vücutta kendini koruyacak koruma mekanizmasını devreye sokuyor.  Midenin içindeki basınç ve hareketleri ile mide asidini yemek borusuna fışkırtmasını engelleyen KÖS denilen( Kadia özofajial Sfikter) kapağının yeterli çalışmaması durumunda bu alanda koruma mekanizması olmadığı için ne yazık ki asitler yemek borusuna geri kaçar. Böylece, sürekli asitle teması olan yemek borusunun iç yüzeyi yanar ve “mide yangısı” hissi doğurur.

On iki parmak bağırsağına midenin boşalması engelleyen nedenler arasında mide çıkışındaki darlıklar da yer almaktadır. Aynı zamanda yine mide fıtıkları da midede yanma ve ekşimeye sebep olabilmektedir.

(Gastro Ozefajial Reflux Sendromu)Mide Yanmasında Belirtiler Nelerdir?

Göğüs altındaki kemikte yanma hissi söz konusu olabilirken antiasit gibi ilaçlar bu yanma hissini baskılayabilmektedir. Yiyeceklerin yâda asitli materyalin ağıza geri gelmesi, yutma güçlükleri ve bol tükürük salgısı da yine “midede yanma” hissinin belirtileri arasında sayılabilir.
Akciğerdeki belirtiler ise ( müzmin öksürük, seste kalınlaşma, astım atakları ve zatürreler) Gastro ozefajial reflux sendromunu bizlere gösteriyor.

Midede Yanma Şikâyetinin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen “midenin alev alması” hissi, geceleyin de ortaya çıkarak kişide uyku bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, midede yanmanın altında yatan gerçek sebep teşhis edilmedikçe bir takım sorunlar bu şikâyete ek olarak artarak gelecektir. Bu nedenle, hastanın yakınmalarını iyi dinlemeli ve hastalıkları birbirinden ayırıcı tanı için gerekli sorular doktor tarafından sorulmaktadır. Örneğin, mide yanması şikâyetinin kaynağı olarak reflü düşünülüyorsa, reflünün derecesi ve yarattığı hasarın derecesini saptamak amacıyla; özofagus pasaj grafisi, endoskopik, manometrik ve pHmetrik işlemler doktor tarafından istenebilir.

Özofagus Pasaj Grafisi

Hastaya, baryum lokması verilir ve yutması istenir. Bu aşamada ise seri filmler özefagus pasaj grafisi sayesinde alınabilir. Yutma güçlüğünün varlığında ilk tetkikler arasında yer alan bu test, tüm hastalarda pratik olarak kolay uygulanabilir.

Endoskopik İşlemler

Gastroskop ile yemek borusunun incelenmesindeki temel amaç yakınmanın nedenini araştırmaktır. Grafilerde görülen lezyonun ayırt edilmesi şansını veren gastroskop daha net bir tetkiktir.

Manometrik İşlemler

Yemek borusunu odak noktasını alan manometrik işlemlerde, yemek borusunun fonksiyonlarını ölçülür.

pHmetrik İşlemler

En iyi reflü teşhisi testlerden birisi olan pHmetrik, 24 saat boyunca asidin fışkırmasını ve asidin kalma süresini gösterir. Burundan içeri sokularak yemek borusunu alt tarafından 5 m yukarıda sabitleştiren phmetrik işlemler düzeneği olan özelleşmiş merkezlerde yapılabilmektedir.

Midede Yanma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?

Sigara gibi kötü alışkanlıkları bırakmak, zayıflamak, kemerli giyinmemek, asitten uzak durmak, süt dâhil içeceklerden yatmadan önce vazgeçmek gibi birçok şey ile midede yanma hissinin oluşması engellenebilir ancak tedavi edilmez. Midede yanma hissinin nedene yönelik ilaç tedavisi ile mümkündür

Midede Yanma Hissinin Yok Edilmesi Mümkün mü?

Midede meydana gelen yanma şikâyeti, kişiyi sevdiği ve faydalı besinlerden de uzak tutan bir sağlık sorunudur. Kişiyi toplumsal anlamda da endişelendiren mide yanması şikâyetinin altında yatan sebebe göre ilaç tedavisi uygulanabilir.

Örneğin, midedeki yanma hissinin sebebi “mide fıtığı” ise ilk etapta ilaç ve diyet tedbirlerine başvurulur. Ancak, rahatlama söz konusu bile değilse mide fıtığı ameliyatı ile midede yanma sorunu tedavi edilebilir.

Dr. Meral Sözen ile Midedeki Yanma Şikâyetinize Çözüm Bulun, Sevdiğiniz Yiyecek & İçeceklerden Daha fazla Uzak Kalmayın!

Ankara gastroenterologları arasında adından sıkça söz ettiren Dr. Meral Sözen, gastrointestinal sistemde yaşayabileceğiniz tüm şikayetlere nedenlere yönelerek başladığı tedaviler ile “dur” diyebilmektedir. Siz de yaşadığınız “midede yanma” şikâyetinden kurtulmak ve sevdiğiniz gıdaları tatmaya devam etmek istiyorsanız Dr. Meral Sözen’in merkezine sizleri mutlaka bekliyoruz!

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede