kedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı / Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler - Magdeburger Sigorta

Kedi Tırmalaması Ile Kuduz Bulaşır Mı

kedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı

E-Posta

Kediden kuduz bulaşır mı? Kediler kuduz olur mu? Kuduz bulaşıcı mı?

Kediden kuduz bulaşır mı? sorusu aratılıyor. Bitlis'te köpek ısırması sonucu kuduz olan 2 çocuğun ardından vatandaşlar kuduz hastalığını merak etti. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kediden kuduz bulaşır mı? Kediler kuduz olur mu? Kuduz bulaşıcı mı? İşte merak edilenler

Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilir.

Kuduz bir hayvanın;

Isırması veya tırmalaması,

Salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız ve buruna temas etmesi,

Etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile bulaşır.

Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilir.

Hayvanlarda Kuduz Belirtileri;

Hayvanın huyunda veya hareketlerinde değişimler, korkaklık, sinirlilik ve saldırganlık görülebilir.

Hayvanda genellikle şiddetli ısırma isteği bulunur.

Vücudunda felçler, yutkunma güçlüğü, salya akması, kasılmalar görülebilir.

*Bu belirtileri gösteren hayvanlardan uzak durulmalı ve en kısa sürede İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmelidir.

Isırılan vücut bölgesinde duyu değişikliği,

Parezi veya paralizi (Felç),

Yutma güçlüğü,

Sudan korkma,

Bilinç kaybı,

Kasılmalar,

Kaygı bozuklukları.

Kuduz hastalığının kesin tanısı laboratuvar teşhisiyle konulmaktadır.

Kuduz, kliniği geliştikten sonra ölümle sonuçlanan bir hastalık olup, tedavisi bulunmamaktadır. Ancak belirtilen kuduz bulaşma yollarından birine maruz kalınmışsa, kişi kuduzu önlemek amacıyla mutlaka sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Sağlık kuruluşunda planlanan kuduz profilaksisi (kuduz aşısı vb.) uygulamaları ile kuduz önlenebilir.

Kuduz, ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğundan, korunma yaklaşımları hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle;

Yara veya ısırık bölgesi vakit kaybedilmeden bol su ve sabunla iyice yıkanmalı,yıkama işlemi bittikten sonra alkol veya tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır.

Göz, ağız veya burun kuduz riskli temasa maruz kaldıysa bol su ile yıkanmalıdır.

En kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli, hekimin düzenleyeceği aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır.

Evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı, özellikle geceleri serbest bırakılmamalıdır.

Kedi ve köpeklere her yıl mutlaka kuduz aşısı yaptırılmalıdır.

Çevrede hasta, garip davranış sergileyen veya ölmüş hayvanların görülmesi halinde bunlara yaklaşılmamalı ve ilgili yerler (Belediyeler, Muhtarlıklar İl, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri) haberdar edilmelidir.

Kuduz riski olan hayvanlarla sık temas eden kişilere temas öncesi aşılama, kuduz riskli teması olanlara da hekim değerlendirmesine göre temas sonrası kuduz aşılaması uygulanmalıdır.

Kuduz aşısı kuduz riskli temasa maruz kalmış çocuk ve hamile dahil herkese yapılır.

Kuduz Aşılaması Devam Eden Kişi Yeni Bir Temasa Maruz Kalırsa Ne Yapılır?

Kuduz riskli temas sonrası aşılaması devam eden kişi bu sırada yeni bir riskli teması olmuşsa aşılama şeması aynı şekilde sürdürülür.

*Unutmayınız:Kuduzun bulaşma yollarından birisiyle karşı karşıya kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Doktor tarafından belirlenen takvime uyularak kuduz aşıları gününde yaptırılmalıdır.

kediGündemSağlıkHaberler

Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılması Gerekenler

Hemen hemen evcil hayvan sevmeyenimiz yok denilecek kadar azdır. Sevimli, sempatik ve bir problem olmadığı taktirde zararsız olan evcil hayvanlardan bakımı en kolay olanlardan birisi de kedilerdir. Kedilere istemeyerek de olsa zarar verecek bir davranışta bulunursak tırmalamaları kaçınılmazdır. Peki kedi tırmalaması nasıl geçer?

Kediler için tırnakları, onların savunma ve kendilerini koruma mekanizmalarıdır. Kedi sahibi olan herkes mutlaka kedi tırmalamasına maruz kalmıştır. Eğer kediniz sizi tırmalamaya kalktıysa, istemeden de olsa onun canını yakmış olabilirsiniz.

Kedi tırmalaması ya da kedi ısırması yaşanılan durumlarda ilk merak edilmesi gereken şey hayvanın kuduz olup olmama durumudur. Eğer sizi bir sokak kedisi tırmaladıysa, onun kuduz olup olmadığını ya da hangi hastalıkları taşıdığını bilmeniz neredeyse imkânsızdır. Kuduz gibi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için böyle bir durumda mutlaka uzman bir doktora danışmanız oldukça önemlidir.

Sizi kendi kediniz tırmaladıysa ve aşılarından eminseniz öncelikli olarak ilk müdahalenin yapılması gerekir. Evde baktığınız dostunuzun aşıları ve bakımları tam ise muhtemelen herhangi bir problem yaşamayacaksınız. Peki kedi tırmalaması hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Kedi Tırmalaması İz Bırakır mı?

Eğer kedi tırmalaması ya da ısırılması yaşarsanız, ilk olarak kedinin bir sağlık problemi olup olmadığından emin olmanız gerekir. Sahipli bir kedi veya kendi kendiniz yaparsa öğrenebilirsiniz ama bu tırmalamayı bir sokak kedisi yaparsa uzman bir hekime gözükmeniz gerekir. Kedi tırmalaması iz bırakır mı sorusuna ise net bir cevap vermek mümkün değildir. Bu kedinin verdiği darbe ve sizin cildinize göre dahi farklılık gösterebilecek bir durumdur. Bunun için net bir bilgi vermek doğru değildir ancak geçmesi için tedaviler uygulayabilirsiniz.

Kedi Tırmalaması Kaşıntı Yapar mı?

Kedi tırmalaması genellikle kaşıntı yapmaz ancak kedide bir hastalık varsa bu hastalık tırmalama ile size de bulaşabilir. Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız. Kuduz aşısı gerekli görülmez ise ve yaranız da büyükse mutlaka tetanoz aşısı gerekli gerekli görülebilir.

Kedi Tırmalaması Uyuz Yapar Mı?

Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca, kediler tırnakları ile birçok virüsü size bulaştırabilirler bunlardan en tehlikelisi ise kuduzdur. Kuduzun dışında birçok hastalık da bulaştırma ihtimalleri yüksektir. Bu sebeple doktora gidip muayene olmanız gerekir.

Kedi Tırmalaması Nasıl Geçer?

Bir kedi sizi tırmaladıysa yapmanız gereken ilk şey yukarıda da belirttiğimiz gibi bölgeyi soğuk su ve sabun ile yıkamak olacaktır. Soğuk su ile yıkadıktan sonra bir antiseptik solüsyon ya da krem ile bölgeye tedavi uygulayın ve yara bandı ile kapatın. Bu işlemi yaptıktan kısa bir süre sonra tırmalama izleri de geçecektir ancak çizikler geçmediyse ve o bölgede kabarma oluştuysa bir doktora başvurmanız gerekir.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, kedi tırmalaması nasıl geçer konusunu ele aldık. Evcil hayvanlarınızı güvence altına almak için Can Dostum Sigortamızı inceyebilirsiniz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası