tavuk zehirlenmesi yoğurt / Zehirlenmeye Ne İyi Gelir? Gıda Zehirlenmesi Yaşayan Kişiye Ne Verilmelidir? - Sağlık Haberleri

Tavuk Zehirlenmesi Yoğurt

tavuk zehirlenmesi yoğurt

Tavuk Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Tavuk eti, evlerde en çok tükettiğimiz et çeşitlerinden biridir. Hem lezzetli, hem doyurucu, hem de ekonomik olması, tavuk etinin daha fazla tercih edilmesini sağlar. Ayrıca tavuğun fırın, ızgara, tava, haşlama gibi birçok farklı şekilde pişirilmesi de, mutfaktaki kullanımını yaygınlaştırır. Özellikle sıcak havalarda daha fazla görülen tavuk zehirlenmesi ise, tavuk etinin bazı bakteri ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulması ve bozuk etin tüketilmesiyle gerçekleşir. Yaz aylarında etin üzerindeki bakteriler daha kısa sürede çoğaldığı için, bozulduğu düşünülen hiçbir besin tüketilmemelidir.

Tavuk Zehirlenmesi Neden Olur?

  1. Tavuk eti, bozulma riski en yüksek olan gıdalardan biridir. Bu etin doğru koşullarda saklanmaması, oda sıcaklığında çok fazla bekletilmesi bozulmasına yol açar.
  2. Etin son tüketim tarihinin geçmesi, tavuğun üzerinde zararlı bakteri oluşumuna zemin hazırlar.
  3. Etin doğru sıcaklıkta pişirilmemesi, salmonella bakterinin bulaşmasına yol açabilir. 
  4. Aynı yemeği yiyen 2 veya daha fazla kişide, aynı semptomların oluşması durumunda zehirlenmeden şüphelenmek daha doğru olacaktır. 

mide bulantısı

Tavuk Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Bu belirtiler, tavuk etinin bozukluğu ve tüketim miktarına bağlı olarak değişir. Tüketim miktarı çoksa, belirtilerin şiddeti de o kadar fazla olacaktır.

  1. Mide bulantısı
  2. Karın ağrısı ve kramplar
  3. Kusma
  4. İştahsızlık
  5. İshal
  6. Baş ağrısı
  7. Ateş

Şiddetli belirtiler;

  1. 3 gündür devam eden ishal
  2. Yüksek ateş
  3. Ağız kuruluğu
  4. Görme ve konuşmada bozukluk
  5. Kanlı idrar

Tavuk zehirlenmesi, hafife alınacak bir durum değildir. Belirtiler hafifse mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Eğer belirtiler şiddetliyse, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Aksi takdirde tavuk zehirlenmesi vücutta ciddi hasara ve ölüme yol açabilir. 

Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk saat içinde belirtiler görülmeye başlar. 

su içmek

Tavuk Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Daha öncede söylediğimiz gibi, tavuk zehirlenmesi için en etkili tedavi, uzman doktorlar tarafından uygulanır. Bu yüzden evde bilinçsizce tedavi uygulamaya çalışmak yerine, mutlaka bir doktora başvurun. Tedavinin ardından midenizin kendine gelmesi ve vücudunuzun toparlanması için şunları uygulayabilirsiniz;

  1. Sıvı alımını artırın: Zehirlenme durumunda en çok görülen belirti ishal ve kusmadır. Bu iki semptom, vücudun çok fazla su kaybetmesine yol açar. Dehidrasyonu önlemek ve vücudunuzu toparlamak için, gün içinde bol bol su için. Mideniz hala bulanıyorsa, küçük yudumlar ve belli aralıklarla içmeye çalışın. Bazı durumlarda su yerine ayran da tercih edebilirsiniz.
  2. Midenizi yormayın: Zehirlenmeyi takip eden ilk 7 gün boyunca, midenizi yormayın. Ağır yemekler yerine çorba, patates püresi, muz, bal, yumurta beyazı, elma püresi, pirinç, kraker gibi sindirimi rahatlatan besinlere yönelin.
  3. Mide bulantısının yoğun olduğu zamanlarda, zencefil çayı veya papatya çayı içeren midenizi yatıştırmayı deneyebilirsiniz.
  4. Tüm bunların dışında, iyileşmek için reçetesiz ve doktorun önermediği ilaçları kullanmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Gıda zehirlenmesine yol açan besinler
  2. Su zehirlenmesi nedir?
  3. Ispanak zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  4. Bozuk mantar zehirler mi?
  5. Bozuk salça nasıl anlaşılır?
tavuk zehirlenmesi belirtileri nelerdir, ne iyi gelir

Bazı bakteriler ve mikroorganizmaların tavuk etinde üremesiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi sonucunda yaşanan zehirlenmeye tavuk zehirlenmesi adı verilmektedir. Tavuk zehirlenmesinin en sık rastlanan belirtileri ise kusma, ishal ve mide ağrısıdır.

Tavuk zehirlenmesinin belirtileri vakada çok ağır seyrediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim muayenesinden geçilmelidir. Peki, en fazla yaz mevsiminin sıcak günlerinde rastlanan ‘Tavuk zehirlenmesi belirtileri nelerdir, ne iyi gelir?’ Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Tavuk Zehirlenmesi Neden Olur?

Öncelikle şunu belirtelim ki tavuk zehirlenmesi virüs, bakteri, ya da parazitlerin gıdalarda üreyerek gıdaları bozması ve bu bozuk gıdaların tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Gıda zehirlenmesine yol açan bu bakteri, virüs ve parazitler, gıdaların uygun koşullarda saklanmaması, hazırlanmaması veya servis edilmemesi sonucunda gıdalarda üremektedir.

Peki, ‘Tavuk zehirlenmesi neden olur?’ Bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alan tavuk eti de uygun koşullarda saklanmaz, hazırlanmaz ya da servis edilmezse bakteri, virüs ve parazitler tavuk etinde hızla üreyerek zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca tavuk eti satın alırken son tüketim tarihine çok dikkat etmek gerekiyor.

Tavuk Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmelerinde görülen belirtilerin bir çoğu birbirine benzemektedir. Bu nedenle bir tür gıda zehirlenmesi olan tavuk zehirlenmesini diğer gıda zehirlenmelerinden ayırt etmek için ‘Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?’ sorusunun yanıtı çok önemlidir. Gelin bu belirtileri birlikte inceleyelim.

  • Mide bulantısı hissi
  • Karın ağrısıyla birlikte seyreden kramplar
  • Kusma. Bu kusmaların yeşil renkte olması yüksek ihtimalle tavuk zehirlenmesine işarettir.
  • İştah kaybı
  • İshal
  • Mide ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Hafif ateş. Ateş her hastada görülmeyebilir.

Bu belirtilerden kusma, mide ağrısı ve ishal diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi tavuk zehirlenmesi belirtilerinde de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca tavuk zehirlenmesinin şiddeti tüketilen tavuğun miktarına göre değişkenlik gösterebilir. Şimdi de ileri derecedeki tavuk zehirlenmesinin belirtilerine göz atalım.

  • Ateşin 38,5 derecenin üstünde olması
  • Ağızda aşırı kuruluk
  • İdrardan kan gelmesi
  • Görme ve konuşmada görülen bozukluk
  • 3 gün geçmesine rağmen ishalin sürmesi

Tavuk Zehirlenmesinde Belirtiler Kaç Saat Sonra Görülür?

Tavuk zehirlenmesine erken tanı konması için zehirlenen kişinin ‘Tavuk zehirlenmesinde belirtiler kaç saat sonra görülür?’ sorusunun yanıtı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Tüm gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi tavuk zehirlenmesinde de virüs, bakteri ya da mikroorganizmaların vücuda girmesinin ardından birkaç saat sonra belirtiler kendisini gösterebilir. Tavuk zehirlenmesinin tanısı hekim tarafından yapılacak gaita testinin ardından konur. Yine tüketilen tavuktan alınan numune sayesinde zehirlenmeye neden olan bakteri, virüs ya da mikroorganizma tespit edilebilir.

Tavuk Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Her tür gıda zehirlenmesinde olduğu gibi tavuk zehirlenmesi de yüksek hayati risk içerebilecek çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle de belirtiler görülür görülmez bir hastaneye müracaat etmek gerekiyor. Tavuk zehirlenmesini hafif semptomlarla geçiren hastalar ise süreci evlerinde geçirebilirler.

Gıda zehirlenmesi türleri arasındaki tavuk zehirlenmesine ne iyi gelir? Hekim tarafından önerilen tedaviye ek olarak tavuk zehirlenmesine evde bitkisel tedavi yöntemlerini sizler için araştırdık. İşte tavuk zehirlenmesine evde yapılabilecekler;

Bol Sıvı Tüketin

Tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileri arasında ishal ve kusma olduğunu yukarıda belirtmiştik. Tavuk zehirlenmesinde görülen bu iki semptom ise vücuda aşırı su kaybettirir. Bu nedenle de tavuk zehirlenmesinde bol su tüketmeye çok dikkat etmelidir. Sıvı tüketimini artırmak için maden suyu, içeriğinde elektrotlar olan sporcu içecekleri, sebze suyu, tavuk suyu içilebilir. Tavuk zehirlenmesinin ağır seyrettiği hastalar buz parçaları emerek dehidrasyonu engelleyebilir. Yine mide bulantısı aşırıysa küçük yudumlar halinde içilecek su dehidrasyonu önleyebilir. Ayrıca hipertansiyon sorunu olan hastalar limonlu soda tüketebilir.

Hafif Yemeklere Yönelin

Tavuk zehirlenmesinde tedaviden hızlı sonuç alınması için semptomların artmasına neden olabilecek yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulması gerekir. Tedavi sürecinde bal, yulaf, yumurtanın akı, elma ve patates püresi, muz, fıstık ezmesi, tost, pirinç, kraker gibi sindirim sistemini fazla yormayacak hafif gıdalar tüketilmelidir. Tavuk zehirlenmesinde semptomlar tamamen ortadan kalkana kadar süt ve süt ürünlerinden, yağlı ve baharatlı gıdalar ile katı gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.

Reçetesiz İshal İlacı Almayın

Tavuk zehirlenmesinin semptomları arasında yer alan ishalin durması için müdahale yapılmaması gerekir. Çünkü vücuttaki zehirli bakteriler ishal ile vücuttan atılır. Bu nedenle de doktor önerisi dışında ishalin durması için kesinlikle ilaç alınmamalıdır.

Zencefil Çayı

Zencefilin antienflamatuar etkisi mideyi yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Tavuk zehirlenmesi semptomlarının yoğun hissedildiği durumlarda mideyi yatıştırmak için zencefil çayı tüketmek en iyi alternatiflerden biridir.

Usta

Sağlık Rehberi

Besinlerle bulaşan ve daha çok mide ve bağırsak sistem şikayetleri ile seyreden ani gelişen tablolar gıda zehirlenmeleri olarak adlandırılır. Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilmekle birlikte ölümcül de olabilen, oldukça sık karşılaşılan önemli bir hastalıktır. Kişi bakteriler veya toksinlerle bulaşmış yiyecek veya içecekleri tükettiğinde meydana gelir. Bir yiyecek veya içeceğin bakteriler veya toksinlerle bulaşmış olduğunu söylemek zordur çünkü görüntüsü, kokusu ve tadında herhangi bir değişiklik meydana gelmemiş olabilir. 
Gıda zehirlenmesi tek bir kişiyi veya aynı bulaş olan yiyecekten yemiş bir grup insanı etkileyebilir. Ortak bir yemeğin yenmesinden saat sonra iki veya daha çok kişide benzer belirtilerin gözlenmesi gıda zehirlenmesini düşündürmelidir. Hastalık aynı yerde bulunan ve aynı gıdayı yiyen bir grup kişide görülebileceği gibi; aynı bulaş olan gıdayı farklı yerlerden alan veya yiyen kişilerde de ortaya çıkabilir. Gıda zehirlenmelerinin çoğu bakterilerin ürettiği toksinlerden veya bakteri miktarından kaynaklanmaktadır. Bazı bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebilirler ve ne kadar çok bakteri varsa, enfeksiyon ve hastalık riski de o kadar yüksektir. 

Gıda Zehirlenmelerinin Belirtileri

Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir. Gıda zehirlenmesi genellikle gün sürer ancak bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir. Pek çok insan 1 hafta içinde tamamen iyileşir. En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir. Nadir olgularda, gıda zehirlenmesi sinir sistemine zarar verecek kadar ciddi olabilmektedir. Daha ilerlemiş olgularda felce, hatta ölüme neden olabilir. 

Gıda Zehirlenmelerinin Nedenleri 
Gıdaların hazırlanması ve sunumu aşamasında hijyen kurallarına uyulmaması ve gıdaların hazırlandıktan sonra uygun saklama koşullarının sağlanamaması durumunda gıdalarda mikroplarla veya bunların toksinleri ile bulaş olur. Dolayısıyla iyi pişmemiş veya pişiren kişinin gıdayla temas etmeden önce ellerini yıkamadığı yiyecekleri tüketmeniz halinde gıda zehirlenmesi geçirebilirsiniz. 
Bakteriler ya çok sayıda oldukları için ya da daha yaygın olarak ürettikleri toksinler nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olurlar. Bazı bakteriler çoğaldıklarında toksin üretirler ve pek çok olguda bulaş olmuş yiyeceği yedikten sonra hastalanmanıza neden olanlar da bu toksinlerdir. 
Gıda zehirlenmesinin en yaygın bakteriyel nedeni çiğ kümes hayvanlarında, pastorize edilmemiş sütte, kırmızı ette ve arıtılmamış suda bulunan bakterilerdir. Çok sık olmamakla birlikte gıda zehirlenmesine kimyasallardan gelen toksinler veya böcek ilaçları da neden olabilir. Ağır metal zehirlenmesi, mantar zehirlenmeleri bu grupta yer almaktadır.

Gıda Zehirlenmelerini Kolaylaştıran Faktörler
Besin zehirlenmesi yapan mikroorganizmalar bakterilerdir. Bu bakteriler en iyi oda ısısında çoğalırlar ve yaşamlarını devam ettirirler. Bu yüzden yiyecekler hazırlanırken bunların yüksek derecede ve homojen bir şekilde pişirilmesi gerekir. Homojen bir şekilde pişirme sağlamak için kızartma yerine fırınlar ve düdüklü tencerelerin kullanılması daha önemlidir. Bu bakteriler yüksek sıcaklıkta ölebileceği gibi düşük sıcaklıkta da çoğalmalarını gerçekleştiremezler ve besin zehirlenmesine neden olmazlar. Bu nedenle +4 derecenin altındaki sıcaklıkta besinleri saklayarak ve gerekirse derin dondurucu kullanılarak bakteri üremesi engellenmiş olur. Bu şekilde besinler saklanır fakat mutlaka son kullanma tarihinden önce tüketilmesi gerekir. Asitli gıdalar ya da ortamlar, nem miktarının düşük olması bakterilerin üremesini engeller. Bu yüzden çay, kahve, pastorize süt, yoğurt, iyi pişirilmiş yiyecekler tüketilmesi oldukça güvenilir gıdalardır. 
Ayrıca şunu bilmek gerekir ki bütün bakteriler vücuda zararlı değildir. Bağırsak florasını oluşturan ve vücut için önemli olan bakteriler vardır. Gereksiz yere antibiyotik kullanımı bu bakterileri de yok edebileceğinden, doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır. Midenin asidinin azalması, bakterilerin üremesini kolaylaştıran risk faktörlerinin başında gelir. Mide asidini azaltan ilaçları kullanırken de gereksiz yere almamaya özen gösterilmelidir. Bir toplulukta aynı besininin tüketilmesi fakat herkesin zehirlenmemesinin sebeplerinden biri de budur.

Doktora Başvuru Zamanı Ve Tanısı 
Şüpheli bakteriler veya toksinlerle bulaşmış yiyecek veya içecek tüketimi olan kişide bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kramp gibi mide ve bağırsak sistem şikayetleri olması halinde gıda zehirlenmesi akla gelmelidir. Eğer günden fazla süren ishal varsa (kanlı ishal de olabilir), bir günde kez dışkılama varsa, kişinin ateşi yüksekse, karın ağrısı ve aşırı miktarda sıvı kaybına neden olan sürekli kusma, ağız kuruluğu, idrar çıkışında azalma, ayağa kalkmakla baş dönmesi olduğu durumlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır. 
Eğer gıda zehirlenmesi geçiren çok yaşlı ya da bebek ise hemen doktora gidilmelidir. Çünkü bu kişilerin vücutlarındaki sıvı miktarı yetişkin bir bireye göre daha azdır, daha ciddi seyreder ve ölümlere yol açabilir. 
Hastaneye başvurduysanız, doktor tansiyon, nabız, solunum hızı ve sıcaklık da dahil olmak üzere sizi fizik muayeneden geçirir. Ne kadar sıvı kaybına uğradığınız değerlendirilir ve karın bölgeniz de muayene edilebilir. Birkaç kişi aynı yiyecek ve içecekleri tüketmiş ve aynı belirtileri gösteriyorsa, tanı koymak daha kolay olur. Sizden alınan numuneler gıda zehirlenmesinin nedeninin tam olarak anlaşılabilmesi için laboratuvara gönderilir. Laboratuvara gönderilen örneklerden birisi de hastanın yediği besindir. 
Doktora başvurduktan sonra hastanın doktora bildirdiği şikayetlerle ve alınan örneklerden laboratuvarda bakterinin saptanması ile besin zehirlenmesi tanısı konur. 

Besin Zehirlenmesi Tedavisi
Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu kendi kendini sınırlama özelliğine sahiptir ve doktora gitmeden birkaç gün içinde geçer. Ancak rahatsızlık birkaç günden fazla sürerse, dışkınızda kan varsa, bebek, yaşlı ya da gebeyseniz tıbbi yardım almanız gerekir. Besin zehirlenmesinin tedavisindeki temel amaç; kaybedilen sıvıyı ve mineralleri yerine koymak ve zehirlenmeye neden olan bakteriyi yok etmektir. Bunun için zehirlenmeye neden olan bakteri saptandıktan sonra uygun antibiyotik tedavisi verilir. Fakat çoğu besin zehirlenmelerinde antibiyotik gerekli olmadığının bilinmelidir. İshali engellemek için ilaç verilmesi pek uygun değildir. Çünkü bağırsakta bakteri beklerse yayılma eğilimi gösterir. Bu yüzden bir an önce dışkı yoluyla bakterinin atılması gerekir. Kişinin sıvı kaybının yerine konması için ağızdan ya da damardan sıvı desteği sağlanmalıdır. Özellikle evde kendiniz yeterince sıvı aldığınızdan emin olun. Mideniz bulanıyor veya kusuyorsanız herhangi bir şey yemeyin; bir saat süreyle midenizi dinlendirin ve ardından küçük yudumlarla su içmeyi deneyin. Düzenli su içtiğinizden emin olun. Hastalığın başkalarına da geçmesini engellemek için kişisel hijyeninize dikkat edin. Örneğin, tuvalete gitme ve yemek hazırlamanın öncesinde ve sonrasında ellerinizi yıkayın. İyileşme zamanı enfeksiyon türüne, yaşınıza, sağlık durumunuza ve başka bir hastalığınızın olup olmamasına bağlıdır. 

Korunma 
Gıda zehirlenmesi riski bazı hijyen kurallarına uyulmasıyla en aza indirilebilir ve bazı genel kuralların uygulanması ortaya çıkışını çok büyük ölçüde önleyecektir. 
Soğuk gıdaları alış verişten döner dönmez buzdolabına yerleştirin. Çiğ et ve balığı daima kapalı olarak, buzdolabının en alt kısmında saklayın. Dışarıdan alınan et, süt, balık gibi besinlerin taze olmasına dikkat edilmeli ve nerede yapıldığı bilinen, kaliteli ürünler tercih edilmelidir. Alınan besinin son kullanma tarihinin geçmemesine dikkat edilmelidir. Zararlı bakterileri öldürmek için eti doğru şekilde çözüp pişirdiğinizden emin olun. Çiğ ve yemeye hazır gıdalar için farklı kesme tablaları kullanın. Pastörize edilmemiş süt, çiğ yumurta ve az pişmiş et tüketmekten kaçının. Çiğ et sularının diğer gıdalarla temas etmesine engel olun. Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkayın. Yiyecekleri birkaç saatten, sıcak günlerde ise bir saatten fazla dışarıda bırakmayın. Toplumumuzun sık uyguladığı yöntemlerden birisi pişmiş besini tekrar ısıtıp yemektir. Bu yapılabilir fakat tekrar ısıtmadan önce mutlaka pişmiş besinin buzdolabında saklanması gerekir. Toplu yerlerde zehirlenme nedenlerinin başında bu uygulama gelir. Tekrar ısıtırken besinlerin 10 dakika kaynatılmasında fayda vardır. Yiyeceklere temas etmeden önce elinizde kesik varsa bunları yara bandıyla kapatın. Yiyecek hazırlama veya yemeye hazır gıdalara dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Evcil hayvanları tezgâhlardan ve yiyeceklerden uzak tutun.

Son olarak dünyada en yaygın sağlık sorunlarından birinin bulaş olan gıdalardan kaynaklanan hastalıklar olduğunu kabul eden Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu hastalıkların risklerini önemli ölçüde azaltmak için "Altın Kurallar" olarak tanımlanan bazı basit önlemlerin tüketiciler tarafından uygulanmasını önermektedir. 
Bu kuralları şöyle özetleyebiliriz: 

Güvenli tüketim için işlenmiş gıdalar seçilmelidir. 
Pişirilecek gıdalarda pişirme işlemi tam ve kusursuz uygulanmalıdır. 
Pişirme sonrası gıdalar bekletilmeden tüketilmelidir. 
Pişirilmiş gıdaların muhafazasına özen gösterilmelidir. 
Gıdaların yeniden ısıtılması tam ve kusursuz olmalıdır. 
Çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temasından kaçınılmalıdır. 
Ellerin yıkama ve temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir. 
Mutfaktaki yüzeyler temiz tutulmalıdır. 
Gıdalar böcek, kemirici, haşere gibi hayvanlardan korunmalıdır. 
Temiz su kullanımı gerekliliği unutulmamalıdır.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir