yöneticiyi liderden ayıran özellikler / funduszeue.info | Lider ve Yönetici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yöneticiyi Liderden Ayıran Özellikler

yöneticiyi liderden ayıran özellikler

Liderlik Özellikleri

Lider olarak tanımladığımız bu özelliğe Önder de diyebiliriz. Bulunduğu yere yarar sağlayan, günümüze kadar gelmiş olan geleneklerde köklü değişimler yaparak lider kimdir özellikleri nelerdir sorularına yanıttır. Ve çevreyi yönetmektedir.

Bunları yapabilmek adına tüm sorumluluğu, zeka, mantıklı olan sezgilerine ve bilgilere dayalı bir karar vermektedir. Bu ise güçlü lider özellikleri ile birlikte var olan liderdir.

Lider kişilik, elinde toplamış olduğu tüm gücü kullanabilmesiyle birlikte çevresini etkiler. Buna bağlı ilişkiler içermektedir.

Gerektiği zaman zor kararları da almasını bilir. Etkin lider özellikleri kişiliğine sahip olan kişi zor kararları aldıktan sonra bu sonuçların arkasında durmasını bilmesi gerekmektedir.

liderlikLiderler daima kendi elini taşın altına koymaktadırlar. Başka kişilere karşı olarak büyük bir hırsı olmaz. En büyük amacı ve hedefi işini kusursuz yapmasıdır. O sebeple kişiler ile uğraşmaz. Daha çok yapılan işlere odaklanmaktadır. Bu kişilerin iletişim becerileri de gelişmiştir. Kendilerini oldukça geliştirmişlerdir. 

Fakat başkaları ile paylaşmayı kayıp olarak görmez daha çok kazanç olarak görmektedir. Çünkü her şey paylaştıkça çoğalır bilincine sahip bir kişiliktir. Liderler yanlış yapan kişilerinde arkasında durmaktadırlar. 

Gerektiği durumlarda tüm sorumluluğu üstelenir. Ve daha sonra başka kişileri suçlamak yerine hata benden kaynaklandı diyebilme potansiyeline sahiptirler. Bu erdeme sahip kişilerdir. Bir işi başarmak için çok azimlidir. Ve bu azmine ek olarak hırslıdır. Fakat hiçbir zaman bu hırsına yenilmez. Attığı adımlarda daima dikkatlidir. Sağlam adımlar atar. Risk bazen alabildiği gibi bazı durumlarda ise almayabilir. Yaptığı işin en başından en sonuna kadar sürekli en iyiyi yapabilmeyi hedeflemektedir.

Liderlik Temel Yaklaşımı

Çevresinde bulunan kişilere karşı hitabı çok önemlidir. Liderliğin özellikleri bu konuda da devreye girer. Hitabet gücü çok kuvvetli olduğu için kişileri etkilemektedir. Sahip olmuş olduğu bilgiler ve vizyonu sayesinde etkiler ve daha sonra sürükleyici bir yapıya sahip olmaktadır.

Lider Kişilerin Davranış Tarzı

Kişileri öncelikle can kulağıyla dinleyerek anlamaya özel bir çaba sarf etmek gerekmektedir. İşte tamda bu şekilde davranmaktadırlar. Lider kişiler, çevresinde bulunan herkesin en iyi yanlarını geliştirmesine olanak sağlarlar. Olumlu tüm değişimleriyle sürekli öğrenmeye dayalı bir ortam oluşturmaktadır.

Tüm sahip olduğu güçlü sosyal değerleri aracılığıyla çevresinde yaratmış olduğu saygınlık kişiler üzerinde etkin olmasını sağlar. Etkileyicilik özelliği bulunduğu için örnek bir kişilik oluşturur. Bir liderin özellikleri ve tutarlı davranışlarıyla etkin bir rol model olmasını sağlar.

Lider Kişiliğin Karar ve Sorumluluk Özelliği

liderlik nedirLider kişiler, insanların başkalarından almış olduğu bilgilerle de bilgili olabildiğinin farkındadır. Etkili liderlik özellikleri sayesinde ancak kendi aklıyla da akıllı olabildiğini bilmektedir.

Bu sebeple de tüm çevresine fikir danışır. Fakat son kararı yine bütün sorumluluğu kendisi üzerine alır.

Liderlik özellikleri özetle şu şekildedir;

  • Çevresine Karşı Duyarlıdır

İnsanların bazıları aşırı bencilce ve egoist bir davranış sergilerler. Her konuda yalnızca kendilerinin ön planda olmasını isterler ve bu yüzden yalnızca kendilerinden bahsetmek isterler. Diğer insanların anlattıklarına ya da anlatacaklarına karşı kendilerini kapatırlar. Yalnızca ben merkezli tutumlarda bulunan kişiler diğer kişilerin sorunlarını, fikirlerini ve düşüncelerini anlamayan kişilerdir bu yüzden de liderlik özelliklerine sahip değillerdir.

Başarısız olan çoğu insanın eksik olduğu konu lafı dolandırması ve açık sözlü olmamasıdır. Hayır denilmesi gereken yerde evet deme zorunluluğu hissetmek değersizlik meydana getirir. Bu da ben merkezli anlayışa girmez. Sonucunun negatif olacağını bildiğimiz bir işe ayıp olmasın ya da bencil gözükmeyelim diye evet demek zorunda kalmak liderlik vasıflarına aykırı bir davranıştır.

  • Doğal Davranış Sergilemeyi Başarır

Bir lideri belli kalıplar değil doğallık yönetir. İşyeri, toplantı salonu gibi pek çok alanlarda farklı bir kişi gibi davranış içerisinde bulunmak yerine kendisi gibi olan ve kendine güvenir. Ve özgüven sahibi kimseler liderlik özelliklerine sahip olabilir.

  • Her Zaman Her Sorumlulukta Yer Alır

Sorumluluktan kaçan ve devekuşu gibi kafasını kuma gömmeye çalışan kişiler için lider vasfından söz etmek mümkün değildir. Lider profiline sahip olmak isteyen kişiler öncelikle sorumluluk alabilmeli ve her daim kendini geliştirmek için uğraşmalıdır.

  • İletişim Kurmada Beceriklidir

Karşısındaki kişiyi anlamaktan kaçınmak iyi yönde etkilemez. İnsanlarla iletişimde olmayı gerekli görür. Lider, her sınıftan ve her türden fikirlere sahip kişilerle doğal bir iletişim kurabilme yeteneklere ve samimiyete sahip bir kişi olmalıdır.

Liderlik için bu özellikleri taşıyan kişiler liderlik eğitimi alarak kendilerini daha da geliştirebilirler.

Yönetici ve Lider Arasındaki Farklar

Günümüzde iş hayatında olsun ve günlük yaşantımızda olsun lider ve yönetici anlam bakımından birbirine yakın ifade edilir ya da eş anlamlı kullanılarak karşımıza çıkmaktadır. Oysaki bu iki kavram arasında çok ince bir çizgi olmakla birlikte aralarında belirgin vaziyette bazı farklar mevcuttur.

Her yönetici lider olmak zorunda değildir veya lider olmak yönetici olmayı gerektirmez. Bu farkları anlamak adına öncelikle lider ve yönetici tanımlarına göz atmakta fayda olacağına inanıyorum. Lider, sözcük anlamı yol gösterici, önder, şef olarak tanımlanmaktadır. Bulunduğu ortama bağlı olarak çevresini etkileyen kişidir.

Liderin işi karşısında ki insana ilham olmak ve moral destek sağlayarak onu motive etmektir. Yöneticilik, bir işi bütün yönleri ile idare etmek sanatıdır. Tarih boyunca, aile yönetimi de dahil olmak üzere büyük devletlerin yönetimlerini düzene sokmak ve ülküsüne bağlı kalması için, tasavvur eden, kitleyi başarılı bir şekilde idealine götüren kişi yönetici olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra pek çok yönetici, liderlik eğitimi almayı tercih eder.

Lider ve Yönetici Neler Yapar?

Lider gücünü bağlı olduğu bireylerden sağlar. Yönetici ise gücünü yazılı kanun, yönetmelik ya da mevzuatlardan alır. Liderde tahakküm değil ikna etme vardır. Yönetici de ise gücünü aldığı yazılı metinlerden kendisine verilen yetkilerle baskı kurabilir. Lider, ekip içinde ki üyeler tarafından seçilerek bulunduğu konuma getirilirken yönetici tayin edilerek bulunduğu konuma gelir. Yöneticilerin ödül ve cezaya dayalı yasal bir gücü vardır. (Sabuncuoğlu ve Güz, 81) Liderlik bir süreç iken, yöneticilik bir konumdur. Liderlik, anlaşılabilir öğrenilebilir, gözlenebilir bir beceriler ve uygulamalar dizisidir. (Kauses, 40)

Warren Bennis'e Göre Lider Olmak

  • Yönetici yönetir, lider yenilik yapar.

  • Yönetici kopyadır, lider orijinaldir.

  • Yönetici sürdürür, lider geliştirir.

  • Yönetici sistemler ve yapı üzerinde durur; lider insanlar üzerinde durur.

  • Yönetici kontrole dayanır; lider güven ve ilham verir.

  • Yöneticinin kısa menzilli bakışı vardır; lider uzun menzilli bir perspektife sahiptir.

  • Yönetici “Nasıl?” ve “Ne zaman?” diye sorar, lider “Ne?” ve “Neden?” diye sorar.

  • Yöneticinin gözü her zaman en alt sınırdadır, liderin gözü ise ufukta.

  •  Yönetici taklit eder, lider işin kaynağıdır.

  • Yönetici statükoyu kabul eder; lider statükoya meydan okur.

  • Yöneticisi klasik iyi bir askerdir; lider ise kendidir.

  • Yönetici işleri doğru yapar, lider ise doğru işleri yapar.

Lider ve Yönetici Kavramları

Lider ve yönetici kavramlarıyla sık karşılaşmaya başladık. Anlam açısından birbiriyle ilişkilendirilen bu iki kariyer terimi temelinde farklılıklar içeriyor. Gözümüzde canlanan görüntü ise birbirine benzer. Örneğin koyu renk takım elbise giymiş, gömleğinin, kravatının ve kullandığı aksesuarların kalitesi ilk bakışta fark edilen bir iş adamı canlandırabiliriz.

Aynı şekilde kalem etek üzerine şık bir gömlek ya da ceket giyen, fönlü ya da şık topuzu, fuları ve diğer aksesuarlarıyla dikkat çeken bir iş kadını.

Gözlük ve evrak çantası her ikisinin olmazsa olmazıdır diyebiliriz. Hayali bir yaş sınırı çizerek gençleri bu profile pek kabul etmeyiz. Tabii zihnimizde onları canlandırırken çalışma ofislerini de unutmayalım. Deri koltuklar, oval toplantı masası, bilgisayar vb. detaylar bu resmi görünümlü kişilerle neredeyse özdeşleşmiştir.

Son yıllarda bu algımız değişmeye başladı. Farklı yaş gruplarından farklı profillerdeki kişileri yönetici olarak gördüğümüzde yadırgamıyoruz. Aynı şekilde renkli yönleriyle ön plana çıkan etkili liderlerin rüzgârına kapılabiliyoruz. 

Her ne kadar fiziksel görüntülerinden bahsetsek de önemli olan yönetici ve liderlerin iş performanslarıdır. İşletmeler ve firmalar ayakta kalabilmek için hem iyi idarecilere hem de ilham veren liderlere ihtiyaç duyarlar. Öte yandan tarihe yön verenler yöneticiler değil liderlerdir. Yöneticilerin isimleri resmi evraklara yazılırken liderler beyinlere ve kalplere kazınır. Tabii lider olmayı başaran yöneticiler de yok değildir. Dijitalleşen dünya bu iki kavrama yeni boyutlar getirecek olabilir.

Lider ve Yöneticinin Özellikleri

  • Lider ve yönetici vizyon sahibi kişilerdir lakin lider vizyon yaratmada da önde olmak zorundadır.

  • Yöneticiliğe ilk adım yönetmektir, kargaşaları önlemekle sorumludur. Lider ise bu kargaşalardan yön belirleyerek ekibin daha iyi çalışmasını sağlar.

  • Yönetici düz bir mantıkla ilerler ve sabit fikirlidir. Lider ise değişime her zaman açıktır, bunu destekler.

  • Yöneticinin odak noktası süreç ve prosedür olurken, liderin ise insanlardır.

  • Yönetici çalışanına emir kipi ile hitap ederken, lider çalışanının gelişmesini düşünerek ona soru sorar.

Lider ve yönetici arasındaki temel farkları gördükten sonra, sıklıkla birbirine karıştırılsa da farklı şeylerdir. Ama bir işletmenin başarısı için her ikisinin de olması şarttır. Mükemmel bir lider ve yönetici işletmenin ileri günlerinde ayakta kalmasına ve karşı firmalar ile daha iyi rekabet etmesine olanak sağlayacaktır.

Lider her zaman pozitif olmak zorundadır. Çalışanlarının bilinmeyen yönlerini ortaya çıkararak hem kendi hedeflerine hem de işletmenin hedeflerine rehberlik ederek devamlılığı sürdürür. Yönetici, zaman zaman negatif ilerlese de çalışanlarını yerer fakat onların heveslerini kırmaz.

Yönetici Kimdir? Özellikleri Nelerdir?

Yönetici TDK ’ya göre, “Yönetme yetkisi ve gücüne sahip olan kişi, yöneten kişi, idareci, menajer anlamında kullanılır.Yönetici olması için öncelikle ortada ortak amaçlar için kurulmuş bir işletme olması gerekir.

Bu işletmelerde işlerin en doğru ve verimli şekilde yapılmasını sağlayan, işlerin takip ve denetimini yapan, disiplin ve düzenden sorumlu kişilere yönetici denir. Yöneticilerin oluşan stratejileri uygulama ve uygulatma sorumlulukları vardır. İşletmenin her bölümünün kusursuz işlemesi için İşlerin doğru şekilde ve zamanında yapılmasını sağlarlar. Çalışmalarında güçlerini kurallardan alırlar.

Yöneticiler idari vasfa sahipken aynı zamanda işletmenin kâr ortağı ya da sahibi olabilirler. Kendi aile şirketlerinde yöneticilik yapmaları da söz konusu olabilir. O zaman kâr ve zarar durumunda sorumlulukları ortaya çıkar. Yöneticilerin otorite ve disiplin sağlama gibi özelliklerinin yanında empati becerilerinin yüksek olması gerekir. Aynı şekilde görev yaptıkları alanda iş ve süreçlere hâkim olmaları beklenir. Yöneticilerde aranan diğer vasıfları aşağıda listelediğim şekilde sıralayabiliriz.

Empati kuramıyorsanız resmin tamamına sahip değilsiniz demektir.
Empati hakkında daha fazlasını öğrenmek için bugün kursumuza kayıt olun.
  • Zaman yönetimi,

  • Empati becerisi,

  • Disiplin,

  • Sonuç odaklı çalışma,

  • Doğru ve yerinde karar verebilme,

  • Verimliliği sağlama,

  • Performans parametrelerini takip etme.

Lider Kimdir? Özellikleri Nelerdir? 

Lider kelimesi Fransızcadan gelir. TDK’ da “Önder, şef, bir parti ya da kuruluşun en üst düzey yöneticisi, bir yarışmada başta bulunan takım ve yarışmacı,” anlamlarıyla tanımlanır. Lider kelimesini duyunca aklımıza geniş bir bakış açısı gelirLiderler, belirledikleri hedeflere ulaşmak ve vizyonu yakalamak için ekiplerini motive eden ve harekete geçiren kişilerdir. Bunu sağlamak için hem kendi özgüvenlerinin yüksek olması hem de liderlik ettikleri kişi ve grubun özgüvenlerini yüksek tutmaları gerekir.

Liderler tutkuludur. Zaten daha ilk tanışma anında bile onlardaki farklılığı hissedersiniz. Duruşları, ses tonları, giyimleri, tavırları, “ben liderim” mesajını verir. İlham verirler. Kendilerine has bir cazibeleri vardır ve insanları kolay etkilerler. Bu noktada yanlış anlaşılmamak adına “etkileme” kısmını açmak isterim. Liderler, çalışanları hedeflere ulaşma noktasında ikna eder ve onları etkileyerek harekete geçmelerini sağlar. Bir anlamda çalışanlarına itici güç sağlarlar. Burada liderin amacı kendini ön plana çıkarmak ya da ego tatmini değildir. Tam aksine, “biz” olabilme, “ekip” olabilme için çabalar. Zaten toplantılarda açık uçlu sorular tercih etmelerinin nedeni de budur. 

Liderlerin iletişim yetenekleri oldukça kuvvetlidir. Ekip içinde ya da dışında işbirliği gereken zor insanlarla rahatlıkla iletişim kurabilirler. Herkesin köşe bucak kaçtığı kişileri onların yanında kuzu gibi görürseniz şaşırmayın. İnisiyatif kullanmaları ve kendi eksik ya da gelişmeye açık yönlerini objektif olarak değerlendirebilmeleri onları klasik yöneticilerden farklı kılar. Dengeli hırsları, verdikleri zamanında ve doğru kararlar ve doğru adımlar onları başarıya taşır. Dilerseniz liderlerin diğer özelliklerini de sıralayalım:

  • Sorunlara çözüm odaklı yaklaşırlar.

  • Enerjileri yüksektir.

  • Çalışanların mevcut potansiyellerini keşfedip mesleki ve kişisel gelişimlerine fırsat tanırlar.

  • Takım çalışmasına yatkındırlar.

  • Ekip arkadaşlarının görüşlerine önem verirler.

  • Risk yönetiminde başarılıdırlar.

  • Kararlarını bilgiye ve araştırmaya dayandırırlar.

  • Bir adım ötesini görür ve ona göre strateji belirlerler.

  • Orijinallikleri ile ön plana çıkarlar.

  • Yenilikçidirler.

  • Kriz yönetiminde başarılıdırlar.

  • Kararlı, samimi ve açık sözlüdürler.

  • Gerektiğinde hayır demeyi bilirler.

İyi bir liderle çalışan şirketler Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yaparlar. Güçlü stratejileri ve finansal yapıları ile rakiplerinden sıyrılırlar.

Etkin Bir Lider Nasıl Olunur?

Günümüzde liderlik yeteneğinde sahip olan kişiler şirketlerde yönetici, genel müdür, başkan ya da başkan yardımcısı gibi pozisyonlarda olmuştur. Ancak etkin bir lider olmak için her zaman daha fazlasına ihtiyaç vardır. Çünkü etkin lider olmak her zaman liderlik yeteneklerinden daha fazlasını gerektirir. Yöneticilik ya da liderliğin tanımı genel ifadeyle başkalarının işbirliğiyle şirket hedeflerinin yerine getirilmesidir.

Vikipedi de ise şu şekilde açıklanmıştır.

Temel yaklaşım olarak; çevresinde bulunan bireyleri hitabet gücü, sahip olduğu bilgi ve vizyonu ile etkileyip, sürükleyen bir yapıya sahiptir. İnsanları dinler ve anlamak için özel çaba sarf eder. Çevresindeki herkesin en iyi yanlarını geliştirmelerine olanak sağlayacak olumlu değişim ve sürekli öğrenme ortamları sağlar. Sahip olduğu güçlü sosyal değerler sayesinde çevresinde yarattığı “karizma” sahip olduğu örnek kişilik ve tutarlı davranışları, diğer insanlar için etkin bir rol modeli olmasına yol açar.

Yönetici ve lider arasında nasıl bir fark var?

Bir yönetici ya da lider işletmenin yürüttüğü tüm işleri bir uzman gibi bilmiyor olabilir. Ama bir lider pazar eğilimleri, şirketin dinamiklerini, misyon ve vizyonu ve şirketin hedeflere ulaşabilirliğini bilmelidir. İyi bir lider idealisttir ancak doğruları gösterir. Dürüsttür ve iyiye işaret eden herşeyde önayak olmalıdır. Sürekli sorular sorar. Bu yönüyle sorgulayıcı bir yöntemi vardır. Bunu yapmak zorundadır. Çünkü ona sorulan tüm sorulara doğru cevap vermek zorundadır. Cevapları geçiştiremez ya da erteleyemez. Etkin bir liderin bilgi kaynakları da sağlam olmalıdır. Onu yanlışa sevk edecek bilgi kaynağından mutlaka uzak durmalıdır. Başarısız liderlerin yaptığı hataları yapmaktan kaçınmalısınız.

Yaşadığımız yüzyılda yöneticilere  değil, yeni nesil liderlere ihtiyacımız olacak. Gelişen teknoloji ve üretim sistemlerinin gelişmesi yönetici ve lider bakışının da değişmesini sağlıyor.

Liderler şirket programlarını ve hedeflerini oluşturur. En uygun etkenleri belirliyor ve bunları analiz ediyor. Yöneticilere ise bu tasarıyı uygulamak görevi düşüyor.

Yönetici ve lider arasındaki en önemli farklardan biri de işte budur. İyi bir yönetici işlerin doğru yapılmasından sorumludur. Bir lider ise doğru işler yapar. Buradaki doğru işler ise; bir hedef, vizyon ve stratejik yönetim süreci doğrultusunda işler yapmasıdır. Bir liderin görevi tüm şirketi doğru merdivene tırmandırmasıdır. Merdivenin sonunda istenilen şeyin olması bir liderin görevini başarıyla yerine getirmesi için yeterlidir. Merdivenin sonunda büyük şeyler vadetmek elbetteki idealist yönünün ön plana çıkması demektir. Etkin bir liderde hayalgücü ve kararlılık özelliklerin bulunması gerekiyor.

Her Yönetici Lider midir?

Yöneticilik daha dar çerçevede alınabilecekken liderlik iddialı bir alandır diyebiliriz. Hatta “Her lider yönetici olabilir ama her yönetici lider olamaz.” şeklinde iddialı bir cümle kurmamız da mümkün.

Tarih sayfaları geleceğe yön veren liderlerin hikâyeleriyle doludur. Bu noktada UNESCO tarafından yılının Atatürk Yılı olarak kutlandığını hatırlatmak isterim. Ulu Önderimiz gelecek nesillerin uluslararası barış için örnek kişiliği nedeniyle “Ulusal Mücadele ve Çağdaşlaşma Lideri” olarak tanımlanmıştır. Bu arada Amold Ludwig’in 18 yıl süren ve liderin değerlendirildiği çalışmasını okumuş olabilirsiniz. Bu çalışmanın sonucunda yüzyılın en büyük devlet adamı olarak funduszeue.info Atatürk seçilmişti.

Sanırım yirminci yüzyılın en güçlü ve en kötü şöhretli diktatörünün Adolf Hitler olduğunu bilmeyen yoktur. Mozart, Nikola Tesla, Leonardo da Vinci , Galileo gibi birçok lider farklı alanlarda çığır açmışlardır. Taliban yönetimine karşı eğitim hakkını savunan Malala Yusufzay da liderlik vasfını fazlasıyla hak ediyor. Zaten Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. “Ben Malala” adlı kitabını hayranlıkla okumuştum. Asıl konumuza dönecek olursak sanırım iki pozisyon arasındaki farklılıkları maddeleyerek ortaya koymak yerinde olacaktır.

  • Yöneticiler klasik anlamda idarecidirler. Kuralları ve yönergeleri uygularlar. Liderler ise hem işletmeyi yönetirken aynı zamanda yeniliklerin peşinde koşarlar.

  • Yöneticiler ödül ve ceza yöntemini kullanırken liderler güdülemeyi ve motive etmeyi tercih ederler.

  • Yöneticinin dayanağı kurallar ve mevzuatlar, liderin ilham kaynağı yeni fikirlerdir.

  • Yöneticiler çoğunlukla esnek olmayan bir düzen ve disiplin isterlerken liderler sorgulayıcıdırlar. Eleştirmekten ve eleştirilmekten çekinmezler.

  • Yöneticiler kısa vadeli ve garanti hedefler koyarken liderlerin hedefleri daima uzun vadelidir.

  • Yöneticiler enerjisini işletmenin koordinasyonu için harcarken liderler şirket programını ve hedeflerini belirlerler.

  • Liderler yöneticilere nazaran gelişim, değişim ve eğitime daha açıktırlar.

  • Yöneticiler diğer yöneticilerle benzer özellik gösterse de liderler daima orijinaldirler.

  • Liderler yöneticilere göre daha özgür ve geniş bakış açısına sahiptirler.

Daha somut bir örnekleme yapmak gerekirse: Yöneticiler, bir binanın planlara göre inşasından sorumlu olan kişilerdir. Oysa liderler binanın çizimlerini yapan ve diğer tüm detaylarını benzer binalardan ayrılacak özgünlükte tasarlayan kişilerdir. Bu noktaya kadar paylaştığım bilgilerle umarım “Lider ve yönetici arasındaki farklar nelerdir?” sorunuza bir yanıt oluşturabilmişimdir. Her iki kariyer alanı aralarındaki farklılıklara rağmen şirketler ve işletmeler için oldukça önemlidir.

Yönetici ve lider arasındaki en önemli farklar neler?

  1. Yönetici ve lider kişiler yenilikçi olmalıdır. Ancak lider ayrıca yaratıcı olmalıdır.

  2. Yönetici ve lider kişiler bir vizyona sahip olmalıdır. Ancak liderler vizyon oluşturma yeteneğine sahip kişilerdir. İnsanlara ilham vermelidirler.

  3. Yöneticiler doğru olanı yapar.

  4. Liderler yönetimi sürekli geliştirir ve yönetir.

  5. Yöneticiler bir kopyadır. Liderler ise orijinal.

  6. Yöneticiler yapı üzerinde uğraşır, lider ise insanlar üzerinde…

  7. Yöneticiler kısa bir vizyona, liderler ise uzun bir vizyona sahiptir.

  8. Yöneticiler statükocudur. Liderler ise statükoya meydan okur.

Liderlik Öğrenilir mi?

Liderlik insanlara özgü bir yetenektir. Bu yüzden herkesin lider olma şansı var. Ancak geliştirilmesi gereken bir çok yeteneğin de sizi beklediğini unutmamanız gerekiyor. Yapmanız gereken tek şey, liderin tüm özelliklerine sahip olmaktır. Liderlik eğitimi ile sahip olmanız gereken tüm özellikleri kazanabilirsiniz.

Çoğu zaman "yönetim" ve "liderlik" terimleri birbirinin yerine kullanılır. Ancak bunlar birbirinden farklı iki kavramdır. Yöneticiler bir ekibi denetlemekten ve görevlerin verimli ve etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktan sorumludur. Liderler ise ortak hedeflere ulaşmak için insanları motive eder ve onlara ilham verir. Hem yöneticilik hem de liderlik önemlidir, ancak farklı amaçlara hizmet ederler.

Yönetim Nedir?

Yönetim, belirli hedeflere ulaşmak için kaynakları planlama, organize etme, kadrolama, yönlendirme ve kontrol etme sürecidir. Bir yöneticinin birincil hedefleri arasında, ayrılan bir zaman dilimi içinde hedef sonuçlara ulaşmak, bütçe dahilinde kalmak ve kalite standartlarının karşılanmasını sağlamak yer alır. Başarılı olmak için, bir yönetici görevleri devredebilmeli, son tarihler belirleyebilmeli ve ekip üyelerini sorumlu tutabilmelidir.

Liderlik nedir?

Liderlik vizyonla, geleceği şekillendirmekle ve ortak bir hedefe ulaşmak için insanları motive etmekle ilgilidir. Liderler başkalarını etkileme ve onlara ilham verme yeteneğine sahiptir. Karizma, cesaret, dürüstlük ve empati gibi niteliklere sahiptirler. Ve bu nitelikleri olumlu değişimi yönlendirmek için kullanırlar.

Yöneticilik ve Liderlik Arasındaki Fark

Yöneticilik ve liderlik arasındaki temel fark, yöneticilerin görevlerin verimli bir şekilde tamamlanmasına odaklanırken liderlerin ortak hedeflere ulaşmak için insanlara ilham vermeye odaklanmasıdır. Yöneticiler ekipleri denetler ve işlerin verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlar; liderler ise insanları ortak hedefler doğrultusunda çalışmaları için motive eder ve onlara ilham verir. Kısacası: yöneticiler işlerin yapılmasını sağlar; liderler ise insanların bir şeyler yapmasını sağlar.

Yönetim ve liderliğin her ikisi de önemli olmakla birlikte, farklı amaçlara hizmet ederler. Yöneticiler görevlerin verimli bir şekilde tamamlanmasına odaklanırken, liderler ortak hedeflere ulaşmak için insanlara ilham vermeye odaklanır. İş hayatında başarılı olmak istiyorsanız, ortak bir hedef doğrultusunda birlikte çalışan hem yöneticilere hem de liderlere ihtiyacınız vardır.

Yönetici ve lider kişiler yenilikçi olmalıdır. Ancak lider ayrıca yaratıcı olmalıdır. Yöneticiler bir kopyadır. Liderler ise orijinal. Yöneticiler kısa bir vizyona, liderler ise uzun bir vizyona sahiptir.

Liderlik insanlara özgü bir yetenektir. Bu yüzden herkesin lider olma şansı var. Ancak geliştirilmesi gereken bir çok yeteneğin de sizi beklediğini unutmamanız gerekiyor. Yapmanız gereken tek şey, liderin tüm özelliklerine sahip olmaktır. Liderlik eğitimi ile sahip olmanız gereken tüm özellikleri kazanabilirsiniz.

Yönetici ve lider arasındaki fark çok önemlidir. Yönetici, bir takımın işlerinin nasıl yürütüleceği ve görevlerin nasıl gerçekleştirileceği hakkında söz sahibidir. Lider ise, öncelikleri belirlemek, hedefleri koymak, insanları motive etmek ve takımın moralini yükseltmek gibi görevleri üstlenir. Yönetici, bir takımın başarısını sağlamak ve kurallara uygun olarak çalışmasını sağlamak için önemli roller oynar. Lider ise, bir takımın uzun vadeli başarısını sağlamak için önemli rol oynar. Yönetici ve lider arasındaki farkın ne kadar önemli olduğu, bir takımın başarısının ne derece etkili olacağını belirler.

Yöneticilik ve liderlik arasındaki temel farklar şunlardır:

Yöneticilik, çalışanların çalışmasını organize etmeyi, planlamayı ve denetlemeyi gerektiren süreçleri kapsamaktadır. Yöneticiler kurallar ve prosedürleri kullanarak çalışanlarını yönlendirir ve çalışanlarının performansını denetler ve değerlendirir.

Liderlik ise kurallar ve prosedürlerin ötesinde, çalışanlarının motivasyonunu arttırmak ve çalışanlarının potansiyeline göre onların üretkenliğini geliştirmek için kullanılan bir takım teknikleri kapsamaktadır. Liderler, çalışanlarının üretkenliğini arttırmak ve hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için çalışanlarının güçlerini kullanırlar.

Yönetici ve liderin işletme içerisinde aldıkları roller farklıdır ve önemlidir. Yönetici, kuralları koyar, politikaları geliştirir ve bunların uygulanmasını sağlar. Yöneticinin amacı, işletmeyi yönetmek, çalışanlarını motive etmek ve işletmeye katkı sağlamaktır. Lider ise, çalışanlarının başarısını arttırmaya ve işletmeyi ileriye taşımaya çalışır. Lider, çalışanlarını motive ederek onların görevlerini yerine getirmelerini sağlamak için rehberlik eder. Lider, çalışanlara sürekli destek olur ve onların güvenini kazanır. Lider, işletmeyi ileriye taşımak için yeni fikirler üretir ve bunları gerçekleştirmek için gerekli stratejileri oluşturur.

Yönetici ve liderin önemi, işletmelerin başarısı için çok önemlidir. Yönetici, işletmede kararlar almak ve bunları uygulamak, görevleri atamak ve işletmeyi yönetmek için sorumludur. Lider ise, çalışanların moral ve motivasyonunu desteklemek, onların hedeflerine ulaşmalarını sağlamak ve işletmeyi başarıya götürmek için sorumludur. Her iki kişi de, işletmeyi başarılı olması için gerekli olan stratejileri oluşturmak, bunları uygulamak ve çalışanlarının başarılarını desteklemek için çaba harcamalıdır.

1. Yöneticinin uzun vadeli hedefleri belirleme yeteneği: Yöneticiler, organizasyonun uzun vadeli hedeflerini belirlemek için sorumluluk almalıdır.

2. Müdahale edebilme yeteneği: Yöneticiler, çalışanlarının çalışma şekillerini ve stratejilerini değiştirmek için müdahale etmelidir.

3. Kararların verilmesi: Yöneticiler, belirsizlikleri azaltmak ve başarının sürekliliğini sağlamak için kararlar vermelidir.

4. Takımın motivasyonu: Yöneticiler, takımının motivasyonunu sürekli olarak yükseltmek için sorumluluk almalıdır.

5. Sorunlara çözüm bulma: Yöneticiler, mevcut sorunları çözmek için çalışanlarının düşüncelerini kullanarak çözümler üretmelidir.

6. Yönetim becerileri: Yöneticiler, çalışanlarının etkinliğini artırmak için yönetim becerilerini geliştirmelidir.

1. Yöneticinin özlemlerini ve hedeflerini belirlemesi: Yöneticinin kendi özlemlerini ve hedeflerini belirlemek, liderlik becerilerini arttırmak için önemli bir stratejidir. Böylelikle, yönetici kendi hedefleri doğrultusunda stratejiler geliştirebilir ve en iyi sonuçları alabilir.

2. İletişim becerilerini geliştirmek: Liderlik becerilerini arttırmak için, yöneticilerin iletişim becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir. İyi iletişim becerileri, yöneticinin ekibi ile arasındaki ilişkiyi daha etkili hale getirecek ve ekibi motive edecektir.

3. Güçlü bir takım kurmak: Güçlü bir ekibin oluşturulması, liderlik becerilerini arttırmak için önemlidir. Yönetici, her bireyin yeteneklerini ve ilgilerini anlayarak, aralarında çalışabilen ve etkili sonuçlar alan bir takım kurmalıdır.

4. Güçlü bir strateji oluşturmak: Liderlik becerilerini arttırmak için, yönetici güçlü bir strateji oluşturmalıdır. Bu strateji, organizasyonun hedeflerini gerçekleştirmek için kullanılacak araçları içermelidir.

5. Güven ve motivasyonu sağlamak: Yöneticilerin ekibi ile aralarındaki güveni arttırmak ve ekibi motive etmek için liderlik becerilerini kullanmaları gerekmektedir. Yönetici, ekibine saygı göstermeli ve onların başarılarını övmelidir.

Yönetici ve liderin işletme içerisindeki görevleri arasındaki temel farklar şunlardır:

Yönetici: Yönetici, işletme içerisinde görev yapan ve işleri organize eden kişidir. Yönetici, işletme içerisindeki çalışanların performanslarını değerlendirir, çalışanların yeteneklerini kullanarak üretkenliği artırır, çalışanlar arasında uyumu sağlar ve işlerin planlanmasını ve koordinasyonunu sağlar.

Lider: Lider, kişileri motive etmek ve işletme amaçlarını gerçekleştirmek için gereken özellik ve becerilere sahip olan kişidir. Lider, çalışanlarının motivasyonunu artırmak, işleri organize etmek ve önderlik etmek için sorumluluk alır. Liderlik, çalışanların doğru hedefleri gerçekleştirmek için pozitif bir ortam oluşturmak ve çalışanlarının üstesinden gelmek için gereken desteği sağlamaktır.

1. Yöneticilerin kararlarını verirken çeşitli perspektifleri değerlendirmeleri sağlanmalıdır.

2. Yöneticilerin insan kaynaklarının etkili bir şekilde yönetimini öğrenmeleri sağlanmalıdır.

3. Yöneticilerin çalışanlarının motivasyonunu artırıcı tedbirler almaları sağlanmalıdır.

4. Yöneticilerin çalışanlarının kişisel gelişimine önem vermesi sağlanmalıdır.

5. Yöneticilerin çalışanları arasındaki iletişimi güçlendirmeleri sağlanmalıdır.

6. Yöneticilerin ekip üyelerine karşı etik ve saygılı olmalarını sağlamalıdır.

7. Yöneticilerin stratejik planlama ve karar alma süreçlerindeki rolünü anlamaları sağlanmalıdır.

8. Yöneticilerin çalışanlarının yeteneklerini geliştirmeleri ve çalışanlarının başarılarını teşvik etmeleri sağlanmalıdır.

9. Yöneticilerin çalışanlarının önerilerini ciddiye alması ve bunları değerlendirmesi sağlanmalıdır.

Yöneticilerin sonuç odaklı ve ölçülebilir hedefler belirlemeleri ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli adımları atmaları sağlanmalıdır.

Yönetici ve lider arasındaki en belirgin fark, yöneticilerin üst düzey kararlara katılmaktan çok, kararların uygulanması için gereken adımların alınmasına odaklanmalarıdır. Liderler, kurumun önceliklerini ve hedeflerini belirleme, yeni fırsatları değerlendirme ve yeni yönelimleri öngörme gibi üst düzey kararlar almakla sorumludur. Yöneticiler ise liderin belirlediği hedeflere ulaşmak için gerekli taktikleri ve stratejileri geliştirir ve uygular. Yöneticiler, liderlerin hedeflerine ulaşmak için yönetim becerilerini kullanarak görevleri yürütür ve çalışanların üst düzey hedeflere ulaşmalarını sağlar.

Yönetici ve lider kavramları, iş dünyasında sıklıkla kullanılan ve birbirleriyle benzer gibi görünse de temelde farklı niteliklere sahip olan iki önemli rolü ifade etmektedir. Bu bağlamda, yönetici ve lider arasındaki temel farkları irdeleyerek, her iki kavramın gerçek anlamını ve kapsamını ortaya koyan bir akademik bakış açısı sunmaktayız.

Görev ve Sorumluluk Farkı

Yöneticinin temel amacı, iş süreçlerinin ve organizasyonun düzgün ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu amaçla, yönetici, mevcut kaynakların etkin kullanımından, performans değerlendirmelerine kadar bir dizi işlevi üstlenir. Öte yandan, liderin odak noktası ise çalışanların motivasyonunu ve bağlılığını artırmaktır. Bu doğrultuda, lider, ortak hedeflere yönelik bir vizyon oluşturarak ve bu vizyona uygun stratejiler geliştirerek ekip üyelerini harekete geçirmeye teşvik eder.

Yetkinlik ve Beceri Farkı

Yönetici ve lider, yetkinlik ve beceri açısından da farklılık göstermektedir. Öncelikle yönetici, daha çok teknik bilgi ve yönetimsel işlevlere hakim olma gereksinimi duyar. Planlama, organizasyon, denetim ve koordinasyon gibi temel yönetim fonksiyonlarını etkin bir şekilde yürütmek, başarılı bir yönetici için olmazsa olmazdır. Buna karşılık lider, daha çok dışa dönük ve iletişim becerilerine sahip olmalıdır. İkna ve motivasyon gibi psikolojik boyutları güçlü olan liderler, takipçileri arasında saygı ve güven duygusunu tesis ederek başarıya ulaşırlar.

Karar Alma ve Değişim Yönetimi

Yönetici ve lider, karar alma ve değişim yönetimi konularında da farklı yaklaşımlar tahakkuk ettirirler. Yönetici, öncelikle rasyonel ve analitik düşünmeye dayalı kararlara yönelirken, lider, sezi ve içgüdüye önem verir. Ayrıca yönetici, genellikle mevcut koşulları ve süreçleri koruma eğilimindedir; oysa lider, yeniliklere ve değişime açık bir anlayış benimser.

Netice olarak, yönetici ve lider arasındaki farklar, görev ve sorumlulukları, yetkinlik ve becerileri, karar alma ve değişim yönetimi gibi alanlar üzerinde belirginleşmektedir. Bu farklılıkların bilincinde olan ve her iki rolün gerekliliklerini yerine getiren profesyoneller, iş dünyasında başarı ve deneyim kazanarak önemli bir katma değer sunabilirler.

Özellikler ve Liderlik

Başarılı bir yönetici olmak için liderlik özelliklerine sahip olmanın zorunluluğu, liderliğin yöneticinin temel görev ve sorumluluklarından biri olarak değerlendirildiği düşünüldüğünde önemli bir tartışma konusudur. İyi bir lider, işyerinde yüksek bir performans ve başarı düzeyini elde etmek için takımını motive eder, yönlendirir ve fikirlerini etkili bir şekilde ifade eder. Bu nedenle, liderlik özelliklerine sahip olmak, yöneticinin başarısı için kritik öneme sahiptir.

Empati ve İletişim Kabiliyeti

Liderlik özelliklerinden biri, yöneticinin empati veya başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını anlayarak onlarla doğru bir şekilde iletişim kurma yeteneğidir. Empatik bir yönetici, çalışanlarıyla sağlıklı ilişkiler kurarak takımının güvenini kazanır ve iş süreçlerini daha verimli hale getirir. Ayrıca, etkili iletişim kabiliyeti, yöneticinin takımıyla ve diğer stakeholder'larla ortak hedeflere ulaşmak için açık ve anlaşılır bir dile sahip olmasını gerektirir.

Çalışma Grubu Yönetimi ve Performance Yönetimi

Başarılı bir yönetici, takımını yönlendirme ve değerlendirme konusundaki liderlik becerilerine de sahip olmalıdır. Çalışma gruplarını etkili bir şekilde yönetebilmek için çalışanlarının beceri ve başarılarına göre görevlere yönlendirme yapabilmeli ve mevcut kaynakları dağıtmalıdır. Yönetici, takımın performansını sürekli ölçerek iyileştirmeler yapmalı ve yönlendirmeli, bu süreçte ödüllendirme ve kariyer gelişimi fırsatlarını takip etmelidir.

Karar Verme ve Esneklik

Karar alma ve esneklik, yöneticinin iş yerinde başarılı olabilmesi için sahip olması gereken önemli liderlik özelliklerindendir. Hızlı ve doğru kararlar vererek hem kısa vadede, hem de uzun vadeli süreçleri başarıyla yönetebilmeli ve esneklikle farklı durumlara uyum sağlayabilmelidir. Ayrıca, yöneticinin muhtemel zorluklar ve krizlerle başa çıkmak için gerekli stratejileri belirleyip uygulamalıdır.

Sonuç olarak, başarılı bir yönetici olmak için liderlik özelliklerine sahip olmak zorunlu bir kıstas değildir. Ancak, bu özelliklerin varlığı, yöneticinin takımını etkili bir şekilde motive edebilme, yönlendirebilme ve değerlendirebilme becerisini güçlendirecektir. Bu nedenle, başarılı yöneticilik performansı için bu özellikleri kazanmaya ve geliştirmeye odaklanmak önemlidir.

Liderlik ve yöneticilik becerilerini geliştirmek

Aktif dinleme pratiği yapmak: İyi liderler ve yöneticiler, eleştirilere açık olan ve bu eleştirilere uygun çözümler üreten kişilerdir. Bu sebeple, dinlemeyi öğrenmek ve gerçek anlamda dinlemeye önem vermek, liderlik ve yöneticilik becerilerinin temelini atmaktadır.

Zaman yönetimi becerilerini güçlendirmek: Liderlik ve yöneticilik rolleri, zaman yönetimi ve organizasyon becerilerine büyük ölçüde bağlıdır. Bu nedenle, bir lider veya yönetici olmak isteyenler, zaman yönetimi becerilerini geliştirerek, işlerini daha verimli ve başarılı bir şekilde yürütebilirler.

Empati kurma yeteneğini arttırmak: Liderlik ve yöneticilik rollerinde başarılı olmak, çalışanlarla etkin iletişim kurmak için empati yeteneğinin geliştirilmesini gerektirir. Çalışanların duygu ve düşüncelerini anlayarak, daha adil ve etkin bir yönetim sergileyebilirsiniz.

Kendini sürekli geliştirme prensibini benimsemek: İyi bir lider veya yönetici, sürekli öğrenme ve gelişme açısından önem taşır. Bu nedenle, yeni bilgi ve beceriler edinmeye, mevcut önemli işleri güncel tutmaya ve sürekli olarak değer katmaya yönelik bir yaklaşım benimsemek önemlidir.

Ekip çalışması ve işbirliği becerilerini kuvvetlendirmek: Başarılı liderler ve yöneticiler, ekip çalışması ve işbirliğini teşvik ederek, daha güçlü ve etkili bir iş ortamı yaratır. Bu da şirketin genel performansı ve başarısı üzerinde önemli ölçüde etkili olur.

Etkili iletişim ve ifade yeteneğini kullanmak: Liderlik ve yöneticilik becerilerinin geliştirilerek, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi açık, anlaşılır ve etkili bir şekilde ifade edebilmek önemlidir. Bu, kararları daha net bir şekilde iletmenin ve çalışanlar arasında iletişim engellerini aşmanın temel bir yolu olarak düşünülmelidir.

Sonuç olarak, liderlik ve yöneticilik becerilerini geliştirmek, çeşitli yöntemler ve pratikler kullanarak sürekli bir süreçtir. Kendini geliştirme prensibini benimseyerek, zaman yönetimi, empati, etkili iletişim ve diğer önemli alanlarda çalışarak, bu becerilere zemin hazırlayabilir ve başarılı bir lider veya yönetici olabilirsiniz.

Liderler ve Yöneticiler Arasındaki Farklar

Liderler ve yöneticiler arasındaki temel fark, yönlendirme ve amaçlarının farklı olmasıdır. Liderler, değişimi yönlendiren ve öncü olan kişilerdir; yöneticiler ise, sistem ve süreçlerin düzenli işleyişini sağlayarak çalışanları organize eden kişilerdir.

Vizyon ve İlham

Bir lider, şirkete veya organizasyona vizyon sağlar ve bu vizyonu takip etmeyi teşvik eder. Aynı zamanda, liderler ilham verici ve motive edicidirler. Yöneticiler ise, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışanları yönlendirir ve düzenler.

Karar Verme ve Risk Alma

Liderler, yenilikçi fikirler ve değişim yaratmak adına kararlar alırken, yöneticiler, kararları uygulayarak sistemi sürdürürler. Liderler, daha büyük başarılar elde etmek için risk almayı tercih ederken, yöneticiler daha muhafazakar bir yaklaşımla hareket ederler.

İnsan Odaklı Yaklaşım

Liderler, çalışanların ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alarak, onlarla daha yakın ilişkiler kurarlar. Lider, işbirliğine önem verir ve ekip üyelerinin fikirlerini değerlendirir. Yöneticiler ise, iş hedeflerine ulaşmak için çalışanların performansını ve verimini ölçerler.

Etkin İletişim ve Güven

Liderler, etkin iletişim becerisine sahiplerdir ve takımlarına güvendiklerini gösterirler. Yöneticiler, ise yapılan işlerin düzgün yürütülmesi için iletişim kanallarını kullanır ve genellikle daha resmi bir çerçeve içerisinde hareket ederler.

Sonuç olarak, liderler ve yöneticiler arasındaki temel farklar, vizyon, karar verme, insan odaklı yaklaşım ve iletişim becerilerinde ortaya çıkar. Her iki rol de iş dünyasında önemlidir, ancak liderlerin yöneticilerden farklı olduğu belirli alanlar vardır. Bu farklılıklar, organizasyonların başarısı ve büyümesi için önemli bir katkı sağlar.

Lider ve Yönetici Kavramlarının Farkı

Her yönetici, doğal olarak lider olarak kabul edilemez, çünkü yönetim ve liderlik arasında temel farklılıklar bulunmaktadır. Yöneticiler, mevcut iş süreçlerini ve çalışanların performansını düzenlemekle sorumlu olsalar da, liderler, takımlarını büyük hedeflere ulaştırmak için ilham verir ve motive ederler.

Liderlik Becerilerinin Önemi

Liderlik becerileri, bir yöneticinin başarılı olabilmesi için önemlidir, ancak bu yetkinliklerin her yöneticide mevcut olmadığı bilinmektedir. Liderlik becerileri, insanları etkileyebilme, vizyon ve strateji belirleme, değişimi yönetme ve takım çalışması yaratma gibi alanlarda kendini gösterir.

Yönetici ve Liderlerin Görevleri

Bir yöneticinin temel görevleri arasında, iş süreçlerini yürütme, performans değerlendirmeleri yapma ve işgücü planlaması bulunurken, liderlerin görevleri, uzmanlık ve kişiler arası becerilerle ilgili beceriler geliştirme, çalışanların gelişimi için fırsatlar sunma ve bağlılık yaratma suretiyle hedeflere ulaşmayı teşvik etmelidir.

Liderliğin Öğrenilebilir Olduğu Fikri

Her yöneticinin doğuştan lider olmayabileceği görüşüne rağmen, liderlik becerilerinin öğrenilebileceği ve geliştirilebileceği düşüncesi yaygındır. Bu amaçla düzenlenen eğitim programları ve seminerler, yöneticilere liderlik becerileri kazandırarak başarılı liderler haline gelmelerine yardımcı olmaktadır.

Sonuç olarak, her yönetici lider olmayabilir ve liderlik becerileri ayrı bir yetkinlik gerektirir. Ancak bu beceriler öğrenilebilir ve mevcut yöneticilerin, liderlik becerilerini geliştirmeleri takımlarının ve organizasyonların başarısı için önemlidir.

Yönetici ve Liderlik Arasındaki Farklar

Yönetici ve lider kavramları, işletme içerisinde kimi zaman aynı şey olarak algılansa da aslında önemli farklılıklara sahiptir. Bu farklılıklar, rollerin ve sorumlulukların da ayrışmasına yol açmaktadır.

Yöneticinin Temel Görevleri

Yönetici, işletme faaliyetlerinin düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak için sorumludur. Bu amaçla, işletmenin iç yapısını ve organizasyonunu düzenler, kaynakları planlar ve yönetir, çalışanların görevlerini belirler ve süreçlerin uyumlu bir şekilde işlemesini temin eder.

Liderin Öncelikli Hedefleri

Öte yandan, lider öncelikle çalışanların motivasyonunu ve bağlılığını artırmayı hedefleyen ve onların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaya yönelik eylemlerde bulunan bir figürdür. Lider, işletmenin vizyonunu ve stratejilerini oluşturarak, çalışanları bu hedeflere ulaşmaya teşvik eder ve değişimi yönetir.

Yönetim ve Liderlik Becerileri

Yönetici ve liderlerin ortaya koydukları becerilerde de farklılıklar gözlemlenebilir. Öncelikle, yönetici yetkinliği, planlama, organizasyon, denetim ve koordinasyon gibi daha teknik ve süreç odaklı becerilere sahiptir. Buna karşılık, liderlik becerileri ise, iletişim, problem çözme, takım çalışması ve etkileme gibi, insan odaklı ve duygusal becerilerden oluşur.

Yönetici ve Lider İş Birliği

Her ne kadar yönetici ve liderin işletme içerisindeki rolleri ve sorumlulukları farklı olsa da, bu ikilinin uyumlu bir şekilde çalışması, işletmenin başarısı ve sürekliliği açısından büyük öneme sahiptir. Yönetici ve liderin, birbirlerini tamamlayıcı bir şekilde hareket ederek, işletmenin hem iç süreçlerini düzgün yürütmeyi sağlamak hem de dışarıya karşı sağlam bir duruş sergilemesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, yönetici ve liderin işletme içerisinde farklı rolleri ve sorumlulukları vardır ve bu farklılıkların farkında olmak önemlidir. Ancak, aynı zamanda her iki duruşun başarılı bir işletme için vazgeçilmez olduğunun bilincinde olunmalıdır ve yöneticiyle liderin uyumlu bir şekilde çalışmaları esastır.

Yönetici ve Lider Arasındaki Farklar

Günümüzde sıkça karşılaştığımız yönetici ve lider kavramları, anlam bakımından birbirine yakın ifade edilse de aralarında belirgin farklar mevcuttur. Her yönetici lider olmak zorunda değildir ve lider olmak yönetici olmayı gerektirmez. Bu farkları daha iyi anlamak için lider ve yönetici tanımlarına bakmak faydalıdır.

Liderlik Kavramı ve Özellikleri

Lider, sözcük anlamıyla yol gösterici, önder ve şef olarak tanımlanmaktadır. Liderler, bulunduğu ortama bağlı olarak çevresini etkileyen kişilerdir ve işleri insanlara ilham olmak, moral destek sağlayarak onları motive etmektir. Lider gücünü bağlı olduğu bireylerden sağlar ve tahakküm değil ikna etme yeteneğine sahiptir. Üyeler tarafından seçilerek lider olarak atanırlar ve liderlik, anlaşılabilir, öğrenilebilir, gözlenebilir beceriler ve uygulamalar dizisidir (Kauses, 40).

Yöneticilik Kavramı ve Özellikleri

Yöneticilik ise bir işi bütün yönleriyle idare etmek sanatıdır. Tarih boyunca büyük devletlerin yönetimlerini düzene sokmak ve ülküsüne bağlı kalması için tasavvur eden, kitleyi başarılı bir şekilde idealine götüren kişi yönetici olarak adlandırılır. Yönetici gücünü yazılı kanun, yönetmelik ya da mevzuatlardan alır ve kendisine verilen yetkilerle baskı kurabilir. Yönetici, otoritesini ödül ve cezaya dayalı yasal bir gücünden alır (Sabuncuoğlu ve Güz, 81) ve tayin edilerek yönetici pozisyonuna gelir.

Algılamalar ve İş Performansları

Son yıllarda yönetici ve lider algılarında değişim yaşanmaktadır. Farklı yaş gruplarından ve farklı profillerdeki kişileri yönetici olarak gördüğümüzde yadırgamıyoruz ve renkli yönleriyle ön plana çıkan etkili liderlerin rüzgarına kapılabiliyoruz. Fiziksel görüntülerine odaklanmak yerine, önemli olan yönetici ve liderlerin iş performanslarıdır. İşletmeler ve firmalar, hem iyi idarecilere hem de ilham veren liderlere ihtiyaç duyarlar.

Sonuç olarak, lider ve yönetici kavramları arasındaki farklar, her ne kadar anlam açısından yakın olsa da, iş hayatındaki rolleri, yetenekleri ve pozisyonları bakımından belirgindir. Her ikisi de başarılı bir çalışma ortamının vazgeçilmez unsurları olmakla birlikte, kendi özellikleri ve becerileri ile farklılıklar gösterirler.

Liderlik Becerilerinin Geliştirilmesi

Günümüzde iş dünyasında ve günlük yaşantımızda lider ve yönetici kavramları sıklıkla karıştırılmaktadır. Oysa ki liderlik ve yöneticilik arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Liderlik becerilerinin yöneticilikten bağımsız olarak nasıl geliştirilebileceğini incelemeye değer bir konudur.

Lider ve Yönetici Tanımları

Öncelikle, lider ve yönetici kavramlarının tanımlarını incelemekte fayda vardır. Lider; yol gösterici, önder ve şef olarak tanımlanırken, yönetici; bir işi bütün yönleri ile idare eden kişi olarak tanımlanmaktadır. Liderlik, anlaşılabilir, öğrenilebilir ve gözlenebilir beceriler ve uygulamalar dizisidir (Kauses, 40). Liderlik, bir süreç olarak kabul edilirken, yöneticilik bir konumdur.

Farklı Eğitim Süreçleri ve Aktiviteleri

Gelişen liderlik becerilerini yöneticilikten bağımsız olarak ele almak adına, farklı eğitim süreçleri ve aktiviteleri kullanılabilir. Öncelikle, liderlik becerilerinin geliştirilmesi için kişisel özelliklerin ve duyarlıkların öneminin farkında olmak gereklidir. İkinci olarak, etkili liderlik becerileri çerçevesinde iletişim, problem çözme ve ekip çalışması gibi temel yetkinliklere odaklanmak önemlidir.

Mentorluk ve Model Almaları

Yöneticilikten ayrı liderlik becerilerinin geliştirilmesinde, mentorluk ve model alma da büyük önem taşımaktadır. Başarılı ve deneyimli liderlerden öğrenmek ve deneyimlerini değerlendirmek, liderlik becerilerinin hem teorik hem de uygulamalı olarak geliştirilmesinde önemli katkılar sunar.

Sürekli Öğrenme ve Gelişim Kültürü

Son olarak, liderlik becerilerinin yöneticilikten ayrı olarak geliştirilmesinde sürekli öğrenme ve gelişim kültürünün oluşturulması büyük önem taşır. Sürekli gelişim ve öğrenmeye önem veren bireyler, liderlikle ilgili becerilerini daha hızlı ve etkili bir şekilde geliştirme fırsatına sahip olacaklardır.

Sonuç olarak, liderler ve yöneticiler arasındaki farkların anlaşılması, liderlik becerilerinin yöneticilikten bağımsız olarak geliştirilmesinde önemli bir adımdır. Farklı eğitim süreçleri, mentorluk ve sürekli öğrenme kültürü, liderlik becerilerinin geliştirilmesinde etkin yöntemler olarak kullanılabilir.

Tarihe Yön Veren Kişiler: Lider Mi Yoksa Yönetici Mi?

Lider ve Yönetici Tanımları

Lider ve yönetici kavramları, iş yaşamında ve günlük yaşantımızda sıklıkla karşımıza çıkan ve anlam bakımından birbirine yakın ifade edilen terimlerdir. Lider, yol gösterici ve önder olarak tanımlanırken, yönetici ise işi bütün yönleri ile idare etme sanatına vurgu yapar. Her ne kadar bu iki kavram çoğu zaman eş anlamlı kullanılsa da, aralarında belirgin farklar mevcuttur.

Güç Kaynakları ve Etki Alanları

Liderler, güçlerini bağlı olduğu bireylerden alır ve insanlara ilham verme ve motive etme yoluyla etki sağlarlar. Yöneticiler ise yazılı kanun, yönetmelik ve mevzuatlardan aldıkları güçle baskı kurabilen ve ödül-ceza sistemine dayalı yasal güçleri olan kişilerdir. Liderler üyeler tarafından seçilirken; yöneticiler, tayin edilerek konuma gelirler.

Farklılıkların Nedenleri

Liderlik ve yöneticilik arasındaki temel farklılıkların başında nitelikler ve roller gelir. Liderlik, öğrenilebilir ve gözlemlemeyle edinilebilir olan beceriler ve uygulamalar dizisidir; yöneticilik ise belirli bir konum ve sorumluluk gerektiren bir kariyer terimidir. Özellikle modern iş hayatında, farklı yaş gruplarından ve profillerden gelen bireylerin bu rolleri üstlenebildiğini gözlemliyoruz.

İş Performanslarının Önemi

Farklı rolleri üstlenen lider ve yöneticilerin başarısı, işletmeler ve firmalar için büyük önem taşır. Ayakta kalmak ve başarılı olmak için iyi idareciler ve ilham veren liderlerle çalışmak şarttır. Bu noktada fiziksel görüntüler ve klasik ofis algısı değişmekle birlikte, asıl vurgulanması gereken nokta, bireylerin iş performanslarıdır.

Sonuç olarak, tarih boyunca farklı dönemlerde ve alanlarda etkili olan lider ve yöneticilerin birbirinden farklı özelliklere ve niteliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Liderler daha çok insanları etkileyen ve ilham veren bir karaktere sahipken, yöneticiler ise yazılı kurallar ve baskı araçlarıyla etkinlik sağlayan kişilerdir. Ancak unutmamak gerekir ki, her yönetici lider olmak zorunda değildir ve her lider de yönetici olmayabilir. Nihayetinde, yönetici ve liderlerin iş performansları, işletmeler ve firmalar için en önemli faktördür.

Yönetici ve Lider Arasındaki Farklar yönetici nedir lider nedir yönetici ile lider arasındaki fark
Bilal Şentürk

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Lider ve Yönetici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Lider ve yönetici arasındaki farklar sıklıkla ayırt edilememekte, her yönetici lidermiş gibi algılanabilmektedir. Lider yönetici farkını bilen bir yönetici, yöneticilikle sınırlı kalmayıp liderliğe adım atmak için Liderlik Gelişim Programı‘na katılabilir. Yönetici ve lider arasındaki farkları daha net bilebilmeniz için bu yazıyı derledik. Bakalım lider ve yönetici arasındaki farklar nasılmış…

Lider Kimdir?

Her birey kendi hayatının lideridir, dolayısıyla herkes kendi hayatına liderlik etmekle yükümlüdür. Bazı insanlarsa diğer insanlara liderlik etmektedir.  Bu kişilerin işi, kendisinin ve ekibindeki diğer bireylerin kapasitelerini artırabilmek için motivasyon ve ilham kaynağı olmaktır. Liderler topluluğu yönetir, onlara yol gösterir ve hedefe ulaşma konusunda onlara yardımcı olur. İyi bir lider, bütün unsurların bir arada uyumlu şekilde işleyebilmesini sağlayan bir katalizör görevi görmektedir.

Her liderin liderlik tarzları ve yolları farklıdır. Liderler kendi yollarını kendi eşsiz beceri ve nitelikleri yardımıyla çizerler ve başkalarını taklit etmezler. Ekibin başarısı; liderin oluşturduğu güven, bağlılık ve uyum ortamında en iyi yönlerini ortaya koymalarına bağlıdır.

Yönetici Kimdir?

Yönetici, hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir kavramdır çünkü her kurum veya topluluk bir yöneticiye ihtiyaç duyar. Evde bile ev yöneticiliği mevcuttur. Okulun, iş yerinin, kamu kuruluşlarının hatta devletin yöneticileri bulunmaktadır. Hayatın her alanında karşımıza çıkan bu kavramın anlamı kısaca, bağlı bulunduğu yeri yönetme işini yapan kişidir. Yönetici, sorumlu olduğu bölgenin işleyişini düzenler, sorunları giderir ve en iyi şekilde ilerlemesi için elindeki kaynakları kullanır.

Liderin Özellikleri Nelerdir?

Lider ve yönetici arasındaki farklar daha liderliğin tanımından başlar çünkü liderlik yöneticilik vasfının ötesinde olan özellikleri gerektirmektedir. İyi liderlerin belli başlı özellikleri bulunmaktadır, bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çevresine karşı ilgilidir. Sadece kendini düşünen kişiler lider olamaz.
  • Sözü eğip bükmez. Ne söylemek istediklerini net olarak ifade eder.
  • Kasıntı değildir, olduğu gibi davranır.
  • Sorumluluktan kaçmaz, aksine sorumluluk alır.
  • Her sınıftan ve her fikre sahip insanla doğal bir iletişim kurabilme becerisine sahiptir.
  • Başarma konusunda azimlidir fakat adımlarını sağlam atar.
  • Bir konuya tek bir pencereden bakmaz, olayı çok yönlü şekilde ele alır.
  • Başkalarına saygılıdır.
  • Kriz yönetimini çok iyi başarır. Kriz anlarında soğukkanlı ve planlıdır.
  • Vizyon sahibidir, her adımını hedef odaklı atar.
  • Daima adaletten yanadır.

Yöneticinin Özellikleri Nelerdir?

Yönetici ve lider arasındaki farklara geçmeden önce yöneticilerin özelliklerini tanımamız gerekir. İyi bir yöneticinin sahip olduğu belli başlı özellikler şunlardır:

  • Personelini anlar. Personelinin çalışmalarından ve ortamda olup bitenden haberdardır.
  • İşlerin gerçekleşmesi için kararlar alır.
  • Kararlarının sorumluluğunu taşır.
  • Çalışanının görüşlerini dinlemekten kaçınmaz.
  • Çalışanının kişisel hayatına karşı duyarlıdır, gerektiğinde çözüm önerileri sunabilir.
  • Kendi görüşlerini çalışanlarına net şekilde aktarır.
  • Çalışanlarına açıklayıcı geri bildirimler verir.
  • Empati becerisi gelişmiştir.
  • Eleştiriye açıktır. Hatalarından ders çıkarabilir.
  • Eleştirel düşünme becerisi gelişmiştir. Konuları iyi şekilde analiz eder.
  • Zamanını etkili bir şekilde yönetebilir.

Lider ve Yönetici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem yönetici hem de liderin özelliklerini inceledikten sonra yönetici ve lider arasındaki farklara geçelim. Lider yönetici farkı kimilerince çok net anlaşılamasa da aslında aralarında birçok ayırt edici fark bulunmaktadır. Lider ve yönetici arasındaki farklar şunlardır:

  • Liderler vizyon yaratır, yöneticiler ise hedef koyar: Liderler bu vizyona uygun şekilde hareket etmeleri için çalışanlarına ilham verir. Yöneticiler ise hedeflerini gerçekleştirmek için durumları kontrol eder. Yönetici ve lider arasındaki farklardan ilki budur.
  • Liderler değişimin öncüleridir, yöneticiler ise en iyi durumda kalmaya çalışır: Lider yönetici farkı burada çok net şekilde ayrılmaktadır. Liderler gerekirse mevcut sistemi yıkıp yeni bir sistem inşa ederler. Yöneticiler ise statükoyu koruma eğilimindedir.
  • Liderler de yöneticiler de yenilikçidir, fakat liderler ayrıca yaratıcıdır: Yönetici ve lider arasındaki farklardan biri de yaratıcılık noktasında ortaya çıkmaktadır.
  • Liderler eşsizdir, yöneticiler ise benzerdir: Lider ve yönetici arasındaki farklardan bir diğeri benzerliktir. Liderler kendilerinin farkında olup kendileri olmaya özen gösterir. Yöneticiler ise rol model aldıkları kişilerden öğrendikleri davranışları ve tarzları taklit ederler.
  • Liderler risk alır, yöneticiler riski kontrol eder: Bir diğer lider yönetici farkı riske bakıştır. Liderler risk almaya ve yeni şeyler denemeye eğilimliyken, yöneticiler riski en aza indirmeye çalışır.
  • Liderler uzun vadeli düşünürken, yöneticiler kısa vadeli düşünür: Yönetici ve lider arasındaki farklardan biri de budur. Liderler yarattıkları vizyona bağlı kalır, uzun vadede ona ulaşmayı hedefler ve bunun için kimseden övgü beklemeden hatta eleştirilse de işine devam eder. Yönetici ise daha kısa vadeli hedefler koyar, övgü ve takdir onlar için önemlidir.
  • Liderler büyüme odaklıdır, yöneticiler kanıtlanmış becerilere güvenir: Bu özellik de bir başka lider yönetici farkı olan risk almaya benzemektedir. Liderler kişisel olarak büyümeye, gelişmeye odaklanır ve bunun için yeni şeyler denemekten korkmaz. Yöneticilerse eldeki, başarısı kanıtlanmış yöntemlere bağlı kalır.
  • Liderler koçluk yapar, yöneticiler yönlendirir: Liderler çalışanlarının potansiyellerine güvenerek kendi sorunlarını çözmelerine ve kendi yollarını üretmelerine olanak verir. Yöneticiler ise çalışanlarını görevlendirir ve onlara rehber olur.
  • Liderler hayran kitlesi yaratırken yöneticilerin çalışanları vardır: Bir diğer lider yönetici farkı, hitap ettiği kitlenin durumudur. Liderlerin genellikle onu takip eden ciddi bir hayran kitlesi olurken, yöneticilerin hedef ve memnuniyet odaklı çalışanları bulunmaktadır.

Yönetici ve lider arasındaki farklar başlıca olarak bu şekilde olsa da, elbette bunlarla sınırlı kalmayabilir. Lider yönetici farkı bu kavramlara sahip kişileri inceledikçe daha net ortaya çıkan bir durumdur. Yönetici olmak nispeten daha kolaydır fakat etkili bir lider olmak için Lider Geliştirme Programı Eğitimi gibi eğitimler işinize yarayacaktır.

author-avatar

Erdem Ercan Hakkında

Hayatın Ritmi eğitim, koçluk ve danışmanlık şirketinin kurucusu, ICF-PCC ve EMCC-SP ünvanlı profesyonel koç, eğitmen, danışman ve konuşmacıdır. 13 yıllık profesyonel çalışma hayatı ve 12 yıllık girişimcilik deneyimine sahiptir. Six Seconds, CMOE ve Solutions Academy' nin ileri seviye eğitmenidir. saatin üzerinde koçluk, saatin üzerinde Eğitim, saatlik Danışmanlık ve 50 saat Konuşma tecrübeleriyle yurt içinde ve dışında önemli firmalarda başarılı sonuçlara imza atmaya devam etmektedir. Tüm yazılar Erdem Ercan →

Liderlik vs Yöneticilik (Leadership vs Management)

Günümüz iş dünyasında en çok kullanılan, buna rağmen bu pozisyonlardaki birçok kimsenin dahi ayrımını gerçek manada yapamadığı iki terimden bahsedeceğiz bugün.

Eğer bu iki kelimenin tam olarak aynı olmadığını biliyorsanız, iyi bir &#;lider&#; olmak ile, iyi bir &#;yönetici&#; olmanın farkını merak ettiniz mi? Cevabınız evet ise, okumaya devam ediniz.

Liderlik ve yöneticilik konusunda genelde insanlarda şu 3 düşüncenin yer ettiğini söyleyebiliriz.

  • Liderlik ve Yöneticilik birbirinin aynısıdır
  • Liderlik ve Yöneticilik birbirinden tamamen farklıdır
  • Her ikisi de birbirine paralel ve işbirliği içinde yürür

Durumu netleştirmek için anlatımımıza yöneticiden başlayalım bu durumda.

Yönetici, planlama, organizasyon, yönetim ve kontrol aktivitelerini gerçekleştiren kişidir. Tüm Yöneticiler lider midir? Elbette ki hayır. Ancak tüm liderler yöneticidir. Yöneticiler dilerlerse lider olabilirler ancak görev tanımlarının yukarıdaki aktiviteler haricinde aynı zamanda, ilham verme, motive etme, empati ve hedeflerine ulaşabilmeleri için cesaretlendirme faaliyetlerini de gerçekleştirebilmelidir.

Planlama, yönetim, kontrol&#; Bunlar hem firmalar hem de yöneticiler için önemli faaliyetlerdir. Yönetici yönetim kademeleri arasında işlerin yürümesi için kendisine çizilen rolü üstlenen ve gerçekleştiren kişidir. Bunu görev tanımları, proses süreç tanımlamaları çerçevesinde gerçekleştirir. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde, sorumlulukları, firma kural ve adetleri ile alışılagelmiş geleneklere göre davranır. Kendisinden bir şey katmaz. Düşüncelerini, kişisel görüşlerini işlerine yansıtmaz. Yönetici için bulunduğu pozisyon profesyonel bir pozisyon olup, tanımlanmış çerçevede, belirlenen sürelerde, belirli bir ücret karşılığı yapılan bir iştir. İşleyen makinenin dönen bir çarkıdır. Organizasyona uygun bir yapıda, hızda ve büyüklükte dönmekle sorumludur.

Liderliğe gelirsek&#; Lider, ekibin diğer üyelerinin duruş, davranış, düşünüş şeklini değiştirebilecek kadar etki ve ilham verebilen kişidir. Sonradan lider olmak zordur. Çünkü Lider Doğulur&#; Lider aynı zamanda sürekli en mükemmel yetenek seviyesine kendi ve beraberindekileri eriştirmek için sürekli arayışta olan kişidir.

Yöneticiden farklı olarak lider her aşamada kendi kişiliğini ön plana koyan, işleri kendi bildiği gibi yapan, ve bu özellikleri ile çevresindeki kişileri etkileyen, çeken kişidir.

Liderler bir yöneticidir demekle birlikte, illa ki yönetici olmak zorunda değildir. Yönetim kademesinde bir unvanı olmadan da firmalarda liderler bulunabilir. Sıradan bir işçi bile lider olabilir. Bir yetki veya isminin önünde kabarık bir unvan mutlaka gerekli değildir.

Lider hedefine ulaşma konusunda bit tutkuya sahip olmalıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için çevresini başarı konusunda motive ederken, başarısızlıklarda dahi motivasyonlarını en üst seviyede tutabilen kişidir. Bunlar için illaki doğuştan bir yetenek gerekmez demiştik. Kişinin kendine inanması, çevresindekilere inanması ve ilham verebilecek şekilde liderlik konusunda belirli kural ve davranış kalıplarını geliştirip özümsemesi yeterli olabilecektir.

Ekibinin mutlaka önüne düşüp, hedef olarak belirlenen noktaya götürmez. Ancak onlara uygun yönü gösterip, ilerlemeleri için cesaret verir.

Yönetici ekibinin kendi ardına düşüp, kendisini takip etmesi bekler. Gözü daima ilerde olduğu için ekibinin ileri gidenini, geri kalanını görmekten acizdir. Emirler verir ve emirlere uyulmasını ister. Kişilerin kendi inisiyatiflerini değil, kendisinin dikte ettiği kurallara göre iş yapmasını ister. Çalışanlar sürekli bir yönetici baskısını farklı şiddetlerde de olsa hissederler.

Lider ise ekibinin ardında yürür. Ekibinin ilerlemesini izler, geri kalanı cesaretlendirir, her birinin ilerlemesini sağlamaya çalışır. Emir vermez. Ya rica eder, ya da kendisi de birlikte yaparak diğerlerine örnek olur. Kimseye emir vermez, kural koymaz. Kişileri kendi inisiyatiflerini kullanmaları, yeteneklerini açığa çıkarmaları için cesaretlendirir. Kontrol değil, üzerlerinde cesaretlendirme hissetmeleri için çalışır.

İşlerini yaparken en düşük seviyede yetkiye ihtiyaç duyan, çevresinde işini iyi yapan insanları toplayan ve bu insanların tecrübe ve bilgilerini yetki ile destekleyerek, sadece orkestra şefliği ile sonuca ulaşan insanlardır. Bu insanlar emir değil, “ilham” verirler. İsteklerini yaptırmak için insanları cesaretlendirir, bir amaç sunar ve amaca ulaşmak için tüm ekibi aynı yolda yürütebilirler.

Başarıların ardında “Ben” yerine “Biz” veya “Sen” vardır. Bir başarıyı hakkedene mâl etmekten korkmaz, başarıyı takdir eder, ödüllendirirler. Yanlarındakiler her konuda O’nu bir yönetici değil danışman gibi görürler. Fikirlerine değer verir, karşılığında değer görürler. Saygı duyulur.

Çalışanlarının motivasyonu için önlerine çıkabilecek, kişisel veya iş ile ilgili her engeli ortadan kaldırır, dikkatlerinin dağılmadan sonuca ulaşmaları için çalışabilmelerini sağlarlar. Başarıları ekiplerinin dayanıklılığını belirler. En başarılı Liderlerin ekipleri kısa vadede pes etmek yerine uzun mücadele maratonlarına dayanabilirler.

Başarıyı sahibine verirken, başarısızlıklar kendisinde hata arar, neyi yanlış yaptığını bulmada çevresindekilerin fikirlerine değer verir ve anlamaya çalışır. Ağzından “ama” ve “fakat” kelimelerini fazla duymazsınız. Her eleştiriye, karşı eleştiri üreterek kendini aklamaya veya karşısındakini haksız çıkarmaya çalışmaz.

Gerçek bir lider için başarının karşıtı başarısızlık değildir. Çünkü başarıya ulaşmak için onlarca kere başarısızlık yaşamanın, hata yapmanın doğal olduğunu bilecek kadar ileri görüşlü ve sabırlıdır. İş ortamındaki olumsuz gelişmelerde, sorunu ortaya çıkaranı cezalandırarak sorundan kurtulmayacağını, sorumluluktan kaçmış olacağına inanan da yine gerçek liderlerdir.

  • Yönetici yönetirken, Lider yenilik getirir.
  • Yönetici kendinden öncekilerin bir kopyasıdır, Lider ise orijinaldır.
  • Yönetici sistem ve süreçlere ve başarılı sonuca odaklanır, Lider ise o sonuca odaklı insanlara odaklanır. Çünkü insana yatırımın sonuca götüreceğine inanır.
  • Yöneticiler mikroyöneticilerdir, (bkz. funduszeue.info ) Liderler ise olaylara makro seviyede bakarlar.
  • Yönetici sistematik kontrole inanır, Lider ise güven ve ilham vermeye&#;
  • Yönetici kısa dönemli bakar olaylara, Lider vizyonerdir, uzun soluklu perspektif ile adımlar atar.
  • Yönetici makama ve yetkiye inanır, Lider ise limitsiz mücadeleye&#;
  • Yönetici işleri doğru yapmaya çalışır, Lider doğru işler yapmaya&#;

Bir lideri diğerlerinden ayıran 3 temel özelliği vardır. Bilinçli veya bilinçsiz olarak bu değerlere inanır ve tüm işlerinde bu kaidelere göre davranır.

  • Lider adildir, insanlara fırsat eşitliği sağlar,
  • Yönetici kendi kurallarına uyan kişilere pozitif kayırmacılık yapar, fırsat eşitliği sunmaz, fırsatlar, şirket kurallarına ve yönetici emirlerine uyanlara, yani kendi kopyalarına verilecek bir ödüldür.
  • Lider özgürlükçüdür, insanların fikir ve önerilerini dile getirmelerini , işlerine kendilerini dahil etmelerini destekler
  • Yönetici özgürlüğe inanmaz, herkes kendi bildiği gibi işleri yaparsa anarşi çıkar düşüncesindedir. Kuralların olduğu, sınırların çizildiği, neyin nasıl yapılacağının önceden planlandığı memuriyet tarzı bir iş hayatına inanır. Kişilerin benliklerini serbest bırakmak kontrolü kaybetmek olacağı için, sadece emir verildiği gibi davranılmasını ister
  • Lider adanmışlığa inanır, işine kendini zaman ve mekandan bağımsız olarak tüm enerjisi ve benliği ile adar, ve ekibinin de adamasını sağlayabilir. Adanmışlığının bir göstergesi olarak sözler verir, ve sözlerini gerçekleştirmek için elinden geleni yapar, sözünü tutar.
  • Yönetici işine verilen ücret kadar, belirlenen süre için, ve çizilen çerçevede sahip çıkar. Mesai saati sonrasında iş hayatı bitmiş, özel hayatı başlamıştır. İş yerindeki sorunları iş saati dışına taşımaz, hatta düşünerek zamanını dahi harcamaz. İşin gerçekleştirilmesi aşamasında söz vermemeye çalışır, yapılan görevler görev tanımı çerçevesinde olacağı için ilave bir kazanıma inanmaz, söz verdi ise de sözünü tutmak zorunda hissetmez. Sonuçta kişinin o işi yapması gerektiğine inandığı için ödüle veya bir söze gerek yoktur.

Çalışma arkadaşlarının yeteneklerine göre belirlenmiş olan kulvarlar, sonunda ulaşmak istediği yere Lideri en doğru şekilde götürecektir. Buradaki en büyük sorun, her çalışanın sahip olduğu farklı kültürel özelliklerdir. Bu farklılıkları koruyarak, dengeli ve uyumlu bir iş ortamı sağlayabilmek, uyumu olumsuz etkileyen alt kültür unsurlarını değiştirmek için sabırlı olmak gerekir. İnsanların severek işe geldikleri, işlerini yaparken eğlendikleri, en önemlisiyse çalıştıkları sürece mutlu oldukları bir ortam için “hayatın içinde insan olmak” fikri, gerçek bir liderin olmazsa olmaz kuralı olmalıdır.

Analitik, özgüvenli, öngörü sahibi olabilen pozitif liderlik bitmez bir süreçtir. Lider, aktif dinleyicidir, etkileyendir, değişimin öncüsüdür, yaratıcıdır, sorgulayandır, motive edicidir. Ekip kurar, yenilikçidir, iletişim yeteneği kuvvetlidir, mücadele edebilir, takım ruhu felsefesine inanır ve güvenilirdir, en çok da fikirleri gerçeğe dönüştürebilendir. İyi bir lider çalışma arkadaşlarının kişisel özelliklerini anlayıp hangi durumda liderlik hangi durumda yöneticilik özelliklerinin baskın olması gerektiğini veya bu iki rolü nasıl harmanlaması gerektiğini etkili bir şekilde belirleyebilendir.

Başarıyla sonuçlanmış bir iş, ekibin başındakinin iyi bir lider olduğunu göstermek için yeterli değildir. Liderlik anlık başarılar değil bütünsel başarıları kapsar. Liderler başarıya giden yolda ekip arkadaşlarına yol gösteren ve mücadelelerinde onların önlerine çıkanları kaldıran, destekleyendir. Başarıyı sadece kendine mal edenler, ekip arkadaşlarının emeklerini yok sayanlar, yetkileri ve otoriteleri ölçüsünde başarı dilimini sahiplenenler gerçek liderlikten çok uzaktırlar.

Bir lider kendi yönetiminde aşağıdaki yaklaşımlara göre hareket eder.

  • Stratejik Yaklaşım: Lider aynı zamanda hedefine ulaşmak için iyi bir yönetici gibi planlar ve işlerin yürümesini istediği gibi gittiğinden emin olur. Rastgele hareket etmez, hedefe en uygun yol için doğru bir planlama yapmaz zorundadır.
  • İnsan Gücü: Lider ekibindeki her bir bireye bir potansiyel olarak inanır. Duygusal ve hassas olarak bunu gösterir, ve potansiyellerini harekete geçirmek için çalışır, karşısındakini de potansiyelini ortaya çıkarmak konusunda cesaretlendirir. Süreçlerden bahsetmek yerine, ekibindeki kişileri ve yeteneklerini, adanmışlıklarını yüceltir.
  • Yetenek Yaklaşımı: Bir lider genelde ilgilendiği veya yönettiği konuda belirli bir yetenek ve bilgi birikimine sahip kişilerden çıkar. Lider doğru bir liderlik için eksik kalmış olabileceği yanlarda kendini sürekli geliştirir ve eksiklerini tamamlar. Bu sayede konuda diğer ekip üyeleri kadar yetenek, bilgi ve birikim sahibi olmadan doğru hedefe ulaşılamayacağını bilir.
  • Özgünlük Yaklaşımı: Lider işleri her zaman alışılageldiği gibi değil, yenilikçi ve kendine özgün yöntemler ile yapar. Nesillerce süregelen, alışılmış yöntemlerin başarılı olması zaten bir lidere gereksinim duymaya neden olmayacağı için, Lidere ihtiyaç duyan organizasyonlarda bu alışkanlıkların artık çözüm sunmadığını herkesin görebiliyor olması gereklidir. Bu gereklilik kendine özgü, yeni yolları denemekten korkmayan kişinin lider olarak ekipten sıyrılabilmesinin yolunu açar. Yenilikçilik ve yaratıcılık ile değişen durumlara adaptasyon, ancak yeni yollar denemek ile gerçekleşecektir.
  • Değişimci Yaklaşım: zorlu durumlar karşısında sabit fikirler ve alışkanlıklar yerine, değişik yaklaşımlar sergiler ve birden çok değişik çözümler dener. Açık fikirlidir. Her öneriyi değerlendirir. Hiç duyulmamış, denenmemiş öneriler dahi çok değerli bir varlıktır lider için. Bu yaklaşım lidere zorlu ve değişken ortamlara daha hızlı adapte olma yeteneğini de sağlar.

Liderlerin yanında çalışan kişiler de zamanla liderleri gibi hareket edip aşağıdaki şekilde davranmaya başlarlar.

  • Rekabere değil, işbirliğine inanır. Güç veya statü için, birbirine avantaj sağlamak için çalışmazlar. Bireyselliğe değil, ekip ruhuna inanırlar. Bireysel başarı yerine ekibin tümden başarısı tek hedeftir. Bu nedenle bireysel promosyon veya takdir beklemezler, İşi kendilerine değil, ekibin tamamına mâl etmeye önem verirler.
  • Görev dağılımına inanır, ve birbirinin verilen görevi en iyi şekilde yerine getireceğine inanırlar.
  • Bir vizyon etrafında birleşirler ve bu doğrultuda birlikte tek gövde gibi adımlar atarlar. Bu vizyon şirket kadar liderlerinin de vizyonu olabilir.
  • Liderleri kadar ekibin her bir üyesi diğerinin kayda değer başarısı için çalışır, rehberlik eder ve işbirliği yapar, birbirini destekler. Ayrı ayrı bir güç olunamayacağını bilen ekip, güç birliği ile hedefe birlikte yürüneceğini bilir ve bu şekilde davranır.
  • Lider yanındakilerin kendilerine ve potansiyellerine inanmalarını, güvenmelerini sağlar. Kişisel yetenekler kendine inanan bir ekip üyesinde ciddi farklılıklar ortaya koyabilmek, olağanın üstünde sonuçlar alabilmek için en önemli kaynaktır. Lider bunu ortaya çıkarır. Her bir kişinin kendi varlığı ve özelliği, ve kendinden kattıkları ile değerli olduğuna inanır, hissettirir ve bu özellikleri işine katmasını sağlar. Kişilerin kendilerine güvenlerinin düştüğü noktada dahi lider motivasyonu ve güveni en üst seviyede tutmayı başaran kişidir.
  • İş yapış sırasında üst yöneticilerin kullanmış olduğu gözdağı ve korku kültürünü güven temelinde yeni bir kültüre dönüştürür. Korkular ile insanların kurallar çerçevesinde belirlenmiş yolda yürümeleri sağlanabilir, ancak yeteneklerin ortaya çıkması, fark yaratabilmek ancak kendine ve liderine inanan, güvenen, fikir açıklayabileceği özgür ortamlardaki çalışanlar sayesinde olacaktır.
  • Lider ve ekibindeki herkes birbirini desteklemek, sorunları beraber çözümlemek konusunda istekli bir yaklaşım sergiler. Korku ile sorunların üstü kapatılmaz ve yokmuş gibi davranılmaz. Sorun büyümeden işbirliği içinde çözülür. Çalışan sorunundan dolayı kınanmayacağını, azarlanmayacağını ve bir çözüm konusunda karşısındakinin kendisine sonuna kadar destek olarak, başarılı olması için yardımcı olacağına güvenir ve bilir.

Bir liderin işini yaparken kullanacağı bazı temel araçlar ve yetenekler olmalıdır diyoruz. Lideri güçlü kılacak araçlar şunlardır:

  • Ahlaki cesaret, kararlarında ahlaki kuralları uygulamaya özen göstermek
  • Adalet: hiçbir kararında bir kişiyi kayırmamak, herkese eşit yaklaşmak
  • Öncelikler: Önceliklerini belirleyerek iş planını oluşturmak, Bu nedenle zaman yönetimi de önemidir.
  • Görev Dağıtımı: İşin yerine getirilmesi için gereken iş dağılımını kişilerin yeteneklerine göre dağıtmak.
  • Espri Anlayışı: Yanındaki kişilerin sıkılmadan, rahat hissedebilmesi, kendisini yakın görüp açılabilmeleri için espri kullanışlı bir araçtır. Gülmek kişiler arasındaki mesafeleri kapatır.
  • Odaklanmak: İyi bir liderin olmazsa olmazı işine odaklanabilmesi ve dikkat dağıtıcılardan kurtulmasıdır.

Özeliklerini anlatıyoruz ancak, neden bir lidere ihtiyaç duyulur?

  • Bir hayale ulaşabilecek vizyonu ortaya koyabilmek için
  • Hedefe ulaşacak güç ve enerjiyi, motivasyon ve işbirliğini, heyecanı ortaya çıkarmak için
  • Ve liderlerin yolu bilen, yolda giden ve yolu gösteren özelliklerinden dolayı bir lidere ihtiyaç duyulur.

Sizin takip ettiğiniz kişi için şu 3 şeyden birini feda edebiliyorsanız, o kişi bir liderdir. Yoksa yanlış kişiyi takip ediyorsunuzdur.

Yöneticilik ve Liderlik arasındaki farkı anlatabildiğimi ümit ediyorum.

Unutulmamalıdır ki;

İyi bir lider, başarının yalnızca kendisine bağlı olmadığı gerçeğinin farkında olup, yemeklerini yalnız yemekten vazgeçebilendir.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası