parmak soyulması neden olur / Deri Soyulmasına İyi Gelen 10 Doğal Çözüm - Nefis Yemek Tarifleri

Parmak Soyulması Neden Olur

parmak soyulması neden olur

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Derilerin soyulması genel olarak vücutta yaşanan çok önemli nedenler olarak görülmese de kişilerin hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Parmak uçları özellikle bu sorunun en fazla kullanıldığı alanlardan biridir. Parmak uçlarında deri soyulması nedenleri ve tedavisi nelerdir, bu sorunun neden kaynaklı olarak yaşandığı hakkında bilgi vermek istiyoruz Sizler de bu sorunla çok fazla karşılaşıyorsanız ve bu sorundan çok şikayetçiyseniz yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Parmak Uçları Deri Soyulması Nedir?

Son yıllarda cildiye bölümüne başvuran hastaların çoğu parmak uçlarının soyulmasından şikayetçidir. Parmak uçları deri soyulması durumunun özellikle kış aylarında daha fazla arttığı ve daha fazla yaşandığı görülmektedir. Tabi yaz aylarında da birçok kişi bu sorunu yaşamakta ve bu durumdan şikâyet etmektedir. Deri soyulmaları, genel olarak ciddiye alınan bir sorun olmasa da bazen başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden sürekli devam eden soyulmalar mutlaka ciddiye alınmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Sorun bazen basit yüzeysel ve hafif yaşanırken bazen çok daha ciddi bir şekilde yaşanır ve neredeyse derinin tamamı kalkabilir. Tırnakların etrafında yaşanan soyulmalar ile parmak uçlarında meydana gelen soyulmalar aynı değildir ve karıştırılmamalıdır.

Parmak Uçları Deri Soyulmalarının Belirtileri

Parmak uçlarında meydana gelen soyulmalar doğal olarak kendini çok kolay bir şekilde gösterir. Genel olarak kişilerin takip etmesi gereken parmak uçları deri soyulmalarının belirtileri şu şekildedir;

  • Parmağın etrafında veya parmağın ucunda soyulma var ise,
  • Kesik şeklinde acı veren bir soyulma mevcut ise,
  • Pul pul dökülme yaşanıyor ise,
  • Parmağın eklem bölgesinde yaşanan acı ve kesik şekilde oluşan soyulmalar ve kızarıklıklar var ise;

Yukarıda yaşadığınız durumlardan herhangi biri varsa bu konuda mutlaka doktora görünmeniz ve gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekir.

Parmak Uçları Deri Soyulması Nedenleri

Parmak uçlarında meydana gelen deri soyulmalarının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerin bazıları ciddi hastalıklarda olabilir. Zaten o yüzden mutlaka sürekli olarak yaşanan parmak uçlarının soyulması takip edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Genel olarak parmak ucu deri sorulmalarının nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Egzama deri soyulmalarının en önemli nedenlerinden biridir. Her yaş grubundan insanda görülebilen bu sağlık sorunu ciltte çok ciddi bir kurumaya neden olmakta ve bundan kaynaklı olarak da ciltte soyulmalar meydana gelmektedir.
  • Parmaklarda meydana genel soyulmaların bir diğer nedeni ise mantarlardır. Mantarlar kişilerin el ve ayak parmaklarında tahrişe neden olduğu için aynı zamanda soyulmalara da sebebiyet verir.
  • Kullanılan kimyasal ürünler, parmak uçlarında tahrişe neden olur ve bunun sonucunda da soyulmalar meydana gelir. Bu durum kadınlarda, erkeklere oranla çok daha fazla görülmektedir.
  • Çocukluktan bu yana yaşanan parmak emme sorunu yine parmak uçlarında soyulmalara neden olur.
  • Ellerin çok fazla sıcağa ve soğuğa maruz kalması, güneş ışınlarına maruz kalması, çok fazla klavye kullanım ve son olarak vücutta vitamin ve mineral eksikliğinin olması parmak uçlarında soyulmalara neden olmaktadır.

Parmak Uçları Deri Soyulması Tedavisi

Parmak uçlarında meydana gelen soyulma probleminin çözümü için öncelikle neden kaynaklandığının bulunması gerekir. Sorun ciltte meydana gelen kuruluk ve tahriş sorunlarından kaynaklı ise kişiler yoğun nemlendiriciler ve losyonlar yardımıyla bu sorundan kolay bir şekilde kurtulabilir. Sorun egzama veya mantardan kaynaklı ise buna yönelik bir tedavi sürecine girişilir. Parmak uçlarında deri soyulması tedavisi kısacası sorunun temel kaynağı tespit edilerek ancak gerçekleştirilir.

Tedavi süreci devamlılık ve düzen gerektirir. Basit sorunlardan kaynaklanan soyulmalarda düzenli olarak krem ve losyon kullanılması oldukça etkilidir. Parmak uçlarında başlayan soyulma eğer tüm vücuda yayılıyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. Çünkü bu durum ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir ve enfeksiyon riski vardır. Ayrıca soyulma ile birlikte sızlama, kas ve eklemlerde ağrı, ateş, uykusuzluk, halsizlik, ani kilo kayıpları yaşanıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.

Parmak Ucu Soyulmalarına Doğal Çözümler

Parmak uçlarında meydana gelen soyulmalar bazen geçici de olabilir. Yani ciddi bir hastalığın belirtisinden ziyade geçici bir durum olabilir. Bu durumda evde uygulayabileceğiniz basit ancak etkili doğal yöntemler vardır.

1. Salatalık

İçerisinde birçok vitamin ve potasyum, bakır barındıran salatalık zaten birçok hastalığın tedavisinde faydalı bir sebzedir. Salatalığı ikiye bölüp, soyulan yerlerinize sürerek bölgedeki tahrişi ve kızarıklığı geçirebilirsiniz. Düzenli olarak yaptığınızda bölgedeki tahriş geçecektir.

2. Süt

Eller sürekli olarak nemlendirildiğinde tahriş ve kuruluk gidecektir. Ellerin sürekli nemli kalması için kullanılabilecek en etkili ürünlerden biri süttür. İçeriğindeki mikro besinler sayesinde cildin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlar. Parmak ucu soyulmalarında yapılması gereken bir kâse süte, bal eklenir ve eller bir süre bu sütün içinde tutulur. Uygulama sonrasında soyulmaları büyük oranda geçirdiğini ve önlediğini görebilirsiniz.

3. Bolca Su Tüketin

Hem cilt problemlerinin giderilmesi hem de birçok sağlık sorununun engellenmesi için kişileri bol su tüketmesi gerekir. Su vücuttan toksin attığından ve kan dolaşımını artırdığından dolayı cildi her zaman nemli tutar. Bu da soyulma problemini engelleyen bir durumdur.

Genel olarak parmak uçlarında deri soyulması nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi almak istiyorsanız yazımızdan bu konuda her türlü detayı öğrenebilirsiniz. Doğal yöntemler geçici soyulmalar için geçerli ve etkilidir. Eğer nemlendirmenize rağmen soyulma durumu geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmanız ve tıbbi destek almanız gerekir.

Not: Bu yazı bir doktor tavsiyesi değildir, bilgilendirme amaçlıdır. 

TechWorm

neden parmak uçlarında deri soyulur, parmak uçları, parmak uçları deri soyulması, parmak uçları deri soyulması nedenleri, parmak uçları deri soyulması nedir, parmak uçları deri soyulması tedavisi

Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisi

Parmak uçlarındaki cilt, bazı durumlarda rahatsız edici bir şekilde soyulabilir veya çatlayabilir. Parmak ucu derisinin soyulması eller, ayaklar veya dudaklardaki derinin soyulma vakaları kadar nadir bir durum değildir. Cilt soyulması genellikle ciddi bir endişe nedeni olmamakla birlikte, birkaç tıbbi durumla ilişkilendirilebilir, bu yüzden hızlı bir teşhis önemlidir. Parmak uçlarında cilt soyulması, döküntü, kaşıntı veya kuruluk gibi diğer cilt sorunlarına da eşlik edebilir. Parmak uçlarında deri soyulmasının genel nedenine ve kişinin ne zaman bir doktora görünmesi gerektiğine dair bilgiler aşağıda verilmiştir:

Parmak Uçlarında Deri Soyulma Nedenleri

Parmak uçlarında cilt soyulması, çevresel faktörlerden veya altta yatan koşullardan kaynaklanabilir. Bu kaynaklar aşağıdaki gibidir:

Çevre

Cilt soyulmasının çevresel nedenleri iç problemlerden çok dışsaldır. Bu kategori, hava durumunu ve çocuklarda parmak emmeyi içerebilir. Dışsal nedenlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Sık sık elleri yıkama: Elleri sık sık sabunla yıkama, parmak uçlarının soyulmasına ve çatlamasına neden olabilir. Kuru cilt sık görülen bir durumdur ve cildin derisinin soyulmasına Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisive çatlamasına neden olabilir. Kuru cilt, sıklıkla sabunla sık sık yıkama yapılmasından kaynaklanabilir. Zararlı bakterilerin yayılmasını azaltmak için sık sık el yıkama önemlidir, ancak sabun kullanmak cildin koruyucu yağlarının da zarar görmesine neden olunur. Bu yağlar kaybolduğunda, cilt artık nemi tutamaz, kuru cilt veya sabun dermatitine neden olabilir. Ellerin sık sık yıkanması nedeniyle parmaklarının ucunda deri soyulması yaşayan kişilerin yalnızca gerektiğinde ellerini yıkaması, daha sonra nemlendirmesi ve cildi sert havlularla kurutmasından kaçınmaları önerilir.

2. İklim: Çok kuru hava koşulları cildi kurutarak soyulmasına veya çatlamasına neden olabilir. Bu kuru kış aylarında, özellikle de dışarıda vakit geçirirken eldiven kullanılmıyorsa parmak uçlarında deri soyulması görülebilir.
3. Güneş yanığı: Güneşin ultraviyole (UV) ışınları cilde zarar verebilir. Cilt soyulmadan veya pul pul dökülmeden önce kırmızı, ılık, ağrılı ve hassas hale gelebilir. Çoğu güneş yanığı hafiftir ve bir hafta içinde iyileşebilir, ayrıca bir kişinin cilt kanseri gelişme riskini de artırabilir. Güneş yanığı olan bir kişi güneşten uzak durmalı ve iyileşirken cildini nemli tutmak için aloe vera gibi alkol içermeyen nemlendirici gibi losyonlar kullanmalıdır.
4. Parmak emme: Çocuklarda parmak veya başparmak emmek nispeten yaygındır, ancak Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisiparmak uçlarında ağrılı yaralara ve soyulmaya neden olabilir. Çocukların çoğu bu alışkanlıktan büyüdüğü halde, ilk başta teşvik ve izleme gerektirebilir. Tırnak ısırmaya benzer şekilde, bazı yetişkinler de stresli veya alışkanlık dışı olduklarında parmakları emebilir veya çiğneyebilir.
5. Kimyasallar: Çoğu çalışan kişiler derisini zararlı kimyasallara maruz bırakabilecek işlere sahiptir. Bu genellikle, tarım, inşaat ve imalat sektöründeki işleri içerir. Pek çok temizlik ürünü, sabun ve solvent, ayrıca cildi kuru veya tahriş edebilecek kimyasallara da sahiptir. Düzenli olarak kimyasallara maruz kalan birinin koruyucu kıyafet giydiğinden, ellerini düzenli olarak yıkadığından ve nemlendirdiğinden emin olmalıdır.

Temel Şartları

Bir dizi temel tıbbi durum parmak uçlarındaki derinin soyulmasına neden olabilir. Bu tıbbi durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
1. El egzaması: El egzaması nüfusun yaklaşık yüzde 10&#;unu etkileyen yaygın bir durumdur. Aynı zamanda el dermatiti olarak da bilinir. El egzaması veya el dermatiti, cildin parmak Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisiuçlarında soyulmasına neden olabilir. Ellerde egzama, genetik veya alerjenle veya tahriş edici maddeyle temas ederek ortaya çıkabilir. Bazı endüstrilerde çalışan kişilerin etkilenmesi daha olasıdır. Bu endüstrilerden bazıları aşağıdaki gibidir:
• Temizlik
• Yemek servisi
• Sağlık hizmeti
• Kuaförlük
• Mekanik

2. Eksfolyatif keratoliz: Eksfolye edici keratoliz, soyulmaya neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca yaz aylarında gerçekleşmesi daha muhtemeldir ve sık sık genç erişkinleri etkiler. Yüzeysel hava dolu kabarcıklar parmak uçlarında görünebilir ve ardından soyulmuş bölgeleri bırakarak patlayabilir. Bu bölgeler daha sonra kırmızı, kuru ve çatlak olabilir, ancak genellikle kaşıntılı değildir. Kesin neden bilinmemekle birlikte, eksfolyatif keratoliz, sabun, deterjanlar ve çözücüler gibi tahriş edici maddelere maruz bırakılarak daha da kötüleşebilir. Bir kişi yumuşak, kimyasal içermeyen sabunlar kullanarak yarar sağlayabilir ve bazı temizlik ürünlerinden kaçınabilir.
3. Sedef hastalığı: Sedef hastalığı, kırmızı, iltihaplı cilt lekelerine neden olan bir cilt hastalığıdır. Parmakların dış tarafı, dirsekler, dizler, kafa derisinde daha yaygındır ve ancak vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Psoriasis, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı cilt hücrelerine saldırdığı anlamına gelen otoimmün bir hastalıktır ve bulaşıcı değildir. Sedef hastalığı olan bir kişi, durumun kötüleştiği sırada sedef alevlenmeleri yaşayabilir. İzler, yaralanmalar, diyet, nem ve stres gibi birçok dış faktör tarafından tetiklenebilir. Sedef hastalığı semptomlarını hafifletmek için herhangi bir tedavi yoktur, cilde uygulanan özel kremler veya merhemleri, topikal kortikosteroidleri ve fototerapiyi içerir.
4. Alerjik kontakt dermatit: Alerjik kontakt dermatit, kişi alerjisi olan bir şeye dokunduğunda ortaya çıkar. Örneğin, birisinin nikel alerjisi varsa, cildine dokunduğunda derileri tahriş olabilir, çatlayabilir veya soyulabilir. Ayrıca, zehirli meşe, zehirli sarmaşık, ve zehirli sumak gibi bazı zehirli bitkiler aynı etkiye sahiptir.
5. Kawasaki hastalığı: Kawasaki hastalığı, çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen nadir bir durumdur. En belirgin semptom 5 günden fazla süren yüksek ateştir, ayrıca cildin parmak uçlarında soyulmasına neden olabilir. Kawasaki hastalığı hastanede tedavi edilmelidir ve ciddi sonuçları olabilir, bu nedenle acil tanı hayati önem taşır. Kalp komplikasyonları vakaların yaklaşık yüzde 5&#;inde görülür ve vakaların yüzde 1&#;i ölümcüldür.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Parmak uçlarındaki deri soyulma vakalarının çoğu hafiftir, evde nemlendirici ile ve tahriş edici maddelerden kaçınarak kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bazı durumlar doktor tarafından teşhis edilmesi gereken altta yatan tıbbi koşullar neden olur. Bir kişinin bu cilt rahatsızlığını yaşadığı durumda bazı bilgileri doktora bildirmesi gerekmektedir, bu bilgiler şu şekildedir:

Enfeksiyon Belirtileri

• 2 haftadan fazla süren parmak ucundaki ciltte soyulma
• Konservatif tedaviler sonucu iyileşmeyen derinin soyulmaya devam etmesi
• Zamanla kötüye giden semptomlar
Bir kişinin bilmediği başka alerjileri de olabilir, ancak bir doktor genellikle bunları bir yama testi ile teşhis edebilecektir.

Önleme

Kişinin cildinde ki soyulmayı veya parmak uçlarında ki çatlamayı önlemek için izleyebileceği bazı basit ipuçları ve yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Bu basit ipuçları ve yaşam tarzı değişikliklerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
• Sıcak su yerine ılık su kullanmak
• Bulaşık yıkarken veya temizlik ürünlerini kullanırken eldiven takmak
• Soğuk havalarda dışarıda eldiven giymek
• Parmak uçları suyla temas ettikten sonra nemlendirici kullanmak
Kuru cilt, egzama ve sedef hastalığına yönelik el rahatsızlıkları olan kişilerin satın alabilecek birçok ürün vardır, ancak ilk alındığın da ürünün uygun olup olmadığından emin olmak için bir sağlık uzmanına danışılması tavsiye edilmektedir.

Kaynakça:
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası