dörtgenin çevresi nasıl bulunur / Dikdörtgenin Çevresini ve Alanını Hesaplama - Formülleri Nedir?

Dörtgenin Çevresi Nasıl Bulunur

dörtgenin çevresi nasıl bulunur

Alanı verilen dikdörtgenin çevresini bulma soruları karşımıza sık çıkmaktadır. Bu konuyla ilgili genel geçer bir kaide yoktur. Sorunun tipine göre çözüm yapılır. Dikdörtgende alan ve çevre kurallarını iyi bilirsek soruya göre pozisyon alabilir.

Dikdörtgende karşılıklı kenarların uzunlukları eÅŸittir. Kısa kenara a, uzun kenara b dersek alan = a.b olur. Çevre de her kenar uzunluÄŸundan iki tane olduÄŸu için çevre = 2(a + b) formülüyle bulunur. Bu konuyu dikdörtgenin alanı ve çevresi yazısında detaylı anlatmıştık. O yazıdan faydalanabilirsiniz. Burada bir örnek üzerinden nasıl çözüm yapılacağını gösterelim.

Soru: Kısa kenarı uzun kenarının 2 katı olan bir dikdörtgenin alanı 32 cm2 olarak verilmiÅŸtir. Buna göre bu dikdörtgenin çevresi kaç cm olur?

A) 12

B) 16

C) 20

D) 24

E) 28


Çözüm: Dikdörtgenin alanı iki dik kenarının çarpımı ile bulunur. Kısa kenarına a dersek uzun kenarı 2a olacaktır. Bu ikisini çarparsak a.2a = 32 ⇒ 2a2 = 32 bulunur. Buradan a2 = 16 ⇒ a = 4 cm bulunur.

Kısa kenara a demiÅŸtik. Uzun kenar da bunun iki katı olduÄŸu için 8 cm olur. Çevre = 2(4 + 8) olduÄŸuna göre 24 cm bulunur. Cevap D seçeneÄŸidir.

Son Güncellenme:


Okul hayatında çoğu zaman dikdörtgen şeklin özellikleri ve yapısı soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca okul bittikten sonra girdiğimiz sınavlarda da dikdörtgen ile ilgili sorular karşımıza çıkabilmektedir. En çok sorulan soru ise dikdörtgenin çevre hesaplamasıdır. Oldukça kolay bir formülü kullanarak dikdörtgenin çevresinin ölçüsünü hesaplayabilirsiniz.

Dikdörtgen Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Dikdörtgen, karşılıklı olarak benzer olan ikişer kenardan oluşmaktadır. Toplam dört kenar vardır. Komşu olan kenarlar birbirine dik açıyla gelmektedir. Dikdörtgen şekil itibariyle iki kısa kenar ve iki uzun kenardan oluşmaktadır.

Çevremizde birçok cismin dikdörtgene benzediği görülmektedir. Gördüğümüz bu cisimlerin iki uzun kenarı ve iki kısa kenarı bulunmaktadır. Dikdörtgen bu özelliği ile oldukça kolay anlaşılan bir geometrik cisimdir.

Dikdörtgenin Çevresi Nasıl Bulunur?

Dikdörtgenin çevresini bulmak için bir formül bulunmaktadır. Bu formülü kullanarak dikdörtgenin çevresini rahatlıkla bulabilirsiniz.

Dikdörtgenin çevresini hesaplamak için öncelikle kısa kenarın ve uzun kenarın toplanması gerekmektedir. Bu toplama işlemi yapıldıktan sonra çıkan sonucun 2 katı dikdörtgenin çevresini ortaya çıkaracaktır.

Dikdörtgenin çevre hesabı formülü:

Kısa kenara x diyelim ve uzun kenara ise y diyelim.

Dikdörtgenin Çevresi = 2(x+y)

Verilen formül ile dikdörtgenin çevresini rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Bu formül oldukça pratiktir. Karşınıza çıkan sorularda bu formülü kullanarak sonuca kısa yoldan ulaşabilirsiniz.

Kısaca Dikdörtgen Çevresi Nasıl Hesaplanır?

​​​​​Dikdörtgenin çevresini bulmak için kısa kenar ile uzun kenarı toplandıktan sonra iki katını bulmak gerekmektedir. Bu yolla dikdörtgenin çevresini kolayca bulma şansınız bulunmaktadır.

Örnek Soru:

- Bir dikdörtgenin uzun kenarı 32 cm kısa kenarı ise 16 cm ise bu dikdörtgenin çevresi kaç cmdir?

Cevap: 2(32+16)

32+16 = 48
48×2 = 96

Görüldüğü üzere kısa kenar ile uzun kenarın ölçüsünü topladıktan sonra 2 katını almak gerekir.

Geometrik bir şeklin çevresi nasıl bulunur. Geometrik şekillerin çevresini ve alanını bulma bilgisini uygulama becerisi. Tüm rakamlar için genel teori

Tüm kenarlarının uzunluğunu bulmak ve toplamlarını bulmak yeterlidir. Çevre, sınırların toplam uzunluğudur. düz şekil Başka bir deyişle, kenarlarının uzunluklarının toplamıdır. Çevrenin ölçü birimi, kenarlarının ölçü birimiyle eşleşmelidir. Bir çokgenin çevre formülü P = a + b + c + n'dir, burada P çevredir, ancak a, b, c ve n her bir kenarın uzunluğudur. Aksi takdirde hesaplanır (veya dairenin çevresi): formül kullanılır p = 2 * π * r, burada r yarıçaptır ve π sabit bir sayıdır, yaklaşık olarak 'e eşittir. Birkaç düşünün basit örnekler bu, çevrenin nasıl bulunacağını açıkça gösterir. Örnek olarak kare, paralelkenar ve daire gibi rakamları alalım.

Karenin çevresi nasıl bulunur

Kareye, tüm kenarları ve açıları eşit olan düzgün dörtgen denir. Bir karenin tüm kenarları eşit olduğundan, kenar uzunluklarının toplamı P = 4 * a formülüyle hesaplanabilir, burada a kenarlardan birinin uzunluğudur. Böylece, cm'lik bir kenar ile P = 4 * = 66 cm'dir.Eşkenar bir eşkenar dörtgenin çevresini de hesaplayabilirsiniz.

Dikdörtgenin çevresi nasıl bulunur

Dikdörtgen, tüm açıları 90 dereceye eşit olan bir dikdörtgendir. Dikdörtgen gibi bir şekilde kenar uzunluklarının çiftler halinde eşit olduğu bilinmektedir. Dikdörtgenin genişliği ve yüksekliği ise Eşit uzunluk, o zaman kare denir. Genellikle dikdörtgenin uzunluğuna kenarların en büyüğü denir ve genişliği en küçüğüdür. Bu nedenle, bir dikdörtgenin çevresini elde etmek için genişliğinin ve yüksekliğinin toplamını ikiye katlamanız gerekir: P = 2 * (a + b), burada a yükseklik ve b genişliktir. Bir kenarı 15 cm uzunluğunda diğer kenarı eni olmak üzere dikdörtgen mevcut set değeri 5 cm'de P = 2 * (15 + 5) = 40 cm'ye eşit bir çevre elde ederiz.

Bir üçgenin çevresi nasıl bulunur

Üçgen, aynı doğru üzerinde olmayan noktalarda (üçgenin köşeleri) birbirine bağlanan üç doğru parçasından oluşur. Üç kenarı da eşitse eşkenar üçgen, iki eşit kenarı varsa ikizkenar üçgen olarak adlandırılır. Çevreyi bulmak için, kenar uzunluğunu 3 ile çarpmanız gerekir: P = 3 * a, burada a kenarlarından biridir. Üçgenin kenarları birbirine eşit değilse toplama işlemini yapmak gerekir: P = a + b + c. Çevre ikizkenar üçgen sırasıyla 33, 33 ve 44 kenarlı, şuna eşit olacaktır: P = 33 + 33 + 44 = cm.

Paralelkenarın çevresi nasıl bulunur

Paralelkenar, karşılıklı kenarları paralel olan bir dörtgendir. Kare, eşkenar dörtgen ve dikdörtgen şeklin özel durumlarıdır. Herhangi bir paralelkenarın karşılıklı kenarları eşittir, bu nedenle çevresini hesaplamak için P = 2 (a + b) formülünü kullanırız. Kenarları 16 cm ve 17 cm olan bir paralelkenarda, kenarların veya çevrenin toplamı P = 2 * (16 + 17) = 66 cm'dir.

çevre nasıl bulunur

Daire, tüm noktaları merkezden eşit uzaklıkta bulunan kapalı bir çizgidir. Bir dairenin çevresi ve çapı her zaman aynı ilişkiye sahiptir. Bu oran, π harfi kullanılarak yazılan bir sabit olarak ifade edilir ve yaklaşık 'dur. Bir dairenin çevresini, yarıçapın 2 ve π ile çarpımından öğrenebilirsiniz. 15 cm yarıçaplı bir dairenin uzunluğunun P = 2 * * 15 = 'ye eşit olacağı ortaya çıktı.

Elbette her birimiz okulda çevre gibi önemli bir geometri bileşenini öğrettik. Çevreyi bulmak birçok görev için gereklidir. Makalemiz size çevreyi nasıl bulacağınızı anlatacaktır.

Herhangi bir şeklin çevresinin neredeyse her zaman kenarlarının toplamı olduğunu hatırlamakta fayda var. Birkaç farklı bakalım geometrik şekiller.

  1. Dikdörtgen, paralel kenarları çift olarak birbirine eşit olan bir dörtgendir. Bir kenar X, diğeri Y ise, bu şeklin çevresini bulmak için aşağıdaki formülü elde ederiz:

    P = 2 (X + Y) = X + Y + X + Y = 2X + 2Y.

    Sorunun çözümüne bir örnek:

    Diyelim ki kenar X = 5 cm, kenar Y = 10 cm Yani, bu değerleri formülümüze koyarsak - P = 2 * 5 cm + 2 * 10 cm = 30 cm elde ederiz.

  2. Bir yamuk, iki zıt kenarın paralel olduğu ancak birbirine eşit olmadığı bir dörtgendir. Bir yamuğun çevresi, dört kenarının toplamıdır:

    P = X + Y + Z + W, burada X, Y, Z, W şeklin kenarlarıdır.

    Sorunun çözümüne bir örnek:

    Diyelim ki kenar X = 5 cm, kenar Y = 10 cm, kenar Z = 8 cm, kenar W = 20 funduszeue.info demektir ki, bu değerleri formülümüzde yerine koyarsak - P = 5 cm + 10 cm + 8cm + 20cm = 43cm.

  3. Bir dairenin çevresi (çevre) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir:

    P = 2rπ = dπ, burada r dairenin yarıçapıdır, d dairenin çapıdır.

    Sorunun çözümüne bir örnek:

    Diyelim ki çemberimizin yarıçapı r 5 cm, o zaman d çapı 2 * 5 cm = 10 cm olacak, π = olduğu biliniyor. Böylece, bu değerleri formülümüze koyarak - P = 2 * 5 cm * = 31,4 cm elde ederiz.

  4. Bir üçgenin çevresini bulmanız gerekiyorsa, üçgenler çok farklı şekillere sahip olabileceğinden bununla ilgili bir takım problemlerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin, keskin, geniş, ikizkenar, dikdörtgen veya eşkenar üçgenler Her ne kadar tüm üçgen türleri için formül şöyle olsa da:

    P = X + Y + Z, burada X, Y, Z şeklin kenarlarıdır.

    Sorun şu ki, bu şeklin çevresini bulmak için birçok problemi çözerken, her zaman tüm kenarların uzunluklarını bilmeyeceksiniz. Örneğin, kenarlardan birinin uzunluğu hakkında bilgi yerine, belirli bir üçgenin açısının derecesini veya yüksekliğinin uzunluğunu alabilirsiniz. Bu, görevi önemli ölçüde karmaşıklaştıracak, ancak çözümünü gerçekçi kılmayacaktır. Bir üçgenin çevresi nasıl bulunur, şekli ne olursa olsun, "" okuyabilirsiniz.

  5. Eşkenar dörtgen gibi bir şeklin çevresi, karenin çevresiyle aynı şekilde bulunur, çünkü eşkenar dörtgen, paralelkenardır. eşit kenarlar "" Web sitemizdeki makaleyi okuyarak bir karenin çevresini nasıl bulacağınızı öğrenebilirsiniz.

    Artık ihtiyacınız olan geometrik şeklin çevresinin kenarını nasıl bulacağınızı biliyorsunuz!

Öğrenciler, ilkokulda bile çevreyi bulmayı öğrenirler. Daha sonra bu bilgiler matematik ve geometri dersi boyunca sürekli olarak kullanılır.

Tüm rakamlar için genel teori

Tarafları Latin harfleriyle belirtmek adettendir. Ayrıca, segmentler olarak tanımlanabilirler. Daha sonra harflerin her iki taraf için ikişer taneye ihtiyacı olacak ve büyük yazılacak. Veya atamayı kesinlikle küçük olacak bir harfle girin.
Harfler her zaman alfabetik olarak seçilir. Bir üçgen için ilk üç olacaklar. Altıgende 6 tane olacak - a'dan f'ye. Bu, formül girmek için uygundur.

Şimdi çevre nasıl bulunur. Şeklin tüm kenarlarının uzunluklarının toplamıdır. Terimlerin sayısı türüne bağlıdır. Çevre belirtilir Latince harf P. Ölçü birimleri, taraflar için verilenlerle aynıdır.

Farklı şekiller için çevre formülleri

Bir üçgen için: P = a + b + c. İkizkenar ise, formül dönüştürülür: P = 2a + b. Eşkenar üçgenin çevresi nasıl bulunur? Bu yardımcı olacaktır: P = 3a.

Rastgele bir dörtgen için: P = a + b + c + d. Özel durumu bir karedir, çevre formülü: P = 4a. Ayrıca bir dikdörtgen var, o zaman böyle bir eşitlik gerekli: P = 2 (a + b).

Üçgenin bir veya daha fazla kenarının uzunluğu bilinmiyorsa ne olur?

Veriler arasında iki kenar ve A harfi ile gösterilen aralarındaki açı varsa kosinüs teoremini kullanın. O zaman çevreyi bulmadan önce üçüncü kenarı hesaplamanız gerekecek. Bunun için aşağıdaki formül kullanışlıdır: c² = a² + b² - 2 av cos (A).

Bu teoremin özel bir durumu, Pisagor tarafından dik açılı bir üçgen için formüle edilmiştir. İçinde, dik açının kosinüs değeri sıfıra eşit olur, bu da son terimin basitçe kaybolduğu anlamına gelir.

Bir taraftaki üçgenin çevresini nasıl bulacağınızı öğrenebileceğiniz durumlar vardır. Ancak aynı zamanda şeklin açıları da bilinmektedir. Burada, kenarların uzunluklarının karşılık gelen karşı açıların sinüslerine oranları eşit olduğunda sinüs teoremi kurtarmaya gelir.

Bir şeklin çevresinin alanıyla bilinmesi gereken bir durumda, diğer formüller kullanışlı olacaktır. Örneğin, yazılı dairenin yarıçapı biliniyorsa, o zaman bir üçgenin çevresinin nasıl bulunacağı sorusunda, aşağıdaki formül kullanışlı olacaktır: S = p * r, burada p bir yarı çevredir. Bu formülden türetilmeli ve iki ile çarpılmalıdır.

Görev örnekleri

İlk hali. Kenarları 3, 4 ve 5 cm olan üçgenin çevresini bulun.
Çözüm. Yukarıda belirtilen eşitliği kullanmanız ve değer problemindeki verileri basitçe yerine koymanız gerekir. Hesaplamalar kolaydır, 12 cm sayısına götürürler.
Cevap.Üçgenin çevresi 12 cm'dir.

Durum iki.Üçgenin bir kenarı 10 cm, ikincisinin birinciden 2 cm, üçüncünün ise birinciden 1,5 kat daha büyük olduğu biliniyor. Çevresini hesaplamak gerekir.
Çözüm Bunu tanımak için iki tarafı saymanız gerekir. İkincisi, 10 ile 2'nin toplamı olarak tanımlanır, üçüncüsü, 10 ile 'in çarpımına eşittir. Sonra geriye sadece üç değerin toplamını hesaplamak kalır: 10, 12 ve Sonuç 37 cm olacaktır.
Cevap.Çevresi 37 cm'dir.

Durum üç. Bir dikdörtgen ve bir kare var. Dikdörtgenin bir kenarı 4 cm, diğer kenarı 3 cm daha büyüktür. Çevresi dikdörtgenin çevresinden 6 cm daha az ise karenin kenar değerini hesaplamak gerekir.
Çözüm. Dikdörtgenin ikinci kenarı 7'dir. Bunu bilerek, çevresini hesaplamak kolaydır. Hesap 22 cm verir.
Karenin kenarını bulmak için önce dikdörtgenin çevresinden 6 çıkarmalı, sonra çıkan sayıyı 4'e bölmelisiniz. Sonuç olarak elimizde 4 sayısı var.
Cevap. Karenin bir kenarı 4 cm'dir.

Bir dikdörtgenin çevresini bulma yeteneği, birçok soruyu çözmek için çok önemlidir. geometrik problemler Aşağıda, farklı dikdörtgenlerin çevrelerinin nasıl bulunacağına ilişkin ayrıntılı bir talimat verilmiştir.

Normal bir dikdörtgenin çevresi nasıl bulunur

Sıradan bir dikdörtgen, paralel kenarların eşit olduğu ve tüm açıların = 90º olduğu bir dörtgendir. Çevresini bulmanın 2 yolu vardır:

Tüm tarafları ekliyoruz.

Dikdörtgenin çevresini hesaplayın, genişliği 3 cm ve uzunluğu 6'dır.

Çözüm (eylem sırası ve akıl yürütme):

Cevap: P = 18 cm.

İkinci yol ise şu şekildedir:

Genişliği ve uzunluğu toplamanız ve 2 ile çarpmanız gerekir. Bu yöntemin formülü şu şekildedir: 2 × (a + b), burada a genişlik, b uzunluktur.

Bu problem çerçevesinde aşağıdaki çözümü elde ederiz:

2 × (3 + 6) = 2 × 9 =

Cevap: P =

Bir dikdörtgenin çevresi nasıl bulunur - kare

Kare düzenli bir dörtgendir. Doğru çünkü tüm kenarlar ve açılar eşit. Çevresini bulmanın da iki yolu vardır:

Örnek: Bir kenarı = 5 cm ise karenin çevresini bulun.

Karenin kenarını bildiğimize göre çevresini de bulabiliriz.

Tüm tarafları ekleyin: 5 + 5 + 5 + 5 =

Cevap: P = 20 cm.

Karenin kenarını 4 ile çarpın (çünkü herkes eşittir): 4 × 5 =

Cevap: P = 20 cm.


Bir dikdörtgenin çevresi nasıl bulunur - çevrimiçi kaynaklar

Yukarıdaki adımları anlamak ve ustalaşmak kolay olsa da, farklı şekillerin çevrelerini (alan, hacim) hesaplamanıza yardımcı olabilecek birkaç çevrimiçi hesaplayıcı vardır. Sadece gerekli değerleri girin ve mini program ihtiyacınız olan şeklin çevresini hesaplayacaktır. Aşağıda küçük bir liste var.

Ders yapımı:

  1. Öğrencilerin dersteki etkinlikler için organizasyonu ve motivasyonu.
  2. Yeni malzeme algısının organizasyonu görsel malzeme
  3. Anlayış organizasyonu.
  4. Yeni materyalin anlaşılmasının ilk kontrolü.
  5. Birincil konsolidasyonun organizasyonu ve eğitim bilgilerinin bağımsız analizi.
  6. Çalıştayda kazanılan bilgilerin uygulanması.

Dersin Hedefleri:

  1. eğitici. Geometrik şekillerin alanı ve çevresinin öğrenciler tarafından özümsenmesini sağlamak;

derste materyalin görsel algısı; alan ve çevrenin ne olduğunu anlamak mantıklıdır.

2. Gelişmek. Derste gelişimsel alıştırmaları kullanın, etkinleştirin

okul çocuklarının zihinsel aktivitesi.

3. Eğitici. Öğrencilerin değer-anlamsal kültürünün gelişmesini sağlamak;

belirlenen hedefe doğru bir şekilde ulaşma yeteneği için motivasyon -

beklenti ve sonucun tesadüfü.

Teçhizat:

  1. MI Moro ve diğerleri "Matematik" - 3. sınıf için bir ders kitabı ilkokul, 1 bölüm.
  2. Çalışma kitabı matematik.
  3. Kalem, cetvel, kurşun kalem, üçgen, makas.
  4. Alanı bulmak için geometrik şekil modelleri.
  5. Tahtanın üstünde, alanı ve çevreyi bulmak için formülleri olan posterler var.

Eğitim araçları:

  1. Didaktik malzeme.
  2. Görsel yardımlar.

Çalışma metodları:

  1. Öğelerin karşılaştırılması.
  2. Aynı şeklin alanını bulma yollarının karşılaştırılması.

Dersler sırasında.

1. zaman düzenleme ve dersin konusunun mesajı.

Öğretmen: Merhaba arkadaşlar. Bugün “Alan ve Çevre” adlı geniş bir konu hakkındaki çalışmamıza devam edeceğiz. Bugünkü dersimizin konusu: "Karmaşık bir figürün çevresini ve alanını bulmada bilgiyi uygulama yeteneği." Karmaşık bir şekil, birkaç basit şekilden oluşan geometrik bir şekildir. İlk olarak, önceki derslerde öğrendiklerimizi tekrarlayacağız.

II. Sözlü sayma.

Geliştirme görevleri.

Öğretmen: Karenin bir kenarı 1 cm ise bu şeklin alanını bulun.

Şekil tahtada tasvir edilmiştir.

Öğrenci: 1 karenin alanı 1 cm2 ise ve 5 kare varsa, bu şeklin alanı 5 cm2'dir.

Öğretmen: Doğru. Sonraki görev. Bu karelerden 3 tanesini bırakmak için 3 çubuğu çıkarın.

Öğrenci tahtaya gider ve 3 çubuk çıkarır.

Öğretmen: Aynı karelerden 3 tane bırakmak için 4 çubuğu çıkarın.

Öğrenci tahtaya gider ve 4 çubuğu çıkarır. Çözüm.

III. Dersin konusu üzerinde çalışın

Öğretmen : Hangi geometrik şekilleri zaten biliyorsun?

Öğrenci: Dikdörtgen.

Öğrenci: Kare.

Öğretmen: Doğru. Meydan hakkında ne biliyoruz?

Öğrenci: Bir karenin 4 kenarı ve 4 köşesi vardır.

Öğretmen: Doğru. Karenin kenarlarının hangi özelliği vardır?

Öğrenci: Onlar eşittir.

Öğretmen: Doğru. Meydanın köşeleri nelerdir?

Öğrenci: Onlar düz.

Öğretmen : Ne ile bir dik açı oluşturabiliriz?

Öğrenci: Bir üçgenin yardımıyla.

Öğretmen: Defterinize 4 cm'lik bir kare oluşturalım. Bir kare çizmek için hangi araçları kullanacağız?

Öğrenci: Cetvel, kurşun kalem ve üçgen kullanma.

Öğrenciler defterlerine bir kare çizer ve boyarlar.

Öğretmen : Bu geometrik şekil. Bu karenin çevresini ve alanını nasıl bulabilirim?

Öğrenci: Çevre, tüm kenarlarının toplamıdır. Kenarlar kare 4'te. Yani 4 4 kere ekleyin.

Öğretmen: Bu nasıl yazılır?

Öğrenciler bir not defterine not alırlar: “ F1 ”şeklinin alanını bulun.

Öğrenci tahtaya çağrılır ve yazar: P = 4 + 4 + 4 + 4 = 16 (cm)

Öğrenciler bir deftere yazarlar.

Öğretmen: Çevre hala hangi birimlerde ölçülmektedir?

Öğrenci: Santimetre, milimetre, metre, desimetre, kilometre.

Öğretmen: Aferin! Çevreyi başka nasıl kaydedebilirsin?

Öğrenci: Çarpma ile.

Öğrenci tahtaya şunları yazar: P = 4 4 = 16 (cm)

Öğrenciler defterlere yazarlar.

Öğretmen: Bir karenin alanı nedir?

Öğrenci: Karenin uzunluğunu genişliğiyle çarpıyoruz. Karenin kenarları eşit olduğuna göre

S = 4 4 = 16 (cm 2)

Öğrenciler bir deftere yazar ve yazarlar - “ Cevap: S = 16 cm 2”.

Öğretmen: Başka hangi alan ölçü birimlerini biliyorsun?

Çırak: santimetre kare, kare desimetre, metrekare, milimetre kare.

Öğretmen: Şimdi görevi karmaşıklaştıralım. Önünüzde bir kart var.

Bu kart, defterinizdeki ile aynı bir kareyi gösterir. Bu karenin ortasında 2 cm'lik bir kare daha var şimdi makasınızı alıp bu küçük kareyi dikkatlice kesin.

Öğrenciler bu işi yapar ve bir deftere yazarlar: “ F2 ”şeklinin alanını bulun.

Öğretmen: "Pencereli" bir figürümüz var - F2. Bu ilginç figürün alanını nasıl bulabilirsiniz? Karenin alanı zaten biliniyor ve 16 cm2'ye eşit.

Öğrenci: Bir kenarı 2 cm olan küçük bir karenin alanını bulmanız gerekiyor.

Öğrenci tahtaya gider ve şunu yazar - S2 = 2 2 = 4 (cm 2)

Öğrenciler bir deftere yazar

Öğrenci: Büyük karenin alanından küçük karenin alanını çıkarın.

Öğretmen: Doğru.

Öğrenci tahtaya yazar - S = S1 - S2 = 16 - 4 = 12 (cm2)

Öğrenciler bir deftere yazarlar.

Öğretmen : Bu şekle yakından bakın ve bana alanı başka nasıl ölçebileceğinizi söyleyin? Zaten aşina olduğunuz şekilleri elde etmek için bu şekli bir şekilde kesmek mümkün mü?

Öğrenciler farklı seçenekler düşünür ve söylerler.

Seçeneklerden birinin çok ilginç olduğu ortaya çıktı.

Öğrenci: Bunu kesebilirsin, böylece dikdörtgenler elde edebilirsin ve tahtada bunun nasıl yapılabileceğini gösterir.

Öğrenciler şekli tahtada gösterildiği gibi keserler.

Öğretmen: Bir dikdörtgenin alanı nedir?

Öğrenci: Uzunluğu genişlikle çarpman gerekiyor.

Öğretmen: Dört şeklin var. Onlar hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Öğrenci: İki figür, ikizler gibi aynıdır ve ikinci ikisi de aynıdır.

Bir şeklin alanını bulabilir ve 2 ile çarpabilirsiniz.

Tahtaya öğrenci karar verir: S1 = 1 4 = 4 (cm 2)

S2 = 1 2 = 2 (cm 2)

S = 2 S1 + 2 S2 = 2 4 + 2 2 = 8 + 4 = 12 (cm 2)

Öğretmen: Aferin! Daha önce olduğu gibi aynı alan değerini aldık.

Öğrenciler bir deftere yazar - “ Cevap: S = 12 cm 2. "

Öğretmen: Muhtemelen yorgunsun?

Dinlenme zamanı.

yorgunluğu tavsiye ederim

Beden eğitimini kaldır.

IV. Beden Eğitimi.

Her gün sabah
Egzersiz yapmak (yerinde yürümek).
Sırayla yapmayı gerçekten seviyoruz:
İyi yürüyüşler (yürüyüş)
Ellerini kaldır (eller yukarı)
Squat ve ayağa kalk ( kez squat),
Zıpla ve zıpla (10 zıplama).

Öğretmen: Ve şimdi masalarına oturdular ve

aşağıdaki modele bakın. Şekil F3

Bu ilginç figürün alanını nasıl buluyorsunuz?

Öğrenci: Çıkıntı yapan bir üçgen

kesilebilir ve parçanın içine yerleştirilebilir

üçgen içe "gider".

Öğretmen: Makasları alalım, üçgeni keselim ve üst kısımda yerine koyalım.

Nasıl bir rakam elde ettik?

Öğrenci: Dikdörtgen!

Öğretmen: Bu dikdörtgenin alanı nasıl bulunur,

Taraflar bizim için bilinmiyorsa.

Öğrenci: Bir cetvel alıp ölçebiliriz

dikdörtgenin uzunluğu ve genişliği.

Öğrenciler not alır - “ F3 ”şeklinin alanını bulun.

Öğrenciler bir cetvelle uzunluk ve genişliği ölçerler. Uzunluk, a = 6 cm, genişlik b = 2 cm çıkıyor.

Öğrenci: Bu şeklin alanı S = 6 2 = 12 (cm 2) dir.

Öğrenciler bir deftere yazar ve yazarlar - “ Cevap: S = 12 cm 2.

Öğretmen: Ama hepsi bu kadar değil. İşte bir sonraki rakam. Onun alanını bulmak gereklidir.

Önünüzdeki figür nedir?

Öğrenci:Üçgen. Ama üçgenin alanı

nasıl bulacağımızı bilmiyoruz!

Öğretmen: Bu doğru. Bu üçgenden

bir dikdörtgen yapalım. Sana bir ipucu vereceğim. Şekil F4

İlk önce bu üçgeni ikiye katlıyoruz.

Öğrenciler: Anladık! Doğru

yan çevirin.

Bir dikdörtgen elde edeceksiniz.

Öğrenci: Bir cetvelle ölçüyoruz

uzunluk a ve genişlik b ve S = a boyunca

alanı buluyoruz.

Öğretmen: Ölçerken eğer öyleysek,

uzunluğunu anlıyoruz

mm ve genişlik cm olarak ifade edilecektir,

ne yapmalıyız?

Öğrenci: Uzunluğu ve genişliği tek bir ölçü birimine çevirdiğinizden emin olun.

Öğrenciler bir deftere yazarlar: “ F4 ”şeklinin alanını bulun.

V. Çiftler halinde çalışın.

Öğretmen: Ve şimdi çiftler halinde çalışmayı öneriyorum. Masanızda ikiniz var. Bir öğrenci (seçenek I) bu şeklin çevresini, ikincisi (seçenek II) alanı bulur.

Bunu yapmak için, bu rakamı bir deftere çizin. Ödevi tamamladıktan sonra defterleri değiştirin ve sonuçları birbirinizle kontrol edin.

Öğrenciler ödevi ve sonuçları tamamlar

bir deftere yazın.

Öğretmen: Ne yaptın?

Öğrenci: Bir kenarı 3 cm olan kare P = 3 4 = 12 (cm)

S = 3 3 = 9 (cm 2) 3 cm

Öğrenciler şunları yazar: “ Cevap: P = 12 cm, S = 9 cm 2.

Öğretmen: Aferin! Ve şimdi kendi başına çalışmanı öneriyorum.

Bir sonraki şeklin alanını bulun. O senin önünde yatıyor.

VI. Bağımsız iş incelenen materyali birleştirmek için.

Öğretmen önceden hazırlanmış rakamları dağıtır.

Öğrenciler, bir öğretmenin yardımı olmadan kendi başlarına bu rakamı keser, üç dikdörtgen alır.

Öğrenciler şunları kaydetti: “ F5 ”şeklinin alanını bulun.

Öğrenciler S1 = 4 3 = 12 (cm 2), S2 = 2 1 = 2 (cm 2) bulur, ardından bu şeklin alanını bulur: S = S1 + S2 + S2 = 12 + 2 + 2 = 16 ( cm 2 ) ve bir deftere yazın, ardından

yazı yazmak: " Cevap: S = 16 cm 2”.

Öğretmen: Dersi beğendin mi?

Öğrenciler: Evet.

Öğretmen: Bu derste yeni ne öğrendin?

Öğrenci: Karmaşık şekillerin alanını ve çevresini bulmayı öğrendik. Çok basit olduğu ortaya çıktı. Biraz düşünmeli ve bu rakamı, zaten nasıl bulacağımızı bildiğimiz bir, çevre ve alan olarak yeniden inşa etmeli veya yeniden yapmalıyız.

Öğretmen: Beğenmene çok sevindim. Evde, bir kare ve dikdörtgenin çevresini ve alanını bulmak için formülleri bir kez daha tekrarlayın; bir birimin nasıl çevrileceğini hatırla

başka bir. Aşağıdaki öğrenciler bugün iyi cevap verdiler.

Öğretmen not verir.

vii. Ödev: ders kitabı s No

benzer makaleler

Dikdörtgen Çevresi Nasıl Bulunur? Dikdörtgen Çevre Hesaplama Formülü İle Nasıl Hesaplanır?

Geometri konuları bütün öğrencilerin özellikle üniversite ve lise sınavlarına hazırlık döneminde olan öğrencilerin iç içe olduğu derslerdendir. Sınavlarda mutlaka öğrencilerin karşısına geometrik şekiller ve onların alan ya da çevre hesaplaması ile ilgili sorular çıkmaktadır. Bu sebeplerin neticesinde temel geometri bilgilerini öğrenmek oldukça faydalı bir eylemdir. Dikdörtgen çevresi nasıl bulunur? Dikdörtgen çevresi nasıl hesaplanır? İşte detaylı bilgiler

Dikdörtgen Çevresi Nasıl Bulunur?

Dikdörtgen, iki kısa iki uzun kenarı olan karşılıklı kenarları birbirine eşit ve komşu kenarları birbirine dik açı ile gelen geometrik bir şekildir. Çevremizde her gün dikdörtgen şeklinde sahip birçok cisim görmekteyiz.

Dikdörtgenin çevresini bulmak öğrenildiği vakit oldukça kolay bir işlemdir. Dikdörtgen çevresini hesaplamak için bir uzun kenar ve bir kısa kenarın uzunlukları toplanır ve çıkan sonuç 2 ile çarpılır (2'yle çarpmanın sebebi ikişer adet eşit kenar olduğu içindir) çıkan sonuç o dikdörtgenin çevresidir.

Dikdörtgen Çevre Hesaplama Formülü İle Nasıl Hesaplanır?

Her matematik ve geometri işleminin mutlaka bir formülü mevcuttur. Dikdörtgen çevresi hesaplamak için de belli bir formül vardır. Dikdörtgenin iki eşit uzun, iki eşit kısa kenarı vardır, bu kenarlardan uzun olanlar 'A' kenarı kısa olanlar da 'B' kenarı olsun, formül şu şekil ilerler;

Örnek soru: A kenarı 25 cm, B kenarı ise 13 cm uzunluğunda olan bir dikdörtgenin çevresi kaç cm'dir?

25+13= 38

38×2= 76 cm

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası