otomatik vites nasıl stop edilir / Otomatik Araç Çalıştırma ve Durdurma Nasıl Olmalı? | DonanımHaber Forum

Otomatik Vites Nasıl Stop Edilir

otomatik vites nasıl stop edilir

Motorlu ta&#;&#;tlar&#;n h&#;z ve çeki&#; düzene&#;ini sa&#;layan di&#;li sitemine vites denir. Otomatik vites de bu vites geçi&#;lerinin araç taraf&#;ndan kendi kendine sürücü taraf&#;ndan müdahale edilmeden yap&#;lmas&#;na olanak sa&#;layan sisteme verilen isimdir. Manuel viteslerde vites geçi&#;i debriyaj sistemi yard&#;m&#;yla sürücü taraf&#;ndan yap&#;l&#;rken otomatik vites tork konvertörü denilen parça yard&#;m&#;yla kendili&#;inden yap&#;l&#;r. Bundan dolay&#; otomatik vitesli araçlarda debriyaj sistemi bulunmaz.

Otomatik vitesli manuel vitesten geçi&#; yapanlar için biraz al&#;&#;ma süreci isteyebilir. Asl&#;nda otomatik vites kullan&#;m olarak manuel vitese göre daha basittir fakat kullan&#;m&#;na al&#;&#;mak zaman isteyebilir.

Örne&#;in otomatik vitesli araçlar manuel araçlara göre iki ayakla de&#;il tek ayakla kullan&#;l&#;r. Bütün pedal sistemi sa&#; ayakla kontrol edilebilir. &#;lk al&#;&#;ma süreci ayak ile kontroldür.

Otomatik vitesli araçlarda dikkat edilmesi gereken durumlar &#;u &#;ekildedir:

1.&#;ki Ayakla Sürü&#; Yap&#;n

Yukar&#;da da belirtildi&#;i gibi otomatik vites tek ayakla kullan&#;lmaktad&#;r. Çünkü debriyaj sistemi olmad&#;&#;&#;ndan sol aya&#;&#; kullanmaya gerek kalmamaktad&#;r. Bazen refleks olarak iki aya&#;&#; da kullanma ihtiyac&#; hissedilebilmektedir fakat bu durum gaz ve frene ayn&#; anda basmaya sebep olur bu da arac&#;n vites mekanik sistemlerine zarar verebilmektedir.

funduszeue.infote Beklerken Bo&#; Vitese Almay&#;n

Trafikte beklerken vitesi bo&#;a almak manuel araçlardan kalma bir al&#;&#;kanl&#;kt&#;r. Bu durum otomatik viteslerde çok önerilen bir tavsiye de&#;ildir. Vites bo&#; halini ‘’N’’ harfi ile gösterir. Bu konuma almak arac&#;n yoku&#;lu alanlarda hareket etmesini sa&#;layacakt&#;r. Hareket halinde otomatik &#;anz&#;man vites geçi&#;lerinde zarar görebilir. Bundan dolay&#; park ya da sürü&#; konumunda bekletmek en uygun olan&#;d&#;r.

funduszeue.info&#; A&#;a&#;&#; Giderken Bo&#; Vitese Geçmeyin 

Yoku&#; a&#;a&#;&#; arac&#; bo&#; vitese almak yine manuel araçlarda edinen bir al&#;&#;kanl&#;kt&#;r. Otomatik araçlarda da bunu yapmak son derece tehlikelidir. Çünkü otomatik viteslerde fren sistemi devreden ç&#;kabilir sürücüye de durma konusunda sorun ya&#;atabilir.

funduszeue.infoi Vites Kolu Üzerinde Tutmay&#;n

Otomatik vitesli araçlarda seyir halindeyken elinizi vites üzerinde tutman&#;z vites raylar&#;n&#; iterek vites sitemi üzerindeki parçalara ve di&#;lilere zarar verebilir. Manuel vites araçl&#; al&#;&#;kanlarda olan eli viteste tutmak otomatik vitesli araçlarda önerilmez.

funduszeue.info Geçi&#;lerini Frene Basarak Yap&#;n

Vites geçi&#;i yaparken araçta her zaman frene bas&#;l&#; tutmak gerekir. Çünkü araçlarda motorun belirli bir rölanti gücü vard&#;r, gaza bas&#;lmasa bile arabay&#; itecek kadar güç üretir. Otomatik viteslerde de geçi&#; yap&#;nca arac&#; birden öne veya arkaya kaç&#;r&#;p hasarl&#; kazalara sebep olabilirsiniz. Baz&#; araçlarda güvenlik aç&#;s&#;ndan frene basmadan vitesler geçmemektedir.

6.Rölantide Vitesi Drive Konuma Getirmeyin

Uzun süreli beklemelerde arac&#; kesinlikle drive yani ‘’D’’ konumunda b&#;rakmay&#;n. Çünkü vitesteki araç sürekli &#;anz&#;mandan güç üretecek ve a&#;&#;r&#; &#;s&#;nmalara sebep olacakt&#;r. Bu da arac&#;n&#;z&#;n &#;anz&#;man ömrü aç&#;s&#;ndan önerilmez.

Otomatik Vites Araba Nas&#;l Çal&#;&#;t&#;r&#;l&#;r?

Öncelikli olarak otomatik vitesli araçlarda konta&#;&#; açmadan önce vitesi kontrol etmek gerekir. Vites sistemin park konumunda olmas&#;na dikkat edilmelidir. Aksi taktirde arac&#;n&#;z siz konta&#;&#; çevirseniz dahi çal&#;&#;mayacakt&#;r. Vites park konumuna getirildikten sonra kontak aç&#;l&#;r ve ayak fren pedal&#;nda bas&#;l&#; tutulur. Bunun sebebi otomatik vitesli araçlarda uygulanan güvenlik sistemidir. Yani siz frene bas&#;l&#; tuttu&#;unuzda arac&#;n çal&#;&#;mas&#; sa&#;lanacakt&#;r. Basmad&#;&#;&#;n&#;z anlarda araç çal&#;&#;mayabilir. Frene bas&#;ld&#;ktan sonra da kontak çevrilir ve mar&#;a bas&#;l&#;r.

Otomatik Vites Araba Nas&#;l Park Edilir?

Otomatik vitesli arabalar park edilirken dikkat edilmesi gereken en önemli &#;ey sürü&#; konumunda iken gaza birden basmamakt&#;r. Çünkü araç ileri ya da geri sürü&#; konumundaysa aya&#;&#; frenden çekti&#;inizde hareket edecektir. Bu h&#;zda arac&#;n&#;z&#; park edebilirsiniz. Yani ekstradan araç güç als&#;n diye gaza gerekmedikçe basmak riskli olabilir. Arac&#; do&#;ru konumda park ettikten sonra arac&#;n vitesini park durumuna almak gerekir. Bir de el freni her zaman çekili olmas&#; gerekmektedir.

Otomatik Vites Araba Nas&#;l Stop Edilir?

Otomatik vites arabalar stop edilirken dikkat edilmesi gereken birkaç durum vard&#;r. Öncelikle arac&#; ula&#;mak istedi&#;iniz yere getirdiniz pak ettiniz. Park ettikten sonra arac&#;n&#;z&#;n vitesini kontrol etmeniz gerekir. Arac&#;n&#;z&#;n vitesi uzun süre durma yapacaksan&#;z ya da stop edecekseniz her zaman park konumunda olmas&#; gerekmektedir. Vitesi park durumuna getirdikten sonra el frenini çekip arac&#;n&#;z&#; rahatl&#;kla stop edebilirsiniz.

En &#;yi Otomatik Vites Arabalar Nelerdir?

En iyi otomatik vites araçlar &#;unlard&#;r:

  • Honda Civic Sedan L VTEC Executive CVT
  • Renault Talisman TCE bg ICON EDC
  • Hyundai Elantra MPI PS Elite CVT
  • Ford Focus Titanium L EcoBoost PS
  • Volkswagen Passat TSI PS DSG
  • Renault Clio Joy TCE 90 hp X-Tronic
  • Ford Fiesta L PS
  • Hyundai i20 MPI Jump PS
  • Skoda Fabia Premium TSI 95 PS DSG
  • Ford Focus Titanium L EcoBoost PS
  • Opel Insignia Ultimate Dizel hp AT8
  • Toyota Corolla Flame Multidrive S
  • Mitsubishi Space Star &#;ntensive CVT
  • Toyota Yaris Dream Multidrive S

Yarı Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Otomobil kullanmanın keyif ve konforuna biraz daha bilgi eklemeye ve siz aracınızı kullanırken görünmeyen kısımlarda neler olup bittiğine yakından bakmaya ne dersiniz? Debriyaj kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar sizi ’lu yılların başına götürdüğünde yarı otomatik şanzıman kavramının aslında çok da yeni bir teknoloji olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak dönemin yarı otomatik vites mekanizmaları ile modern teknolojinin bugün sundukları arasında büyük farklar bulunuyor. Debriyaj pedalını sürücülerin hayatından tamamen çıkarmak, sadece fren ve gaz pedalı ile sürüş konforunu yakalamak ise tüm zamanların en iyi buluşlarından biri olarak bugün de popülerliğini koruyor. Kinetik enerjinin en konforlu dönüşümlerinden biri olan yarı otomatik şanzıman ve kullanımı hakkındaki bilgiler, otomobil tutkunlarını tercihler dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor.

Yarı otomatik vites nedir?

Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır. Vitesteki her değişim, tekerleklere verilen gücün değişmesi anlamına gelir. Yarı otomatik vitesli bir araç kullanan sürücü, bu güç aktarımını debriyaj pedalı yerine P, R, N ve D kollarını kullanarak yapar. Bu işaretler aynı zamanda aracın yarı otomatik vites sistemine sahip olduğunun da bir göstergesidir. P yani park konumunu, otomobilinizi durdurduktan sonra, drive konumunu ise aracınızı çalıştırıp hareket etmeden önce kullanmanız gerekir. Rear ya da reverse kolu geri sürüşlerde, N yani neutral kolu otomobili boşa almak için kullanılır. Ayrıca yarı otomatik vitesli araçlarda, vites kolunun üzerinde bulunan + ve – işaretleri, vitesi manuel olarak değiştirmenizi sağlar.

Yarı otomatik vitesli araç kullanımı sırasında nelere dikkat edilir?

Yarı otomatik vites sistemine sahip bir otomobili kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, vites kolunun üzerindeki göstergelerin ve yokuş ile rampa kalkışlarında kaydırma olasılığına karşı fren pedalının doğru kullanılmasıdır. Aracınız hareket etmeye hazır olduğunda vites kolunu D konumuna getirmeniz ve vites geçişlerinde aracın ileri hareketini önlemek için fren pedalını basılı tutmaya dikkat etmeniz önemlidir. Yarı otomatik vitesli araçların birçoğunda yokuş kalkış desteği bulunur. Bu destek sistemine sahip olmayan araçlarda ise sürücü, kalkış anında fren pedalını basılı tutmalıdır. Hareket halindeyken vites kolu kesinlikle P konumuna getirilmemelidir. Bu durum, debriyajın kilitlenmesine ve dişlilerin zarar görmesine neden olabilir.

Yarı otomatik vites ile tam otomatik vites arasındaki farklar nelerdir?

Yarı otomatik vites ile tam otomatik vites türü arasındaki en önemli fark, kavramadır. Yarı otomatik vitesler tek kavramalı ve çift kavramaya sahiptirler. Tek kavramalı yarı otomatik şanzımanlar vites geçişlerini daha fazla hissettirirken çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlar ise, geçişleri daha akıcı ve hızlı yaparlar. Burada birinci kavrama, tıpkı tek kavramalı yarı otomatik viteste olduğu gibi debriyaj pedalı görevini üstlenir ve aracı o anki vites değişimine hazır hale getirir. İkinci kavramanın görevi ise bu kez sistemi bir sonraki vites geçişi için önceden hazırlamaktır. Bu özellik, sürücünün vites geçişlerini minimum seviyede hissetmesini sağlar. Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir. Ancak birçok araçta bu özellik bulunmaktadır. Bu tür şanzımanlara otomatikleştirilmiş manuel veya robotize manuel şanzıman gibi isimler de verilmiştir.

Tam otomatik vitesli otomobiller ise, geleneksel otomatik vitese sahip araçlardır. Vites geçişleri sarsıntısızdır ve vites kademeleri genel olarak daha azdır. Bu yüzden yakıt tüketimi fazla olsa da, kavrama yerine tork konvertörüyle çalışırlar. Çalışma prensipleri yarı otomatik şanzımanlara göre farklıdırlar ve tam otomatik denmesinin sebeplerinden biri de, hill holder gibi yokuş kaydırma asistanına ihtiyaç duymazlar. Tam otomatik vitesli otomobiller de daha kısıtlı olsa da yokuşları daha hızlı çıkmak için bazı manuel ayarlamalar yapmak mümkündür.

Otomatik Araç Çalıştırma ve Durdurma Nasıl Olmalı?

  • Konu Sahibi
    &#;ncelikle kendim nasıl &#;alıştırıp nasıl kontak kapatıyorum anlatayım. Sizler doğru yanlış veya fikirlerinizi bana sunarsanız sevinirim.
    &#;alıştırma:
    Fren basılı Vites P modunda kontak &#;eviriyorum ve &#;alıştırıyorum. Geri gideceksem Vites konumu R ileri gideceksem D konumuna alıp el frenini indirip hareket ediyorum. &#;ok uzun s&#;reli duraklamalarda N moduna alıyorum
    Arabayı durdurma:
    &#;ncelikle araba tamamen durduktan sonra Frene basılı halde Vites konumunu N moduna alıyorum. N moduna aldıktan sonra el frenini &#;ekiyorum. frene basılı halde vites modunu P konumuna alıp kontak kapatıyorum. freni bırakıp diğer kapatmam gereken zımbırtıları kapatıp ara&#;tan iniyorum.

    Sizden yorum fikir ve &#;nerileri bekliyorum



  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Stop ederken vitesi boş konumuna alıp el frenini &#;ekmenize kadar herşey dogru fakat park moduna almadan &#;nce ayagınızı frenden &#;ekinki y&#;k el frenine binsin sonra park moduna alın, aksi halde şanzumanada y&#;k binebilir.
  • Konu Sahibi
    Bunu d&#;ş&#;n&#;p duruyodum o zaman park moduna almadan &#;nce freni bırakalım. Peki el frenini &#;ktikten sonra kontak kapatsak sorun olur mu? Motoru durdurduktan sonra park konumuna alsak?
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: SiNaPSiS

    Ne gereksiz konular a&#;ılıyor, P'de &#;alıştır D'de git işte, kullanım kılavuzunda da yazıyor.
    Hi&#; de gereksiz değil, bunu bilmeyen &#;ok insan var, yukarıda yazıldığı gibi &#;zetlersek
    1. Frene bas
    2. N'ye al
    3. El frenini &#;ek
    4. Ayağı frenden &#;ek
    5. P'ye al
    6. Kontağı kapat

    Sizin dediğiniz gibi yapılırsa aracın ağırlığı frenler yerine şanzımana biniyor
  • Konu Sahibi
    Bunu niye kullanma klavuzuna yazmazlar anlamış değilim. Gereksiz konu diyen arkadaşlar sanırım ileri ara&#; s&#;r&#;ş uzmanı. Birde onların yorumlarını alsak Madem bu kadar basit bir konu neden farklı farklı fikirler ve kullanma y&#;ntemleri &#;ıkıyor???
  • Er
    7 Mesaj
    arkadaşlar ilk defa otomatik vites arabam oldu mesala kışın ara&#;ı &#;alıştırıp i&#;i ısınırken camdaki buzları temizlemek istersek vites kolu p demi kalmalı birde hafif meyilli bir yere park ettik ama biraz daha geri geri gitme imkanı var vitesi n alıp kontak kapalıyken gitse şanzımana bir zararı olurmu bu iki sorumu cevap verirseniz sevinirim
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: drkblue

    arkadaşlar ilk defa otomatik vites arabam oldu mesala kışın ara&#;ı &#;alıştırıp i&#;i ısınırken camdaki buzları temizlemek istersek vites kolu p demi kalmalı birde hafif meyilli bir yere park ettik ama biraz daha geri geri gitme imkanı var vitesi n alıp kontak kapalıyken gitse şanzımana bir zararı olurmu bu iki sorumu cevap verirseniz sevinirim

    Hareket halinde değilken(dururken) El Freni + P. 1dk'dan fazla bekleyecekseniz P'ye almakta fayda var.
    N'de kontak kapılıyken gitse sorun olmaz.

    Anahtar takılı değilken benim ara&#; P'den başka vitese ge&#;miyor. &#;alınmaya karşı artı bir &#;nlem.
  • Bu konu bağlamında benim de manuel ara&#;larla ilgili bir sorum olacak. Arabayı hafif meyilli bir yerde stop ettirdiğimizde garanti olsun diye viteste bırakıp ayrıca el frenini &#;ekiyoruz. Ancak burada yazılanlardan anladığım kadarıyla, arabayı stop ettirmeden evvel ayağımız debriyajda iken vites atılı halde stop ettirirsek sonradan el frenini &#;eksek bile arabanın ağırlığı şanzumana biniyor. O y&#;zden arabayı boşta stop edip, el frenini &#;ekmeli sonradan garanti olsun diye viteste bırakmalıyız aksi halde arabanın ağırlığı şanzumana binmiş olur. Doğru mu acaba ne dersiniz?
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: bombar_dıman

    Bu konu bağlamında benim de manuel ara&#;larla ilgili bir sorum olacak. Arabayı hafif meyilli bir yerde stop ettirdiğimizde garanti olsun diye viteste bırakıp ayrıca el frenini &#;ekiyoruz. Ancak burada yazılanlardan anladığım kadarıyla, arabayı stop ettirmeden evvel ayağımız debriyajda iken vites atılı halde stop ettirirsek sonradan el frenini &#;eksek bile arabanın ağırlığı şanzumana biniyor. O y&#;zden arabayı boşta stop edip, el frenini &#;ekmeli sonradan garanti olsun diye viteste bırakmalıyız aksi halde arabanın ağırlığı şanzumana binmiş olur. Doğru mu acaba ne dersiniz?

    Doğrudur, hatta dik bir yokuşta 5 veya (varsa) 6. viteste aracı bırakırsanız ve el frenini &#;ekmezseniz yavaş yavaş yokuşu inecektir. Saygılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alpernbugra

    quote:

    Orijinalden alıntı: bombar_dıman

    Bu konu bağlamında benim de manuel ara&#;larla ilgili bir sorum olacak. Arabayı hafif meyilli bir yerde stop ettirdiğimizde garanti olsun diye viteste bırakıp ayrıca el frenini &#;ekiyoruz. Ancak burada yazılanlardan anladığım kadarıyla, arabayı stop ettirmeden evvel ayağımız debriyajda iken vites atılı halde stop ettirirsek sonradan el frenini &#;eksek bile arabanın ağırlığı şanzumana biniyor. O y&#;zden arabayı boşta stop edip, el frenini &#;ekmeli sonradan garanti olsun diye viteste bırakmalıyız aksi halde arabanın ağırlığı şanzumana binmiş olur. Doğru mu acaba ne dersiniz?

    Doğrudur, hatta dik bir yokuşta 5 veya (varsa) 6. viteste aracı bırakırsanız ve el frenini &#;ekmezseniz yavaş yavaş yokuşu inecektir. Saygılar.

    evet dediğiniz gibi oluyor, tecr&#;beyle sabit. bir &#;ok kişi sanırım bilmediği i&#;in arabayı viteste bırakıp sonra el frenini &#;ekiyor. hatta el frenini hi&#; &#;ekmeden kullananlar da var.




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: bombar_dıman

    quote:

    Orijinalden alıntı: alpernbugra

    quote:

    Orijinalden alıntı: bombar_dıman

    Bu konu bağlamında benim de manuel ara&#;larla ilgili bir sorum olacak. Arabayı hafif meyilli bir yerde stop ettirdiğimizde garanti olsun diye viteste bırakıp ayrıca el frenini &#;ekiyoruz. Ancak burada yazılanlardan anladığım kadarıyla, arabayı stop ettirmeden evvel ayağımız debriyajda iken vites atılı halde stop ettirirsek sonradan el frenini &#;eksek bile arabanın ağırlığı şanzumana biniyor. O y&#;zden arabayı boşta stop edip, el frenini &#;ekmeli sonradan garanti olsun diye viteste bırakmalıyız aksi halde arabanın ağırlığı şanzumana binmiş olur. Doğru mu acaba ne dersiniz?

    Doğrudur, hatta dik bir yokuşta 5 veya (varsa) 6. viteste aracı bırakırsanız ve el frenini &#;ekmezseniz yavaş yavaş yokuşu inecektir. Saygılar.

    evet dediğiniz gibi oluyor, tecr&#;beyle sabit. bir &#;ok kişi sanırım bilmediği i&#;in arabayı viteste bırakıp sonra el frenini &#;ekiyor. hatta el frenini hi&#; &#;ekmeden kullananlar da var.

    Benim babamda &#;yle yapıyor ara&#; o durumdaysa debriyaja basmazsanız vitesten &#;ok zor &#;ıkar oradan anlayabilirsiniz. Saygılar.




  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası