kombiler kaç derecede çalıştırılmalıdır / Kombi Kaç Derece Yanmalı? - Alarko Plus

Kombiler Kaç Derecede Çalıştırılmalıdır

kombiler kaç derecede çalıştırılmalıdır

Günboyu evde kimse bulunmuyorsa, ev halkı akşam saatlerinde evde bulunuyorsa kombininin tüm gün açık bırakılması tasarruflu olmayacaktır.

Kombiyi kısa süreli arakılkalra açıp kapatmak ve bu işlemi defalarca tekrarlama daha fazla gaz tüketimine neden olacağı gibi kombinin de ömrünün azalmasına neden olabilmektedir. Bunun yerine kombiyi kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır.

Gece evin soğumasını önlemek için kombinin en düşük seviyede çalışması sağlanabilir. Böylece, gündüz evi ısıtmak için yüksek enerji harcamamış olursunuz.

Kombilerde su devir daimi bir pompa yardımıyla yapılmakta olup pompanın verimli bir şekilde çalışabilmesi için en az 3 radyatörün çalışması gereklidir aksi bir durumda kombinin pompası zarar görebilir.

Evde sürekli ev halkından biri bulunuyorsa, kombiyi düşük sıcaklık seviyesinde sürekli çalıştırmanız daha konforlu ısınmanız için en uygun seçenektir. Radyatörler soğuduktan sonra yeniden ısınması için harcanacak gaz ile tüm gün düşük sıcaklıkta çalışan kombinin harcayacağı gaz miktarı arasında büyük bir fark yoktur. Bu sebeple gün boyu evde yaşayan birileri varsa kombinizi düşük sıcaklık seviyesine ayarlayarak çalıştırmalıdır.


Kombilerin kaç derecede çalıştırılacağı, hem konfor şartları hem de enerji ekonomisi açısından önem taşıyor. Alarko Carrier’ın gerçekleştirmiş olduğu “Kombi Kullanım Alışkanlıkları Araştırmasına göre Türk halkının yalnızca % 28’i kombilerini doğru ve ekonomik kullanıyor.
815 kişi ile görüşerek yapılan araştırma sonuçları Türk halkının kombi kullanımı konusunda yaptığı yanlışları ortaya çıkardı. Yapılan araştırmaya göre, kombi kullanıcılıranının  % 25′ i evdeyken ve evden çıkarken kombilerini normal ısı derecesinde açık tutuyor. % 18.7’si, kombilerini evdeyken normal ısı derecesinde tutuyor ve dışarı çıkarken kapatıyor. Halbuki kombiler evde iken normal ısı derecesinde çalıştırılmalıı evde olunmadığı zaman ise düşük sıcaklığa getirilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmekte.  Kombilerini buna uygun kullanan kesim ise %28. Katılımcıların % 61’i gece yatarken de kombilerini aynı ısı ayarında bırakırken(Buda bir yanlış), % 39’u kombilerinin ısı ayarlarını ekonomik (doğrusu da bu) seviyeye getiriyor. Ekonomik kullanım için  tıpkı ev dışına çıkıldığında olduğu gibi gece yatarken de kombinin ısı ayarının düşürülmesi gerekiyor.

Kombilerin gece tamamen kapatılmaması da gerekiyor. Gece, kombisi tamamen kapatılan bir evin, gündüz istenilen konfor sıcaklığına gelmesi için harcanarak enerji, gece evin ekonomi sıcaklığında tutulması için harcanacak enerjiden daha çok olmakta.Katılımcıların % 24.8’inin, kombilerini, 60 °C ve üzerinde çalıştırdığını gösteriyor. Kombinin 60 °C ve üzerinde çalışması, evin yaklaşık 23-24 °C sıcaklıkta tutulduğu anlamına geliyor. Oturma/salon sıcaklığının 20 °C olması gerektiği göz önüne alındığında, 60 °C ve üzeri kullanım, % 18-24 arasında fazla yakıt tüketildiğini ortaya çıkarıyor, ideal ve ekonomik kullanım sağlamak için kombinin, kullanıcı tarafından dış hava sıcaklığına göre her gün ayarının artırılması veya düşürülmesi ya da bir oda termostatı ya da radyatörlerde termostatik vana kullanılması öneriliyor. Eğer kullanılan kombi yoğuşmalı ise yoğuşma ve yüksek verim elde edilmesi için kombinin 50 °C’nin altında çalıştırılması tavsiye edilmekte. Kombi kullanıcılarının % 70’i evliyken, % 23’ünün bekar olduğu, ortalama hane halkı kişi sayısının ise 3 kişi ve üzeri olduğu ortaya çıktı. 25-55 yaş arasında kullanımın yoğun olduğu ve kadın kullanıcıların çoğunlukta olduğuda ayrı bir gösterge.


- Kombiler tüketiciler evde iken normal sıcaklığa, dışarıya çıktıklarında yada gece yattıklarında ekonomik ayara getirilmelidir.
- Termostatik radyatör vanası istenilen sıcaklığa ayarlanarak belirtilen sıcaklığa geldiğinde sıcak su girişini kapatarak gereksiz enerji kullanımını önleyen bir cihazdır, enerji tasarrufu için kullanımı tavsiye edilmektedir.
- Modülasyon yapma özelliği bulunan oda termostatları oda istenilen sıcaklığa geldiğinde kombinin alev boyunu kısarak tasarruf sağlar.Enerji tasarrufu için kullanımı önerilmektedir.
-Dış hava sensörü hava sıcaklığına bağlı kombi su sıcaklığını düşürerek hava ısındığında tasarruf sağlar.
- Tam yoğuşmalı kombiler 50 derece ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki su buharını yoğuşturup geleneksel kombilere göre yüzde 15/20 oranında, 50 derece üzerinde ise yüzde 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar. 

Doğalgaz Tasarrufu İçin Kombi Hangi Derecede Yanmalı?

Doğalgaz kullanımında tasarruf elde etmek, yüksek gelen doğalgaz faturalarını düşürmek için kombi ısı derecesi merak edilir. Çünkü tüketiciler genel olarak kombi ısı ayarını doğru şekilde yapamadıklarını ve bu sebeple faturanın yüksek geldiğini belirtmektedir. O halde bu sayfamız ile bu konuya bir açıklık getirelim.

Tasarruf İçin Kombi Kaç Derecede Yanmalı?

Bu soru enerji ekonomisi açısından değil aynı zamanda konfor açısından da önemlidir. Isı mühendisliğine göre; konfor şartları açısından bir konutun farklı mekanlarının farklı sıcaklıkta olması gerekir. Yani ısı dereceleri odadan odaya değişmektedir.

Isı mühendislerine göre; antre ile oturma odasının sıcaklığı nasıl aynı olamazsa mutfak ile banyonun sıcaklığı da aynı olamaz. Bu durumda yapılması gereken şey aslında çok basit… Evin her odası için ideal konfor sıcaklığını belirlemek ve odaları ideal sıcaklığına göre ısıtmak…

30 derecede yanan kombi ne kadar fatura gelir? 40 derecede yanan kombi ne kadar yakar? 50 derecede yanan kombi ne kadar yakar? Gibi sıcaklık dereceleri ile tüketimi öğrenmek isteyen ve bu bilgi ile kombiyi kullanmak isteyen birçok kullanıcı vardır.

Ancak unutulmamalıdır ki; kombi marka modeli, kombi çeşidi, binadaki yalıtım, daire büyüklüğü, radyatör sayısı, radyatör büyüklüğü, radyatör gücü, kullanıcı isteği, dairenin bulunduğu kat gibi daha birçok etmene bağlı olarak kombi sıcaklık ayarı değişmektedir.

DİKKAT! Tasarruflu kombi kullanımı için ısı ayarından ziyade kombinin ve tesisatın bakımı önemlidir. Kombi  HYPERLINK "https://bikombici.com/kombi-bakimi/"bakımı için burayı tıklayabilirsiniz.

Odalara Göre İdeal Konfor/Tasarruf Sıcaklığı Nedir?

  • Hol, koridor ve antre için 15°C en ideal sıcaklıktır.
  • Salon, oturma odası, mutfak ve yatak odası için 20°C en ideal sıcaklıktır.
  • Banyo için 24°C en ideal sıcaklıktır.

Bu değerlerin geçerliliği yüksektir. Çünkü evin ısıtma tesisat projesi ile radyatör boyu bu bilgiye göre belirlenmektedir. Isıtma tesisatı doğru şekilde yapılmışsa eğer ayrıca radyatör seçimi de bu kriterlere göre yapılmışsa evin salon sıcaklığını 20°C de tutmak amaçlanır. Proje doğru şekilde yapılmışsa salon 20°C ye geldiğinde, diğer odaların da yine yukarıda belirtilen sıcaklığa ulaştırılması gerekir.

Konfor sıcaklığı kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazı kullanıcılar sıcaklığı 20°C yerine 22°C isteyebilmektedir. Talep edilirse ısı ayarlaması isteğe bağlı yapılabilir. Ancak unutulmaması gereken bir şey vardır. “Yükseltilen her bir 1°C oda sıcaklık artışı tüketimi ortalama %6 oranında artırmaktadır”.

Kullanıcılar genellikle tüketimleri kendi aralarında karşılaştırmaktadır. Benim kombim şu kadar yakıyor, neden komşumun kombisi daha az yakıyor? Ben kombiyi düşük derecede kullanıyorum komşum daha yüksek derecede kullanıyor ama bana daha yüksek fatura geliyor komşuma daha az fatura geliyor gibi soruları da duyuyoruz.

Aynı güçte kombi, aynı büyüklükte dairesi olan iki komşunun radyatör boyutları ve kapasitesi farklı ise bu dairelerin kombi sıcaklık derecesi de farklı olur. Bu nedenle bir kıyaslama yapmak doğru olmaz.

  • Petek boyu uzun ve kapasite de yüksek ise bu dairede kombinin 60°C de ayarlı olması gerekir ki salon 20°C sıcaklıkta olsun.
  • Daha düşük ısıl kapasiteye sahip petek kullanılan bir evde kombinin 65-70°C civarında olması gerekir ki salon 20°C sıcaklıkta olsun.

Tabi daha düşük veya daha yüksek sıcaklıklar için ısı ayarlamasını kombi üzerinden yapmalısınız. Biliyoruz ki bu yazımızdan sonra kombiyi 60°C ve üzerinde çalıştırmak tüketimi artırmaz mı? Bu şekilde doğalgaz faturaları daha yüksek gelmez mi diyorsunuz? Evet doğru faturanız daha yüksek gelir. Ancak oda sıcaklığını 20°C yapmak için kombinin sıcaklığının bu şekilde ayarlanmış olması gerekmektedir. Kombiyi yüksek derecede kullanıp daha düşük fatura ödemek için bikombici.com firmasını ziyaret edebilirsiniz. 

Tasarruf İçin Yoğuşmalı Kombi Kaçta Yakılmalı?

Yoğuşmalı kombiler hermetik ve bacalı çeşitlerine nazaran yaklaşık %20 oranında daha tasarrufludur. Tabi tasarruf oranı kombi sıcaklığına göre değişebilir.

Yoğuşmalı kombilerde genel olarak kalorifer sıcaklığı 30-35°C den başlamaktadır. Başlangıç sıcaklığı kombi marka modeline göre daha düşük veya daha yüksek de olabilmektedir. Maksimum sıcaklık ise genel olarak 80°C civarıdır.

Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması, tasarruflu olması açısından 50°C ve üstünde kullanılmaması gerekir. Kullanılırsa da tasarruf oranı her bir dereceye göre düşebilmektedir.

Mesela;

Hermetik kombilere göre %20 tasarruf sağlayan yoğuşmalı kombi, 50°C ve üzerinde kullanılırsa tasarruf oranı %10’a kadar düşmektedir.

Yoğuşmalı kombiler yüksek ısıda çalışırsa verimli çalışma olmaz. Doğalgazın bir miktarı yanmadan direk baca gazından çiğ olarak atılır. Bu durum ise doğalgaz tüketimini artırır. Doğalgaz faturası da bu sebeple düşük yerine her daim yüksek gelir.

Kombiyi Düşük Derecede Kullanmak Tasarruf Sağlar mı?

Biliyoruz ki kombiyi sırf tasarruf etmek için en düşük derecede kullanıyorsunuz. Hatta elinizden gelse kombideki mevcut en düşük sıcaklığın da aşağısına ayarlamak istiyorsunuz.

Kombinizin minimum sıcaklığı kaç ise cihazı en düşük o sıcaklıkta kullanmanız gerekir. Yani kombiyi daha düşük sıcaklığa ayarlayamazsınız. Bu sıcaklık cihazın fabrika çıkış sıcaklığıdır ve değiştirilemez.

Düşük derecede kombi kullanmak kimi zaman tasarruflu oluyorken kimi zaman tasarruflu olmayabilir.

Mesela;

Binada ısı yalıtımı yoksa, daire ara katta ise, üst ve alt kattan gelen ısı ile az da olsa ısınıyorsa, kimi zaman kombi açmaya gerek bile kalmayacak ısıda oluyorsa bu dairedeki kombi düşük derecede kullanılabilir.

Binada ısı yalıtımı yoksa, daire ara katta değilse, üst veya alt kat boşsa ya da kombi gibi ısıtıcılar kullanılmıyorsa kısacası büyük bir ısı kaybı söz konusu ise kombiyi düşük derecede kullanmak kesinlikle büyük bir sarfiyat demektir.

Çünkü bu gibi durumlarda kombi sürekli çalışır. Kombi evi ısıtmak için sürekli devreye girip çıkar. Hatta çoğu zaman uzun süre devrede de kalabilir. Kombi her devreye girdiğinde ise brülörde alev oluştuğu için doğalgaz tüketimi olur.

#ziyaret

Yoğuşmalı kombi nedir? Yoğuşmalı kombi en az kaç derecede yanmalı?

 Tasarruf sağlayan ve çevreye de duyarlı yoğuşmalı kombiler, son zamanlarda sıkça tercih ediliyor. Normal ve yoğuşmalı kombilerin ısıtma verimi arasında fark yoktur. Her iki kombi de kullanıldığı alana göre aynı derecede ısı verir. Ancak yoğuşmalı kombi, tasarruf konusunda normal kombilere göre daha kârlıdır. Tasarrufun sağlanması, enerji tüketiminin de az olması demektir. Bu durumda faturanızın yüksek gelmeyeceği anlamına gelir. Hem tasarruf elde etmek hem de kombinizin ömrünü uzatmak için yoğuşmalı kombi tercih edebilirsiniz.

YOĞUŞMALI KOMBİ KIŞIN KAÇ DERECEDE YANMALI?

Yoğuşmalı kombilerin kalorifer başlangıç çalışma sıcaklığı 30-35 derecedir. En üst ayarlanabilen kombi sıcaklık derecesi ise genellikle 80 derecedir. Ancak bu sıcaklık derecesi kombinin markasına göre değişebilir. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeye göre;  koridor ve antre gibi alanların 18 derece, oturma odası ve yatak odasının 22 derecede olması yeterli. Yoğuşmalı kombinin bu sıcaklığa ulaşabilmesi için kış aylarında 50 derecede çalışması öneriliyor. Buna ek olarak kombinin ayarı 50 derecenin altına kesinlikle düşürülmemelidir. Bu kombilerde ısı ayarı 50 derecenin üzerine çıkarsa yoğuşma oranı düşer. Yoğuşma oranının düştüğünde ise kombiden istenilen performansı alınmaz. Yani hem ev istenildiği kadar ısınmaz hem de tasarruf yapılamaz. Bu durumda kış mevsiminin ortasında da olsanız, hava çok soğuk da olsa yoğuşmalı kombide ısı ayarınızı daima 50-55 derece civarında olmalı.

YOĞUŞMALI KOMBİ TASARRUF SAĞLAR MI?

Kış aylarının kabusu kabarık doğalgaz faturalarıyla karşılaşmamak için yoğuşmalı kombi kullanarak tasarruf elde edebilirsiniz. Tasarruf sağlamanızın da birkaç yolu vardır. Yoğuşmalı kombilerde derece kadar peteklerin büyüklüğü de oldukça önemli. Peteklerin çok küçük ya da az sayıda olması, yoğuşmalı kombilerin verimli çalışmasını engeller. Bu nedenle petek seçimine dikkat edilmeli.

Yoğuşmalı kombileri en üst seviyede tasarrufla kullanabilmeniz için kalorifer derecesini 50 derecenin üstüne çıkmaması oldukça önemli. Kaloriferinizi 50 derecenin altında kullanmadığınız sürece %30’a kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Ancak bu demek değil ki kalorifer 55 derecenin üstüne çıktığında tasarruf sağlanmaz. Kalorifer dereceniz 55 derecenin üstüne çıkarsa tasarruf oranı %18-15’e kadar düşebilir ama %10 tasarrufun altına düşmez. Yani yoğuşmalı kombi her haliyle normal kombilere göre daha kârlı.

Kombinin kullanıldığı mekân ve binanın yapısal koşulları kombiden elde edilen kârı etkiler. Aynı zamanda bölgenin iklimi de kombinin çalışma potansiyelini etkileyen etkenler arasında. Örneğin bir binanın alt ve üst daireleri boşsa ayrıca güney cephesinde yer alıyorsa kombinin harcayacağı enerjiye göre elde edeceğiniz tasarruf değişecektir.

YOĞUŞMALI KOMBİ İLE NORMAL (HERMETİK) KOMBİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Düz/konvansiyonel kombilere göre yoğuşmalı kombiler enerji tasarrufu yüzde 30 civarındadır. Normal bir kombi kullanan kişinin ödeyeceği her 100 TL’lik bir fatura, yoğuşmalı kombi kullananlar için 70 TL olacaktır. Hermetik kombiler, doğal gazın yanmasıyla oluşan su buharını olduğu gibi atmosfere salar. Yoğuşmalı kombideki temel amaç ise su buharının yoğuşturulmasıdır. Atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır. Böylece çevreye zararlı gaz salınımı azalır. Yani yoğuşmalı kombiler, standart kombilere göre çok daha düşük gaz ve enerji harcar.

YOĞUŞMALI KOMBİLERİN ÖMRÜ NE KADAR?

Bir kombinin kullanım süresi ortalama 15 yıl olarak biliniyor. Ancak bu süre kombinin markasına göre değişir. Böyle bir durumda tercih ettiğiniz markanın garanti süresi önemli bir detay diyebiliriz. Yoğuşmalı kombi ilk alındığında diğer kombilere göre maliyetli gelebilir. Ancak zaman içinde sağladığı düşük enerjili çalışma potansiyeli ile iyi ki yoğuşmalı kombi kullanıyorum dedirtebilir.

KOMBİ BAKIMI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Kombi bakımının yapılması güvenliğiniz ve kombinin verimliliği için oldukça önemli. Kombilerin teknik arızayla karşılaşmasını önlemek ve kış boyunca daha etkili bir performans sergilemesini sağlamak için mutlaka her yıl Eylül/Ekim aylarında kombi bakımı yapılmalı. Kombi filtresi temizlendiğinde ve kombi bakımı düzenli yapıldığında enerji tasarrufu elde edilir. Daha fazla ısıtan kombiler sayesinde düşük gelen faturalar ile kışı daha rahat geçirmenizi sağlıyor.

Kombi bakımı gibi peteklerin temizliği de önem arz eder. Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. Zamanla ısınıp soğuyan suyun çamurlaşması nedeniyle peteklerdeki verim düşer. Bu durumda kombi derecesini ne kadar yükseltirseniz yükseltin petekleriniz istediğiniz ısıyı vermez. Bu sebeple kombi bakımı ve petek temizliği düzenli yaptırılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası