kapari ne işe yarar / Kapari nedir? Kaparinin faydaları nelerdir?

Kapari Ne Işe Yarar

kapari ne işe yarar

Kapari nedir, ne işe yarar? İşte faydaları (Devedikeni, gebereotu)

Kapari nedir, ne işe yarar? Mucize bitki kapati (tomurcuk) son yıllarda adından sıkça söz ettiriyor. Mucize diyoruz, çünkü sağlığa iyi geliyor, erozyonu önlüyor, yemeklere de lezzet katıyor.

KAPARİ NEDİR?

Son yıllarda giderek popüler olmaya başlayan kapari, halk arasında gebereotu, kepere, menginik ve devedikeni olarak da biliniyor. En çok gıda olarak tüketildiği bilinse de ilaç, boya ve kozmetik sanayiinde de kullanılıyor bu değerli bitki. Değerli diyoruz, çünkü yetiştiricisine iyi para kazandırıyor. Üstelik sağlığa faydalı olduğu gibi, erozyonla mücadelede de iyi bir savaşçı.

KAPARİ NEREDE YETİŞİR?

Kapari nedir, ne işe yarar

Kapari, Ege, Karadeniz, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu’da doğal yetişebilen, bakımı kolay ve zahmetsiz, dikenli bir çalı bitkisi. Oldukça uzun bir ömre sahip. metreden fazla derine giden, bir o kadar da yatay olarak dağılan bir kök sistemi olduğu için toprağı toparlıyor, erozyonu önlüyor. Bu yüzden de özellikle çok eğimli yamaçlarda, dik yamaçlı karayolu kenarlarında, çok eğimli bahçelerde, kot farkı çok olan bahçe ve binaların tasarımında öncelik verilebilir.

YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

Kapari nedir, ne işe yarar

Aşırı soğuk ve don olduğu dönemler hariç, sonbahardan başlayıp ocak, şubat, mart aylarına kadar bir yaşındaki fidanları, nisandan itibaren de yeni çıkmış fideleri dikebilirsiniz.

Kireçli veya kalkerli, biraz killi, orta ağır topraklarda yetişebilen, özel isteği olmayan bu çalı bitkisi, birkaç kere, çok sayıda tomurcuk verir. Ancak tohumdan yetiştirilmesi zordur.

Tomurcuklarda, tohumların içinde bulunduğu karpuzcuk denilen keseler vardır. Kahverengi tonlarında, mercimek büyüklüğündeki tohumları, özel toprak harçlı fide yastıklarında, katlama adı verilen özel işlemlerden geçirilerek ekilir. Tohumları, kuş ve karıncaların yardımıyla doğal olarak çoğalabilir.

Tokat yöresi ve Ege, Karadeniz, Güneydoğu bölgelerinde yetişmesi bu şekilde olur. Tarım ve ormanla ilgili resmi kuruluşlardan bitkinin fidanlarını temin edebilirsiniz. Fidanları aynı sıra üzerinde, iki metre aralıklarla, eni ve boyu santimetre, derinliği santimetre olan çukurlara dikilir. Bitkinin kök boğazları topraktan santimetre yükseklikte olmalı ve güneydoğu yönünde dikilmelidir.

Özellikle ilk yıl, yaz aylarında sulama ihmal edilmemeli ve toprak kuru kalmamalıdır. İlk yılın sonundaki budamalar ile çok dallanma sağlanır. Sonraki yıllarda bitki kendini kurtarır. Yalnızca ot mücadelesi ve toprağının çapalanması, iyi bir gelişim için yeterlidir. Toprak kurdu ve yaprak kurdu zararlılarına karşı da dikkatli olunmalıdır.

KAPARİ FAYDALARI

Kapari nedir, ne işe yarar

Mayıstan itibaren çiçek tomurcuklarını veren bitkinin karpuzcuk denilen tohum taşıyan keseleri toplanır. Bir kat tuz, bir kat tomurcuk olarak kurutulur veya yüzde 20’lik tuzlu su içinde salamura yapılır.

Yurt dışına çeşitli endüstri kollarına ihracı, salamura şeklinde yapılır. Maddi açıdan karlı bir bitkidir. salamura yapılan bitkinin, sonradan sirke içinde bekletilmesiyle elde edilen tomurcukları lezzetlidir.

Birçok hastalığı önlediğine dair bilgiler de mevcuttur. Evliya Çelebi, yıl önce yazdığı ‘Seyahatname’sinde Çorum’un Osmancık ilçesini tanıttığı bölümde şöyle der: “…İşte bu kumlu toprakta, bu iklim şartlarında ‘gebre’ adında bir yemiş yetişiyor ve bu yöre halkı bu yemişin sirkeli turşusunu yapıyor. Bu turşu, hastalıklara deva olmasından, zindelik, sağlık ve güç vermesinden dolayı çok faydalı.&#;

YAZI: PROF. DR. HÜDAVER COŞKUN &#; Evbahçe

Zencefilin faydaları nelerdir? Uzmandan yanıtlar

Zencefilin faydaları nelerdir? Uzmandan yanıtlar

Kapari nedir? Kaparinin faydaları neler?

Haberin Devamı

Ülkemizde Akdeniz ikliminin yaşandığı bölgelerde yetişen ve çalımsı bir yapıda olan kapari bitkisi, doğada kendiliğinden yetişmesiyle biliniyor. Vatandaşlar ise daha önce bilgi sahibi olmadıkları bu bitki hakkında araştırma yapmaya başladı. İşte, kapari hakkında merak edilen tüm detaylar

KAPARİ NEDİR?

Doğal ortamda yetişen çalı tipinde bir bitki olan kapari, ülkemizde kıyı bölgeleri ile Orta ve Güneydoğu Anadolu'nun ılıman iklimli yerlerinde yetişebiliyor. Mayıs sonuna doğru tomurcuklanan kapari bitkisinin tomurcuğu toplanarak ihraç ediliyor.

Kapari, içinde barındırdığı yoğun aromatik maddeler nedeniyle hoş, kendine özgü kokusu ve tadı olan bir bitki. Türkiye'de pek bilinmemesine rağmen, yurtdışında çok bilinen ve tercih edilen bir garnitür. Salatalarda, et, balık yemeklerinde, çorbalarda sıklıkla kullanılır.

Haberin Devamı

Evliya Çelebi’nin yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi halk arasında gebre otu olarak da biliniyor. Başta ABD, Danimarka ve Brezilya olmak üzere pek çok ülkenin mutfaklarında yer bulan kapari ülkemizde ise pek tüketilmiyor.

Boyu kısa bir yer bitkisi olan kapari, ortalama olarak yıl kadar yaşayabilir. Yaprakları, dalları ve kökleri ilaç, boya ve kozmetik amaçlarla kullanılan kaparinin dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe kullanılır.

KAPARİNİN FAYDALARI

A ve E vitamini başta olmak üzere vitamin yönünden zengin olan kapari bitkisinin MS hastalığına iyi geldiği biliniyor.

Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan kapari; Kabızlık, idrar sorunları, cinsel gücü artırma, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbüt hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığı, hemoroit, kalça rahatsızlıklarına iyi geliyor.

Trombosit sayısını arttırdığı için kanser hastaları için şifalı olan kapari, en çok flavonoid içeren gıdalardan biridir.

Karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi olan kaparinin lif oranı da yüksektir.

Gebre otu, kedi tırnağı, menginik gibi pek çok farklı ismi olan kapari bitkisi genellikle turşusu ile bilinir. Kapari turşusu sevilen turşu çeşitlerinden biridir. Kapari denince ilk akla gelen turşu olsa da çay gibi tüketim seçenekleri de vardır. Tüketim kısmına geçmeden önce kapari nedir kısaca bahsedelim. Kapari, Antik Yunan döneminden beri şifa kaynağı olarak görülen bir bitkidir. Gebre otu olarak da bilinen kapari “capparaceae” familyasına ait bir bitki türüdür. Dikenli bir bitkidir. Çiçek açmadan önce küçük tomurcukları toplanır ve tuzlu suda muhafaza edilerek çeşitli şekillerde tüketilir. Kapari sadece gıda sektöründe değil kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde de kullanılan bir bitki türüdür. Kaparinin en sık bilinen formu konserve turşu şeklinde olanıdır. Yanı sıra pizza üstüne serpilebildiği gibi balığın yanında garnitür olarak ya da salatalarda da kullanılır. Ege bölgesinde yetişen kapari aynı zamanda kedi tırnağı, keper ve karga kavunu olarak da bilinir. Kısa boylu olan bitkinin ortalama yaşam süresi yılı bulur.  Gıda sektörünün yanı sıra kozmetik alanda da kullanılan kapari Avrupa garnitürü olarak da bilinir. Genellikle turşu yapımında kullanılıyor olsa da alternatif tıp konusunda da bir hayli tüketimi söz konusudur. Kaparinin birçok faydası bulunur. Şimdi gelin kaparinin yararlarına kısaca bir göz gezdirelim.

Kaparinin faydaları nelerdir?

Konu “kilo  verme” olunca kapari bitkisi de devreye giren ürünlerden biridir zira en önemli özelliklerinden biri tok tutmasıdır. Bu nedenle ilk maddemizi tok tutma olarak verelim.

1 -      Tokluk hissi yaratır

Kilo verme sürecinde en zorlandığımız anlardan biri ani gelen acıkmalardır. Diyette olmamıza inat daha çok karnımız acıkır, tok olsak bile psikolojik olarak bir acıkma hissedilir. Hal böyle olunca ciddi bir direniş söz konusu olur buzdolabına karşı. Tok tutan yiyecekler, bu süreçte en büyük destekçimizdir. Onlardan biri de kapari bitkisidir. Kapari, uzun süre tokluk hissettirebilir. Lif oranı yüksek olduğu için sindirim sorunlarını önlemesinin yanı sıra tokluk hissi verdiğinden zayıflama sürecinde bize destek olur.

2 -      Karaciğeri temizler

Vücudumuzun temel organlarından biri karaciğerimizdir. Karaciğer yağlanması, oldukça tehlikeli sağlık sorunlarına davetiye niteliğinde olabilir. Kapari karaciğeri temizlemesi bakımından önemlidir. Karaciğer yağlanmasının önler ve bölgesel kilo oluşumuna engel olur. Karaciğerin yağlanmasını önlemesi ve karaciğeri temizlemesi bakımından kapari, önemli bir görev üstlenir.

3 -      Akciğeri korur

Akciğerlerimiz zaman içerisinde tahrip olabilir. Hele ki sigara içimi söz konusu ise akciğerler oldukça zarar görebilir. Nefes darlığı gibi çeşitli sorunlar oluşabilir. Bu sorunları önlemek için beslenme rutinine kapari eklenebilir. Kaparinin akciğeri koruduğu ve işlevini daha rahat yerine getirmesine destek olduğu bilinir.

4 -    Adet düzensizliğine iyi gelir

Adet düzensizliğinin altında pek çok neden yatıyor olabilir. Öncelikle bu sorunun kaynağı çözülmeli ve ardından doktorun önerdiği tıbbı destek alınmalıdır. Bazen, bazı ürünler alternatif tıp olarak hayatımızı kolaylaştırabiliyor, kapari de bunlardan biri. Kapari bitkisinin adet düzensizliğine iyi geldiği söyleniyor.

5 -    Mide sorunlarını önler

Kapari için mide dostu bitki demek mümkündür. Kapari çayı, mide krampı ya da mide ağrısı gibi sağlık sorunlarına iyi gelebilir. Lif oranının yüksek olması sindirim sistemi sorunlarına da olumlu etki eder. Yanı sıra flavonoid maddesi bakımından zengin oluşu, antioksidan etkiye neden olur bu sayede vücudun ödem toplamasını da önler.

6 -    Kemik ve dişleri güçlendirir

Kapari birçok hayvansal gıdada olduğu gibi kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir. Kemik ve diş sağlığını koruması bakımından kapari önemli bir yere sahiptir. Özellikle ileriki yaşlarda görülme olasılığı artan kemin ve diş sorunları için kapari tüketimi faydalı olabilir.

7 -    Bağışıklık sistemini güçlendirir

Korona virüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sisteminizin güçlü olması artık eskisinden daha da önemli. Çünkü biliyoruz ki güçlü bir bağışıklık sistemi, virüs ve bakterilerin ezeli düşmanıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları bir hayli fazla, bu yollardan biri de kapari tüketimi. Kapari başta A ve K vitamini olmak üzere pek çok vitamin bakımından zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyona karşı güçlü bir kalkan olur.

Kaparinin zararları nelerdir?

Kapari bitkisi her ne kadar alternatif tıp alanında kullanılan ve faydası çok olan bir bitki türü olsa da elbette zararları da söz konusudur. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki kapari bitkisi zehirli otlar grubunda yer alır. Bu nedenle tüketimi konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Kapari bitkisinin direkt olarak tüketilmesi birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Kapari tüketmek isteyen kişilerin güvenilir aktarlara giderek işlenmiş kapari almaları daha uygun olabilir. Kapari otu hamile ve emziren anneler için zararlıdır. Yanı sıra çocukların kapari tüketmesi de pek çok sağlık sorununu doğurabilir. Kapari fazla tüketilirse mide sancılarına, baş ağrısına ya da halsizliğe yol açabilir. Kronik hastalığı bulunanlar ya da başka sağlık sorunlarıyla mücadele edenler için kapari tüketimi zararlı olabilir. Bu nedenle kapari bitkisini beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

Kapari nasıl tüketilir?

Kapariyi tüketmenin birçok yolu vardır. Öncelikle yukarıda da söylediğimiz gibi kapari aynı zamanda zehirli otlar kategorisinde yer alır bu nedenle tüketiminin doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Taze kaparileri öncelikle tuzlu suyun içerisinde bekletmek gerekir. Ardından da sirkeli suya ekleyerek turşu haline getirilebilir. Meyve halinde olan kapariler de turşu yapılabilir. Yanı sıra garnitür olarak balık, kırmızı et ya da beyaz ey gibi yemeklerin yanında da pişirilip tüketilebilir. Domates soslarına tat vermek için de kimi zaman kapari kullanılabilir. Kapari tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalı ve bilindik satıcılardan güvenle temin edilmelidir. Aksi halde pek çok sağlık sorunuyla karşılaşma riski ne yazık ki vardır. Diğer bir deyişle kapari nerede satılır sorusunun yanıtı mutlaka güvenilir bir satıcı olmasında gizlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası