bademcik alınmalımı / funduszeue.info Yusufhan Süoğlu / Blog / Geniz eti ve bademcik hakkında merak edilenler

Bademcik Alınmalımı

bademcik alınmalımı

Bu sorunlar varsa bademcik alınmalı

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

funduszeue.info

Oluşturulma Tarihi: Ocak 26,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Özellikle çocuklarda çok sık görülen hastalıklardan biri bademciklerin şişmesidir.

Haberin Devamı

Bademcikler (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) vücudun bağışıklık sisteminde rol alan, lenfosit üretmekle görevli lenfoid dokulardıfunduszeue.infoikler boğaz girişinde dil kökünün iki yanında, geniz eti ise nasofarenks denilen burun arkasındaki geniz bölgesinde yer alır. Bademcik ve geniz eti tarafından üretilen lenfositler ve antikorlar lokal bağışıklık sisteminde sadece yardımcı bir role sahiptirler, ana rolde ise mukozal immünglobülinler ve sistemik üretilen lenfositler rol oynar. Bademcikler bir kapsülle sarılıdır ve yutak kaslarına bu kapsülle bağlanırlar, geniz etinin ise bir kapsülü yoktur ve geniz bölgesinde dokuların üzerinde yer alır. Kadıköy Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Engin Aktaş bademcikle ilgili en önemli soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Vücudun bademciğe ihtiyacı var mıdır?

Vücudumuzdaki her organ gibi bademciklerinde bazı görevleri vardı ancak söylediğim gibi bu olmazsa olmaz birfonksiyon değildir. O yüzden halen dünya üzerinde özellikle çocuk yaşlarda uygulanan cerrahi müdahalelerin büyük bir kısmını bademcik ve geniz eti operasyonları oluşturur. Burada esas mesele o hasta için bademcikler veya geniz eti alınmasının sağlam, kanıta dayalı tıbbi nedenlere göre karar verilmesi zorunluluğudur.

Bademcikler neden şişer?

Bademciklerin virüs veya bakterilerle enfekte olması sonucu boyutunun artması bademcik şişmesi olarak hissedilir. Boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü, halsizlik, ağızda kötü koku, boyun bezelerinde şişme, gibi şikayetlerde eklenebilir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı kararı nasıl alınır?

Bademcik ve geniz eti operasyonu için endikasyonlar (gereklilikler) şunlardır:
- Sık enfeksiyon geçirilmesi: Birbirini takip eden yıllarda, senede 3 veya daha enfeksiyon geçirilmesi.
- Bademciklerin yutmayı ve solunumu zorlaştıracak kadar büyümesi
- Bademciklerin tek taraflı büyümesi (Kötü huylu hastalıkların belirtisi olabilir)
- Bademcik üzerinde yiyecek birikerek kötü ağız kokusuna neden olması.
- Geniz etinin solunumu bozacak kadar büyümesi
- Geniz eti ve bademciklerin kulakta sıvı birikimine neden olarak işitme kaybı yaratması
- Sık sinüzit atakları ve kronik öksürüğe neden olacak kronik geniz eti iltihapları

Haberin Devamı

Bademcik alınmalı mıdır? Bademcik hep geniz eti ile birlikte mi alınır?

Bademcik operasyonları gerekli durumlarda uygulanmalıdır. Bademciklerle geniz eti benzer lenfoid dokular olduğu için özellikle çocuk hastalarda çoğu zaman bademcik problemleri geniz eti problemleri ile birlikte olur ve operasyon gerektiğinde genellikle birlikte alınmaları gerekir. Bu lenfoid dokuların ameliyatla alınması genellikle iki nedenle gerekebilir. İlki bademcik ve geniz etinin boyutlarının artarak havayolunu tıkamaları, ikincisi ise sık iltihaplanmalarıdır. Bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri yaratabilir. Bademcik üzerinde biriken yiyecekler de ağız kokusu yaratabilir. Adenoid dokusunun büyük olması her şeyden önce burun tıkanıklığına yol açar. Bu hastalarda ağzı açık uyuma ve horlamaya neden olur. Ayrıca geniz etinin büyük ve tıkayıcı olması yüz ve çene kemiklerinde gelişim bozukluğu yaratarak ‘adenoid face’ denilen görünüme, orta kulakta sıvı birikimi ve işitme kaybına, sinüzit, geniz akıntısına neden olarak farenjit ve öksürüğe neden olabilir. Ayrıca sık tekrarlayan bademcik infeksiyonu kalpte, eklemlerde ve böbreklerde problem yaratabilir. Bu tip durumlarda bademcik ve geniz eti operasyonlarını planlamak gerekir.

Haberin Devamı

Bademcikler ne zaman alınmalıdır?

Bademcikler gerekli olduğu durumlarda her yaşta alınabilir. Genellikle gece uykuda solunum durma atakları (apne) oluşması dışında bademcik operasyonları için 2,5 yaş sonrası beklenmelidir. Geniz eti operasyonları ise daha ufak yaşlarda güvenle uygulanabilir. Bademcik operasyonlarında üst yaş limiti yoktur fakat erişkin hastalarda operasyon sonrası kanama, ağrı gibi komplikasyonlar daha sık görülür.


Yaşa bağlı olarak bademcikler daha çok mu sorun yaratır?

Bademcik sorunları çocukluk çağından sonra genellikle azalır. Yaşla birlikte havayolu çapı artarak tıkayıcı durumlar daha az görülür, yaşla birlikte genel bağışıklık sisteminde de gelişmeler olduğundan bademcik enfeksiyonları yaşla birlikte azalabilir. Ancak erişkin bademcik enfeksiyonları çok daha ağır geçer, uzun iyileşme süresi iş kayıpları ve daha uzun sağlık sorunlarına neden olur.

Haberin Devamı

Kaç yaşına kadar bademcik alınmalıdır?

Bademcik operasyonları her yaşta uygulanabilir, genellikle 3 - 5 yaş grubunda daha sık uygulanmaktadır ancak bademcik operasyonları için gerekli şartlar ve zorunluluklar oluştuğunda, çocuk daha da büyüsün diyebeklemek çoğu zaman faydadan çok zarar getirecektir.

Bademcik ameliyatlarının mevsimi var mıdır?

Bademcik operasyonları her mevsim yapılabilir ancakyaz aylarının çok sıcak günleri uygun değildir. Operasyon sonrası ağrı nedeniyle ufak çocukların sıvı alımı kısıtlanabilir ve komplikasyon oranı artabilir. Genellikle kış ve ilkbahar daha uygun aylardır.

Bademcik ameliyatı risklimidir? Bademcik ameliyatlarında anestezi kullanımı hakkında bilgi verir misiniz?

Haberin Devamı

Bademcik ve geniz eti operasyonları nispeten riski az müdahalelerdir fakat her cerrahi müdahalenin belli riskleri vardır. Özellikle çocuk yaş grubunda bu operasyonlar daha sık uygulandığı için hem cerrahi, hem anestezi oldukça titiz yapılmalıdır. Ameliyat sahası aynı zamanda havayolu sahası olduğu için anestezi için bu konuda tecrübeli ve özel ekipmanları olan birimler seçilmelidir. Anestezi biliminde son yıllarda gelişen yeni teknikler ve ilaçlar anestezi komplikasyonlarını oldukça azaltmıştır. Operasyon sonrası ağrı özellikle erişkin hastalar için problem yaratabilir fakat çocuk hastalarda ağrı çoğu zaman basit ağrı kesicilerle ortadan kalkar. Operasyon sonrası gelişen kanamalarda önem arz eder. İlk gün genellikle fazla olmamak koşuluyla ağızdan kan gelmesi normaldir, fakat ilerleyen günlerde kanama devam eder veya şiddetlenirse vakit kaybetmeden operasyonu yapan hekimle temasa geçmek gerekir, çok nadiren kanama kontrolü için yeni bir operasyon gerekir. Operasyon sonrası beslenme tarzı komplikasyonları azaltmada oldukça önemlidir. Kesici ve sert besinler asla alınmamalıdır, genellikle sıvı ve yarı sıvı ağırlıklı beslenmek gerekir. Sonuç olarak bademcik ve geniz eti operasyonları sık uygulanan, tecrübeli ekiplerle oldukça sorunsuz ve yüz güldürücü sonuçları olan operasyonlardır.

Bademcik alınmalı mı, küçültülmeli mi?

Çocukların yuva ve okul döneminde bulaşıcı hastalıklara sık yakalanması bademciklerin iltihaplanmasına ve büyümesine neden olabiliyor. Bademciklerin bağışıklık sisteminde önemli bir fonksiyonu olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin ameliyat kararı verilmeden önce iyi düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti.

VÜCUDUN KALESİ

Bademciklerin bakteri, virüs ve mantarların ilk yerleştiği bölgelerden olduğunu söyleyen Dr. Seçkin "Bademcik aslında bir lenf dokusudur ve vücudun çok önemli bir kalesidir. Çeşitli maddeler salgılayarak enfeksiyonun aşağı inmeden yok etmeye çalışır" dedi. Dr. Şirin Seçkin "Çok agresif bir bakteri ya da virüs bulaştığında, ya da arka arkaya çok sık enfeksiyon geçirildiğinde zamanla bademciklerin boyutu büyür ve kronik iltihaba yol açar" şeklinde konuştu.

AMELİYAT MI, KÜÇÜLTME Mİ?

İyi tedavi edilmemiş boğaz enfeksiyonlarının bademciklerde kalıcı büyümeye yol açtığını belirten Dr. Seçkin "Aile ışık tutarak çocuğun bademciklerine bakabilir. Çok büyük ve hava ile besin geçişi kalmayacak kadar birbirine yakınsa ameliyat gerekebilir" ifadelerini kullandı. Dr. Şirin Seçkin "Eğer çocuk senede yediden fazla boğaz enfeksiyonu geçiriyorsa, tek taraflı büyüyen bir bademcik varsa, apse oluşmuşsa, beslenme bozukluğu, uyku apnesi, ateşli havale yaşanıyorsa ameliyat yapılmalı. Ancak daha hafif vakalarda ve ameliyat konusunda kararsız kalındığında küçültme operasyonu yapılabilir" şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ UYARILAR

Bademcik enfeksiyonunun bazı çocuklarda daha sık oluştuğunu söyleyen Dr. Seçkin "Bu anatomik yapı ve alerjik yapıda olup olmaması ile ilgili. Alerjisi olan çocuklar bademcikler küçültülse ya da tamamen alınsa da alerji tedavi edilmediği sürece sık hastalanmaya devam eder" dedi. Bademcik ameliyatının çocuk hastayken kesinlikle yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin ameliyat sonrası bakım için de uyarılarda bulundu. Dr. Seçkin "Sonrasında çocuk yumuşak besin ve sıvı alımına başlamalı, aspirin verilmemeli çünkü kanama riskini artırır, ağırı kesici verilebilir" ifadelerini kullandı.

Çocuklarda bademciklerin ve geniz etinin  kronik olarak büyük olması çeşitli derecelerde hava yolu tıkanıklığına neden olabilir. Bu durum bademcik ve geniz eti ameliyatı sık sebeplerinden ikisidir. Geniz eti ve bademcikler doğumda küçüktürler 1 ile 5 yaş arasında giderek büyürler. Sık iltihaplanan bademcik ve geniz eti belirli bir süreden sonra enfeksiyon kaynağı olabilirler. Sık enfeksiyonlara ek olarak pasif sigara içiciliği çocuklarda geniz eti ve bademciklerin istenilmeyen düzeyde büyümesine neden olabilir.

Bademcikleri ve geniz etinin kronik olarak büyük olması çocuklarda üst solunum yolunu tıkayan en sık sebeplerden biridir. Çok ileri vakalarda akciğerlerle ilgili hastalıklara neden olabilir(cor pulmonale, pulmoner vasküler hipertansiyon, alveolar hipoventilasyon)

Tıkayıcı uyku apnesi (obstructive sleep apnea) 

Kronik geniz eti ve bademcik büyümesi olan hastalarda sık görülen durumlardan birisidir. Ailenin şahit olduğu uykuda solunum durması, yüksek sesli horlama,(aile :‘’bu çocuk erişkin gibi horluyor’’ diye anlatır) sürekli ağız solunumu yapma, geceleri uykuda sık uyanma, gün içinde uyku hali, gece yatak ıslatma, uykuda kabus görme, okul performansının düşük olması, konuşma bozuklukları, genizden konuşma geniz eti ve bademciğin büyümesine ve hava yolunu tıkamasına bağlı belirtilerdir. Ayrıca geniz  etinin ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir.

Geniz eti ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda yüz kemikleri, çene kemiği, sert damakta ve diş gelişiminde olumsuz etkileri olabilir.

Çocuklarda hikaye ve fizik muayene ile tanı konulur uyku testine çoğunlukla ihtiyaç olmaz.

Geniz eti fizik muayenede tespit edilmesi güç bir konumdadır. Bu nedenle direkt lateral servikal grafi yada flexible fiberoptik nazofarengoskopi (burun içerisinden kamera ile bakı) tespit edilir. Ancak kronik geniz eti büyümesi şikayet ve bulguları veren hastada bunlara ihtiyaç olmayabilir.

Ameliyat öncesi değerlendirmede

Kan tahlilleri, akciğer grafisi ve elektrokardiyogram yapılır. Ailede kanama-pıhtılaşma  bozukluğu hikayesi olan  travma olmaksızın kolay morarmaları olan hastalarda, önceki ameliyatlarda fazla kanama hikayesi, diş çekimi yada kesiler sonrası kanamanın uzun sürmesi hikayesi olan hastalarda  kanama-pıhtılaşma hastalıkları açısından ileri hematolojik araştırma gerekebilir. Astım hastalığı olan hastalarda ameliyat öncesi dönemde ilaç tedavisi kullanılması gerekebilir.

Bademcik ameliyatı hangi durumlarda yapılır ?

Bir yıl içinde 6’ dan fazla bademcik iltihabı yada son iki yıl içinde her yıl için 3’ den fazla bademcik iltihabı olması,(hastalar değerlendirilirken her enfeksiyonun şiddeti, ilaç tedavisine yanıtı ve bu durumun hayat kalitesini nasıl etkilediği göz önünde bulundurulmalıdır.)

Sık bademcik iltihabı ile birlikte kalp kapak hastalığı olan hastalarda,

Tekrarlayan ateşe bağlı konvulsiyonlarda(nöbet geçirme),

İlaç tedavisine yanıt vermeyen tekrarlayan iltihaplara bağlı ağız kokusunda,

İlaç tedavisine yanıt vermeyen streptokok (beta)taşıyıcılığında,

Tekrarlayan peritonsiller apse(bademcik ve etrafında apse oluşumu) durumunda,

Tıkayıcı uyku apnesine neden oluyorsa,

Gelişme geriliğine neden oluyorsa,

Tek taraflı büyümüş ve kötü huylu tümörü akla getiriyorsa bademcik ameliyatı yapılır.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Bademcik ameliyatları çocuklarda genel anestezi altında yapılmaktadır.  Ameliyat süresi yaklaşık dakikadır. Erişkinlerde lokal anestezi ile de yapılabilmektedir.

Geniz eti ameliyatı hangi durumlarda yapılır ?

Geniz eti dokusu kronik orta kulakta sıvı birikimine neden oluyorsa,

Kronik olarak tekrarlayan akut orta kulak iltihabı atağı olması durumunda,

Kronik ağız solunumuna neden olması ve geniz bölgesini tıkaması durumunda,

Tıkayıcı uyku apnesi yada uyku bozukluklarına neden oluyorsa,

Gelişme geriliğine neden olmuşsa,

Yüz kemiklerinin ve çene kemiğinin gelişiminde olumsuzluklara sebep oluyorsa,

Geniz eti dokusu enfeksiyon kaynağı olmaya başlamışsa,

Kronik sinüzit sebebi olduğu düşünülüyorsa geniz eti ameliyat edilmelidir.

Geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler.

Ameliyat öncesi hastalardan 8 saat aç kalması istenir ve bunun zamanlaması doktorunuz tarafından size anlatılır.

Korku ve anksiyetesi fazla olan çocuklarda sakinleştirmek için birtakım ilaçlar ameliyattan hemen önce kullanılabilir.

Hastalar ameliyat günü eğer aksi bir durum yoksa saat gözlemden sonra, hasta kanamaya karşı bilgilendirilip uyarıldıktan sonra eve gönderilebilir.

Ek hastalık ve risk durumunda hastalar bir gün hastanede gözlem altında tutulur.

Ameliyat sonrası size bir diyet listesi verilecektir. Bu diyete dikkatle uymak kanama riskini azaltır. Doktorunuzun size önereceği ilaçlar dışında ilaç kullanmamanız önemlidir. Açık kırmızı renkli kanamalarda doktorunuzla iletişime geçiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka uzman hekiminize başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası