yeni doğan oda sıcaklığı / Yenidoğan İçin İdeal Ev Sıcaklığı Nedir? - Esra Ertuğrul

Yeni Doğan Oda Sıcaklığı

yeni doğan oda sıcaklığı

Yeni Doğan Bebek Odası Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Bebeğiniz doğumdan sonra anne karnı içerisindeki ideal ortamı terk ettiğinde, vücudunun kendi kendine yerine getiremediği ihtiyaçlarını sağlamak ebeveynlerinin görevidir. Bebeklerin bu ihtiyaçları arasında vücut sıcaklığının kontrol altında tutulması da vardır. Bebeklerin cilt altı dokusu yeni doğduklarında henüz gerekli kalınlığa erişmediği için vücut ısısını uzun süre koruyamaz. Kıyafetsiz ya da soğuk ortamda kaldıklarında vücut sıcaklığı kolayca düşebilir. Bununla beraber ter bezleri yeterince gelişmediğinden, vücut sıcaklıklarının yükselmesi durumunda terleyemedikleri için vücut ısıları normalin üzerinde bir seviyeye yükselebilir. Isının fazla olması durumunda bebeğinizin burnunda nemli kalması gereken bölgeler kuruyabilir ve bebeğiniz mikroplara daha duyarlı bir hale gelebilir. Bu sebeple yenidoğan bebeğinizin, bebek odası sıcaklığı önemlidir. Beklenen zamanda doğan bebekler için olması gereken oda sıcaklığı ˚C, erken doğum ile dünyaya gelmiş bebekler için oda sıcaklığı ˚C olabilir. Prematüre bebekler üşüdüklerinde enerjilerinin çoğunu kendilerini ısıtmak için kullanacakları için büyüme hızı yavaşlayabilir. Gece sıcaklığı gündüz sıcaklığına göre 1 derece düşük olabilir. Güneye bakan odaların sıcaklığı yazları çok daha yüksek olacağından bebeğiniz için tercih etmeyebilirsiniz. Oda sıcaklığını daha kolay bir şekilde takip etmek için oda termometresi edinebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin bezini ya da kıyafetlerini değiştirirken malzemeleri önceden hazırlayıp oda sıcaklığını kısa süreliğine arttırabilirsiniz. Ek olarak bebeğinizin odasını düzenli olarak havalandırmanız, odasında toz tutacak eşya ya da oyuncaklar bulundurmamanız ve son olarak da bebek odasını sigara dumanından tamamen izole etmeniz tavsiye edilir.

Bebek Odası Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?

Bebekler için ideal oda sıcaklığı ˚C aralığındadır. Bebeğinizin doğumundan bir ay sonrasında ise sıcaklık ˚C aralığında olabilir. Geceleri oda sıcaklığı 1 derece daha düşük olabilir. Oda sıcaklığı normalin üzerinde olursa odadaki nem oranı, olması gerekenin altında olur ve hava kurur. Kurumuş ve sıcak havayı soluyan bebeklerin solunum yolları bundan etkilenebilir. Bebeğiniz burun tıkanıklığı gibi problemler yaşayabilir. Bu sorun da onun rahat bir şekilde uyumasına engel olarak uyku düzenini bozabilir. Bebeğiniz terlediği için hasta olma olasılığı yükselir. Oda sıcaklığının normalin üzerinde olması bebeğinizin uykusunun da daha fazla gelmesine sebep olabilir. Bebeğiniz daha fazla uyuduğunda ise beslenme, banyo gibi birçok rutininiz aksayabilir. Bebeğinizin oda sıcaklığının olması gerekenin altında olması durumunda ise bebeğinizin gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Bebeğiniz üşüdüğü için huzurlu bir şekilde uyuyamaz ve uyku düzeni bozulabilir. Bununla birlikte beslenme düzeni gibi birçok rutininiz de bozulabilir. Sıcaklığı takip etmek için oda termometresi edinmeniz sizin için kolaylık sağlayacaktır. Ek olarak bebeğinizin odasındaki nem oranı da oldukça önemlidir. Ortalama %50 oranında olması tavsiye edilir. %60’ın üzerine çıkması ya da %40’ın altına inmesi önerilmez. Bebeğinizin bulunduğu odadaki hava fazlasıyla kuruysa radyatörün üzerine su dolu bir kap koymanız ya da temiz su ile ıslattığınız bir havluyu koymanız, odadaki nem oranını artırabilir. Nem oranının yüksek olması durumunda bebeğiniz odada değilken camı açarak odayı kısa süreliğine havalandırabilirsiniz. Nemden bağımsız olarak da bebeğinizin odasını günlük olarak 5 dakikalığına, bebeğiniz başka bir odadayken havalandırmanız, içerideki havanın temizlenmesine yardımcı olabilir. İdeal nem kontrolünü sağlamak için nem ölçen cihazlardan faydalanabilirsiniz. Buhar cihazlarının kullanımında odada aşırı nem ya da küflenme sorunları ortaya çıkabilir. Bu tarz aletlerin kullanımında da dikkatli olmakta fayda var.

 

Kışın Bebek Odası Kaç Derece Olmalı?

Kış aylarında bebek odalarının sıcaklığına daha çok özen göstermek gerekir. Odanın sıcaklığını ayarlarken binanın yalıtım durumunu da göz önüne alabilirsiniz. Bebeğiniz yeni doğduysa oda sıcaklığını ˚C aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Sonrasında ise oda sıcaklığı ˚C aralığında olabilir. Bebeğinizin vücut sıcaklığını takip ederek ek olarak pamuklu bir penye giydirebilirsiniz.

 

Yaz Aylarında Bebek Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Yaz mevsiminde hava sıcak olduğu için bebeğinizin vücut sıcaklığının fazla yükseleceğini düşünebilirsiniz. Fakat evin içerisini fazla soğutmak, bebeğiniz için doğru olmayabilir. Dışarıdaki sıcaklığın ˚C daha düşüğü idealdir, çocuk odaları ise bu sıcaklıktan birkaç derece daha yukarıda olabilir. Örneğin, dışarıdaki sıcaklık 32 ˚C ise odanın sıcaklığı ˚C aralığında olabilir. Emin olmak için oda sıcaklığı bu seviyedeyken bebeğinizin sıcaklığını dijital termometre yardımıyla ölçerek daha net sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

Bir Bebeğin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Bebeğiniz anne karnı içerisindeyken sıcaklık başta olmak üzere birçok konuda korunaklı bir alandaydı. Doğduktan sonra ise geçiş yaptığı yeni ortamdan kolayca etkilenebilir. Bu sebeple bebeğin vücut sıcaklığını kontrol altında tutmak, ebeveynlerin sorumluluğundadır. Bebeğiniz üşümesin diye onu kat kat giydirmek ya da terlememesi için ince giydirmek çözüm olmayabilir. Önemli olan bebeğinizin vücudunun ideal sıcaklıkta olmasıdır. Bebeğinizin ideal sıcaklığı ˚C aralığında değişiklik gösterebilir. 36 ˚C’nin altına düşmesi bebeğinizin üşüdüğünü gösterir. Bebeğinizin elleri ve ayakları vücudunun uç kısımlarında kaldığı için bu bölgeler soğuk olabilir. Ama bebeğinizin ense ve göğüs bölgesini parmağınızla kontrol ettiğinizde normalin altında bir sıcaklık hissediyorsanız bebeğiniz üşüyor olabilir. Yenidoğan bebeklerde ise zaman zaman titreme refleksi bulunur. Fakat bu durum bebeğinizin üşüdüğünü kanıtlamaz. Elbette bunu öğrenmenin en garanti yolu termometre kullanmaktır. Dijital termometre kullanmanız, sonucu daha net görmenizi sağlayacaktır.

 

KAYNAKLAR

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

funduszeue.info

funduszeue.info

Liste sayfasına dön

Bebeklerin Uyuduğu Odanın Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Bebekler için uygun oda sıcaklığını ayarlamak ebeveynlerin düzenlemesi ve kontrol etmesi gereken bir durumdur çünkü bebekler doğduklarında vücut ısılarını düzenleyebilecek yapıya sahip değillerdir ve şikayetlerini de dile getiremezler. Bebekler için uygun oda sıcaklığı ise uzmanlar tarafından derece olarak önerilmektedir.

Bebekler İçin Uykunun Önemi

Bütün insanların günlük rutininde uyku çok önemli bir yer kaplar. Fakat çocuk gelişimi için uyku yetişkinlerin rutininden çok daha önemlidir. yaş arası çocuklar her saniye fiziksel ve mental gelişimlerine devam ederler. Bu gelişimin en büyük kısmı ise uyku halindeyken görülür. Vücut dinlenme halindeyken beyin ve diğer organlar gelişimine devam ederler. Araştırmalara göre, düzenli ve uygun sürede uyuyan çocuklar dikkat, davranış, hafıza, mental ve fiziksel sağlık olarak gelişmiş yetiler gösterirler.

Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

Bebekler doğduğu andan itibaren uzun periyodlarla uyumalıdır. Yaşları ilerledikçe gereken uyku süresi azalsa bile, gelişimleri için günlük gereken uyku miktarına dikkat edilmelidir.

  • Yaş: saat
  • Yaş: saat
  • Yaş: saat
  • Yaş: saat

Bebekler İçin Uygun Oda Sıcaklığı Kaçtır?

Bebekler için uygun oda sıcaklığının sağlanması sağlıklı bir uyku için gereken temel faktörlerden birisidir. Bebeğin rahat ve kesintisiz uyuması beyin gelişiminin yanı sıra fiziksel ve hormonsal gelişime de büyük katkı sağlar. Uzmanlar göre bebeklerin uyuması için en uygun oda sıcaklığı derecedir. Bu dereceyi oda içerisine yerleştirilen termostatlarla rahatça ölçebilirsiniz.

Bebek gelişimi devam ettikçe, ortalama aydan itibaren bebekler geceleri vücut sıcaklığını derecede ayarlamaya başlayacaklardır. Bu aydan sonra ise uygun sıcaklık ve uygun kıyafetler ile uyku düzeni sağlanmış olacaktır.

Bebeklerin Uyku Anında Rahat Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebek oda sıcaklığı

Bebeğinizin uyku anında rahat olup olmadığını anlamanız için küçük bir inceleme yapmanız yeterli olacaktır.

  • Bebekler ortam fazla sıcak olduğunda tepkimelerle bunu belli edeceklerdir. Bebeğinizde terleme, yanaklarda kızarma, kaşıntı, hızlı kalp atışı ve rahatsız hareketler gözlemlerseniz sıcaktan rahatsız olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Bebekler uyutulurken aşırı giydirmekten ve katmanı artırmaktan kaçınılmalıdır. Kimi aileler bebekleri birkaç örtüyle sıkı bir şekilde sarmanın doğru olduğunu düşünebilir fakat bu yöntem beşik ölümü riskini artırabilir. Bu sebeple uygun bir zıbın ya da tulumunun üzerine örtülmüş bir örtü yeterli olacaktır.
  • Odadaki hava akışının devamlılığı için havalandırıcı ya da fan yardımı alınabilir. Bebeklerde beşik ölümü riskinin azaltılması ve uyku kalitesinin artması için odadaki havanın düzenli olarak yenilenmesi önerilir. Böylece bebek aynı havayı tekrar tekrar solumayacaktır.
  • Bebeklerdeki uyku kalitesinin artırılması ve sorun anında müdahale edilmesi için ilk 6 ayda ebeveynlerle aynı odada ve sırt üstü uyuması önerilir. Böylece bebek, herhangi bir rahatsızlık hissettiğinde ebeveynler anında rahatlaması için yardımcı olabilir.

 

 

Bu yazı Doğa Baybek tarafından yazılmıştır.

/tarafından ÇocukluDünya Editörleri

Bebek odasının havasını takip etmek neden önemlidir?

Oda sıcaklığı bebeğimin sağlığını nasıl etkiler?

Çoğumuz için biraz fazla sıcak veya nemli bir oda çok büyük sorun olmasa da bebekler sıcaklık ve neme daha duyarlı olma eğilimindedir. Örneğin çok düşük nem, gözlerinin ve boğazlarının kurumasına neden olabilir. Oda çok soğuk veya çok sıcak olduğundaysa bebekler henüz bir yetişkin gibi kendi vücut sıcaklıklarını ayarlayamazlar.

 

Bebek odasında ideal hava koşulları nelerdir?

Oda için ideal hava koşulunu, belirli bir sıcaklık veya nem düzeyinden ziyade bir aralık olarak düşünün. Bebeğiniz için en sağlıklı oda sıcaklığı 16 - 20°C (60,8 - 68°F) arasıdır, nem seviyesinin ise %40 - 60 aralığında tutulması idealdir.

 

Bebek telsizi nasıl fayda sağlayabilir?

Bebeğinizi besleme ve rahatlatma seansları ile genel ebeveynlik gereklilikleri arasında tüm bu takibin nasıl yapılacağını merak ediyorsanız korkmayın. Arkanızda akıllı bir bebek telsizi var: Odanın sıcaklığını ve nemini sizin yerinize sürekli olarak takip eder.

 

Akıllı bebek telsizinde sıcaklık ve nem eşiklerini ayarladığınızda oda değerlerinin bu eşikleri aşması durumunda bildirim alırsınız. Böylece havanın bebeğiniz için sağlıklı olduğunu veya biraz düzenlenmesi gerektiğini her zaman bilirsiniz.

 

Değerlere bağlı olarak bebeğinizin rahatlığını sağlamak için düzenleme yapabilirsiniz. Nem biraz yüksek mi? Biraz temiz hava gelmesi için pencereyi açabilirsiniz. Bebeğinizin vücut sıcaklığının aşırı yükseldiğinden mi endişeleniyorsunuz? Bebeğinizi çok kalın giydirmediğinizden emin olun ve odayı daha rahat bir sıcaklığa getirmek için klima kullanmayı düşünün.

 

Bebek odasının havasının bebeğinizin uykusunu nasıl etkilediğini de bilmek isteyebilirsiniz. Akıllı bebek telsizini sağlıklı bebek gelişimi uygulamamız uGrow'a bağlayıp bebeğinizin uykusunu takip ederek bebeğinizin en iyi şekilde uyumasına yardımcı olan oda sıcaklığını tek bakışta görebilirsiniz.

 

Gördüğünüz gibi bebek telsiziniz sadece merakınızı gidermek için değildir. Bebeğinizin gece ve gündüz rahat etmesini sağlamanın kolay bir yoludur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası