bebeklerde karın şişkinliği neden olur / Bebeğimin Karnı Şiş, Neden Oldu, Ne Yapayım? - Mavi Kadın

Bebeklerde Karın Şişkinliği Neden Olur

bebeklerde karın şişkinliği neden olur

Bebeklerde Karın Şişmesi

Bebeklerde karın şişmesi, gaz sancısı veya kolik bebeklerin en genel belirtisi çoğunlukla karın bölgelerinin sert ve şiş olmasıdır. Bağırsak hareketlerinin sesi dışarıdan duyulabilir, guruldamalar annelerimizi endişelendirebilir.

Bu durumda anne ve babaların yapması gerekenler bu gaz sancısının nedenlerini ve neler yapabileceklerini araştırmalıdırlar. Çünkü bebeklerde çeşitli sebeplerden dolayı gaz sancısı görülebilmektedir. Bu olumsuz olayın ortadan kaldırılması bebeğin gaz sancısını hafifletecek ya da tamamen geçirecektir.

Bebeklerde kolik hastalığı,

Yeni doğan bebekler hiçbir neden yokken bazı rahatsızlıklar yaşayabilirler veya ağlama nöbetleri meydana gelebilir. Bunun başlıca sebebi koliktir. Anneleri endişeye düşüren belirtiler arasında bebeklerde karın şişliği göze çarpmaktadır. Uzman doktorlar kolik hakkında bir sebep belirleyememişlerdir.

Birçok neden kolik ağrılarına ve rahatsızlığa neden olabilir. Yeni doğan bebeklerde sindirim sistemi gelişimi tamamlanmamıştır. Sindirim sistemini destekleyen kaslarda, yiyeceği hareket ettirmek için gerekli uygun ritimler henüz gelişmediği için bebeklerde karın şişmesi meydana gelmektedir.

Yine yeni doğan bebeklerde sindirime yardımcı faydalı bakteriler yoktur, zamanla faydalı bakteriler çoğalırlar. Bütün bu sebepler ilk altı ayda kolik ağrılarının olduğunu açıklar. Emziren annelerin yediği bazı gıdalar bebekte alerjen durumlara neden olabilir. Gaz yapan yiyeceklere ait mineraller, anne sütüyle birlikte bebeğe geçebilir ve bebekte gaza ve şişkinliğe neden olabilir.

Sonuç olarak anneler yedikleri gıdalara çok dikkat etmeliler yani bu konuda özen göstermeliler. Bebek bu dünyaya alışmaya çalışıyor ve büyüdükçe zamanla kolik ağrıları, gaz sancıları yok olacaktır.

Bebeklerde karın şişmesi genellikle bağırsakların çalışmalarında bozukluk olmasına da bağlıdır ve bununda en sık nedeni irritabl bağırsak rahatsızlığı veya spastik kolon denilen durumdur. Bu bebeklerde bağırsak çalışmasında problem olmuş ve bağırsak kaslarında düzensiz kasılmalar oluşmuştur. Kalın bağırsağın splenik fleksura denilen karnın sol üst kenarındaki bölgede gaz sıkışması oluşur ve böylece karın üst kısımlarında rahatsızlık, adale spazmı, şişkinlik, ağrı şikâyetleri meydana gelir.

Yani gaz sancısı ve şişkinlik şikayetleri basit hazımsızlık nedeniyle olabileceği gibi, enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok hastalıklardan da meydana gelebilir.

Bebeklerde Karın Ağrısı: Ne İyi Gelir?

Bebeğinizin sebepsiz yere ağladığını ya da huysuzlandığını mı düşünüyorsunuz? Bu durum karın ağrısından kaynaklanabilir. Özellikle yenidoğan döneminde 1 yaşına kadar çocuklarda en sık karşılaşılan ağrı karın ağrısıdır. Peki bebeklerde karın ağrısı nasıl geçer ve ne zaman doktora gitmek gerekir? Bebeklerde karın ağrısıyla ilgili merak edilenleri bu yazımızda okuyabilirsiniz…


Bebeklerde Karın Ağrısı Belirtileri

Karın ağrısı çeken bebek ağlar, ayaklarını karnına doğru çeker, uykuya dalamaz, karnında şişlik olur ve ara sıra kusabilir. Karın ağrısı nedenleri ise yaşa göre değişebilir. İlk aylarda infantil kolik en sık rastlanan neden iken 4 aydan sonra karın ağrısı daha çok gastroenterit veya üriner enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olabilir.

Peki karnı ağrıyan bebeğe ne yapılır?

Bebeklerde Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

İnfantil kolik

İnfantil kolik, 20 gün ila buçuk ay arası dönemde günün belli saatlerinde (akşamüzeri ve sabaha karşı daha sıklıkla) yaklaşık saat süren ıkınma, ağlama, ayakları karna çekme, emmede isteksiz vb. huzursuzlukla seyreder. Bu kolik türünde bebekler ataklar arasında huzurludur, atak geçince ise uyur ve sakinleşir.

Neler yapılabilir?

Genelde atak aralarında bebek sakinleştirilebilir, huzurlu ortam sağlanabilir, emzirme ve sonrasında gazı çıkarılabilir. Karna masaj yapıp, sarılabilir, kucaklayıp sıcak tutabilir, atak sırasında sakinleştirici müzik veya elektrik süpürgesi, fön makinesini belli salınımda sallama gibi yöntemler deneyebilirsiniz. Atakta bitkisel veya medikal gaz ilaçları, probiyotikler, rezene ve karışık bitki çayı (30ml geçmemek koşulu ile) verilebilir.

Gıda alerjisi

Yenidoğan döneminde başlayabildiği gibi uzamış gaz sancılarının veya şiddetli sancıların nedeni gıda alerjisi olabilir. Alerjide dışkıda mukus veya kan, yeşil dışkı, sık tekrarlayan pişik, artmış kusmalar, annenin yediği yiyeceklere karşı bebeğin alerjik reaksiyon vermesi ve kolik atakları görülür.

Neler yapılabilir?

Yapılan testlerde alerji yapabilecek gıdanın kesilmesi veya özel mamalarla bebeğin şikayetleri geriler.

Reflü

Reflü de huzursuzluk ve ağlamalara neden olur. Çok sık kusma, uyku veya yatar pozisyondan ağlayarak uyanma, günde ’ten fazla hıçkırık, reflü şüphesine neden olur.

Neler yapılabilir?

Doğru pozisyon, yatak başını yükseltme, dik emzirmeyle birlikte sorun çözülmezse medikal reflü tedavisi hekim tarafından düzenlenir.

Akut gastroenterit

Akut gastroenterit; ateş, kusma veya normalden farklı sayı, kıvam ve renkte dışkılama, ishal belirtileriyle ortaya çıkar. Nedeni virüs, bakteri veya parazit olabilir.

Neler yapılabilir?

Aşırı ishal (günde ve üzeri) ve kusmada sıvı takviyesi, probiyotik ve etkene yönelik medikal tedavi gerekir.

İdrar yolu enfeksiyonu

Ateş veya kusma, ağlama, ayakları karna çekme, kilo alımının azalması gibi belirtiler tek başına bile idrar yolu enfeksiyonu bulgusu olabilir. Tam idrar tahlili, idrar kültürü ve üriner ultrasonla tanı koyulur.

Neler yapılabilir?

Tanı ve etkene göre doktor tarafından gerekli antibiyotik tedavisi uygulanır.

Kabızlık

Sert, az miktarda, ağrılı dışkılama veya dışkılamada gecikme görülür. Bebeğin beslenme problemleri, yeterince sıvı alamaması veya tek taraflı beslenmesine neden olabilir.

Neler yapılabilir?

Beslenmenin düzenlenmesi, probiyotikler, gerekli görülürse hekim medikal tedavi ile çözer.

İnvajinasyon (bağırsak tıkanıklığı)

Bağırsağın eldiven parmağı gibi iç içe geçmesi bağırsak tıkanıklığıdır. Ani başlayan karın ağrısı, kusma, gaz çıkaramama ya da seyrek gaz çıkarma, karında şişlik, genel durumun bozulması, ağlama ve karın ağrısı ile karakterizedir. Ayakta karın filmi ve muayene ile tanı konur.

Neler yapılabilir?

İnvajinasyon, lavman veya düzelmezse ameliyat ile tedavi edilir.

Karın Ağrısında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Ateş eşlik ediyor ve saatten uzun sürüyorsa, bebek devamlı ağlıyorsa, kusma fışkırır tarzda olup kez ve üzerinde ise, ağrı kesicilerle rahatlamıyorsa, dışkıda renk değişikliği, kanama, mukus varsa, karında şişlik ve gerginlik varsa mutlaka hekimin görmesi gerekir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Çocuklarda Karın Ağrısı Ciddi Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Çocuk Cerrahisi

Çocuklar her yaşta karın ağrısı şikayeti yaşayabiliyor. Karın ağrıları çoğu zaman kolik ya da kabızlık gibi rahatsızlıklardan kaynaklanırken, bazen ciddi sağlık sorunlarını işaret edebiliyor. Bebekler ve küçük çocuklar yaşadıkları ağrıyı ve bölgesini tarif edemedikleri için anne babaların bu konuda dikkatli ve bilinçli olması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü uzmanları, çocuklarda karın ağrıları hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili bilgi verdi.

Çocuklar büyüdükçe karın ağrısı şikayetleri artıyor

Karın ağrıları çocuklarda sık görülmektedir. Her 4 çocuktan 1’inde ara ara karın ağrısı şikayeti görülürken kız çocuklarında daha fazla yaşanmaktadır. 2 yaş civarındaki çocuklarda %3 oranında görülen karın ağrısı şikayetleri, yaş aralığında %5, yaş aralığında ise %25’e kadar yükselmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte artış gösteren karın ağrısı şikayetlerinin %1 kadarı cerrahi operasyon gerektirmektedir ancak doğru ve zamanında müdahale hayati önem taşımaktadır..

Anne baba iyi gözlem yapmalı

Çocuklarda en sık görülen karın ağrısı sebebi, “gastroenterit” denilen bakteri veya viral enfeksiyona bağlı ortaya çıkan mide ve bağırsak iltihabıdır. En bilinen belirtisi ishal olan gastroenterit, cerrahi müdahale gerektiren hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Özellikle ishal başlamadan önce, teşhis ve tedavide zorluklar yaşanabilmektedir. Karın ağrısı olan çocukta, gastroenterit mevcut olup ishal başlamamış ya da gastoenteritin bağırsak hareketlerini durdurucu tipi mevcut ortaya çıkabilmektedir. Bu iki durumu ayırt etmek, ancak bir doktor tarafından sağlanabilmektedir. Anne ve babanın, acil cerrahi gerektiren belirtilere çok benzerlik gösteren bu gibi durumlarda, ishalinin varlığıyla birlikte içeriği, kokusu ve rengini dikkatli takip edip, doktora bildirmesi gerekmektedir.

İshal sonrası kabızlık ciddi hastlık işareti olabilir

İshal devam ederken şikayetin aniden değişmesi, bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Gaz ve dışkılama yapılamaması, karın şişkinliği, kusma gibi belirtiler bağırsak düğümlenmesinin belirtileri olabilmektedir. Bununla birlikte karın ağrısı ile birlikte kusma ya da makatta görülebilecek kanama olduğunda, acilen bir uzmana başvurulmalıdır. Karın ağrısı sebebiyle doktora giden 3 çocuktan birinin kabızlık yaşadığı unutulmamalıdır. Yaşamın erken döneminde yaşanan kabızlık sorunu, cerrahi sebepleri çağrıştırmaktadır.

Ağrılar ile gelen belirtileri göz ardı etmeyin

Karın ağrısının şekli, tipi, süresi nasıl olursa olsun önemsenmemesi, ağır sonuçlar doğurabilmektedir. Anne ve babaya düşen görev bu konuda iyi gözlem yapmaktır. Aşırı yemek, açlık ve stresten de kaynaklanan karın ağrısının birçok farklı nedeni olabilmektedir.

  • Rotavirus: Kış aylarında yayın olan bu virüs, cerrahi müdahale gerektiren rahatsızlıkları taklit edebilir. Doktor desteği gerekir.
  • Besin zehirlenmesi: Şiddetli kusmalarla birlikte, aşırı ishal varlığı dramatik olsa da, teşhis ve tedavide pediatri doktoru yer alır.
  • Kabızlık: Daha çok sol alt karın bölgesinde ağrı yapar. Ağrının yer değiştirmesi anne baba için uyarıcı belirti olmalıdır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: Sünnet olmamış erkeklerin yanısıra kızlarda da idrar yapma ile birlikte şiddetli ağrı olur. Apandisit gibi bazı cerrahi hastalıklarda, hastalığın yeri mesaneye yakın ise, bu acil cerrahi hastalık, basit mesane iltihabını andırabilir.
  • Apandisit: Yumurtalıkların karın içinde olması sebebiyle, kızlarda karın ağrılarına daha hızlı müdahale edilmelidir. Patlayan apandisit, ileride bebek sahibi olmaları zorlaştırabilir.
  • Bağırsak düğümlenmesi: Şikayetlerin ve hastalığın başlama saati neredeyse kesindir. Keyifli bir şekilde uyuyan bebeğin aniden uyanıp, ağlaması, arada uykuya dalabilmesi, tekrar ağrının başması belirgin özelliklerindendir. Teşhis ve tedavinin gecikmesi, ağır sonuçlar doğurur.

Boğaz ağrısı ile birlikte görülen karın ağrısı, özellikle ateşli dönemlerde can sıkıcı olabilir. Ateşin düşmesi ile birlikte, ağrının da hafiflemesi gerekir. Giderek artmakta ise, sebebi araştırılmalıdır.

Karın ağrısı ve şişliğine dikkat!

Kalınbağırsağın bir kısmının karın zarı üzerinde dönmesi ya da kıvrılmasıyla ortaya çıkan volvulus hastalığı gelip geçici ağrılarla başlayabilir. Genel durum bozukluğu ve karın şişkinliği görülür. Kalın bağırsaklarda hareket bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan tıkanıklıklar, boğulmuş fıtık, yumurtalık dönmesi de denilen over torsiyonu ve testis torsiyonu acil cerrahi gerektiren hastalıklar arasındadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası