nasıl boşanabilirim kuralları / Yeni Evlilerde Boşanma Süreci - Avukat Erdem Akçay

Nasıl Boşanabilirim Kuralları

nasıl boşanabilirim kuralları

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları

Anlaşmalı boşanma davasının şartları Türk Medeni Kanunu`nun maddesinin 3. fıkrasında belirlenmişitir. Bunlar;

a) Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,

Evlilik bir yıldan az sürmüşse tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün olamayacaktır. Taraflar bu durumda varsa diğer boşanma sebeplerine örneğin evlilik birliğinin sarsılması nedenine dayalı boşanma davasının temel türü olan şiddetli geçimsizlik sebebine dayanarak ve bunu kanıtlayarak boşanabilirler. Bu durumda da taraflar arasında boşanma konusunda fikir birliği bulunduğundan dava uzun sürmeyecek ve anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanma süresine yakın sürelerde sonuçlanacaktır.  

b)Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi;

Uygulamada bu şarttaki ikinci seçenek kullanılmaktadır. Yani eşlerin birinin açtığı dava diğeri tarafından kabul edilmektedir.

c)Hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi;

Tarafların her ikisi de avukatla temsil edilseler bile eşlerin anlaşmalı boşanma davasına bizzat katılmaları ve boşanma konusundaki iradelerini açıklamaları gerekmektedir.

d) Tarafların boşanmanın malî sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili olarak bir düzenleme üzerinde anlaşmaları ve hakimin de düzenlemeyi uygun bulması

Boşanmanın mali sonuçlarından kasıt tazminat ve nafaka gibi hususlardır. Tarafların bu hususlarda bir anlaşma tesis etmeleri, bunun yanında varsa çocukların velayeti konusunda da anlaşmaları gerekmektedir. Şüphesiz hakimin bu anlaşmayı uygun bulması da gerekir. Örneğin hukukumuzda velayet kamu düzenindendir. Yanların reşit olmayan müşterek çocukları bulunuyorsa; çocuğun üstün yararı prensibinin gereği olarak, yargıç, tarafların velayet konusundaki kararlaştırması ile bağlı değildir. Uygulamasına rastlanmamakla birlikte  sosyal hizmet uzmanı/pedagog raporu alabilir ve yaşı uygunsa küçüğü de dinleyebilir. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.

Uygulamada taraflar bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamakta ve bu protokolü anlaşmalı boşanma dosyasına ibraz etmektedirler. Protokol hazırlanmamışsa üzerinde anlaşılan konuları tutanğa geçirtmek suretiyle de boşanmaya karar verilebilir.

Bu şartların hepsinin birlikte gerçekleşmiş olması durumunda evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve mahkemece başka bir delil aranmaksızın tarafların boşanmalarına karar verilir
avukat meral demirbaş &#; demirbaş avukatlık bürosu &#; Bursa 

Bo&#;anma Davas&#;

Bo&#;anma Davas&#; Hakk&#;nda

Bo&#;anma, evlilik birli&#;inin yasal olarak sona erdirilmesidir. Son dönemlerde ülkemizde yayg&#;nla&#;an bo&#;anma ancak; Türk Medeni Kanunu’nda say&#;lan bo&#;anma sebeplerinden bir veya birkaç&#;n&#;n varl&#;&#;&#; halinde hakimin taraflar&#;n bo&#;anmas&#;na karar vermesi ile mümkündür.

Evlilik; kad&#;n ile erke&#;in ortak bir hayat kurmas&#;d&#;r. Evlenen çiftler ortak bir hayat kurarak yeni aile kurmaktad&#;r. Farkl&#; bir ailede, ortamda ve kültürde yeti&#;en iki ki&#;inin hayatlar&#;n&#; birle&#;tirerek yeni bir yap&#; olu&#;turmas&#; karma&#;a bir durumu da ortaya koymaktad&#;r. Bu nedenle iki farkl&#; kültür ve ortamda yeti&#;en iki ki&#;inin evlilik birli&#;ini sürdürmesi için belli &#;artlar&#;, sorumluluklar&#; da yerine getirmesi gerekmektedir.

Bo&#;anma Davas&#; Nas&#;l Aç&#;l&#;r?

Taraflardan birisi ya da her ikisi bo&#;anmak istiyor ise durumlar&#;na göre dava türlerinden birisi ile dava aç&#;lacakt&#;r. Öncelikle taraflar&#;n anla&#;mal&#; bo&#;anma ile mi yoksa çeki&#;meli bo&#;anma davas&#; ile mi bo&#;anaca&#;&#; tespit edilmelidir. Taraflardan her ikisi de bo&#;anmak istiyor ve bo&#;anman&#;n di&#;er unsurlar&#;nda da anla&#;m&#;&#;lar ise anla&#;mal&#; bo&#;anma yolu ile bo&#;anacakt&#;r.

Ancak taraflardan yaln&#;zca birisi bo&#;anmak istiyor ya da her ikisi de bo&#;anmak istiyor ama bo&#;anman&#;n di&#;er unsurlar&#;nda uyu&#;mazl&#;k bulunuyor ise çeki&#;meli bo&#;anma davas&#; yolu ile dava aç&#;lacakt&#;r. Çeki&#;meli bo&#;anma türüne göre dava açmaya karar veren e&#;, bo&#;anma sebeplerini dayand&#;rd&#;&#;&#; iddialar&#;n&#; ve iddialar&#;n&#; ispatlayacak delilleri ile birlikte dava dilekçesi haz&#;rlamal&#;d&#;r. Uzman bir avukattan yard&#;m almal&#;d&#;r. Alelade ya da hukuki bilgisi olmayan bir ki&#;inin açm&#;&#; oldu&#;u dava, hukuki kayba ya da ileride geri dönülmez hukuki kayba yol açacakt&#;r.

Bo&#;anma Davas&#;nda Görevli Mahkeme

Görevli mahkemeler aile mahkemeleridir. Aile mahkemeleri d&#;&#;&#;nda ba&#;ka bir mahkemede bo&#;anma davas&#; aç&#;ld&#;&#;&#; vakit mahkeme, görevsizlik nedeniyle aç&#;lan davay&#; reddedecektir. Aile mahkemesi olmayan yerlerde görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Aile mahkemesi s&#;fat&#;yla asliye hukuk mahkemeleri bo&#;anma davas&#;na bakabilecektir.

Bo&#;anma Davas&#;nda Yetkili Mahkeme

Bo&#;anma davas&#; açmak isteyen ki&#;i, e&#;lerden birinin ikametgah&#;nda bo&#;anma davas&#; açabilece&#;i gibi e&#;lerin bo&#;anma davas&#; aç&#;lma tarihinden alt&#; ay öncesine kadar bulunduklar&#; ikametgahta bo&#;anma davas&#; açabilecektir.

Bo&#;anma davalar&#;nda kesin yetki bulunmamaktad&#;r. E&#;ini terk eden ve ba&#;ka bir ilde ya&#;amaya ba&#;layan e&#; ya&#;ad&#;&#;&#; ilden bo&#;anma davas&#; açabilecektir.

Bo&#;anma Davas&#; Süreci

Bo&#;anma davas&#;, taraflar aç&#;s&#;ndan psikolojik olarak y&#;prat&#;c&#; bir süreç olabilmektedir. Çeki&#;meli bo&#;anma, 1 ya da 1,5 y&#;l kadar sürebilmektedir. Bo&#;anma davas&#;nda öncelikle davac&#;n&#;n dava dilekçesi daval&#;ya gönderilmektedir. Daval&#;, cevap dilekçesi yazacak, cevap dilekçesi davac&#;ya gönderilecektir. Sonra s&#;ras&#;yla cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi olarak dilekçeler a&#;amas&#; tamamlanacakt&#;r. Dilekçeler a&#;amas&#; tamamland&#;ktan sonra mahkeme taraf&#;nda duru&#;ma günü tayin edilecektir.

&#;lk duru&#;ma ön inceleme duru&#;mas&#; olacakt&#;r. Ön inceleme duru&#;mas&#;nda taraflar&#;n iddia, beyan ve savunmalar&#; tespit edilecek, uzla&#;ma durumunun olup olmad&#;&#;&#; taraflara sorulacakt&#;r. Taraflar delillerini sunmam&#;&#; ve tan&#;klar&#;n&#; bildirmemi&#; ise tan&#;k ve delil bildirimi için her iki tarafa da süre verilecektir. Ön inceleme a&#;amas&#;ndan sonra tahkikat a&#;amas&#;na geçilecek ve delillerin mahkemeye celbi ile tan&#;klar&#;n dinlenmesi gerçekle&#;ecektir. Delillerin toplanmas&#;ndan sonra hakim, dosya hakk&#;nda karara varacakt&#;r.

Bo&#;anma Davas&#;nda Duru&#;maya Kat&#;l&#;m

Davac&#;, açm&#;&#; oldu&#;u bo&#;anma davas&#;nda kendisini avukat ile temsil ettirmiyor ise duru&#;maya kat&#;lmak zorundad&#;r. Duru&#;maya kat&#;lmad&#;&#;&#; vakit, dosya takipsizlikten müracaata b&#;rak&#;lacakt&#;r. Daval&#;, duru&#;maya kat&#;lmak zorunda de&#;ildir. Ancak davada kendisini savunmak ve taleplerini sunmak aç&#;s&#;ndan duru&#;mada bulunmas&#; ya da avukat ile kendisini temsil ettirmelidir.

Anla&#;mal&#; bo&#;anma davas&#; ile taraflar bo&#;an&#;yor ise duru&#;maya kat&#;lmak zorundad&#;r. Anla&#;mal&#; bo&#;anmada taraflar kendilerini avukat ile temsil ettiriyor olsa bile duru&#;maya kendilerinin kat&#;lmas&#; gerekmektedir. Duru&#;maya taraflar kat&#;lmad&#;&#;&#; vakit taraflar&#;n bo&#;anmas&#; gerçekle&#;meyecektir.

Bo&#;anma Davas&#; &#;çin Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Bo&#;anma davas&#;n&#;n ba&#;&#;ndan sonuna kadar takibi zorlu bir süreçtir. Hukuki bir destek almadan avukats&#;z bo&#;anma davas&#;n&#;n takibi zor bir durumdur. Bo&#;anma davas&#;nda, hukuka uygun olarak dilekçelerin yaz&#;lmas&#;, tebligatlar&#;n kar&#;&#; tarafa tebli&#; edilip edilmedi&#;inin takibi, duru&#;malara kat&#;larak beyanda bulunulmas&#; ve dosyaya gelen giden evrak&#;n kontrolünde vekilin takibi olmas&#; gerekmektedir. Bunun yan&#;nda ki&#;i, e&#;inden &#;iddet görüyor ise koruma karar&#;n&#;n ald&#;r&#;lmas&#; ve koruma karar&#;n&#;n ihlali ile süresinin bitimi kontrol edilebilecektir.

Bo&#;anma Davas&#;ndaki A&#;amalar

Taraflar bo&#;anmaya karar verip bu yöndeki iradelerini ortaya koyacak bir &#;ekilde dava açt&#;klar&#; takdirde bo&#;anma sürecine girmi&#; bulunmaktad&#;rlar. Taraflar&#;n girmi&#; oldu&#;u bo&#;anma süreci her iki taraf için de zor bir durum olabilir. Davay&#; açan ya da kendisine dava aç&#;lan taraf için öncelikle dilekçe a&#;amas&#; bulunmaktad&#;r. Dilekçeler a&#;amas&#;nda her iki taraf da evlili&#;e dair beyanlar&#;n&#;, her iki taraf&#;n evlili&#;e dair kusuru var ise kusurlar&#;n&#;, birbirlerinden olan taleplerini dile getirmektedir.

Dilekçeler a&#;amas&#;n&#;n tamamlanmas&#;ndan sonra duru&#;malar ba&#;layacak, mahkeme taraf&#;ndan delil toplama a&#;amas&#;na geçilecektir. Hukuki olarak sürecek olan bu süreç içerisinde taraflar hala evli olduklar&#;n&#; unutmamal&#; ve ona göre davranmal&#;d&#;r. Sonuç olarak dava aç&#;lm&#;&#; olmas&#; ile girilen bo&#;anma süreci taraflar&#;n evlili&#;ini etkilememektedir.

Bo&#;anma Davas&#;na &#;tiraz Hakk&#;

Türk Medeni Kanunu’nun Maddesinde tan&#;mlanm&#;&#;t&#;r, bo&#;anma davas&#;n&#; açan davac&#; daha a&#;&#;r kusurlu ise daval&#;n&#;n davaya itiraz hakk&#; bulunmaktad&#;r. Davaya itiraz edilmesi halinde davac&#;n&#;n daval&#;y&#; evlilik içerisinde daha a&#;&#;r kusurlu oldu&#;unu ispatlamas&#; gerekmektedir. Aç&#;lan davaya itiraz süresi davac&#;n&#;n dava dilekçesinin daval&#;ya tebli&#; edilmesinden itibaren ba&#;lamaktad&#;r. Dava dilekçesinin daval&#;ya tebli&#; edilmesinden itibaren iki haftal&#;k kesin süresi bulunmaktad&#;r.

&#;tiraz hakk&#;n&#;n kötüye kullan&#;l&#;p kullan&#;lmad&#;&#;&#; mahkeme taraf&#;ndan tespit edilmesi gerekmektedir. Diyelim ki y&#;llard&#;r eve u&#;ramayan, ba&#;kas&#; ile ili&#;kisi olan ve a&#;&#;r kusuru olan e&#;in bo&#;anma davas&#;na bulundu&#;u itiraz hakk&#; kötüye kullan&#;lm&#;&#; olacakt&#;r.

Adli Tatilde Bo&#;anma Davas&#; Aç&#;l&#;r M&#;?

Adli tatil, her y&#;l belli zaman aral&#;&#;&#;nda uygulanmaktad&#;r. Adli tatil süresi, 20 Temmuz ile 31 A&#;ustos aras&#;ndad&#;r. Adli tatil, genellikle mahkeme hakimleri için olup hakimler adli tatil süresi içerisinde duru&#;ma günleri vermemekte duru&#;may&#; adli tatil sonras&#;na b&#;rakmaktad&#;rlar. Adli tatilde duru&#;ma yap&#;lamamas&#; demek, davan&#;n aç&#;lmayaca&#;&#; anlam&#;na gelmemektedir.

Bo&#;anmak isteyen ki&#;i, adli tatil süresi içerisinde elbette dava açabilir ancak duru&#;ma günü verilmesi adli tatil sonras&#;na kalacakt&#;r. Bo&#;anma davas&#;nda, dilekçeler a&#;amas&#;n&#;n tamamlanmas&#;ndan sonra duru&#;ma günü verilmi&#; olsa da adli tatil süresi içerisinde dilekçeler ad&#;na kesin süre i&#;lemeyecektir. Ancak gecikmesinden zarar do&#;acak olan i&#;lerde, mahkemeler, adli tatil içerisinde i&#;lerini yürütmeye devam edecektir. Bunlar ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, nafaka, velayet ve vesayet gibi hususlard&#;r.

Hamileyken Bo&#;anma Davas&#; Açma

Kad&#;n hamile iken dava açmas&#;nda herhangi bir engel yoktur, hamile iken bo&#;anma davas&#; açabilir. Hamile olan ki&#;i hem çeki&#;meli bo&#;anma ile hem de anla&#;mal&#; bo&#;anma ile bo&#;anabilecektir. Taraflar aras&#;ndaki evlilik 1 y&#;l&#; doldurmu&#; ise anla&#;mal&#; bo&#;anma ile bo&#;anmalar&#; mümkündür. Uygulamada en çok sorulan sorulardan birisi de hamileyken bo&#;anman&#;n nas&#;l olaca&#;&#;, çocu&#;un velayetinin kime ve ne zaman verilece&#;i, çocuk ad&#;na nafaka ba&#;lan&#;p ba&#;lanmayaca&#;&#;d&#;r.

Hamileyken bo&#;anma davas&#; aç&#;labilir. Hamile olan ki&#;inin herhangi bir yerden geliri bulunmuyor ise dava açarken dava süresince tedbir, dava bitiminde ise yoksulluk nafakas&#; olarak devam etmesi yönünde talepte bulunabilir. Bunun yan&#;nda çeki&#;meli bo&#;anma davalar&#;n&#;n süresi de dikkate al&#;narak çocu&#;un do&#;umu ile birlikte çocuk ad&#;na tedbir, dava sonras&#;nda da i&#;tirak olarak devam&#; ad&#;na talepte bulunulabilir. Dava devam ederken talep dilekçesi ile nafakaya ili&#;kin ara karar kurulmas&#; talep edilebilecektir.

Velayet hususu da önemli bir konudur. Do&#;um sonras&#;nda çocu&#;un bak&#;m&#;, gözetimi ve süt iste&#;i de göz önünde bulundurularak çocu&#;un velayeti anneye verilecektir. Yeni do&#;an çocuk anne bak&#;m&#;na muhtaç bir durumdad&#;r.

Bo&#;anmalar Neden Artt&#;?

Evlilik öncelikle nesil devam ettirme amac&#;yla yap&#;lmaktad&#;r. Evlili&#;in nedeni olarak kabul edilen genel görü&#; çocuk yapmak için evlenilmesidir. Toplumda büyük bir korku olarak cereyan eden yaln&#;z ölme korkusu da evlilik ile önlenebilmektedir. Evlilik kurumunda e&#;lerin birbirlerine kar&#;&#; sorumlulu&#;u bulunmakta, iyi günde, kötü günde birlikte olma sözü verilmektedir. Bu nedenle e&#;lerin birbirini tamamlamas&#;, iyi günde kötü günde beraber olmas&#; da evlilik kurumunun bir parças&#; oldu&#;undan evlenme gerçekle&#;mektedir. Nitekim kimse bo&#;anmak için evlenmemektedir.

Evlili&#;in olumlu taraflar&#; oldu&#;u gibi olumsuz taraflar&#; da bulunmaktad&#;r. Her evli çift ne yaz&#;k ki evliliklerini devam ettirememekte bo&#;anma davas&#; açarak evlili&#;ini sonland&#;rmak istemektedirler. Son zamanlarda da ülkemizin genelinde bo&#;anmalar artm&#;&#;, evlilik kurumuna olan inançta zedelenmeler meydana gelmi&#;tir. Bilindi&#;i üzere bo&#;anma, evlilik birli&#;inin yasal olarak sonland&#;r&#;lmas&#;d&#;r. Dava aç&#;lmadan taraflar&#;n evlilik birli&#;i sona ermemektedir.

Bo&#;anma davas&#; aç&#;lmadan taraflar&#;n evlilik birli&#;inin sona ermesi yaln&#;zca e&#;lerden birinin ölümü ile olmaktad&#;r. &#;ki üç ku&#;ak öncesine kadar olan evliliklerin sona erme oran&#; ile günümüz evlilikleri aras&#;nda büyük fark bulunmaktad&#;r. Eskiye nazaran bo&#;anmalar&#;n artmas&#;nda teknolojinin geli&#;mesi ile beraber sosyal medya kullan&#;m&#;n&#;n art&#;&#;&#; pay&#; da bulunmaktad&#;r.

Öncelikle sosyal medya hesaplar&#;nda ki&#;ilerin payla&#;&#;m&#; ile yaln&#;zca en mutlu halleri, tatile gitti&#;i anlar&#;, do&#;um günü kutlamalar&#; payla&#;&#;lmaktad&#;r. &#;nsanlar&#;n hayatlar&#;n&#;n bu denli göz önünde olmas&#; ve en mutlu hallerini payla&#;mas&#; ki&#;ilerin ne yaz&#;k ki kendileri ve e&#;leri ile k&#;yaslamas&#; durumuna sokmaktad&#;r. Haliyle bu durum e&#;lerin tart&#;&#;malar&#;n&#; artt&#;rmakta ve tart&#;&#;malar&#;n sonunda isteklere ula&#;&#;lamay&#;nca bo&#;anma gerçekle&#;mektedir.

Di&#;er bir husus da ailelerin evliliklere olan müdahalesi bo&#;anmalar&#;n artmas&#;na neden olmu&#;tur. Evli olan çiftlerin ili&#;kisini zedeleyen bir faktördür; üçüncü ki&#;i. Taraflardan birinin ya da her ikisinin ailesinin evliliklerine, ev içerisindeki durumlara müdahalesi olumsuz sonuçlar do&#;urmaktad&#;r. Böylelikle ailesi taraf&#;ndan müdahale edilen e&#; hem e&#;ine kar&#;&#; hem de ailesine kar&#;&#; arada kalmakta evlili&#;i devam ettirme konusunda zorlanmaktad&#;r.

Aldatma oranlar&#;n&#;n da artmas&#; evlilik kurumuna olan inanc&#; azaltmaktad&#;r. Yine sosyal medyan&#;n artmas&#; aldatmalar&#; da kolayla&#;t&#;rd&#;&#;&#;ndan aldatma oranlar&#;n&#; artt&#;rmaktad&#;r. Nitekim aldat&#;lan e&#;, bo&#;anma davas&#;n&#; açarak kusurlu olan e&#;ten bo&#;anmak istemektedir.

Bo&#;anma Davas&#;nda Deliller

Davac&#; açm&#;&#; oldu&#;u bo&#;anma davas&#;nda iddialar&#;n&#; ispatlayabilmek için delil, daval&#; da davac&#;n&#;n iddialar&#;n&#;n yersiz oldu&#;unu ispatlayabilmek için kar&#;&#; ispat sunacakt&#;r. Davac&#; iddialar&#;n&#; ispatlayamad&#;&#;&#; müddetçe davas&#; reddedilecek, daval&#;, davac&#;n&#;n iddialar&#;n&#; çürütemedi&#;i durumlarda dava aleyhine sonuçlanacakt&#;r.

Bunun yan&#;nda deliller, mahkeme taraf&#;ndan kabul edilebilecek hukuka uygun delil niteli&#;inde olmal&#;d&#;r. Hukuka ayk&#;r&#; olan ve ki&#;i haklar&#;n&#; ihlal eden deliller oldu&#;u müddetçe mahkeme taraf&#;ndan deliller reddedilecektir. Ayr&#;ca hukuka ayk&#;r&#; delil sunulmas&#; nedeniyle delil sunan ve tedarik eden ki&#;i aleyhine ayr&#; bir savc&#;l&#;k davas&#; ile kar&#;&#;la&#;ma ihtimali yüksektir.

E&#;er aldat&#;l&#;yorsa, e&#;inin aldatt&#;&#;&#;na dair mesajlar, telefon aramalar&#; ya da foto&#;raflar sunulabilecektir. Tan&#;k delili ile mahkeme huzurunda beyanda da bulunarak iddialar&#; destekleyici beyanlarda bulunulabilir. Tan&#;k yaln&#;zca birebir gördü&#;ü ve duydu&#;u olaylar&#; mahkeme huzurunda anlatacakt&#;r. Yalan tan&#;kl&#;k yapmak bir suçtur, bu nedenle tan&#;k do&#;ruyu söylemekle yükümlüdür.

Bo&#;anma Davas&#;nda Velayet

Taraflar&#;n mü&#;terek çocuklar&#; var ise mahkeme devam ederken geçici, mahkemenin sonuçlanmas&#; sonras&#; tamam&#;yla vekaleti ebeveynlerden birisine vermektedir. Velayet hakk&#; verilmeyen ebeveyn ile çocuk aras&#;nda ki&#;isel ili&#;ki kurulacakt&#;r.

Çocuklar ya&#;&#;na kadar ola&#;anüstü bir durum olmad&#;&#;&#; müddetçe anne bak&#;m&#;na ve gözetimine muhtaç oldu&#;undan velayet hakk&#; anneye verilmektedir. Ancak yine de mahkeme, velayet uyu&#;mazl&#;&#;&#; olan durumlarda dosyaya uzman bir pedagog atamas&#; yaparak rapor haz&#;rlanmas&#;n&#; isteyecektir. Uzman anne, baba ve çocuk ile konu&#;arak çocu&#;un bak&#;m ve gözetimi aç&#;s&#;ndan hangi ebeveynde kalmas&#; gerekti&#;ine dair görü&#; haz&#;rlamaktad&#;r. Mahkeme velayet konusunda çocu&#;un menfaatine göre karar vermektedir.

Bo&#;anma Davas&#;nda Nafaka

Bo&#;anma davas&#; devam ederken dava tarihinden ba&#;lamak üzere tedbiren nafaka ödenmesine talep edebilmektedir. Tedbir nafakas&#;, dava sürecinde dava devam ederken ödenmektedir.

E&#;lerden birisi bo&#;anma davas&#; nedeniyle refah durumu dü&#;mü&#; ve herhangi bir yerden geliri bulunmuyor ise dava süresince tedbir, dava sonuçlan&#;nca yoksulluk nafakas&#;na dönü&#;mesini talep edebilecektir. Bunun yan&#;nda çocuk ad&#;na dava süresince tedbir, dava sonuçlan&#;nca i&#;tirak nafakas&#;na dönü&#;mek üzere nafaka ödenmesini isteyebilecektir.

Bo&#;anma Davas&#;nda Tazminat

Taraflar evlili&#;in bitiminde kusurlu ve sorumlu olan ki&#;inin tespitini de talep etmektedir. Çeki&#;meli bo&#;anmada, taraflar bo&#;anman&#;n yan&#; s&#;ra evlili&#;in bitimi nedeniyle u&#;ram&#;&#; oldu&#;u maddi ve manevi zarar&#;n&#;n tazminini de talep edebilecektir.

Tazminat, kusurlu olan e&#; taraf&#;ndan ödenecektir. Kusursuz olan e&#; taraf&#;ndan tazminat ödeyerek zarar tazmininde bulunulmaz.

Bo&#;anma Davas&#;nda Mal Payla&#;&#;m&#;

Bo&#;anma davas&#; ile birlikte mal payla&#;&#;m&#;na dair talepte bulunulabilir. Ancak her iki talep ayn&#; davada birlikte yürütülmemekte, ba&#;ka bir dosya esas&#;na kayd&#; yap&#;larak ayr&#; bir davada mal rejimi görülmektedir. Mal payla&#;&#;m&#; dosyas&#;, bo&#;anma davas&#; ile birlikte aç&#;labilece&#;i gibi ayr&#; bir dava ile talep edilebilecektir.

Mal payla&#;&#;m&#;na ili&#;kin dava, bo&#;anma davas&#;n&#;n sonucuna ba&#;l&#; oldu&#;undan mal rejimi davas&#;n&#;n sonuçlanmas&#;n&#; bekletici mesele olarak görmektedir. Mal rejimi davas&#;, bo&#;anma davas&#; karara ç&#;km&#;&#; ve karara itiraz edildi&#;inden istinafa gitmi&#; olsa dahi bo&#;anma davas&#;n&#;n kesinle&#;mesini beklemektedir.

Bo&#;anma Davas&#; Sonras&#; Bekleme Süresi (&#;ddet Müddeti)

Taraflar&#;n bo&#;anmas&#;ndan sonra kad&#;n e&#;in yeniden evlenmek için bekleme süresi bulunmaktad&#;r. Bekleme süresi durumu yaln&#;zca kad&#;nlar için geçerli bir durumdur.

Kad&#;nlar için bo&#;and&#;ktan sonra getirilen bekleme süresi, bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;mesinden itibaren gündür. Karar&#;n kesinle&#;mesinden itibaren gün bitiminde evlenebilmektedir. Bu süre içerisinde bo&#;and&#;&#;&#; e&#;inden ba&#;ka bir e&#; ile evlenmek istiyor ise bekleme süresinin kald&#;r&#;lmas&#; için dava açmas&#; gerekmektedir.

Bo&#;anma Davas&#; Türleri

Bo&#;anma davas&#; iki türlüdür. Anla&#;mal&#; bo&#;anma ile çeki&#;meli bo&#;anma olarak iki ayr&#; dava türü bulunmaktad&#;r.

Anla&#;mal&#; Bo&#;anma Davas&#;

Anla&#;mal&#; bo&#;anma en k&#;sa süren ve tek celsede sona eren bo&#;anma davas&#;d&#;r. Anla&#;mal&#; bo&#;anma davas&#; açabilmek için;

  • Taraflar&#;n evlili&#;i en az bir y&#;l sürmelidir,
  • Taraflardan her ikisi bo&#;anmak isteyecektir,
  • Taraflar bo&#;anmaya ba&#;l&#; olan di&#;er hususlarda da anla&#;acakt&#;r; nafaka, mal rejimi, velayet hususlar&#; gibi,
  • Taraflar hakim huzurunda protokolü kabul etti&#;ini beyan etmelidir.

Anla&#;mal&#; bo&#;anma ile bo&#;anmak isteyen e&#;ler, bo&#;anma ve di&#;er hususlarda anla&#;t&#;klar&#;na dair uzman bir avukat ile birlikte protokol düzenlemeli ve her iki taraf protokolü imzalayarak mahkemeye sunmal&#;d&#;r. Bunun yan&#;nda taraflar anla&#;mal&#; olarak bo&#;anmak istedi&#;ine dair ortak iradede bulundu&#;u bir dilekçe sunmal&#;d&#;r.

Anla&#;mal&#; bo&#;anmada hakim, tan&#;k dinlemez ya da delilleri de&#;erlendirmeyecektir. Anla&#;mal&#; bo&#;anma, delillerin de&#;erlendirilece&#;i bir dava türü de&#;ildir. Hakim, hukuka uygun bir protokol düzenleyip düzenlemediklerine bakarak hukuka uygun ise duru&#;mada taraflar&#;n protokolde hemfikir olup olmad&#;&#;&#;n&#; soracakt&#;r. Taraflar&#;n hukuka uygun olarak düzenledi&#;i protokol, mahkeme taraf&#;ndan kabul görerek protokol do&#;rultusunda bo&#;anmalar&#;na karar verilecektir.

Anla&#;mal&#; bo&#;anmada her iki taraf&#;n duru&#;maya kat&#;lma zorunlulu&#;u bulunmaktad&#;r. Taraflar dava ad&#;na vekil atam&#;&#; olsa dahi duru&#;maya gelmek zorundad&#;r.

Çeki&#;meli Bo&#;anma

Çeki&#;meli bo&#;anma, uzun süren ve tek celsede sona ermeyecek olan dava türüdür. Taraflar bo&#;anma ve bo&#;anmaya ba&#;l&#; di&#;er hususlarda anla&#;am&#;yor ise çeki&#;meli bo&#;anma türünü tercih edeceklerdir.

Çeki&#;meli bo&#;anmada, davay&#; açan ki&#;i, e&#;inden bo&#;anmak istedi&#;ini ve tazminat talep ediyor ise e&#;inin evlilikte kusurlu oldu&#;unu iddia edecek, gerekçeleri bulunuyor ise nafaka talebinde bulunabilecek, çocu&#;un yarar&#; ve gözetimine ba&#;l&#; olarak çocu&#;un velayetini talep edebilecektir. Bu nedenle davac&#;, dava dilekçesini dikkatle haz&#;rlamal&#; ve ispatlayamayaca&#;&#; iddialar&#; öne sürmemelidir. Çeki&#;meli bo&#;anma, iddialar&#; ve savunmalar&#; ispat aç&#;s&#;ndan önemli bir davad&#;r. Davac&#; açm&#;&#; oldu&#;u davada bo&#;anma iddias&#;n&#; ispatlayam&#;yor ise davas&#; reddedilecektir.

Bo&#;anma Sebepleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’nda bo&#;anma sebepleri madde madde say&#;lm&#;&#;t&#;r. Kanunda bulunmayan bir sebebe dayanarak dava aç&#;lamayacakt&#;r. Bu nedenle bo&#;anmak isteyen ki&#;i, neden bo&#;anmak istedi&#;ini ve bu bo&#;anma sebebinin kanunen hangi bo&#;anma sebebine girdi&#;ini bilerek dava açmal&#;d&#;r. Türk Medeni Kanunu’na göre bo&#;anma sebepleri:

  • Evlilik birli&#;inin temelden sars&#;lmas&#; (&#;iddetli geçimsizlik),
  • Zina (aldatma),
  • Ak&#;l hastal&#;&#;&#;,
  • Terk,
  • Hayata kast, pek kötü veya onur k&#;r&#;c&#; davran&#;&#;,
  • Suç i&#;leme ve haysiyetsiz hayat sürme.

Evlilik Birli&#;inin Temelden Sars&#;lmas&#; Nedeniyle Bo&#;anma

Evlilik birli&#;inin temelden sars&#;lmas&#; genel bo&#;anma sebebidir. Taraflar&#;n evlilik birli&#;i dava açan ya da taraflar aç&#;s&#;ndan art&#;k çekilmez hale geldi&#;inden evlilik birli&#;inin temelden sars&#;lmas&#; davas&#; aç&#;lmaktad&#;r. Taraflar aras&#;nda uyu&#;mazl&#;k ve geçimsizlik &#;iddeti bo&#;anmaya karar verebilecek durumda bir anla&#;mazl&#;k olmal&#;d&#;r. Davay&#; açan taraf, evlilik birli&#;inin temelden sars&#;lmas&#;nda di&#;er e&#;in kusurlu oldu&#;unu ispatlamakla mükelleftir. Davay&#; açan taraf, evlilik birli&#;inde davac&#; daha a&#;&#;r kusurlu ise aç&#;lan davaya itiraz etme hakk&#; bulunmaktad&#;r.

Zina Nedeniyle Bo&#;anma

E&#;lerden birisinin evlilik birli&#;i içerisinde isteyerek ve bilerek evlilik d&#;&#;&#; cinsi münasebette bulunmas&#; nedeniyle aç&#;lan davad&#;r. Zinay&#; ö&#;renen e&#;in dava açma süresi sebebin ö&#;renilmesinden itibaren 6 ay içerisinde, her halde be&#; y&#;l geçmekle dava hakk&#; dü&#;mektedir. Zina nedeniyle bo&#;anma özel bo&#;anma sebebidir. Aldat&#;lan ki&#;i, açm&#;&#; oldu&#;u davada e&#;inin zina nedeniyle kendisine olan sadakat yükümlülü&#;ünü ihlal etti&#;ini kan&#;tlamakla yükümlüdür. Ancak evlilik içerisinde e&#;inin zina eylemini bilen ve daha sonra bu eylemi affeden taraf&#;n dava açma hakk&#; bulunmamaktad&#;r.

Ak&#;l Hastal&#;&#;&#; Nedeniyle Bo&#;anma

Evlilik birli&#;i e&#;lerden birisinin ak&#;l hastas&#; olmas&#; nedeniyle çekilmez hale gelmi&#; ve bu hastal&#;&#;&#;n geçme imkan&#; bulunmad&#;&#;&#; hallerde dava aç&#;lmaktad&#;r. Ak&#;l hastal&#;&#;&#; nedeniyle dava açmak için üç &#;art bulunmaktad&#;r:

  • Ak&#;l hastal&#;&#;&#;n evlilik s&#;ras&#;nda olmas&#; gerekmektedir. Dava aç&#;ld&#;&#;&#; vakit, e&#;, ak&#;l hastas&#; olmal&#;d&#;r.
  • Ak&#;l hastas&#; olan e&#;in iyile&#;meyece&#;i resmi sa&#;l&#;k kurul raporuyla tespit edilmelidir.
  • Ak&#;l hastal&#;&#;&#; nedeniyle evlilik birli&#;i di&#;er e&#; için çekilmez hale gelmelidir.

Terk Nedeniyle Bo&#;anma

Terk, özel bo&#;anma sebebidir. Ortak hayata konutu terk ederek e&#;e aç&#;lan bo&#;anma davas&#;d&#;r.

Terk nedeniyle bo&#;anma davas&#; aç&#;labilmesi için üç &#;art bulunmaktad&#;r:

  • E&#;lerden birinin ortak konutu terk etmesi gerekmektedir. Ayn&#; ev içerisinde yataklar&#; ay&#;rmak, cinsel bir temasta bulunmamak ya da küs kalmak bu durumu olu&#;turmamaktad&#;r.
  • Terk eyleminin en az alt&#; ay sürmü&#; olmas&#; gerekmektedir.
  • Terk eden e&#;e hakim taraf&#;ndan ihtarda bulunulmas&#; ve e&#;in buna ra&#;men dönmemesi gerekmektedir.

Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur K&#;r&#;c&#; Davran&#;&#; Nedeniyle Bo&#;anma

E&#;lerden biri, di&#;er e&#;e yönelik hayata kast ederek öldürme niyetinde olmas&#;, onuruna yönelik hakaretlerde bulunmas&#; ve yine vücut bütünlü&#;üne yönelik sald&#;r&#;da bulunmas&#; halinde aç&#;lacak olan davad&#;r.

Hayata kast, pek kötü veya onur k&#;r&#;c&#; davran&#;&#; nedeniyle bo&#;anma, bo&#;anma sebebinin ö&#;renildi&#;i tarihten itibaren 6 ay, her halde bu sebebin do&#;umundan itibaren 5 y&#;l geçmesiyle dü&#;ecektir.

Suç &#;&#;leme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme

E&#;lerden birisinin suç i&#;lemesi de&#;il, küçük dü&#;ürücü bir suç i&#;lemesi halinde aç&#;labilen dava türüdür. Suçun küçük dü&#;ürücü olma niteli&#;i kanunen belirtilmemi&#;tir; ancak toplum anlay&#;&#;&#; ve hakim kanaatine göre takdir edilecektir. Bunun yan&#;nda di&#;er e&#;in sürekli olarak haysiyetsiz ya&#;am&#; al&#;&#;kanl&#;k etmesi halinde dava aç&#;labilir.

Bu iki durumda da e&#; ad&#;na ortak hayat çekilmez bir hale gelmi&#; olmal&#;d&#;r. Davay&#; açmak ad&#;na kanunen herhangi bir hak dü&#;ürücü süre öngörülmemi&#;tir. Dava her zaman aç&#;labilecektir.

Bo&#;anma Davas&#; Nas&#;l Aç&#;l&#;r?

Davay&#; &#;lk Kim Açmal&#;d&#;r?

Bo&#;anacak olan çiftlerin en çok merak etti&#;i konulardan biridir. E&#;er davay&#; ilk ben açarsam avantajl&#; m&#; olur muyum yoksa benim için dezavantaj m&#;d&#;r? sorusuyla çok kar&#;&#;la&#;&#;l&#;yor. Ancak her &#;eyden önemlisi davay&#; açacak olan çiftlerin bo&#;anmaya kesin karar verip vermedi&#;idir.

Bo&#;anmaya kesin olarak karar veren ve bo&#;anma sebeplerinden biri ya da birilerine sahipse kar&#;&#; taraf&#;n açmas&#;n&#; beklemeden dava açabilir.

Davay&#; kar&#;&#; taraf sizden önce açm&#;&#;sa e&#;er sizin de kar&#;&#; dava açma hakk&#;n&#;z vard&#;r. Asl&#;nda davay&#; ilk kimin açaca&#;&#; bir önem ta&#;&#;mamaktad&#;r. Önemli olan bo&#;anmaya kesin karar vermeniz, karar&#;n&#;z kesinse hangi sebeplere dayanarak açaca&#;&#;n&#;zd&#;r.

Bo&#;anma Davas&#;n&#; Açan Ki&#;i Daha M&#; Avantajl&#;d&#;r?

Bo&#;anma sürecine giren taraflar&#;n en çok merak etti&#;i sorulardan birisi davay&#; ilk açan ki&#;i daha m&#; avantajl&#;d&#;r? sorusudur. Ancak önemli olan kusura dayal&#; olarak tazminat talebinde bulunuyorsa e&#;, kusuru kan&#;tlamal&#;d&#;r. Taraflardan ilki açm&#;&#; oldu&#;u davada kusur oran&#;n&#; kan&#;tlayamad&#;&#;&#; vakit bir sonuç elde edemeyecektir. Taraflar birbirlerine atfetmi&#; oldu&#;u kusuru ispatlamakla mükelleftir. Görüldü&#;ü üzere önemli olan dava süreci ve sonucu olup davan&#;n ilk kimin açt&#;&#;&#; önem te&#;kil etmemektedir.

Hangi Mahkemede Aç&#;l&#;r? (Görevli Mahkeme)

Bo&#;anma davalar&#;nda görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesi bo&#;anma davas&#;n&#;n tüm hukuki sonuçlar&#;n&#; karar vermeye yetkilidir.

Ancak baz&#; ilçelerimizde aile mahkemeleri bulunmamaktad&#;r. Bu nedenle aile mahkemesi olmayan ilçelerde aile mahkemesi s&#;fat&#;yla asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

Aile Mahkemelerinin Özellikleri

Aile mahkemeleri özel mahkeme statüsündedir. Bu nedenle aile mahkemelerinde hakim ve uzmanlar ad&#;na özel olarak nitelik belirlenmektedir. Öncelikle Aile Mahkemesindeki hakimlerin belli ba&#;l&#; özelliklere sahip olmas&#; gerekmektedir. Aile hakimleri için evli, çocuk sahibi ve belli ya&#;ta k&#;deme sahip olanlar aras&#;ndan tercih edilmektedir.

Say&#;l&#; Aile Mahkemelerinin Kurulu&#;, Görev ve Yarg&#;lama Usullerine Dair Kanun’un 3. Maddesinde de belirtmi&#; oldu&#;u üzere;

“Aile mahkemelerine, atanacaklar&#; bölgeye veya bir alt bölgeye hak kazanm&#;&#;, adli yarg&#;da görevli, evli ve çocuk sahibi, otuz ya&#;&#;n&#; doldurmu&#; ve tercihen aile hukuku alan&#;nda lisansüstü e&#;itim yapm&#;&#; hakimler aras&#;ndan Hakimler ve Savc&#;lar Yüksek Kurulunca atama yap&#;l&#;r.”

Aile mahkemeleri taraf&#;ndan istenilen sosyal inceleme raporlar&#;n&#;n haz&#;rlamas&#; için uzmanlar görevlendirilmi&#;tir. Aile mahkemeleri bünyesindeki uzmanlar için ilgili kanunun 5. maddesinde aran&#;lan kriterler belirlenmi&#;tir. Hakimler için belirtilen nitelik olan evli, çocuklu ve otuz ya&#;&#;n&#; doldurma kriteri uzmanlar için de geçerlidir. Ayr&#;ca aile sorunlar&#; alan&#;nda lisansüstü e&#;itim yapm&#;&#; olanlar aras&#;ndan psikolog, pedagog ve sosyal çal&#;&#;mac&#;lar aras&#;ndan atanmaktad&#;r.

Nerede Aç&#;l&#;r? (Yetkili Mahkeme)

Bo&#;anma davalar&#;nda yer yönünden yetkili mahkeme e&#;lerin dava aç&#;lma tarihinden önce son alt&#; ay beraber ikamet ettikleri aile konutunun bulundu&#;u yer ya da e&#;lerden birinin ayr&#; olarak ikamet ettikleri yerde açabilirler.

Türk Medeni Kanunu’nun Maddesinde de belirtmi&#; oldu&#;u üzere;

“Bo&#;anma veya ayr&#;l&#;k davalar&#;nda yetkili mahkeme, e&#;lerden birinin yerle&#;im yeri veya davadan önce son defa alt&#; aydan beri birlikte oturduklar&#; yer mahkemesidir.”

Görüldü&#;ü üzere ikametgah&#;n&#;z&#;n bulundu&#;u yerde bulunan aile mahkemesinde bo&#;anma davas&#; aç&#;labilmektedir.

Bo&#;anma davalar&#;nda yetkili mahkeme kesin yetkili de&#;ildir. Bu nedenle evi terk eden e&#; terk sonras&#; yerle&#;mi&#; oldu&#;u &#;ehirden de açabilmektedir. Yabanc&#; uyruklu biriyle evlenenlerin açm&#;&#; oldu&#;u dava kendi ülkesinde kabul edilmi&#; ise Türkiye’de tan&#;ma ve tenfiz davas&#; aç&#;labilecektir.

Ne Kadar Sürer?

Hukuk sisteminde yaln&#;zca bo&#;anma davalar&#; için de&#;il her türlü dava için kesin bir süre elbette öngörülemez. Çünkü her mahkemenin i&#; yükü farkl&#; olmakla beraber tebligat a&#;amas&#;, delillerin toplan&#;lmas&#;, adli tatile girme durumu, tan&#;klar&#;n duru&#;maya gelmesi gibi davan&#;n süresini etkileyen birçok faktör bulunmaktad&#;r. Her davan&#;n seyri farkl&#;l&#;k göstermektedir.

Aç&#;lm&#;&#; olunan bo&#;anma davalar&#;nda özellikle dosyaya sunulan deliller, toplan&#;lmas&#; istenilen deliller de süreyi etkilemektedir. Di&#;er yandan mahkemelerin celse ertelemesinde o mahkemenin i&#; yükü de etkilemektedir. Duru&#;ma, dosya yo&#;unlu&#;u olan mahkemelerde en az 3 ay sonras&#;na duru&#;ma erteleme durumlar&#; olabilmektedir. Ancak tahmin edilebilir bir zaman aral&#;&#;&#; verilebilir.

Çeki&#;meli Bo&#;anma Davalar&#; Ne Kadar Sürer?

Çeki&#;meli bo&#;anma davalar&#;, anla&#;mal&#; bo&#;anma davalar&#;ndan daha uzun sürmektedir. Bu nedenle bo&#;anmaya karar veren taraflar, anla&#;mal&#; bo&#;anma davalar&#;n&#; tercih etmektedir. Çünkü anla&#;mal&#; bo&#;anma davalar&#;nda taraflar, bo&#;anmaya konu olan hususlarda uzla&#;t&#;klar&#; için tek celsede sona ermektedir. Ancak çeki&#;melide duru&#;ma öncesi dilekçe a&#;amas&#; (dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi) yakla&#;&#;k ay sürmektedir. Dilekçe a&#;amas&#; sona erdikten sonra ön inceleme safhas&#;na, sonras&#;nda duru&#;ma a&#;amas&#;na geçilir.

Çeki&#;meli bo&#;anma davalar&#; tek celsede sona erebilecek bir dava türü de&#;ildir. Çünkü taraflar&#;n sunmu&#; oldu&#;u delilleri, iddialar&#; ve talepleri hakim taraf&#;ndan de&#;erlendirilmesi gibi nedenlerle dava uzun sürmektedir. Bo&#;anma davalar&#;, &#;stanbul, &#;zmir ve Ankara gibi büyük &#;ehirlerde bir buçuk ya da iki y&#;l kadar sürebilmektedir. Büyük &#;ehirlerde mahkemelerin i&#; yo&#;unlu&#;u ve dosyalar&#;n çoklu&#;u nedeniyle duru&#;malar aras&#; süreç çok uzun olmaktad&#;r. Karar temyiz edilirse karar&#;n kesinle&#;mesini beklemek için en az 1,5 y&#;l daha süre var demektir.

Anla&#;mal&#; Bo&#;anma Davalar&#; Ne Kadar Sürer?

Tek celsede sona eren davalard&#;r. Çünkü tazminat, nafaka, mal rejimi ya da velayet gibi hususlarda taraflar&#;n anla&#;maya oturup haz&#;rlad&#;klar&#; protokolün hakimin de&#;erlendirip kabul etmesiyle bo&#;anma gerçekle&#;mektedir. Anla&#;mal&#; için yaln&#;zca duru&#;ma günü almak yeterlidir. Duru&#;ma günü talep tarihinden itibaren en geç 15 gün ile 1 ay aras&#;nda belirlenmektedir.

Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • En önemli belge, aile mahkemesine hitaben yaz&#;lan bo&#;anma talepli bir dilekçedir. Anla&#;mal&#; bo&#;anma da olsa çeki&#;meli bo&#;anma da olsa her iki dava için dilekçe yaz&#;lmas&#; &#;artt&#;r. Dava çacak olan ki&#;inin dava dilekçesi yazabilmesi mümkündür, ancak bir vekil arac&#;l&#;&#;&#;yla da dava aç&#;lmas&#; hukuki kayb&#;n&#;z&#;n önleyecektir. y&#;l&#;nda Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile birtak&#;m de&#;i&#;iklikler ve davalar&#;n daha h&#;zl&#; sonuçlanabilmesi için kurallar getirilmi&#;tir. Söz konusu yasa ile getirilen kurallar&#;n takibi vatanda&#; taraf&#;ndan takibi zordur. &#;lgili kanunda dava dilekçesinde bulunmas&#; gerekenler detayland&#;r&#;lm&#;&#;, eksikli&#;i oldu&#;u takdirde yapt&#;r&#;m&#;n ne oldu&#;u belirtilmi&#;tir. Üstelik dava dilekçesindeki eksiklikler nedeniyle hakim davan&#;n reddine karar verebilecektir.
  • Davan&#;z&#; vekil arac&#;l&#;&#;&#;yla takip ettirmek istiyor ve bo&#;anma için vekaletname ç&#;kart&#;lacak ise mutlaka iki adet vesikal&#;k foto&#;raf&#; ç&#;kart&#;lmas&#; gerekmektedir. Noter arac&#;l&#;&#;&#;yla ç&#;kart&#;lacak olan vekaletnamede, özellikle bo&#;anma için vekaletname ç&#;kart&#;laca&#;&#; noterde belirtilmelidir.
  • Dilekçelerde geçen durumlara dayand&#;r&#;lan deliller dilekçe ekinde sunulmal&#;d&#;r. Ki&#;i, davas&#;nda tan&#;k sunacak ise tan&#;klar&#;n&#;n ad&#;n&#;, adresini ve TC. Kimlik Numaralar&#;n&#; bildirmelidir. Bunun yan&#;nda foto&#;raf, fatura ya da belgeler ile ispatlanacak ise dava dilekçesine eklenmesi gerekmektedir.
  • Dava açacak olan ki&#;i, avukats&#;z olarak açacak ise dava dilekçesi ile birlikte kimlik fotokopisini de ekleyerek dava açmal&#;d&#;r.

S&#;k Sorulan Sorular

Bo&#;anma davas&#; nas&#;l aç&#;l&#;r?

Bo&#;anma dava dilekçesi ile aç&#;labilir. Dava dilekçesi tam ve eksiksiz, hukuka uygun yaz&#;lmal&#; ve ayn&#; zamanda dava dilekçesinde belirtilen iddialar&#; ispatlayacak deliller de dilekçede belirtilmelidir. Dava dilekçesi ile birlikte adliyeden aç&#;labilir.

Açma süresi ne kadard&#;r?

Bo&#;anma dava açma süresi bo&#;anma nedenine göre de&#;i&#;kenlik göstermektedir. Zina nedeniyle bo&#;anma davas&#; aç&#;labilmesi için fiilin ö&#;renilmesinden itibaren 6 ay içerisinde aç&#;lmal&#;d&#;r. Suç i&#;leme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle bo&#;anma davas&#;nda ise zamana&#;&#;m&#; süresi bulunmamaktad&#;r.

Açma &#;artlar&#; nelerdir?

Öncelikle bo&#;anma davas&#; açacak olan ki&#;inin bo&#;anma konusunda kararl&#; olmas&#; gerekmektedir. Çeki&#;meli bo&#;anma açmak için kanunda belirtilen bo&#;anma nedenine dayanarak dava aç&#;lmal&#;, anla&#;mal&#; bo&#;anma için ise taraflar&#;n evliliklerinin üzerinden bir y&#;l geçmelidir.

Açma masraf&#; ne kadard&#;r? (Kaç para tutar?)

Dava açarken mutlaka belli ba&#;l&#; harçlar ve dosyaya ait giderlerin de yat&#;r&#;lmas&#; gerekmektedir. Bo&#;anma davas&#; açarken ba&#;vurma harc&#; ile pe&#;in harç ve mahkeme dosyas&#;na gider avans&#;n&#;n da yat&#;r&#;lmas&#; gerekmektedir.

Açmak için neler gerekir?

Bo&#;anma dava dilekçesi ile aç&#;lmal&#;d&#;r. Bir vekil ile aç&#;lacak ise bo&#;anma dava dilekçesi ve bo&#;anma vekaletname ile aç&#;labilir. Avukats&#;z aç&#;lacak ise bo&#;anma dava dilekçesi ile kimlik fotokopisi yeterlidir.

Açma a&#;amalar&#; nelerdir?

Öncelikle hukuka uygun olarak bo&#;anma dava dilekçesi haz&#;rlanmal&#;d&#;r. Kanunda belirtilen bo&#;anma nedenlerinden birisine dayand&#;rd&#;&#;&#; ve delillerle birlikte haz&#;rlad&#;&#;&#; dava dilekçesi ile dava aç&#;labilir. Dava aç&#;ld&#;ktan sonra mahkeme taraf&#;ndan dava dilekçesi daval&#; olan e&#;e gönderilecektir.

Açma süreci nas&#;l i&#;ler?

Dava ç&#;ld&#;ktan sonra dava dilekçesi, daval&#;ya tebli&#; edilecektir. Daval&#;, dava dilekçesine cevap yazacak ve cevap dilekçesi de davac&#;ya gönderilecektir. Davac&#; cevaba cevap dilekçesi, daval&#; ise son olarak ikinci cevap dilekçesi yaz&#;lacakt&#;r. Dilekçeler a&#;amas&#;ndan sonra mahkeme taraf&#;ndan duru&#;ma günü verilecektir.

Açmak için avukat &#;art m&#;d&#;r?

Her davada oldu&#;u gibi bunda da avukat olmadan ki&#;i duru&#;malara kat&#;labilir. Ancak bu davalar hukuki bilgi ve tecrübe gerektiren davalardand&#;r. Dilekçe yaz&#;m&#; hukuka uygun olmal&#;, duru&#;malara kat&#;l&#;m, dosya takibi hukuki tecrübe gerekmektedir. Bu nedenle bo&#;anma davalar&#;nda vekil hizmeti ile dava yürütülmesi hukuki kay&#;p olmamas&#; ad&#;na önemlidir.

E-devlet üzerinden açma nas&#;l olur?

Ulusal Yarg&#; A&#;&#; Projesi (UYAP) üzerinden adliyeye gitmeden davan&#;n aç&#;lmas&#; avukat arac&#;l&#;&#;&#; ile mümkündür. E-devlet üzerinden UYAP Vatanda&#; Portal&#;’ndan haz&#;rlanan e-imzal&#; bo&#;anma davas&#; dilekçesi ile dava aç&#;labilir. Dava aç&#;lmas&#; için e-imza ya da mobil imza, e-devlet kullan&#;c&#; ad&#; veya &#;ifresi gerekmektedir.

Dava açmak adli tatilde mümkün müdür?

Adli tatil, her y&#;l 20 Temmuzda ba&#;lay&#;p 31 A&#;ustosta sona ermektedir. Adli tatilde duru&#;malar yap&#;lmamakta, kesin süreler adli tatilin bitiminde ba&#;lamaktad&#;r. Ancak adli tatilde davan&#;n aç&#;lmas&#;na engel yoktur, adli tatilde dava aç&#;labilir.

Bo&#;anma davas&#; açmada erke&#;in haklar&#; nelerdir?

Kad&#;n ve erke&#;in haklar&#; e&#;ittir. Kad&#;n nafaka talep edebilece&#;i gibi erkek de nafaka talep edebilecektir. Ayn&#; zamanda erkek olan e&#;, kar&#;s&#;ndan uzakla&#;t&#;rma karar&#; alabilme hakk&#; bulunmaktad&#;r.

Bo&#;anma davas&#; açmada kad&#;n&#;n haklar&#; nelerdir?

&#;iddet görme tehlikesi alt&#;nda olan kad&#;n, e&#;inden Say&#;l&#; Kanuna dayanarak uzakla&#;t&#;rma karar&#; talep edebilir. Ayn&#; zamanda dava devam ederken ekonomik durumunun korunmas&#; için tedbir nafakas&#;n&#;n ba&#;lanmas&#; talebinde bulunabilecektir.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Yabancı Uyruklu Kişilerle Evliliklerde Boşanma Davası

Yabancılık unsuru taşıyan birisiyle evlenen bireylerin boşanmasında da davanın Türkiye’de açılabilmesi mümkün olacaktır.

Eğer yabancı uyruklu birisiyle evli olan kişi boşanmak isterse Türk Medeni Kanunu çerçevesinde boşanma gerekleşecektir. Eşlerden herhangi birisinin yabancı uyruklu olması Türkiye’de boşanma davası açılabilmesinin önünde engel taşımayacak ve boşanma gerçekleşecektir. Eşlerden herhangi birisinin yabancı uyruklu olması Türkiye’de boşanma davası açılabilmesinin önünde engel taşımayacak ve boşanma gerçekleşebilecektir. Boşanmanın istenilmesi durumunda bu boşanmada yetkili olan mahkeme hangisiyse o mahkemeye başvurularak boşanma davası açılabilecektir. Eğer yabancı uyruklu eşten boşanmak için yabancı ülkede boşanma davası açılmışsa yurtdışında açılan boşanma davası boşanmanın gerçekleşmesiyle Türkiye’de hemen geçerli olmayacaktır.

Yabancı uyruklu eşten yurtdışında boşanacak olan kişiler, boşanmanın o ülkede kesinleşmesinden sonra Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekir. Boşanma işlemleri için özellikle yabancı uyruklu bireyden boşanma da bir avukatla görüşülerek işlem yapılması taraflar için yararlı olacaktır. MÖHUK Maddesi evlilik ve genel hükümlere yer verirken, aynı kanunun Maddesi ise boşanma ve ayrılık hükümlerine yer vermektedir. Bahsi geçen maddelere göre “boşanma ve ayrılık sebepleri hükümleri eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir” şeklindedir. Eşlerin ayrı vatandaşlıkta bulunması durumunda uygulanacak olan hukuk müşterek ikametgahın bulunduğu hukuk eğer müşterek ikametgahın bulunmadığı takdirde müşterek mutad meskenleri hukuku bunun da bulunmaması halindeyse Türk Hukuku olacaktır.

Boşanma davası için görevli mahkeme aile mahkemesidir. Davanın açılması gereken yer olarak kanun koyucu eşlerin birlikte ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesini öngörmüştür. Ancak eşlerin ikametgahının bulunduğu yerde aile mahkemesi yoksa boşanma davası asliye hukuk mahkemesinde açılacaktır. Yani genel yetki kuralları olmuş olacaktır. TMK Maddesi gereği boşanma davası çekişmeli boşanma şeklindeyse yetkili mahkeme eşlerden birisinin yerleşim yeri mahkemesi veya son 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır. Boşanma davası eğer anlaşmalı boşanma şeklinde açılacaksa yetkili mahkeme problemi oluşmayacaktır. Taraflar dilediği yer mahkemesinde davayı açabilme hakkına sahiptir. Türkiye’de ikametgahı bulunmayan Türk vatandaşlarındaysa kişi hallerine ilişkin davalar varsa ikamet ettikleri ülke mahkemesinde açılmadığı ya da açılamadığı durumu varsa Türkiye’de yer yönünden yetkili mahkemede, bunun bulunmaması halinde kişinin mutad olduğu yer, Türkiye’de mutad olduğu yer yoksa Türkiye’deki son ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde, eğer onun da bulunmadığı hali söz konusuysa Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birisinde açılacaktır.

Açılacak olan boşanma davasının türüne, dava sürecinin avukat aracılığıyla yürütülüp yürütülmediğine göre boşanma davasının süresi farklılık göstermektedir. Özellikle anlaşmalı veya çekişmeli olması ve avukat aracılığıyla olup olmadığı süreler önemli ölçüde kısalıp uzayabilecektir. Bu nedenle her ne kadar bu süreçlerde avukat zorunlu değilse de sürenin kısalması, işleyişi ve hak kayıplarının meydana gelmemesi için avukat aracılığıyla yapılması daha yararlı olacaktır.

Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi tanıma ve tenfiz işlemlerinin gerçekleşmesine bağlıdır. Tanıma ve tenfiz olmadan boşanma Türkiye’de direkt olarak geçerli olamayacaktır. Tanıma ve tenfiz gerçekleşmezse tarafların kağıt üzerinde evliliği devam eder dolayısıyla yabancı mahkeme kararı geçerli olmayarak Türkiye’de hüküm ve sonuç doğurmayacaktır.

Yabancı ülke mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınabilmesi için taraflardan herhangi birinin Türkiye’de yaşıyor olması gerekir. Kendisi veya avukatı aracılığıyla başvuru yaparak dava açması gerekir. Yurtdışında yaşayan tarafa ise tebligat yapılarak davadan haberdar olması sağlanacak ve davaya kendisinin veya avukatının katılması için haberdar edilecektir. Katılmama durumundaysa gıyaben tanıma işlemiyle karar alınmaktadır. Yabancı taraf kendisi veya avukatı mahkemeye katılmazsa, mahkeme tanık dinleyerek dav konusu olan mahkeme kararının apostil şerhi yani bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek yasal olarak başka ülkede kullanılmasını sağlayan belgeyle tercümesi yapılmış olan yabancı mahkeme kararına ilişkin tanıma ve tenfiz kararını vermesi gerekir. Tenfiz kararı verildikten sonra yabancı ülke mahkemesinde yapılan boşanma işlemi Türkiye’de de tanınmış olacaktır.

Yabancı uyruklu eşten boşanma halinde vesayet için önemli olan çocuğun menfaatidir. Bu şekilde açılacak boşanma davasında çocuğun menfaatlerinin kendisiyle yaşaması yönünde olduğu şeklinde hakim kanaat oluşturması gerekir.

Yabancı uyruklu birisiyle evli olan bireyin boşanması durumunda dava süresi açısından azalma, doğru şekilde sürece devam edilebilmesi için avukat yardımıyla yapılmasında fayda olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir