avasküler nekrozun bitkisel tedavisi / Prp kalçanın avasküler nekrozunda alternatif tedavi olabilir mi? - Prof. Dr. Cengiz Bahadır

Avasküler Nekrozun Bitkisel Tedavisi

avasküler nekrozun bitkisel tedavisi

seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Kalça Avasküler Nekrozu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Banner - kalça Avasküler Nekrozu Nedir? Belirtileri ve tedavisi Nelerdir?

İçindekiler;

  1. Avasküler Nekrozu (Osteonekroz) Nedir?
  2. Avasküler Nekrozu Belirtileri Nelerdir?
  3. Avasküler Nekrozu Nedenleri Nelerdir?
  4. Avasküler Nekrozu Risk Faktörleri Nelerdir?
  5. Avasküler Nekrozu Tedavisi Nelerdir?
  6. Egzersiz Yapmak Avasküler Nekroza İyi Gelir Mi?
  7. Avasküler Nekroz Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Avasküler Nekrozu (Osteonekroz) Nedir?

Kemik canlı bir dokudur ve canlılığını sürdürmesi için kemiğe giden kan akışının düzenli bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Kırık bir kemik veya çıkık bir eklem, kemiğin bir bölümüne giden kan akışını kesintiye uğratabilir. Kemiklere ulaşan kan akışının azalması veya tamamen engellenmesi nedeniyle kemik dokusunun ölmesine avasküler nekroz (osteonekroz, aseptik nekroz veya iskemik kemik nekrozu) denir. Avasküler nekrozdan herkes etkilenebilir, ancak bu durum en çok 30 ile 50 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir.

Avasküler nekrozdan en çok etkilenen vücut bölgeleri; kalça, diz, omurga, omuz ve el bileğidir. Avasküler nekrozun erken tedavisi, ileri dönemlerde oluşabilecek sakatlıkları önlemek için çok önemlidir. Tedavi; hasar gören bölgeye ve durumun ciddiyetine bağlı olarak önemli ölçüde değişir, ancak tedavinin ilk amacı eklem yüzeyinin çökmesini önlemektir. Hastalığın, ağrılı kireçlenme ile sonuçlanan ileri aşamalarında, kalça protezi ameliyatı gerekebilir. Avasküler nekrozu erken teşhis ve tedavi edildiğinde, ilerleyen kemik hasarı durdurulabilir ve eklem işlevi geri kazandırılabilir.

Avasküler Nekrozu (Osteonekroz) Nedir

Avasküler Nekrozu Belirtileri Nelerdir?

Avasküler nekrozun erken döneminde birçok insanda hiçbir belirti görülmeyebilir. Durum kötüleştikçe, özellikle eklem üzerine ağırlık verildiğinde, ağrı hissedilmeye başlanır. İleri aşamalarda, dinlenme halindeyken bile ağrı hissedilir hale gelir. Ağrı hafif veya şiddetli olabilir ve genellikle yavaş yavaş gelişir. Kalça ekleminde meydana gelen avasküler nekrozun neden olduğu ağrılar kasık ve uyluk bölgesinde başlangıçta hafif veya zonklayan bir ağrı olarak hissedilir. Hastalık ilerledikçe, kalçaya ağırlık vermek zorlaşır ve kalça eklemini hareket ettirmek bile dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Erken dönemdeki hafif belirtiler ile kemik çökmesi belirtileri arasındaki süre birkaç ay ile bir yıl arasında değişebilir.

Avasküler Nekrozu Belirtileri Nelerdir

Avasküler nekrozun genel belirtileri şu şekildedir:

Avasküler Nekrozu Nedenleri Nelerdir?

İskelet sistemi, sürekli olarak yaşlanan kemiğin yerini alacak yeni kemik hücreleri üretir. Bu süreç için sağlıklı bir kan akışı gerekir. Avasküler nekrozu meydana geldiğinde, kemiğe kan akışı yavaşlar veya durur. Sonuç olarak eski kemik dokusu, vücut henüz onu yenileyemeden parçalanır. Hastaların %20&#;sinde osteonekroz, herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkar. Osteoporozu olan kadınlar, dizlerinde avasküler nekrozu problemi yaşayabilirler. Zayıflamış bir kemik üzerindeki aşınma ve yıpranma da avasküler nekroza yol açabilir. Avasküler nekroznedenleri birden fazladır. Yaygın görülen avasküler nekroz nedenleri şöyledir:

Avasküler Nekrozu Nedenleri Nelerdir

Avasküler Nekrozu Risk Faktörleri Nelerdir?

Avasküler Nekrozu Risk Faktörleri Nelerdir?

Avasküler nekrozdan herkes etkilenebilir fakat en çok yaşları arasındaki kişilerde yaygındır. Avasküler nekrozun meydana gelme riskini arttıracak durumlar şunları içerir:

  1. Alkol: Alkol alımı, kanda yağ birikimlerine neden olabilir ve bu da kemiklere giden kan akışını azaltır.
  2. Kortizon kullanımı: İltihap önleyici ilaçların ağızdan alım veya damar yoluyla uzun süreli kullanımı, avasküler nekroz meydana gelme riskini arttırır.
  3. Travmalar: Kalça kırık veya çıkığı, hasar gören kalça ekleminin yakındaki kan damarlarına zarar verebilir ve kemiklerinize giden kan akışını kesebilir.
  4. Kan pıhtıları, iltihaplanma ve atardamarlarda hasarlar, kemiklere giden kan akışını engelleyebilir.

Avasküler Nekrozu Tedavisi Nelerdir?

Avasküler nekrozu tedavisinin temel amacı; kemik veya eklemin daha fazla hasar görmesini engellemektir. Avasküler nekroz tedavisi; yaş, genel sağlık ve tıbbi geçmiş, etkilenen kemiğin yeri, hasarın miktarı ve hastalığın altında yatan nedene dayalı olarak belirlenir. Avasküler nekroz tedavisi için, cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler bulunur:

Cerrahi Olmayan Avasküler Nekroz Tedavisi

Avasküler nekrozun erken dönemlerinde meydana gelen ağrılar ilaç tedavileri ile hafifletilebilir. Etkilenen kemiğin üzerine binen ağırlığı ve stresi azaltmak, meydana gelen hasarı yavaşlatabilir. Osteonekrozun ilerlemesini durdurmak için uygulanan ilaç tedavisi sırasında, hasar gören kemik belli aralıklarla kontrol edilir ve kemik hasarı izlenir. Etkilenen kemiklerdeki yükü azaltmak için koltuk değneği veya bir destek kullanmanız gerekebilir. Kemik iyileşmeye başladığında, fizik tedavi, eklem hareketliliğini sürdürmenize ve eklemi destekleyen kas gruplarını güçlendirmenize yardımcı olabilir. Avasküler nekroz için kök hücre tedavisi ise, hastalığın ilerlemesini durdurmada ve genç hastaların tam kalça protezi ameliyatı olmasını önlemede uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kök hücre uygulamaları gelişmekte olan bir tedavi olmakla birlikte avasküler nekrozda kök hücre tedavisine yönelik çok sayıda çalışma 123yapılmaktadır.

Uygulanan tedavilere rağmen hastalık ilerliyorsa ve eklem üzerine ağırlık vermek daha ağrılı olmaya başlarsa, cerrahi tedavi bir seçenek haline gelir.

Cerrahi Avasküler Nekroz Tedavisi

Avasküler nekrozun neden olduğu kalça ağrısı veya yakınmalar ameliyatsız tedavi ile düzelmiyorsa, doktorunuz ameliyat seçeneğini önerilebilir. Cerrahi tedaviler; hastanın yaşına, kemiğin hasar miktarına ve hastalığın evresine bağlıdır. Hastalığın erken evrelerinde (Aşama 1 ve Aşama 2), daha kısmi bir cerrahi işlem gerçekleştirilebilir. Hastalık sonraki aşamalara (Aşama 3 ve Aşama 4) ulaştığında ise, çoğu durumda tercih edilen tedavi kalça protezi ameliyatıdır.

Avasküler nekroz aşamaları

Kor Dekompresyon Ameliyatı: Kor dekompresyon, erken dönemde avasküler nekrozu tedavi etmek için kullanılan bir tedavidir. Bu işlemde, kalçanın yan bölgesinden açılan küçük bir kesi ile kemiğe ulaşılarak kan akışıyla beslenmeyen bölgenin basıncı azaltılır ve dolaşım probleminin ilerlemesi engellenir.

Kemik Grefti: Dekompresyon işlemi ile vücudun bir başka bölümünden alınan kemik dokusu, hasarlı bölgeye yerleştirilerek bu bölgede yeni kemik oluşumu desteklenir. Bu tedavi, kök hücre tedavisi sonrası daha az tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir.

Total kalça protezi ameliyatı:Avasküler nekroz, ileri aşamalara (Aşama 3 ve Aşama 4) ulaştığında, çoğu durumda tercih edilen tedavi tam kalça protezi ameliyatıdır. Total kalça protezi ameliyatının amacı, kalça ekleminin hasar görmüş kısımlarını değiştirmek ve kalça ağrısını ortadan kaldırmaktır. Tam kalça protezi ameliyatında, hasarlı kemik ve kıkırdak çıkarılır ve protez bileşenlerle değiştirilir. Tam kalça protezi ameliyatı; gelişen teknoloji sayesinde, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için güvenilir sonuçlar sağlayan bir tedavi haline gelmiştir.

total kalça protezi ameliyatı

Egzersiz Yapmak Avasküler Nekroza İyi Gelir Mi?

Avasküler nekroz meydana geldiğinde; koşma, atlama, futbol, voleybol, basketbol ve benzeri yorucu sporlar dahil olmak üzere eklemlerinize baskı uygulayan aktivitelerden kaçınmak gerekir. Doktorunuzun önerdiği egzersizleri uygulamak ve eklemler yorulduğunda dinlenmek kemik sağlığı için en iyi seçenektir.

Avasküler Nekroz Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Avasküler nekroz; yaralanma (travma), ilaç yan etkileri veya çeşitli kan hastalıklarının bir sonucu olarak meydana gelen kemik ölümüdür. Tedavi edilmeyen avasküler nekroz zamanla kötüleşir, kemik zayıflar ve çökebilir. Avasküler nekroz ayrıca kemiğin pürüzsüz şeklini kaybetmesine neden olur ve bunun sonucunda şiddetli kireçlenme meydana gelebilir. Avasküler nekrozu, erken aşamalarda teşhis ve tedavi etmek, kemik sağlığı için önemlidir.

Avasküler nekroz yaşamı tehdit eden bir hastalık olmasa bile, güçten düşürebilir ve şiddetli ağrılara neden olabilir. Kemiklerinizde ve eklemlerinizde hissettiğiniz herhangi bir ağrı ya da sizi rahatsız eden bir belirtiyi doktorunuzla paylaşmak, sağlığınız için gereklidir. Ağrısız ve rahat bir gelecek için, erken teşhis ve tedavinin önemi unutulmamalıdır.

Kemik kas eklem sorunlarınız ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, kemik sağlığınızı korumada ilk adımı atabilirsiniz. İletişim için bize ulaşın!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir