tüp bağlatma yan etkileri / Tüp Ligasyonu (Tüp Bağlatma) Avantajları ve Zararları

Tüp Bağlatma Yan Etkileri

tüp bağlatma yan etkileri

Tüp bağlatma riskleri ve yan etkileri nelerdir?

Tüp ligasyonu ve kordon bağlatma olarak anılan tüp bağlatma; yeterli çocuk sayısına ulaştığını düşünen ailelerin başvurduğu bir doğum kontrol yöntemidir. Tüp ligasyonu, kordon bağlatma olarak da bilinmektedir. Bu işlem ile kadınların gebe kalma ihtimalleri kalmamakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tüp ligasyonu işlemi geri dönüşümsüz olarak uygulanan bir operasyon olup kişilerin bu konu hakkında görüşleri kesin olmalıdır. Tüp ligasyonu yaptırmak isteyenler uzman doktorlar öncesi internet ortamında tüp ligasyonu hakkında bilgiler araştırmaktadır. Tüp ligasyonu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için tüp ligasyonu nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu yazımızda tüp bağlatma risk ve yan etkileri neler, tüp bağlatma cinsel ilişki sırasında isteksizlik yaratır mı, tüp bağlatma menapoza neden olur mu, tüp bağlatma adet düzensizliğine neden olur mu ve tüp bağlatma kimler için uygundur sorularına yanıtlar vereceğiz.

Tüp bağlatma riskleri ve yan etkileri nelerdir?

Tüp bağlatma operasyonu herhangi risk ve yan etki doğurmamakla birlikte oldukça tercih edilen bir doğum kontrol yöntemidir. Tüp ligasyonu işlemi ameliyat ile yapılmakta ve diğer ameliyatlarda olduğu gibi anestezi altında uygulanmaktadır. Tüp ligasyonu yaptıranlar bu şüpheye çok düşmekte ve herhangi bir risk ve yan etki olup olmayacağı konusunda endişe duymaktadırlar. Ayrıca bir diğer şüphe duyulan konu ise kanamadır. Operasyon sonrası herhangi bir kanama gözlenmemektedir.

Tüp bağlatma cinsel ilişkide isteksizlik yaratır mı?

Tüp ligasyonu işlemi vajinaya etki eden bir işlem değildir ve cinsel hayatınızı olumsuz etkilememektedir. Bunun yanında tüp bağlatma cinsel ilişki sırasında isteksizlik yaratmaz.

Tüp bağlatma menapoza neden olur mu?

Tüp ligasyonu yaptıranların en çok merak ettikleri ve endişe ettikleri konular arasında yer alan soru tüplerin bağlatılması menapoza neden olur mu sorusudur. Kadınların menapoza girmesinde etken olan tüpler değil hormonlardır. Tüp bağlatma operasyonundan kişilerin hormonları etkilenmemektedir ve menapoza neden olma gibi bir durum söz konusu değildir.

Tüp bağlatma adet düzensizliğine neden olur mu?

Tüp bağlatma adet düzensizliğine sebep olmamaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi tüplerin bağlatılması hormonları etkileyen bir durum değildir. Tüp ligasyonu işlemi öncesi hangi aralıklarla adet görülüyorsa tüp ligasyonu işlemi sonrası da aynı aralıklarla adet görülmeye devam edilmektedir.

Tüp bağlatma kimler için uygundur?

Tüp ligasyonu yaptırmak isteyen kişilerin bu operasyon hakkında bilinçli ve kararları kesin olmalıdır. Çünkü işlem geri dönüşümsüz olarak yapılmakta ve geri dönülse dahi normal yollarla gebe kalınması ihtimali oldukça düşmektedir. Tek çocuk sahibi çiftlere doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol hapları önerilmektedir. Tüp bağlatma işlemi iki ve ikiden fazla çocuğu olup devam etmek istemeyen kişiler için önerilen bir uygulamadır. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için kordon bağlatma kimler için uygundur yazımızı okuyabilirsiniz.

Tüp bağlatma fiyatları ne kadar?

Tüp bağlatma fiyatları tüplerin bağlanmasında uygulanacak işleme ve kişinin tıbbi durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Tüp ligasyonu operasyonu uzman doktorlar ve hijyenik hastane koşulları altında yapılmalıdır. Tüp bağlatma fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiyi hastanemiz kadın hastalıkları ve doğum servisinde bulabilirsiniz.

Tüp ligasyonu ya da tüp sterilizasyonu olarak da bilinen tüp bağlatma, bir tür kalıcı doğum kontrol yöntemidir. Tüp bağlatma işlemi sırasında; kadının hamileliğinin kalıcı olarak önlenmesi için fallop tüpleri bağlanır ya da bloke edilir. İşlem, yumurtanın fallop tüpleri boyunca hareket etmesini ve spermin fallop tüplerini aşıp yukarıya, yumurtaya doğru gitmesini engeller. Ancak, prosedür kadının adet döngüsünü etkilememektedir.

Tüp bağlatma, sezaryen gibi başka bir abdominal cerrahi ile kombinasyon dahil olmak üzere herhangi bir zamanda yapılabilir. Çoğu tüp bağlatma prosedürü geri döndürülemez. Tersine çevirme denenirse, büyük bir ameliyat gereklidir ve her zaman etkili değildir.

Tüp Bağlatma Prosedürü

Tüp bağlatma, nispeten basit bir ameliyattır. Doğumdan hemen sonra da dahil olmak üzere, herhangi bir zamanda yapılabilir. Bazı kadınlar, sezaryen doğumun bir parçası olarak yaptırmayı da tercih eder.

Standart bir tüp bağlatma sırasında, genel anestezi uygulanır. Operasyon, bir sezaryen doğumun parçası değilse; iki küçük karın kesiği yapılır ve laparoskopik işlem yapılır. Prosedür sırasında, fallop tüplerinin her biri kesilir ve bağlanır.

Tüp Bağlatmanın Avantajları

  • Kalıcıdır: Çocuk sahibi olmak istemiyorsanız, bu büyük bir artıdır.
  • İşe yarar: Tüp bağlatma sonrası 200 kadından yalnızca 1’i hamile kalmaktadır. Bu da, gebelik riskinin %0.5 olduğu anlamına gelmektedir.
  • Hormonları etkilemez: Kadının adet döngülerini değiştirmez ya da menopoza neden olmaz. Doğum kontrol haplarının yaptığı gibi ruh hali değişiklikleri, kilo alımı ya da baş ağrısı gibi ya da bazen rahim içi araçların neden olduğu kramp ve lekelenme gibi yan etkilere neden olmaz.
  • Hatırlamaya gerek yoktur: Hap almanıza, diyafram takmanıza, prezervatif kullanmanıza ya da takvimdeki günleri saymanıza gerek yoktur. Bu da, cinsellik konusunda daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.
  • Yumurtalık kanseri olasılığını düşürebilir: Bilim adamları bunun tam olarak neden olduğundan emin değiller, ancak araştırmalar tüp bağlatmanın, bir kadının bu tür kanser olasılığını büyük ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.

Tüp Bağlatmanın Dezavantajları

  • Kalıcıdır: Bazen ameliyatla tersine çevrilebilir. Ancak, bu her zaman mümkün değildir. Tersine çeviren kadınların, yalnızca %50’si hamile kalabilir. Asla hamile kalmak istemeyeceğinizden emin değilseniz, tüp bağlatma sizin için uygun değildir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz: HIV dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için prezervatif kullanmanız gerekecektir.
  • Dış gebeliğe yol açabilir: Hamile kalırsanız, fetüs rahminiz yerine fallop tüplerinden birinde büyüdüğünde bu tür bir hamilelik yaşama olasılığınız daha yüksektir.
  • Her ameliyat gibi riskleri vardır. Sorunlar çok nadirdir. Ancak, bu tür bir ameliyat bağırsaklara, mesaneye ya da kan damarlarına zarar verebilir. Kesi enfekte olabilir ya da anestezik bir tepki verebilirsiniz.

Ek olarak; fazla kiloluysanız, daha önce aynı bölgede ameliyat geçirdiyseniz ya da diyabet, akciğer hastalığı veya pelvik iltihaplı hastalığınız varsa, bu tür sorunlar için daha yüksek bir risk altında olursunuz.

Tüp Bağlatma Sonrası Pişmanlık

Tüm kadınlar, tüp bağlatma kararından pişman olmayacak olsa da, bazıları olabilir. Kadınlarda bu pişmanlık hissini etkileyebilecek bazı faktörler arasında; işlemi yaptırırken genç olmak (genellikle 30 yaşından küçük olmak), bir eş ya da bir çocuğun ölümü gibi öngörülemeyen yaşam olayları sayılabilir. Bazı kadınlar, bir partnerin baskısı ya da sadece tıbbi bir endikasyon nedeniyle kısırlaştırmayı seçerse, daha sonra pişmanlık duyabilir. Tüp bağlatmayı düşünürken, hangi doğum kontrol yönteminin sizin için en iyi olacağını düşünün.

İşlem Başarısızlığı ve Dış Gebelik

Tüp bağlatma başarısızlığı, işlem yapıldıktan yıllar sonra ortaya çıkabilen nadir bir komplikasyondur. Başarısızlık nedenleri arasında; önceden var olan gebelik, yanlış bir yapının tıkanması, eksik tıkanma, mekanik bir aletin kayması, tüplerde fistül gelişimi yer alır. Tüp bağlatma başarısızlığı ortaya çıktığında, dış gebelik olma olasılığı hamile kalan bir kadına göre daha fazladır.

Adet Döngüsünde Değişiklikler

Tüp bağlatma, çeşitli şekillerde adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Yumurtalıklara giden kan akışı kesintiye uğrayabilir, azalabilir. Bu da, yumurtalıklarda işlev bozukluğuna neden olabilir. Yumurtalıkların üretimi, östrojen ve progesteron salınımı değişebilir. Ayrıca, endometriyal bozukluk meydana gelebilir. Diğer bir olasılık da rahim damar tıkanıklığıdır.

İşlemden Sonra Olası Komplikasyonlar

İşlemi tercih eden çoğu insan, tüp bağlatmanın ağrılı olduğunu düşünmez. Bununla birlikte, işlemden hemen sonra aşağıdakiler yaşanabilir:

  • Şişkinlik
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Mide bulantısı
  • Boğaz ağrısı
  • Mide krampları

Doktorunuz, işlemden hemen sonra araba kullanmamanızı önerir. Ancak, ertesi gün genellikle normal rutine dönülebilir. Prosedür sonrasında önemli bir kanama olursa ya da herhangi bir ağrı kötüleşirse doktorunuza danışın.

Tüp Bağlatmanın Yan Etkileri ve Riskler

Uzmanlar, genel olarak tüp bağlatma prosedürünün etkili ve güvenli olduğunu düşünmektedir. Komplikasyon riski düşüktür. Sorunlar da, öncelikle genel anestezi kullanımından kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte, bazı kadınlarda işlem sonrasında ağrı, kanama ya da enfeksiyon gelişebilir. Bu riskler minimum düzeyde olsa da, kişi herhangi bir endişesini işlemden önce doktoruyla konuşmalıdır.

Alternatifler Nelerdir?

Tüp bağlatma, doğum kontrolünün tek yöntemi değildir. Cerrahi seçenekler açısından, farklı yöntemler de tercih edilebilir. Örneğin, hamileliği kalıcı olarak engelleyen ve her iki fallop tüpünün de çıkarılmasını içeren bir yöntem tercih edilebilir. Bu yöntem, bazı doktorlar tarafından yumurtalık kanseri riskini daha da azaltabileceği için daha fazla önerilmektedir.

Uzun vadeli doğum kontrolü tercih eden kişiler için rahim içi cihazlar kullanılabilir. Bu rahim içi cihaz, yıllarca etkili olabilir. Bir kadın tekrar hamile kalmak istediğinde, doktoru onu çıkarabilir. Bir doktor, bir kadının doğum kontrol ve kısırlaştırma seçeneklerini kapsamlı bir şekilde tartışmalı ve çiftlerin bilinçli bir şekilde karar vermesine yardımcı olmalıdır.

Sonuç olarak…

Tüp bağlatma, gebeliği kalıcı olarak önlemenin etkili ve güvenli bir yoludur. Ancak, her zaman tersine çevrilebilir olmadığından, gelecekte hamile kalmak isteyebilecek kadınlar için uygun değildir. Tersine çevrilme prosedürü gerçekleştirilse bile, bu işlemden sonra kadınların yalnızca yarısı hamile kalabilmektedir.

Tüp bağlatma prosedürünü düşünen herkes, riskler ve avantajlar konusunda doktoruna danışmalı ve endişeleri ile ilgili tüm sorunların cevaplandığından emin olmalıdır.

VAZEKTOMİ NEDİR? NASIL YAPILIR VE GERİ DÖNDÜRÜLEBİLİR Mİ?

Vazektomi Nedir?

Vazektomi, meninize sperm tedarikini kesen bir erkek doğum kontrol yöntemidir. İşlem sperm taşıyan tüplerin kesilip kapatılması ile gerçekleştirilir. Vazektomi sonrasında problem yaşama riski düşüktür ve işlem genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

Vazektomi yaptırmadan önce gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinizden emin olmanız gerekir. Vazektomi işleminin geri dönüşü mümkün olsa da, vazektomi erkek doğum kontrolünün kalıcı bir şekli olarak düşünülmelidir.

Vazektomi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.

Vazektomi Ne İçin Yapılır?

Vazektomi, gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olan erkekler için güvenli ve etkili bir doğum kontrol seçeneğidir.

  • Vazektomi gebeliği önlemede yaklaşık yüzde 100 etkilidir.
  • Vazektomi, düşük komplikasyon veya yan etki riski olan basit bir ameliyattır.
  • Vazektominin maliyeti, kadın sterilizasyonunun (tüp ligasyonu) maliyetinden veya kadınlar için uzun vadeli doğum kontrol ilaçlarının maliyetinden çok daha düşüktür.
  • Vazektomi, cinsel ilişkiden önce prezervatif takmak gibi doğum kontrol adımları atmanıza gerek kalmayacağı anlamına gelir.

Vazektomi İşleminin Olası Riskleri

Vazektomi ile ilgili genel bir endişe, daha sonra çocuk sahibi olma konusundaki fikrinizi değiştirebilmenizdir. Vazektominizi tersine çevirmek mümkün olsa da, bu müdahalenin işe yarayacağının herhangi bir garantisi yoktur. Vazektomiyi geri döndürme ameliyatı vazektomiden daha karmaşıktır, vazektomi ameliyatına göre daha pahalı olabilir ve bazı durumlarda etki göstermez.

Vazektomi sonrası çocuk sahibi olmak için tüp bebek gibi başka tedavi yöntemleri de mevcuttur. Ancak bu teknikler pahalıdır ve her zaman etkili değildir. Vazektomi yaptırmadan önce, gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinizden emin olun.

Kronik testis ağrınız veya testislerinizi etkileyen bir hastalığınız varsa, vazektomi için iyi bir aday sayılmazsınız. Çoğu erkek için vazektomi, gözle görülür herhangi bir yan etkiye neden olmaz ve ciddi komplikasyonların oluşma riski nadirdir.

Ameliyattan hemen sonra görülebilecek olası yan etkiler şunları içerebilir:

  • Skrotum içinde kanama veya kan pıhtısı (hematom)
  • Meninizdeki kan
  • Skrotumun morarması
  • Ameliyat bölgesinin enfeksiyonu
  • Hafif ağrı veya rahatsızlık hissi
  • Şişme

İlerleyen zamanlarda görülebilecek olası komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Ameliyat olan kişilerin %1 ila %2'sinde görülebilen kronik ağrı
  • Boşalma sırasında daha da kötüleşen bir ağrıya neden olabilen testiste sıvı birikmesi
  • Sperm sızıntısının neden olduğu iltihaplanma (granülom)
  • Spermi (epididim) toplayan ve taşıyan üst testisin üzerinde yer alan küçük, sarmal tüpte gelişen anormal bir kist (spermatosel)
  • Skrotumda şişmeye neden olan, bir testisi çevreleyen sıvı dolu bir kese oluşumu (hidrosel)

Birçok erkek, vazektominin ciddi sorunlara yol açabileceğinden endişe etmektedir ancak bu korkular asılsızdır. Vazektomi aşağıdakileri etkilemez:

  • Cinsel performans. Vazektomi, çocuk sahibi olmanızı engellemekten başka hiçbir şekilde cinsel dürtünüzü etkilemez. Erkekler vazektomiden sonra daha yüksek cinsel tatmin bildirmektedir.
  • Cinsel organlarınıza kalıcı hasar. Ameliyat sırasında testislerinizin, penisinizin veya üreme sisteminizin diğer bölümlerinin yaralanma riski çok azdır. Son derece nadir durumlarda, kan kaynağının zarar görmesi testis kaybına neden olabilir, ancak cerrahınız yetenekliyse bunun gerçekleşmesi hiç olası değildir.
  • Bazı kanserlere yakalanma riski. Geçmişte vazektomi ile testis veya prostat kanseri arasında olası bir bağlantı hakkında bazı endişeler olsa da, kanıtlanmış bir bağlantı yoktur.
  • Kalp hastalığı riski. Kanser korkularında olduğu gibi, vazektomi ile kalp problemleri arasında herhangi bir bağlantı yok gibi görünüyor.
  • Şiddetli ağrı. Ameliyat sırasında hafif ağrı ve çekme hissedebilirsiniz, ancak şiddetli ağrı nadirdir. Aynı şekilde, ameliyattan sonra biraz ağrınız olabilir, ancak çoğu erkek için ağrı hafiftir ve birkaç gün sonra geçer.

Vazektomi Hazırlığı

Gıda ve ilaçlar

Doktorunuz muhtemelen ameliyattan birkaç gün önce aspirin, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar veya diğer kan inceltici ilaçları almayı bırakmanızı isteyecektir. Bunlar, varfarin, heparin ve ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları içerebilir.

Giyim ve kişisel eşyalar

Skrotumu desteklemek ve şişmeyi en aza indirmek için prosedürden sonra giymek için bir çift dar iç çamaşırı getirin.

Diğer önlemler

Ameliyat günü duş alın veya banyo yapın. Genital bölgenizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Gerekirse bölgedeki tüyleri kesin.

Ameliyattan sonra, araba kullanmanın ameliyat bölgesinde neden olabileceği hareket ve baskıdan kaçınmak için sizi eve götürebilecek bir yakınınızı ayarlayın.

Vazektomi Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Vazektomi ameliyatından önce

Vazektomi ameliyatından önce, doktorunuz bu yöntemin sizin için doğru doğum kontrol yöntemi olduğundan emin olmak amacıyla sizinle görüşmek isteyecektir.

İlk randevunuzda aşağıdakileri konular hakkında konuşabilirsiniz:

  • Vazektominin kalıcı olduğu ve gelecekte çocuk sahibi olmak isteyebileceğiniz bir ihtimal varsa bunun iyi bir seçim olmadığı
  • Çocuğunuz olup olmadığı ve bir ilişkiniz varsa, eşinizin karar hakkında ne düşündüğü
  • Kullanabileceğiniz diğer doğum kontrol yöntemleri
  • Vazektomi ameliyatı, iyileşme süreci ve olası komplikasyonlar 

Vazektomi genellikle lokal anestezi altında yapılır; bu, uyanık olacağınız ve ameliyat alanını uyuşturmak için ilaçların kullanılacağı anlamına gelir.

Vazektomi ameliyatı sırasında

Vazektomi ameliyatı genellikle yaklaşık 10 ila 30 dakika sürer. Vazektomi sırasında doktorunuz muhtemelen şu adımları izleyecektir:

  • Küçük bir iğne ile skrotumunuzun derisine lokal anestezik enjekte ederek ameliyat bölgesinin uyuşturulması.
  • Ameliyat alanı uyuştuğunda testis torbanızın üst kısmında küçük bir kesik gerçekleştirilmesi, veya "neştersiz" teknikle, kesi yerine skrotumda küçük bir delik açılması.
  • Testisinizden meni taşıyan tüpün (vas deferens) yerinin bulunması.
  • Vas deferensin bir kısmının geri çekilmesi.
  • Vas deferens'in skrotumdan çıkarıldığı yerden kesilmesi.
  • Vas deferens'in bağlanarak, ısı (koterizasyon), cerrahi klipsler veya başka bir yöntem kombinasyonu kullanarak kapatılması. Ardından doktorunuz vas deferensin uçlarını skrotuma geri yerleştirecektir.
  • Ameliyat bölgesindeki kesinin kapatılması. Dikişler veya yapıştırıcı kullanılabilir. Bazı durumlarda yara zamanla kendi kendine kapanmaya da bırakılabilir.

Vazektomi ameliyatından sonra

Vazektomiyi takiben, biraz morarma, şişme ve ağrınız olacaktır. Bu semptomlar genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Doktorunuz ameliyat sonrası iyileşmeniz için size bazı talimatlar verecektir. Doktorunuz size şunları önerebilir:

  • Ameliyat bölgesinden kan sızması, 38 dereceden daha yüksek ateş, kızarıklık, kötüleşen ağrı veya şişlik. gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa hemen hastanenizi arayın
  • Vazektominizden sonra en az 48 saat boyunca skrotumunuzu bir bandaj ve dar iç çamaşırı ile destekleyin.
  • İlk iki gün skrotuma buz uygulayın.
  • Ameliyattan sonra aktivitenizi sınırlayın. Ameliyattan sonra 24 saat dinlenmeniz gerekecek. Muhtemelen iki veya üç gün sonra hafif aktivite yapabilirsiniz, ancak bir hafta kadar spor yapmaktan, ağırlık kaldırmaktan ve ağır işlerden kaçınmanız gerekir. Aşırı aktivite, skrotum içinde ağrı veya kanamaya neden olabilir.
  • Bir hafta kadar herhangi bir cinsel aktiviteden kaçının. Boşalırsanız, meninizde ağrı hissedebilir veya kan görebilirsiniz. Cinsel ilişki yaşıyorsanız, doktorunuz sperminizin artık meninizde bulunmadığını onaylayana kadar başka bir doğum kontrol yöntemi kullanın.

Vazektomiden sonra meni (seminal sıvı) boşaltacaksınız, ancak yaklaşık 20 kez boşaldıktan sonra artık bu sıvı sperm (üreme hücreleri) içermeyecektir. Bir vazektomi, testisler tarafından yapılan spermin meniye ulaşmasını engeller. Bunun yerine vücut, zararsız olan spermi emer.

Vazektomi Sonuçları

Vazektomi, hamileliğe karşı anında koruma sağlamaz. Doktorunuz meninizde sperm olmadığını onaylayana kadar alternatif bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya devam edin. Korunmasız cinsel ilişkiye girmeden önce, meninizden herhangi bir spermi temizlemek için birkaç ay veya daha uzun süre beklemeniz ve 15 ila 20 kez veya daha fazla boşalmanız gerekir.

Çoğu doktor, sperm bulunmadığından emin olmak için ameliyattan altı ila 12 hafta sonra bir takip sperm analizi yapar. İncelemek için doktorunuza meni örnekleri vermeniz gerekecektir. Meniniz daha sonra sperm olup olmadığını görmek için mikroskop altında incelenir.

Vazektomi etkili bir doğum kontrol yöntemidir, ancak sizi veya eşinizi klamidya veya HIV/AIDS gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumayacaktır. Bu nedenle, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapma riskiniz varsa, vazektomi geçirdikten sonra bile prezervatif gibi diğer koruma yöntemlerini kullanmalısınız.

Vazektomi Nedir? Nasıl yapılır ve geri döndürülebilir mi? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası