antibiyotik ishali ne kadar sürer / Antibiyotik ishal yapar mı? Antibiyotik sonrası ishale ne iyi gelir? - Sağlık Haberleri

Antibiyotik Ishali Ne Kadar Sürer

antibiyotik ishali ne kadar sürer

Ge&#;meyen İshal Neden Olur? S&#;rekli İshal Olmak Nasıl Engellenir, Nasıl Ge&#;er?

Geçmeyen İshal Neden Olur?

İshal, günde üçten fazla, çok yumuşaktan sıvı kıvamına kadar çok sık dışkı emisyonudur. İki ila dört haftadır geliştiğinde uzamış, bir aydan fazla sürdüğünde kronik olarak tanımlanmaktadır. Kronik ishal, bazen aynı patolojiyle çakışan çeşitli mekanizmalardan ilerler. Motor diyare, bazen kolikten önce gelen, genellikle zorunlu bir karaktere sahip, özellikle kolik olmak üzere bağırsak geçişinin hızlanması ile karakterizedir. 

Ozmotik ishal, bağırsak lümeninde su çağrısına neden olan bir maddenin sindirim kanalındaki varlığından kaynaklanmaktadır. İshal yaygın bir sorundur. Normalden daha büyük ve daha fazla sayıda sıvı veya yumuşak kıvamda dışkı ile karakterizedir.

Sürekli İshal Olmak Nasıl Engellenir?

Bu bir hastalık değil, bir kolit belirtisidir. En yaygın nedeni, kirli yiyecek veya suyun yenmesidir. 1 veya 2 gün sürer, ardından tedavi gerektirmeden geçer. Süresi boyunca, vücut dışkı yoluyla çok fazla su ve mineral tuzu kaybedebileceğinden, iyi bir şekilde nemlendirmek gerekir. Bu, özellikle dehidrasyonun daha ciddi sonuçları olabileceği çocuklar ve yaşlılar için önemlidir. Gerçekten de, sadece 1 veya 2 günlük ishalden sonra, küçük çocuklar çok ciddi şekilde susuz kalabilir. Sanayileşmiş ülkelerde ishalin ölüme neden olması çok nadirdir. Bununla birlikte, az gelişmiş ülkelerde, 5 yaşın altındaki çocuklarda önde gelen ölüm nedenidir. 

Genellikle akut ishal bir veya iki gün sonra dinlenerek ve diyette bazı değişikliklerle düzelir. Bu süre zarfında diyet, dehidrasyonu önlemek için yalnızca sıvıları içermeli ve ardından belirli yiyeceklerin kademeli olarak alınması gerekir. Antibiyotik kullanımına bağlı ishal durumunda, semptomlar genellikle antibiyotiğin kesilmesinden sonraki birkaç gün içinde geçer.

Sürekli İshal Nasıl Geçer?

Her gün en az litre su, sebze veya yağsız et suyu, pirinç veya arpa suyu, temiz çay veya kafeinli gazlı içecekler için. Su ve mineral tuz kaybını artırıcı etkisi olan kafein içeren alkol ve içeceklerden uzak durun. Ayrıca, yüksek şeker içeriği ishale neden olabileceğinden, birden fazla bardak gazlı içecek içmekten kaçının. Bazen gezgin ishalinde olduğu gibi, şiddetli ishali olan yetişkinler rehidrasyon solüsyonu içmelidir.

Bazı yaşlı insanlar, tıpkı küçük çocuklar gibi, susuzluklarını hissetmekte daha fazla güçlük çekebilir ve hatta bunu etrafındakilere bildirebilir. Sevilen birinin yardımı bu nedenle çok önemlidir. Rahatsızlığa neden olsa bile ishali tedavi etmemek en iyisidir. Reçetesiz satılanlar dahil, ishal için herhangi bir ilaç almadan önce bir doktora danışın. Bazı ürünler vücudun enfeksiyonu yok etmesini engeller, bu yüzden hiçbir faydası yoktur. Ayrıca dışkıda kan varsa veya şiddetli karın krampları hissediliyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Geçmeyen İshal Neden Olur Sürekli İshal Olmak Nasıl Engellenir, Nasıl GeçerKronik İshalde Beslenme Nasıl Olur?

Şiddetli rahatsızlık devam ettiği sürece, krampları ve ishali daha da kötüleştiren aşağıdaki yiyecekleri tüketmekten kaçınmak en iyisidir.

● Süt Ürünleri,

● Narenciye suları,

● Et,

● Baharatlı yemekler,

● Tatlılar,

● Yağ oranı yüksek yiyecekler (kızarmış yiyecekler dahil),

● Buğday unu içeren yiyecekler (ekmek, makarna),

● Lif içeriği yüksek olan mısır ve kepek,

● 5 ila 12 ay arası küçük çocuklarda bile oldukça faydalı olduğu söylenen muz hariç meyveler,

● Çiğ sebzeler.

Önce beyaz pirinç, şekersiz tahıllar, beyaz ekmek ve kraker gibi nişastalı yiyecekleri tüketebilirsiniz. Bu yiyecekler hafif rahatsızlığa neden olabilir. Rahatsızlık tekrar şiddetli hale gelmedikçe, yemeyi bırakmaktansa sebat etmek daha iyidir. Yavaş yavaş meyve ve sebzeleri (patates, salatalık, kabak), yoğurdu, ardından proteinli yiyecekleri (yağsız et, balık, yumurta, peynir vb.) ekleyin.

Antibiyotik bakterileri öldüren ilaçlardır. Antibiyotikler 50 yıldır insanlığın hizmetinde kullanılmaktadır. Şimdiye kadar sayısız insan hayatını kurtarmıştır. Bunun yanında bu ilaçların nadirde olsa bazı yan etkileri olmaktadır. Bu yan etkilerden biride uzun süreli olabilen ishal gelişimidir, buna antibiyotiğe bağlı ishal denmektedir. Bunun diğer adı Clostridium difficiale ishali veya psödomembranöz enterokolittir.

Doğumda steril olan bağırsak içine birkaç saat içinde vücut dışından gelen bakteriler yerleşir ve birkaç hafta içinde hayat boyu kalıcı şekilde üreyecek şeklide trilyonlarca bakteri bağırsakta yerleşir. Normalde bağırsak içinde ’den fazla çeşit bakteri türü vardır ve bunlar bize rahatsızlık vermediği gibi fayda sağlarlar, bu bağırsak mikroplarına flora denilir. Eğer bağırsağımız sağlıklı ise bu bakterilerin arasına zararlı olanları gelemez. Bazı nedenlerden dolayı bağırsak içindeki bu bakteri türleri değişir ve zararlı olanlar ürer. Bunların arasında en sık görüleni Clostiridium Difficialedir. Yakın zamanda uygulanan antibiyotik kullanımı, yaşlılık, böbrek yetersizliği, batın cerrahisi, yanıklar, kemoterapi, vücut direnç düşüklüğü, yoğun bakımda tedavi bunun başlangıç sebebi olabilir. Hastanede yatan hastaların %20’sinde, normal insanların %’ünün bağırsaklarında seafoodplus.infoiale sporları taşıyıcı ve in aktif olarak bulunmaktadır. Bu taşıyıcılık durumunda ishal olmaz, eğer kuvvetli antibiyotikler bağırsak florası baskılarsa C. Difficiale bakterileri ve bağırsakta çoğalır ve normal bağırsak mikrop ahalisinin türleri arasında dengesizlik başlar. C. Difficialenin ürettiği toksinler bağırsakta tahribat yaparak ishale neden olur.          


Hangi Antibiyotikler Buna Sebep Olur?

Her antibiyotiğin bir etki mekanizması vardır. Bazıları diğerinden daha güçlüdür ama her hangi bir antibiyotik bile bağırsak florasını baskılar. Cleocin, Lincocin, Ampisillin, Duocid, Augmentin, Keflin, Ceclor, Claforan, Cefobid, Zinacef gibi antibiyotikler bunlardan bazılarıdır.


Antibiyotikten Ne Kadar Sonra İshal Başlar?

Antibiyotik tedavisini tamamladıktan 2 gün sonradan 6 hafta sonraya kadar ishal başlayabilir.


Şikâyetler Nelerdir?

Birçok hastada bağırsak alışkanlığında değişme olur, dışkı yumuşaktır. Bazı hastalarda bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı olabilir. Hafif vakalarda günde 5–10 kez, ağır vakalarda ise 10’dan fazla tuvalet sayısı vardır.


Nasıl Teşhis Konur?

seafoodplus.infoiale değişik 2 toksin (toksin A ve B) salgılar, bunlarda bağırsak mukozasında tahribat yaparak ishale neden olur. Dışkıda bunların varlığının gösterilmesi ile tanı konur. %25 vakada tanı konmayabilir. Gaitada bu toksinlerin gösterilememesi hastalığın olmadığını göstermez. Kolonoskopide kalın bağırsak mukozasında psödomembran adı verilen sarı renkli plakların olması tanıya yardımcıdır.


Tedavi

Eğer değişik nedenlerle antibiyotik tedavisi alınıyorsa ve bu tedavi sırasında ishal başlarsa ilacı derhal kesmek en önemli davranıştır.  Genelde bu şekilde normal bağırsak florası tekrar yerleşir ama her zaman böyle olmaz.

1-     Metranidazol (Flagyl, Metrajil) : C. Difficiale bakterilerini yok eden en önemli 2 ilaçtan biridir. Ağız yoluyla verilir, çok şiddetli vakalarda damar yoluyla uygulanır. 7–10 gün, günde – mg, 4x1 şeklinde verilir. Ucuzdur. Bulantı, kusma, ağızda metalik tat, mide bozulması görülür. Çocuk ve hamilelere kullanılmaz.

2-     Vancomycine (Vancocin):  pahalıdır. mg tab 4x1, 7–14 gün devam edilmelidir. Başarı oranı %90’dan fazladır. Çok şiddetli vakalarda doz yükseltilir. Bağırsaktan emilmeyen bir ilaç olmadığı için rahatça yüksek dozlar uygulanabilir. Bu ilaca karşı süratle hastanede vankomisin-resistant enterokok direnci gelişmektedir.

3-     Colestiramin: Bu normalde kanda fazla oranda bulunan kolesterolü düşürmeye yarayan bir ilaçtır ve bu ilaç Clostiridium difficiale toksinini bağlamaktadır.  

4-     İshal kesici ilaçların kullanılmaması gereklidir. Bu ilaçlar bağırsakta toksinlerin tutulmasını arttırırlar.

5-     Probiyotikler: Asidofilus sütünde veya yoğurtta bulunan laktobasilius bakterisi bağırsakta normal florayı oluşturmaktır.

6-     Cerrahi Kolektomi: %5’den az hastada cerrahi olarak hastanın tedavisi gerekebilir.


Hastalığı Tekrar Ortaya Çıkışı

%10–20 hastada hastalık tekrar çıkar. Tedavi aynıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir