nutraxin bromelain ne işe yarar / Bromelain nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Nutraxin Bromelain Ne Işe Yarar

nutraxin bromelain ne işe yarar

Bromelain nedir? Bromelainin sağlığa 10 faydası ve zararları

Bromelain, ananas bitkisinin gövdesinde, meyvesinde ve suyunda doğal olarak bulunan protein sindirici bir enzimdir. Bromelain binbir derde devadır: Sinüzite iyi gelir, ağrı kesicidir, kanseri önler, kabızlığa iyi gelir ve kilo vermeye yardımcı olur. Tüm bu faydalara kavuşmak için papaya, ananas ve  kivi gibi bromelain içeren gıdaları tüketebilir yahut bromelain içeren tabletler kullanabilirsiniz. Bromelainin belli başlı faydaları şöyledir:

BROMELAİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Bromelainin sinüzite iyi geldiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Sık sık sinüzit alıyorsanız bromelain tablet kullanmak bu sorununuza şifa olabilir. yılında yapılan bir araştırma, bromelainin sinüs iltihabını azaltabileceğini tespit etti . yılında yapılan bir çalışmada da, kronik sinüs iltihabı olan katılımcılar, 3 ay boyunca her gün bromelain tabletleri kullandıktan sonra daha az sinüzit belirtileri yaşadıkları görüldü.

  1. Bromelain, anti-inflamatuar ve ağrı azaltıcı (analjezik) özelliklere sahiptir. Osteoartrit yani kireçlenmeye bağlı ilişkili ağrı, doku şişmesi, eklem şişmesi ve eklem sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir.
  2. Bromelaindeki enzimler vücudun yağları sindirme hızını artırıp kilo vermeyi destekler.
  3. Bromelain astıma da şifa olabilir. Bromelain, astım ve alerji tedavisine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar etkilere sahiptir.
  4. Bromelain bağırsak boyunca iltihabı azaltır ve iltihaplı bağırsak hastalığı, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve mide ekşimesi gibi mide-bağırsak hastalıklarıyla savaşır.
  5. Güçlü anti-inflamatuar ve analjezik özellikleri sayesinde bromelain, akut veya kronik eklem ağrısına iyi gelebilir.
  6. Bromelain genellikle ameliyattan sonra iyileşme sürelerini hızlandırmak için kullanılır. Yapılan çalışmalar, bromelain alan kişilerde ameliyat sonrası şişliğin önemli ölçüde daha az olduğunu ve daha az ağrı kesici ilaç gerektirdiğini gösterdi.
  7. Bromelainin anti-inflamatuar özellikleri, karpal tünel sendromu ve artrit ile ilişkili ağrı ve sertliğin giderilmesine de yardımcı olabilir.
  8. Yapılan araştırmalarda bromelainin periferik arter hastalığı, felç , kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde etkili olduğu görüldü.
  9. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, bromelainin yüksek kan basıncını düşürmeye, kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye ve anjina pektoris ve geçici iskemik atakların şiddetini en aza indirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

BROMELAİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Bromelain genellikle güvenlidir, ancak özellikle yüksek dozlarda alındığında bazı kişilerde hafif yan etkilere neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  1. İshal
  2. Mide bulantısı
  3. Kusma
  4. Dispepsi (Hazımsızlık)
  5. Kalp atışında hızlanma
  6. Şiddetli adet kanaması
  7. Bromelain kullandığınız ilaçlarla etkileşime girip bu ilaçların etkinliğini artırabilir yahut azaltabilir. Hatta kullandığınız antibiyotiklerin yan etkisini bile artırabilir.
  8. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar doktora danışmadan bromelain almamalıdır. Bromelainin kan üzerinde antiplatelet etkisi olabilir, bu da aşırı kanama potansiyelini artırır. Bu nedenle ameliyattan önce ve sonra bromelain kullanımından kaçınmak da önemlidir.
  9. Bazı insanlarda bromelain, solunum problemlerini, kurdeşen, kızarıklık ve ciltte kaşıntıyı tetikleyebilir.
  10. Bromelain, ananasa alerjisi olanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  11. Hamile kadınlar ve kanama bozuklukları, yüksek tansiyon ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişiler bromelain almamalıdır.

ANANAS YERSEM BROMELAİN ALMAK YERİNE GEÇER Mİ?

Ananasın meyvesinden çok miktarda yemek, bromelain takviyesi almakla aynı etkiyi vermez. Bromelain esas olarak normalde yenmeyen ananasın sapında bulunur.

GÜNDE NE KADAR,  KAÇ mg BROMELAİN ALINABİLİR?

Standart bir bromelain dozu yoktur. Aç karnına günde üç kez miligram (mg) ila mg almak genellikle tavsiye edilir.

Sindirim yardımcısı olarak kullanıldığında bromelain genellikle yemeklerle birlikte alınır. Enflamatuar durumlar için kullanıldığında, emilimi en üst düzeye çıkarmak için genellikle öğünler arasında aç karnına alınır.

BROMELAİN İÇEREN YİYECEKLER NELERDİR?

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre bromelain, vücudunuzun gıdalardan proteinleri emmesine ve özümsemesine yardımcı olan proteolitik enzimler adı verilen enzimlerin bir kombinasyonudur.

Ananas, sindirim enzimleri açısından zengin lezzetli bir tropikal meyvedir. Ananas, özellikle bromelain adı verilen bir grup sindirim enzimi içerir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre Bromelain, Orta Amerika ve Güney Amerika'ya özgü bir meyve olan ananasta bulunur. Ananasın hem gövdesi hem de suyu bromelain bulunur. Bromelain Orta ve Güney Amerika'nın yerli halkı tarafından yüzyıllardır bir dizi rahatsızlık için doğal bir tedavi olarak kullanılmaktadır.

Bromelain içeren ananas hariç besinler şöyledir:

  1. Kivi meyvesi.
  2. Zencefil.
  3. Kuşkonmaz.
  4. İncir
  5. Lâhana turşusu.
  6. Papaya
  7. Kimchi (Kore Turşusu)
  8. Yoğurt.

Bromelain nedir, ne işe yarar? Bromelain faydaları nelerdir?

Haberin Devamı

Özellikle son zamanlarda insanların oldukça dikkatini çekmeyi başarmış, sağlık açısından da oldukça faydalı bir içeriğe sahiptir.

Bromelain faydaları

Protein sindiren enzim olması sebebiyle; et ve tavuk ürünlerinden alınan protein maddelerinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Yani sindirimi kolay hale getirir. Buna bağlı olarak da mide yanması, mide ekşimesi, mide ağrısı gibi şikayetlerde azalmayı sağlayabilir.

Sindirimi rahatlatmasını diğer bir etkisi ise ödem atıcı oluşudur. Vücuttaki ödemi kolaylıkla uzaklaştırmayı sağlar. Fiziki nedenler, sporcu sakatlanmaları, ameliyat sonrası ya da başka sebeplerden oluşan ödemlerin kısa sürede iyileşmesini ve buna bağlı oluşan ağrıların azalmasını sağlar.

Aynı zamanda iltihap gidericidir. Enfeksiyon, yaralanma ya da fiziki zedelenme sonrası oluşan iltihaplanmayı tedavide yardımcıdır.

Haberin Devamı

Kardiyovasküler hastalıklara iyi gelir. Antikoagülan ve fibrinolitik özellikleri sayesinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek oluşabilecek pıhtıların topaklanmasını önler. Kanın vizkozitesini artırır.

Bromelain enzimi yağ hücrelerinin çevresini saran deforme olmuş kollajen dokuyu parçaladığı ve yağların depolanmasını önlediği için selülit sorununa karşıda faydalı olarak değerlendirilmektedir.

Ananasın çekirdek kısmı, meyvesinden 2 kat fazla bromelain içerir. Ayrıca sap kısmında ve kabuk kısmında da bromelain fazla bulunması sebebiyle marketten ya da manavdan alırken kabuklarıyla beraber alıp; kabuklarından kendinize içecek hazırlayabilirsiniz.

Hatta bir de bununla ilgili harika bir tarif verelim;

• 1/2 ananas kabuğu,
• karanfil,
• Tarçın kabuğu (küçük bir parça olabilir)
• Yarım elma
• Yarım limon
• litre su

Limon hariç hepsini dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra limonu ekleyin ki çok acılaşmasın. Kabuğunun tatlımsı tadı sayesinde içimi kolay bir çay ya da içecek olacaktır. İster sıcak ister soğuk tercih edebilirisiniz. Dilerseniz bu çayın içerisine yeşil çay da ilave edebilirsiniz.

Günde 3 kez mg arası bromelain kullanılabilir. İster besinlerden, ister takviye yoluyla bunu alabilirsiniz. Takviye alacak olursanız; gerekli onay ve kalite belgelerini almış, katkı maddelerinden uzak olmasına özen göstermelisiniz.

Ananas dışında; kivi, zencefil, kuşakonmaz, incir, papaya, kimchi gibi besinlerde de bromelain bulunur.

Oluşabilecek yan etkiler nelerdir?

Bazı durumlarda mide bulantısı, kusma, ishal ya da aşırı adet kanaması görülebilir. Bunlar çok ciddi sağlık sorunları olmasa da kişinin günlük hayat kalitesini bozabileceğinden eğer takviye kullanılıyorsa bu şikayetlere bağlı olarak kullanımın durdurulması gerekir. Çocuklarda, hamilelerde, emziren bireylerde önermiyoruz. Kronik hastalıkları olan ya da kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler, uzman bir doktor veya diyetisyene sorarak hareket etmesi gerekir.

Bir de hatırlatma yapalım. Sağlık; doğru beslenmek, düzenli uyumak, egzersiz yapmak, stres yönetimi ve kişinin laboratuar takibi (şeker hastalığı varsa ona uygun ilaç kullanımı ya da vitamin eksikliği varsa buna uygun takviye kullanması gibi…) ile olur. Tek bir takviyeden medet ummak, mucize beklemek, sonuç almak imkansızdır. Beslenme düzenlenmesi olmadan destekleyici ürünler kullanmanın hiçbir faydası olmayacaktır. Esas mesele; yaşam tarzınızı değiştirmekle başlar.

#Bromelain#Bromelain Faydaları#Bromelain Ne İşe Yarar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bromelain Nedir, Faydaları Nelerdir?

Bromelain, ananasta bulunan gıdaların sindirim anında parçalanmasında etkili sülfhidril proteolitik bir enzimdir. Ananas, zengin besinsel değeri, faydaları ve eşsiz tadıyla günlük diyetimizi süsleyen tropik  bir meyvedir. Ananas meyvesinin sadece yenilebilen kısımları değil, atık olarak bildiğimiz kabuk, yaprak ve gövdesinin de faydalı birçok besinsel değeri içerdiği artık günümüzde bilinen gerçekler arasında.

Bromelain, anti-inflamatuar, antioksidan, antikanser vb. birçok faydasını da söyleyebiliriz. Genele bakacaksak, bromelain gıda sanayide ve tekstil, kozmetik endüstrisi gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Günümüzde de sıkça duyduğumuz gibi bromelain içeren diyetsel takviyeler kullanılmakta ve merak edilmekte. Biyokimyasal olarak inceleyecek olursak.  bromelain, protein sindiren bir enzim proteaz olarak sınıflandırılan, terapötik değerlere sahip toksik olmayan bir bileşiktir.


Bromelain Faydaları Nelerdir?

  1. Sindirime ve ödem atmaya yardımcıdır.
  2. Bromelain, proteinlerin sindirimi için oldukça etkili bir enzimdir. Besinlerin daha kolay sindirilmesini ve ödem atıcı etkisi ile vücuttaki ödemi kolaylıkla uzaklaştırmayı sağlar.
  3. Kardiyovasküler hastalıklara iyi geliyor: Antikoagülan ve fibrinolitik özellikleri nedeniyle, bromelain tromboflebitin (herhangi bir kan pıhtısı nedeniyle meydana gelen inflamatuar süreç) önlenmesi ve tedavisi için kullanılır. Bromelain kanın pıhtılaşmasını önleyerek, bu pıhtıların toplanarak büyük yapılar oluşturmasını engeller ve kanın vizkozitesini arttırır.
  4. Antibiyotik ve bromelain arasındaki güçlü ilişki: Bromelain ile birlikte antibiyotik tedavisinin, sinüzit, bronşit, zatürree  gibi birçok hastalık durumunda (tek başına kullanılan antibiyotiğin aksine) artan etkinlik ortaya koyduğu gösterilmiştir. Çocuklarda sepsis tedavisinde yardımcı tedavi olarak kullanıldığında bromelain, rutin ve tripsin kombinasyonunun antibiyotiklerin aktivitesinin artmasına neden olduğunu gözlemlenmiştir.
  5. Kronik inflamatuar bağırsak hastalığı tedavisinde etkili: Birçok çalışma bromelainin bağırsak iltihaplanmasına büyük ölçüde inhibe ettiği gözlemlenmiştir. Bağırsağın kronik inflamsyonunda anti-inflamatuar etki gösteren bromelainin fayda sağladığını söyleyebiliriz.
  6. Kanser ve bromelain arasında henüz kanıtlanmamış ilişki: Çok fazla çalışma olmamakla beraber günümüzde merak edilen, Bromelainin kanser tedavisi üzerinde olan etkisi hala araştırılıyor.
  7. Bromelain'in apoptozu (programlanmış hücre ölümü)  tetikleme yeteneği şüphesiz kanser gelişiminin ve proliferasyonunun etkili bir şekilde inhibisyonuna izin veren temel özelliklerinden biridir. Kısaca bromelain kanser ilerlemesinde ve gelişmesinde durdurucu etki göstermektedir.
  8. İshale karşı korur: Bromelain, ishale neden olan bazı bağırsak patojenlerinin etkilerine karşı koyduğu gözlemlenmiştir.
  9. Osteoatrit’ e (kireçlenmeye) iyi geliyor: Yapılan çalışmalarda kireçlenmesi olan bir grup insanda tedavi amacıyla kullanılan bromelainin, ağrı ve inflamasyonda önemli bir azalma gözlendiği görüldü.

Not: Öncelikle çoğu beslenme takviyesinde de olduğu gibi bromelaini kullanmadan önce bir doktora başvurmalı ve kontrol altında kullanmalıyız. Yüksek dozlarda kullanılan bromelainin ishal ve mide ağrılarına, bulantıya, aşırı adet kanmasına neden olduğunu söyleyebiliriz.

Yazar:

Dyt. Hülya Çağatay

funduszeue.info

Şunlara da göz atın;

  1. Glutamin içeren besinler nelerdir?
  2. Nikotin içeren besinler
  3. Hangi besinler selenyum içerir?
  4. Demir içeren besinler
  5. Kolajen içeren besinler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası