ateş kaçtan sonra tehlikeli / Çocuklarda Ateş İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli - Dr. Ertuğrul Güler

Ateş Kaçtan Sonra Tehlikeli

ateş kaçtan sonra tehlikeli

&#;ocuklarda y&#;ksek ateş ne zaman tehlikeli?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, özellikle enfeksiyon hastalıklarında sık görülen bir belirti olan yüksek ateşin aslında çocuklar için zararlı değil, tam aksine yararlı olduğuna dikkat çekerek, "Zira ateş, vücudun enfeksiyon etkeni ile savaşmasını kolaylaştıran bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle çocuklarda ateşi hemen düşürmeye çalışmak gereksizdir. Ancak çocuk ateşli dönemde kendini kötü hissediyorsa ve halsiz ise doktorunuzun önereceği ateş düşürücü ilaçlar ile daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz" diyor.

HEMEN İLAÇ VERMEK. YANLIŞ! DOĞRUSU:

Ateş çocuğunuz tarafından iyi tolere ediliyorsa hemen ilaç vermeniz gerekmiyor. Eğer bir enfeksiyon söz konusu ise ateşi düşürmek sorunu daha çabuk çözmüyor, nedeni ortadan kaldırmıyor. Ateşi çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, üzerini soyup, ılık bir duş aldırabilirsiniz. Eğer kendini iyi hissetmiyorsa, dozlarına ve dozlar arasındaki sürelere dikkat ederek ateş düşürücü ilaç vermeniz ise önem taşıyor. Dr. Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, "İlaç kullanımına rağmen ateş 72 saat boyunca düşmemiş ise mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor" uyarısında bulunuyor. Y

ETERİNCE SU VERMEMEK. YANLIŞ! DOĞRUSU:

Dr. Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, yüksek ateşte çocuğunuza düzenli olarak sıvı vermenizin çok önemli olduğunu hatırlatarak, sözlerine şöyle devam ediyor: "Susuz kalmayı engellemek hayati bir öneme sahip. Zira hem ateşe karşı direnç hem de bağışıklık sisteminin etkin çalışmasında sıvı dengesi kilit rol üstleniyor. Bu nedenle çocuğunuz istemese bile ona bol bol sıvı vermeyi ihmal etmeyin"

'ÜŞÜYOR' DİYE ODANIN ISISINI YÜKSELTMEK. YANLIŞ! DOĞRUSU:

Ortam ısısı yüksek olduğunda çocuğun ateşi daha hızlı yükseliyor. Dolayısıyla ortam sıcaklığının sabit ve °C aralığında kalması gerekiyor. Ayrıca ateşli çocuğun hava ihtiyacı artıyor, bu nedenle konforlu bir solunum için havanın çok nemli veya çok kuru olmaması gerekiyor. Odasını düzenli olarak havalandırmanız da, mikropların ortamdan uzaklaşmalarını sağlıyor.

ÇOCUĞUN ÜZERİNİ ÖRTMEK. YANLIŞ! DOĞRUSU:

Ateşi yükseldiğinde çocuğunuzun üzerini örtmeyin. Üşüme hissini azaltmak için vücut ısısını yükseltmeyecek incelikte ve pamuklu giysi veya örtü tercih edin. Zira küçük bebekler, özellikle yeni doğanlar sıcak ortamlarda fazla kalın giydirildiklerinde, vücut ısılarını dengeleyemedikleri için ateşleri çıkabiliyor. Bu yüzden ateşlendiklerinde fazla kalın giydirmemek ve üzerlerini örtmemek gerekiyor. Ancak vücut ısısının fazla düşmesine ve üşümesine yol açacağı için ateşi takip etmeli ve düştüğünde uygun giysiler giydirmelisiniz.

SOĞUK SUDA YIKAMAK. YANLIŞ! DOĞRUSU:

Ateşin yükselme evresinde üşüyen çocuğu soğuk suda yıkamak kendisini daha kötü hissetmesine neden olacağı için önerilmiyor. Ateş düşürücü ilaca rağmen vücut ısısı düşmüyorsa ılık suyla duş aldırmanız ilacın etki hızını artıracaktır.

KOLONYA VE SİRKELİ SU İLE OVMAK. YANLIŞ! DOĞRUSU:

Sirke gibi asidik içerikli sıvıların veya alkolün uçucu özelliği nedeniyle buharlaşmayı artırarak ateşi düşüreceği düşünülüyor. Ancak yapılan çalışmalarda bu tür sıvıların hiçbir olumlu etkisi gösterilmemiş. Aksine deriden emildikleri takdirde çocuklarda zehirlenme bulgularına yol açabiliyor.

Çocuklarda Ateş İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli

Çocukta Ateş

Unutmayınız ateş vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlayan  yararlı ve doğal bir mekanizmadır. Esas amaç ateşi normal düzeylere getirmek değil, çocuğun rahat hissetmesini sağlamak olmalıdır. Çocuğun genel durumuna odaklanın, aktivitesi iyi, gülüp oynuyor, yemesi içmesi normal ise ateşi düşürmeye çalışmayın. Uyuyan bir çocuğu ateş düşürücü vermek için uyandırmayın. Ateş düşürücü ilaçların dozlarını doktorunuzla tekrar gözden geçiriniz.

Eğer çocuklarınızda ateş varsa olasılıkla bir enfeksiyonla savaşıyor demektir. Unutmayınız ki ateşin kendisi bir hastalık değildir. Sadece hastalık işaretlerinden biridir.

  • Ateş tek başına çocuğunuzun antibiyotiğe ihtiyacı olduğunu göstermez.
  • Ateş genellikle tehlikesizdir ve çocuğunuzun enfeksiyon la savaşmasına yardım eder.
  • Çocuğunuzun bağışıklık sisteminin iyi çalıştığını ve vücudun enfeksiyonu kendiliğinden yenmeye çalıştığını gösterir.
  • Ateş düşünmenin amacı, ateşe neden olan hastalık bulunana kadar çocuğu rahat ettirmektir.

Çocuklarda Ateş İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli

Kaç derecenini üzerinde ateş yüksek demektir?

  • Makattan 38 ºC üzeri,
  • Kulaktan 38 ºC üzeri,
  • Ağızdan ºC üzeri.

3 ay altında bebeklerde ateş: 38C'nin üzerindeki her ateşte,başka bir hastalık bulgusu olmasa bile doktora gidiniz. Çalışma saatleri dışında veya hafta sonu ise beklemeden acile gidiniz. Küçük bebeklerin bağışıklık sistemi tam gelişmediği için ciddi hastalıklara bile bilinen tepkileri veremezler. Hafif bir ateş bile menenjit, kana mikrop karışması veya zatürre bulgusu olabilir.

3 ay, 3 yaş arası çocuklarda ateş: Ateş popodan 38C nin üzerinde ve C nin altında seyrediyorsa

  • 3 günden uzun sürerse,
  • Çocuk hasta görünüyor, sıvı alımını reddediyor,huzursuz ise 3 günü beklemeden. Ateş popodan 39C nin üstünde ise doktora gidiniz.

Çocuğun yaşına bakılmaksızın;

  • Kulak,alın,veya popo dan alınan ateş 40C nin üstünde,koltuk altından ateş 39,4 C nin üstünde ise,
  • Ateşli havale geçirirse,
  • Bir haftadan fazla süren tekrarlayan ateşleri oluyorsa,bu günde sadece bir kaç saat olsa bile ateş yanında çocukta yeni çıkmış bir döküntü görürseniz,
  • Ateşle birlikte idrar yaparken yanma,sık idrara çıkma varsa,
  • Ateşle birlikte,nezle ve öksürük olmaksızın boğazda şişlik ve ağrı varsa doktora gidiniz.

Ates düşürücülerin etkili olmaması ciddi bir hastalık belirtisi midir?

Günümüzde çocuk acillere en çok başvuru yüksek ateş yakınması ile olmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu kendiliğinden iyileşen ve tedavi gerektirmeyen basit viral hastalıklar olsa da, bir kısmı da antibiyotik tedavisi gerektiren ciddi bakteriyel enfeksiyonlar olabilir. 

Genel olarak ateşin ateş düşürücüler ile kolayca düşmesi durumunda altta yatan nedenin ciddi bir hastalık olmadığına inanılmaktadır. David King, Arch Dis Child te yayınlanan makalesinde, şimdiye kadar bu konuda yapılmış araştırmaları derlemiş ve sonuç olarak ne ateşin kolay düşmesinin hastalığın basit, ne de ateşin ateş düşürücüler ile kolay düşmemesinin ciddi hastalıkların göstergesi olmayabileceğini yorumunu getirmiştir.

Yani menenjit, zatürre gibi ciddi tedavi gerektiren hastalıklarda ateş, ateş düşürücü ile kolayca düşebileceği gibi,ciddi tedavi gerektirmeyen ve kendiliğinde iyileşebilen hastalıklarda da ateş düşürücülere iyi cevap alınamayabilmektedir.

O halde, ateş düşürücelere cevaptan yola çıkarak, nasılsa kolay düşüyor ciddi değildir, veya ateş düşürücü ile düşüremiyorum çok ciddidir düşüncesi doğru değildir. Bu değerlendirmeyi doktora bırakmak en doğrusu olacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır