engelli ikinci el araç alabilir mi / Engelli Raporu ile Araç Alma Hakkında Bilinmesi Gerekenler - Mapfre Blog

Engelli Ikinci El Araç Alabilir Mi

engelli ikinci el araç alabilir mi

ÖTV muafiyetli araçta yeni uygulama! 1 Ocak&#;tan itibaren değişiyor: &#;Sözleşme&#; detayı çok konuşulacak

ÖTV muafiyeti araba sat&#;n almak isteyen engellilere özel bir uygulama ancak hem s&#;f&#;r hem de ikinci el araçlarda fiyatlar yükselince bu durumu suistimal edenlerin say&#;s&#; artt&#;. Hükümet geçti&#;imiz aylarda suiistimallerin önüne geçmek için ÖTV muafiyetli araçlara bin liral&#;k kota getirdi&#;ini duyurdu. Ancak piyasada bin liran&#;n alt&#;nda otomatik vitesli araba bulmak iyice zorla&#;&#;rken getirilen ‘suistimal’ kotas&#;, gerçek ihtiyaç sahibi olan engellileri zora soktu. Engelli araç üst limitinin 1 milyon 4 bin TL'ye yükseltilmesi beklenirken fla&#; bir geli&#;me ya&#;and&#;.

1 OCAK’TAN &#;T&#;BAREN YEN&#; UYGULAMA

Otomotiv Yazar&#; Gazeteci Emre Özpeynirci'nin payla&#;t&#;&#;&#; habere göre, ÖTV muafiyetli araç al&#;m&#;nda &#;artlar hem de&#;i&#;ti hem de zorla&#;t&#;. Belirlenen yeni &#;artlar&#;n 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanaca&#;&#; ö&#;renilirken daha önceleri 1, 2 ve 3. derece akrabalar&#;n faydalanabildi&#;i ÖTV muafiyetli araç al&#;m&#;nda yeni yönetmeli&#;e göre art&#;k sadece 1. derecede akrabalar yararlanabilecek. Bu üç akrabal&#;k derecesi için de 3 isim verilecek ve onlar haricinde kimse kullanamayacak.

iStock

RAPOR SAH&#;B&#;N&#;N A&#;LES&#; DE KULLANAMAYACAK

Yeni ÖTV yönetmeli&#;inin detaylar&#; belli olmaya ba&#;larken tertibatl&#; araç al&#;mlar&#;nda da de&#;i&#;iklik ya&#;and&#;. Önceden tertibatl&#; araç al&#;mlar&#;nda rapor sahibinin ailesi de yararlan&#;rken yeni yönetmelik de bu uygulaman&#;n da fi&#;i çekildi. Tertibatl&#; araç al&#;m&#; ilk haline dönü&#; yapt&#;. Böylece sadece rapor sahibi kullanabilecek. Yine 3 isim verecek olanlar ayn&#; &#;ehirde ikamet etme &#;art&#; da bulunuyor.

ARACI KULLANACAK K&#;&#;&#; &#;LE SÖZLE&#;ME &#;MZALANACAK

Konuya ili&#;kin de&#;erlendirmede bulunan Emre Özpeynirci, ÖTV engelli araç üst limiti hakk&#;nda çok önemli bir ayr&#;nt&#;ya de&#;inerek, "Taahhütnamede 1. derece akrabalar d&#;&#;&#;nda biri arac&#; kullanacaksa i&#; akdine göre sözle&#;me yap&#;lmal&#;ym&#;&#;. Yani bir nevi &#;oför çal&#;&#;t&#;r&#;yormu&#; gibi olacak." ifadelerini kulland&#;.

ÖTV ENGELL&#; ÜST L&#;M&#;T&#; BELL&#; OLMADI

Otomobil fiyatlar&#;n&#;n giderek yükselmesi, ÖTV muafiyetli araç al&#;m&#; gerçekle&#;tirecek engelli vatanda&#;lar&#;n elini kolunu ba&#;lad&#;. &#;u an TL olarak uygulanan engelli araç üst limitinde için umutlar ye&#;erdi. Cumhurba&#;kan&#; Erdo&#;an'&#;n insyatif kullanarak ÖTV araç üst limitini bin TL'den 1 milyon 4 bin TL'ye iddia edilirken henüz resmi bir rakam aç&#;klanmad&#;. Ancak otomobil fiyatlar&#;n&#;n giderek yükselmesinden sonra ÖTV engelli araç listesinde de neredeyse araç kalmad&#;. Bu sebeple engelli vatanda&#;lar önümüzdeki sene engelli otomobil üst limitinde en az&#;ndan yeniden de&#;erleme oran&#; kadar art&#;&#; talep ediyor.

ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ LİSTESİ

Renault'un tüm Clio modelleri ÖTV'siz alınabiliyor. Yeni Taliant'ın da tüm modelleri ÖTV'den muaf tutuluyor. Ayrıca Megane Sedan'ın JOY TCe, Joy Comfort TCe, Joy TCe otomatik olan modelleri de ÖTV'siz alınıyor.

Volkswagen Polo'nun Style donanımı hariç tamamı ÖTV'siz satın alınıyor. Golf ise sadece TSI PS Manuel Impression donanımı ÖTV'siz satın alınıyor.

Toyota'da Toyota Corolla Vision, Vision MDS ve Dream manuel vites ÖTV'siz satın alınabiliyor. Toyota Yaris Vision modeli de ÖTV'siz alınabiliyor.

Fiat engelsiz hareket kapsamında Fiat engelli araç listesinde Urban ve Cross olarak belirlendi. Hybrid 70 HP modeli ile ÖTV muafiyetsiz olarak satın alınabiliyor.

Hyundai i10, i20'nin tüm versiyonları ÖTV'siz alınıyor. Ayrıca Elantra'nın MPI PS Style manuel vites, Bayon'un MPI PS Jump, Style, Elite, T-GDI PS Style paketleri de ÖTV'siz alınıyor.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Soru: Özel tertibatlı araç ithal edecek kişilerde aranan şartlar nelerdir?
Cevap: Özel tertibatlı araç ithal edecek kişinin ortopedik özürden kaynaklanan engelinin bulunması gerekir.

Ortopedik özür ibaresi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu bedensel yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi nedeniyle alt ve üst ekstremite sakatlığını ifade eder.

Kişinin engel durumuna göre iki şekilde araç ithali yapılmaktadır:
1- Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan araç ithali,
2- El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan araç ithali.

Bu kişiler;
a-    Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik ise ikametini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakletmek suretiyle getirilen,  
b-    Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik ise; Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki gerçek ve tüzel kişiler (dernek, vakıf vb.) tarafından kendisine bağış yoluyla gönderilen veya bedel karşılığı alınan,
özel tertibatlı aracı vergilerden muaf olarak ithal edebilir. 

Soru: Nasıl Bir Araç İthal Edilebilir?
Cevap:
1) Bizzat engelli kişi tarafından kullanılan araçlar: Bu kişiler tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan motosiklet ve motor silindir hacmi cc.’ye kadar olan otomobiller,

2) Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmayan araçlar: El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olan kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, engelli kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan tarife pozisyonu altında sınıflandırılan minibüsler ile portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan,  engelli kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtaları,
muafiyet kapsamında ithal edilmektedir.   

Araçta bulunan özel tertibatın kişinin engeline göre yurt dışında yaptırılmış olması gerekir. Diğer bir ifadeyle, aracın engelli aracı olarak ithali amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesine girmesinden önce araçtaki özel tertibatın yapılmış olması gerekir.

Soru: Özel Tertibatlı Araç İthalinde Yaş Sınırı Var mıdır?  
Cevap: Aracın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmaması gerekir.   

Soru: Hangi araçlar muafiyet kapsamında getirilemez?
Cevap: 
-    Sadece otomatik vitesli olan araçların,
-    Özel surette yapılmış hareket ettirici tertibatı bulunmayan araçların,
-    Engelli kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmayan araçların,
-    Arazi araçlarının
muafen ithali mümkün değildir.

Ancak, sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gaziler için araçların  özel tertibatlı olması gerekmemektedir.

Soru: Özel tertibatlı araç ithalinde muafiyet hangi vergileri kapsar?
Cevap: Muafiyet gümrük vergisi, ÖTV ve KDV’yi kapsamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan " Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 72 nci maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yapılan değişiklik ile, yurt dışından engelli muafiyeti kapsamında ithal edilen araçlar için, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin G.T.İ.P numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri yılı için  TL’yi aşanlar için, ÖTV istisnası uygulanmayacaktır.

Soru: Nereye Müracaat Edilir?
Cevap: Özel tertibatlı engelli aracı için, araç Türkiye’ye getirilmeden önce engelli kişinin bizzat kendisi, vasisi veya Gümrük Kanununun inci maddesi çerçevesinde temsil yetkisini haiz kişiler tarafından aşağıda yer alan yetkili gümrük idarelerinden birine müracaat edilir:
1- Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü
2- Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü
3- İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü
4- Gebze Gümrük Müdürlüğü
5- Malatya Gümrük Müdürlüğü
6- Rize Gümrük Müdürlüğü
7- Mersin Gümrük Müdürlüğü

Soru: Müracaat İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?
Cevap: 
Yetkili gümrük idarelerinde her ayın ilk salı günü komisyon toplanmakta ve başvuruları değerlendirerek karara bağlamaktadır. Engelli kişinin araç Türkiye'ye getirilmeden önce yetkili gümrük idaresine müracaat edip, engelli komisyonundan araç getirebileceğine dair onayı alması gerekmektedir. Komisyona katılım başvuruları ise E-Devlet üzerinden sunulan “Engelli Araç İthal Sistemi” başlıklı hizmet aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

1- Bizzat engelli kişi tarafından kullanılan araç için:
a) 26/9/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik esasları çerçevesinde engelli kişi adına düzenlenmiş “Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu”nun aslı veya söz konusu raporu düzenleyen kurum tarafından ya da noter tarafından onaylanmış örneği,
1) Söz konusu raporda, özel tertibat kod numarası ile engelli kişinin hangi sınıf sürücü belgesi alacağının belirtilmiş olması gerekir.
2) İlgili kişi tarafından, kişinin yurt dışında yerleşik bulunduğu ülkenin resmi bir hastanesinden alınan rapor ibraz ediliyor ise raporun Türkçe tercümesinin de bulunması gerekir.
b) Engelli kişinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi,
c) Yurt dışında ikamet eden engelli kişiler için; ikametin Türkiye’ye nakledildiğine ilişkin dış temsilciliklerimizden alınacak ikamet nakil belgesi ile yerleşim yeri naklinden önce satın alınan aracın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi,
ç) Yerleşim yeri Türkiye’de bulunan engelli kişiye;
1) Yurt dışından bağış yapılması halinde; aracın bağışlayana ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi ile bağış belgesi,
2) Aracın yurt dışından bir bedel karşılığında gerçek kişi tarafından satılması halinde taraflar arasında düzenlenen satış sözleşmesi; tüzel kişi tarafından satılması halinde fatura aslı ve her iki belgenin Türkçe tercümesi,
d) Araca takılan özel tertibata ilişkin fatura,
e) Nüfus cüzdanı örneği,
f) Engelli kişinin yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması halinde vukuatlı nüfus kayıt örneği.

2) Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmayan araçlar için:

a) Kararın üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamı kişiler için; Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kurumundan alınmış kişinin el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olduğunu ve kişinin rampa veya lift sistemli araç ile taşınabileceğini gösteren sağlık kurulu raporunun aslı veya aslının bir kamu kurumu tarafından ya da noter tarafından onaylanmış örneği,
b) Yurt dışında ikamet eden engelli kişiler için; ikametin Türkiye’ye nakledildiğine ilişkin dış temsilciliklerimizden alınacak ikamet nakil belgesi ile yerleşim yeri naklinden önce satın alınan aracın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi,
c) Yerleşim yeri Türkiye’de bulunan engelli kişiye;
1) Yurt dışından bağış yapılması halinde; aracın bağışlayana ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi ile bağış belgesi,
2) Aracın yurt dışından bir bedel karşılığında gerçek kişi tarafından satılması halinde taraflar arasında düzenlenen satış sözleşmesi; tüzel kişi tarafından satılması halinde fatura aslı ve her iki belgenin Türkçe tercümesi,
ç) Araca takılan özel tertibata ilişkin fatura,
d) Nüfus cüzdanı örneği,
e) Engelli kişinin yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması halinde vukuatlı nüfus kayıt örneği.

Soru: Karara Bağlama Süreci Nasıldır?
Cevap: Özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma girişi talebi, yetkili Gümrük Müdürlüğünde oluşturulan heyet tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Gümrük Müdürlüğünde toplanan komisyon tarafından, ibraz edilen sağlık raporu ve kişinin durumu dikkate alınarak engelli kişinin ithal etmek istediği araçtaki engelinin gerektirdiği özel tertibat belirlenir.

Komisyonun toplanacağı gün, ilgili engelli kişi de anılan gümrük idaresinde hazır bulunur. Ancak, el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş kişilerin komisyona katılması zorunlu olmayıp vekalet vereceği başka bir kişi ya da varsa vasisinin temsilci olarak komisyona katılması mümkündür.

Aracın serbest dolaşıma girişine ilişkin olumlu kararın oybirliği ile verilmesi gerekir. Komisyon kararı, yetkili Gümrük Müdürlüğünce düzenlenen “Komisyon Karar Belgesi”nde belirtilir. Kararın olumlu olması halinde, karar belgesinin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren altı aydır.

Soru: Serbest Dolaşıma Giriş İşlemleri Nasıldır?
Cevap:
1) Özel tertibatlı araç tertibatlandırılmış olarak giriş gümrük idaresine sunulur ve söz konusu gümrük idaresinde aracın 1 funduszeue.info Taşıt Takip Programına kaydettirilmesi gerekir.
2) Komisyon karar belgesinin geçerlilik süresi içerisinde istenilen belgelerle birlikte komisyon karar belgesini düzenleyen yetkili Gümrük Müdürlüğüne başvurulur ve araç söz konusu gümrüğe teslim edilir.
3) Gümrük Müdürü veya yetkilendireceği Gümrük Müdür Yardımcısı başkanlığında iki muayene memurundan oluşturulan bir heyet tarafından, aracın söz konusu komisyon karar belgesine uygunluğunun tespit işlemleri yapılarak uygun bulunması halinde ithaline izin verilir.
4) Yetkili gümrük idaresince, araç için düzenlenecek trafik şahadetnamesine satılamaz/devredilemez şerhi konularak trafik kaydı yapılmak üzere ilgili trafik tescil idaresine gönderilir.

Soru: Engelli kişi tarafından bizzat kullanılması gereken araçların başkalarınca da kullanılabilmesi mümkün müdür?
Normal şartlarda bu araçların sadece engelli kişiler tarafından kullanılması gerekir. Ancak, beklenmeyen hal ve mücbir sebeplerin varlığı halinde engelli kişinin araçta bulunması şartı ile başka bir kişi tarafından da kullanılabilir.

Soru: Özel Tertibatlı Aracın Devir ve Satış Koşulları Nelerdir?
Cevap: Kişilerin tekrar aynı muafiyetten faydalanmak suretiyle bir özel tertibatlı aracı serbest dolaşıma sokmak istemeleri halinde; halen adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı aracı satmış veya başka bir engelli kişiye devretmiş olmaları gerekir.

Özel tertibatlı aracın başka bir engelli kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin engelinin farklı olması halinde araç yetkili Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin engeline uygun varsa tertibat değişikliği yetkili gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.

Özel tertibatlı aracın devredilmesi veya satılması halinde aşağıda yer alan hususlar dikkate alınır.
a) Bu araçların engelli kişi tarafından, başka bir engelliye herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın ve gümrük vergileri tahsil edilmeksizin devri mümkündür.
b) Bu araçların engelli kişi tarafından, engelli olmayan başka bir kişiye aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren, üç yıl geçmeden satışı mümkün değildir.
c) Bu araçların serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç ila on yıl arasında engelli olmayan başka bir kişiye satışında gümrük vergileri tahsil edilir. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.

 Özel tertibatlı araç muafiyetinden faydalanan engelli kişinin vefatı halinde,
1) Aracın varise intikalinde gümrük vergileri aranmaz. Varislerin, kendi adlarına yeni bir trafik şahadetnamesi düzenlenmesini teminen veraset ilamı tarihinden itibaren altı ay içinde yetkili gümrük idaresine başvurması gerekir.
2) Bu araçların varis tarafından, engelli veya engelli olmayan başka bir kişiye herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın devri veya satışı mümkündür.
3) Bu araçların, varis tarafından engelli olan başka bir kişiye devrinde gümrük vergileri aranmaz. Aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde engelli olmayan başka bir kişiye satışında ise gümrük vergileri tahsil edilir. Beş yıl sonrasında söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.
4) Bu araçların, varis tarafından engelli olan bir kişiye devrinden sonra, bu engelli kişi tarafından aracın engelli olmayan başka bir kişiye satışında, aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 10 yıllık süre dolmuş ise gümrük vergileri aranmaz.

Soru: Gümrük İdaresinden İzin Alınmaksızın Satışı, Devri Yapılan Araç için Nasıl bir Yaptırım Uygulanır? 
Cevap:  Muafiyetten faydalanamayan kişi, kurum ve kuruluşlara izin alınmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak ödünç verilen, teminat olarak gösterilen, kiralanan, devredilen, satılan veya muafiyet amacı dışında kullanılan eşyanın gümrük vergileri tahsil olunur ve gerekmesi halinde sayılı Kaçakçılık Kanunu, sayılı Türk Ceza Kanunu ve varsa diğer kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

Engelli Raporu İle Ara&#; Nasıl Alınır?

Trafik Sigortası Fiyatları

Kasko Sigortası Fiyatları

Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.


%40 Engelli Raporuyla Araç Alımı

%40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır.

%90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır.

%90 Engelli Raporuyla Araç Alımı

%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

ÖTV ve diğer vergiler dahil olarak alınacak aracın bedeli 1 Ocak tarihi itibariyle  TL yi aşmaması durumunda ÖTV vergisi ödenmez.

Engel oranı %90 üzeri olan ve adına araç alınacak kişi;

  • 18 yaş altındaysa anne ve babasının muvakatna vermesi sonucu araç alabilir.
  • 18 yaşın üzerinde zihinsel engelli olmayan bir kişi ise kendi adına işlem yapabilme yetkisine sahiptir.
  • 18 yaşının üstünde fakat zihinsel engelli ise, engelli kişi adına vasi kararının alınması şarttır. Vasi kararı daha önceden alınmış ise alınan kararı "araç alımına ait kullanmak üzere" diye belirtilmesi gerekmektedir.
  • Anne ve babası boşanmış 18 yaş altı çocuklar için araç alım satım işlemlerinde velayet kimin üzerinde ise işlemleri o kişi yapacaktır. 

Engel oranı %90 üzerinde olan engelli bireyler araç alırken iki farklı ÖTV indirim uygulaması uygulanır. Bunlar;

Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV Uygulaması

Araçlarını sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmak zorunda kalanlar ve engellilik raporu %90 üzerinde olan kişilerin yararlanabileceği ÖTV istisnası uygulamasıdır. Engelli birey bu uygulamada aracı kendisi kullanamaz ve bundan dolayı taşıtı yakınlarından bir bireyin kullanması gerekir.

Taşıtta Tadilat Aranmayan ÖTV Uygulaması

Aracı satın alacak bireylerin %90 engelli olası fakat aracın kullanımında engelli veya malul bireylerin araç kullanmasında herhangi bir sorun olmamasında kullanılan ÖTV istisna uygulamasıdır. Bu uygulamadan engel sebebinin bir önemi yoktur. Satın alınacak olan araçta herhangi bir tadilat şartı aranmaz.

 yılına ait ÖTV oranlarını Yeni ÖTV Oranları sayfamızdan öğrenin.

H Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

H sınıfı sadece engelli sürücülerin alabileceği bir sınıftır. Otomobil ya da motosiklet kullanacak olan engelli sürücü için bu sınıf aynıdır. Sürücü ehliyet almak istediğinde öncelikle engellilik durumunu gösteren bir sağlık raporu almalıdır ve bu rapor, bireyin ehliyet almasında herhangi bir engel olmadığını göstermelidir. Diğer sürücü adayları ile aynı sürede aynı sınavlara tabi tutulan engelli bireyler yazılı sınavı da geçtikten sonra özel araçla direksiyon sınavına girerler.

Sürücü belgesi olan fakat ilerleyen zamanda kaza sonucu engel oluşan kişiler yazılı sınava tabi olmadan, özel donanımlı bir araçla direksiyon sınavına girebilir ve H sınıfı ehliyetlerini alabilirler.


Engelli Birey, Farklı Araçlar Kullanabilir mi?

H sınıfı ehliyete sahip engelli sürücü ticari araç kullanamaz. Bununla birlikte; engelli bireyin kullanacağı araç, sağlık raporda belirtilen özelliklerde olmalıdır. Örneğin raporda; özel tertibatlı araç, sadece otomatik vitesli araç, elden kumandalı araç vb. gibi ifadeler varsa sürücü bunları dikkate almalıdır. Yani; “sadece özel tertibatlı araç kullanabilir” yazan bir rapora sahip sürücü otomatik vitesli araç kullanamaz ya da otomatik vites kullanabileceği belirtilen bir sürücü manuel araçla trafiğe çıkamaz.


Engelli Raporu Alan Kişilerin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Engelli raporu ile araç alan kişiler İSPARK gibi işletmelerden ücretsiz yararlanabilirler.
  • Alışveriş merkezlerinde, parklarda araçlarını engelliler için ayrılan özel alanlara park edebilirler.
  • Engelli raporu ile alınan araçlar özel olduğu için araç ödünç verilmez.
  • Alınan araç 5 yıl süre içerisinde satılamaz. Satıldığı takdirde ÖTV ödemesi yapılır. Fakat 5 yıl sonunda araç istenilen kişiye satılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası