bilgisayarımın işlemcisi ne / İşlemcinizin kaç çekirdekli olduğunu öğrenme - Microsoft Desteği

Bilgisayarımın Işlemcisi Ne

bilgisayarımın işlemcisi ne

kaynağı değiştir]

Bu evre, program belleğinden komutu almayı içerir. Program belleğindeki yer, programın o andaki yerini bir sayıyla tutan program sayıcı tarafından belirlenir. Başka bir deyişle, program sayıcı, MİB'nin o andaki programın hangi kısmında olduğunun yerini tutmaktadır. Bir komut alındıktan sonra program sayıcı, alınan komutun boyunun bellek birim cinsinden değeri kadar artırılır. Bazen getirilmesi gereken komut hızca daha yavaş bir bellekten alınır, böylece MİB'nin komutun geri dönmesini beklerken zaman kazanması sağlanır. Bu konu modern işlemcilerde bellekler ve boru hattı mimarilerinde geniş olarak incelenmektedir.

Kod çözme (decode)[değiştir

Merkezî işlem birimi

Intel DX2 funduszeue.info

Intel DX2 mikroişlemcisi. (Alttan görünüm)

Diğer adı CPU, MIB
Geliştirici(ler)ENIAC
Üretici(ler)Intel, AMD
Tip Bilgisayar parçası
Çıkış tarihi -

Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltmasıMİB, İngilizce:&#;Central Process Unit ya da kısaca CPU), dijitalbilgisayarlarınveri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. Mikroişlemciler ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir merkezî işlem birimidir. 'lerin ortasından itibaren gelişen mikroişlemciler ve bunların kullanımı, günümüzde MİB teriminin genel olarak mikroişlemciler yerine de kullanılması sonucunu doğurmuştur.

Merkezî işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahiptir. Giriş ve çıkış birimleri arasında verilen yazılım ile uygun çalışmayı sağlar. MİB, makine dili denilen düşük seviyeli kodlama sistemi ile çalışır; bu kodlama sistemi bilgisayarın algılayabileceği işlem kodlarından oluşur. Bir mikroişlemcinin algılayabileceği kodların tamamına o işlemcinin komut kümesi denir.

Merkezî işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlemleri Aritmetik Mantık Birimi (AMB) aracılığıyla yapar. Bunun dışında virgüllü sayılarla daha rahat hesap yapabilmesi için bir Kayan Nokta işlem birimi (FPU) vardır. Mikroişlemcinin içerisinde bulunan küçük veri saklama alanlarına yazmaç denir.

İlk Merkezî İşlem Birim'leri (MİB) daha büyük,bazen türünün tek örneği bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmışlardı. Ancak belirli bir uygulama için özel MİB tasarımının masraflı olması bir veya birçok amaç için yapılan kitlesel olarak üretilmiş işlemcilerin gelişmesine yol açtı. Bu standartlaşma eğilimi ayrık transistörlü ana sistemler ve mini bilgisayarlar döneminde başladı ve entegre devrelerin (ED) popülerleşmesiyle giderek hız kazandı. ED, giderek daha karmaşık ve nanometre ile ölçülebilecek MİB'lerin tasarlanmasına ve üretilmesine olanak verdi. MİB'lerin küçülmesi ve standartlaşması, modern hayatta dijital cihazların varlığını ilk bilgisayar örneklerinin sınırlı uygulamalarının çok ötesinde arttırdı.

Tarihçe[değiştir

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Seçilir?

Kasasının yan kapağı şeffaf, RGB LED aydınlatmalı, şık bir bilgisayara bakıldığında içeride pek çok bileşen görülüyor. Anakart, anakarta takılı durumdaki RAM modülleri, tüm heybetiyle âdeta “Ben buradayım!” diye haykıran ekran kartı ve diğer bileşenler, kolayca seçilebiliyor. Ancak gözlerden uzak olsa da tüm bu bileşenlerin işleyişinden sorumlu olan bir başka donanım bileşeni daha bulunuyor: İşlemci, namıdiğer CPU (Central Processing Unit-Merkezî İşlem Birimi). ’li yıllardan bu yana bilgisayar kullanıcılarının öyle ya da böyle hayatında olan fakat son yıllarda, özellikle kendi bilgisayarını kendi toplayan teknoloji meraklıları tarafından bilinen işlemci, bir bilgisayarın genel performansını belirleyen en temel bileşen olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle işlemcileri biraz daha yakından tanımak gerekiyor.

İşlemci Nedir?

Teknoloji otoritelerinin, bir mühendislik harikası olarak değerlendirdikleri ve bilgisayarın beyni şeklinde tanımladıkları işlemci; bilgisayardaki verileri işliyor, yazılımlardan ya da kullanıcılardan gelen komutları tanımlayarak bu komutların gereği doğrultusunda çıktılar alınabilmesini sağlıyor. Üzerinde mikroskobik boyutlarda çok sayıda transistör bulunduran işlemciler, 1 ve 0’lardan oluşan makine kodlarına karşılık gelen “akım açık” ve “akım kapalı” şeklinde elektrik sinyalleri üretiyor. Komutları sistem belleğinden (RAM) alan işlemcilerin; saat hızı, çekirdek sayısı, iş parçacığı gibi birbirlerinden ayrılmasını sağlayan ve genellikle performanslarına dair bir gösterge kabul edilen teknik özellikleri bulunuyor.

İşlemci Nesli Nedir?

Dünyanın önde gelen işlemci üreticileri, PC ve sunucular için hazırladıkları işlemcilerin mimarilerini geliştirerek belirli periyotlarda eski nesil işlemcileri emekliye ayırıp yeni modelleri, kullanıcılarla ve profesyonellerle buluşturuyor. Nesil kavramı da burada devreye giriyor. Aynı ürün ailesinin devamı niteliğindeki işlemci serileri, nesil kavramıyla tanımlanıyor. Örneğin Intel Core i, ilk nesil Core i7 ailesinin bir ferdiyken Intel Core iK, aynı ailenin 7. neslinin bir üyesi oluyor. Intel Core-iX ailesindeki işlemcilerin hangi nesilden olduğunu anlamak için işlemci adındaki “iX“sonrasında gelen ilk rakam veya sayıya bakmak gerekiyor. yılı itibarıyla Intel’in masaüstü platformuna nesil Core iK’yı çıkarması bekleniyor ve işlemci kodundaki 11, belirtildiği üzere yine işlemci neslini temsil ediyor.

İşlemci Ne İşe Yarar?

Bilgisayardaki donanım bileşenleri ve çevre birimlerinin, birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlayan ve genel veri akışını kontrol eden işlemciler, bilgisayardaki temel veri hesaplamalarından sorumlu oluyor. Örneğin; sıkıştırılmış bir dosyayı açarken, bir video dosyasını başka bir video formatına dönüştürürken, oyunlardaki sahnelerin kalabalıklığını/trafik yoğunluğunu ve daha sayısız hesaplamayı, işlemci sırtlanıyor. Gelişen teknoloji sayesinde ekran kartlarındaki grafik işlem birimleri (GPU) işlemciye belirli oranda destek olabilse de yalnızca işlemci sorumluluğunda olan pek çok görev bulunuyor.

İşlemci Sıcaklığı Kaç Olmalı?

’lerin başlarında çok yüksek sıcaklıklarda çalıştığı için bozulan işlemcilerle karşılaşıldığı için aradan uzun zaman geçmesine rağmen işlemci sıcaklıkları, kullanıcıları yer yer endişeye sevk edebiliyor. Ancak zaman içerisinde işlemcilere entegre edilen koruma mekanizmaları, işlemci üreticileri tarafından belirlenen güvenli ısı değerlerinin üstüne çıktığında işlemcilerin, kendilerini korumaya alabilmelerini sağlıyor ki bu koruma mekanizmalarının başında, throttling/hız düşürme sistemi geliyor. Ne var ki işlemcilerini hem en yüksek performansıyla hem de güvenle kullanmak isteyen teknoloji meraklıları, ideal işlemci sıcaklığının kaç santigrat derece olacağını merak edebiliyor. Kullanılan işlemcinin; hangi marka tarafından üretildiği, çekirdek sayısı, çalışma frekansı, maksimum çalışma sıcaklığı gibi değişkenler, işlemci sıcaklığının normal düzeylerini belirleyebiliyor. Örneğin, maksimum 70 santigrat derece çalışma sıcaklığına sahip, 3,00 GHz frekansında çalışan dört çekirdekli bir işlemcinin yük altında santigrat derecede çalışması uygun karşılanabiliyor. Fakat yeni nesil Intel işlemciler, çok çekirdek içerdiği ve muazzam saat hızlarına çıkabildiği için yük altında santigrat dereceleri görmek, her zaman mümkün olmayabiliyor. Genellikle maksimum çalışma sıcaklığı santigrat derece olarak belirlenen güçlü işlemcilerin, yük altındayken santigrat derecelere kadar çıkması normal karşılanıyor. 90 santigrat derece ve üstü değerlerde işlemci kendi hızını yavaşlatarak daha serin çalışma yönünde adım atabiliyor.

İşlemci Karşılaştırma

Teknoloji ve oyun meraklıları, bilgisayarlarında bulunan işlemcilerin performansını öğrenmek adına çeşitli test yazılımlarından yararlanabiliyor. Cinebench, 3DMark gibi uygulamalar, işlemcilere dair detaylı testler gerçekleştirerek işlemcilerin, diğer modellerle karşılaştırılabilmesine imkân tanıyor. Bu sayede teknoloji meraklıları, kullandıkları işlemcinin teknik yönden gücünü mukayeseli olarak görüntüleyebiliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.