doğum parası ne kadar / Sosyal Güvenlik Kurumu

Doğum Parası Ne Kadar

doğum parası ne kadar

doğum parası alma şartları nelerdir?

doğum parası başvuru şartları arasında sigortalı olma şartı hala bulunmaktadır. Doğum parası almak isteyen kişilerin mutlaka sigortalı çalışma şartını yerine getirmesi gerekir. Sigortalı çalışma şartını yerine getirmeyen kişilere doğum parası verilmemektedir. Bu sebeple de halihazırda sigortalı olarak çalışmış ve belirli bir süre boyunca prim yatmış olan kişiler doğum parası almak için başvurularını devlete yapabilir. Doğum parası alma şartlarında sigorta şartı önemlidir.

DOĞUM PARASI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Doğum parasının şartları arasında önemli maddeler vardır. Sistem üzerinden başvuru yapıldığı için şartları yerine getirmeyen kişilerin başvuru yapmasına izin verilmemektedir. Dolayısıyla şartları yerine getiren kişilerin başvuru yapması önerilir. Doğum parası almak isteyen kişilerin tamamlanması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum tarihinden 12 ay önce sigortalı olunması gerekir. 12 aylık süreçte minimum 90 günlük sigorta ödemesinin yapılmış olması beklenir.
  • Doğum izni için belirlenen izin tarihlerinden önce işten ayrılmamak gerekir.
  • Doğum izni sürecinde sigortalı olarak çalışmaya devam etmek önemlidir.
  • Doğum sonrası uzman hekimden alınan raporun iş yerine sunulması gerekir.
  • Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmak gerekir.

DOĞUM PARASI İÇİN İLK BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Doğum parası ilk başvuru yeri ve daha sonra yapılacak olan başvuru yerleri birbirinden ayrılır. Doğum parası almak isteyen kişilerin ilk başvuru yapması gereken yer Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır. Bakanlık tarafından ön başvuru incelendikten sonra kişilerin doğum parası alıp almama hakları ortaya çıkarılmalıdır.

Bakanlığa başvuru yapılmadan önce doğum parası almak için herhangi bir yere başvuru yapılmaması gerekir. Doğum parası almak isteyen kişilerin başvurması gereken ilk konum bakanlık ardından ise iş yeri ve Sosyal Güvenlik Kurumudur.

DOĞUM RAPORU KİME VERİLİR?

Doğum parası için doğum raporu alınması zorunludur. Doğum parası almak isteyen kişiler gerekli başvurularını gerçekleştirdikten sonra doğum raporu sunmalıdır. Doğum raporu ise doğum anından sonra hekim ya da tam teşekküllü hastane tarafından doğum yapan kişiye verilir.

Doğum raporu ile hem doğum yapıldığı kanıtlanır hem de böylelikle kişilerin para alması sağlanır. Bu noktada doğum yapan kişilerin mutlaka iş yerine ve sosyal güvenlik kurumuna sunmak üzerine doğum raporu almaları gerektiğini unutmamaları gerekir.

DOĞUM PARASI NE KADAR?

Doğum parası miktarı yılında güncellenmiştir. Doğum parası almak isteyenlere ilk 3 çocuk için yardım yapılmaktadır. yılında yapılmaya devam eden yardımlardan yararlanmak için şartları yerine getirmek gerekir. Şartları sağlayan kişilere aşağıdaki tutarlar kadar yardım yapılmaktadır:

  • Birinci Çocuk: İlk çocuk için ödenen tutar ,00 Türk lirasıdır.
  • İkinci Çocuk: İkinci çocuk için ödenen tutar ,00 Türk lirasıdır.
  • Üçüncü Çocuk: Üçüncü çocuk için ödenen tutar ,00 Türk lirasıdır.

DOĞUM PARASI NE ZAMAN VE NEREYE YATAR?

Doğum parası yatırılan yer kişilerin banka hesabıdır. Ancak banka hesabı olmaması halinde PTT üzerinden de para yardımı alınabilir. Banka hesabı var ise kamu bankası olmalıdır. Doğum parası alması onaylanan kişiler, her ay belirli tarihlerde bu yardımı almaya hak kazanırlar. Doğum parası almak isteyen kişiler genellikle her ayın 3. haftasında PTT üzerinden isimlerine yatırılan doğum parasını alabilir.

DOĞUM PARASI BAŞVURU SORGUSU NEREDEN YAPILIR?

Doğum parası sorgulaması yapmak isteyenler e devlet ve SGK kanallarını kullanabilir. Bu kanallar üzerinden herhangi bir yere gitmeden çevrim içi ortamda doğum parası sorgusu yapılabilmektedir. Doğum parası başvurusunun hangi aşamada olduğu ve onaylanıp onaylanmadığına dair bilgiler e devlet üzerinden alınabilir.

Yeni annelere 'de en az 12 bin lira doğum parası

Hem kadının iş piyasasında kalabilmesi hem de genç nüfus oranının korunabilmesi için çalışan yeni annelere devlet, çeşitli isimler altında destek veriyor. Bu destekler gebelik anından itibaren başlıyor, bebek doğduktan sonra da belli yaşlara kadar devam ediyor.

Annelere her doğumda en yüksek katkıyı ise ‘doğum parası (rapor)’ sağlıyor. yılı için en düşük doğum parası 12 bin lira olacak. Doğum parası; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz olunca bu süreye 2 hafta daha katılıyor. Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘monash.pw’den kontrol edilebiliyor.

ARANAN ŞARTLAR

Ancak yeni annenin doğum parasını alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Bunlar şöyle:

Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor.

Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani gün içinde işyerinde çalışmamak şart.

Kadın çalışan, doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmeli. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

BAŞKA NELER VAR?

GEBELİK VE LOHUSALIK

Dar gelirli gebe kadınlara sağlık kontrollerini yaptırmaları için aylık 45 lira karşılıksız destek sağlanıyor. Gebelik yardımından yararlanan ve doğumunu yetkili hastanelerde gerçekleştiren vatandaşlara, bir defaya mahsus lira ödeniyor. Lohusalık döneminde düzenli muayenelere gidilmesi halinde, 2 kereye mahsus 45 lira tutarında yardım ödemesi yapılıyor. Bunun için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuru yapılabilir.

EMZİRME ÖDENEĞİ

Süt parası (emzirme ödeneği) desteğinden hem SGK’lı hem de Bağkur’lu anneler yararlanabiliyor. Bir kerelik lira olan bu ödenek için başvuru, SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yapılıyor. Bu ödemenin yeni yılda liraya yaklaşması bekleniyor.

Yeni annelere de en az 12 bin lira doğum parası

YENİ DOĞAN PARASI

15 Mayıs ’ten sonra doğum yapan tüm annelere çocuk parası verilmeye başlandı. Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla ‘monash.pw’den başvuru imkanı var. Aile Bakanlığı il müdürlükleri ile ilçelerde kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için lira, ikinci çocuk için lira ve üçüncü çocuk için lira ödeniyor

ÇOKLU ÇOCUK YARDIMI

En fazla 24 ay verilen ‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğum yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere, yaş aralığında çocuk başına 2 yıl boyunca aylık lira ödeme yapılıyor. Hanedeki kişi başına gelir şartı, yılı için lira oldu.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır